30 år siden Hillsborough inntraff – kan Liverpool ta ligagullet? Det skulle være en semifinale mellom Liverpool og Nottingham i Sheffield, men det ble en dødens dag, dagen da 96 fotballsupportere mistet livet. På fotballkamp.

De som så kampen fra TV-skjermen forstod ikke hva som var i ferd med å utspinne seg, men da kommentatorene på BBC, begynte å se mennesker falle om, hadde dommeren allerede blåst av kampen. Tragedien var et faktum og nær hundre fans kom ikke hjem denne dagen, 15. april i 1989.

Årsaken til ulykken vist seg å ikke være fulle Liverpool-supportere, slik tabloidavisen, The Sun, så hardnakket påstod, men politiets fatale avgjørelse om å åpne en ekstra port, for å få tilhengere inn raskere. Store folekemengder uten billett, hadde samlet seg utenfor stadion i håp om å komme seg inn. Anslagsvis 3000 mennesker var inne på et avstengt område med plass til 1600 tilskuere.

Mer enn 600 tilskuere ble skadet, flere av disse alvorlig, men 96 mennesker omkom på Sheffield Wednesdays hjemmebane, Hillsborough. Liverpool ble adri det samme laget igjen, spillere og trenere gråt åpenlyst – byen Liverpool hadde et åpent, blødende sår i årevis. Helt til saken ble prøvd i retten for endte gang, der de skyldige fortsatt går fri, fikk endelig de døde oppreisning. “Justice for the 96” har blitt et symbol eller begrep for Liverpool, en mager trøst, men dog en oppreisning som forteller historien om at supporterne ikke gjorde noen feil.

Derfor finner vi den evige flamme og tallet 96 på alle originale drakter, som Liverpool-spillerne spiller med, den dag i dag. Et hylles og et minne om at disse aldri må bli glemt. You’ll Never Walk Alone.

Minnetavle på Anfield Foto: Wikipedia.org

Hillsborough-dommen gav klare svar:

1) Grunnleggende faktum. 96 personer døde i katastrofen. JA 
2) Feil i politiets planlegging? JA 
3) Feil ved politiets porter? JA 
4) Feil i oppførselen til politiet på tribunene? JA 
5) Feil ved politiets åpning av portene? JA 
6) Uaktsomt drap? JA 
7) Supporternes oppførsel ledet til drapene? NEI 
8) Bidro form på stadion til drapene? JA 
9) Feil ved sikkerheten på stadion? JA 
10) Planlegging fra Sheffield Wednesday – feilaktig? JA 
11) Oppførsel til ansatte i Sheffield Wednesday – feilaktig? NEI 
12) Burde stadion-entrepenørene gjort mer? JA 
13) Feil i politiets repons? JA 
14) Feil i ambulanse-responsen? JA

Kilde: TV2

“Fotball er ikke et spill på liv og død, jeg liker ikke den innstillingen, fotball er langt mer alvorlig enn som så.” Er et uttrykk som ble fortalt av Liverpool-legenden, Bill Shankly i sin tid. (1913-1981) Men når supportere mister livet på fotball-stadion, blir fotballen meningsløs og flatterende. Hillsborough-tragedien er den verste i fotball-Europa og bør selvsagt aldri skje igjen.

30 år siden Hillsborough – kan Liverpool ta ligagullet for aller første gang i Premier League? Noen mener de har begynt å fortjene den tittelen.

Tragedien ble bare så mye større av den amatørmessige behandlingen saken fikk av politi og myndigheter, når de døde hadde blitt talt opp og man begynte å lete etter skyld. Tabloidavisen The Sun, selges fortsatt ikke i byen Liverpool, grunnet måten de hånet Liverpools supportere etter Hillsborough-katastrofen. Avisen skrev at supporterne angrep politet og stjal fra de døde, noe som er tilbakevist i ettertid.

Jürgen Klopp og hans tropp av spillere som har vært nærmest uslåelige gjennom sesongen som nå går mot slutten – kan være mannen som endelig får Liverpool på fotballkartet med positive fortegn. Laget fra Merseyside sloss om ligagullet mot Manchester City, men nå er det ikke mange kampene igjen. 30 år etter etter Hillsborough kan Liverpool ta seriegullet i Premier League – for aller første gang.

Den største utfordringen for Liverpool er som sagt Manchester City som har vært minst like gode, om ikke bedre enn Klopps menn. Pep Guardiola har gjort det før og vil ha ligatrofeet igjen. Det som kan gagne Liverpool bare få kamper før slutt, er flere viktige faktorer som forteller oss at kampen om ligatittelen vil gå til siste kamp.

Manchester City-spillerne spiller flere kamper enn noe engang, denne sesongen. Gjennom ligacupen, som de allerede har vunnet, FA-Cupen, Champions League og serien, nærmer de himmel blå seg et uanstendig høyt antall kamper. Å nå begge de nasjonale Cupfinalene skjer svært sjeldent og er første gang for City. I Champions League må de ta igjen et 0-1 tap for Tottenham, for å nå semifinalen 17. april, men laget begynner naturlig nok å se slitne ut.

Det kan selvsagt gagne Liverpool i innspurten og som har enklere kamper igjen på papiret, enn det Manchester City har. Med fem kamper igjen å spille i serien, er det ikke gunstig å måtte møte sterke Spurs, to ganger på tre dager. Med to poeng opp til Liverpool, men med én kamp mindre spilt, har Manchester City alt i sin hule hånd. De må “bare” vinne resten av kampene.

Liverpool har kun fire kamper igjen, mot Cardiff borte, allerede rykket ned til Championship, Huddersfield hjemme, som også er nede, Newcastle borte som ser ut til å være trygge og Wolves hjemme, som ser sluttkjørte ut på tampen av en fantastisk sesong. Alt peker på at Liverpool – tatt i betraktning den posisjon de står i per dato, vinner disse fire kampene.

Alt Liverpool og Klopp behøver, er at Manchester City avgir poeng, altså spiller uavgjort eller taper i én av sine siste fem kamper, det kan fort skje, fordi Pep Guardiola, med sin solide og velfylte tropp møter tøffere motstand.

Liverpools skjebne blir avgjort ved at Manchester City ikke vinner mot Tottenham hjemme, Manchester United eller Burnley borte, Leicester hjemme eller Brighton borte – på sesongens siste dag, 12. mai.

Vi er klar over at også Liverpool er med i Champions League, men har allerede vunnet 2-0 mot Porto hjemme og kan styre avansementet selv i Portugal. I så fall er det to semifinaler og en eventuell finale igjen i tillegg til de fire kampene i serien.

Vi har tippet Manchester City gjennom helle sesongen, til og med før seriestart, men er i ferd med å snu. Kampprogrammet for Manchester City er nådeløst og destruktivt. Spillerne ser ingen ende på galskapen, de skal også spille finale i FA-Cupen 18. mai, mot Watford. Det er klart det tærer på kreftene.

Vi tror Liverpool vinner, fordi vi tror ‘Ole United’ og laget hans tar poeng fra Manchester City, på Old Trafford 24. april. Da vinner Liverpool Premier League for aller første gang, med et eneste poengs margin. Mer skal ikke til.

Kanskje er det også skjebnenes ironi at det skulle gå 30 år før de 96 døde, virkelig skulle få rettferdighets fylles ved at Liverpool tok Premier League-trofeet til Anfield. Fotball er viktig for mange, men akkurat denne sesongen føles det viktigere for menneskene, de etterlatte og alle de millioner av supportere som følger Liverpool Fotball Club.

En hel fotballverden vil nok hylle det som en seier for fotballen.

 

Vargas

Pin It on Pinterest