Vi har skrevet om det en rekke ganger, og vil sette fokuset på trusler utenfra igjen – særlig fordi det ser ut til at politikerne våre sover i timen. Er Norge rustet mot cyber-angrep? Er Erna og Co forberedt på monumentale og solide invasjoner, som slår ut all moderne teknologi? Neppe. 

Lest: Trenger du eget bomberom?

Vi kjenner til den militære opptrappingen i Øst, og usikkerheten som bringer Nato ut i et militært kappløp, foreløpig på papiret, fordi vi ikke kjenner til USAs vilje til å støtte europeiske nasjoner som trenger det – om det smeller på f.eks norsk jord. Tror du Norge er rustet mot cyber-angrep?

Norge står uten et slagkraftig forsvar

Erna formaner om at sikkerheten er i varetatt, at regjeringen gjør mye for å sikre alle digitale utfordringer, både ressursene vi behøver og hva kriminelle kan være villig til å finne på. Erna kaller det å ruste opp for den digitale revolusjonen som kommer, men er det nok? Uten et slagkraftig forsvar?

Russiske atomraketter kan nå europeiske storbyer, og hele Norge, både til lands og til sjøs. Varslingstiden er redusert til omtrent ingenting. Misforståelser kan lede til katastrofer.

VG.no

Heldigvis er Norge blant de aller beste, av de fleste landene i verden hva kunnskap rundt spørsmål om teknologi og de utfordringer vi står ovenfor. Dette viser hvilke forskningsresultatet som ligger til grunn blant eliten innen teknologisk innovasjon. Derfor er også norsk teknologi endel av NASAs fremste hjelpemidler til at som sendes fra kloden i retning framtiden, les Mars og dets like.

Er Norge rustet mot cyber-angrep?
Officers on the bridge of a destroyer, escorting a large convoy of ships keep a sharp look out for attacking enemy submarines during the Battle of the Atlantic. October 1941 Foto: Wikipedia.org

Norge er ikke best i klassen

Vi vet at framtiden er usikker for planeten vår, vi mennesker har ikke tatt utfordringene på alvor, og ifølge tilbakemeldinger fra Davos, ser det ikke ut til at flere av de største nasjonene er villig til å endre struktur og framtidsplaner heller.

Verdens økonomiske forum, har i en årrekke vært scene for verdens mektigste, men nå har ikke lederne tid, eller lyst til å møte opp lengre. Usikkert av hvilken grunn. Miljø og samarbeide over landegrensene er åpenbart ikke viktig nok. Dessverre. At USA trekker seg fra Paris-avtalen, er et soleklart bilde på hvor lite verdens mektigste ledere har forstått av klimakrisen.

Dessverre er ikke Norge best i klassen her heller, verken på miljøvern eller teknologisk sikkerhet. Eller for våre viktigste installasjoner som olje- gass, eller rundt økonomi, samferdsel og militær sikkerhet.

Vil en nasjon ramme Norge teknologisk, vil det være som å stjele godteri fra småbarn. DNB er Norges største bank, og sliter som kjent med å holde nettbanken i drift. Et grelt eksempel på hvor ille det står til med sikkerheten, til de viktigste og største selskapene våre.

Lest? Bekymrer du deg unødig?

Eller hva med katastrofen rundt nødnettet i Norge, som kostet mer enn 6 milliarder kroner, og som blir påvirket av dårlige vær- og vindforhold, og som ikke er skikkelig i drift fortsatt. Det er liten tvil om at de riktige kvalifiserte fagfolkene, ikke brukes der det er tvingende nødvendig, men blir ‘headhuntet’ til bruk i det private, internasjonale forretningsliv.

Norge bør ruste opp

Rent militært, har ikke Norge noe forsvar å sikre egne interesser (les: nasjonen og dens befolkning) med. VG satte nylig fokus på dette problemet som katastrofalt og alvorlig, og Hanne Skartveit i VG har rett. Norge har en kystlinje som er til stor interesse for fienden. Forsvaret har de siste tjue, tretti årene rustet ned, til en brøkdel av den slagkraften det engang hadde. Vil Russland gjøre alvor av de militære truslene som ligger over oss – har vi ingen sjanse til å forsvare oss. Nato vil komme til kort, og stole på Trump og USA vil være naivt.

Norge bør åpenbart ruste opp for mange milliarder, både til luft, til lands og til vanns, før det er for sent.

Ønsker en potensiell fiende, å ramme Norge på verst mulig måte vil de lykkes. De tar ut strømforsyningene, noe nødnett finnes som kjent ikke, deretter vil det komplette kaos oppstå på få timer. Skremselspropaganda og vrøvl? Vel, det er liten tvil om at vi står ovenfor utfordringer vi før ikke engang kunne tenke oss. Å bli rammet av en ukjent fiende, uten å kunne stå i mot – er et skrekkscenario som burde skremme våre folkevalgte og nasjonen forøvrig.

Er Norge rustet mot cyber-angrep?

Et angrep på Norge, er et angrep på Nato, men en potensiell fiende kan være på andre siden av kloden, og utføre dette angrepet som slår ut all teknologisk drift på et øyeblikk – uten at Nato kan løfte en finger. Dette rammer selvsagt hele nasjonen i samme øyeblikk. Det som er et anda verre tankespill, som dessverre ikke lenger er utopi, er et samlet cyberangrep på USA eller Russland, der begge nasjoner har atomraketter klare til å forsvare seg. USA har mindre enn 30 minutter på å avverge et atomangrep, Russland, sannsynligvis halvparten.

Disse truslene er overvåket av satellitter som i verste fall, kan omstyres av potensielle terrorister, som vet hva de driver med, eller som kanskje ikke skjønner konsekvensene av sine handlinger. Atomtruslene er betydelige større nå, enn under den kalde krigen, og et angrep på en av stormaktene, vil åpenbart få enorme konsekvenser for oss.

Høyrepopulismen

Kina vil selvsagt ikke å se på at landet er under et militært angrep, og vil kaste seg rundt med hva som finnes av sprengkraft, ergo er helvete løs.

Høyrepopulismen i Europa, Brexit, store økonomiske forskjeller mellom fattig og rik, samt millioner av flyktninger på vei nordover, der FN mener migrantstrømmen vil doble seg – gjør 2019 til et vanskelig og truende år for mange, ikke bare i Europa.

Størst er altså likevel miljøproblemene vi selv har skapt oss.

Den nye regjeringen har ræva full av jobb. Den viktigste blir å sørge for at Norge kan forsvare seg mot militære angrep, det være seg militært og teknologisk, og satse mye mer på fornybar teknologi, samt sørge for nok penger til klimatiltak.

At Erna Solberg sover godt om natten er en gåte … enda det brenner på dass.

Vargas

Pin It on Pinterest