Ole Gunnar Solskjær har Manchester United DNA-et, som Sir Alex Ferguson dannet i sin storhetstid. Det er derfor Fergie og styret hentet nordmannen også. 7 kamper senere vet alle at det var en klok avgjørelse. Solskjær har klubb DNA-et.

Solskjær stjeler overskrifter verden over – alle som ønsker å uttale seg eller har en mening om engelsk fotball generelt og Manchester United spesielt, vil ha Ole Gunnar Solskjær som permanent sjef, i sær de som liker de ‘røde djevlene.’

Vi tror ikke styret på Old Trafford tar noen avgjørelse før etter sesongen, i hvert fall ikke offisielt, de ønsker nok å se an slutt-tabellen.

Solskjær har klubb DNA-et som gjør ham til en manager på lang sikt. Om resultatene kommer. Det spiller ikke stor rolle hva du har gjort som spiller – om resultatene uteblir. Det gjelder ikke bare for Solskjær.

Makter Solskjær å havne innen topp fire på tabellen med sitt Manchester United, vil det bety kvalifisering til Champions League, som betyr mer penger i kassa og økt verdi på børsen, som igjen gir klubben plass i det aller gjeveste selskap.

Permanent manager

Midlertidig manager er et begrep som gir eierne av fotballklubben(e) frie tøyler. Sportslig suksess gir manageren kontrakt, fiasko eller ikke oppnådde sportslige mål, gir muligheter til en annen mann i sjefsstolen.

Men sportslig suksess, som det Solskjær presenterer nå, gir utvilsomt styret, eierne og fansen noe mer å diskutere. Intet yrke er mer uforutsigbart enn det å være manager, kanskje særlig i toppen av engelsk fotball. Alt tyder dog på at nordmannen blir permanent manager – sannsynligvis etter sesongen.

Solskjær har klubb DNA-et
Ole Gunnar Solskjær, midlertidig manager for Manchester United Foto: Tor Atle Kleven/ Wikipedia

Kristiansunderen har lykkes med å få spillerne til å forstå hvilken klubb de er ansatt i og spiller for. Solskjær har fått Pogba til å skinne, Rashford til å gjøre mål (5 på 5 kamper) og forsvaret til å begynne å tro på seg selv.

Tro kan som kjent flytte fjell, og Manchester United ser ut til å kunne sloss om både tredje- og fjerdeplassen i Premier League. Det hadde ingen trodd under Mourinhos ledelse. Endringene på banen er formidabel.

Ole Gunnar Solskjær ville ikke snakke om Manchester United i sommer, da jeg traff ham på kjøpesenteret i Kristiansund i sommer. Kanskje ikke så rart da han var sammen med sin kone, Silje, og sine tre stadig mer voksne barn, og hadde ansvaret i Molde fotballklubb.

Og at det var en ære å kunne få hjelpe til.

Utfordringer kommer

Men han har som sagt DNA-et og sa at han var kommet hjem, da han tok jobben som midlertidig manager – for verdens største fotballklubb. Solskjær har klubb DNA-et og vet det selv. Det bør han åpenbart utnytte i sin favør. Han har tilskuerne i ryggen fra start.

At Solskjær bruker nettopp ‘fergie’ sin mentor og læremester som samtalepartner og rådgiver på treningsfeltet, er selvsagt både smart og klokt.

Ferguson har neppe glemt hva som skal til for å få spillerne til å gjøre en best mulig jobb for klubben. Solskjær vil gjøre ting på sin måte, men lytter selvsagt til gode råd fra mannen med 38 trofeer i beltet, inkludert 13 Premier League-trofeer.

Solskjær har klubb DNA-et!

Selvsagt vil Manchester United tape kamper under Solskjær. Det er en del av fotballen. Men det behøver ikke bety mer enn at han vinner mange kamper etter tapet, nettopp slik det var under Fergusons glansperiode.

Det er når de største utfordringene kommer, man får se hvilke ferdigheter Solskjær har som manager, når han må snu kamper til seier, eller vinne igjen etter tap.

Og utfordringer kommer. PSG besøker nemlig Old Trafford 12. februar. Da får Solskjær og hans spillere virkelig bevist hva som bor i dem. Det handler om Champions League og avansement til kvartfinale over to kamper. Innen den tid skal Manchester United møte Arsenal i cupen, Burnley, Leicester og Fulham i ligaen.

Skal vi sette Solskjærs meritter eller bragder om du vil, i kontekst, vil han være den første manageren i England, noen gang, som vinner 8 kamper på rad – om Manchester United slår Arsenal i FA-Cupen, borte, fredag 25. januar.

Drillo og Norge

Det å få med seg alle spillerne til å tro at man er en vinner, og at alle spillerne blir bedre av det, er selve DNA-et Solskjær har i seg. Han bruker spillernes mentalitet til å bli bedre enn motstanderne.

Nettopp slik Drillo gjorde med sine spillere mot Brasil i 98´ – uten sammenligning forøvrig. Solskjær har krevd at hans spillere forplikter seg til å gjøre det best mulig, fordi de har Manchester United-drakta på seg i hver kamp.

Selvtilliten, ferdighetene, spillegleden og innsatsen er økt mye. Under Solskjærs ledelse, hos samtlige spillere, ikke uten grunn.

Den midlertidige manageren har utfordret samtlige av sine spillere, med å spørre hva de ønsker seg med sin karriere, vinne med Manchester United har vært gjennomgangsmelodien.

Det har gitt 7 seier totalt av syv mulige. 6 i ligaen og én kamp i FA-cupen.

For Manchester United-fansen har Ole Gunnar Solskjær fra Kristiansund, vært historisk i mange år allerede, men faktum er at han kan være bare i starten av en eventyrlig karriere. Også som manager.

Eventyret om Askeladden minner stadig mer om 45-åringen fra Karihola – i en by langt ut mot havet. En by som alltid vil være hjemme for Ole Gunnar Solskjær.

Vargas

Pin It on Pinterest