Ti grunner til hvorfor du er blakk! Du behøver ikke være skyld i det selv engang, men havnet i et økonomisk uføre av årsaker du ikke kan kontrollere, vi kan likevel finne ti grunner til hvorfor du er blakk! Bedriften du har jobbet for i en årrekke går konkurs, du blir arbeidsledig og sliter med å finne ny jobb.

Halve Stavanger kjenner igjen den følelsen etter at tusenvis av arbeidsplasser rundt oljenæringen forsvant. Mer skal det ikke til før livet blir snudd på hodet. Det er både vondt og vanskelig å ha dårlig råd, kilde til krangling og skilsmisse er det også.

Du kan risikere å bli alvorlig syk uten god nok sykeforsikring, det er nok til kunne havne i et økonomisk mareritt. Eller du kan rett og slett være lite flink med penger, eller tro at penger er til for å brukes og du kjenner ikke til fremmedord som sparing – eller nøkternhet. Da er det fare på ferde må vite.

Lest? Er du den beste utgaven av deg selv?

Som vi har skrevet om før , din privatøkonomi er ditt ansvar og ditt alene. Da hjelper det ikke å være økonomisk analfabet og ikke forstå viktige og innlysende kjøreregler som er av stor betydning for din lommebok.

Ti grunner til hvorfor du er blakk!

Hvor mye penger kommer det inn hver måned? Nok til alle regningene, husleie, uforutsette utgifter, boliglån, mat, bensin, strøm og forsikring? Har du penger igjen etter dette, kan det være håp, men er det slutt på pengene før kjøleskapet er fylt opp og det er igjen tre uker til neste lønn – har du utvilsomt problemer.

Kjøper du snus, røyk og eller alkohol i Norge. Har du utvilsomt dårligere råd enn om du lot være. Noen må bare ha både sigaretter og sprit, men ser ikke sammenheng med dårlig økonomi av den grunn. Andre spinker, sparer og er nøkterne hva utskeielser angår og har igjen penger på bok, når lønningen kommer. Da har man gjort noen kloke valg og har penger til overs til vanskeligere tider.

At Norges bank velger å sette opp renta nå og kanskje et par ganger til i løpet av året vil gjøre at mange nordmenn får betydelig dårligere økonomi. Vi har forøvrig stor tro på norsk økonomi, både kort og lang sikt. Det faktum at rentene stiger, er nemlig et sunnhetstegn for as Norge. Butikken går godt, men du som privatperson bør følge godt med for å ikke få problemer.

Vi skal forsøke å hjelpe deg litt på veien, her får du ti grunner til at du er blakk, ti årsaker, som du kan forsøke å endre på og som vil kunne gi deg bedre økonomi på sikt.

Ti grunner til hvorfor du er blakk!
  • Du bruker mer penger enn du har
  • Du foretar impulskjøp av varer du kanskje ikke behøver
  • Du bruker penger på alkohol og tobakk
  • Du lar være å sjekke konkurrerende strømleverandører
  • Du lar være å sjekke konkurrerende banktjenester
  • Du lar være å sjekke konkurrende forsikringsselskap
  • Du tar deg ikke tid til å sette opp budsjett
  • Du tar deg ikke tid til å spare
  • Du tar deg ikke tid til å søke på bedre betalte yrker
  • Du tar deg ikke tid til å se etter de beste tilbudene

Dette er bare et lite knippe argumenter vi velger ut for å fortelle hva som kan være viktige valg i din økonomiske hverdag. Vi kunne ha plukket ut hundre årsaker, fordi det er så mye lettere å bruke penger, enn å samle de på konto – best kjent som sparing.

Alle kan få problemer med økonomien, men man kan også være så godt forberedt som mulig, ved å sette penger til side. Sparing er for mange noe de andre driver med, som er direkte utenkelig for noen. Sparing er for rikinger og de som har penger nok, tenker du kanskje. Feil. Sparing bør være for absolutt alle, og har man en anstrengt økonomi, er det all grunn til å begynne å spare, men spar litt av gangen.

Som arbeidstaker og lønnsmottaker, har man ofte et boliglån, kanskje et billån og et eller flere forbrukslån. Da bør man prioritere riktig ved å betale boliglånet først. Betaler man ikke banken, bør man kokte sin(e) kreditor(er) og fortelle hvor skoen trykker mest for å få til en gunstig løsning.

I nettbanken hos de fleste banker i landet, kan man faktisk avstå fra å betale renter eller avdrag et par måneder, for å komme deg over kneika, som kan være nok til at du får betalt andre viktige regninger eller avdrag på andre lån. Å miste båten eller bilen fordi man ikke har betalt for seg, er pinlig og fryktelig unødvendig.

Rentene på boliglån har vært rekordlave i lang tid, men snart er festen over. I følge Norges bank, vil boliglånsrentene altså stige jevnt og trutt i tiden som kommer. Er du forberedt? Med unntak av finanskrisen i 2007-2008, har styringsrenten falt jevnt og trutt siden 1991 og fram til i dag. Du burde kunne ha lagt unna en real buffer, til tøffere rentedager, som alle vet kommer.

Din privatøkonomi er helt avgjørende hvordan livet blir. Har du god og trygg økonomi, vil du kunne planlegge reiser, kjøpe ny bil, hytte eller større bolig. Bankene liker kunder med solid økonomi, men du får rett og slett ikke lån om du har dårlig råd over tid, for lav inntekt eller betalingsanmerkninger.

Som student, lærer du deg raskt å utnytte de få resursene du har, du klemmer lenge på den ene majonestuben og er dritt lei både ris og nudler når du endelig er ferdig utdannet. Og du er også ferdig med å være blakk – du går utvilsomt lysere tider i møte.

Å reise på ferie med kun et kredittkort, og tro at det ordner seg er naivt. Å bruke andres penger over lang tid får konsekvenser før eller siden. Å ikke ha økonomisk orden vil kunne skape utfordringer for deg i lang tid, om du venter med å gjøre opp for deg.

Må sommerferien være den dyreste reisen? Hvor vellykket ferien er har sjeldent noe med prisen på reisen å gjøre, her kan du spare mye ved å lete litt på nettet etter tilbud.

Sørg for å ha penger på bok. Sparing er den vanskelige, men også beste måten å unngå å bli blakk på. Den beste måten å spare penger på, er å tjene mer enn du makter å bruke, men det er vanskeligere sagt enn gjort, derfor bør du ikke bruke hele lønningen, men spare litt – til dagene som kommer.

 

Vargas

Pin It on Pinterest