22. juli – seks år etter. Skuddene på Utøya har stilnet. Hylene, redselen, skrikene og gråten har lagt seg. 22. juli 2011 virker fjernt, men likevel så nært. Minnene vil leve evig.

Kanskje fordi vi ikke har kommet noe særlig videre med sjokket og opplevelsen av å bli angrepet. Rettssaken og et gjentagende fokus på terroristen i nyhetene har gjort det vanskelig for mange offer og etterlatte å komme videre.

AUFs sommerleir har igjen blitt holdt på Utøya de siste årene, men aldri like levende og humørfylt som før angrepet.

Selv om drønnet for terroristens våpen har dødd ut og de hjelpeløse ropene om bønn og hjelp aldri nådde fram, er tårene like salte og savnet etter de som aldri kom hjem – like ekte og sårt.

Det har gått seks år siden Anders Behring Breivik gikk til angrep på Norge.

22. juli – seks år etter …

Hva har skjedd siden?

Til minne om de 77 drepte:

Figur 0.1 
OFRENE: 77 mennesker ble drept og 42 alvorlig skadet 22. juli. Under opplesingen av dommen blir det satt av tid til å minnes dem. Faksimile: Minneord - slik minnes vi våre kjære

Vi trodde ikke på TV-bildene av den i sønder sprengte høyblokka, vi trodde ikke på røyken som steg opp fra Oslo sentrum. Vi trodde ikke på et angrepet på Norge, vi trodde det var et angrep utenfra, men det kom innenfra. Vi trodde ikke på rapportene om skyting fra Utøya. Vi trodde ikke på TV-bildene av politiets forflytning mot Utøya og vi trodde ikke på rapportene om nær 80 drepte.

Alt var dessverre svært nære sannheten. Norge ble aldri det samme etter 22. juli 2011.

Statsminister Jens Stoltenberg manet til åpenhet, mer demokrati,  og mer humanitet. HKH Kronprins Haakon appellerte til mer kjærlighet, nærhet og samhold. Kongen gråt.

Mange stiller spørsmålet i dag. Seks år etter. Kjenner du på mer åpenhet, demokrati og humanitet i kjærligheten og samholdets navn?

Politiet fikk hard kritikk etter å ha brukt uvanlig lang tid på å komme seg til Utøya, tid som etter all sannsynlighet kostet flere ungdommer livet i siste fase av angrepet på Utøya. Ett politihelikopter er den eneste investeringen som er gjort på seks år.

Mange spør seg fortsatt, kunne noe ha vært gjort raskere?

I kveld er gatene fylt av kjærlighet.

Vi har valgt å besvare grusomhet med nærhet.
Vi har valgt å møte hat med samhold.
Vi har valgt å vise hva vi står for.

HKH Kronprins Haakon

Gjørv-kommisjonen kom med flengende kritikk til politikerne og til politiet. Alt for mange viktige og ansvarlige ledere, gjorde ikke jobben tilfredstillende nok. Tre spørsmål ble stilt:

  • Hva skjedde 22/7?
  • Hvorfor skjedde det?
  • Hvordan kunne vårt samfunn la dette skje?

Gjørv-kommisjonen kom til følgende svar i en omfattende rapport som ble lagt fram mandag 13. august 2012. Det ble hvisket og tisket i maktens korridorer, mange i regjeringen gikk stille i dørene.

Leder av PST, Janne Kristiansen og justisminister Knut Storberget ble ofret etter angrepet, men ingen andre enn terroristen er senere straffet for angrepet på Norge, som kostet 77 mennesker livet. 42 ble hardt skadet.

Anders Behring Breivik ble dømt til 21 års forvaring, med en minstetid på 10 år.

Er den norske regjeringen og PST forberedt på neste angrep på Norge? Hva om angrepet blir gjort til vanns, på oljeinstallasjoner i Nordsjøen, mot Stortinget eller mot viktige strømforsyningsnett – som i samme øyeblikk angrepet kommer, vil lamme store deler av Norge og landet infrastruktur?

Norges statsminister har ansvaret for Norges sikkerhet og innbyggernes sikkerhet. Jens Stoltenberg sviktet sine egne – på verst tenkelig måte. Sover Erna Solberg, vår nåværende statsminister – godt om natten? Har hun kontroll?

Er du forberedt på neste angrep?

 

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Chelsea-spiss klar!

Endelig ser det ut til at Chelsea-fansen kan glede seg til kommende sesong. Først signerte Antonio Conte ny kontrakt, så...

TV-høsten 2017

Så du sitter og glor? Stadig flere dropper den tradisjonelle TV-underholdningen, og sverger heller til HBO, Netflix og andre distributører...

Lukk