6 veier til bedre økonomi som lett kan føre til en bedre hverdag for deg og din familie. Du visste selvsagt at det ikke bare er inntektene det kommer an på, men forbruket? Har man ingen lån og svært lite forbruk, klarer man seg med liten inntekt. Lettere sagt enn gjort, men noe å tenke over.

De aller fleste husholdninger i Norge har boliglån, billån og kanskje forbrukslån. Noen bruker mer enn andre, men det er veldig vanlig å bruke litt mer enn man burde, det er til og med ganske vanlig å være blakk i slutten av hver måned, rett før lønning. Det kan være slitsomt i lengden. Enig?

Du visste sikkert at gjennomsnittslønna er rundt 600.000 kroner per år i Norge.

Veldig mange tjener mye per, faktisk flere millioner kroner i året, men det er selvsagt mange flere som tjener mindre. Det er bare en håndfull milliardærer som drar opp snittet, men mange lavtlønnede, som ikke er i nærheten av 600.000 per år.

Hvordan du skal tjene mer, eller i hvert fall få bedre økonomi handler om forståelsen mellom pluss og minus. Alle vil ha mer, en naturlig tanke for alle som er avhengig av penger, du kan spare litt, for hver gang du bruker penger med bankkortet ditt, eksempelvis.

Fyller du drivstoff på riktig dag? Det skiller opp mot fire kroner fra den billigste til den dagen prisen er høyest. Fyller du drivstoff på to biler sier du? Er du helt sikker på at dere trenger to biler? Er du klar over hvor mye dere kan spare ved å selge den ene bilen? Minst 15.000 kroner per år, faktisk.

God privatøkonomi kommer ikke av seg selv, men det er ditt ansvar.

Skal du lykkes med å betale regningene dine, alle avdrag på boliglånet, som blir dyrere og dyrere jo høyere rentene blir, skal du ha overskudd til sommerferie og klær til ungene ved skolestart – bør du planlegget forbruket. Budsjett? Betyr at man har kontroll på pluss og minus.

Du visste selvsagt at man bør bruke egne penger, ingen andres?

Å ta opp forbrukslån for å reise på sommerferie er lite smart. Å bruke kredittkort for å betale reisen derimot er smart, da inngår det også reiseforsikring, og så lenge man betaler inn helle beløpet før dyre renter løper er det en gunstig måte å betale på.

Det er små nyanser og ikke alle vet forskjell på kredittkort og forbrukslån. Sørg for at du setter deg inn i hva det betyr for din privatøkonomi å vite nok om økonomiske terminologier. Da blir du lettere forstått i banken om du må søke lån.

6 veier til bedre økonomi!
  • Selg alt du ikke behøver, rydd hele huset, kjeller og loft
  • Bytt bank, strømleverandør og gjerne jobb for bedre økonomi
  • Følg pengestrømmen, invester klokt med lav risiko
  • Senk levekostnadene på hverdagen, smør matpakke, vær nøktern
  • Øk inntekten, ta en ekstra jobb
  • Begrense forbruket, ha disiplin på alle innkjøp også mat
6 veier til bedre økonomi!

Vi vil gi deg enda et par solide råd lengre ned i teksten, men vi vil at du skal tenke deg godt om nå, ved å sette opp en liste over hva du har av eiendeler som du faktisk kan selge. Du visste selvsagt at alt kan selges på nettet, men er du klar over hvor lett det er å selge neste hva som helst? Godt brukt spiller ingen rolle.

I juni kommer skattepengene, du som hadde jobb i fjord, får feriepenger i år, som tilsvarer ca 10,2 prosent av bruttobeløp du tjente året før. Det betyr at mange nordmenn får mye penger mellom hendene. Alle vet at det er mye lettere å bruke, enn å spare penger. Men det er nå, når du endelig får et større beløp mellom hendene – du bør legge noe til side.

Det dyreste vi forbrukere kan gjøre, borsett fra å tenne på pengene, er å ta opp dyre forbrukslån til skyhøye renter som øker lånebeløpet umiddelbart, totalt sett. Derfor bør du betale alle slike dyre lån, private lån og annen kreditt som måtte foreligge. Sett av så mye du kan til sparing. Der ligger nøkkelen til en bedre hverdag.

Du vil få bruk for penger når du ikke har penger. Garantert.

Strøm er dyrt i Norge. Ved å få montert varmepumpe sparer du penger, men kanskje trenger boligen etterisolering hvis huset er gammelt. Kan du fyre med ved, er det en måte å spare strøm på. Må du ha det like varmt i alle rom? Kan sykkeltur framfor biltur i sommer være et alternativ? Vær kreativ, sett strenge grenser ved forbruket og snakk sammen, hele familien, felles-sparing er mye mer givende.

Shoppe-stopp er moderne i Norge nå. Plast flyer i havet, overforbruket i vesten har nådd en grense. Gjenbruk er tingen, let i skuffer å skap, man må ikke hete Jenny Skavlan for å gjøre om noen plagg til nytt og brukbart. Det handler om sunne verdier og gode holdninger til økonomien.

Norske husholdninger bruker ifølge MMI, drøye 29.000 kroner pr. person i sommerferien i snitt. To av tre nordmenn skal i år som i fjor ha tre til fire ukes sommerferie. 47 prosent skal feriere i Norge og utlandet, 12 prosent kun i utlandet og 41 prosent kun i Norge. Det er ofte i sommerferien norske forbrukere bruker for mye penger – her er det mulig å spare mye.

Setter du av litt etter litt, noen hundrelapper i ny og ne, til dager hvor det er litt stramt, er det mye lettere å komme seg ut av knipa. Ta kontakt med dine kreditorer, om du får problemer. Det er hjelp å få, det verste du kan gjøre, er ikke gjøre noe, om du havner i en økonomisk krise.

Du visste sikkert at det er gjennom sparing at det er lettest å få bedre økonomi på sikt? Men det er også lettere sagt enn gjort for de fleste …

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Stjernespiller forlater England!

Stjernespiller forlater England! En attraksjon mindre i Premier League, en stjernespiller forlater England, men det er en dårlig skjult hemmelighet...

Lukk