7 tips til perfekt sommermat på alle fat, for sommeren gir mange gode måter å tilberede og nyte mat på. Grillmat er den beste sommermaten for liten og stor. Det er viktig at også barna får være med å bestemme hva som skal være middag. Ikke bare taco på fredag.

Grillmat

Foruten grillmat, kan man tenke alt som hører til sommeren. Norske jordbær, blåbær du har plukket selv, bringebær fra buskene i nabolaget.

Friske salater og ikke minst friske norske råvarer som gir de herligste retter. Fisk, Tapas, reker, supper, stekte poteter, Bacalao og pannekaker med sirup. Bare kreativiteten setter en stopper for hva du velger som din favoritt-rett. 7 tips til perfekt sommermat på alle fat – for alle ganer.

Lest? Middelhavskost – veien til et sunt liv

Noen velger å si: “Jeg liker ikke” uten å ha smakt på retten først. Det er dumt. Man kan faktisk like ingredienser og retter som man tidligere ikke likte. Fordi smaksløkene endrer seg gjennom livet.

Det du ikke likte i fjor, kan du elske i dag. Forsøk å smake først, vurdere og avgi dom etterpå.

Tapas

Tapas er den perfekte maten her i huset. Kjøttbollene kan man med hell tilberede helt på egen hånd, men det finnes ferdige tapas-produkter i butikken også.

Spanske kjøttboller med løk, tørkede tomater, chilli og tomatsaus. Spekeskinke, oliven, asparges, marinerte scampi og blekksprut. Fetaost, kyllingspyd, fenalår, chorizopølse, artisjokk, oster og meloner i flere variasjoner. Samt et nystekt brød som tilbehør. Smell gjerne sammen en Focaccia som er veldig enkelt. Av de utvalgte sausene plukker vi med oss Tzatziki og aioli. Server en spansk rødvin til.

Det er lett å sitte lenge ved bordet, til langt ut på morgenen om selskapet er hyggelig. Tapas er mat man bør ha tid til å nyte.

7 tips til perfekt sommermat på alle fat
7 tips til perfekt sommermat på alle fat

Reker

Reker er for mange den ultimate sommermaten, men denne sommeren sprenger prisene på ferske reker, et hvert feriebudsjett, langt over to hundre kroner per kilo, koster rekene flere steder.

Da kan man med fordel investere i de store frosne, som faktisk er av meget god kvalitet, og til minst halve prisene, er det et godt alternativ. Fersk loff, husk dill og en dæsj majones – som aldri har skadet noen.

Reker er med tilbehør er alltid festmat. Reker kan kombineres med både hummer, kreps og alt et skalldyrbord fortjener.

Her kommer 7 tips til perfekt sommermat på alle fat.

Bacalao

Bacalao er en internasjonal rett som kommer fra Portugal, men som kristiansunderne har laget i lange tider. Det er rett og slett Kristiansunds største kulturskatt, noe “Klippfiskkjerringa” på brygga i byens flotte sentrum er et godt bevis på. 

På svabergene i kystperlen ute i havgapet kokte det av arbeidsivrige kjerringer som jobbet med å legge klippfisken til tørk, og da ble svabergene fylt opp med tonnevis av torsk som senere ble til den deiligste klippfisk, kort fortalt. Ikke nå selvsagt, men for ca 100 år siden.

Bacalao betyr som de fleste vet, torsk.

– Bacalao kan lages på hundrevis av måter med diverse ingredienser, men i all hovedsak er det ikke Bacalao uten klippfisk, potet, løk og olivenolje. Det er absolutt de viktigste delene av ypperste råvarer man må ha for å få et vellykket resultat. Så kan man smake til med alt det andre som hører til i en god Bacalao-gryte.

 7 tips til perfekt sommermat på alle fat

Inviter gode venner og server en god vin som passer en kraftig fiskerett som Bacalao. God mat er best når den nytes i godt lag med gode venner eller med storfamilien. Server med loff og smør, Bacalao-øl, og akevitt.

Bacalao er enkel, sund og nydelig mat som lager seg selv så lenge man planlegger litt på forhånd. Spør gjerne om det er noe du lurer på rundt oppskriften, eller Bacalao generelt. Klippfisken skal vannes ut i to døgn før bruk, for å skylle vekk saltet. Bytt vann to ganger i daglig. 7 tips til perfekt sommermat på alle fat, til hele familien.

Hjemmelaget Pizza

Hva kan man si om pizza? Hvor lang tid har du? Er det noe vi nordmenn har et kjærlighetsforhold til, er det jo pizza. Denne underlige, flate retten som nordmenn elsker å klemme i seg, enten det er på julaften eller midt på sommeren. Det finnes historier der menn har dødd i kamp, under diskusjonen om det er innafor med ananas på pizzaen.

Forutsetningen for et perfekt resultat når du skal tilberede din pizza, er at du lager den slik du ønsker den. Tynn bunn, Italia style, er å foretrekke etter vår smak. Bruk få, men velvalgte ingredienser. Bruk Tipo-mel for best resultat, stek på sterk varme i kun ti minutter. Men før du setter pizzaen i ovnen, smør kantene med olivenolje for å få en sprø skorpe.

Du kan med fordel legge på flere ingredienser som spekeskinke og Ruccola etter at pizzaen tas ut av ovnen. Vi foretrekker parmesan på vår pizza, som også kan strøs over i etterkant. Ikke glem å krydre godt og bruk gjerne Mutti tomater, eller tomatsaus. Også dette er et utsøkt produkt.

Kyllingsalat

Salater med norske råvarer er fantstisk mat. Mat alle i familien liker. Velger du kyllingsalat vil nok de fleste i familien juble. Det er endel kutte-oppgaver, fordi en god kyllingsalat skal ha mange ingredienser. Nystekt kylling rives i biter, sammen med salathode, mais, tomater, egg, pasta, brune bønner, fetaost og agurk. En ‘jomfru’ olivenolje er perfekt til en slik rett.

7 tips til perfekt sommermat på alle fat

En kaldrett som kan serveres flere dager etter hverandre, gjerne med fersk loff eller bagett til. Husk å dekke til salatbollen i kjøleskapet for å unngå at salaten blir raskt brun.

Kyllingsalat er også en rett man kan eksperimentere med. Alt du liker og som passer, bør serveres i en kyllingsalat. Noen velger å servere, vårløk, paprika og sukkererter, eple i små terninger, sett gjerne fram en passende dressing, et beger med Creme Fraiche til. Til og med valnøtter og appelsin kan brukes.

For at alle skal få spise det de liker i en kyllingsalat, sett fram boller med ingrediensene som kan gjestene forsyne seg selv.

Grillmat

Grillmat var så vidt innom i starten, en i må jo spesifisere hva du kan grille også. Foruten fisk i alle fasonger og farger, rett på grillen eller i aluminiumsfolien – finnes det ikke mye som ikke kan grilles. Det være seg helstekt indrefilet, hamburger, pølser, selvkomponerte grillspyd og alle typer grønnsaker.

Når det kommer til grillmat er det alltid visse forutsetninger som ligge til grunn. God temperatur, ikke nedbør eller fare for torden og ikke for mye vind. Hvis været holder, er det bare å be naboene, vennene og familien på felles grillparty. La hver enkelt husstand ta med seg sine råvarer.

Lest? De beste råvarene er norske og gir god mat

Et glimrende tiltak i disse corona-tider, at man lærer naboene å kjenne på en ny måte. Å grille er nemlig fryktelig sosialt om kokken ikke blir for ivrig, men slipper til andre som kan grille egen mat. 7 tips til perfekt sommermat på alle fat – hver dag.

Viktige tiltak for en vellykket grillfest er å bruke nok tid. Oksekjøtt som biff, behøver lengre hviletid enn grisen. Brente pølser er ikke godt. Og husk at du ikke behøver å lage mat til en hel bataljon, om dere kun er én familie på fire som skal spise.

Dessert

Sommermat er selvsagt mye mer enn bare middag. Noen velger å spise på restaurant eller ha gode desserter å servere etter et vellykket måltid. For de fleste barn er desserten hovedmåltidet, kanskje særlig om sommeren. Her kan man også være kreativ å lage det beste og meste selv.

Frossen banan dyppet i sjokolade og strøssel.

Norske bær i alle farger (husk å skylle), vannmelon og gele. Det er mye å velge mellom, men vi kommer ikke unna isen om sommeren. Det er ikke vanskelig å lage en hjemmelaget utgave, men du behøver endel utstyr. Nå finnes det faktisk egne ismaskiner å få kjøpt, som gir et perfekt resultat. Barna bør få minst to is hver dag, gjennom sommeren. Det er vel fortjent.

Dessertene har desserter denne fordelen at de kan lages god tid i forveien, fordi de kan fryses ned.

Sjokoladefondant, slush, hjemmelagde bløtkaker eller sjokoladekaker er sikre valg til suksess. Men mange synes det er spennende med fromasjer og sorbeter man aldri har smakt tidligere. Igjen skal man ha god tid for å lage mat til mange, å være forberedt er og blir et godt stikkord.

Uansett hva du server dine sommergjester, husk at menneskene er viktigere enn maten, for mennesker er menneskets glede.

God sommer.

Vargas

Pin It on Pinterest