8 bekymringer du bør legge vekk, fordi de tar for stor plass i tankene dine. Du bruker for mye energi på å tenke katastrofetanker om deg selv og de du har kjær. Hvorfor gjør du det? Er det du eller tankene dine som bestemmer i ditt liv? Å, sier du det? Det er deg?

Estimated reading time: 8 minutter

Dødsangst

Da bør du begynne å endre innstillingene dine til hvordan du tenker.

Mange sliter med dødsangst, ikke bare er de redde for å dø, men at døden en dag skal inntreffe, er for mange en uutholdelig tanke. At alt man kjenner som selve livet, med alt det innebærer. Familie, barn, barnebarn, venner, hytta, båten, bilen, ektefelle og alle de fantastiske turene, opplevelsene og gledene skal forsvinne.

Du skal bli borte. Kroppen din skal forvitre, brennes eller rotne bort i en grav, et eller annet sted i nærheten av der du du bor. 8 bekymringer du bør legge vekk for en bedre hverdag.

La oss være enige om at døden, kjære deg, kunne det ha vært en bedre løsning for. Det er virkelig en ræva slutt på en ellers ganske god historie. Et menneske oppleve jo endel gjennom livet, både på godt og vondt, det burde ha endt på en bedre måte – enn døden. Men vi skal nå engang dø, alle som én, og da er det faktisk til det bedre for de fleste å innfinne seg med det faktum at, slik er det oss alle.

Livet

Innstillingen til livet og alle utfordringene det fører med seg, kan være drepende negativt om du tenker konsekvenser for alt du foretar deg. Noen er så redd for å skjære seg, at de tar ikke i en brødkniv engang. Andre er så redd for å dø av hudkreft at de sitter innendørs hele året.

Selvsagt finnes det mange grunner til faktisk bekymring, men da bør man kanskje ha fokus på det som er bekymringsfullt og legge vekk de tankene som gnager deg, mange timer av døgnet, som faktisk er bare å legge vekk.

8 bekymringer du bør legge vekk

På latin er det et eget utsagn for det. Memento Mori, vit at du en dag skal dø.

Slekt skal følge slekters gang, du skal dø, for å la andre ta over ditt virke og ditt liv der du avsluttet ditt, Du har ikke levd for gjevest, ditt minne blir tatt vare på, du har gjort det du skal. Hvil i fred. Punktum. Slik er det altså for alle mennesker på kloden. Men så kan de troende og ikke-troende diskutere seg blå om hva som skjer etter døden, det vet vi svært lite om.

Ingvar Wilhelmsen

Som hypokonderlegen og professor emeritus, Ingvard Wilhelmsen, pleier å fleipe med. Når han møter hypokondere, som er livredde for å møte veggen, pleier han å avfeie det med: “Treffer du veggen, er det jo ofte en dør i nærheten, da er det jo bare å gå ut.”

Poenget er altså, det finnes enkle løsninger, særlig på bekymrede tanker, som er ikke finnes på ordentlig. Man må faktisk bestemme seg hvilke tanker man skal la få lov til å bli værende i hodet. Og heller sile ut de tåpelige og unødige. Mange av oss tenker og bekymrer oss for saker som ikke kommer til å skje med noen av oss.

Hvis du setter opp en liste over hva du faktisk får gjort med, av dine egne bekymringer. Er det en forsvinnende liten del du selv, lille deg, kan få gjort med all plasten i havet, drivhuseffekten og klimagass-utslippene. Eller stigende renter på boliglånet.

Ingen enkeltmennesker får gjort noe med store samfunnsutfordringer, det må omfattende tiltak fra folk med makt, for å endre på slikt. Legg det vekk.

Det du faktisk kan få gjort noe med; er å la være å kaste plast i havet. Kjøre kollektivt så ofte du kan, være miljøbevisst, sykle eller gå. Og sørge for å ha en trygg nok økonomi til at du faktisk kan betale, når rentene stiger.

8 bekymringer

Man må stikke fingeren i jorda og innse at verden har bestått i fem milliarder år og vil bestå minst like lenge. Vi skal verken flytte til Mars eller få en meteoritt i hode. I hvert fall ikke denne uka.

Du skal sannsynligvis, verken dø av hudkreft eller bli påkjørt i morgen. Ikke skal du gå konkurs grunnet økte renter heller, men leve et riktig og godt liv. Et liv med dine nærmeste rundt deg i mange tiår. Da blir det rimelig dust, å gå rundt å bekymre seg grå, for at verden går under om et par timer. Den gjør ikke det. Lover.

8 bekymringer du bør legge vekk

Vi lovte deg åtte bekymringer du bør legge vekk, vi kunne ha funnet hundre, men lar det bli med denne lille listen. Husk at din innstilling til ditt liv, er det bare du som kan gjøre noe med. Print ut disse bekymringene og heng listen på kjøleskapet og pugg de.

8 bekymringer du bør skrinlegge, grav de ned i hagen eller kast de på havet. Fjern de i hvert fall fra minnet ditt.

  • Ikke bruk energi på ting du ikke får gjort noe med
  • Barna dine er voksne, la de få leve fritt uten din bekymring
  • Du bør bestemme deg for å endre holdningene til bekymringene
  • Ta kontroll på tankene, tenk positivt ikke på konsekvensene for alt
  • Du kommer ingen vei med krisetanker, snu tankene til positivitet
  • Hvilket liv får du om du går rundt og er redd alt, snu på innstillingen
  • Hva andre mener om deg? Det får du neppe et ærlig svar på, derfor bør du gå inn for å være den beste utgaven av deg selv

Du må rett og slett innse at livet er full av opp- og nedturer. Ingen mennesker på kloden har full kontroll på alt. Det er faktisk det som er selve livet. De dager som kommer og går. Dager med overraskelser, gleder, sorger, sinne, fortvilelse, forelskelse, gråt, latter, elskov og død. Du bør forstå konsekvensene av å leve, det er å risikere å dø en gang.

Senk skuldrene

Du er bekymret for å bli rammet av terror, ute som hjemme. Hvor mange nordmenn tror du har blitt rammet av terror i Norge eller i utlandet siste hundre årene? Svært få, og at du skal bli rammet av terror, er sannsynligvis mindre sannsynlig, enn at du vinner førstepremien i Lotto. Vi har ikke regnet på, det med vi tror det er en riktig påstand.

Ja da, folk blir drept av terrorister, men sjansen for at det skjer nettopp deg, er så lite trolig at du kan like gjerne bli drept av lynet. Du bør se litt mer realistisk på den risiko du står ovenfor.

Se for deg mennesker som går opp i en lang, trang tube av metall, ledninger og farlig brennbar væske. Som fyker gjennom luften i ti tusen fots høyde, i mange hundre kilometer i timen – flere ganger i uken, i årevis. Og overlever, hver gang.

Folk dør i flyulykker, men at det skal ramme deg, er ikke særlig sannsynlig. Faktisk er den forsvinnende liten. I 2017, var det registrert ett dødsfall på kommersielle flygninger, på 7,36 millioner flygninger.

Livet kan ta uventede endringer, du vil oppleve sorg og smerte, dine foreldre dør fra deg. Du kan miste et barn, ektefelle, søsken eller venner, men da bør du være påskrudd og takle det også. Døden vil alltid være en viktig del av livet, vi må bare innse det og akseptere det.

Det meste i livet ditt, får du ikke gjort noe som helst med, du kan bare gjøre det beste for deg og dine nærmeste. Ta deg en fest, senke skuldrene og gled deg til dagen i dag. For i morgen kan det jo være over …

Kilde og inspirasjon, Ingvar Wilhelmsen

Vargas

Pin It on Pinterest