Spiser du hva som helst?

Spiser du hva som helst? Det kan være lurt å variere kosten, men også å være selektiv hva man velger bort og ikke. Mat er viktig for oss og vi nordmenn elsker å kose oss, ja, vi er faktisk kjent for det. Utlendinger som kommer til Norge og vil lære språk, lærer at ordene “kose oss” er noe vi driver med ganske ofte.

Bergenet lesetid: 6 minutter

Kos

Så er det dette med måtehold, da. Det er fortatt stor forskjell p å barbere seg og skjære av seg hele hodet.

Les også: Så raskt lager du middag

Spiser du hva som helst, når som helst og gjerne helt til du ruller fra bordet.

Vil det få konsekvenser for deg. Jo mere du lærer deg om kosthold og hva hver enkelt ingrediens faktisk gjør med kroppen, jo sunnere blir du, om du gjør kloke valg. Med kloke valg mener vi at du spiser så sunt du kan, så ofte du kan. Og koser deg en gang i blant. Ikke hver dag, helst.

Spiser du hva som helst, vil du før eller siden spise deg syk. Tør vi påstå.

Det er for mange matvarer tilgjengelig i Norge, som gjør oss overvektige. Kos er nok synonymt med mat som inneholder for mye sat, sukker, eller begge deler lite karbohydrater og lite eller ingen næring. Softis, brus, øl, pølser, hamburgere og desserter fortjener vi selvsagt. Men absolutt ikke hele tiden.

Vi mener at det bør være mer fokus på ernæring allerede i barneskolen, for å gi barn muligheten til å velge bort den maten som slett ikke er bra for dem på sikt. Det er ikke alle foreldre som velger bort det usunne når middagen skal tilberedes i en hektisk tid.

Grønnsaker kan fort være det som velges vekk først. Det er uheldig.

Bildet er tatt av cattalin fra Pixabay

Dessert Foto: Vargas12.com

Ultraprosessert mat

Forskning viser også at ultraprosessert mat, sånn som pølser, pizza, pasta, kjøttdeig, potetmos og nuggets, er farlig å spise for ofte. Årsaken er at den innholdet så lite som er bra for tarmen, er energinett og kan føre til overspising. 

Les også: Mat på P!

Ultraprosessert mat er mat du bør styre unna – om mulig. Dette er mat som er bearbeidet, industriprodukter bestående av ekstrakter av råvarer, kanskje utarbeidet i laboratorier, ofte uten særlig næringsinnhold. Denne maten innholdet ofte e-stoffer, fargestoffer og tilsetningsstoffer du ikke behøver. 

Iskrem, energidrikker, kaker, kjeks, boller, pomes frites og frossen-pizza, er noen eksempler på mat som er ultraprosessert og som står på listen over nei-mat.

I dag mistenker forskere at det finnes mer enn 100 ulike årsaker til at vi lever i en fedmeepidemi.

Spiser du hva som helst? Det bør du slutte med, i dag.

Middelhavskost

Overvekt, høyt blodtrykk, usunne kolesterolverdier og insulinresistens er kjente risikofaktorer for mange nordmenn. I middelhavslandene som Spania, Hellas og nord i Italia er dette langt mindre utbredt. 

Hvorfor? Kosthold, klima og aktivitet.

De fleste nordmenn som har besøkt disse velkjente turistmålene, vet også at frukt- og grønnsaks utvalget på markedene i disse landene er formidable. Prisene også langt mer hyggeligere enn her hjemme. 

I tillegg spiser grekere og italienere mye mer fisk enn oss, de bruker oliven og rapsoljer i matlagningen, og de er fortsatt langt mer aktive enn oss, rent fysisk. Og de har et langt mer helsebringende klima, med lite kulde, mye sol som gir helsebringende effekt både, på kort og lang sikt.

Et sunt liv har ikke bare med hva man putter i munnen å gjøre, det handler også om livsstil og stressnivå. Søvn og stress har en direkte vesentlig påvirkning på hormonbalansen i kroppen, som igjen er knyttet til forbrenning.

Et sunt sinn er god helse, og å bekymre seg syk, for seg selv, for egen helse eller for andre som står en nær, er et velkjent problem. Klarer man å skyve vekk unødig bekymring, og leve i nuet uten å ta alt så bokstavelig og alvorlig, vil du etter kort tid få bedre helse.

Middelhavskost er ikke veien til evig liv, men den kan holde deg frisk – lenge.

Periodisk faste

Faste har de flere hørt om, men kanskje ikke satt seg helt inn i hva betyr. Å faste tror mange handler om å ikke spise, gå sulten og være slapp. Det er dessverre en fordomsfull holdning som handler om at man mangler kunnskap, for å si det mildt.

Leser man seg opp hva periodisk faste faktisk handler om, vil man oppdage at det kan ha stor helsegevinst på voksne og eldre. Barn bør selvsagt slippe å faste med mindre de ønsker det av religiøse argumenter de har.

Faste betyr ikke sult eller at du blir slapp og utilpass. Mange får faktisk mer energi, er klarere i hodet og får mer livslyst. Av å ikke spise over tid. Den nye vinen er altså å spise ingenting i lange perioder, enten for økt helsegevinst eller å redusere vekt. 

Begynn gjerne i det små. Spis ett til to måltider per dag, kutt ut frokosten, som du faktisk ikke behøver, velg deg en god og sunn lunsj, spis en velsmakende middag. Vent til dagen etter og spis en lunsj du liker. Allerede etter ett døgn – vil du merke en forskjell. 

Om du kjenner på en sultfølelse, vil denne forlate deg allerede etter to døgn. Drikker du 2 dl vann om du er sulten den første dagen, vil du merke at sultfølelsen forsvinner.

Tenk deg godt om og vit hvorfor du ønsker å faste, og du vil merke en forskjell på kroppen, raskt.

Her er Helsemyndighetenes kostholdsråd.

Vargas

6 sunne og anbefalte ingredienser

6 sunne og anbefalte ingredienser eksperter og helsemyndigheter vil du skal spise ofte. Helst hver dag for å opprettholde et sunt kosthold. Disse ingrediensene er på listen over hva helsemyndighetene og et panel med kostholdseksperter anbefaler.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Nøtter

At nøtter, usaltede sådan, skulle være blant disse er kanskje overraskende for noen, men nå er det faktum. Spis nøtter og få i deg masse antioksidanter og de senker kolesterolet ditt– som er gunstig for hjertet.

Les også: Blir påsken en fyllefest?

I tidsskriftet Food and Nutrition Journal, som er den største forskningsrapporten gjort i sitt slag, på hjerte- kar-helse, er nøtter særlig gunstig. Man kan ved inntak av nøtter regelmessig, redusere faren for hjerte- og kar-lidelser med 25 prosent. 1,9 millioner mennesker skal ha vært med på den omfattende undersøkelsen.

I følge undersøkelsen er det alle typer for nøtter, men særlig er valnøtter og pistasj og mandler som er sunnest. Kombinerer du nøtter og flere av de andre anbefalte ingrediensene i ditt daglige måltid, vet du at du spiser sunt. Da er det bare opp til deg å velge hvor ofte du spiser.

Som annen forskning viser, du klarer deg på langt mindre mat enn du tror og periodiske faste skal være svært gunstig for mennesker i alle aldre.

Alle under 18 år bør rådføre seg med voksne før de starter sine fasteperioder.

6 sunne og anbefalte ingredienser
Bildet er tatt av piviso fra Pixabay

Blåbær

6 sunne og anbefalte ingredienser du bør ha på handlelappen så ofte det er nødvendig.

Vanlige dagligvarer du helt sikkert spiser ofte, men det er ikke sikkert alle er klar over at dette er noe av det sunneste du kan spise.

Blåbær er bl.a. bidrar til å redusere risikoen for kognitiv tilbakegang og bidrar til et velfungerende kardiovaskulært system. Avhengig av inntaket og den generelle helsen din, kan blåbær være til hjelp for å senke kolesterolnivået, regulere blodtrykket, forbedre produksjonen av endogene NOS og mer

Anoro.no

Får du tak i norske blåbær, så er disse breddfulle av antioksidanter, blåbær vokser sakte i den norske faunaene, som gjør de svært sunne. Blåbær inneholder kostfiber, vitaminer som E og C, blåbær kan brukes i en mengde retter og desserter eller bare som snacks.

Her kommer de fem øvrige ingrediensene som er bra for helsen. Når det er sagt, skal man spise både variert og være kreativ på kjøkkenet, det gjør at man får gode smaksopplevelser samtidig som man er sunn.

Det sunneste du bør spise – ofte, er hekt konkret, nøtter, blåbærhavregrynmakrell i tomatekstra lettmelk med D-vitaminer og gulrøtter. Blant masse annet, selvsagt. 6 sunne og anbefalte ingredienser handler altså om et variert utvalg av det beste du finner i norske butikker, som er bra for deg.

Lettmelk

Lettmelk er tilsatt D-vitaminer som er med på å ta opp kalsium i kroppen. Vitamin D er også viktig for å unngå benskjørhet når man blir eldre. Kroppen produserer vitamin D når man er ute og får solstråler på seg.

Hva er vel bedre enn iskald melk og grovt hjemmebakt brød med brunost?

Les også: Åtte sunne middager til hverdag og fest

Gulrøtter

Gulrot inneholder betakaroten som omdannes til vitamin A i kroppen. Vitaminer som er viktig for synet og huden, men også for å styrke vekst og utvikling. En gulrot om dagen er med på å opprettholde jern, kalium- og magnesium-verdiene i kroppen.

En gulrot er lett å ta med seg i takboksen eller på vei til eller fra trening. Du bør gjøre det til en vane, ta en gulrot som mellommåltid i mellom slagene og andre måltid. Det gir deg alt du trenger i en hektisk hverdag.

6 sunne og anbefalte ingredienser er dagligvarer som er velkjent for de aller fleste.

Havregryn

Havregryn inneholder nemlig viktige fibertyper, mineraler, vitaminer og antioksidanter. Videre inneholder disse små kornene, elsket og utskjelt som de er, kobber, b-vitamin, fosfor, sink og jern.

Husk at havregryn er perfekt til frokost, med blåbær, nøtter, en sunn yoghurt eller lettmelk. Havregryn er 100% fullkorn og gir deg blant annet god fordøyelse. En god grunn alene der, altså, til å spise havregryn hver dag.

Makrell i tomat

Fisk som pålegg er alltid sunt, særlig om du spiser det på grovt brød eller sunne knekkebrød. Makrell i tomat er vårt favoritt pålegg og det inntas på grove knekkebrød hver eneste dag.  

Makrell i tomat inneholder mye fisk som har 5,3 gram omega-3 fettsyrer per 100 gram.

Er du i tvil om du får nok omega-3 i deg, kan du, særlig i vinterhalvåret, ta tran i tillegg. Makrell inneholder viktige vitaminer som B12, jod og selen.

Kilde: HelseNorge.no

Vargas

Overvekt kan skyldes genene dine

Overvekt kan skyldes genene dine og ikke at du er lat, spiser for mye eller trener for lite. Dessverre kan du altså være overvektig og være helt uten skyld. Det ser du lett om du er en ellers sunn person, som gjør “alt” riktig mht kosthold og er aktiv, men forblir chubby.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Ytre faktorer

Slekts-genene dine kan i følge forskning være årsaken til at du “aldri” går ned i vekt uansett hvor mye du forsøker. I USA har forskere funnet ut at husstøvet hos overvektige mennesker er annerledes enn hos tynne. Og det er hevet over tvil at ulike bakterier og sopp i tarmen, kan knyttes til fedme.

Les også: Hverdagsmiddager for alle kokker

Overvekt kan skyldes genene dine og en hel haug med andre ytre faktorer som ikke hjelper deg nevneverdig. Uansett pågangsmot på trening eller riktig kosthold, dessverre.

Genene kan være opp mot 80 prosent av forklaringen på hvorfor noen mennesker blir tynne og andre tjukke, viser flere studier

NRK.no

Også miljøgifter i en rekke ulike emballasje-produkter skal ifølge forskning være med på å påvirke vekta vår.

Det er altså ikke nok at du bare sitter for mye i ro og spiser for mye, for ofte. Du blir overvektig av å bare være til, og leve i Norge i det 21. århundre. Og det gjelder svært mange av oss. Til og med husdyrene våre øker vekten.

Insulin er et lagringshormon som sørger for at fettlageret bygges opp og spares til det virkelig er bruk for det. Derfor gir det mening å spise mat som ikke gir insulinstigning, slik at kroppen slipper å få signaler om å lagre overskuddsenergi

Øyvind Torp – Lege, NRK.no
Overvekt kan skyldes genene dine
Bildet er tatt av (Joenomias) Menno de Jong fra Pixabay 

Ultraprosessert mat

Forskning viser også at ultraprosessert mat, sånn som pølser, pizza, pasta, kjøttdeig, potetmos og nuggets, er farlig å spise for ofte. Årsaken er at den innholdet så lite som er bra for tarmen, er energinett og kan føre til overspising.

Les også: Mat på P!

Ultraprosessert mat er mat du bør styre unna – om mulig. Dette er mat som er bearbeidet, industriprodukter bestående av ekstrakter av råvarer, kanskje utarbeidet i laboratorier, ofte uten særlig næringsinnhold. Denne maten innholdet ofte e-stoffer, fargestoffer og tilsetningsstoffer du ikke behøver.

Iskrem, energidrikker, kaker, kjeks, boller, pomes frites og frossen-pizza, er noen eksempler på mat som er ultraprosessert og som står på listen over nei-mat.

I dag mistenker forskere at det finnes mer enn 100 ulike årsaker til at vi lever i en fedmeepidemi.

Periodisk faste

Periodisk faste gir god helsegevinst, ifølge omfattende forskning. Også kjendis-lege, Wasim Zahid bruker periodisk faste for selv å redusere vekt og få helsegevinst. Er dette en måte du ønsker å forsøke å bli enda litt sunnere på, bør du vite hva du går til.

Overvekt kan skyldes genene dine og en lang rekke andre faktorer som du kanskje ikke visste om.

Periodisk faste gir god helsegevinst om det gjøres riktig. Derfor bør du finne ut av om dette kan være måten du har søkt etter lenge, for å få en bedre helse. Uten å måtte tvinge i deg Nutrilett, slanke deg via tabletter eller dyre kurs – eller løpe på treningsstudio. 

Lest denne? Åtte sunne middager til hverdag og fest

Periodisk faste handler om å ikke spise i en begrenset periode. 5:2 dietten er en type periodisk faste du kanskje kjenner. Der handler det om å innta 2000 kalorier for menn, i 5 dager og 600 kalorier i to dager per uke. Og 1800 kalorier for kvinner 5 dager, og 500 kalorier i to dager i uken. 

Denne faste-metoden går kanskje i en periode, men blir vanskelig å holde over lang tid.

Periodisk faste med tidsbegrenset matinntak, ser ut til å være gunstig for friske voksne mennesker. Det går ut på at man spiser varier og sunt, men kun mellom kl 12:00 og 20:00, hver dag. Den type faste lar seg lettere gjøres over tid.

Du kan med fordel selv velge tidsintervallet for din faste ut i fra din egen arbeids- og fritidsaktivitet.

Likte du denne eller noen av de andre 8000 artiklene i vår rikholdige meny på høyre side, på hovedsiden, meld deg på vårt nyhetsbrev, du også. Det er selvsagt alltid gratis og helt uten betingelser.

Kilde: NRK.no

Vargas

Kostholdet som gjør at du lever lenge

Kostholdet som gjør at du lever lenge uten å få økt vekt, er enkelt og godt. Kunsten er å stoppe å spise i tide, drikke minimalt med alkohol og ikke minst – få nok søvn. Kjedelig, men sant. Kombinerer du riktig kosthold med periodisk faste, kan du bli så gammel som helst.

Estimated reading time: 5 minutter

Middelhavskost

Hemmeligheten er å kopiere kostholdet til de som bor rundt middelhavet. Her inntar de sunne oljer, korn og nøtter, litt vin, friske, og rene råvarer. Belgvekster, kornprodukter, kjøtt, egg og fisk. Slett ikke ulikt det vi spiser her hjemme i Norge.

Les også: Hverdagsmiddager for alle kokker

Et sunt kosthold handler like mye om hva du lar være å spise, som hva du velger å jafse i deg.

Middelhavskost og norsk tradisjonsrik mat er ganske lik, men all den type usunn farsematen vi spiser, gjør maten vår usunn. Ferdigmat, fast food med for mye salt og alt for mye sukker gjennom smågodt, sjokolade og brus. Middelhavskost er utelukkende gode råvarer tilberedt på perfekt måte.

Kostholdet som gjør at du lever lenge handler altså om å spise mer av ja-maten og langt mindre av nei-maten. Middelhavskost forebygger hjerte- og karsykdom ifølge en rekke studier gjennom mange tiår.

Et middelhavskosthold er ansett som et av de mest helsefremmende kostholdene i verden. Variasjon og et kosthold som består av mye grønt er stikkordet

Matprat.no
Kostholdet som gjør at du lever lenge
Bildet er tatt av cattalin fra Pixabay

Periodisk faste

Faste betyr ikke sult eller at du blir slapp og utilpass. Mange får faktisk mer energi, er klarere i hodet og får mer livslyst. Av å ikke spise noe – over tid. Den nye vinen er altså å spise ingenting i lange perioder, enten for økt helsegevinst eller å redusere vekt.

Les også: Så raskt lager du middag

Særlig for mennesker med diabetes 2, skal faste eller periodisk faste være svært gunstig. Endelig er det også endel forskning som legger til grunn våre påstander. Slik at du trygt kan gå i gang med din faste-periode, med god samvittighet. 

Begynn gjerne i det små. Spis ett til to måltider per dag, kutt ut frokosten, som du faktisk ikke behøver, velg deg en god og sunn lunsj, spis en velsmakende middag. Vent til dagen etter og spis en lunsj du liker. Allerede etter ett døgn – vil du merke en forskjell. 

Om du kjenner på en sultfølelse, vil denne forlate deg allerede etter to døgn. Drikker du 2 dl vann om du er sulten den første dagen, vil du merke at sultfølelsen forsvinner. Tenk deg godt om og vit hvorfor du ønsker å faste, og du vil merke en forskjell på kroppen, raskt.

Søvn

Nyere forskning har lært oss at nok og riktig søvn er av svært stor helsemessig betydning, for mennesker i hele livssyklusen. Går vi for lenge uten søvn, vil de fleste viktige hjernefunksjoner etterhvert slutte å virke.

Les også: Dette er en prepper

Langvarig søvnmangel kan føre til psykiske lidelser som depresjon og selvmordsfare. For lite søvn kan også føre til overvekt, diabetes, hjerte- og karsykdom og dødelighet. Dermed er det lett å snu på det. Nok og god søvn er helsebringende over tid.

Her er noen få gode råd for å få best mulig søvn – hver natt:

 • Unngå kaffe på kvelden
 • Unngå å sove på dagen
 • Unngå for mye alkohol
 • Sørg for å ha det mørk og ikke for varmt
 • Les gjerne på sengen i god tid før du bør sove
 • Du bør ha mellom 7 og 8 timer søvn hver natt som voksen

Her er en søvnskala for barn, om du er usikker på om barnet ditt sover nok.

Mosjon

Kostholdet som gjør at du lever lenge handler om fornuftige valg over tid.

Begynner du allerede som ung å være deg bevisst hva du putter i kroppen og når vil det gi deg kunnskap du har nytte av hele livet. Og da vil du sannsynligvis leve veldig lenge og bli riktig gammel. I hvert fall om du i tillegg lærer deg å bruke hele kroppen, inkludert hjernen, regelmessig.

Mosjon betyr ikke å løpe ned svette treningssenter eller løpe maraton. Men å bruke alle musklene i kroppen så ofte du kan, helst skal du gå eller løpe deg svett et par ganger i uka, minst. Gjerne oftere.

Hjernetrim er også viktig med riktig kosthold som hovedbasen i ditt balanserte liv. På den måten blir du en pest og en plage når du runder hundre år.

Nyt hverdagen, festen, helgene og livet. Spis, elsk, lev. Når livet er over, er det slutt, lenge.

Vargas

Snart trekker du i treningsklærne – igjen

Snart trekker du i treningsklærne – igjen. Ikke før vi har notert oss for et nytt år så er det på´n igjen. Nye forsetter, nyttårsforsett som er umulig å holde. Du huker av 1. januar 2023 på kalenderen i den tro at du skal bli en ny og bedre utgave av deg selv. Så går det til helvete, på ny. Hvorfor det?

Estimated reading time: 4 minutter

Hårete mål

Uten å huske hvor vanskelig det er å holde lovnadene, mer enn et par uker i slengen, tråkker vi inn i trikoten, shortsen eller treningsdressen i god tro, en stakket stund.

Les også: Investeringene for framtiden

Et nytt år gir som kjent nye muligheter, men det er vanskelig om ikke umulig å holde strenge forsetter. Det er faktisk en smule enklere å sette seg mål som du kan holde over tid, om du er snillere med deg selv. En livsstilsendring er og blir krevende, kanskje for krevende for mange.

Snart trekker du i treningsklærne – igjen, med hårete mål om å bli tynnere, mer muskuløs eller bare sunnere. Og det er i utgangspunktet smart for helsa. Å droppe sukker, vin, juleøl, akevitt, ribbe og annet som vi nordmenn elsker å klemme inn på gjennom hele jula.

Å ha hårete mål er fint, det, men da bør målet allikevel være realistisk. Kanskje bør treningsøktene både være kortere og færre, før de blir realistiske nok til å holde over tid. Og kanskje bør du droppe både trening, slanking og det å spise svært sunt, samtidig? For jo mer krevende er det å holde.

Dårlig samvittighet

Nyttårsforsettene handler om dårlig samvittighet for helsa vår. Når vi spiser på oss fem til ti kilo overvekt i desember, er det en bevisst eller ubevisst handling som vi helt bevisst, vet vi må gjøre noe med. Ellers går det galt.

Alt strammer i desember. Derfor må vi ta alvorlige grep for ikke å dø av fedme, på litt sikt.

Snart trekker du i treningsklærne - igjen
Bildet er tatt av Ryan McGuire fra Pixabay 

Se gjerne humoren i denne dustete holdningen, som om et nyttårsforsett skulle hjelpe oss noe som helst.

Problemet med fasetter vi ikke klarer å holde, er at vi lurer oss selv inn i treningstøy og dyre abonnement på Sats eller Svettis og sprettis, som ikke varer særlig lenge. Vi betaler til og med for et helt år av gangen i den tro at dette skal vare. Det gjør det nemlig ikke for de fleste av oss.

Les også: Film- og ferieoversikt til riktig kanal

Vi nordmenn ser for oss at vi skal trene mer, spise sunnere og bruke mindre penger i det nye året.

Innen tre måneder er alle disse lovnadene for en selv borte og glemt. Vi faller tilbake til (u)vanene våre og forblir den dårlige utgaven som spiser usunt, lar være å trene, og bruker kanskje mer penger enn året før.

Kjenner du deg igjen?

Nøkkelen til suksess

For at du skal lykkes med noe som ligner et nyttårsforsett, bør du kjenne dine begrensninger og være ærlig mot deg selv. Da er det å ta små skritt av gangen – den aller beste løsningen.

Å sette seg små delmål mot et litt større mål, øker sjansene dine for å lykkes i den store sammenhengen. Snart trekker du i treningsklærne – igjen, men ikke start opp med å løpe maraton. Begynn heller med en tur på tjue minutter og øk distansen heller etterhvert.

Samme gjelder med maten. Ikke kast all den dyre julematen enda vi skriver januar. Frys ned det som tåler det, men spis opp alt det andre digget, sammen med familie og venner. Spre godsakene på så mange du kan, slik at du ikke går på en smell, alene.

Nøkkelen til suksess, der du skal bli den beste utgaven av deg selv, er at du har det bra både fysisk og mentalt. Da bør du ikke snu om på hele livet ditt og tro at det er gjort i fei, men la det bli evige endringer, sakt, men sikkert.

Lykke til og godt nytt år!

Vargas

En time trening er nok

En time trening er nok per uke. Selvsagt er det helsegevinst i å trene mer, men for å opprettholde god helse, holde hjertet sterkt og hodet klart. Holder det altså med kun én eneste time i uka. Det klarer du med god margin – om du vil.

Estimated reading time: 4 minutter

Gammel

Nordmenn har solid kunnskap rundt god helse, sunt kosthold og hva som skal til for å leve lenge. Det er som kjent ikke treningen og aktiviteten som kommer først, men hva du spiser. Kostholdet er langt viktigere enn treningen.

Les også: Periodisk faste gir god helsegevinst

For å unngå tette blodårer, bør man være i en viss aktivitet, men det er ganske nytt for oss, at det er nok med én time trening. Det er så lite at man bør klare å klemme inn en treningsøkt per uke, uansett hvor travel man er. Spiser man i tillegg sunn og næringsrik kost, har du alle forutsetninger for å bli gammel.

For noen er det kanskje ikke noe ønske å bli så veldig gammel. Men å ha en god alderdom, være aktiv og klar i hodet bør være en målsetning for de fleste. Er man aktiv som godt voksen, vil livet være levelig, spiser man i tillegg riktig – kan det være avgjørende for en god alderdom.

En time trening er nok per uke.

Forskning

Ny forskning viser at man unngår demens og får bedre hjertehelse, ved én time med trening per uke.

Nå har forskere ved CERG (Cardiac Exercise Research Group) ved NTNU gått inn i de store datamengdene og sett på hvilken effekt trening har på helsa vår. Resultatene er tydelige: Det som avgjør om du har positiv helseeffekt av trening er det de kaller PAI-poeng

NRK.no

Nå finnes det så gode puls- og treningsklokker, som regner ut PAI-poengene dine automatisk.

Les også: Treningssenterets sære personligheter

I følge forskningen, som er gjengitt på NRK.no, forteller den oss at én time med puls på 80 prosent av makspuls, gir 100 PAI-poeng. Konklusjon: En time trening er nok.

Ny forskning på økt helsegevinst er viktig for oss. Fordi, det er tid vi får minst av i tiden som kommer. Alt går raskere og vi skal rekke over mer, for hver time som går, derfor er dette fantastiske nyheter.

Utstyr

Når du skal trene denne ene timen i uken, minst. Er det viktig å ha bra nok utstyr? Selvsagt er det, det. Og siden du er så smart å lese denne bloggen, gir vi deg så gode tips at du bør sende oss en takk i kommentarfeltet.

På Skalhuset.no er det et fantastisk utvalg av trenings-duppedingser, faktisk alt du trenger av ørepropper og dets like. Her er det så mange fine produkter til en billig penge, at vi har begynt å handle julegaver fra denne nettbutikken, allerede. Anbefales.

God musikk blir ikke god nok før du har bra nok utstyr. Bra musikk fortjener god lyd. Den får du rimelig på Skalhuset, bestill i dag – du også. Her finner du skjermbeskytter, deksler, iPods og hodetelefoner. For ikke å snakke om alt til din MAC, PC, mobil eller iPad.

Det er faktisk helt avgjørende for hvor godt man utfører treningsøkten, med musikk på øret, utfører man økten med 15% mer effektivitet. Enn om man ikke hører på noe musikk.

Sørg for å ha topp utstyr gjennom hele dagen, både på jobb og privat.

Kilde: NRK.no

Vargas

Sunneste du bør spise – ofte

Sunneste du bør spise – ofte, er faktisk matvarer du sannsynligvis har i kjøleskapet, akkurat nå. Hvorfor gjør det vanskelig og komplisert når det kan gjøres ganske rimelig og enkelt? Mat må vi ha og de fleste har lært at man bør spise så variert og sunt som mulig, for å forebygge fedme og ellers holde oss friske.

Estimated reading time: 5 minutter

Enkelt

Da viser moderne lærebøker at man skal spise fisk, govt brød, drikke melk og spise magert pålegg.

Og supplere med frukt og masse grønnsaker til middagen. Sånn er det faktisk på ordentlig, fortsatt. Sunneste du bør spise – ofte, er hekt konkret, blåbær, havregryn, makrell i tomat, ekstra lettmelk med D-vitaminer og gulrøtter. Blant masse annet, selvsagt.

Les også: Du blir ikke hva du spiser

Hvorfor gjøre det vanskeligere enn det er? Ta med deg i en gulrot i sekken, en håndfull bær til lunsj. Et glass melk til middagen, kanskje havregryn til frokost og en skive med makrell i tomat, til kvelds. Og du er good to go.

Med andre ord. Det sunneste du kan spise ofte, er bær, korn, grønnsaker, melk og fet fisk. Dette har faktisk ernæringsfysiologene enstemming stemt frem for oss. Det er smart å spise disse fem ingredienser ofte, helst daglig.

Sunneste du bør spise - ofte

Les også: Periodisk faste gir god helsegevinst

Spiser man usunt, digg, snop og godteri hver eneste dag, vil det før eller siden påvirke helsa. Unngår man for mye sukker og for mye av alt det gode, klarer man å unngå sykdom og overvekt. Holder du kostholdet enkelt, sunt og smart – vil du også holde deg frisk, lenge.

Sunneste du bør spise – ofte er enkelt, billig og blant de sunneste ingrediensene du kan finne.

Fem daglige

Dine fem utvalgte, daglige ingredienser bør ligne litt på disse vi her har presentert. Her får du vite litt mer om hvorfor.

Havregryn: Havregryn inneholder nemlig både viktige fibertyper, mineraler, vitaminer og antioksidanter. Havregryn inneholder blant annet store mengder fiber, kobber, b-vitaminer, fosfor, sink og jern.

Les også: Åtte sunne middager til hverdag og fest

Makrell i tomat: Makrell i tomat Inneholder mye fisk som har 5,3 gram omega-3 fettsyrer per 100 gram. Er du i tvil om du får nok omega-3 i deg, kan du, særlig i vinterhalvåret, ta tran i tillegg. Makrell inneholder viktige vitaminer som B12, jod og selen.

Gulrot: Gulrot inneholder betakaroten som omdannes til vitamin A i kroppen. Vitaminer som er viktig for synet og huden, men også for å styrke vekst og utvikling. En gulrot om dagen er med på å opprettholde jern, kalium- og magnesium-verdiene i kroppen.

Ekstra lettmelk: Ekstra lettmelk er tilsatt D-vitaminer som er med på å ta opp kalsium i kroppen. Vitamin D er også viktig for å unngå benskjørhet når man blir eldre. Kroppen produserer vitamin D når man er ute og får solstråler på seg.

Blåbær: Blåbær er naturens egen vitaminpille, proppet med antioksidanter og rik på kostfiber, vitaminer som E og C. Blåbær styrker immunsystemet og øker opptaket av jern i kroppen. Om du hører hva svært gamle mennesker svarer på spørsmålet, om hva de har spist ofte gjennom livet. Er svaret ofte, blåbær.

Trening

Visste du at trening ikke holder for å leve et sunt og aktivt liv? Hva du spiser er langt viktigere enn all trening. Kostholdet er viktigst. Selvsagt er det viktig å holde musklene ved like, hodet og hjerne i stadig trim, og unngå at kroppen visner vekk. Men hva du spiser, blir alltid viktigst.

Du kan få en forlenget levetid på opp mot 10 år ved å endre livsstil og spise mindre mat, mindre sukker, mindre salt. Du blir ikke hva du spiser, men det kan være en sunn leveregel, om du ikke klarer å begrense deg.

I tillegg er det viktig at du er i fysisk god form, det blir du kun ved å trene regelmessig, minst 30 minutter hver dag, eller hardere økter noen ganger per uke. Kjedelig? Ikke nødvendigvis. 

Trening kan være både morsomt, inspirerende og motiverende om det blir gjort riktig.

Å begrense kaloriinntaket blir en stadig mer anerkjent metode for livsforlengelse. Alle ønsker å leve lengst mulig, mange lar være å gjøre noe med det. 

Velger man en sunnere livsstil, vil man få økt livskvalitet som forebygger alvorlig sykdom. Om du spiser usunt og beveger deg for lite, vil vekten øke og du kan bli overvektig.

Å velge en sunn livsstil handler altså aller mest om å spise sunt. Sunneste du bør spise – ofte er faktisk vanlige dagligvarer med lite sukker og mye næring.

Kilde: NRK.no

Vargas

Kostholdet er viktigere enn treningen

Kostholdet er viktigere enn treningen om man skal redusere vekt. Men trening er også viktig for helsa, for å forebygge skader og holde musklene ved like. Hva du spiser, har en langt større betydning for den som ønsker å slanke seg. Slik er det både for eldre, kvinner og menn.

Estimated reading time: 5 minutter

Kalorier

Om du har hørt uttrykket «å ha tung benbygning» som årsak til manglende vektreduksjon så er det en billig unnskyldning. Noen kanskje tror det er slik, men det er altså direkte feil. Faktisk er det svært liten margin som skiller mellom kvinners og menns benmasse i skjelettet, ikke mer enn rundt én kilo.

Kostholdet er viktigere enn treningen ved slanking og om du ønsker å holde vekten nede over tid Riktig kosthold er også viktigst uansett hvilken alder man er i. Fra fødsel til grav, tenk litt på det.

Les også: På tide å droppe sommerkroppen?

Å kutte kalorier er ikke så enkelt som du tror, men det er faktisk en helt avgjørende del av det å gå ned i vekt. Med mosjon, trim eller trening så vil du få en raskere vektreduksjon. Spiser du riktig med å trene regelmessig vil du med stor sikkerhet leve flere år lengre enn om du lot være.

Da er det selvsagt viktig at du forstår at livsstil-endringen er permanent og ikke et skipper tak som kommer hvert år i januar. Benbygningen din gir deg ingen unnskyldning lengre, den er som den er- lik alle andres.

Kostholdet

Skal du slanke deg og lykkes; er faktisk første bud å ønske det nok. Du må innse at du er overvektig og vite hvordan du skal endre på ting for å kunne lykkes.

Nå kommer helsemyndighetene med helt splitter nye kostholdsråd. Råd som du helt sikkert har hørt om før, men som endrer hvordan vi legger opp dagens måltider. Nå skal vi nemlig spise mer bær, enda mer frukt og enda litt mer grønnsaker

Helsemyndighetene
Kostholdet er viktigere enn treningen

Kostholdet er viktige enn treningen om du ønsker å redusere vekt og bli der. Trening, mosjon og aktivitet er alltid viktig for oss mennesker, isolert sett. For å holde kroppen i gang. Fordi kroppen fungerer best når den blir brukt. Du har godt av å svette og bruke musklene, hjertet skal jobbe hardt med jevne mellomrom.

Les også: Periodisk faste gir god helsegevinst

Ved å spise mindre og trene mer, vil du redusere vekt. Det er lette sagt enn gjort. Men, faktum er at de aller fleste av oss spiser langt mer enn det kroppen faktisk behøver, for å fungere optimalt. 

Spis mindre, lev lengre.

Livsstil

Du kan få en forlenget levetid på opp mot 10 år ved å endre livsstil og spise mindre mat, mindre sukker, mindre salt. Du blir ikke hva du spiser, men det kan være en sunn leveregel, om du ikke klarer å begrense deg.

I tillegg er det viktig at du er i fysisk god form, det blir du kun ved å trene regelmessig, minst 30 minutter hver dag, eller hardere økter noen ganger per uke. Kjedelig? Ikke nødvendigvis. 

Trening kan være både morsomt, inspirerende og motiverende om det blir gjort riktig.

Å begrense kaloriinntaket blir en stadig mer anerkjent metode for livsforlengelse. Alle ønsker å leve lengst mulig, mange lar være å gjøre noe med det.

Velger man en sunnere livsstil, vil man få økt livskvalitet som forebygger alvorlig sykdom. Om du spiser usunt og beveger deg for lite, vil vekten øke og du kan bli overvektig.

5:2-dietten

I dietten 5:2, der man skal faste mer eller mindre, hvor kvinner skal spise 500 kalorier på fastedagen, og menn 600 kalorier.

Dietten er basert på forskning som viste at befolkningen i USA levde mye lengre under “depresjonen” som fant sted på 30-tallet, da mange sultet. Det var harde tider, mange hadde rett og slett ikke mat, men de klarte seg overraskende bra.

Mange ble eldre enn befolkningen som hadde mer enn nok mat i tidligere og senere år i USA.

Så da er det i grunnen opp til deg selv. Kostholdet er viktigere enn treningen – alltid, om du ønsker å være bevisst god helse og en sunn kropp.

Ved å redusere inntaket av kalorier, gjerne i betydelig grad et par ganger i uka, med økt treningsmengde, vil du oppleve å kunne hilse på både oldebarn og tippoldebarn.

Vargas

Derfor er du overvektig

Derfor er du overvektig. Du har kalori-overskudd for ofte, som gjør at du legger på deg. Å gå ned i vekt eller slanke seg, handler allikevel ikke bare om å spise færre kalorier. Du må faktisk være deg bevisst hva du spiser, vite at du har en utfordring med mat og spisevaner.

Estimated reading time: 6 minutter

Redusere vekt

Det første du bør gjøre for å bli en sunnere og lettere utgave – er å kaste badevekta. Se heller på viktige mål rundt mage, lår brystkasse.

Les også: Profileringsartikler med din logo

Ved å spise sunt og bevege deg mer enn tidligere og holde deg til det du vet er bra for deg – vil redusere vekt. Men det kan ta tid, så du må se på dette som en livsstilsendring, om du vil holde vekten nede over tid. Det er for de aller fleste ingen kunst å slanke seg eller redusere vekt. Å holde vekten nede over flere år, er betydelig vanskeligere.

Du er altså overvektig fordi du spiser mer enn du forbrenner av kalorier.

Når sommerferien er over og du skal tilbake til hverdagen, jobb og arbeidstøy, kan også du få deg en overraskelse.

Det kan hende at du har spist en is eller to for mye, drukket en øl eller ti for mange eller rett og slett gitt litt faen i hva du har spist, og drukket. Resultatet er ofte noen kilo tyngre, dessverre. Da er det kun to ting å gjøre. Spise mindre og sunnere, men også bevege seg mer.

Overvektig

Kun én av tre nordmenn oppfyller Helsemyndighetens minimumsanbefalinger for fysisk aktivitet – som ligger på minst 150 minutter moderat fysisk aktivitet per uke eller 75 minutter med høy intensitet.

Nettavisen.no

Les også: Periodisk faste gir god helsegevinst

Derfor er du overvektig

Les også: Middelhavskost – veien til et sunnere liv!

Derfor er du overvektig, du har vært en lat slabbedask med alt for stor apetitt. Og ser du rundt deg på bussen, trikken, kjøpesenter, på stranda eller hvor folk ferdes. Du ser overvektige mennesker over alt. De fleste er overvektig til det usunne. Også nordmenn er i ferd med å bli farlig tykke, slik at det blir farlig for helsa. Det bør man selvsagt unngå.

Ser du bilder fra noen tiår tilbake, så var nordmenn flest betydelig tynnere enn i dag.

Om man er overvektig, men har eller en god helse, er det ikke viktig med slanking eller vektreduksjon. Men det er kort vei fra å være overvektig, til at det kan være belastende for kroppen å bli tyngre. Da bør man ta grep for helsas skyld.

Å spise sundt og bevege seg regelmessig forebygger overvekt og farlige sykdommer. Dette er kunnskap de aller fleste nordmenn sitter med, men som er krevende å gjennomføre. Man må ha selvdisiplin å tåle å spise mindre enn man ønsker. Trening gjør også at du blir sterkere, både psykisk og mentalt.

Vektreduksjon

Det første du må gjøre er å innse at du er overvektig, så må du sette deg et hårete mål om å gå ned i vekt og hvordan du vil gå fram. Om andre sier du bør gjøre det, hjelper ikke stort. Det er din kropp, ditt fett og det er din vilje som skal gjøre noe med det. Om det blir lett? Nei, det blir det ikke. Det må du innse først som sist.

Les også: Ønsker du at vi skriver for deg? Ta kontakt i dag!

Alt er som kjent relativt, men skal du ned 10 kg eller mer, så må du beregne måneder for å nå dine mål. Kanskje et helt år. Du må innrømme at det er småflaut å ikke kunne se pikken sin pga av alt fettet som er i veien? Det er det altså du, og bare du, som kan gjøre noe med, hvorfor ikke begynne i dag? Så lever du kanskje noen år lengre.

Det finnes nesten like mange treningsformer og treningsprogram som det finnes overvektige mennesker, du må finne din måte å gjøre det på. Er du førstegangs-bruker av treningsapparater og dets like, kan det være klokt å få hjelp til å gå i gang sammen med en instruktør eller personlig trener, for å unngå skader.

Trøste deg med at det er svært god trening å gå, som å løpe ned treningsentre for å bli en sunnere utgave.

Ønsker du raskt resultater, kan periodisk faste være veien å gå.

Styrketrening

Kondisjonstrening brenner kalorier mens man jobber. Styrketrening brenner kalorier, mens man trener, bygger muskler som igjen forbrenner kalorier. Til og med mens man sover og øker hvileforbrenningen etter trening forbrenner man kalorier. 

Husk at du må ønske å gjøre noe med egen overvekt og vite at det tar tid, enda du vet det så godt – hva som skal til. Det er lett å si, fortelle og skrive, men vrient å gjennomføre fordi det er svært krevende. Gulroten og belønningen er når klærne du bruke tidligere, endelig passer igjen.

Derfor er du overvektig, men nå vet du hva som skal til for å gjøre noe med det.

Det beste langsiktige alternativet for å brenne kalorier og dermed redusere vekt er altså så enkelt. Hva du faktisk spiser, mengden og hvor ofte – er helt avgjørende. Spiser du sunt, lite og ofte vil du holde forbrenningen i gang og du vil gå ned i vekt. 

Så enkelt er det, og du kan klare det, om du bare har vilje nok. 

 Husk at litt trening er bedre enn ingen trening. 

God bedring og lykke til!

Kilde: HelseNorge.no

Vargas

På tide å droppe sommerkroppen?

På tide å droppe sommerkroppen? Eller er du fast bestemt på å jobbe hardt for å få fram musklene, sprettrumpe og spixpacken? Du er jo like viktig, flott og likanes uten alle disse blikkfangene. Kanskje du hadde fått tidens sommer om du lot være å ha fokus på kropp? Vi bare spør.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Kjetil André Aamodt

Vi anbefaler alle sunne voksne nordmenn å ha fokus på nytelse, framfor kropp og trening. Men det finnes gode grunner til å være aktiv, uten å bli hysterisk. Jo mer aktiv man er jo mer kalorier forbrenner man. Og sommer er tid for å gjøre alt man ikke rekker ellers i året. Da er mulighetene også mange.

Les også: Du er ikke vanedyr, du?

Man må ikke være treningsnarkoman eller løpe ned treningssentrene for å bli sterk. Det blir man ved å være allsidig å gjøre ulike ting, både det man kan og alt man ikke har gjort før. Kjetil André Aamodt ble best i verden i alpint i flere tiår, nettopp fordi han gjorde ulike treninger.

Aamodt spilte hockey, turnet, spilte fotball, innebandy og basket, i tillegg til å trene masse skikjøring. For de aller fleste som ønsker å få en sterk og sunn kropp, er det veien å gå. Å være allsidig og aktiv, men samtidig passer på hva som går inn i munnen.

Kropp

En trent kropp tar tid å oppnå. Er du tidligere utrent og overvektig, er det for sent denne sommeren, dessverre. Skal du lykkes med å bli stram, bør du sette langsiktige mål, søk gode råd hos ekspertene som vet hva som skal til. Det kan koste penger, svette, tårer, og du kan komme til å angre.

På tide å droppe sommerkroppen?

Det blir helt sikkert et aldri så lite helvete, men du får jo sommerkroppen du alltid har ønsket deg, da. Det er kanskje verdt det? Eller? På tide å droppe sommerkroppen, kanskje?

Les også: Konsekvensene for egne handlinger

For å faktisk lykkes med å få sommerkroppen må du følge vår eksempler, men du må huske at du skal holde kroppen vedlike, etter sommeren også, det er lettere sagt enn gjort, så vet du det : 

Slik får du sommerkroppen: 

 • Vær i stor aktivitet så ofte du kan
 • Vei gjerne opp maten så du vet kaloriinntaket
 • Bruk personlig trener -tren riktig, alltid
 • Tren gjerne til faste tider
 • Få nok søvn
 • Få i deg nok veske
 • Husk å trene de støreste muskelgruppene
 • Tren regelmessig og hardt nok
 • Kjernemuskulaturen er viktig, og bør trenes tidlig
 • Husk at bena er endel av kroppen din
 • Hva du spiser og drikker betyr mye når du trener
 • kosthold og trening henger sammen – skaff kunnskap om begge
 • Terrengsykling, løping, klatring, svømming, sirkeltrening, boksing
 • Sett realistiske, men hårete mål, sett opp delmål underveis
 • Innse at ting tar tid, ikke bruk badevekt 
 • Gi deg selv belønning etter nådde delmål og målsetning

Kjernemuskulaturen er kraftsenteret i kroppen. Styrkeøvelser er vitalt for å få en flott kropp med stram mage, flott overkropp og sterke, stramme ben og armer.

DN.no

Mat og drikke 

Hva du spiser og drikker, når du skal redusere vekt, er av langt større betydning enn når du ikke tenker på vekta, helt åpenbart. Men når du skal jakte sommerkroppen, betyr hver eneste kalori – langt mer. Slitsomt? På tide å droppe sommerkroppen? Eller er du mer hekta enn noen gang?

Å trene nok og riktig, får direkte følger av hvor raskt du får strammet opp skavankene. Du forblir overvektig, lat og usunn om du ikke har disiplin i hverdagen. Men siden sommeren står for døren, har du lov til å legge deg litt nedpå, bokstavlig talt.

For å få best effekt av treningen, skal du trene Aerobic-trening, dette gjør deg utholdende, du får et bra oksygenopptak som gjør at du kan holde ut hard trening – over tid. 

For å komme dit, må man selvsagt ta et skritt om gangen, en trening (eller gjerne to) per dag. Og for å få mest mulig ut av en slik treningsform, vil det være viktig med god restitusjon. En is per dag, er lov i sommerferien, men pass på at det ikke blir en vane.

Vargas

Pin It on Pinterest