Blitt fet etter sommerferien?

Blitt fet etter sommerferien? Trøste deg med at du slett ikke er alene. De fleste som trer inn i arbeidstøyet etter ferien, synes nok det er litt trangere enn tidligere. Det er naturlig at kroppen eser en smule med late dager på stranda. Rundt grillen med gode venner og noe rødt i glasset. Ikke trener vi eller beveger oss like mye som i hverdagen heller.

Slik kos setter spor. Blitt fet i sommerferien? Nå er det på tide å ta skikkelige grep. Heldigvis er det ikke så vanskelig som mange skal ha det til. Faktisk er det så enkelt som å spise litt oftere, litt sunnere og litt mindre porsjoner. Samt at man ønsker å være mer aktiv enn i en lang sommerferie.

Har du husket dette? 70 prosent av voksne nordmenn er overvektig

Alt det gode frister

De fleste er skjønt enige om at det er litt bedre med alt som er usunt, farlig og digg, framfor det fornuftige og sunne. Det er jo begrenset hvor jævlig mye kaninfór, frukt og grønt vi orker å klemme i oss – mellom hver sommerferie. Enig? Alt det gode frister oss hele tiden.

Samtidig ønsker hver og én av oss å være med på leken så lenge som over hodet mulig.

Vi ønsker å leve, bli gamle og se barn og barnebarn vokse opp. Det er jo haken ved det hele. Eksperter mener å vite nøyaktig hva som gjør oss levedyktige over tid. Det er alt det vi ikke bør spise ofte, alt det vi tyller i oss gjennom en lang sommer, som gjør oss sårbare mot sykdom og for tidlig død. Blitt fet etter sommerferien? Klærne trange?

Kaker og is, masse pølser, sjokolade, vin, øl, desserter og alt for digre middager. Vi vet hva som skal til får å bli overvektige og fete vi nordmenn. Det er bare å trykke alt det gode inn i tryne, så kommer valkene. Men vi vet også hva som skal til, de fleste av oss, vi er et opplyst folk vi nordmenn – for å redusere vekt. Og vi vet hva som skal til for å bli der. Men ingen har sagt det er enkelt.

Overvekt får konsekvenser

Du vet det sikkert selv. Hva som skal til for å redusere vekt. Det skal så lite til før tallene går riktig vei. Vil du bli en tynn kjekkas, eller en veltrent figur med draget på damene, eller en dame med former i en sunn kropp? It’s up to you. Livsstilsendring og et bevisst kosthold er det som er løsningen.

Det betyr i korte trekk at du ikke kan skeie ut på samme måte som i sommer. Du kan kose deg innimellom – ikke grille hele dyret og forsøke å spise det opp. Alene. Måtehold er et ord som mangler i ditt vokabular. Det bør du lære deg fra i dag.

Blitt fet etter sommerferien?

Overvekt og fedme får konsekvenser for oss. Det gir dårlig livskvalitet, sykdom og for tidlig død om vi ikke endrer måten vi lever på. Det er i all hovedsak hva vi spiser som er årsaken, men også det faktum at vi beveger oss for lite. En tur på tretti minutter tre ganger i uka gjør at du lever lengre. Mer skal det ikke til.

Hvordan var det igjen? Du ville se familien vokse opp, men sitter der med sausene dine og en fettprosent langt over det normale. Nå er det faktisk på tide å ta grep, Og det begynner allerede i dag. Skjerpings! Blitt fet etter sommerferien?

Lest? Blitt overvektig i ferien?

Vanskelig å slanke seg

Problemet for alle som ønsker å redusere vekt, er at kroppen jobber i mot enhver form for vektreduksjon. Har du veid 100 kilo, vil kroppen jobbe med å holde den vekten, reduserer du vekten, vil du bli tappet for energi. Fordi kroppen går i sparemodus, energiforbruket går ned. Kroppen ser på en hver vektreduksjon som en fare. Den ønsker å opprettholde normalvekten som var 100 kilo.

Det er en av grunnene til at alle som en gang har gått ned noen kilo, lett kan gå de samme kiloene opp igjen. Og i tillegg øke vekten til mer enn det man var i utgangspunktet. Kjenner du deg igjen? Det er vanskelig å gå ned i vekt som et skippertak, fordi man øker vekten i det øyeblikket slankekuren opphører.

En livsstilsendring derimot, er noe som varer om man lykkes med den. Da reduserer man vekten til det man ønsker og gjør det man kan for å bli der. Det er en bragd de færreste makter, fordi det krever disiplin i levemåte, hver dag. Blitt fet etter sommerferien? Men ønsker å forbli en lettere og sunnere utgave? Da er en livsstilsendring, løsningen.

Motivasjon av resultater

Når vekten viser tresifrede tall, bør du ta grep for helsen din. Det er som sagt enkelt å gjøre noe med det. Det er å holde seg nede når målet er nådd, som er den store utfordringen. Du bør forsøke å se hvordan du føler deg, når den første kiloen er borte. Kanskje får du motivasjon av resultater du ikke hadde drømt om var mulig?

Man hører om nordmenn som har lykkes med å gå ned både førti, femti og seksti kilo, men ikke så ofte om hvordan det går to år etter. Fordi det er så veldig mange som ikke lykkes med å holde vekten, men det er nok litt skammebelagt og ikke lykkes, og derfor holde kjeft om det. Hva vet vel vi. Blitt fet i sommerferien? Nå er tiden kommet. Festen er over.

Det vi vet er at det lykkes å redusere vekt over tid. Om man setter opp en plan hvordan livet skal leves, spise riktig, trene nok og eller bevege seg nok. Vi vet det er lettere sagt enn gjort, men vil man leve til å se barnebarna vokse opp. Er det faktisk nødvendig å ta grep, nå. Ellers dør du før du vet ordet av det.

Blodårene dine er i ferd med å tette til av all dritten du har spist gjennom mange år som latsabb.

Ta ansvar for livet og helsen din. Start opp ditt nye liv. I dag.

Vargas

Du er veganer og elsker det

Du er veganer og elsker det. Helt siden da du for litt siden ikke kunne tenke deg en dag uten kjøtt. Veganere i deg er lykkelig i møte med en ny verden. En verden med balansert og riktig kosthold for deg. Tiden med digre kjøttfulle hamburgere, pølser rennende av fett og spekemat så salt at det står av seg selv – er forbi.

Endelig har du funnet deg selv. Du er veganer og elsker det.

Vel, smaken er som baken. Noen kommer aldri til å tenke særlig over hva de putter i munnen. De spiser det som smaker godt og legger vekk det de ikke liker. Andre er svært nøye med hva de spiser er sundt, variert og til riktig tid, men både kjøtt, fisk og grønnsaker. Andre velger kun vegetariansk kost og trives med det. Ekspertene strides om hva som er best for helsa.

Ernæringsråd

Skal vi følge myndighetenes ernæringsråd, er det nettopp det å spise variert som er å anbefale. Grovt brød, magert lyst kjøtt, fisk, grønnsaker og forøvrig middelhavskost med belgfrukter, nøtter uten salt, og frukt og bær. Det man koser seg med, særlig sommerstid er for mye sukker. For mye inntak av det du strengt tatt ikke behøver, men ofte liker.

Lest? Matprisene stiger voldsomt i Norge!

Myndighetene som anbefaler dette varierte sunne som er så bra for oss, burde helt åpenbart vært rimeligere enn alt det usunne. Hvorfor er det ikke slik? Helsemyndighetene vil at vi skal spise mer fisk, mer frukt og bær, men går du i en vanlig norsk matbutikk, må du betale avgifter som ikke ligner grisen. Apropos. Ribbe i desember koster 29,90 kroner per kilo. Hvorfor det?

Du er veganer og elsker det
Foto: The Vegan Society

Hvorfor får man ikke avgiftsfrie varer som, fisk, frukt og grønt i norske forretninger – når det er dette vi bør spise mer av? Vi bare spør. Veganerne i Norge eller andre steder i verden, spiser ikke kjøtt fordi tenker på dyrevelferd. De ser ikke på dyr som mat, men som levende vesen som bør få et langt og godt liv som oss mennesker. Ære være dem for det. Du er veganer og elsker det for en grunn. Det er ditt valg.

Kuttet ut kjøtt – ble frisk

Vi hører historier om mennesker som får livet sitt snudd på hodet ved endringer i kosten. Og det å kutte ut kjøtt til fordel for et plantebasert kosthold er dramatisk nok. Om du kan bli kvitt plager som legene ikke har lykkes med å hjelpe deg med, er vi ikke sikker på stemmer. Men vi kan ikke utelukke det heller. Er det riktig er det jo fantastisk for den som opplever det.

Vi hørte nylig en historie, fortalt av dyktige Claus Wiese i NRK, som kuttet ut kjøtt og fikk endret livet sitt. Han klarte ikke gå over gulvet hjemme, var sykemeldt i lang tid, så la han om kostholdet og ble frisk. Innen kort tid. Forstå det den som kan.

Det finnes ingen grunn til ikke å stole på NRK-veteranen. Men hvorfor ble han syk av å spise kjøtt og hva gjorde ham frisk ved å spise vegansk? Er det en ernæringsfysiolog i rommet som kan svare?

Vi velger å være kritisk til å spise for mye sukker, for mye saltholdig mat. Vi tror ikke det er bra med for mye av noe, det være seg for mye fet mat røyk og alkohol, bli for overvektig eller sove for lite. Men vi tror på at det er smart å spise variert nok. Men å kutte ut den digre Entrecôte-biffen, som er det beste som finnes, sitter langt inne. Vi mener den ikke kan skade oss, direkte.

Du blir hva du spiser

Vi har tro på et fritt og demokratisk samfunn som gir oss enorme muligheter, også hva angår kosthold. En reklamesnutt fortalte oss engang at: “Du blir hva du spiser”. Spiser du bare knekkebrød så … Ikke sant, det stemmer jo ikke? Men. For det er et skjult budskap i den intelligente formaningen. Du blir overvektig av å spise usunt, du blir sunn av å spise sunt. Men det er et digert men, til.

Hva med å kombinere kloke valg på kjøkkenet? Vi skal jo leve et langt og innholdsrikt liv. Blir det særlig spennende om vi sitter med råkostsalat og rabarbrasuppe, når naboen ber oss inn på barbecue og kaldt øl? Det er ikke sarkastisk ment, vi bare spør for å få ærlige svar. Er det ikke viktig å tenke over at du blir hva du spiser, men at vi må nyte ett glass Aperol, litt snacks, spekemat, hamburgere og fete pølser – innimellom? Bare en sjelden gang.

Du er veganer og elsker det

I det øyeblikket man presser i seg en fet hamburger med ost og bacon, får man ikke lenger kalle seg en lykkelige veganer. Så da har man altså ta valget. Hva spiser veganere sommerstid når naboen klemmer innpå digre spareribs og deilige ostepølse?

Det er to alternativer om vi tar ytterpunktene. De som spiser alt, og veganerne. Alternativ én og to.

Veganerne spiser sopp, belgfrukter, frø, korn, frukt, grønnsaker, linser og erter. Isteden for marinert kyllingfilet, koteletter og flintstek. Kan det være de som ikke skjønner bedre for egen helse – som velger alternativ to? Som sagt, vi bare spør.

Vargas

Derfor bør du mosjonere eller trene

Nyttårsaften går over i ett nytt år, mange nordmenn har fått nytt treningstøy til jul. Året som gikk var du lat, det nye året gir nye muligheter. Du har oppdaget at du er litt slapp i fisken. Eller enda verre, noen du er glad i eller legen har fortalt deg, at du er chubby. Derfor bør du mosjonere eller trene – for å få det beste ut av de årene du har igjen.

Visste du at du kan spise og trene på deg mange års levetid, ved å ta kloke valg? Det er viktig å mosjonere for de eldre, slik at de ikke stivner bort. Har du hørt det før? Er ikke det tåpelig? Det er viktigere å trene og mosjonere hele livet – fordi en gang skal du bli gammel. Er fasitsvaret.

Mange av oss blir påvirket av ytre krefter som ønsker at vi skal ta grep. Myndighetene vet at overvekt og fedme koster milliarder av kroner – om befolkningen ikke skjerper seg og blir syke. Derfor finner vi omfattende reklame og informasjon, nå på nyåret, som skal få oss i aktivitet og til å trene.

De fleste vet at det er uklokt og på grensen til å være farlig å spise seg ihjel. Ribbefett, smågodt, sylte, og juleøl i store mengder, legger seg på midjen og i tryne – du forblir fet og syk, om du ikke endrer holdninger. Kjedelig, men sant.

Snart er flintstek og digre ostepølse plassert på grillen. Det er sannsynligvis fem tusen kalorier – i hver pølse. Yummy.

Mat og mosjon hører sammen. Det er inntak av energi, og bruk av energi, ikke sant?

Fordi treningen ikke har blitt vane nok, fordi det er smertefullt og kanskje kjedelig, du prioriterer raskt andre gjøremål, og det er lett å velge bort det som er ubehagelig. Og det er det vi bør gjøre noe med, for å vare lengst mulig i vanen om et bedre og sunnere liv.

De fleste ønsker jo å leve så lenge som mulig, men det er ikke så viktig, kanskje. Om du ikke kommer deg ut av senga, enig?

Derfor bør du mosjonere eller trene

Hva man spiser er viktigst

Hva man putter i munnen er av stor betydning, men å være aktiv betyr økt helsegevinst, som er allmennkunnskap i Norge. Hva nok og riktig trening faktisk gjør med kroppen, vet også de aller fleste. Bedre blodomløp, sterkere muskler, økt livsglede og sterkere immunforsvar blant mange andre fordeler.

Lest? Overvektig? Det hjelper å trene …

Legger vi til at det finnes grundig informasjon om at regelmessig fysisk aktivitet og mosjon, forhindrer vektøkning, reduserer risikoen for alvorlig sykdom, medvirker til å gi bedre selvfølelse og gir bedre søvnkvalitet – er det ikke så mye mer å tenke over. Det er rett og slett dumt å la være, for kroppen din skal du jo ha i så god stand som mulig, lengst mulig.

Ingen dør av å eldes, men jo eldre du blir, jo mer utsatt blir du for sykdom. Som regel er det én eller flere sykdomstilstander som gjør at du til slutt dør. Slik er livet for oss alle. Trener du derimot riktig, regelmessig og ofte nok – vil du sannsynligvis leve betydelig lenger enn om du lar være.

Skal du bli gammel og klok, bør du tenke på to ting på veien. Hva du spiser og hvor mye du beveger deg. Disse to elementene har nemlig en direkte påvirkning på din dødsdag. Selvsagt kan du og jeg dø av andre ting underveis, men er vi heldige og blir gamle. Vil hvordan vi har levd underveis – være med på å danne fasitsvaret når vår tid kommer.

Dørstokkmila

Hva du liker å gjøre hva trening angår, skal du gjøre ofte. Om svette treningslokaler byr deg mot, bør du aldri gå dit. Liker du å svømme så svøm. Liker du å padle så invester i en kano. Er fjellklatring i din gate, så kjøp et solid tau og håpe på at det holder deg. Poenget er; du skal bruke tid på det du liker å gjøre av alle fysiske aktiviteter, stryk alt du ikke liker.

Et lite tips til slutt. Dørstokkmila er et aldri så lite helvete å komme gjennom.

Men når du først ha lykkes, kommet deg ut av døra. Er det faktisk mer enn nok og gå i en bestemt retning, den du selv bestemmer, i kun femten minutter. Så kan du snu og løpe hjem igjen. Da er dagens viktigste happening over. Gjør du dette hver dag, eller kanskje annen hver dag – vil du leve lengre. Enn om du lot være. Bare spør legen din.

Dessverre har det seg slik: at det du putter i munnen. Er av minst like stor betydning som det du makter å trene og mosjonere. Er du disiplinert og nøye på å ikke spise for mye per dag. (2000 kalorier for menn) og (1600 kalorier for kvinner) – vil du redusere vekt.

Det er faktisk opp til deg selv, hvor gammel du ønsker å bli.

Lykke til!

Vargas

7 veier til en veltrent og flat mage

Du har lest hundrevis av artikler om veien til en flat mage, men ikke lykkes ennå? Da kan du trøste deg med at du slett ikke er alene. 7 veier til en veltrent og flat mage som øker din selvtillit.

Det er nemlig ensbetydende med et nådeløst treningsregime over tid å forbrenne nok fett. Riktig kosthold og en streng disiplin hva utskeielser angår. Ikke engang det gir noen garantier.

Du visste selvsagt at alle, absolutt alle, ser ut som Funkygine og hennes flate sixpack, under alt fettet?

Vi dundrer inn i vårsesongen med en kropp selv en mor sliter med å elske, da har vi det travelt for å komme i shortsen, eller bikinien på en respektabel måte, vi kan være bekjent av. Selvsagt er det lite kult å hva flesket hengende over bukselinningen, når kvinner og menn i alle aldre går der med sprett-rumpe og åtte-pack.

Kjenner du deg igjen?

Jakten på den perfekte kroppen?

Vi ønsker ikke å legge stein til byrden for alle som kjenner på kroppspresset, vi ønsker bare at du skal vite at det snart er vår, du vil kanskje kunne kle av deg. Uten at du selv føler på det å se overvektig ut.

Du behøver ikke flat mage for å føle deg vel, vi ønsker bare du skal vite at det skal veldig mye til. Å bli kliss lik de trenings-entusiastene som bor på treningsenteret – for å få “den perfekte kroppen”.

Genene dine, altså hva du har arvet av dine foreldre, hva du er vant til å spise, når, hvor, hvor ofte og hva du gjør for å være i bevegelse. Forbrenning av kalorier, er jo en vesentlig og viktig bidragsyter til hvordan kroppen din ser ut.

Er du tilfreds med den kroppen du har, uansett om den er liten eller stor, kraftig eller tynn. Bør du selvsagt ikke gjøre de anstrengelsene som skal til for en flatere mage, men heller lese en god bok med aller beste samvittighet, i stedet.

Veltrente magemuskler på en flat mage - her et 7 veier til et perfekt resultat

Vi må tørre å snakke om kropp, mat og helse

Vi bør nemlig vokte oss vel for å ikke tørre å snakke om kropp, helse og trening, uten at det er ment som – eller oppfattes som kroppspress. Vi ønsket selv å redusere vekt, derfor kjørte vi hvit måned” i januar, med en vektreduksjon på 6,1 kilo, på 31 dager. Det betyr ikke at vi har noen six-pack å presentere for noen – av den grunn.

Vi bare ønsker å fortelle deg hva som faktisk skal til – om du vil strebe deg til en flag mage.

Jo yngre du er, jo enklere er det å trene opp en kropp til å få synlige magemuskler, en såkalt sixpack, eller åtte-pack. Har du et stressende og hektisk liv, går fett raskere inn i magen enn om du har et harmonisk og roligere liv. Visste du at personer som driver yoga, reduserer mye vekt underveis? Fordi mennesker som er i ‘kontakt med sitt indre’, og sin egen kropp er mer bevisste på hva de spiser og hvor mye de beveger seg.

7 veier til en veltrent og flat mage

 • Alle øvelser du gjør for magemusklene dine er bra for deg, men husk det tar tid
 • Vekttrening gir bedre effekt rundt midjen din enn f.eks aerobic
 • 10 gram mer fiber, gjør at magefettet reduserer med 4%, fiber gjør også at du sover bedre
 • Når du spiser middag, husk å stoppe i tide – sett aldri kasserollene på bordet
 • Forsøk å sove i 7-9 timer, ikke mye mer eller mye mindre – det påvirker helsen din
 • Inntak av kalorier, forbrenning, blodsukker og riktig trening har en viktig sammenheng
 • Lite stivelse i maten, null alkohol, mageøvelser tre ganger per dag, nok hvile, nok veske
 • Tarmfunksjon og hormonbalanse avgjør hvor fettet legger seg, magen må fungere ordentlig

Å gå inn for en sunnere livsstil der en flatere mage er målet, handler altså så mye mer enn å droppe hamburgeren. Sannheten er at du kan spise en hamburger en sjelden gang, om du spiser riktig og trener riktig ellers i uka.

Mat og drikke viktigere enn riktig trening

Husk at alt fra søvn, stress, kosthold, forbrenning, jobb, fritid og blodsukkeret ditt påvirker hvordan kropper din oppfører seg. Har du gode gener for en slank og veltrent kropp, kan du redusere vekt raskt, og dermed få langt mer synlige muskler enn en person som legger på seg, bare man går fobi Freia-butikken på Karl Johan.

Hva du spiser er og blir det aller viktigste for din kropp og din helse. Uansett treningsmengde.

Fordelingen av karbohydrater, protein og fett i prosent av det totalt daglige kalorinntaket, som kan hjelpe deg best å håndtere sult, metthetsfølelse, holde magefettet og vekten under kontroll, sier Diana Lipson-Burge, RDN, kostholdsekspert i Hermosa Beach, California.

For eksempel, hvis basis-metabolismen (kalorier som kroppen din forbrenner hver dag) pluss aktivitet utgjør 1.800 kalorier om dagen. Brytes ned til 900 kalorier, med sunne karbohydrater som grønnsaker, frukt, bønner og fullkorn. 540 kalorier med proteiner fra kilder som nøtter og magert kjøtt; og 360 kalorier med fett, for eksempel fettet i olivenolje, soyaolje, laks og valnøtter.

Mindre mat og mer i bevegelse er nok

Statens forslag til sunn og god ernæring, bør man vite om, uten å måtte følge dette slavisk hver dag.

Det ligger en grundig studie gjennom mange tiår til grunn for disse anbefalingene som de fleste kjenner til.

Mindre sukker, mindre rødt kjøtt og mer av det sunne fettet som er i fet fisk, mer bær, korn og grove kornsorter. Bare å kutte ut desserten, vil gjøre at du reduserer vekt over tid. Kutter du ut sukkerholdig drikke med vann, vil også det utgjøre store forskjeller på vekten din.

Du blir ikke hva du spiser, men det vises godt på deg om du velger å ikke ta vare på ditt tempel, kroppen din, som skal vare livet ut.

Gjør det til en vane å være bevisst hva du putter i munnen. Det kan faktisk være nok å spise litt mindre, bevege seg litt mer, så kommer sommerkroppen av seg selv.

Det må vel være en veldig god nyhet for de fleste?

Kilde: Overweight.net

Vargas

Er du smart i kosten?

Kjedelig kost, usunn og kaloririk snarmat, er kostholdet mange nordmenn sverger til, store deler av året. Er du smart i kosten? I januar derimot er vil veldig opptatt av å spise riktig, klokt og sunt, dessverre varer det sjelden fordi det fort blir for ensformig og kjedelig.

Er du glad i god mat? Hvem er ikke det? Se for det din favorittrett, makter du spise smart og moderat?

Setter du kasserollen på bordet, er det ofte gjort, da spiser du sannsynligvis mer enn du bør. Kunsten er å ta til seg mat på kjøkkenet, akkurat de mengder du skal ha for dagen. Kvinner spiser litt mindre enn mannen, men begge spiser altså mer om de har tilgang på maten. Er du smart i kosten?

Pasta carbonara med sprøstekt bacon, passe mengder deilig pasta med revet ost. Hemmeligheten kan være å blande en solid dusje fløte i pastaen, gjerne også litt små hakket løk. Pizza slik du vil ha den, med dertil passende godt øl – hvordan kan man da spisse smart? Det finnes neppe noe vanskeligere enn å stoppe i tide, når man får servert god mat.

Lest? Festmiddag alle dager!

Halvparten av tallerkenen skal være av grønnsaker, da er mye gjort fordi det er sunt, men du gidder ikke å glemme i deg hele grønnsakshagen hver dag. Du må ha ny inspirasjon, nye smaker og fristelser slik at middagen ikke blir forutsigbar og trasig. Men hvordan tenker du kanskje? Særlig er det vanlig å bli skeptisk til nye retter om man er av den kresne typen.

For ikke å snakke om ren fristelse i junk foodens navn. En skikkelig fet hamburger, dagen derpå når du kun er fysen på drittmat. Hva er da nedre enn et stykke kjøtt mellom to brød med riktig tilbehør som god dressing og sprø pomes frites, med nok og riktig drikke til? Vi bare spør. Du kunne ha droppet ost og bacon, men det er jo selve poenget.

Å være smart i kosten kan vi være fra mandag igjen, ikke sant?

Er du smart i kosten?

Er du smart i kosten?

Hvorfor blir japanerne så gamle tror du? Fordi de spiser kun hvit ris? Feil. Kun 1,5 prosent av japanerne er overvektige. gjennomsnittsalderen er godt over 80 år for både kvinner og menn, men de eldste menneske i verden kommer ofte fra Japan.

Årsaken er et smart kosthold bestående av bok choy (asiatisk grønnsak), andre grønnsaker som kål og broccoli, samt bruk av mye fisk og soya, som er gunstig for hjertet. Det japanske folk er også gode på å holde seg til et strengt kalori-regime og de stopper å putte mer mat i munnen – når de begynner å kjenne metthet.

Vi nordmenn burde kanskje bli bedre på selvdisiplin, også rundt middagsbordet.

Forskerne har sett på forbruket av 17 ulike matvarer eller råvarer som er knyttet til fedme, hjerte- og karsykdommer, diabetes og kreft. Studien, som er publisert i The Lancet, er gjort i 187 land og dekker kostholdet til hele 4,5 milliarder mennesker. Rapporten sier at forbruket av sunne matvarer, som frukt og grønnsaker, har økt mange steder i verden disse to tiårene. Men dette har blitt overgått av økt inntak av usunn mat, som mettet fett, transfett, søt leskedrikk og prosessert kjøtt.

Forskning.no

I en reklamefilm på TV, sies det at man blir hva man spiser. Det er danse godt sagt. Å putte for mye mat i munnen, sammenlignet med hva man faktisk forbrenner per død, avgjør hvor overvektig man blir. Å spise smart, betyr at du ikke overskrider denne grensen som åpenbart er individuell for den enkelte.

Lest? Forvirrende kostholdsråd!

Du som sliter deg gjennom harde økter på treningsstudioet i disse dager, er ikke der verken i april eller august. Det er et normalt skippertak vi kjemper oss gjennom hvert eneste år. I januar må vi gjøre noe med den trange buksa og den trange skjorta. Selvsagt hjelper det, men du gidder ikke å holde treningsregimet særlig lenge.

Som vi har nevnt tidligere. Å slanke seg er ikke vanskelig, å holde vekta når man er ned riktig antall kilo, er det som er krevende. Men litt trøst til slutt. Hva du spiser, når du spiser det og hvor mye – er faktisk viktigere enn hvor mye du trener. Å trene blitt viktigere det øyeblikket du har nådd idealvekten. Derfor er det å spise smart essensielt for deg, hver dag, resten av livet ditt.

Klarer du å kombinere å være mye i aktivitet i tillegg til å spise riktig, vi du både redusere vekt, være smart i kosten og få en god og bedret helse på sikt. Verre er det ikke.

Myndighetene anbefaler oss å spise mindre rødt kjøtt, mindre salt og sukker, og mer av det sunne fettet, mer fisk, grovt brød og nok frukt og grønt. Dette er velkjent hos de fleste, men vi blir større og tyngre for hvert år som går. Vi fristes av for mange goder, hele tiden.

Tenk litt på det, når du metter hamburgerer-brødet med dressing og legger på ekstra ost og bacon.

Vargas

Slik oppnår du din idealvekt

Idealvekt er altså den vekten som passer for din kropp og ditt velvære, enten du er stor, liten, bred, smal, høy eller lav. Selvsagt er det individuelt hva som er den optimale idealvekt for den enkelte. Noen trives som chubby, andre vil være godt trent eller tynnere enn tidligere. Slik oppnår du din idealvekt.

Undertegnende har forsøkt 5:2 dietten med suksess, det betyr en vektreduksjon på ca 18 kg på tre måneder, men det skal innrømmes at det er en diett som krever streng disiplin over tid, som de fleste andre planer for vektreduksjon er.

Lest? Hvit måned?

Å miste vekt handler om fornuftig inntak av mat og drikke. Men det er sammensatt og kompliserte saker fordi vi har forskjellige kropper, vi veier ulikt, har ulike mål og ønsker samt at alder, gener og ikke minst innstilling til egen kropp som påvirker resultatet.

Det er ingen hemmelighet at psyken har påvirkning på hvordan vi ser på oss selv, og hvordan vi ønsker å endre på kroppen vår. Alder likeså, gutter og menn er mindre opptatt enn vekt og utseende enn jenter og kvinner.

Slik oppnår du din idealvekt

De som har en fornuftig innstilling til egen kropp og hvordan man ser ut, lykkes i større grad med å nå sine mål, tenke positivt og redusere eller øke vekten til sin idealvekt. Det er gunstig, både på kort og lang sikt og holde idealvekten, men det kan være krevende. De fleste som går mye ned i vekt, har ofte fått tilbake alt innen ett år. Dessverre.

Derfor kan det være både smart og viktig at man ikke setter seg for ‘hårete mål’. Ikke la vekten din avgjør hvordan du skal leve livet ditt. Elsk deg selv som du er og heller bruke tiden din på viktigere ting enn å hige etter sprettrumpe og sixpack. Å være sunn og frisk kan gjøres på mange måter.

Slik oppnår du din idealvekt.

Spiser du normalt, drikker normalt og ikke overdriver verken det ene eller det andre, men spiser litt mindre og bever deg litt mer, reduserer du vekt på en måte du kan tåle over tid. Det er nøkkelen for suksess. Jo enklere du klarer å nå din idealvekt, jo enklere klarer du å holde deg der.

Det er nemlig rimelig enkelt å ta et skippertak å redusere vekten med 10 kg på ett år, men å holde seg på den oppnådde vekten er betydelig verre, fordi man faller tilbake til dårlige vaner som øker vekten, sakte, men sikkert.

Selv om mange kan ha stor variasjon i matinntaket, holder vekta vår seg ofte relativt stabil innenfor noen få kilo. Denne mekanismen er regulert både av deler av hjernen, fettvevet, fordøyelsessystemet og andre systemer i kroppen. De påvirkes igjen av omgivelsene og spisevanene våre. 

Forskning.no
Slik oppnår du din idealvekt

Idealvekt er altså mer enn den vekten du trives best med, det er faktisk et fasitsvar for hver og én av oss – hvilken idealvekt vi bør ha ut i fra visse kriterier som kjønn, alder, høyde og nåværende vekt. Et regnestykke som du finner svar på med en BMI-kalkulator.

BMI

BMI står for Boddy Mass Index, og forteller deg litt om vekten din, om man er overvektig, undervektig eller har en normal vekt for sin alder, høyde og kjønn. Et nyttig verktøy for alle som ønsker å finne sin idealvekt.

En ting som er viktig å huske på når man er i januar og skal gjøre som alle andre, er å finne den framgangsmåte som passer for deg. Hva er det du vil oppnå i løpet av 2020? Kanskje er din idealvekt slik du har det i dag, kanskje er det ikke viktig for deg? Trives du med deg selv, har du kommet i mål.

Likevel kan det være smart å vite om du er overvektig eller undervektig.

God helse er så mangt, derfor er livstrivsel viktigere enn å tvinge seg selv til slankekurer man ikke makter å gjennomføre. Er man svært overvektig, bør man selvsagt ta et tak for å få bedre helse.

La din idealvekt være en pekepinne på hva du skal veie på lang sikt, om det er nødvendig å slanke seg – bruk tiden med å spise riktig, ofte og lite. Om du er i tvil hva du skal spise, kan kostrådene fra helsedirektoratet være en god veiledning.

Spise gress og drikke vann

Selvsagt bør du ikke høre på fanatikere som Gunhild Stordalen, som vil at vi bare skal spise gress og drikke vann, det tar seg aldri gjennomføre på sikt. Du skal leve, nyte, spise og kose deg, men du bør gjør det med fornuft.

Er du glad i å trene, ute eller inne, er det en fin måte å bygge kjernemuskulaturen på som er nyttig for alle. Jo sterkere du er jo mer motstandsdyktig er kroppen. Å være sterk forebygger sykdom og aldring, og et sterkt hjerte er tegn på god helse.

I følge eksperter innen ernæring, er det viktigere å spise riktig enn å trene. Skal du derimot holde vekten nede, er treningen et viktig redskap for å nå dine mål.

Vargas

Hvit måned?

Hvit måned? Du har hørt uttrykket, men vet kanskje ikke hva det betyr? Det betyr at du skal holde deg helt uten alkohol i én hel måned.

En enkel sak for alle som ikke bruker helga til å tylle i seg vin, øl, drinker og annet alkoholholdig drikke. Men litt verre for den som er vant til å ha det som en (u)vane å drikke alkohol til enhver passende anledning.

Nyttårsforsettene

Hvit måned betyr endel for helsa di og det er i den anledning vi skriver om dette tema. For du skal vel begynne et nytt og bedre liv fra 1. januar 2020 du også, som de fleste andre nordmenn?

Lest? Hvorfor selvmord?

Nyttårsforsettene holder neppe særlig lenge for noen av oss, det vet vi fra mange års forsøk, uten å kunne sette fingeren på én eneste gang det har holdt helt inn – kanskje bortsett fra røykingen, det har du sluttet med får vi håpe.

Nå finnes det snart ingen unnskyldning lengre, å forgifte kroppen sin med ren gift, burde det vært total forbud mot.

Hvit måned?

Hvit måned?

Man kan ha et mål for en bedre hverdag for sin egen helse av langt flere grunner enn bare alkohol. Men en hvit måned gjør ifølge mye med helsa og kan være en skikkelig boost for å komme ordentlig i gang. Den nye og bedre utgaven av deg selv hvor du merker faktisk fysiske endringer på kroppen.

Du sparer mye penger fordi avgiftene i Norge er store, du får mer energi, bedre søvn, bedre sexlyst. Du får renere hud og ser dermed freshere ut. Til og med håret ditt blir mer glansfullt og du reduserer vekt, og får en sterkere psyke.

Det finnes nemlig nok dokumentasjon på at alkohol herjer med nervene dine, særlig om du misbruker alkohol over tid, og du ser samtidig eldre ut enn du faktisk er. Du får bedre fordøyelse med å droppe alkoholen gjennom en hvit måned, og du får et bedre immunforsvar og et bedre blodtrykk.

Ved å ta en hvit måned senker du også kolesterol nivået i blodet, som gjør at blodet renner friere i årene, og dette hjelper hjertet til å slå lettere. Årsaken til for høyt kolesterol er at man har spist for mye sukker, fet og usunn mat, og nytt for mye alkohol og kanskje tobakk. Som er med på tette blodårene sakte, men sikkert.

Lest? Hva formidlet Vargas i året som gikk?

Du bestemmer

En hvit måned, et fornuftig og sunt kosthold forbedrer helsen raskere enn mange tror. Kombinerer man dette med rikelig med mosjon og trening, kan selv den største slasken av en latsabb – bli et nytt, sunnere og friskere menneske.

Det er faktisk kun du som bestemmer og avgjør hvordan du vil leve.

Så finnes det sikkert gode argumenter for å bruke mørketiden til å kose seg med noe rødt i glasset, foran peisen på hytta, eller sammen med gode venner. Den som vil drikke alkohol, er en mester i å finne gode grunner til å belønne seg selv med en øl eller et glass vin.

Hvorfor så jævlig seriøs livsstil i begynnelsen på et nytt år, tenker du kanskje, hvorfor går det ikke an å få ta seg en fest uten å få kjeft? Selvsagt skal man kunne feste, men må det være med tennene i tapeten og hælene i taket hver gang?

Uten alkohol

Litt moderasjon, med én skarve hvit måned, kun fire helger uten alkohol bør du vel kunne klare? Eller begynner du å bli avhengig? Styres livet ditt gjennom når du skal ta det neste glasset? Da er det all grunn til å begynne å tenke konsekvenser.

Hvit måned?

Nå når vi skriver 2020, finnes det så mange gode alternativer til alkoholholdige drikker. Enten det er øl, drinker eller vin – at det strengt tatt er direkte unødvendig å bruke penger på alkohol, om det ikke er en helt spesiell anledning.

For hvor mange ganger har du ikke blitt irritert på kollegaene dine, eller til og med sjefen. Som har blitt harmdirrende forbannet over at du takker nei til en fest? Eller at du sier nei til alkohol i forbindelse med et seminar eller en sommerfest? Slik bør det ikke være, man bør få bestemme selv hva man drikker, og når.

Det er relativt høy aksept for å være synlig beruset på sosiale arrangementer i jobbsammenheng, ifølge undersøkelsen. Mellom 30 og 50 prosent mener dette er problematisk.

ACTIS.no

Julebordet

Det er dessverre litt typisk norsk, at i sosiale sammenhenger, enten det er privat eller i business-sammenheng. Skal det alltid serveres alkohol. Tenk om du kom på julebordet, så får du beskjed om at det kun serveres alkoholfritt. Noen hadde valgt å forlate den festen, og da er man kommet for langt. Da har alkoholen fått styringen over livet ditt.

Nytt år, nye muligheter, trening, helse og kosthold kommer i første rekke for mange nordmenn, som kommer fra en desember-måned med for mye godteri, fet julemat og kanskje for mye alkoholkonsum.

Da er kanskje januar-måned perfekt, til å ta denne hvite måneden som du har snakket om og tenkt på så lenge. Kanskje har kroppen din godt av en pause fra alkoholen?

Om du velger å bestemme deg for det, vil du neppe angre.

Lykke til!

Vargas

10 tegn på at du bør ned i vekt!

10 tegn på at du bør ned i vekt! Enten du vil se bedre ut eller ikke dø ung og bli et pent lik, det bør finnes en hel haug med gode grunner til å redusere vekt, om du er overvektig.

Som professoren i sosialmedisin, Per Fugelli, sa det så treffende: “Vi lever i det tryggeste sekund i historien, på det tryggeste stedet på kloden, nyt det!” Da er det en smule pinlig at vi spiser på oss dødelig sykdom, fordi vi ikke gidder å ta helserådene fra myndighetene på alvor.

10 tegn på at du bør ned i vekt! Som du bør ta på alvor om du vil bli gammel og ha en god helse – så lenge som mulig.

Lest? Blitt overvektig i ferien?

Vi nordmenn blir nemlig fetere og fetere til tross for å inneha enorm kunnskap om kosthold, trening, kaloriinntak og vektreduksjon. Vi vet hva som skal til for å få et sunt og godt liv, med riktig kosthold og nok mosjon, men de fleste av oss gidder ikke. Vi lar være og blir heller tung og syk.

Å holde en stabil normalvekt over tid, uten å være hysterisk, bare sunn og frisk, er det beste for alle mennesker. Det skal litt disiplin til, men er slett ikke umulig. Man må bare mosjonere nok og spise mindre av det usunne.

Letter sagt enn gjort, vi vet det. Men det er faktisk bare det som skal til. Å være fornuftig over tid, altså hele livet, er det som får mange til å bryte mønsteret.

10 tegn på at du bør ned i vekt!
Foto: (Joenomias) Menno de Jong Pixabay

10 tegn på at du bør ned i vekt!

 • Du snorker mer enn før, du slutter og puster flere ganger gjennom natten, fordi du har søvnapné. Du sover dårlig og urolig, du våkner ofte med hodepine og er mer sliten enn tidligere fordi kroppen ikke har fått nødvendig hvile. Søvnapné er en farlig lidelse, som kan forårsake hjerneblødning, hjerteinfarkt eller hjertestans. Dessuten holder du folk i nærheten våken hele natten, med snorkingen din.
 • Inflammasjon er ikke alle klar over hva er, men dette er en lidelse i huden som er plagsomt for de fleste som er overvektige. En betennelse som blir bedre, hvis man klarer å gå ned i vekt. Ordet, inflammasjon, betyr betennelse. Dette er kroppens måte å gi beskjed om at det er betennelse i kroppen, men det kan også bli kronisk. Det er betydelig verre.
 • Tretthet rammer de aller fleste som blir overvektige. Man bruker mer krefter til å bevege seg, man har mer å drasse på og man blir søvnig etter måltider, fordi blodsukkeret stiger. Hjertet jobber hardere og man blir raskere sliten som fet, enn normalvektig, dessverre.
 • Å gå ofte å være sulten, er et tegn på at du kan være i ferd med å få den vanligste livsstilssykdommen av dem alle, diabetes type 2. En kronisk sykdom som kjennetegnes ved mangel på insulin. Mennesker som spiser mye usunn mat og som i tillegg beveger seg lite over tid, kan være i fare for å få denne sykdommen. Et annet tegn er at man må ofte på toalettet.
 • Høyt blodtrykk og høyt kolesterol er gode bevis for at du er en fet faen. Da har kroppen din rett og slett begynt å resignere, forfallet har kommet så langt at blodårene er i ferd med å tettes igjen. Høyt blodtrykk betyr at blodet presser mot blodårene og kan skade disse over tid. Det finnes gode medisiner for slike lidelser, men det aller beste for kroppen er å redusere vekt, selvsagt.
 • Å ta mål av egen kropp er ubehagelig for alle som er overvektige. Sannheten blir bokstavlig, derfor veier man seg sjeldent også i en slik tilstand. Er man 90 cm over magen, er man sannsynligvis overvektig og bør gjøre noe med det. Men ikke alltid, man kan faktisk være stor, men også sunn og frisk. Vi kommer i alle fasonger vi mennesker. Men å tørre å ta målinger er et skritt i riktig retning.
 • For mye fet mat over tid, vil gi økt østrogen i kroppen, som igjen øker faren for flere typer kreft, som brystkreft for eksempel. Har man i dette tilfelle foreldre eller besteforeldre, som har hatt kreft, vil man ikke nødvendigvis slippe unna ved en vektreduksjon grunnet arv i genmaterialet, men ekspertene anbefaler uansett alle overvektige om å gå ned i vekt, grunnet fordelene det gir.
 • Smerter i knær, rygg og hofte er typiske lidelser knyttet til overvekt. I verste fall kan det bli nødvendig med omfattende operasjoner for å erstatte ødelagte knær eller hofter. Veier man for mye, kan man risikere å bli nett slike operasjoner av risikohensyn.
 • Det er vitenskapelig bevist at overvekt er knyttet til en rekke kreftformer. Å unngå overvekt og holde en sunn og fornuftig kroppsvekt, er det beste man kan gjøre for å forhindre alvorlige sykdommer som tarm- og magekreft.
 • Alle mennesker øker vekten fra man er barn, til man er tenåring og til man når en viss alder som voksen. Men før eller siden skal man slutte å gå opp i vekt og nå en idealvekt. Øker vekten med årene, vil du utvilsomt være overvektig etterhvert og bør ta tiltak for å redusere vekt. Spise mindre, oftere og bevege seg mer.

Lest? Slik holder du deg frisk!

Som du sikkert forstår, er det uendelige grunner til å være litt mer bevisst på hva du putter i munnen, men enda litt viktigere, hva du lar være å spise. Om du vil ha en bedre helse, vil leve litt lengre og ha en sunnere livsstil, er det faktisk opp til deg selv og deg alene.

Du vet hva som skal til, nå er det på tide å gjøre noe med det. For helsas skyld.

Det spiller mindre rolle hvor mye du trener om du ikke spiser riktig.

Lykke til!

Vargas

Slik holder du deg frisk!

Slik holder du deg frisk! Sørg for å holde deg i fysisk god form, spis fisk tre ganger i uka, ta gjerne en teskje tran hver morgen, og spis rikelig med appelsiner for å få i deg nok C-vitaminer. Allikevel kan du dø av Ebola-viruset, om du besøker Kongo. Poenget er at du holder deg friskere enn de fleste om du tar visse forhåndsregler, spiser sunt og er i fysisk aktivitet.

Livet kan ta overraskende vendinger, vi vet så lite om morgendagen, derfor bør vi faktisk leve etter tidenes floskel, gripe dagen og leve livet, hver dag, som om i dag er den siste. Ikke utsett drømmene og målene dine. Går for de hårete målene i dag. I morgen kan være for sent.

Å oppnå bedre helse er enklere enn du tror. Fler mennesker dør av usunn mat, sukker og feilernæring enn av sult, i følge Verdens helseorganisasjon (WHO). Mer enn 36 millioner mennesker på verdensbasis dør på grunn av dårlige livsstilsvaner. 

Enda en god grunn til å komme deg ut av sofaen og ut i naturen. Bare ved å gå en tur på 30 minutter daglig vil gi deg et sted mellom tre og fem års forlenget livsløp.

Lest? Har du en god eller dårlig sjef?

80 prosent av de som dør av ikke-smittsomme sykdommer (kreft, hjerte/karsykdommer etc.) bor i land hvor folk tjener dårlig eller middels dårlig. Kreft og hjerte- og karsykdommer tar også liv i Norge, men oftere med heldigere utgang om behandlingen starter raskt.

Slik holder du deg frisk!

Nordmenn trimmer, spiser mer sunn og næringsrik mat, vet mer om usunne matvaner og er allikevel tyngre enn noen gang. Hvorfor?

– Sannsynligvis kommer det av for mye stillesittende arbeid, for lite aktivitet i ung alder og for mange timer foran TV. Det hjelper svært lite å trimme en time for så å reise hjem og slenge seg i god stolen med potetgull posen og tro at man er fornuftig.

I sommerferien er det vanskelig å redusere vekt, men det går med stål-disiplin og smarte oppskrifter i tillegg til mindre inntak av sukker enn ellers. Man kan faktisk kose seg hver eneste dag gjennom sommerferien uten å legge på seg, men det krever som sagt litt disiplin. Man kan ikke spise alt man har lyst på og i tillegg skylle det hele ned med øl, vin, is og sjokolade.

Slik holder du deg frisk!

Om du har hørt uttrykket «å ha tung benbygning» som årsak til manglende vektreduksjon så er det en billig unnskyldning. Noen kanskje tror det er slik, men det er altså direkte feil. Faktisk er det svært liten margin som skiller mellom kvinners og menns benmasse i skjelettet, ikke mer enn en kilo.

– Skal du slanke deg og lykkes, er faktisk første bud å ønske det nok. Du må innse at du er overvektig og vite hvordan du skal endre på ting for å kunne lykkes. Om du tror det er bare å gå seg en tur så går det nok fint, kan du få problemer. Hva du putter i munn, hvor mye og hvor ofte er direkte avgjørende for om du når dine mål.

Reduserer du mengden, setter fokus på hva du spiser og kombinerer dette med regelmessig trening, vil du lykkes. Helt sikkert. Det viktigste er at du fortsetter når det blir tungt og vanskelig, at du ikke belønner deg selv med pannekaker med sirup, men heller en ekstra løpetur; om pilen på vekta går riktig vei.

Ved å spise mye fisk, frukt og grønnsaker, spise mindre porsjoner og i tillegg være måteholden på inntak av alkohol, vil det få resultater på sikt. Klarer du å trene regelmessig også, vil du lykkes på sikt.

Mange tror et skippertak i året er nok, glem det. Kun en livstilsendring er nok til å holde vekten nede, faller du tilbake til gamle synder, øker vekten på ny.

– Sannsynligvis er du flott akkurat slik du er, men har du først bestemt deg for å redusere vekt, er det ingen andre enn deg selv som kan gjøre noe med det. Du kan klare hva du vil, men er du ikke motivert bør du la være å forsøke.

Slik holder du deg frisk!

Er det andre som har fått deg til å begynne å trene eller å starte på en diett, vil du aldri lykkes. Du må ønske det 100% selv, og det er du som må dra lasset, gjerne sammen med andre. En PT eller en kompis, en venninne eller en partner.

Lest? Blitt overvektig i ferien?

Livet er kort, lev lengre ved å gjøre kroppen sunn og sterk via riktig trening og ha et sunt kosthold. Så enkelt er det. Kjedelig, men sant. Dessverre er det ikke alle som går oppleve å bli gjennomsnitts-gammel i Norge, som er 84 år for kvinner og 81 år for menn.

Når sjekket du det viktige kolesterolnivået sist?

Ifølge en rapport fra Kreftregistret, gjengitt i VG.no nylig, skal så mange som 69% av alle over 70 år, få kreft innen 15 år. Det er dystre tall. Å få kreft er ikke det samme som å få beskjed om at du skal dø. Bare nesten.

Før du dør, skal du gjennom en omfattende prosess med cellegift-behandling og hårtap, smerter, engstelse og fandens oldemor. Kanskje er det en lettelse å dø, når du først har fått utbrudd av faenskapet. For du vet du skal dø engang uansett, ikke sant? Likevel er kreft, som tar uhorvelig mange liv, verden over, en elendig måte å måtte forlate livet på. Skikkelig ræva.

Du har så mange planer, så mye du skulle ønske å kunne få tid til, så mye å leve for, man kan jo ikke planlegge og skulle dø i et sett heller da, ikke sant? Døden er egentlig noe skikkelig dritt, og det rammer så nådeløst, ubønnhørlig og endelig. Snakk om punktum, liksom.

Kreftregisteret har sett på to ulike modeller for utvikling av kreft i befolkningen: Den ene med flat kreftrate, og den andre med en svak økning, slik det har vært de siste par årene, til tross for internasjonal forskning i mange tiår.

Ingen vil ha kreft, men du kjenner noen som har hatt denne lumske sykdommen. Ingen blir spart, du kan dø i løpet av uker. Derfor bør du gjøre det du kan, for å forebygge kreften, ved å spise riktig og være sunn og aktiv. Røyker du? Det bør du faktisk bare slutte med. Nå!

Lykke til!

Vargas

Slik får du sommerkroppen!

Slik får du sommerkroppen! Du vet det så god, men du håper det er en hemmelig formel, eller en enkelt tablett som gir deg flat mage og spretten rumpe.

Da må vi dessverre beklage, det er kun hardt arbeide over tid, riktig kosthold og en god porsjon moral og disiplin for å holde programmet over tid, som gir deg sommerkroppen.

Men hva er en sommerkropp? Alle har jo den samme kroppen om det er vinter eller vår, man får ingen andres kropp, det er jo den du hadde i januar, det samme fleskeberget du har i dag. Om du er overvektig nok, ikke sant?

Sommerkroppen din?

Å være fit, betyr ikke at man nødvendigvis har sixpack, man kan være både sunn, frisk, sterk og godt trent som chubby og ikke for tynn. Hvordan man føler seg, er i høy grad hvordan man er som person i egen kropp. Føler du deg sexy når vekta likevel vipper tresifret, så er du sexy for deg.

Det bør alltid være viktigst.

Slik får du sommerkroppen!

Slik får du sommerkroppen!

Fit eller feit – du vet hva som skal til. De fleste som føler seg overvektig, feit eller bare litt chubby, vet ofte hva som skal til for å føle seg litt mer fit. Spise litt mindre og sunnere – og bevege seg litt mer. 

Man skal ikke måtte trene seg ihjel for å føle seg i bedre form. Faktisk er det bare en livsstilsendring som skal til. For å endre på utseende. Skal du ha sommerkroppen i ordets rette betydning, må det litt mer til. Les: Six pack.

Lest? Vellykket eller mislykket slanking – sitter mellom ørene! 

Kunnskapen om forbrenning, kaloriinntak, kosthold, ernæring, trening og livsstil er skyhøy hos de fleste voksne i Norge. Mange vet at man blir overvektig av å spise mer enn man forbrenner, og at det ofte ikke skal så mye til før man merker det på beltet, at man har gjort noe riktig.

Særlig etter en lang sommer med god mat og god drikke – er det ikke like enkelt å presse flesket inn i alt for trange bukser, skjorter eller arbeidstøy. Og man angrer for at man ikke tok kraftige grep vinteren før.

Tilbake til normalen

For å justere dette tilbake til normalen, gjelder det å legge bort den fete bacon-grillpølsen, ølen, rødvinen, Cavaen, Ginen og de fete dessertene, som sannsynligvis, inneholder mer kalorier enn du makter å forbrenne på en hel uke.

En trent kropp tar tid å oppnå. Er du tidligere utrent og overvektig, er det for sent denne sommeren, dessverre. Skal du lykkes med å bli stram, bør du sette langsiktige mål, søk gode råd hos ekspertene som vet hva som skal til. Det kan koste penger, svette, tårer, og du kan komme til å angre.

Det blir helt sikkert et aldri så lite helvete, men du får jo sommerkroppen du alltid har ønsket deg da. Det er kanskje verdt det?

For å faktisk lykkes med å få sommerkroppen må du følge vår eksempler, men du må huske at du skal holde kroppen vedlike, etter sommeren også, det er lettere sagt enn gjort, så vet du det :

Slik får du sommerkroppen:

 • Vær i stor aktivitet så ofte du kan
 • Vei gjerne opp maten så du vet kaloriinntaket
 • Bruk personlig trener -tren riktig, alltid
 • Tren gjerne til faste tider
 • Få nok søvn
 • Få i deg nok veske
 • Tren de støreste muskelgruppene
 • Tren regelmessig og hardt nok
 • Kjernemuskulaturen er viktig, og bør trenes tidlig
 • Husk at bena er endel av kroppen din
 • Hva du spiser og drikker betyr mye når du trener
 • kosthold og trening henger sammen – skaff kunnskap om begge
 • Terrengsykling, løping, klatring, svømming, sirkeltrening, boksing
 • Sett realistiske, men hårete mål, sett opp delmål underveis
 • Innse at ting tar tid, ikke bruk badevekt,
 • Gi deg selv belønning etter nådde delmål og målsetning

Kjernemuskulaturen er kraftsenteret i kroppen. Styrkeøvelser er vitalt for å få en flott kropp med stram mage, flott overkropp og sterke, stramme ben og armer.

DN.no

Mat og drikke

Hva du spiser og drikker, når du skal redusere vekt, er av langt større betydning enn når du ikke tenker på vekta, helt åpenbart. Men når du skal jakte sommerkroppen, betyr hver eneste kalori langt mer.

Men å trene nok og riktig får direkte følger av hvor raskt du får strammet opp skavankene. Du forblir overvektig, lat og usunn om du ikke har disiplin i hverdagen.

Slik får du sommerkroppen!

For å få best effekt av treningen, skal du trene Aerob trening, dette gjør deg utholdende, du får et bra oksygenopptak som gjør at du kan holde ut hard trening – over tid.

For å komme dit, må man selvsagt ta et skritt om gangen, en trening (eller gjerne to) per dag. For å få mest mulig ut av en slik treningsform, vil det være viktig med god restitusjon.

Lest? Bare snakke litt …

Du finner råd og tips gjennom hundrevis av artikler og annonser om hvor sexy, flott og vakker du blir, om du velger deres veiledning, dietter og pulver. Ikke hør på dem. Gå heller dine egne veier, bruk fagfolk som kan dette. Tren slik din PT forteller deg og sørg for at du holder deg til oppsatt diettplan.

Å spise sunt er veldig individuelt for hva man skal oppnå. Det man bør være forsiktig med er for fete og sukkerholdige produkter. For deg som trener flere ganger i uka, skal du ha tilrettelagt kosthold.

Alle som ikke lever under et strengt treningsregime, på jakt etter sommerkroppen, vet å spise variert, med nok frukt og nøtter, fisk og magert kjøtt. Samt styre unna bearbeidet kjøtt, røyk og for mye alkohol. For å holde seg unna sykdom, men heller leve etter de anbefalte kostholdsråd fra myndighetene. Kjedelig, men utvilsomt viktig.

Dine gener, gir deg også en bakgrunn for hvordan du ser ut, husk at det er ikke alle som kan få sprettrumpe og six pack, derfor er det smart å legge vekk illusjonene om å se ut som en kjendis, influenser eller andre du ser opp til. Gjør det du kan med den kroppen du har og bli fornøyd med det.

Din kropp er ditt kapell, husk at du skal leve lengst mulig. Det er ikke sikkert sommerkroppen gir deg evig lykke eller flere likes, kanskje har du sommerkroppen inne allerede. Da er det bare én ting å gjøre.

Nyte sommeren i lange drag. Spis is, nyt kroppen din.

Vargas

Pin It on Pinterest