Manchester United sparket treneren, endelig, vil mange si. At Erik ten Hag fikk fortsette inn i en ny sesong, er det mange som mener var feil. Med fasit i hånden, 9 kamper ut i denne sesongen, kan man gjerne si at skeptikerne fikk rett. Nå er det over.
Estimated reading time: 5 minutter
Fiasko
Etter 1-2 tapet mot West Ham var det hele over. Det ble den siste kampen for nederlenderen, som brukte nær 4 milliarder kroner på spillere i de nær 900 dagene han fikk som manager på Old Trafford. Og ingen er overrasket at ten Hag fikk fyken, det burde ha skjedd i sommer.
Etter 9 kamper ligger den tidligere storklubben på 14. plass med skarve 11 poeng. 12 poeng bak serieleder og nabo Manchester City. Alt som kunne gå galt, har gått galt for manageren som er den syvende i rekken, etter at Sir Alex trakk seg i 2013.
Hele Erik ten Hags tid i Manchester United, alle merkelige unnskyldninger etter flaue tap, må sees på som en fiasko. Fotball er og blir en resultatorientert sport. Da kommer man ingen vei med platte unnskyldninger og påstander om at journalistene som stiller kritiske spørsmål – tar feil.
Mangel på mål
Spillerne har ikke forstått hva ten Hag har ønsket med sin spillestil, ikke har klubben hatt en god nok spiss, heller.
Og når forsvaret består blant annet av en 36-år gammel midtstopper i Jonny Evans. Som i tillegg har vært blant de beste på laget, så sier det litt om mentaliteten i Manchester United under ten Hags styre.
Ten Hag’s final game was Sunday’s 2-1 defeat at West Ham that left the club 14th in the Premier League with just three wins from their opening nine matches.
BBC.com
Haaland
Det Manchester United har manglet er en spiller som Manchester City har hatt stor glede av.
Nemlig en som gjør mål. Mye mål. Da Erling Braut Haaland spilte i Dortmund, var Ole Gunnar Solskjær manager for Manchester United. En spiller Ole kjente godt gjennom felles suksess i Molde, noen år tidligere.
Ole reiste til Tyskland for å spørre Haaland om han kunne tenke seg en monsterlønn og spill på Old Trafford. Brauten valgte favorittklubben City og resten er historie.
Vi sier ikke at Manchester United ville ha vunnet mye mer med Haaland som spiss. Men de ville hatt en spiller som ville gjort mer mål enn de spissene som har forsøkt seg på Old Trafford under ten Hag.
Den tidligere spissen Ruud van Nistelrooy tar over på Old Trafford, til klubben finner en ny permanent manager. Flere medier skriver at Ole Gunnar Solskjær kan være mannen styret på Old Trafford ser til. En person som kjenner klubben, spillerne og som har vært i en slik situasjon tidligere.
FA Cup
Det kan rett og slett være farlig å satse på en nye manager som feiler igjen. At man venter til sommeren før de velger den manageren som skal ta Manchester United inn i en krevende tid.
Fotballen som ble spilt manglet alt. Ikke var det noe glød å spore, ikke scoret Man United nok mål, og forsvaret lakk som en sil. Da bør også eierne få et hint av folk som vil klubben vel, at det må endringer til.
Det tok altså nær tre måneder ut i en ny sesong før klubben tok grep. Et FA-cup trofé var det Erik ten Hag fikk med seg fra Old Trafford.
Veien videre
Om vi skal velge en manager som ligger Sir Jim Ratcliffe hjerte nær, er det briten Gareth Southgate. Den tidligere landslagssjefen er blant favoritten til å bli permanent manager for Manchester United.
Sir Jim er erkebritisk og vil sannsynligvis velge en brite framfor en spanjol.
Når det er sagt, kan Xavi være et navn som eierne og styre vurderer. Spanjolen, best kjent som spiller og senere manager for Barcelona, skal være kontaktet av Manchester United, men den spanske legende vil ikke vekk fra Spania.
Et annet navn som har lav odds til jobben som ny manager for Manchester United er Rubén Amorim. Portugiseren har suksess med Sporting CP, men han vil koste endel å få fristilt.
Skulle vi satt pengene våre på ett navn, må det bli Gareth Southgate. Mest fordi eierne er briter, og at den tidligere landslagsspilleren og sjefen, har ventet en stund på nettopp en slik mulighet.
Manchester Uniteds største tabbe var å ikke sparke Erik ten Hag i sommer. Den tragisk svake trenden fortsetter. Og hjemmetapet mot Tottenham nylig var nok et bevis på at den tidligere storklubben går i feil retning. Nederlenderen har brukt enorme summer på spillerkjøp, de aller fleste har floppet.
Estimated reading time: 4 minutter
Lagsport
Mot Tottenham var det gutter mot menn. Tottenham løp mer, ville mer, vant duellene og gjorde tre mål. Det kunne ha vært både fem og seks mål bak Onana i Man United-buret. Alt tyder på at spillerne ikke har troen på ten Hags plan. Eller enda verre, mangelen på en plan.
Verst er det for nøytrale seere, å se en spillergruppe som ikke ønsker å hjelpe hverandre. De er store individualister som ønsker å gjøre seg selv synlig. Problemet er at fotball er en lagsport. Da går det ikke an å løpe i hver sin retning.
Utvisningen av Bruno Fernandes var billig og feil. Men denne kampen hadde Erik ten Hag og Manchester United uansett tapt.
Sir Jim Ratcliffe
Hvorfor eierne i Ineos og steinrike Sir Jim Ratcliffe ønsker å beholde en slik manager, skjønner vi ikke. En manager som bruker alt for lang tid på å få resultater, og som tror at dette ordner seg ved neste anledning.
Ifølge mannen selv er det ro i styrerommet, de er på samme side, styret, manager og hans team. Det tror vi hva vi vil om.
Etter all sannsynlighet leter styret allerede etter Erik ten Hags erstatter. De bare må.
Etter kun spilte 6 spilte kamper, ligger Man United med 7 poeng, hele 8 poeng bak serieleder Liverpool. Liverpool har 15 poeng og gjort 12 mål. Manchester United har scoret 5 mål og sluppet inn 8.
De to neste kampene møter Manchester United Porto i Portugal i Champions League. Og gode Aston Villa borte, som ligger på 5. plass med kun ett tap i Premier League. Det blir langt fra enkelt for Man united.
Manchester United are set to stick with manager Erik ten Hag for matches against Porto and Aston Villa this week. Despite their demoralising defeat against Tottenham at Old Trafford on Sunday.
BBC.com
Gareth Southgate
Ruud van Nistelrooy er en av flere assistenter for Erik ten Hag.
Nå er den tidligere storscoreren på samme bane, største favoritt til å ta over for den pressende manageren. En annen kjent skikkelse som linkes til den krevende jobben er tidligere landslagssjef Gareth Southgate.
Det er en kjent sak at Sir Jim, som selv er brite, elsker alt som er engelsk. Også managere. Vi ser det som svært sannsynlig at det er Southgate som blir tilbudt jobben, og tar den om han ønsker den.
Andre navn som har rimelig lav odds er tidligere Chelsea og Bayern München-manager, Thomas Tüchel og briten Kieran McKenna som har hatt foreløpig suksess med Ipswich.
7 milliarder
Manchester Uniteds største tabbe har vært å være for tålmodig. 54-åringen tok over på Old Trafford etter Ralf Rangnick, men har ikke klart å finne sin egen stil. Til tross for at nederlenderen har fått åpent sjekkhefte som er blitt brukt hyppig.
Under Erik ten Hag har Manchester United brukt mer enn £600m. som tilsvarer mer enn 7,6 milliarder kroner på spillere. Siden han signerte kontrakten 21. april 2022, har han signert 21 spillere. De fleste har som sagt floppet big time.
Derfor ser vi det som svært sannsynlig at Erik ten Hag er ferdig på Old Trafford i god tid før jul.
En gang ble Old Trafford kalt “Theatre of Dreams“, men det begynner å bli veldig lenge siden det var en riktig omtale av arenaen.
Gareth Southgate vil stå ovenfor sin aller største test – om han tør å takke ja til jobben som ny manager for Manchester United.
Premier League-start – dette bør du vite før det braker løs på balløya. Manchester City er favoritter så lenge Pep Guardiola er sjef. Arsenal halser like bak på oddsen. Mikel Arteta har havnet på andreplass to sesonger på rad. Kan han vinne med ‘The Gunners‘ denne sesongen? Og hva med Liverpool og Arne Slot etter Klopp-æraen?
Estimated reading time: 5 minutter
Hvem vinner
Vi har tippet vinneren av Premier League de siste femten årene, og har en meget bra treffprosent.
Bortsett fra da Leicester vant i 2015-2016 til 5000 ganger pengene på oddsen. Da bommet vi, på lik linje med de fleste andre. Stort sett ellers har vi plukket riktig vinner. Denne gang står det nok om de samme fire, fem beste lagene i toppen.
The 24-year-old forward, Pedro Neto had completed a £54m move to Premier League rivals Chelsea. The transfer is a record sale for Wolves
SkySports.com
Vi tror verken på Tottenham, Newcastle, Aston Villa eller Manchester United som vinner. Ergo står vi igjen med Chelsea, Manchester City, Arsenal og Liverpool. Hvilket av disse fire lagene vi tipper som vinner, kommer vi tilbake til i denne artikkelen.
Bruk gjerne kommentarfeltet ved å fortelle hvilket lag du tror vinner Premier League-kommende sesong, og hvorfor.
Fredag 16. august kl 21:00 starter Premier League-sesongen med Manchester United-Fulham fra Old Trafford.
Aaron Wan Bisaka har forlatt Manchester United til fordel for Julen Lopetegui og West Ham. Leser du videre, vil du få flere aktuelle overganger til eller fra ett av de 20 premier League-klubbene.
Dyrt
Premier League-start – dette bør du vite før avspark for den nye og spennende sesongen.
For den kommende sesongen kan nå fem innbyttere varme opp langs linja, samtidig, mot tre tidligere. Og det er mulig for alle lag å bytte fem spillere inn, men kun én gang. Har man benyttet ett bytte, kan man kun bytte inn maks tre spillere i ettertid, samtidig, men den siste femte innbytteren – alene til slutt.
Det er fortsatt Viaplay som sitter på rettighetene til Premier League i Norge, dessverre. Viaplay har ikke klart å sende én eneste kamp, slik TV2 gjorde, i 4K-kvalitet. TV2 sender Champions League i den beste bildekvaliteten, det burde Viaplay ha klart også.
Dessverre er det dyrt å se den aller beste fotballen. Men vi mener det er verdt hver eneste krone, all den tid vi har to av Europas beste spillere med i kampen om det gjeveste trofeet. Haaland i City og kaptein Ødegaard i Arsenal. Hva kan man som nordmann mer forlange?
Foreløpig er det fem nordmenn som spiller i sin respektive klubb i Premier League. Foruten de to stjernene, har Wolves kjøpt Jørgen Strand Larsen til seriestart. Fra før har Manchester City unge Oscar Bobb og Brentford, Kristoffer Ajer i sine rekker.
Her er vårt tips for sluttabell for kommende sesong:
Arsenal
Manchester City
Liverpool
Chelsea
Newcastle
Manchester City
Tottenham
Wolves
Aston Villa
West Ham
Crystal Palace
Brighton
Fulham
Brentford
Everton
Bournemouth
Nottingham Forest
Leicester
Ipswich
Southampton
Det kunne ha vært en helt annen gjetning og et bedre utfall. Men vi stikker hodet fram og tipper Arsenal foran City. Hvorfor? Fordi vi tror det vil skape usikkerhet i laget, om Pep Guardiola annonserer sin avgang etter kommende sesong. Og Arsenal har signert midtstopperen Ricchardo Calafiori (22).
Overganger
Manchester City har latt spissen Julian Alvarez noe overraskende, gå til Atlético Madrid.
Luis Diaz er linket til Manchester City fra Liverpool.
Manuel Ugarte er på vei til Manchester United fra PSG. Og det kan gå mot en permanent overgang for João Félix fra Atlético Madrid. Conor Gallagher motsatt vei, er endel av diskusjon her, klubbene i mellom.
Matthijs de Ligt og Noussair Mazraoui er begge klare for Manchester United.
Pedro Neto er solgt for £54m. fra Wolves til Chelsea som er ny salgsrekord for ulvene.
Chelsea gjør som de pleier og bruker enorme summer på overgangsmarkedet. Hvordan de klarer å “lure” financial fair play-regelverket, er en gåte for mange. Everton på sin side ble trukket poeng ved to anledninger forrige sesong.
Vi tar også med at Antonio Nusa har signert for RB Leipzig fra Club Brugge.
Manchester United bedre enn Liverpool? Alt tyder på at Erik ten Haag får det som han vil i Manchester United etter at mange trodde nederlenderen var ferdig. Jim Ratcliffe og INEOS, som har kjøpt 25 prosent av storklubben, sitter nå også som daglig leder. Han har fått full tilgang til å drive klubben.
Estimated reading time: 4 minutter
Ny ledelse
Det har altså endt med at Manchester United beholder Erik ten Haag som manager – mot alle odds vil mange si.
I tillegg har en sportsdirektør blitt ansatt. En stilling som også Ole Gunnar Solskjær ønsket å se besatt i sin tid som sjef. Men det skjedde aldri under hans ledelse. Nå er den tidligere Newcastle-direktøren Dan Ashworth på plass på Old Trafford.
Dette frigjør Erik ten Haag for en rekke oppgaver, som igjen gir ham tid til å fokusere på spillerne, spillestil, treninger og strategi. Vi ser ikke bort fra at Manchester United kan få et løft kommende sesong. Men sikker kan vi aldri være.
Manchester United bedre enn Liverpool? Det er et spørsmål mange stiller seg fire uker før Premier League sparkes i gang. Det begynner å bli veldig lenge siden Liverpool havnet bak Manchester United på tabellen. Forrige sesong endte Manchester United 22 poeng bak Liverpool på en 8. plass. Liverpool endte på tredje.
Det skjer ikke kommende sesong, den differansen vil bli my mindre, om ikke den havner i Man U sin favør. Hva tror du?
De to engelske gigantene som er mest-vinnende lag på balløya, har 68- trofeer hver.
Innbyrdes har Manchester United vunnet 68 ganger. Liverpool har vunnet 71 ganger. Oppgjøret mellom de to, som anses som den største og viktigste kampen mellom to lag i Premier League, har endt uavgjort 60 ganger.
Jason Wilcox er ansatt som ny technical director, Omar Berrada er ny CEO og Christopher Vivell er ny recruitment director. Det satses hardt med nye eiere på Old Trafford.
Den unge midtstopperen Leny Yoro (18) og Spissen Joshua Zirkzee (23) har signert i sommer, nå er også midtbanespilleren Manuel Ogarte (23) er på vei fra PSG. Det er all grunn til å tro at Manchester United vil lykkes med å hente João Neves (19) fra Benfica.
Casemiro og Scott McTominay vil nok begge forsvinne fra klubben i sommer. Mason Greenwood har signert for Marseille.
Liverpool
På Anfield derimot, har det skjedd skremmende lite så langt i sesongen. Vil Mohamed Salah bli værende? Jürgen Klopps ettermæle og fantastiske suksess er det som er igjen i veggene på den ærverdige stadion.
Nå er det ny koster som skal gjøre en meget krevende jobb. Nemlig fortsette den sportslige suksessen. Bare spør alle de managerne som kom etter Sir Alex Ferguson i Manchester United, hvor enkelt det har vært.
Om stakkars Arne Slot (45), som forlot trygge Nederland og Feyenoord, skal ha en sjanse som ny Liverpool-manager. Bør han ikke sammenlignes med Klopps resultater. Hvis fansen, eierne, styret og aksjonærene begynner å gjøre det, vil det være starten på slutten for Slot som manager.
Arne Slot har en eier i Liverpool – som vurderer å sette klubben ut for salg. Det er selvsagt en isolert utfordring Slot får gjort lite med.
Eneste positive omtaler vi finner om Liverpool, er at de tjener gode penger på videresalg av spillere som allerede har forlatt klubben.
Foreløpig er ingen spillere solgt. Eller kjøpt i dette overgangsvinduet.
Liverpool har litt tid på seg. Overgangsvinduet stenger mandag 2. september. Innen den tid må Arne Slot hente en erstatter for Mo Salah, om egypteren forsvinner. Det kan vise seg å bli krevende nok. Champions League-spill er dog det esset Slot har i ermet.
Forsvinner også Virgil van Dijk, har Liverpool et stort problem. Arne Slot bør være effektiv for å få å plass en slagferdig stall, om tredjeplassen skal forsvares.
Hva mener du? Er det tid for Manchester United-revansje?
Store omveltninger i Manchester United som endelig har fått på plass en god sportsdirektør. Noe som har vært savnet i mange år på Old Trafford. Vi, og mange med oss – var helt sikre på at de nye eierne i Sir Jim Ratclife, ville ha inn en ny manager. Men Erik ten Hag har lykkes med å beholde jobben, foreløpig.
Nederlendere
Den tidligere storscoreren, Ruud van Nistelrooy fra Nederland er ansatt som en av flere assistenter til Erik ten Haag. Også Rene Hake er en nederlandsk trener som er hentet inn for å avlaste ten Haag.
Etter en fryktelig skuffende sesong, der kun FA Cup-seieren får godkjent, skal det ryddes opp kraftig i den digre Manchester United-stallen. En hel haug med spillere skal erstattes. Og ten Hag har fjernet flere i støtteapparatet og allerede fått inn nye fjes.
Erik ten Hag, involved in transfers as expected as he’s been in direct contact with Joshua Zirkzee and also with Matthijs de Ligt. Man United manager presented the project as he wants both players, with Zirkzee set to join and de Ligt close
Joshua Zirkzee (23) blir sesongens første signering for Manchester United. Spissen kommer fra Bologna. Prislappen skal være €40m. Zirkzee er nederlender som ten Haag.
Sportdirektør
Også Matthijs de Light (24) skal være på vei inn portene på Old Trafford. Den gode midtstopperen er også landsmann av sjefen på Old Trafford. Bayern München har gitt sportsdirektør Ashworth tillatelse til å forhandle med spilleren.
Jadon Sancho (24) har vært linket vekk fra Old Trafford siden ten Hag tok over klubben. Nå er både Juventus og Dortmund, som spilleren har vært utlånt til, på jakt etter ungguttens signatur.
Store omveltninger i Manchester United handler om å forsterke laget, både på og utenfor banen.
Å få på plass en sportsdirektør har vært meget viktig. Og det er en stor gåte at det har tatt flere år for den tidligere storklubben å lykkes. Nå kan manageren Erik ten Haag ha fokuset han er satt til å gjøre. Vinne fotballkamper.
Den nye sportsdirektøren heter Dan Ashworth (53). Han kommer fra den samme jobben i Newcastle. Og skal ha ansvaret for de sportslige resultatene, som betyr kjøp og salg av spillere, og ansettelser i støtteapparatet. Dette for å frigjøre managerens ansvar for alt annet enn å få laget og spillerne på banen, gode nok.
Inn og ut
Overgangsvinduet åpnet 1. juli og stenger ikke før i slutten av august. Derfor vil mye skje på overgangsmarkedet, så snart EM er ferdigspilt 14. juli. Noen handler skjer dog allerede.
Donny van de Beek er på vei til Girona i Italia.
Mason Greenwood, den talentfulle unggutten som ødela for seg selv ved å voldta kjæresten, får aldri spille i den røde drakten igjen. Han er linket til Olympic Marseille.
Utskjelte Casemiro skal være linket til flere klubber i Saudi-Arabia. Man United skal være villig til å gi slipp på brasilianeren.
Midtstopperen Raphäel Varane er allerede frigitt av klubben. Han er linket til en rekke ulike klubber i Europa.
Også Brandon Williams og Anthony Martial er frigitt av Manchester United. Foreløpig er det stor usikkerhet rundt Victor Lindelöf og Marcus Rashford. Vi tror at begge forsvinner i dette overgangsvinduet.
Til slutt tar vi med at West Ham har hentet Wolves’ kaptein Max Kilman for €30m.
Derfor sparkes Erik ten Hag, fordi de nye eierne ønsker å ha sin mann på plass til en ny og viktig sesong. Og den nye manageren, hvem det nå blir, blir den niende i rekken etter at legende Sir Alex Ferguson trakk seg i 2013. Etter å ha vunnet 2 Champions League-trofeer, 13 Premier League-trofeer og en hel hang med cup-triumfer, er det Fergie de sammenlignes med. Letingen etter en ny lengde fortsetter.
Bergenet lesetid: 6 minutter
Sir Jim Ratcliffe
Alle som trodde at Erik ten Hag var rett mann til den krevende, om ikke umulige jobben – har tatt feil. Nederlenderen vil etter all sannsynlighet få sparken etter endt sesongen, til tross for at han i teorien kan hente hjem FA-cup-trofeet, som faktisk henger rimelig høyt i England. Det alene er ikke nok.
En av Storbrittanias rikeste menn, Sir Jim Ratcliffe og INEOS-gruppen, som har fått det sportslige ansvaret for en gang verdens største fotballklubb. Har gjort sine egne planer, og i de planene tror vi neppe Erik ten Hag er en del av. Det faller seg naturlig at de nye eierne, ønsker å ha inn sine egne folk i alle deler av klubbens drift.
I skrivende stund, er Manchester United bare en av mange topplag i Premier League, knapt nok det.
Tapet mot Chelsea nylig, var av den aller bitreste sorten. På Stamford Bridge hadde ten Hag Chelsea på gaffelen, i det 109. spilleminutt ledet Man U med 3-2. Men klarte på forunderlig vis å tape 3-4 på overtid av overtiden.
Slike resultater rammer managere, først og fremst. Og det begynner å bli lenge siden at Old Trafford, Manchester Uniteds stolte hjemmebane var “Theatre of Dreams“, som det ble kalt under Feriges regime.
Klubbens verdi
Hadde Erik ten Hag sloss om ligagullet, vært med videre i sluttspillet i Champions League, så ville nok fisen hatt en annen lyd hos Sir Jim Ratcliffe og co og – tipper vi. Strengt tatt er det som sagt bare FA-cupen igjen. Og det er neppe nok. Derfor sparkes Erik ten Hag etter sesongen.
Manchester United sloss med flere lag om å kvalifisere seg til Europa League, makter de ikke det heller. Er nok en fiasko-sesongen et faktum. Klubbens verdi og renommé forsvinner i takt med klubben verdier på børsen. Det kan ikke eierne sitte å se på. Å komme blant de fire beste sesongen er utopi.
Manchester United spiller rett slett for ustabilt. Det er 11 poeng opp til Aston Villa og kun 7 kamper igjen.
Det publikum, presse og fans er veldig spente på, er hvem arvtageren blir. Hvem som eventuelt skal overta den meget krevende jobben. Og i hvilken sammenheng plukkes det nye hoder inn, som skal gjøre Manchester United til den storklubben den engang var. Hva er målsetningen for klubben framover.
Bookmakerne har selvsagt gjort seg opp en mening og oddsfavoritten er klar. Vi har plukket ut de fire øverste navnene på en lang liste med navn. Det er selvsagt ikke bestemt om det blir noen av disse kjente managerne. Men Graham Potter har laveste odds. Merkelig nok.
Den sparkede Chelsea-manageren som hadde stor suksess med Brighton før det er favoritt. Potter har en vinn-prosent på pene 43,35 på totalt 466 kamper som manager. For Chelsea fikk han 12 seire på 31 kamper, og dermed 38,71%.
Thomas Tuchel er ferdig som jeg for Bayern München til sommeren. Han vant Champions League med Chelsea, men fikk sparken ikke lenge etterpå til stor forskrekkelse på balløya. Etter vår meningen et langt mer solid navn enn Potter. På 603 kamper har tyskeren pene 57,38 prosent vinn-prosent. Men har ikke lykkes i Bayern.
Ole Gunnar Solskjær til sammenligning hadde på 442 kamper, en snitt på 52,17, der halvparten av kampene var han sjef i Molde.
Gareth Southgate
Den sittende manageren for England er en respektert fyr på balløya, til tross for å ikke ha lykkes helt med The Three Lions. kontrakten med det engelske fotballforbundet, beryktede FA, går ut ved årsskifte. Men han kan være villig til å ta med England til VM i USA, Canada og Mexico som spilles i 2026.
Men om erkebritiske Sir Jim Ratcliffe får det som han vil, kan Gareth Southgate fort bli tilbudt jobben etter Erik ten Hag i sommer. Vi blir i så fall ikke overrasket. Briten har kun en skuffende karriere bak seg som manager for Middlesbrough som manager på klubbnivå. Men har hele 61,29% vinn-prosent som landslagssjef for England.
Det fjerde og siste navnet vi velger å ta med blant arvtagerne er Bolognas Thiago Motta, som har stor sportslig suksess. Men den brasiliansk fødte italieneren, er også linket til selveste Juventus.
Thiago Motta (41) har en vinn-prosent på 48,43.Med 33 seire på 68 kamper for Bologna. Med det ligger laget hans på fjerdeplass i årets sesong i Serie A, bare ett poeng bak nevnte Juventus på tredje.
Sparkes Erik ten Hag, er det en lite spennende nyhet, all den tid de nye eierne ikke er fornøyd med det sportslige resultatet.
Skal vi være med å tippe på hvem vi tror blir ny sjef på Old Trafford, blir det en brite. Og i den anledning håper vi at Sir Jim ligger langt unna Wolverhamptons Gary O’Neil. Han har nemlig allerede vist at han kan lage gull av gråstein.
Favorittfall i Premier League? Manchester City taper for Wolves, Chelsea vinner sjeldent, til og med Liverpool er under pari. Og med en hel haug med stjerner ute for Arsenal – kan det endelig bli Tottenham sin tur til å vinne Premier League. Eller? Nope! Sorry, Spurs-fans. Det blir nok Pep og Haaland – igjen.
Bergenet lesetid: 7 minutter
Ange
Sjeldent har vi sett en jevnere sesong i svært populære Premier League. Rett før det travle juleprogrammet, er det Tottenham og manager Ange Postecoglou (57), en fyr mange ikke hadde hørt om før sesong start – som overrasker mest.
Men det er Pep Guardiola og City som leder, og det er faktisk spilt kun 11 kamper av totalt 38.
Ange har gjort sine saker bedre enn noen kunne forvente. Han har Englands vakreste stadion, Tottenham Hotspurs Stadium. Men bare “restene” etter at Harry Kane endelig fikk viljen sin å reiste til Tyskland og Bayern München.
Australieneren som bare noen få i Skottland hadde hørt om, etter suksessen i Celtic, har tatt Premier League med storm med glitrende spill og masse mål. Men det er stor forskjell på å vinne noen kamper i starten av sesongen, og vinne etter 38 kamper. Selvsagt har det vært hyggelig om Ange Postecoglou gjorde våre ord til skamme, men det skjer nok ikke denne sesongen heller.
Dog er det et viktig poeng som taler til Anges fordel. Alle de andre konkurrentene spiller i krevende europacuper. Det gjør ikke Tottenham, grunnet den svake 8. plassen forrige sesong. Tottenham sitt kampprogram er enklere enn på veldig lenge – vi ser visse likhetstrekk med den sesongen som Leicester vant. Så er det nevnt.
Favorittfall i Premier League? Vi ser ikke andre utfordre til ligagullet enn Manchester City som vant sist. I tillegg vant de som kjent både FA-Cupen og Champions League, den så kalte “The Treble” – forrige sesong.
Det vi har notert oss så langt er følgende. At City savner servitøren Kevin de Bruyne, som gjorde 4 mål, alene mot Wolves i mai i fjor. Mot ulvene denne sesongen, ble faktisk gode City løpt i senk av Neto og de andre unge Wolves-spillerne.
Til og med Erling Haaland ble anonymisert av gode gamle Craig Dawson når Wolves slo City nylig. En duell nordmannen hadde vunnet i ni av ti forsøk tidligere. Begynner det tøffe kampprogrammet å tære på kjempekreftene til bryningen? Mye tyder dessverre på det.
Pep Guardiola ønsker å hvile sin stjernespiss så ofte og så mye som mulig. Vi tviler på at vi får se Haaland spille én hel kamp denne sesongen. Enten det er i Champions League eller Premier League. I hvert fall ikke før City må ha mål i slutten av en kamp. Noe de gjør svært sjeldent.
Vi ser Manchester City som den største favoritten – igjen. Til og med uten Kevin de Bruyne. City har den bredeste troppen, de beste spillerne og den beste manageren – det kan bli flere trofeer av slikt.
United
Erik ten Hag kan være ferdig i Manchester United i god tid før jul. Den falmende storklubben er på vei ut av Champions League. Og etter 11 kamper i ligaen ligger United på 8. plass med minus i målforskjellen. Ikke har de en god nok målvakt, ikke har de en god nok spiss, ja, til og med midtbanen holder ikke mål.
Manchester United som klubb har gjort én gedigen feil. De har latt nederlenderen få lov til å hente en hel haug med middelmådige spillere som har svekket laget, sakte, men sikkert. Stadig flere fans, journalister og eksperter roper på Solskjær. Nordmannen burde ha fått mer tid.
Når fire av seks store signeringer er navn Ten Hag selv kjenner, sier det ikke stort om de som faktisk er betalt for å finne spillere.
Det er et dårlig tegn når treneren har så stor makt.
Manchester United har under Erik ten Hag kjøpt spillere som har falt gjennom, én etter én. Særlig målvakten André Onana (27) har vært skrekkelig svak. Hvorfor ble denne middelmådige spilleren hentet til United? Jo, fordi manageren ten Hag hadde målvakten gjennom fem sesonger i Ajax.
Å bruke 4 milliarder kroner og få så lite igjen for det – bør selvsagt få konsekvenser.
Klopp
Etter 11 kamper ligger Liverpool på en helt grei tredjeplass med 24 poeng. Kun tre poeng etter City og to poeng bak Tottenham. Stallen er fortsatt solid, men savnet av en Sadio Mané i målform er fortsatt sterkt, enda det begynner å bli en stund siden han reiste til Tyskland.
At lengden Mo Salah (31) ikke lenger gjør mål på bestilling, er nok en utfordring Jürgen Klopp gjerne skulle ha vært foruten. Ja da, 8 mål på 11 kamper er bra, det. Men Salah har vært en skygge av seg selv i mange kamper denne sesongen. Farten er heller ikke som den var.
Når Diogo Jota heller ikke scorer som før, vil ikke Liverpool være en tittelutfordrer når vi setter strek i Mai.
Så langt har det blitt for mange uavgjorte for Klopp og co, som jo er to poeng tapt. Under monster-sesongen for få år siden, tok både City og Liverpool nær hundre poeng hver seg. Vi tviler på at vi vil se slike tall igjen i Premier League på veldig lenge.
Favoritfall i Premier League? Nja, ikke mer enn at det vil være den største favoritten som vinner.
Arteta
Arsenal snublet på målstreken forrige sesong med fantastisk innsats og gode resultater hele veien.
Så langt denne sesongen har ikke Mikel Arteta fått den samme flyten som den forrige. Årsaken kan være slitasje på de viktigste spillerne. Arsenal er med i Champions League og ser ut til å gå videre fra gruppespillet. Det kan fort bety tett opp mot 60 kamper spilt gjennom sesongen.
Til å være med helt i toppen til slutt i Premier League, skal man også ha krefter og overskudd i 38 kamper. Det tror vi ikke Arsenal har, dessverre. Så langt har det blitt for mange poengtap med tre uavgjorte og ett tap.
Arsenal og Arteta ligger likt med poeng med Liverpool på fjerdeplass etter 11 kamper. Mye tyder på at også Martin Ødegaard er mer skadet enn først antatt. Og at det er mer problemer enn den hofteskaden som er den offisielle grunnen til nordmannens fravær.
Slik vi ser det, er det mange som sloss om ligagullet, men det er Manchester City som vil stikke fra når sesongen skrider fra. Tapet for Wolves må sees på som en engangs-feil Pep ikke vil akspetere skjer igjen.
Favorittfall i Premier League? Ikke om Manchester City vinner som forventet. Vi vet det er tidlig, men konturene av hvordan dette vil ende er tydelige.
Champions League rulles i gang fra medio september. Et høsttegn like godt som noe. Endelig skal den europeiske toppfotballen spilles rundt om i Europa på de største arenaene. Og endelig får vi se fotball i 4K, igjen.
Bergenet lesetid: 4 minutter
Engelske lag
TV2 som sitter på rettighetene til den viktigste turneringen innen moderne fotball – tar seerne på alvor. Ved å sende de fleste kampene i Champions League i den aller beste tv-kvaliteten som finnes, 4K.
Som vi skrev i februar da vårsesongen og sluttspillet tok til. Manchester City var favoritter og vant så fortjent så fortjent det gjeveste trofeet. Pep Guardiola og co tok også ligatittelen og det gjeve FA-cup-trofeet, de tok dermed “The Treble“. Noe som skjer svært sjeldent i England. Manchester United gjorde denne bragden i 1998-1999-sesongen.
Nå er det igjen høst og Champions League på TV. Newcastle er med for aller første gang. Arsenal og Manchester United er de to siste lagene av de engelske som får være med å leke med de aller best.
Newcastle åpner borte mot AC Milan i Milano tirsdag 19, september. Samme dag kommer Røde Stjerne til Etihad for å møte Haaland og City. Onsdag 20. september reiser Manchester United til München for å møte Bayern. Mens Martin Ødegaard tar med seg sine spillere til hjemmekamp for Arsenal mot PSV, samme dag.
Vi anglofile følger med på Premier League, men selvsagt også de engelske lagene i Champions League.
Beste spillerne
Den beste fotballen spilles som kjent i de gjeveste turneringene. Noen vil hevde at det er for mange gode spillere som har reist til Saudi-Arabia, og dermed svekket Champions League – noe som bare er sprøyt.
Selvsagt er det alltid stas med de aller beste spillerne på den største scenen når Champions League rulles i gang. Men Karim Benzema ble fristet av skyhøy lønn i Saudi Arabia, Lionel Messi reiste til USA for å spille for David Beckham i Inter Miami.
Det betyr ikke at det ikke finnes profiler igjen i Champions League. Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard gjør at mange nordmenn følger litt ekstra med denne sesongen. I tillegg har Bayern München, Napoli, Real Madrid og PSG fortsatt verdensstjerner, på hver eneste plass på laget.
Alle lag som har kommet så langt at de er kvalifisert til å spille i den gjeveste og mest innbringende europacupen, vil åpenbart komme så langt som mulig. Ikke tro et øyeblikk at lagene som spiller i Champions League, hviler spillere til disse kampene, for å gjøre det bedre i den hjemlige ligaen .
Tvert i mot – her vil det være full pupp fra første kamp. Det er all grunn å begynne å glede seg.
Derfor funker ikke VAR i England. Enten er dommertrioen og VAR-ansvarlige feige, dårlige i jobben sin eller i en kombinasjon av begge deler. Eller så er regelverket så innviklet at det ikke lar seg styre på en forsvarlig måte. Allerede i første runde i Premier League denne sesongen – kom det flere kontroversielle avgjørelser.
Bergenet lesetid: 5 minutter
Korrupsjon?
Verst gikk det ut over Wolves på Old Trafford. Ulvene ble frarøvet et straffespark. Dommerne? De er permiterte. Simon Hooper, VAR-dommerne Michael Salisbury og Richard West er fjernet fra sine stillinger på ubestemt tid.
Derfor funker ikke VAR i England og særlig i Premier League – det kommer feil på feil.
Enten fordi dommerne er korrupte, altså de har mottatt penger for å sørge for at “riktig” lag vinner eller ikke ser det de fleste andre ser. Enten fra tribuneplass eller via TV-skjermen.
En uhyrlig påstand, men sett i ettertid av at Manchester United ikke fikk straffe mot seg, på en helt åpenbart forseelse av målvakten André Onana. Må det være innlysende at påstanden diskuteres høylytt – for det har den blitt.
Målvakten gikk ut i feltet og forsøkte å slå vekk en ball som ikke var der. På veien feide nye Onana ned Wolves spissen Sasa Kalajdzic. Et overfall som midt på banen, eller inne i 16-meter-feltet på andre banehalvdel, ville bli avblåst som en forseelse i 10 av 10 hendelser.
Til og med dommersjef Howard Webb sa etter kampen at dette var en feil avgjørelse av dommer og VAR-panelet. Viaplay-kommentatorene og ekspertene i studio var krystallklare i sin samstemte dom. Straffespark.
På tampen gikk Onana særdeles hardt til verks i en duell med en Wolves-spiller. VAR-så på situasjonen, men konkluderte med at det ikke var straffe
Tabben ble ikke noe bedre av at Wolves-manager Gary O’Neil fikk gult kort i stedet, for sine protester mot dommeren. Alle trodde dommer skulle ut på sidelinjen for å se på forseelsen på VAR-skjermen, men gav heller Wolves-manageren det gule kortet.
“Totalt sjokkerende!”, sa Pål André Helland i studio etter å ha sett forseelsen gjentatte ganger. “En skandale!”, uttalte Kasper Wikestad, Viaplay-kommentator på Old Trafford.
Og da må man følge opp spørsmålet og påstanden vår. Hvorfor skjer dette? Kan det være at dommeren Simon Hooper, ser på situasjonen med Manchester United-drakten på? Under dommerdrakten? Vi mener at spørsmålet er betimelig. Det hadde blitt straffe om det var en Manchester United-spiller som ble felt.
Dommbertabben på Old Trafford, der Wolves ble frarøvet et potensielt livsviktig poeng, er ikke den første av sitt slag i Premier League. På langt nær. Tabbene formelig florerer.
Lee Mason er fjernet for godt som VAR-dommer, etter at han overså en soleklar offside, forrige sesong.
I kampen mellom Arsenal og Brentford. På en scoring av spissen Ivan Toney stod Brentford-makker Christian Nørgaard i offside. Målet skulle ha vært annulert. Noe som senere førte til at Lee Mason ble fjernet fra VAR-bussen for godt – da han ikke “oppdaget” offsiden.
Underholdningsverdien
Jada, vi vet det er menneskelig å feile, vi vet også at de aller fleste dommerne, også i England, gjør så godt de kan. Men det hjelper så lite når systemene de bruker enten ikke fungerer eller allikevel fører til en rekke feil. Da bør VAR slik det brukes, eller ikke fungerer i dag, fjernes.
Underholdningsverdien i fotballen, som er selve kjernen i fotballens enorme popularitet verden over, forsvinner med videodømming.
VAR forsinker alt som har med den spontane gleden og jubelen en scoring gir fansen. Nå må man vente for å se hva dommerne bestemmer seg for – før en forsinket jubel eventuelt kan slippes løs. Slik vil vi ikke ha det.
At lille Wolves som er dømt nedenom og hjem grunnet managerbytte og få kjøp, makter å holde tritt med Manchester United er en bragd.
Wolves var bedre enn hjemmelaget gjennom store deler av kampen. Så blir de frarøvet muligheten til å få med seg ett poeng med hjem i sluttsekundene, fordi dommerne ikke tør å gjøre jobben sin.
Kampen blir beskjemmet av at dommerne ikke tør å ta modige og riktige valg på slutten. Ved å ikke gi Wolves den straffen de fortjener og skal ha, når de har så mange virkemidler som VAR skal gi dem. Det er en hån mot fansen og oss som ser på.
Et av de viktigste argumentene for å få VAR på plass i den moderne fotballen, var å rettferdiggjøre alle vanskelige dommeravgjørelser. Slik at alle lag, uansett merke og farge på drakten – skulle bli likestilt behandlet. Det har ikke skjedd.
VAR må fjernes for å få underholdningsverdien tilbake.
Premier League dyrere enn noen gang. Viaplay tar seg rikelig betalt for sine fotball-rettigheter. Og ønsker du å se Champions League i tillegg, som du får via TV2 Play, må du ut med nær 1500 kroner i måneden. Viaplay forlanger 799 kroner per måned, bare for Premier League via STRIM. Alle de andre kanalene må du betale for i tillegg.
Bergenet lesetid: 4 minutter
STRIM
Ønsker du Champions League uten Premier League, koster det 300 kroner i måneden i tillegg til den TV-pakken du måtte ønske. Ja, vi vet at sport og særlig fotball har blitt dyrt og eksklusivt. Men når det koster så mye som det gjør for kommende fotballsesong, er det kanskje ikke rart Viaplay sliter.
Allerede før jul kan rettighetene vært flyttet til en annen distributør, fordi Viaplay sliter med økonomien. Kundene vil ikke betale. Forståelig nok og da kommer det ikke nok inntekter inn i selskapet.
Svært få nordmenn kommer til å benytte seg av Sport Premium-pakken, som er det “rimeligste” alternativet vi fant hos STRIM, om du ønsker å se all fotball kommende høst. Det er inkluder Champions League, Premier League, Eliteserien, LaLiga og Bundesliga. Er det verdt nær 1448 kroner i måneden?
Deadline Day er dagen da spillmarkedet stenger sommervinduet. 1. september er bare én måned unna. så langt har svært få signeringer til Premier League-klubber blitt gjort. De aller fleste store navnene har handlet om spillere som har gått fra engelske klubber til Saudi-Arabia.
Premier League dyrere enn noen gang – men vi bare må ha det, det er som dop for narkomane.
I skrivende stund er det flere flere gode spillere, riktig nok over middagshøyden, men dog, som har forlatt Premier League. Til fordel for Saudi-Arabia, enn det er store tunge navn som har signert for de beste i England. Med få unntak.
Arsenal har vel så langt vunnet overgangsvinduet fire uker før det stenger. Men det er fortsatt tid for både Liverpool, Manchester City, Chelsea og Manchester United å få på plass en slagferdig stall.
Rasmus Højlund er nå klar for Manchester United, as we speak. Done deal. Men det er altså unntaket av spillere som så langt har gått til engelske klubber. Han kommer fra Atalanta med en prislapp på £72m.
Grunnen til at vi mener Arsenal har gjort så bra er signeringene av Kai Havertz og Declan Rice for til sammen £170m. Klassespillere som vil gå rett inn på et allerede godt lag og forsterke det.
Wolves
I Wolverhampton Wanderers derimot råder det full forvirring og negative stemning.
Årsaken er at Fosun, de kinesiske eierne, ikke evner å legge fram et budsjett til sin manager Julen Lopetegui.
Til tross for salget av Ruben Neves og en rekke andre spillere. Ni spillere er borte fra forrige sesong av ulike årsaker. bare to spillere er hentet gratis. Blant andre tidligere Wolves-spiller, Matt Doherty som kom fra Atletico Madrid.
Ikke så veldig rart å finne nevnte Lopetegui som storfavoritt til å være den første manageren til å få sparken, kommende sesong, dessverre. Uten forsterkninger vil Wolves ha en rekke unge spillere fra eget akademi på benken fra seriestart. Det lukter det nedrykk av – lang vei. LangtidSskader på sentrale spillere vil være en katastrofe.
Alex Scott (19) skulle være Lopeteguis ønskesigneringe denne sommeren. unggutten ble årets spiller for Bristol City i Championship forrige sesong. Men Wolves-styret har ikke funnet midler til å kjøpe 19-åringen. Alt tyder på at Scott går til Bournemouth i stedet. Man kan gråte blod av mindre.
6. august starter festen, koste hva det koste vil. Community shield går mellom Manchester City og Arsenal. Haaland mot Ødegaard altså, før det dundrer løs fredag med Burnley-Manchester City, fredag 11. august.
Siste kommentarer