Smitte-Idioter ødelegger for alle andre

Smitte-Idioter ødelegger for alle andre som tar oppfordringer og regler på største alvor. Her sitter det mang en familie med barn og unge, innendørs i ukevis, eldre har ikke sett sine kjære på månedsvis. Så er det enkeltmennesker som ikke forstår alvoret, som driter i alt og alle og som går ut og sprer Covid-19, bevisst. Smitte-Idioter ødelegger for alle andre og burde blitt stengt inne. Lenge.

Lest? Vil du ta vaksine mot Covid-19?

Dessverre er det slik i Norge snart 9 måneder etter nedstengningen. At noen få ødelegger for resten i samfunnet. Enkelt-individer som har fått påvist smitte, som bryter isolasjonsplikten de automatisk blir pålagt når de har viruset i kroppen selv, gir faen. Det er faktisk svært alvorlig, fordi om man selv ikke blir syk, kan andre bli svært så syke og dø – om de får viruset i seg. Det er egoistisk, skammelig og nesten ikke til å tro, at noen bevisst går inn for å spre faenskapet.

Super-Raymond Johansen, byråden som er sprengkåt på sin egen stemme, elsker å formane innbyggerne til å skjønne alvoret og ta smittevernet på alvor. Uten at noen bryr seg i Oslo.

Vargas12.com

Fredrikstad

Det har vært økende smitte i Fredrikstad i flere uker nå. Men ikke alle skjønner alvoret.

En ungdom under 18 år ble anholdt av politiet fredag kveld, utenfor en skole i Fredrikstad-sentrum. Ungdommen hadde fått påvist smitte, hadde mottatt isoloasjonsplikt, men var allikevel svært så sosial, ute i gatene og gikk. Slik finnes det uttalje eksempler på rundt om i landet.

Smitte-Idioter ødelegger for alle andre som ønsker at smitten skal forsvinne, slik at man får tilbake en mer normal hverdag.

I Oslo er de iferd med å miste kontrollen fullstendig. Super-Raymond Johansen, byråden som er sprengkåt på sin egen stemme, elsker å formane innbyggerne til å skjønne alvoret og ta smittevernet på alvor. De fleste i hovedstaden ser ikke ut til å bry seg nevneverdig.

De få som bruker munnbind på kollektivtransport kaster det fra seg på bakken når de forlater tog trikk eller buss. Som om de har vært flink nok – lenge nok.

Smitte-Idioter ødelegger for alle andre

Ifølge en Fredrikstad-avis, var det lørdag kveld svært stille i sentrum av byen som har 86.000 innbyggere.

De fleste gjør slik vi alle gjorde når Erna Solberg stengte landet 12. mars. Nemlig holder seg hjemme og innendørs, det er faktisk ikke annet å gjøre nå når bølge to er her. Man bør ikke være så dum og idiotisk at man verken går på jobb med feber, er sosial med smitte, eller gir faen i isolasjonsplikten. Man bør vise solidaritet og medmenneskelighet for å få stoppet viruset.

Når disse får idiotene gjør som det passer seg selv, vil vi ikke få R-tallet under 1, men smitten fortsetter å øke i samfunnet. Vi tviler på at det er det som er formålet med dumskapen.

USA

Selvsagt er det verre steder i verden enn i Norge. Vi behøver ikke å reise lenger enn til Sverige, før vi hører om hundrevis av døde hver uke. Sverige nærmes seg 7000 døde siden mars og Norge har såvidt bikket 300 døde. Men er det dit vi vil, da? Er det et mål i seg selv å komme opp mot svenske dødstall? Når vi ser og hører om enkelte nordmenns holdning til denne dødelige pandemien, er det skremmende naivt å tro at dette går bra.

Corona-viruset er en dødelig pandemi som det fortsatt ikke finnes noen fullgod vaksine mot ennå. Vi vet at vaksinen kommer, men ikke når. I USA dør 2000 mennesker i døgnet av samme årsak. Ingen nordmenn, ikke engang smitte-idioter som ødelegger for alle andre, ønsker slike tilstander. Eller er det noen som faktisk gjør det?

De kan jo risikere å bli rammet selv, for ingen vet hvordan viruset oppfører seg hos den enkelte.

Apropos idioter. Donald Trump, presidenten som snart er arbeidsløs, gir blanke faen i pandemien og problemene som er i ferd med å tårne seg opp i USA, og har gjort det lenge. Trump gir alt han har i et forsøk på statskupp, for han nekter å gi opp Det Hvite Hus. Valgnederlaget ser ut til å ha tatt fullstendig peppen ut av presidenten – som fortsatt påstår å ha vunnet.

Vaksine

Heldigvis er flere vaksiner på vei, men for de aller fleste nordmenn vil det gå flere måneder før denne blir tilgjengelig.

Måneder som kan være direkte livstruende, om man blir utsatt for Covid-19 og har underliggende sykdom, er over 60 år eller er overvektig. Da er det det direkte skremmende at noen få, noen få idioter, ikke vil forstå alvoret i situasjon – eller gir rett og slett faen.

Det er flere land som nå melder at de har en vaksine som vil virke hos de aller fleste. Det er kun en godkjenning fra EU som står igjen før masse-vaksineprogrammet kan settes ut i live. Godkjenningsprosessen er omfattende, fordi man vil være helt sikker på at den ikke har med seg bivirkninger som ikke er kjent.

Smitte-Idioter ødelegger for alle andre som tar pandemien på største alvor.

Legemiddelmyndigheter over hele verden er i tett dialog med forskere og legemiddelfirma som utvikler vaksiner mot covid-19. Dette gjelder også Det europeiske legemiddelkontoret (EMA) som Norge er tilknyttet. EMA har etablert arbeidsgruppen Pandemic Task Force (COVID-ETF), som samordner ressurser og støtter ulike forskningsprosjekter i EU. EMA samarbeider også tett med Verdens helseorganisasjon (WHO). 

Legemiddelverket.no

Det er all grunn til å tro at vi kan stoppe pandemien i løpet av 2021. Men da bør så mange som mulig være vaksinert innen vinteren tar til. 7 milliarder mennesker skal i så fall får minst ett, aller helst to sprøytestikk, før vaksinen kan begynne å virke. Også her er det en liten hake. Vaksinen trenger tid før den begynner å virke tilfredstillende.

For veldig mange kan det være helt avgjørende om de overlever eller ikke …

Vargas

Mellom-Amerika blir truffet av dødsorkan

Mellom-Amerika blir truffet av dødsorkan som er målt til kategori 5. I en 170 år lang måling av orkaner, har kategori 5 rammet Amerika én gang tidligere. Det var Cuba-orkanen som rammet mange så langt tilbake som i 1932. Nå er orkanen, Iota – som er på vei.

Orkanen Iota

Iota vil garantert ødelegge alt den treffer på sine herjinger. Den ser ut til å treffe Nicaragua og Honduras, men kan ramme flere steder. Land som mange ganger før har opplevd sterke stormer, men aldri noe i nærheten av hva orkanen Iota vil knuse når den treffer fastlandet. Mellom-Amerika blir truffet av dødsorkan.

Landene i mellom-Amerika er små, men har en befolkning på 42 millioner mennesker fordelt på fem land fordelt på drøyt 500.000 kvadratkilometer. Guatemala og Belize i Nord, Honduras, El Salvator, Nicaragua, Costa Rica og Panama i Sør.

Det er mye fattigdom i flere av disse landene. Infrastrukturen er dårlig og forberedelsene på en gigant-orkan som Iota vil få enorme konsekvenser.

In 170 years of record-keeping, Iota is just the second Category 5 hurricane on record during the month of November. The last one was The Cuba Hurricane of 1932.

NBC.News.com
Mellom-Amerika blir truffet av dødsorkan

Kategori 5

Mellom-Amerika blir truffet av dødsorkan som er blant de største og kraftigste gjennom historien. Treffer den på verst mulig måte, altså der orkanens øye havner inn over fastlandet, vil den kunne drepe mange mennesker. Særlig om myndighetene lykkes med å advare innbyggerne før orkan treffer land.

En orkan på kategori 5 vil kunne ha en vindstyrke på 320 km/t, noe som gjør at orkanen tar med seg trær, hus, biler og bygninger. Iota er e dødsorkan, Mellom-Amerika blir truffet av en orkan målt som sterkest på skalaen som stopper på 5, og som vil ta liv. Mange liv. Dessverre.

Orkanen Eta, en kategori 4 orkan traff i det samme området for bare to uker siden og gjorde omfattende skader. I 2017 kom orkanen Irma inn over Florida og gjorde fryktelig skade.

I disse områdene er de godt vant til uvær og orkaner, men det hører som sagt til sjeldenhetene at orkanen vokser seg så står. Kategori 5-orkan oppstår nesten aldri. Iota er dessverre så stor som den kan bli. Nå er den i ferd med å treffe land.

The winds will be catastrophic with wind gusts approaching 200 mph in some locations. Iota reaching Category 5 status makes 2020 the fifth year in a row to have a Category 5 hurricane which is a new record.

NBC.News.com

Nordmøre

I Norge kan vi oppleve orkan i kastene av en storm, men det blir aldri i nærheten av sykloner og orkaner som vi ser Amerika opplever hvert eneste år. Den mest kjente orkanen på mans minne her til lands, var Nyttårs-orkanen som jevnet store deler av Nordmøre i januar 1992.

Til og med kongen valgte å komme på besøk med trøstende ord. Strømmen var borte i fem døgn. Tak, låver, boliger og tusenvis med trær klarte ikke stå i mot når mørekysten fikk en storm i fanget – bare timer etter at Nyttårsrakettene var sendt til værs.

Til sammenligning var Nyttårs-orkanen som rammet Kristiansund, en kategori 2 orkan. Men kom likevel opp i vindkast på 233 km/t. En orkan i kategori 5, vil gi vind på 320 km/t. Mellom-Amerika blir truffet av dødsorkan.

Er du i området Nicaragua, Honduras eller andre steder i mellom-Amerika, søk dekning nå, om du har livet kjært.

Klimaendringer

Det er et tankekors at Donald Trump gjennom fire år har fornektet klimaendringene. Meldt USA ut av Parisavtalen og ellers lagt sin klamme hånd over alle eksperters uttalelser hva klimaendringer angår. Så er det altså særlig USA som opplever klimaendringene på kroppen i stor grad med mange orkaner hvert år.

Nå er det mellom-Amerika som får en dødsorkan på døra. Men orkanene Laura og Katarina gjorde fryktelig skade, tok mange liv og gjorde skader for milliarder av dollar. Forskjellene på da og nå, er at orkanene forblir en kategori 5 helt til den treffer land, mot tidligere – å svekke seg innen den traff fastlandet.

Eksperter over hele kloden er skjønt enige om én ting. Over alt på kloden vil det komme mer ekstremvær jo varmere det blir.

Mellom-Amerika må være forberedt på en voldsom orkan, mye nedbør og fatale konsekvenser. Iota vil treffe land om få timer.

Vargas

Dagligvarebransjen håper pandemien varer veldig lenge

Dagligvarebransjen håper pandemien varer veldig lenge. Vi tror ikke at Rema-Reitan, familien Johansson i Norgesgruppen eller aktørene i COOP ønsker folk i ulykka. At Ola og Kari Nordmann skal bli alvorlig syke og dø av Covid-19. Men vi er rimelige sikre på at disse lavpriskjedene, som nå lever som grever, ønsker stengte grenser – til langt ut i 2021. Gjerne enda lenger.

Omsetningen har gått i taket siden Erna Solberg stengte grensene 12. mars. Ikke de første ukene når folk holdt seg innendørs. Men etter seks uker begynte folk å bevege på seg. Til butikkene.

Lest: Norges billigste dagligvarer hos denne kjeden!

Dagligvarebransjen

Nordmenn er fortsatt tvunget til å handle på Rema 1000, Kiwi, Spar, Meny og COOP. Vi kan ikke gjøre som vi egentlig vil, ikke på veldig lenge. Gjøre det vi alltid har gjort, nemlig å kjøre til Sverige og hamstre ribbe, pølser, kjøttdeig, brus, vin, øl, tobakk og sjokolade til halve prisen. Regjeringen stenger ikke grensene for moro skyld. Det er fordi smitten er betydelige verre, blant annet Sverige – enn i Norge.

Dette betyr store endringer for folk flest. Nordmenn i hopetall, flere hundretusen er vant til å handle juleribba i Sverige. Men i år spår den norske handelstanden at det kan bli knapt med norsk ribbe. All den tid vi nordmenn ikke kan hamstre som vi pleier. I Tyskland, Danmark eller hos Søta Bror.

Dagligvarebransjen håper pandemien varer veldig lenge, fordi det er en handle-bonanza i norske kjedebutikker man ikke har sett maken til. Noen gang. Omsetningen er oppe i over 70% økningen fra i fjor, og det er fortsatt noen uker til jule-trykket kommer. I hele desember bør du være forberedt på kaos i norske butikker, enten du skal ha mat, alkohol, julepynt eller klær.

Dagligvarebransjen håper pandemien varer veldig lenge
Ost, kjeks og tilbehør koster nær det dobbelt i Norge som i Sverige Foto: Vargas12.com

Vaksine

Selvsagt ønsker alle forretninger og kjeder å tjene mest mulig penger på sine varer. Det er det de leverer av, uansett hvilken vare som går ut av butikken. Det er det som skaper arbeidsplasser, og det er god omsetning som holder AS Norge i gang. Hvem kan klandre kjedene for at de smir mens jernet er varmt og øker prisene, så lenge grensene holdes stengt?

Problemet er den krevende tiden vi lever i nå og i uoverskuelig framtid. Corona-pandemien er kommet for å bli, den. Vi må få på plass en vaksine som faktisk virker og som er tilgjengelig for alle, før vi kan senke skuldrene og leve som før.

Kanskje vil pandemien endre oss for alltid? Kanskje vi rett og slett slutter med å håndhilse på folk vi møter?

Kanskje vi fortsetter å holde oss unna folk som nyser og hoster i vår umiddelbar nærhet? Og kanskje vi fortsetter å sprite og vaske hender etter vi kommer inn døra hjemme. Det kan faktisk være en smart sti å følge. En ting vi garantert ikke kommer til å fortsette med – er å handle alt vi behøver i norske forretninger – til norske priser.

Sverige neste

Dagligvarebransjen håper pandemien varer veldig lenge

Så snart Erna Solberg åpner grensene, vil Ola og Kari Nordmenn med unger, kaste seg i bilen og kjøre til Sverige, Danmark eller helt til Tyskland – om nødvendig. Nettopp for å finne mat, drikke, alkohol og sjokolade til betydelig lavere priser. Hvem kan klandre oss? Vi ønsker å få mest mulig for hver eneste krone vi bruker. Og i Norge er det meste dyrere enn noen gang.

Dagligvarebransjen håper pandemien varer veldig lengefordi det gir grobunn for eksistens og vekst.

Pandemien er et helvete for den som blir syk og dør. Den er også et helvete for de helseansatte som står mitt i kaoset. I Norge finnes det en viss kontroll på sykehusene fortsatt, men vi vet ikke hvor lenge smittetallene holdes lave nok. I Sverige er det omtrent 6000 døde. I Norge har vi ikke nådd 300 døde ennå, heldigvis. Men vi vet ikke hvor lenge viruset blir værende, vi vet heller ikke hvor mange flere som blir syke og vil dø. Når vaksinen kommer – avgjør hvor lenge vi lever med den usikkerheten.

Konkurser

Norske butikker, det være seg Rema 1000, Kiwi, Coop Extra eller andre, har voldsom vekst i omsetning og kundebesøk. Årsaken kjenner vi godt. Men vi vet ikke sikkert konsekvensene av at Norge åpner grensene igjen. Vi tror det vil bli kaos på Svinesund, på andre grenseoverganger og på Gardermoen.

Vi tipper at alle som kan, vil flykte landet. Ikke fordi det er så galt å bo i Norge. Nei, det er jo et fantastisk land å bo i, med fantastiske og mange økonomiske skolerte mennesker. Som vil ha mest mulig valuta for pengene sine, mer enn dagligvarekjedene er villige til å gi.

Om du synes det er mye folk i alle butikkene du ferdes i nå, er det ikke synsbedrag. Fordi “ingen” er i utlandet, alle er hjemme.

Lest? Matbutikkene lurer deg helt bevisst!

Norske forretninger kommer til å svi kraftig på pungen i det grensene åpner igjen. For grensene kommer til å åpne igjen, vi vet bare ikke når. Vi kan komme til å oppleve konkurser og nedstengninger av enkelte butikker, som ikke tåler omstillingene som kommer. Når Sverige åpner opp sine forretninger for sine populære norske kunder vil omsetningen stupe – samme dag.

Harry-handel

Da vil alle som kan, reise. Reise til Sverige å tømme svenske butikker for Godis, sigg, läsk och sprit. Det er Ola og Kari Nordmann i et nøtteskall. Vi lar oss ikke lure til å tro at tilbudene fra Kiwi og Rema er bra tilbud. Når man får så mange fantastiske tilbud, som faktisk er gode tilbud. I Sverige. I tillegg er utvalget betydelige større på de fleste varegrupper.

Regjeringen-Solberg kan faktisk berge mange arbeidsplasser på å begrense grensehandelen på 20 milliarder kroner per år. Ved å senke noen avgifter. Ikke på alle varer, men på noen varer som folk flest ønsker å kjøpe på Harry-handel – når Sverige endelig er fri for Covid-19.

Dagligvarebransjen håper pandemien varer veldig lenge, men den vil ikke vare inn i evigheten. Forskningen har kommet så langt at det kun er snakk om tid før vaksinen kommer. Da vil det nok engang bli vanskelig å være kjøpmann i Norge.

Derfor bør den søte karamellen det suges på i dag – spares på, helt til ‘striskjorta og havrelefsa’ igjen er eneste alternativ.

Vargas

Slik må vi leve med Pandemien

Slik må vi leve med Pandemien i uoverskuelig framtid. Helt til en godkjent vaksine er tilgjengelig for alle. Vi må tåle å holde avstand, den berømte meteren er kommet for å bli – enn så lenge. Enda hvor mye vi ønsker å gi hverandre en velfortjent klem.

Det samme er frasene om å holde seg hjemme om vi har symptomer på en forkjølelse eller har feber. Og vi må vaske hender regelmessig med varmt vann og såpe, også med Antibac når vi er på farten.

Vaksinene kommer

Det er selvsagt aller viktigst å holde seg smittefri, men det usynlige viruset, Covid-19 er usynlig og kan i realiteten finnes over alt du ferdes. Også utendørs. Det er det viktig å huske på. Men å snart en fullgod vaksine er tilgjengelig, vil det bli en langt mer normalisert tilstand – for alle. Vi må bare ta vare på hverandre fram til da. Vaksinene kommer, de, men vi vet ikke akkurat når. Kanskje allerede i førstekvartal av 2021.

Vi kommer til å fly betydelige mindre. Vi kommer til å bli værende hjemme på hjemmekontor og ellers reise innenlands på ferie, både sommer som vinter. Vi kommer til å saumfare alle strømmetjenestene. I den anledning ønsker vi å gjøre dere oppmerksom på den aller beste, særlig om dere har barn i huset, nemlig Disney+. En app for hele familien, men mest for de unge.

Mange sliter av ulike årsaker i disse underlige tider. Snart ser vi rart på alle som reiser kollektivt, uten munnbind. Eller reiser kollektivt over hode. Snart ser vi rart på alle som nyser eller hoster i vår nærhet. Snart tør vi ikke nærme oss andre mennesker vi ikke kjenner. Snart holder vi oss kun innendørs, så lenge ingen vaksine er tilgjengelig. Bak lukkede gardiner og låste dører. Slik må vi leve med Pandemien i Norge. En god stund til.

Alkohol til kl 03:00

Julebordene blir avlyst over hele landet, men smitten sprer seg fortsatt, særlig i Oslo.

Allikevel har regjeringen valgt å åpne opp nattklubbene og alkoholserveringen til kl 03:00 fra mandag 12. oktober. Det er både dumt og farlig. Her spiller regjeringen russisk rullet med innbyggernes helse. Ved å ta store sjanser. Hvem går forresten på nattklubb? På en mandag? I oktober?

Slik må vi leve med Pandemien

Alle vet at alkohol og sosiale lag påvirker folks oppførsel, da må faktisk lovene tilrettelegges slik at folk beskyttes mot seg selv og sine egne handlinger. Eller mangelen på sådan. Folk flest tenker ikke på smittefaren når de drikker nok. Dessverre.

Selvsagt trenger folk flest å komme seg ut av huset, være sosiale med venner og i jobb-sammenheng. Men er det så smart å gjøre dette etter midnatt? Burde ikke loven om skjenkestopp ved midnatt blitt opprettholdt?

Selvsagt skal hver og én av oss ta ansvar for egne handlinger, men det er det samme som å be folk å la være å spise for mye usunn mat, fordi man blir overvektig. Halve Norge består av en befolkning med tjukkaser – like fullt. Folk røyker enda de vet at det forkorter livet med mange år.

Derfor må vi beskyttes mot våre egne naive handlinger. Slik må vi leve med Pandemien i uoverskuelig framtid, til vi klarer å stoppe svineriet.

Kunnskapen øker

Heldigvis øker kunnskapen hos fagfolk verden over. Det jobbes på spreng over alt – for å finne den riktige vaksinen.

Covid-19 kommer så vidt vi vet fra flaggermus. Om andre typer virus kan komme fra andre typer dyr, letes det etter med lys og lykte. Se for deg om et enda farligere virus slippes i etterkant av denne pandemien. Det kan bety en enda større humanitær katastrofe, som i all sin gru kan bli slutten på – menneskeheten. Selvsagt er det utenkelig per i dag, men glem ikke at Covid-19 Pandemien, som vi står midt oppe i nå, på langt nær er over. Vi vet ikke slutten på denne katastrofen ennå.

Får vi da et scenario at et enda mer smittefarlig og dødelig virus kommer, før den første Pandemien er over – vil det være en katastrofe vi kanskje ikke kan makte å stoppe. Vi fryktet store smittetall i Norge, men til tross for økt smitte nå, er det kun 275 døde siden mars. Slik må vi leve med Pandemien, enn så lenge, men husk – dette kan gå bra. Du må bare ta dine egne forhåndsregler.

Slik må vi leve med Pandemien

Per dato er det 218.659 døde i USA, grunnet Trumps håndtering av spredningen. 107.471 døde i India, 149,692 i Brasil, 42.679 døde i Storbritannia, 32.929 døde i Spania. Italia har 36.000 døde, Russland har 22.000 døde. Colombia 27.500 og Peru har 33.158 døde. Totalt 1.074.000 i verden. Det sier ser selv at dette er dramatisk, skremmende og uvirkelig. Husk at dette er tall som startet opp for kun ti måneder siden. I Norge kom det første dødsfallet i mars, men i flere andre land – lenge før.

Gode råd

Du klarer deg kanskje fint under de rådende forhold, men vi ønsker å gi våre kloke lesere gode råd på veien til mer normale dager. Lytt til fagfolk. Ikke mal fanden på veggen. Å bekymre seg helt uten grunn, gjør deg deprimert og du havner til slutt i en vond sirkel.

Sett av et bestemt tidspunkt til å bekymre deg. La tankene fare om alt du er bekymret for i 30 minutter. Deretter sperrer du av de negative tankene, og venter til neste dag, til samme tidspunkt. Før du bruker ny 30 minutter på å bekymre deg. For det er nemlig utrolig dårlig bruk av energi og tankevirksomhet – å bekymre seg unødig.

Lær deg et nytt håndverk. Lær deg å strikke. Visste du at det finnes strikkeforeninger, klubber og lag like i nærheten av deg? Siden du må stort sett holde deg innendørs, resten av året, resten av vinteren og langt ut på våren 2021 – hvorfor ikke gi det et forsøk? Eller hva med hekling, brodering, keramikk eller tegning eller maling?

Hjemmekontoret er kommet for å bli. Det får så få som mulig ut i trafikkbildet og som reisende i kollektivtrafikken. Du bør gjøre det beste ut av ditt eget hjemmekontor. Kjøp en god stol, ha nok hjelpemidler og de samme “godene” som du har på jobben – send regningen til arbeidsgiveren. Du har sannsynligvis rett på mange frynsegoder i denne rare tiden.

Ta vare på deg selv. Både fysisk og psykisk. Løp, gå eller sykle, gjerne med én eller flere gode venner.

All forskning viser at fysisk aktivitet er bra for hele deg. Bak en kake, gjør kjøkkenet til det beste rommet i huset. Tenn lys, tenk gode tanker og vær en ressurs for alle rundt deg. Ikke gå og klage eller hakke på andre. Det gjør bare vondt verre. Å gjøre hyggelige ting med familien gjør at tiden også går fortere. La høst- og vintermørket bli en venn, framfor en fiende.

Slik må vi leve med Pandemien – men det vil gå bra til slutt. Bare vi overlever.

Vargas

Høstens priskrig på matvarer er i gang!

Høstens priskrig på matvarer er i gang! Plutselig er det COOP og billigkjeden Extra som ypper til priskrig ved å sette ned prisen på en rekke av sine produkter. Som dere vet er det kjedens eget merke X-tra, som er det billigste alternativet til de forskjellige varene. Og det er disse produktene som nå settes kraftig ned hos Rema 1000 og Kiwi sin største konkurrent. Høstens priskrig på matvarer er i gang! COOP er Norges nest største kjede – bare slått av Norgesgruppen.

Etter 12. mars 2020 har det vært en klondyke-stemning i dagligvarebransjen. Omsetningen er skutt i være hos samtlige kjeder, fordi grensene til Sverige og Danmark har vært stengt ned i store deler av perioden, siden da. Når vi som bor på det sentrale Østlandet ikke kan reise ut av landet for å handle billigere mat og drikke, vi handle i Norge. Og i norske dagligvare forretninger.

Stengte grenser igjen

Omsetningen hos COOP Extra i 2019 var på 62 milliarder kroner, og den vil nok gå opp med betydelige prosenter. Det selges langt mer brus, tobakk, sukkervarer og alkohol av nevnte årsak. Grensene til Sverige er stort sett stengt over hele fjøla. Foreløpig er det kun grenseovergangen til Värmland som er åpen, men den kan stenge allerede kommende helg, fordi smitten øker igjen – på svensk side.

Høstens priskrig på matvarer er i gang! Det er mye penger å spare på å sjekke kvitteringen, den kan ha store feil og mangler.

Stengte grenser igjen, vil føre til økt omsetningen for norske dagligvarekjeder. Økt omsetning gir penger i statskassen og økte arbeidsplasser til nordmenn. Hurra. Men hvor lenge varer dette eldoradoet for alle som elsker å storhandle på Rema, Kiwi eller Coop Extra? Helt til smitten i Sverige og Danmark er borte og nordmenn igjen kan gjøre harryhandel, helt åpenbart.

Lest? Tilbudene du ikke bør avvise

Prisforskjellene er enorme, det vet alle som er vant til å handle på svenskegrensa. Men hva ønsker du? Å handle billig i Norge, for å slippe reisen til Sverige, ikke sant? Dessverre vil det aldri bli særlig mye billigere enn i dag. Ja, det kan hjelpe litt å redusere avgiftene på 30% på brus og sjokolade, i et forsøk på å begrense grensehandelen på 20 milliarder korner. Men ikke mer.

Høstens priskrig på matvarer er i gang!

Billige Sverige

Dessverre er det ikke mulig å få kjøpt norske meieriprodukter i Norge til den prisen man ser norske varer selges for i Sverige. Grilstad, Tine, Sunnøve Finden, norsk sild, norsk brus og norsk sjokolade selges mye billigere i Sverige enn i Norge. Legger vi til at vin og øl er ca 50 % rimeligere, og at tobakk og snus er 70% rimeligere – hjelper det lite med avslag på ett brett med Cola. Høstens priskrig på matvarer er i gang! Foreløpig er det COOP Extra som vinner.

Billige Sverige er og blir en lokkedue for norske forbrukere, så lenge prisforskjellene er så enorme. I det øyeblikket grensene åpner opp igjen, vil norske kunder forlate norske kjedebutikker – igjen. Forståelig nok. Om myndighetene hadde tatt handelslekkasjen på alvor, burde de ha senket avgiftene på alkohol, kjøtt og meieriprodukter for å få noen effekt av det.

Ikke bare for å unngå handelslekkasje og berge norske arbeidsplasser, men for å opprettholde konkurranseevnen hos norske kjeder. Bare tenk på den miljøbomben det er, at titusenvis av privatbiler krysser grensen daglig, på dagsturer til Svinesund, Strömstad og Nordby.

Du er taperen og blir lurt

Enn så lenge må norske forbrukere tvinges til å handle på Rema 1000, Kiwi og COOP Extra. Og bli svindlet for bevisst feilprising, og ellers svært dyre norske matvarer, som selges langt rimelige rett over grensen. I den norske dagligvarehandelen er det så mye mygel, svindel og kjeltringstreker, som ikke oppdages. Hvor kundene og forbrukerne er de store taperne. Høstens priskrig på mat er i gang!

Her burde konkurransetilsynet vært på banen for lengre siden. Minst like dyktige og ansvarsfulle som næringsmiddeltilsynet er i restaurantbransjen, som begynner å komme på rett kjøl. Nettopp av den grunn.

Tror du det er tilfeldig at Kiwi og Rema 1000 kommer helt likt i prisundersøkelser? I så fall er du naiv. Selvsagt er det avtaler på kammerset her. Uten at noen løfter en finger for å ta svindlerne. Det er kanskje vanskelig å bevise. Vi er altså taperne.

Coop har merket at coronakrisen har endret forbrukeren, og samtidig gjort at ny teknologi som mobilbetaling og selvskanning har skutt fart i en helt annen hastighet enn man trodde før krisen.

E24.no

Eller tror du det er tilfeldig, hver gang en pris ikke stemmer når du kommer til kassen og skal betale? Når du ser at prisen som blir slått inn, er over det beløpet du ser på labelen, eller den digitale etiketten. Du må selvsagt selv bestemme hva du velger å tro, når kjedene gang etter gang, hver eneste dag – har feilprising på dagligvarer. Er det bevisst eller ubevisst?

COOP Extra er billigst

COOP Extra viser økonomiske muskler, fordi de kan om de ønsker å være billigst på sine “egne produkter”. I uke 41 kuttet COOPs egen lavpriskjede prisene på 160 dagligvarer som er merket X-tra. Dette er prisjusteringer som kjeden selv har gjort, i samarbeide med leverandør og produsent. Det ligger alltid en avanse i bunnen av hver enkelt vare, derfor er det innebygde avtaler for hvert produkt som til slutt bestemmer hva kunden skal betale.

Prisene kuttes på 160 forskjellige dagligvarer fra 5 til 37,70 prosent. la oss gi dere noen få eksempler. Engangs barberhøvel er redusert mest. En tipakning kostet tidligere 15,90, nå 9,90 Dusjsåpe 500 ml. ned fra 16,50 til 13,20. Hvitløks-baguetter fra 14,90 til 11,90. Og muffinsformer fra 18,70 til 15,- Høstens priskrig på matvarer er i gang! Og du kan spare mye penger på å vite hva varene faktisk koster – før du skal betale. Mangler varene prisplakat, styr unna.

Husk at det er i desember måned norske dagligvarer alltid har hatt størst omsetning. På én måned – bruker nordmenn 60 milliarder kroner. Altså på 31 dager. Det er ganske kvalmt, egentlig.

Om grensene til Sverige fortsatt er stengte, vil det bli trangt om plassen på Kiwi, Rema 1000 og COOP Extra. Skal du spare så mye som mulig på julehandelen, skriv opp det du trenger og hold deg til handlelisten.

Se på etikettene eller pris-labelen og sjekk kvitteringen. Du bør gi klar beskjed når du oppdager feilen(e). For de vil du raskt oppdage om du ser ordentlig etter.

Vargas

Hold deg hjemme – ikke gå ut!

Hold deg hjemme – ikke gå ut! Er oppfordringen fra helsemyndighetene og må du ut av huset, vær på vakt og bruk munnbind. Viruset Covid-19 er der ute. Du kan bli smittet, du kan bli alvorlig syk og du kan dø av det. Du bør vite konsekvensene nå, etter et halvt år med delvis nedstengning og lockdown.

Hjemmekontor, stengte skoler og faenskap. Hold deg hjemme – ikke gå ut! Om du har livet kjært.

Det er for tidlig å si at Norge har sluppet meget billig unna pandemien, vi står fortsatt midt oppe i elendigheten. Det er smittespredning over store deler av landet fortsatt. Du er ikke utenfor fare. På offentlig transport, i butikken og hos tante Beate – smitten er der ute. Vil du ikke ta noen sjanser så ta dine forhåndsregler. Hold deg hjemme – ikke gå ut!

Lest? Hjemmekontor – ikke bare enkelt å gjennomføre!

Utfordring

Hvordan gjør man det på lang sikt? Å holde ungene hjemme etter skolen, ikke la de få gå på kino, ikke la de være sammen med venner og leke ute? Selvsagt skal man ikke holde ungene innendørs, det er ikke mulig å ikke la ungene leve et tilnærmet normalt liv. Man må bare ta de nødvendige forhåndsregler.

Vaske hender, huske på meteren, sosial distanse og holde seg hjemme når man har symptomer. Slik må vi dessverre leve lenge. Med trusselen om en lang og smertefull sykdomstilværelse med frykt for døden til slutt. Utfordringen er lik for oss alle, om vi heter Jørgen Hattemaker eller Erna Solberg. Vi vet ikke hvor syke vi blir, om vi skulle bli smittet. Og vi vet ikke hvem som dør. Hold deg hjemme – ikke gå ut!

Det vi vet er at eldre blir sykere og de med kroniske sykdommer kan bli sykere og dø, i langt større grad enn normalt friske mennesker. Av de fleste som døde i Norge, de tre første månedene etter 12. mars, hadde de fleste andre underliggende sykdommer. Det er i utgangspunktet godt nytt, all den tid det er en tragedie for alle som mistet sine kjære. Man vet også at yngre mennesker uten underliggende sykdom har dødd av viruset. Forskerne jobber på spreng for å finne ut svar på hvorfor.

Utenriksdepartementet (UD) fraråder alle utenlandsreiser som ikke er strengt nødvendig. Dette globale reiserådet fra UD gjelder fram til 1. oktober 2020. Det er gjort unntak for reiserådet for land og regioner i Norden og land i EØS/Schengen-området med tilstrekkelig lav smitte (såkalte gule land/områder). Reise til gule land fører ikke til karanteneplikt. Allikevel bør ikke unntaket fra Utenriksdepartementets fraråding anses som en oppfordring til å reise utenlands. Regjeringen anbefaler alle å vurdere om en eventuell utenlandsreise er nødvendig.

HelseNorge.no
Hold deg hjemme – ikke gå ut!

Skremmende tall

Du og vi, og mange med oss, hadde nok tatt til tårene i ren og skjær forskrekkelse om vi hadde fått denne beskjeden i fjor høst: I 2020 skal 1,5 millioner mennesker dø av et dødelig virus med utspring fra Kina. Det finnes ingen vaksine og de fleste som blir smittet vil få store langvarige smerter.

Tallene nærmer seg i slutten av september, 970.000 døde, 31.900.000 smittede og de fleste tilfeller i USA, India og Brasil. Land som ikke har tatt trusselen alvorlig nok, med stor befolkningstetthet og dårlige håndtering av pandemien – når den først kom.

Lest? Kommer du til å bruke munnbind?

Donald Trump og USA

Donald Trump burde helt åpenbart ha blitt stilt til ansvar for manglende handlinger når pandemien spredte seg i mars. Trump fortalte det amerikanske folket via media, at viruset ville gå over av seg selv, “slapp av folkens, dette er som en hvilken som helst forkjølelse”. Senere, når pandemien var på sitt verste og New York alene hadde 3000 døde per dag, anbefalte presidenten at det hjalp å sprøyte desinfiserende væske inn i kroppen. Enda flere døde, fordi de valgte å høre på presidentens råd.

Foreløpig er 205.000 amerikanere døde av Covid-19 og flere vil det bli. Svært mange av disse er døde grunnet presidentens manglende ansvar. Alt er som kjent mulig i USA, det betyr også at president Donald Trump kan bli gjenvalgt for fire nye år. Alene en direkte trussel mot verdensfreden. Det er all grunn til å frykte gjenvalg av presidenten, selv for oss i Norge.

Heldigvis vet vi nå at mange blir helt friske igjen, men det er mange som har kommet med skrekk-scenario om hvor syke de var når sykdommen sto på som verst. Det er derfor svært viktig å unngå å bli smittet – fortsatt. Høre på helsemyndighetene. Hold deg hjemme – ikke gå ut! Om du ikke må.

Samfunn i endring

På pluss-siden må vi ta med at store deler av verden er god på et par vesentlige ting – når en slik pandemi rammer kloden.

Til tross for svært mange døde, vil samfunnet overleve denne trusselen. Vi er gode på å skaffe til veie de nødvendige ressursene som gjør at færre dør. Vi kan velge å gjøre som svenskene, la så mange som mulig bli smittet og dermed bli immune, til tross for at mange særlig eldre og kronisk syke vil dø. Eller vi kan gjøre det vi har gjort i mange måneder allerede her hjemme. Høre etter på helsemyndighetenes råd. Hold deg hjemme – ikke gå ut!

Vaksiner er under utarbeidelse, og i løpet av 2021 vil mange kunne få denne vaksinen som gir garantier mot Covid-19 viruset. Samfunnet er i endring slik vi lever i dag. Vi må fortsette i uoverskuelig framtid å vaske hender, holde sosial distanse og ikke gå ut med infeksjon eller feber i kroppen. Samtidig vil testing av potensielt syke mennesker fortsette med uforminsket styrke. Det er isolert sett en gunstig måte å stanse smitte på.

Jobbe hjemmefra

At vi reiser sjeldnere med kollektivtrafikk og heller jobber mer hjemmefra – er nok kommet for å bli. At vi også reiser mindre grunnet stengte grenser er nok en forbigående problemstilling, men det er med på å sinke spredning. Endringene i samfunnet er ofte til det bedre, når man tvinges til å gjøre grep grunnet alvorlige trusler mot menneskeheten.

At deler av lokalsamfunnet til slutt må stenges ned, skoler stenges, der barna må holdes hjemme i en periode på ti dager av gangen, må vi også tåle. Vi må rett og slett være mer handlekraftig og dra lasset sammen – for å unngå smitten. At det vil få økonomiske utfordringer for den enkelte, for kommuner og landet i sin helhet – vet vi allerede. Det er myndighetenes ansvar at landet ikke kollapser. Så langt ser det ut til å gå greit. Norge har som kjent ‘pææng’ på bok. Bare NAV får ut fingeren nå, så.

Når alarmen går der du bor er – det nok en gang ditt ansvar å gjøre det eneste riktige. Hold deg hjemme – ikke gå ut!

Vargas

Grensene til Sverige åpnes – spar penger!

Grensene til Sverige åpnes – spar penger! Tiden der mange nordmenn på det sentrale Østlandet har blitt tvunget til Rema og Kiwi er snart over. Grensene til Sverige åpnes, det vil igjen bli mye penger å spare. Samtlige matforretninger, kjeder og handlesenter står parat.

Lest? Krokodiller og hockeypulver – populær kombinasjon!

Tilbudene vil være bedre enn noen gang – så snart Erna gir grønt lys for åpne grenser – tømmes Rema, Kiwi, og COOP Extra-butikkene.

Gled deg. Det er kun snakk om dager.

Mindre smitte

Årsaken til at grensene åpnes snart, er langt mindre smitte i Sverige enn tidligere. Det er Västra Götelands Län som snart har så lite smitte at det er forsvarlig åpne grensen over Svinesund. Det vil få nordmenn til å gå mann av huse for igjen å ta del i Harry-handelen. Endelig er det snart mulig å hamstre flesk, tobakk, vin, sprit, øl, smør, melk, kjøtt og pølser. Endelig er det snart mye penger å spare.

I en rekke gule regioner i Sverige er det omtrent samme smittetrykk som i Norge. At smittesituasjonen i Norge og Sverige blir mer lik, gjør at også flere regioner i Sverige kan åpne opp.

Dagbladet.no

Så kommer spørsmålet det er naturlig å stille: Er det umusikalsk og illojalt av oss nordmenn å handle der det er billigst? Selvsagt ikke. Erna og co kunne ha forhindret galskapen som gjør at 20 milliarder kroner havner i Sverige. Riktig nok på norske bedriftseiere, men det er ikke poenget. Grensene til Sverige åpnes – spar penger!

Høye avgifter

Poenget er at vi nordmenn sitter med lua i hånden og godtar skyhøye avgifter på mat og drikke som er betydelig rimeligere – rett over grensen. Selvsagt reiser vi med beste samvittighet og tømmer Systembolaget, når god spansk, fransk og italiensk rødvin, koster det halve i Strömstad. Den som er uenig kan gå å ta seg en hvetebolle. Stem gjerne Høyre og betale deg ihjel.

Grensene til Sverige åpnes - spar penger!

Allerede er det flere åpne grenseoverganger til Sverige, fordi ‘søta bror’ har fått kontroll på smitten. Her hjemme er det flere byer som sliter, mye tyder på en ny nedstengning. Som igjen gjør mange nordmenn fortvilet, fordi mange enda ikke har fått penger fra NAV siden mars.

Andre er permiterte eller oppsagt grunnet pandemien. Det er først nå, når Erna sammen med helsemyndighetene åpner grensene til Sverige igjen, at man kan spare penger. Mye penger. Både på mat, brus og alkohol.

Selvsagt skal man ta hensyn til faren for smitten. Selvsagt bør man ta alle forhåndsregler og være forsiktig hvor man ferdes. Holde avstand og ikke røre seg av flekken om man kjenner på symptomer. Det er tross alt nær 5000 døde av Covid-19 i Sverige, mot 270 i Norge. Det skal man ta på største alvor. Men nå er tallene i ferd med å snu. Smitten øker i Norge. Den er fallende eller stabil i Sverige.

Spar penger

Vi får kjeft av våre leser på Vestlandet, på Mørekysten og og et godt stykke nordover. Fordi vi hyller de lave prisene i Sverige, som disse ikke kan få tilgang på – like enkelt som oss på Østlandet. Da er det i hvert fall på tide, for alle disse å tørre å ta bladet fra munnen. Hvorfor sitter dere i Bergen, Ålesund, Haugesund og Stavanger og betaler steindyre avgifter på maten dere kjøper?

Lest? Nå har du lite penger!

Hvorfor aksepterer dere epler til 33 kr kiloen? Hvorfor betaler dere 100 kroner per kilo for norsk ost? Hvorfor betaler dere så mye for norsk melk, når alle disse varene koster nær det halve i land rundt oss? Hvorfor betaler dere 400 kr per kilo for biffen? Når den er både mørere og langt billigere i Sverige?

Hvorfor bruker dere så mye tid på å ikke protestere på en regjering – som kaster skattelette etter de rikeste og lar oss vanlige forbrukere betale dyr mat?

Er dere klar over hvor mye vi som handler ofte i Sverige kan spare på én måned? Det er kanskje like greit at dere ikke vet. Nå må dere faen meg skjerpe dere. Gi beskjed, nok er nok, nå må prisene på særlig de sunne matvarene ned. Hva er poenget med at ett eple koster 7 kroner? Grensene til Sverige åpnes – spar penger! Reis så ofte du kan!

Fisken koster snart mer enn biffen og avgiftene på sukker og alkohol, gjør at vi fortsetter å handle billig. I Sverige. Alle innbyggerne i Norge bør åpenbart legge press på politikerne, men det er lettere for oss på Østlandet å la være. Vi kan bare krysse grensa.

Norske butikker tømmes

Så snart regjeringen velger å åpne opp den viktige grenseovergangen mot Svinesund, vil butikkene i store deler av nye Viken, tømmes for kunder. Vi vet det har vært mange butikkeiere i Halden spesielt og gamle Østfold generelt, som har slitt med omsetningssvikt lenge. Det vil selvsagt bli på samme måte igjen. Folk flest vil jo handle billig mat. Det sier seg selv.

Når Erna og co står og maner til forsiktighet, er det selvsagt smittefaren de peker på. Man skal ikke reise om man ikke må til de gule fylkene eller byene. Da kan man faktisk svare at man må spare penger for å i det hele tatt overleve. Norsk mat er for dyr. Punktum. Det er gyldig årsak til å reise – å spare mye penger på mat.

Grensene til Sverige åpnes – spar penger! Det er bare å gjøre seg klar. Nå kommer annonsene fra butikkene du ikke har vært å besøkt siden medio mars. Endelig skal det bli mulig å spare masse penger på svenske varer.

Rema 1000, Kiwi, Meny, Spar og COOP klager sin nød over manglende handlekraft fra myndighetene. Med to enklere grep kunne handelslekkasjen på svimlende 20 milliarder kroner vært halvert. En justering på alkoholavgiften og sukkeravgiften, ville gitt et voldsomt løft for norske kjeder og butikkeiere.

Om det skjer? Ikke med den sittende regjeringen. Dessverre. Bruk stemmeretten din!

Vargas

Nordmenn trives med andre nordmenn

Nordmenn trives med andre nordmenn, om de andre kan være infisert av et dødelig virus er ikke så viktig. Bare vi får lov til å feriere der svært mange andre nordmenn ferier, så er det helt perfekt. Vi elsker å søke oss til turisteder, strender, hoteller og populære destinasjoner, vi elsker å føle oss som nordmenn. Sammen med andre nordmenn.

Vi er en smule naive, vi har fortsatt nisselua godt ned i øya og følger strømmen.

Lest? Aperol Spritz er den mest populære drinken!

Bilder fra Trolltunga, Besseggen, Geirangerfjorden, Lofoten, Vigelandsparken, Kjeragbolten og svært populære Preikestolen. Viser hvor stor interesse nordmenn har, for å samles. Helst på samme sted til samme tid, gjennom hele sommeren. Som om – jo flere jo bedre. Til tross for fortsatt stor smittefare og et økt spredning gjennom juli, så flokker vi oss sammen. Hvorfor det? Kunne vi ikke ha valgt reisemål der tusenvis av andre, ikke skal feriere denne spesielle sommeren?

Det var totalt 4615 turgåere som torsdag la i vei på den populære fjellturen til Preikestolen – noe som er årsbeste så langt, skriver Stavanger Aftenblad.

VG.no

Typisk norsk

At halvparten av alle nordmenn bosatt i Norge, ikke reiser på ferie, skulle man absolutt ikke tro, men slik er det faktisk.

At de som reiser på ferie i år reiser stort sett rundt om i Norge, viser bare at vi er litt for lite kreative til å finne de skjulte skattene. Kraftig markedsføring fra de mest populære stedene som nevnt, må få endel av skylda for at nordmenn trives med andre nordmenn. God reklame har god effekt.

Nordmenn trives med andre nordmenn

Det er litt typisk norsk å kopiere naboen. Det er typisk norsk å ønske å være litt bedre enn de vi kjenner, det er typisk norsk å gjøre ting man ikke kan i sommerferien, eller gjøre det samme som man gjør i Syden, enda sommerferien avholdes i Nord-Norge. Å være full og gal i helger og ferier, er også typisk norsk for noen. Og det er typisk norsk å elske å vise fram det nye utstyret, bobilen og annet vi kan skryte litt av.

Kjenner du deg igjen?

Nordmenn trives med andre nordmenn generelt, men kanskje aller mest når vi kan være sosiale, drikke litt og kose oss. Det er nemlig et av våre viktigste mantra i livet, å kose oss, særlig i sommerferien. Hvorfor tror du “halve Norge” elsker å bo på campingplasser, der vognene står så tett sammen at man hører naboen fise? Fordi nordmenn trives med andre nordmenn, selvsagt.

Folk alver folk

Om du skal på date med en potensiell kjæreste, møtes dere kanskje der det ikke er stinn brakke og smekk fullt med folk. Da kan det være hyggelig å sitte for seg selv, få det rette fokuset, se om kjemien passer og håpe det beste – ikke sant?

Lest? Slik vil du trives i bobil

Men sånn ellers. Når Ola og Kari Nordmann skal på restaurant, ute eller innendørs. Da bør det sitte noen andre der, helst skal flere bord være opptatt. Er det kun to bord ledig er man heldig som fikk bord, tenker man naturlig nok. Er restauranten tom eller det ikke sitter noen ute på noen av bordene, vil sjansen være stor for at du og din partner går videre. Folk avler folk, nordmenn trives med andre nordmenn.

Selvsagt liker nordmenn også andre nasjonaliteter. Særlig dansker. Sitter det dansker ved nabobordet, tar vi plass umiddelbart. Svensker er vi litt mer avmålte med, kanskje ikke så rart.

Nå i disse Coronatider har vi ikke så mye annet velg enn å trive her hjemme. Sammen med andre nordmenn.

Trives med flokken

Erna Solberg ønsker ikke at vi reiser utenlands, derfor bør vi gjøre som statsministeren og forbli hjemme i eget land. Derfor er det jo en fordel av liker å menge oss med andre nordmenn. Vi må bare huske på meteren.

Til tross for hjemmekontor, nedstegning og skolestengt, trives vi best hjemme sammen med flokken vår. Vi liker best å være sammen med de vi er glade i, vi liker å reise på ferie med familien fordi det er det vi er vant til. Selvsagt er vi “vanedyr” – vi nordmenn. Tradisjoner og reisevaner til samme destinasjon år etter år, er så typisk norsk som det kan få blitt. Det er ikke noe feil i det, bare veldig norsk.

Kanskje nordmenn har misforstått avdøde Per Fugellis kloke ord, når han sa: “Ta vare på flokken din?” Kanskje mange nordmenn trodde at man skulle ta vare på hele flokken? Den norske flokken?

Siden vi på død og liv reiser i hopetall til de samme reisemålene – uten å tenke særlig over konsekvensene?

Vargas12.com er bloggen du finner og leser, hver gang du Googler et tema du vil vite mer om. Fordi vi har god SEO, som gjør at denne bloggen kommer opp som et tidlig alternativ, i den største og viktigste søkemotoren. Som vi anser som svært viktig for å bli lest av mange, ofte.

Meld deg på vårt nyhetsbrev du også, slik som veldig mange andre nordmenn har gjort – for å få spennende artikler rett i innboksen, helt gratis. Ønsker du å lese hva vi skriver om, kan du allerede i bla deg fram i arkivet til høyre. Her er det mer enn 6000 artikler – publisert over ti år.

Vargas

Ni år siden Breivik endret Norge

Ni år siden Breivik endret Norge, til hva? Til det bedre? Mye tyder på at det har gått dårlig med felleskapet og medmenneskeligheten, sånn generelt. Men så kom viruset dundrende inn fra øst og vi skjønte at vi måtte faktisk begynne å tenke på andre enn oss selv. Over natta.

Nå ser det faktisk ut til at Corona-utfordringene, hjemmekontor og redselen for alvorlig sykdom og død har gjort noe med oss. Vi har begynt å tenk litt lengre enn nesa rekker, begynt å bry oss litt mer om hverandre. Trist at det faktisk måtte en pandemi til, synes du ikke?

Selvsagt husker du hvor du var, hva du gjorde og hvordan du opplevde marerittet, smerten og sjokket. Vi ble rammet av voldsom terror, slike ødeleggelser vi var vant til å se på nyhetene, fra langt unna trygge Norge. Fra steder der mennesker ikke vet hva solidaritet og medmenneskelig betyr. Fra steder der mennesker er vant til vold og drap. Ni år siden Breivik endret Norge til et inferno av brutal ondskap.

22. juli 2011 ble Norge endret

22. juli 2011 endret Breivik vår tenkning, vi ble rammet av en av “våre egne”. Ni år siden Breivik endret Norge, til hva? Et samfunn av egoister som hater alle utlendinger og de med annen hudfarge enn vår egen? Vel, vi har nok ikke blitt mer liberale når det kommer til våre nye landsmenn, men vi har blitt bedre på å vaske hendene, ofte. Det er da noe.

Tror du terroristen tenkte den tanken? Nå endrer jeg historien og 22. juli 2011 vil bli husket for alltid på grunn av meg? Sannsynligvis ikke.

Gjørv-kommisjonen påstår at Norge ikke var i nærheten av å være forberedt på det terroristen utførte. Enda han hadde vært i Kripos sitt søkelys lenge. Breivik sitter på Ila landsfengsel og i Skien fengsel, alt etter som. Fjotolf Hansen, som er hans nye navn etter eget ønske. Jo, han heter faktisk det nå.

Han har også hatt besøk av en ikke-profesjonell aktør, altså en medfange. Dette skjedde rett før jul i 2019. Nå er det altså gått ni år siden vi vantro fikk bildene av et smadret regjeringskvartal, og vi fikk høre skuddene som falt fra sommerleiren på Utøya.

Lest? Det aldrende og døende angrer på i livet …

Sovet i klassen

22. juli 2011ble Norge endret til et oppsiktsvekkende bildet av en nasjon som hadde sovet i klassen i årevis. Terror var åpenbart noe man drev med mange andre steder enn her hjemme. Det som skjedde var utenkelig og ikke med i politikernes planer for potensielle handlinger, verken fra nordmenn eller andre fremmede nasjonaliteter.

Politikerne, altså den rødgrønne regjeringen med Jens Stoltenberg i spissen måtte stå skolerett etter massakren i 2011. Det som skulle være en fredfull norsk sommer, ble 22. juli endret til et inferno i død og terror. Regjeringen måtte gå, Erna Solberg tok over med flerpartiregjeringen, uten å løfte en finger rundt beredskap – før det hadde gått fem lange år.

Først nå ser vi konturene av hva Gjørv-kommisjonen slo fast. At svært lite var på plass og at sikkerheten ikke var i varetatt godt nok – når terroristen gikk til angrep på Norge.

Ville drepe Gro

Terroristen ønsket å drepe Gro Harlem Brundtland, men måtte ‘nøye seg med’ 69 andre knyttet til Arbeiderpartiet og Utøya. Samt 8 tilfeldige ofre ved Regjeringskvartalet. Han kan vel si å ha lykkes med budskapet sitt. Det er ni år siden Breivik endret Norge, nå.

Vi sitter med endel kunnskap vi ikke hadde for ni år siden.

Ni år siden Breivik endret Norge
Foto: Luigi Pisano – Milano

Endelig er beredskapstroppen skodd med flere store helikoptre, som har plass til seks personer med alt mulig utstyr. Du ser for deg den røde patetiske plastbåten, som nesten synker under beredskapstroppen. Bildene er som limt for netthinnen fortsatt, dessverre. Sikkert også hos politiet selv. Det er nøyaktig ni år siden.

En revolusjon

De splitter nye flymaskinene representerer en betydelig økning i politiets beredskap. Nå er de to første helikoptrene av typen, Leonardo AW 169 på plass og klar til bruk for norsk politi. Det tredje er i bestilling og blir levert innen kort tid. Prislapp: 313 millioner koner per stykk.

TU.no

Det sies at disse flymaskinene er en revolusjon for politiets reaksjonstid for skarpe oppdrag. Bestilt som de er, fra Milano i Italia.

Det være seg rekognosering, med enorm rekkevidde og flykapasitet, eller å få med seg beredskapstroppen på skarpe oppdrag. Vi behøver ikke forklare hvor mange mennesker som hadde vært spart på Utøya, om bare et av disse vidundrene hadde vært tilgjengelig for ni år siden.

Det er plass til seks fullt utrustede tjenestemenn eller kvinner med utsyr, samt pilot om bord.

Det er nemlig helikoptre av denne dimensjon som var så sårt savnet for ni år siden. Om politet hadde de samme kraftige dronene de har tilgjengelig i dag, ville til og med det ha hjulpet veldig mot angrepet på Utøya. Da kunne man kunne ha fått en viss oversikt over øya, plukket ut gjerningsmann og tatt ham ut fra båt – eller til og med fra land.

Terroristen jobber videre

Breivik slipper neppe ut i live etter lovens strengeste straff. 21 års fengsel med forvaring. Det betyr at han kan vurderes når han har ti år igjen av straffen, men alt tyder på at terroristen vil bli værende bak lås og slå til sin død. Utfordringen for det norske samfunnet er at terroristen jobber videre fra fengslet. Han har tilhengere fra alle verdenshjørner, han får frierbrev og hyllester.

Politet og fengselsvesenet bruker masse ressurser på å gå gjennom brev og kommunikasjon fra Breiviks celle. Brev han har skrevet som svar til sine følgere, og post som skal til politikere, aviser, redaktører og andre han mener bør trykke hans meninger.

Lest? Svindlere jakter dine verdier denne sommeren!

Terroristen jobber videre for å spre sine meninger, sitt hat og sin propaganda. Særlig langt kommer det åpenbart ikke da det meste, om ikke alt, sensureres ned til det minste detalj. Selvsagt tar dette store ressurser fra skattebetalerne. Ni år siden Breivik endret Norge og vi sørger fortsatt over tapet av de som måtte bøte med livet for ondskapen.

Vi ble sjokkerte og lei oss, illsint og forbannet over terroristens gjerninger. Men hva har vi lært? Har vi blitt et bedre samfunn? Er vi bedre forberedt nå enn den gang? Har vi svart med kjærlighet og nestekjærlighet som kronprins Haakon manet oss til å gjøre? Det er altså ni år siden. Her er talen gjengitt i sin helhet:

I kveld er er gatene fylt av kjærlighet

 I kveld er gatene fylt av kjærlighet. Vi har valgt å besvare grusomhet med nærhet. 

Vi har valgt å møte hat med samhold. Vi har valgt å vise hva vi står for. Norge er et land i sorg. Vi tenker på alle som har lidd tap. Som savner. 

På alle som gjorde en heroisk innsats for å redde liv og gjenopprette tryggheten vår. Og på lederne våre som har blitt satt på vanskelige prøver de siste dagene. 

De som oppholdt seg på Utøya og i Regjeringskvartalet var mål for terroren, men den rammer oss alle.

Tydelig og forferdelig har vi sett hvor store konsekvenser enkeltmenneskers handlinger kan få. 

Det viser samtidig at det betyr noe hvilke holdninger hver enkelt av oss har, hva vi velger å bygge livene våre på. Og hvordan vi velger å bruke det til beste for hverandre og samfunnet vi lever i.

Etter 22. juli kan vi aldri igjen tillate oss å tenke at våre meninger og holdninger er uten betydning. Vi må møte hver dag, rustet til kamp for det frie og åpne samfunnet vi er så glad i. 

Kjære unge

Ni år siden Breivik endret Norge

Kjære unge: Dere er vårt korrektiv, vårt mot og vårt håp. Det er dere som skal forme og bestemme hvilket Norge vi skal ha i årene framover. Hver og en av dere er umistelige. Men vi har mistet mange. 

Det Norge vi vil ha skal ingen ta fra oss. I kveld er gatene fylt av kjærlighet.

Vi står overfor et valg. Vi kan ikke gjøre det som skjedde ugjort. Men vi kan velge hva dette skal gjøre med oss som samfunn og som enkeltmennesker. 

Vi kan velge at ingen skal måtte stå alene. Vi kan velge å stå sammen. Det er opp til hver enkelt av oss nå. Det er opp til deg og det er opp til meg.

Sammen har vi en jobb å gjøre. Det er en jobb som må gjøres rundt middagsbordet, i kantina, i organisasjonslivet, i det frivillige, av menn og av kvinner, i distriktene og i byen. 

Vi vil ha et Norge hvor vi lever sammen i fellesskap med frihet til å mene og ytre oss, hvor vi ser forskjeller som muligheter, hvor friheten er sterkere enn frykten. I kveld er gatene fylt av kjærlighet.

Friheten er sterkere enn frykten, men ser vi forskjeller som muligheter? Ni år siden Breivik endret Norge til et land som trodde det var muslimer som sto bak. Vi må innrømme at vi tok feil.

La oss minnes de døde og aldri glemme dagen da ondskapen endret Norge.

Vargas

Matprisene stiger voldsomt i Norge!

Matprisene stiger voldsomt i Norge! Årsaken er at kjedene kun konkurrerer innbyrdes og unngår grensehandelen så lenge svært få kan reise til Sverige. Økningen på populære matvarer som kjøttdeig, ligger på hele 31,7 prosent. Det er selvsagt uakseptabelt. Men får vi gjort noe med det? Nope! Vi må bare vente, vente til grensene åpner, igjen.

Så om du føler du betaler mer for maten enn du gjorde før 1. juli, stemmer det med virkeligheten.

I det øyeblikket Erna Solberg i samråd med helsemyndighetene åpner opp for reiser til og fra Sverige, vil omsetningen stupe for norske kjedebutikker. Dette er selvsagt kjedene klar over og ønsker derfor å tjene så mye som mulig, så lenge det er bare en promille av det norske folk, som kan handle utenlands. Matprisene stiger voldsomt i Norge!

Lest? Slik varer pengene gjennom sommerferien

En svak krone mot annen valuta kan være en årsak til høyere matpriser. Men tror du prisene senkes igjen i det øyeblikket kronen styrker seg? Nei, det gjør den ikke. Om det norske folk hadde vært klar over hvor mye lureri som foregår i den norske dagligvarebransjen, ville de ikke ha besøkt verken Rema, Kiwi eller COOP Extra, noen gang igjen.

Sverige åpner snart

Grenseovergangene til Sverige åpnes kanskje 1. september. Kanskje før også, fordi smittespredningen har stoppet opp. Det er ikke lenger like mange dødsfall og det er langt mindre Corona i Vestre Götaland, som er den delen av Sverige vi nordmenn har fokuset på. Sverige åpner snart, verden må gå videre og handelstanden på Svinesund, Nordby og Strömstad har lidd lenge.

Hundrevis av butikker og restauranter venter i spenning og håper og ber om at Norge skal lempe på de strenge restriksjonene. Det gjør garantert tusenvis av nordmenn også. Som ønsker å spare mye penger, på å få handle matvarer på svensk side. Det er grunn for at handelslekkasjen til Sverige nærmer seg 20 milliarder kroner.

Det er penger og omsetning som nå går til norske, grådige butikkeiere og kjeder. Kjeder som melker systemet for det det er verdt. De setter opp prisene for å tjene så mye som mulig, de siste ukene før Sverige igjen er tilgjengelig for norske kunder. Det er ikke ulovlig å tjene så mye penger man kan, de fleste ønsker jo det.

Vi setter spørsmålstegn ved om det er tillatt å øke prisene så voldsomt, som det vi ser mange steder nå, ved nedstengningen. Matprisene stiger voldsomt i Norge!

Matprisene stiger voldsomt i Norge!

Matrisene stiger

Vi har stort sett god rå i Norge, også når det kommer til mat, under normale omstendigheter. Dessverre er det lite som er normalt, både i Norge og i verden forøvrig. Det gjør det vanskelig økonomisk for mange, derfor er hver eneste krone man bruker på mat, én krone nærmere personlig konkurs for noen.

Arbeidsledigheten er enorm, mange er fortsatt permittert og da er det vanskeligere enn noen gang å få endene til å møtes. Da er det noe forbanne dritt at norske forretninger øker prisene på mat.

Dagligvarekjedene har to prisvinduer i løpet av kalenderåret hvor prisene normalt oppjusteres, og det er 1. februar og 1. juli. Det er derfor ikke oppsiktsvekkende at prisene har gått opp den siste måneden, men det er likevel en god økning på allerede høye priser.

Tom Ystaas prissjef hos Enhver.no

Om det er lov å endre på priser for eget godt befinnende tenker du kanskje? Ja, det er et spørsmål vi bare må bringen videre til de som vet. Det må vel finnes et regelverk for priser på all type mat i Norge? Her har du telefonnummeret til Forbrukertilsynet, Tlf: 23 400 600. Du bør fortelle hva du synes om prisøkningen på mat, når du først er i samtale med tilsynet.

Priskrig

Landbruksoppgjøret er sikkert viktig for at bøndene som produserer mye av den norske maten, skal få sine velfortjente kroner. Vi er rimelig sikker på at det ikke bonden som er kjeltringen, men den respektive kjede som konkurrerer med andre kjeder. Vi vet hva priskrigene fører til. Redusert pris på varer som ikke annonseres. Men det er et stykke derfra, til man ser økte priser på mer mer enn tretti prosent, på enkelte varer. Fordi kjedene ønsker å “tjene litt ekstra” – så lenge grensene er stengt.

Den akkumulerte prisutviklingen på handlekurven er stigenden gjennom hele 2020 og vi vet ikke hvor det ender. Du som forbruker bør demonstrere hva du mener om dyre norske matvarer. Det kan du gjøre ved å handle så ofte du mener er forsvarlig, så snart som mulig – slik at norske butikker og kjeder forstår at de ikke bør forsøke å lure egne kunder.

En hver priskrig i Norge, skjer i det stille. Men det er altså så forsvinnende lite penger du sparer på en priskrig. Det er lavere moms og avgifter på matvarer du bruker ofte, som er helt avgjørende. Du sparer penger på å handle i Sverige, hver gang, og du sparer mer, jo mer du handler.

Svenske priser

Myndighetene gir faen i en handelslekkasje på 20 milliarder kroner. Erna og hennes regjering nekter å senke avgiftene, derfor bør du fortsette som før, så snart grensene til Sverige åpner opp. Å spare mye penger på mat med svenske priser – i Sverige. Matprisene stiger voldsomt i Norge!

Mer enn tre millioner nordmenn, bor i en fornuftig kjøreavstand til svenskegrenen. Alle disse står klare til å reise i det øyeblikket grensene åpner opp. Det vil alle norske kjeder merke på pungen. Rema 1000, Kiwi og COOP Extra vil oppleve butikker som må stenge – grunnet konkurs. Regjeringen må ta skylda.

Selvsagt er det trist at tusenvis av arbeidsplasser forsvinner for mange nordmenn som jobber i dagligvarebransjen. Men hver og én nordmann må tenke på sin lommebok, da er man ikke lojal mot den lokale kjøpmannen for at han skal overleve med sin forretning.

Den grådige tosken har jo satt opp prisene på en rekke varer for å tjene mye penger under Corona-krisen. Han kan jo bare brenne i sitt eget fett. Du bør være klar over at prisene svinger voldsomt, men at du utvilsomt betaler mer enn du bør i norske matbutikker nå. Matprisene stiger voldsomt i Norge, og det får vi ikke gjort noe med – før Sverige er tilgjengelig igjen!

Hold ut!

Vargas

Pin It on Pinterest