Slik er innreise-reglene til Norge nå

Slik er innreise-reglene til Norge nå. Du sitter et sted i Østfold, eller Viken som det nå er omdøpt til, å vurderer en reise til Sverige. Du er higen på billig bacon, mer billig vin, øl og kjøttdeig. Men er usikker på hva som skal til for å komme seg over grensen, og ikke minst hjem igjen. Det er faktisk enklere enn du kanskje tror, men du må planlegge i god tid. Her er de nye bestemmelsene medio januar 2022.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Testing

Om du er vaksinert med tre vaksiner, om du har vært smittet er av samme karakter. For du får ikke den tredje vaksinen, om du har vært syk – med det første.

Er du norsk og har vært i Sverige for å handle, besøkt venner eller egen bolig, så er reglene de samme når du skal hjem. Du må testes etter ankomst.

Lest denne? Velger du vekk vaksinen?

Alle som reiser inn til Norge må registrere seg før ankomst til Norge, dette gjelder også norske borgere. Alle som kommer til Norge må i utgangspunktet teste seg etter ankomst, uavhengig av vaksinasjonsstatus.

Regjerningen.no

Hovedregelen for alle nordmenn, uansett status, om du er vaksinert eller ikke, er at man skal testes. Unntaket er barn under 16 år. Det er altså et krav om testing etter ankomst Norge, fra myndighetene.

Slik er innreise-reglene til Norge nå
Nye og gamle Sviensunds bro Foto: Rainer Prang

PCR-test

Slik er innreise-reglene til Norge nå, du må altså teste deg uansett hvor du kommer inn i Norge. Er det stengt på teststasjonen, eller det ikke er bemannet på grenseovergangen du kommer, er du pålagt å ta selvtester. Og gå i karantene om det slår ut på smitte av SARS-CoV-2, innen 24 timer etter ankomst.

Lest denne? Hvor billig er det i Sverige?

Du kan selv velge å reise til en annet testsenter for å ta testen, men det må altså skje innen gitt tidsintervall.

Er det utslag på testen (to streker, betyr at du er smittet) så skal du ta en PCR-test, snarest mulig. Og senest innen et døgn.

Årsaken til testing eller selvtesting er åpenbart en viss kontroll på smitte og hvor smitten kommer fra.

Omikron er på vei til å bli redning for verdens befolkning, fordi den gir kun moderat sykdom, for de fleste. Færre blir innlagt på sykehus og samfunnet åpner sakte, men sikkert opp. Slik blir det også i Norge, kanskje allerede i løpet av februar, til tross for økt smitte.

Registrering

Innreisende over 16 år skal registere sin innreise før ankomst Norge. Dette er viktig. Du bør altså planlegge såpass at du får gjort registreringen tre døgn før du krysser grensen til Norge. Du kan altså ikke ta en på-sparket-tur til Sverige – og tro du slipper unna med det.

Reisen din skal altså registreres her, tidligst 72 timer før du er på vei inn i Norge.

Etter fullført registerering, mottar du en kvittering som skal medbringes og forevises politiet på grensen.

HelseNorge.no finner du mer info om regler og unntak for disse, for innreise. Slik er innreise-reglene til Norge nå. Det er foreløpig ikke fritt fram.

Vi anbefaler altså at du planer legge godt før du går på jakt etter gode tilbud på svenskegrensen. Og setter deg inn i de litt uoversiktlige reglene som råder.

Trøste deg med at det er kun snakk om tid, før alle lover og regler om testing før innreise – er borte. Da kan du reise fritt til og fra Sverige som i sommer og før pandemien. Det kan være lurt å vente til dette er et faktum.

Kilde: Regjeringen.no

Vargas

Nå er det bare å gønne på, Norge!

Nå er det bare å gønne på, Norge! Alt tyder på at Norge er tilbake til “normalen” innen påske, kanskje før. Hva som er normalt i disse dager, kan selvsagt diskuteres. For det er en merkelig tid vi lever i. Barn som er to år eller yngre, har aldri opplevd et liv uten pandemi. Tenk litt på det.

Bergenet lesetid: 6 minutter

Lettelser

Heldigvis lever de fleste norske toåringer et ubekymret liv. Ikke behøver de bruke munnbind og foreløpig slipper de vaksine. Men det er slik det var før 12. mars 2020 vi alle sammen skal få det igjen. Få livet vårt tilbake, til det som den gang var normalen.

Lest denne? Burde skjenkeforbudet bli opphevet?

Omikron-varianten av Covid-19 ser ut til å være slik vi lenge har spådd, en mild type virus. Heldigvis.

Nå er det bare å gønne på, Norge! Alt tyder på at butikken, altså AS Norge – vil gå så det griner i løpet av 2022. Faktisk har det vært slik gjennom hele pandemien. Det er faktisk “bare” service-næringen og reiselivsbransjen som har lidd mye. Men det er vi de første til å skrive under på – er alvorlig nok.

Nå er det bare å gønne på, Norge!

Nå skal statsministeren, med råd fra helsemyndighetene lette på restriksjonene.

Vi ser for oss at det kan bli innført bruk av koronasertifikat, men også at kommunene selv får bestemme mer. Det var slik den forrige regjeringen gjorde det, med delta-varianten. Det fungerte godt, derfor ønsker de fleste kommunene å gjøre dette nå.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum, går langt i å innrømme at det vil bli lettelser i restriksjonene. Som betyr at skjenkestoppen opphører om få dager. Særlig om syke ikke legges inn på sykehus og at smitten fortsetter å gå ned i Norge. Det gjør den nå.

Nå er det bare å gønne på, Norge! Det vi har ventet på veldig lenge, tok tid. Men nå skjer det. Endelig.

Deltakron

Enda en variant av Covid-19 er funnet på Kypros. Foreløpig er den kalt Deltakron. Fordi den har både omikron og delta-varianten i seg. Om denne er mer smittsom eller farligere enn de to foregående variantene, er enda uvisst.

Problemet og utfordringen med nye varianter av Covid-19, er at det ofte tar tid å avdekke smittsomhet og virkning. Skrekkscenariet er at det kommer en variant, som f.eks Deltakron, som er både mer smittsom og som ikke lar seg stoppe av vaksinene. Da blir sykehusene fylt opp av syke og døende mennesker, før vi rekker å gjøre mye. Heldigvis er det lite sannsynlig.

Deltakron kan være en mildere variant, det er sjansen større for enn noe annet, men det er for tidlig å si. Om så er, vil det være omikron som tar over, også i Norge. Da er vi ute av pandemien før påske, i hvert fall for alle som er fullvaksinert med tre doser.

Sjansen er også stor for at det vil komme enda flere varianter og at vi må leve med Covid-19, veldig lenge. Men da like ufarlig, alt etter som, som influensa og forkjølelse. Nå er det bare å gønne på, Norge! Fordi vi har kontroll på smitten og sykehusene får stadig færre innlagte. Det er helt avgjørende for åpne samfunnet – uten restriksjoner.

Skyer i horisonten

Selvsagt er det noen skyer i horisonten for tidene som kommer. Slik har det alltid vært og slik vil det forbli.

Nå er det bare å gønne på, Norge!
Foto: Folkogforsvar.no

USA rasler stadig oftere med sablene mot Russland som ypper til bråk, flere steder på kloden. President Vladimir Putin har hundre tusen soldater stående klar på grense til Ukraina. Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg har også vært klar på at det vil få store konsekvenser om Russland går til angrep på Ukraina.

Lest denne? Velger du vekk vaksinen?

Men Putin har mye på dagsorden i starten av 2022. Han har også sendt en hel haug med “fredsbevarende styrker” til Kazakhstan, for å hindre “terrorister” i å lage trøbbel for myndighetene i landet. Som om ikke det var nok, stadig vekk er det svært stor militær aktivitet, langs norskekysten og i nordområdene.

Det finnes flere utfordringer for verdensfreden enn Russland og Putin. Om Donald Trump skulle komme tilbake til makten i USA er et skremmende bilde alene. Gud forby. Men også nord-Koreas leder, Kim Jong-un, kan finne på hva som helst for å få oppmerksomhet. Blant annet utvinne og bruke atomvåpen.

Kina har forholdt seg rolig etter at de startet verdens mest omfattende pandemi. Men Xi Jinping har et OL å arrangere i februar, før han igjen kan fokusere på verdens utfordringer. Kina er en mektig nasjon med et enormt antall soldater. Men militært er det USA som bruker mest og er overlegen i avansert militært utstyr.

Økonomien

En alvorlig væpnet konflikt som blander inn Nato og kanskje USA, vil påvirke Norge umiddelbart. Børsene vil rase, og rentene sannsynligvis stige mye. Om vi har dyr strøm nå, vil den stige betydelig mer. Om en væpnet konflikt eskalerer.

«Lar vi oss berøre, påvirker det måten vi tenker og handler på. Det er avgjørende at vi tar oss tid og bryet med å lytte til andres opplevelser. Med ønske om å forstå. Både i våre nære forhold og i store fellesskap

Hans Majestet Kong Harald (Nyttårstale 2021)

Den norske økonomien er friskmeldt og etter mange år med svært lave renter. Forventes en rekke renteøkninger som påvirker alle med lån.

En væpnet konflikt eller en storkrig, vil første og fremst merkes her hjemme med dårligere økonomi for de fleste. Som så ofte før, har en opptrapping til væpnet konflikt endt med enighet. Slik tror vi det blir denne gang også.

Nå er det bare å gønne på, Norge! Vi vil ha åpne kraner, vi vil reise hvor vi vil, ha full fest og fyr i teltet. Vi er klare for å begynne å leve igjen. Leve som normalt.

Vargas

Burde skjenkeforbudet bli opphevet?

Burde skjenkeforbudet bli opphevet? Burde barer, klubber, restauranter få lov til å selge alkohol nå? Hva mener du om det strenge skjenkeforbudet i Norge? Huk av din mening nedenfor. Norge er faktisk det eneste landet som har valgt å gå så drastisk til verks, av de landene som nå har restriksjoner. Bortsett fra Nederland som har stengt helt ned.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Burde skjenkeforbudet bli opphevet?
  • Add your answer

Konkurser

Burde skjenkeforbudet bli opphevet? Vi mener det bør oppheves snarest. For at det norske samfunnet skal fungere like godt, kanskje enda bedre, fordi folk kunne ha en jobb å gå til når dette marerittet er over.

Mange har blitt oppsagt andre er permiterte. En rekke steder har gått konkurs. Svært mange lever mange måneder i usikkerhet uten inntekt. Kanskje ikke rart selvmordstallene er ventet å gå til himmels i 2022?

Ansatte og eiere av hoteller, barer, scener, teater og restauranter rammes. Service-steder som allerede har vært lukket ned i lang tid.

I ordnede former, med strenge restriksjoner der gjestene blir servert ved bordet har det vært kontroll på smitten. Og når skjenkingen foregår ved bordet fram til et gitt klokkeslett, er det betydelig mindre sjanse for smitte.

Omikron

Omikron-varianten er som kjent betydelig mer smittsom, men kanskje også mindre farlig enn delta-varianten. Skulle samfunnet ta hensyn til at man bør unngå å bli smittet, burde kollektivtrafikken være stengt ned.

Skolene burde blitt stengt, ja, hele samfunnet burde vært lukket som det ble 12. mars 2020. Men det er jo slett ikke tilfelle. Fordi det er ikke nødvendig. Folk flest er vaksinerte og det blir færre syke som må legges inn på sykehus.

Burde skjenkeforbudet bli opphevet? Ja, det burde ikke vært innført i det hele tatt, rett før jul. Med en slik alvorlig innskrenking for veldig mange, påfører det andre mer lidelser og smerte. Fordi alkoholen blir konsumert i hjemmet.

Burde skjenkeforbudet bli opphevet?

Logisk brist

Alt er åpent, bortsett fra skjenkestedene og hotellene, som selv velger å stenge ned. Fordi de ikke har gjester så lenge de ikke får lov til å skjenke alkohol. Forståelig nok.

Selvsagt bør myndighetene ta smittetrykket på alvor. Og regjeringen foretar seg handlinger på bakgrunn av anbefalinger fra helsemyndighetene. Men da bør det være fornuftige vedtak og bestemmelser som er forståelig for folk flest.

Burde skjenkeforbudet bli opphevet? Ja, og det litt brennkvikt. Service-bransjen ligger med brukket rygg. Hotellene som må stenge og permittere vil ikke få verken servitører eller kokker til å jobbe for seg. De begynner i andre yrker fordi service-yrket allerede er alt for usikkert. Hva er det regjeringen ikke forstår, da?

Men det finnes ingen logikk i å tro at Ola og Kari Nordmann som sitter og nyter et glass vin til maten på restaurant en lørdagskveld. Smitter mer enn Siv og Hjørdis som tar bussen sammen etter en tur på kino.

Smitten finnes over alt, ergo så faller denne dustete skjenkestopp-bestemmelsen på sin egen urimelighet.

Kommunene har fått lov til å styre pandemien og reglene rundt smitteverntiltak på en glimmerende måte. Det er feil, det er feil, det er feil, å ikke la kommunene få lov til å bestemme etter at Omikron ble funnet i Norge. Hvorfor skal Puben på Smøla holde stengt i mange uker grunnet smittefare, når det ikke er noe smitte på Smøla?

Støre gir faen

Vi mener Jonas Gahr Støre famler i blinde og han vet det selv. Derfor får statsministeren også refs fra egne AP-ordførere rundt om i landet. Som ikke forstår fornuften rundt de strenge bestemmelsene som gjelder til medio januar og kan bli videreført.

Hvorfor skal skjenkesteder nektes å servere alkohol i byer og tettsteder det er tilnærmet null smitte? Dette henger jo ikke på greip, Støre, og du vet det. Alle kommer til å bli smittet av Omikron-varianten, før eller siden. Men innen den tid, bør vi få leve tilnærmet så normalt som mulig, nå.

I en rekke land Norge bør sammenlignes med, kontrollerer de innbyggerne gjennom det mye omtalte Koronasertifikatet.

I England og Frankrike er det innført krav om bruk av Koronasertifikat. Uansett hvor man ferdes offentlig, må man vise for seg at man er fullvaksinert, også på barer, klubber, kino eller på restauranter. Norge henger etter så det er flaut.

Støre gjentar at han vet at det får konsekvenser for en hel bransje. Å stenge alkoholservering, men gjør lite eller ingenting med det. Det er det vi får, når det er de “vanlige folks tur”. En statsminister som gir faen i folk flest.

For oss er det ingen bombe at Arbeiderpartiet i dag får en ny krisemåling.

Vargas

Matprisene vil stige mye

Matprisene vil stige mye av ulike årsaker i Norge dette året. At såkalte lavpriskjeder velger å ha nøyaktig samme pris på dagligvarene, gjør det vanskeligere for kundene å sammenligne priser. Tilbudene uteblir og vi som kunde og forbruker sitter igjen med regningen.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Dagligvare-svindel

Om du sammenligner 300 dagligvarer fra Rema, COOP Extra og Kiwi. Vil det være en forsvinnende liten forskjell på totalen. Det er et tydelig bevis på at det er et prissamarbeid mellom kjedene. Og slik har det vært veldig lenge i Norge.

Lest denne? Dagligvarekjedene håper pandemien varer lenge

Her sover myndighetene i timen. Det bør være større konkurranse om kundene i dagligvarebransjen. Det er faktisk en hån mot kundene og forbrukerne at dette systemet får lov til å fortsette. At Rema, Kiwi og Extra kan selge mat som koster det samme i alle kjedene er absurd.

At dagligvare-kjedene, alle som én bevisst lurer kundene sine er hevet over tvil. Ikke bare på utspekulert prissamarbeid, men bevisst feilprising av varer. Når sjekket du kvitteringen sist du handlet mat og dagligvarer?

At norsk mat blir dyrere er en konsekvens av prissamarbeid, men også en hel haug med andre faktorer.

Matprisene vil stige mye

Matprisene stiger

Dyrere råvarer, økt pris på frakt, energiprisene stiger og økt pris på kunstgjødsel gir dyrere mat. Matprisene vil stige mye, Ikke bare i Norge, men i Skandinavia og Europa forøvrig. Og man kan oppleve at fattige land faktisk går mot en større sultkatastrofe når prisene stiger mer enn forventet.

Lest denne? Slik blir du rik i 2002!

Uansett fra hvor i verden man handler råvarene eller ferdigproduktene fra, er frakten mangedoblet. Årsaken er dyrere og tregere frakt, mange flaskehalser i tørrlast-markedet og shipping-markedet. Pandemien setter spor over hele kloden.

Dyr strøm for store deler av Europa, gjør at også mat-produksjon som er avhengig av energi, det vil si nesten all mat vi spiser, vil øke i pris. Og økte priser på råvarer, gir åpenbart økte priser på sluttproduktene vi finner i norske butikker.

Fagfolk innen landbruksøkonomi bekrefter at prisøkningen på kunstgjødsel, som er et svært energikrevende produkt, vil få store konsekvenser i 2022

Nettavisen.no

Forbrukertilsynet

Vi har stort sett god rå i Norge, også når det kommer til mat, under normale omstendigheter. Dessverre er det lite som er normalt, både i Norge og i verden forøvrig. Det gjør det vanskelig økonomisk for mange, derfor er hver eneste krone man bruker på mat, én krone nærmere personlig konkurs for noen.

Matprisene vil stige mye i Norge gjennom 2022, uten at vi får gjort mye med det. Men vi kan melde fra om prissamarbeid. Slik at kjedene blir tvunget til å konkurrere om kundene, på en annen måte enn i dag.

Om det er lov å endre på priser for eget godt befinnende tenker du kanskje? Ja, det er et spørsmål vi bare må bringen videre til de som vet. Det må vel finnes et regelverk for priser på all type mat i Norge?

Forbrukertilsynet bør selvsagt få beskjed om det finnes bevis på prissamarbeid kjedene i mellom. Mulig er det vanskelig å få fram gode nok bevis for en slik ordning, men det er neppe tilfeldig at pris-avviket er så lite, som det er i Norge i januar 2022.

Den tidligere så mye omtalte priskrigen, som var mellom de norske kjedene tidligere, er åpenbart avblåst for godt. Det er det du som forbruker og kunde som taper på dette, både på kort og lang sikt. Dessverre.

Vargas

Skråblikk på året som gikk

Skråblikk på året som gikk handler først og fremst om hva Vargas12.com var opptatt av i år. Hva vi skrev om til våre lesere i året som gikk. Det tvang seg fram at det ble endel om den helvetes pandemien som vi alle er så lei av.

Bergenet lesetid: 8 minutter

Pandemi-helvete

Heldigvis klarte vi å ha fokus på positive ting også. Som kåthet, glede, kjæresteri og samhold. Aldri før har vi merket det på kroppen hvor viktig klemmene har vært når vi savnet dem. Heldigvis kan det klemmes og kysses nå, tross pandemi, om man har en kjæreste man er i samme kohort som.

Lest denne? Slik blir du rik i 2022!

Mange rare nye ord har kommet over oss. Omikron, pandemi, smittevern, Covid-19, karantene-hotell, vaksinemotstandere, Sars-CoV-2 og Delta-viruset. Hadde det ikke vært for pandemien, som hadde ett opphav i Kina tidlig i 2020. Ville vi ikke ha visst om flere av disse nye ordene vi bruker daglig, nå.

Noen av oss har allerede blitt smittet av faenskapet og er dermed immune de neste seks månedene. Om man er vaksinert med to doser vaksine. Andre går fortsatt og er livredd for hvordan kroppen reagerer når man blir smittet. Man reagerer nemlig svært forskjellig ut fra alder, livsløp, underliggende sykdom og om man er kvinne eller mann.

Undertegnede var forkjølet i tre dager og det var det. Helt uten feber og særlig smerter. Men lukt- og smakssansene er fortsatt langt svakere enn før smitte ble påvist. Og det i seg selv er ille nok. Ikke engang juleribba smakte som før. Det er en livskvalitet-reduksjon vi gjerne skulle ha vært foruten.

Skråblikk på året som gikk
Deltaviruset forstørret Foto: Norsk psykologforening

Lysere tider

Vi håper og tror at vi nordmenn kommer oss godt ut av fjerde, eller er det femte bølge, av pandemien. Tilliten til helsevesenet er solid, vi ser at den sittende regjeringen har en rekke innkjøringsproblemer. Men de profesjonelle aktørene i Helsedirektoratet (Guldvog og Nakstad) og Folkehelseinstituttet (Stoltenberg) er de samme. Om de ikke er verdensledende på sitt felt, så er det ikke langt unna.

Skråblikk på året som gikk bør ikke bare handle om de artiklene vi har skrevet gjennom 2021. Men forsøke å gi deg et øyeblikk til ettertanke og ro. Hva gjorde du i dette rare året som nå tar slutt? Fikk du satt livet på vent som så mange andre? Bruk gjerne kommentarfeltet for å dele, det setter vi stor pris på.

Vi tror at våren og sommeren 2022 blir en lang og positiv fest for de fleste. Helt uten restriksjoner på noe vis. Men da er det viktig at du forstår hva vaksinen gjør for oss alle. Du må faktisk vaksinere deg, for at vi skal komme ut av dette med helsa i behold, sammen.

Tenk å kunne få klemme hvem vi vil, reise hvor vi vil, sammen med hvem vi ønsker. Når det passer oss selv. Uten munnbind eller nedstengning av noe slag. Det er håpet vi har for 2022. At vi kan være sammen, uten å være redd for å ta livet av de eldste – eller de med underliggende sykdom.

Skråblikk

I februar publiserte vi en artikkel om at kvinner selvsagt kan gi økonomiske råd. Hvorfor skulle de ikke det, Trygve Hegnar, din lodott? Og vi skrev om ubehagelige og tabubelagte temaer som når barn blir mishandlet av sine egne.

Skråblikk på året som gikk, bør gi oss håp om en bedre hverdag, et år hvor målsetninger nås og ny venner dukker opp. Håpet er det siste vi gir fra oss. Det vil gå bra til slutt.

Søk i arkivet i menyen på høyre side av hovedsiden, der finner du et rikholdig arkiv. Faktisk mer enn 7000 artikler vi har skrevet siden 2010. Vi hviler ikke på laurbærene, men vil publisere enda flere populære og kontroversielle blogginnlegg i året som kommer. Vi lover.

I mars måtte vi skrive om hvordan du blir millionær på aksjer og nok et tabubelagt tema. Hvorfor velger kvinner andre kvinner som partnere, framfor menn?

Det finnes nesten ikke grenser for hvilke tema vi tør å skrive om på denne bloggen. Vi skriver for å sjokkere og skape debatt, gjerne om tema det for mange er vanskelig å snakke om.

Skråblikk på året som gikk

I april ytret vi oss om sviket i den moderne fotballen. Og i mai var vi innom nyheten om at Sophie Elise er med på farmen kjendis. En reality-serie som starter nå på nyåret, på TV2. En annen reality kjendis vi blir bedre kjent med i denne nye sesongen er vinneren av ‘Norges tøffeste’, Isak Dreyer. Kan det bli noe der? Pent par, da.

Sommer-nyheter

Å skrive gode artikler og blogginnlegg om sommeren er vanskelig og nesten meningsløst, under normale omstendigheter. Det er færre som bruker PC og mobil på nettet og det er ikke mange lesere som ytrer seg i sosiale medier, heller. Folk har ferie og er på reise, verden rundt. Under normale omstendigheter, ja.

Men ‘heldigvis’ for oss, så er det langt i fra noe som er normalt i disse tider.

Ikke kan vi reise, ikke kan vi gå på byen og ikke kan vi være med venner på fest. Ergo så sitter folk langt mer hjemme på nettet, på PC og på mobil, faktisk mer enn noen gang. Aldri før har Vargas12.com hatt flere lesere enn i 2021. Til tross for all annen type underholdning vi konkurrerer med. Podcaster, aviser, bloggere, bøker, streaming-tjenester, ja, you name it.

Derfor ble det også viktig for oss å publisere gode sommer-nyheter til våre lesere.

I sommermånedene, i agurktiden, ble det derfor lett å skrive om det som opptar oss mest. Økonomi, kryptovaluta, engelsk fotball, Wolves, mat og nyheter.

I juli kom vi innom 7 gode nyhet er vil like og som kan være lik gjeldende for året vi går inn i.

I august måtte vi som alltid innom overgangsvinduet for den europeiske fotballen. Vi tippet også hvem vi trodde skulle vinne premier League, der traff vi for femte året på rad. Siden vi forutså, som så mange andre at det var Manchester City, som tok trofeet.

Høst og vinter

September måtte få fokus på mer smitte og ny nedstengning, etter at skolene ble fylt opp av elver og lærere.

Med en ny sesong med Premier League-fotball i gang, måtte vi skrive litt om hvilke lag som kjøpte hvilke spillere. Et tema vi har vært innom i alle disse årene vi har jobbet med Vargas12.com, så har overgangsvinduet vært viktig for oss å formidle.

Et overgangsvindu som igjen åpner opp i januar 2022, og som vi vil følge tett på ny.

Skråblikk på året som gikk har derfor omhandlet opp- og nedturer. Om livet, døden og alt det som er i mellom der. Og som er viktig for oss å ha en mening om. Hvis du ser etter en rød tråd i menyene våre, skriver vi artikler med hjerte i hånden.

You Are Perfect

Vi forsøker å gjøre livet så bra som mulig for alle som leser våre innlegg. Derfor heter vårt motto “You Are Perfect” – og det vil vi holde på så lenge vi skriver på denne bloggen. Du er perfekt og vil alltid være det. Du må bare lære å elske deg selv.

I oktober og november publiserte vi artikler om underholdning og om trygg netthandel. Men vi var også innom smell vakre Tonje på Farmen og at Ole Gunnar Solskjær fikk sparken i Manchester United. For ikke å snakke om at mange nordmenn er ensomme og lar seg svindle på nettet.

I desember måtte det handle litt om jul, julekalendere, kos, ribbe og hvordan du skal pynte til fest.

Vi ønsker med dette å si godt nyttår til alle våre lesere – du er hjertelig velkommen tilbake i 2022.

Godt nyttår!

Vargas

Slik lærer du å spille sjakk

Slik lærer du å spille sjakk. Men ikke tro at du kan slå Magnus Carlsen (31) med det første. Ved å spille i mot verdensmesteren, blir du raskt veldig god. Via en rekke nettspill vil du finne Karlsens vanskelighets grad. F.eks Magnus Carlsen 6 år, allerede da var 31-åringen svært god.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Russland

For at du skal lære deg reglene, bør du også spille med mor, far, søster bror eller bestefar. Øvelse gjør deg ikke til mester, innen sjakkspill før du har jobbet hardt – lenge. Men har du lyst til å bli god, er det en god start å spille veldig mye.

Når du først har lært deg reglene vil du bli hektet og spille sjakk, døgnet rundt. Vi snakker av egen erfaring. Og det fine med sjakk er at man gan spille online med hvem som helst, fra hvor som helst. Bruk eksempelvis Playmagnus.com eller Chess.com for å komme i gang du også.

Lest denne? Middagsinspirasjon for alle

Det er stor interesse for sjakk i hele verden, men at en nordmann troner på toppen, skulle egentlig ikke være mulig. Her i landet er det ca 5,5 millioner nordmenn, hvor en forsvinnende listen del, spiller sjakk aktivt. I Russland derimot, er det mange millioner aktive sjakkspillere i alle aldersgrupper. Og den stolte nasjonen ergrer seg nok over Karlsens voldsomme suksess.

Legger opp

Det lengste VM-sjakkpartiet i historien, målt i antall trekk, ble spilt mellom Magnus Carlsen og Jan Nepomnjasjtsjij. Det skjdedde i den 6. VM-matchen i Dubai 3. desember 2021. Partiet endte med seier til Carlsen etter 136 trekk – og 7 timer og 46 minutters spill

Wikipedia.org

Magnus Carlsen har spilt sjakk siden han var åtte år gammel, men vurderer nå å legge opp. Årsaken er at han mangler motivasjon etter å ha blitt verdensmester hele 12 ganger. Og til høsten kan han forsvare tittelen i lang sjakk for fjerde gang.

Det kan bli mesterens siste turnering, men la oss håpe at Karlsen finner motivasjon i VM i hurtigsjakk, som du kan se på NRK1 i romjulen. Om den norske stormesteren velger å legge opp, bli den internasjonale sjakken betydelig fattigere.

Slik lærer du å spille sjakk

Læring

Den beste måten å lære seg til å bli bedre og bedre i sjakk, er å spille ofte. Jo oftere du spiller, jo mer forstår du og jo bedre blir du. Men du vil nok aldri bli helt utlært, du heller. Fordi sjakk har så uhorvelig mange muligheter og kombinasjoner i spillet. Og man bør ha svært god hukommelse for å huske alle disse.

nettsidene vi refererte til, vil du finne oppsett av brikkene på brettet og hvordan disse kan flyttes. Det er nemlig svært strenge og nøyaktige regler for hvor brikkene kan og skal flyttes. Kongen er alltid den aller viktigste brikken i sjakk, og det er forsvaret av konge-brikken som gjelder.

Noen liker å spille aggressivt med å få få offiserene til midten av brettet så raskt som mulig. Det er lettere sagt enn gjort. Om du ser på de aller beste spillerne, slike som Magnus Carlsen, vil du også kunne lære mye. Legg merke til at verdenseliten alltid gjør Rokade, tidlig i spillet. Nettopp for å beskytte kongen best mulig.

Når du har lært deg reglene, kan du begynne å spille med ekte brikker eller online. Det er mange eksperter som hevder at sjakk er svært god hjernetrim. I sjakkspill skal alltid hvite brikker begynne partiet.

Reglene

Reglene for sjakk er ikke så kompliserte, å spille sjakk derimot kan være vanskelig, åpenbart for de fleste som møter verdens beste sjakkspiller, Magnus Carlsen. Å kunne å spille sjakk bør være noe man lærer allerede som barn, heldigvis er endel norske skoler gode på å la barna lære seg reglene i sjakk.

Sjakk er jo et fantastisk morsomt, intenst, intelligent, krevende, langtekkelig og fengende spill.

Et spill som man antar å ha oppstått i Asia før år 600. Mulige andre nasjoner hvor sjakk kan ha oppstått er Kina og Persia.

Etter den andre verdenskrig har sjakk blitt nominert av spillere fra Øst-Europa og det tidligere Sovjetunionen. Med spillere som Mikhail Botvinnik, Vasilij Smyslov og senere Garri Kasparov og bulgarern Veselin Topalov. Men ingen har vært bedre over tid enn, Magnus Carlsen.

Blindspill

Sjakk kalles ofte et intelligent spill og det er sikkert riktig, men det er først og fremst viktig å ha en strategi og en plan. Klarer man å se for seg flere trekk fram i spillets gang, kan man finne løsninger å vinne over motstanderen. Magnus Carlsen har en svært god hukommelse, så god at han kan huske trekk han har gjort flere år tilbake i tid.

Om du ønsker å bli god i å spille sjakk i blinde, må du lære deg kodene som er bokstaver, vannrett, og tallene, loddrett på brettet. Andre flytter da brikkene for spilleren som har bind foran øynene, selvagt.

Magnus Carlsen slår de fleste også i blinde, og gjerne flere spillere samtidig som sitter ved hvert sitt sjakkbrett. Ved å fortelle kodene på bretter som består av tall og bokstaver. Kan man si koden man ønsker å flytte brikken fra og hvor den skal plasseres.

Du kan jo forsøke selv.

Vargas

Fra egoist til et positivt midtpunkt

Fra egoist til et positivt midtpunkt. Begynn det nye året med å ha litt mindre fokus på hvordan du skal få det best mulig. Til å gjøre noe bra og uventet for andre. Det er dessverre slik at mange nordmenn lett klager på alt og alle. Har egoistiske tanker uten evne til å tenke på andre. Det bør være ditt nyttårsforsett – bli et positivt midtpunkt i flokken din.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Dele godene

Om du er ung eller gammel, midt i livet, ung voksen eller er fortsatt et barn. Kan du sikkert endre måten du tenker på. Kanskje er du allerede helt perfekt, er god på å se andre. Og hjelper til der det trengs og er snill mot alle. Men de aller fleste, oss selv inkludert – kan nok bli bedre på å dele goder, være mindre egoistisk og forsøke å være mer positiv. Det være seg privat, blant venner, på skolen eller jobben.

Lest? Slik blir du rik i 2022

Vi trenger nemlig mange gode krefter i Norge, nå når vi går inn i et nytt og kanskje krevende og usikkert år. Vil du være med å bidra? Gratis er det, og. For det vil ikke bare bli enkelt for de fleste av oss.

Mange vil forbli permittert, andre vil miste jobben og må omskoleres, noen vil være uten nære og kjære grunnet reiserestriksjoner. Og vi vil måtte ta til tårene etter vonde beskjeder om at vi har mistet noen vi er glad i. Det er endel av livet det også, slekt skal følge slekters gang. Opp- og nedturer i blandet glede, sorger, kjærlighet og godhet.

Fra egoist til et positivt midtpunkt

På veien til å bli en bedre utgave av deg selv, bør du øve på å være litt mindre egoist. Til å bli et positivt midtpunkt i eget liv, i samspill med andre. Det er lettere sagt enn gjort om man til enhver tid, er vant til å tenke bare på seg selv. At nordmenn har det veldig bra sammenlignet med andre – er en selvfølge for oss.

1945

Det å ta rikdommen, friheten, demokratiet og alle samfunnsgodene vi er til del i dette landet, for gitt er dumt. Vi er naive om vi går rundt og tror at vi kan ha det nettopp slik for alltid. Bare spør eldre mennesker du kjenner, som har opplevd hvordan Norge var før, under og rett etter andre verdenskrig. Da var det mange som ikke hadde noen ting. Og Norge var ikke i nærheten av den rike og velfungerende nasjonen vi er i dag.

Å sammenligne 2022 med hvordan vil levde i Norge etter 1945 blir kanskje litt søkt. Men vi forsøker å vekke deg litt til live. Hva gjorde du i ukene før jul – for andre? Hva gjorde du for an noen du kjenner skulle føle seg bedre? Ok, du kjøpte dyrere julegaver enn du hadde planlagt, men hvorfor? Fordi du vil bli best mulig likt, få kudos for at du er “snill” og “rik”?

Fra egoist til et positivt midtpunkt kan du få det bedre med deg selv – om du lykkes.

Vi mener ikke at du skal forsøke å imponere flest mulig, for deretter bli midtpunktet i flokken din. Vi mener du får det bedre med seg selv, om du blir mindre egoist, øser av din kunnskap for andre, uten å forlange noe tilbake.

Hei

Det betyr at du bør ta grep nå, vær den beste utgaven av deg selv ved å tenke på hva andre føler.

Om du sier, hei, til en fremmed du møter ansikt til ansikt. Eller smiler mer til andre enn du har nesa i egen mobil, kan det redde andres dag. Tenk litt over hva du kan gjøre for mennesker rundt deg. Sakte, men sikkert er du et positivt midtpunkt i andres liv. Du blir omtalt som generøs og omtenksom – ikke lenger egoist.

Er det ikke rart å tenke på, hvor viktig det er med et smil og et hei? At det faktisk er helt avgjørende for hvordan du blir sett på? Hva gjør det med deg, at en fremmed hilser og smiler til deg? Du legger merke til det og husker det kanskje resten av dagen.

Om du har en litt større nese eller veier litt mer enn andre på egen alder, så godta det og gå videre.

Idet øyeblikket du innser hvor lite viktig det er, hva andre mener om deg – vil du få det langt bedre med deg selv i ditt liv.

Psykisk helse, altså hvordan man egentlig har det i hverdagen, er så mange ganger mer viktig enn hvordan man ser ut. Derfor er det helt avgjørende at du elsker deg selv som du er, og retter fokuset mot andre. For du er endelig trygg i deg selv, din kropp og i ditt indre.

Vargas

Nordmenn elsker å klage på alt

Nordmenn elsker å klage på alt som det er mulig å klage på. De aller fleste nordmenn i Norge har det bedre enn de fleste andre, uansett nasjonalitet. Vi lever i et land som har gode levevilkår, vi har gratis sykehus, nok mat, et trygt og godt hjem, og minst én bil hver. Egentlig har vi svært lite å klage over, men vi gjør det så snart vi får en sjanse.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Fete og late

Hos NAV opplever man mer enn 50.000 klager, hvert eneste år. Det kommer klager på vedtak som i utgangspunktet ikke har rot i virkeligheten. Men vedkommende som har fått avslag på sin søknad, klager i håp om å få vedtaket omgjort. Men det er altså i kun en instans. Vi klager på alt som kan gi oss en gevinst eller fortjeneste.

Lest denne? Få grunner til brudd

Nordmenn generelt er griske, late, vi er fetere enn noen gang, og vi stjeler gjerne fra naboen, om vi har noe å tjene på det. Kjenner du deg i igjen? Nordmenn flest, eier ikke respekt eller moral for andres eiendom. Vi er en nasjon med dumme kvinner og menn som klager, klager og klager. Egentlig helt uten grunn.

Til og med når staten er villig til å ta deler av strømregningen din, fortsetter du å klage i stedet for å slukke lyset. Er det virkelig mulig? Vi bor i det beste landet i verden, i det fredligste hjørnet av kloden, uten å løfte en finger for at velferdsstaten skal opprettholdes.

Nordmenn elsker å klage på alt

Klaging

Nordmenn elsker å klage på alt. Vi klager på dyr strøm, vi klager på bomstasjonene, vi klager på at ulven dreper sau, og vi klager på at maten er for dyr. Alt dette klager vi på, sannsynligvis fordi vi har det for godt og vi har hatt det alt for bra i dette landet – alt for lenge.

Lest denne? Nett-kriminelle søker ensomme nordmenn

De fleste ting vi klager på er nesten helt ubegrunnet, om du tenker deg om. Faktisk er det bare en uvane, rett og slett er det typisk norsk å klage på ting det kan klages over. Vi klager til og med når vi blir opprørt over ting vi ser på TV, det er ganske utrolig. Og veldig norsk.

Det er ikke alle som får ligge i armkroken til en velferdsstat hver eneste natt, som kan krype under en dyne av trygghet og drømme om morgendagen. Men, det kan vi. Når jeg ser rundt meg, så får jeg et inntrykk av at vi ikke er klar over hvor heldige vi er

Sofie Folgerø Gloppen (18)

Bortskjemte

Årsaken til at vi er blitt et resultat av hvordan vi lever i hverdagen, kommer av vår voldsomme rikdom. En norsk gjennomsnittslønn er på ca 650.000 kroner, vi har råd til den strømmen vi bruker, alle som én. Om du ikke mener å ha råd til strømmen, så har du stilt deg feil i livet. Enten må du få opp inntekten din, eller så må du bruke mindre strøm. Du bør rett og slett ta deg sammen.

Vi er en nasjon med bortskjemte drittunger som klager på alt fra dårlig inneklima til alt for dyr tannlegeregning. Helt uten grunn. Vi bør slutte å pipe, løfte blikket en smule, få nisselua bort fra øynene og våkne opp. I alle andre land i hele verden, har mennesker det langt verre enn oss, bortskjemte nordmenn.

Vi har så stor overflod av alt vi trenger at vi burde faktisk være en smule takknemlig – over å få bo i fantastiske Norge. Selvsagt finnes det ting å rette på, vi har en jobb å gjøre i flere deler av samfunnet, men vi at for lett for det å syte og klage på alt rundt oss.

Ivar Aasen, den velkjente dikteren hadde nok nordmenn i tankene når han skrev: “Dei vil alltid klaga og kyta!”

Neste gang du tenker på å åpne kjeften for å klage på et eller annet. Tenk deg om én ekstra gang og omformuler uttrykket, litt mer nøytralt. For du har det egentlig jævlig bra.

Vargas

Julegavene kommer ikke i år

Julegavene kommer ikke i år, av ulike årsaker. Julegavene du bestilte i oktober kommer kanskje, men bestilte du i slutten av november, begynnelsen av desember, så har du et problem. Dine kjøp står nemlig i en container, som står på et skip, på vei til Norge fra USA eller Kina. Og det skipet med dine julegavekjøp står i en endeløse kø. Med andre skip.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Containerskip

Flaskehalsen har aldri vært trangere, køene aldri lengre og containerne aldri fler. Dessverre vil mange fortvilte nordmenn oppleve å ikke få julegavene fram i tide. Om du er i tvil, selvsagt er det pandemien som må få store deler av skylden.

Lest denne? Norske bedrifter heier på Biden

De største havnene som tar i mot digre containerskip, makter ikke å ta unna alle – dermed blir skipene stående i kø og slik har det vært lenge. President Joe Biden har forsøkt å tvinge selskapene til å skaffe nok folk, men grunnet pandemien har det vært vanskelig, om ikke umulig.

På vestkysten av USA står mer enn 80 skip i kø for å komme til kai for å losse containere. Havnene i Los Angeles og Long Beach er hovedpulsårene inn til USA, sjøveien. Men det er også fra disse losse-stedene containere skal til Europa – inkludert Norge.

Containership i kø er årsaken til sen postgang – verden over Foto: ShippingWatch

En annen grunn til at post- og pakke-sendinger er forsinket verden over, er at et av verdens største containerskip, “Ever Given” stod fast i Suezkanalen i mange dager. Det var da dette marerittet begynte og det har ikke blitt bedre etter det.

Halvledere

Om du bestiller en vare som produseres i Asia, og det gjør de fleste av oss. Vil det ta betydelig lenger tid å få varene fram til Europa i tide, i år enn i fjor. Faktisk er det allerede for sent for endel varer, fordi man mangler halvledere. En komponent, altså en databrikke. Og som har vært mangelvare i lang tid allerede, og det vil vare enda lenger, kanskje gjennom hele 2022 og ut 2023.

Julegavene kommer ikke i år grunnet enorme problemer i skipsfarten, som sliter grunnet fulle havner, uten nok bemanning, derfor bør du tenke kreativitet i dagene fram mot jul. At poden ønsker seg PS5, som også er vanskelig å få tak i grunnet mangelen på halvledere, gjør ikke situasjonen bedre. Du må finne på noe.

Bedriften Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) produserer databrikkene. Disse finnes i mobiltelefoner, biler, PCer og dets like. I nesten all type teknologi, finnes det en eller flere halvleder-komponenter. Dette er selve hjernen i all type teknologi. Og disse er ikke å få tak i om ikke lenge. Kunder bestiller og betaler på forhånd for å sikre produksjon, men mangelen er allerede enorm. 

Flere bilprodusenter går for halv maskin eller har stengt ned fullstendig av samme årsak. Apple, som den største og viktigste kunden, må kutte i deler av produksjonen til iPhone 13. Da skjønner man omfanget av krisen som vil vare ut hele 2022.

Gavekort

Et gavekort til byens beste restaurant kan være den perfekte gaven. For vår del, Slippen i Fredrikstad, den riktige gaven til hele familien, kanskje? På den måten får familien et godt måltid, en hyggelig kveld. Kvalitetstid med gjengen, som mange helt sikkert setter pris på.

I tillegg er man med på å gi et bidrag til en bransje som har slitt gjennom snart to år med pandemi.

Restaurantbransjen i Norge ligger allerede med brukket rygg, men med et gavekort til alle, er du med på å gi et lite løft. Mulig er din favoritt-restaurant allerede stengt. Men når og hvis den åpner igjen, er ditt bidrag med på å berge arbeidsplasser. Tenk litt på det.

Og mens vi venter på julegavene vi bestilte i oktober og november, som står på en container på et skip, et eller annet sted i verden. Så er det om å gjøre å ha det så hyggelig som mulig, sammen med mennesker vi liker. Gå på kino. Lag nydelig mat, gå en lang tur i skogen, spill kort, drikk vin – les en god bok. Nyt hverandre.

God jul.

Vargas

Fotball-VM og Premier League samme høst

Fotball-VM og Premier League samme høst, høres ut som et kaos uten like. Men det er faktisk slik det blir høsten og vinteren i 2022. Men FA, det engelske fotballforbundet og FIFA har åpenbart snakket sammen. Fotball-VM har forkjørsrett og Premier League, enda hvor populær den er, vil måtte vike.

Estimated reading time: 4 minutes

VM og Premier League

For at Premier League skal få kunne avvikle sine 38 kamper fra august til mai, slik det pleier å være. Må sesongen sparkes i gang allerede 6. august neste år, grunnet VM. Om pandemien tillater det, selvsagt. Det er mange hensyn som skal tas for at dette går i hop. Sesongen avsluttes 28. mai 2023. Verdt å merke seg.

Lest denne? To nye managere sparket i Premier League

VM i Qatar spilles fra 21. november – 18. desember 2022.

Det spilles seksten serierunder i toppligaen i England før VM-pausen. Deretter sparkes Premier League i gang igjen, etter VM-finalen, som spilles i Doah, 18. desember. Det betyr at pubene fylles på ny til den engelske fotballens festdag, Boxing Day som er 2. juledag.

I England har de begynt å bli vant til å ta grep, for å få kampene spilt og sesongen avviklet. Pandemien satte en stopper for fotballen i mange uker, resterende sesong ble spilt for tomme tribuner, måte det aldri forekomme igjen.

Fotball-VM og Premier League samme høst

NENT Group

For oss nordmenn blir det også en endring i at det ikke er TV2, men NENT Group som sitter på rettighetene. Disse tiltrer i VM-sesongen, altså fra 2022/2023 og til og med sesongen 2027/2028, via TV3, Viasport og Viaplay. Heldigvis er det bra folk med fra TV2 som skal kommentere den engelske toppfotballen.

Dyktige Kasper Wikestad er blant de som skal fortsette å gi oss god underholdning og god fotballfaglig tyngde. Han har allerede meldt overgang fra TV2 til TV3 og NENT Group fra neste sesong. Fotball-VM og Premier League samme høst er gull for TV-kanalene med rettigheter.

VM-fotball blir sendt på TV som tidligere mesterskap. Enten samsendinger mellom NRK og TV2, eller én av disse kanalene – skal sende VM-kampene neste høst.

NENT Group skal ha betalt hele 20 milliarder kroner for de norske rettighetene til Premier League.

VM i fotball 2022 er det 22. verdensmesterskapet i fotball for herrer. Det skal etter planen avholdes fra 21. november til 18. desember 2022 i Qatar

Wikipedia.org

Qatar-boikott

Selvsagt burde ikke VM ha blitt avviklet på denne tiden av året, fra november til desember. Og VM burde helt åpenbart ikke bli arrangert i land som Qatar. Heldigvis har vi norske spillere på det norske landslaget som tør å si sin mening om brudd på menneskerettigheter.

Et landslag som tør å demonstrere offentlig og som vil gi et signal om at Qatar-VM ikke burde bli arrangert. Arbeidsforholdene i landet som skal arrangere mesterskapet, er under en hver kritikk fortsatt, mindre enn et år før VM starter.

Når det er sagt, er Norge ikke med som deltakernasjon, vi er og blir bedre på menneskerettigheter enn på fotball. Ergo slipper vi unna mer rundt den viktige debatten, også. En debatt som er en tapt sak når det internasjonale fotballforbundet fortsatt er like korrupt nå, som den gang Qatar ble tildelt mesterskapet.

Fotball-VM passer best som underholdning om sommeren, slik vi er vant til og liker å ha det. Fotball-VM i kombinasjon med julebord og akevitt er like mye krasj som tomme tribuner i Premier League. Det blir så feil. Enig?

VM-fotball

Korrupsjon, tortur og mangel på menneskerettigheter legges til side. Så mange som 7000 gjestearbeidere skal ha mistet livet under byggingen av flere fotball-arenaer, melder The Guardian. Men, pytt. VM er VM. Nå skal det altså spilles et meget kontroversielt mesterskap, tross denne galskapen.

Et mesterskap som ikke vil bli gjennomført uten rabalder, garantert.

Ikke fordi det spilles fra november til desember, men fordi vertsnasjonen er en av verstingene, Qatar er et møkka-land som styres av korrupte politikere. Punktum.

VM i fotball er blant de aller største idrettsbegivenhetene vi har. Bare sommer-OL er større. Fotball er viktig for oss, det tyder Premier Leagues voldsomme popularitet på, også i Norge. Men skal du få med deg alt dette, et fotball-VM og en spennende Premier League-sesong, før, og etter, bør du planlegge godt.

Det første du bør gjøre er å legge “sommerferien” til høsten, deretter fortelle kona at du skal ha fri under VM i fotball. Da er det bare å glede seg til verdens beste underholdning i mange uker til ende.

Vargas

Pin It on Pinterest