Reiseguide for bilturister i Norge!

Reiseguide for bilturister i Norge! Hva skal til for at du får en vellykket bilferie i Norge, denne spesielle sommeren –bremset opp av Coronaviruset? Nok tid med de som betyr mest, gjøre hyggelige ting, spise god mat, bade og sole seg, og spise nok is? Her får du ikke noe fasit på hva som gjelder for dere, det skal dere få avgjøre og bestemme selv, men du får en guide.

En reiseguide for bilturister i Norge. Vi vil ikke bestemme hvor du skal dra, bare gi deg hint om hvor du kan finne feriefølelsen.

Lest? 7 veier til den perfekte Norgesferien

Har du aldri vært i Nord-Norge? Så er det absolutt på tide. E6 nordover gir den samme reiseruta som Sommerbilen hos NRK minutt-for-minutt fra Nordkapp til Lindesnes. Du bør oppleve Tromsø, Bodø, Kirkenes, Nordland, absolutt hele Nordland er det viktig å besøke. Før man dør, hvorfor ikke begynne denne sommeren? Reiseguide for bilturister i Norge!

Er du klar over hvor vakkert det faktisk er nordpå? De bildene du ser på reklamen og i TV, gir ikke hele følelsen av å faktisk være der. Reis nå. Opplev magien.

Lofoten

Du bør utfordre deg selv med å klatre Svolværgeita, padle inn i midnattsola og nyte den nordnorske lufta. Nord-Norge er for mange bilturister reisemål nummer én, denne sommeren. Om det kan bli fullt? Ja, akkurat på toppen av Svolværgeita, så, men ikke for landsdelen – det er nemlig voldsomme avstander. Og du vil kunne nyte late sommerdager, enten alene, med familien eller sammen med likesinnede, reisende i eget land.

Oslo-Lofoten, kjør E6, den strakaste veien, som Bjarne Brøndbo synger i sin berømte låt.

Det tar ca 2,15 timer å fly. Se skilt mot Bodø, du skal ta båt eller ferge på strekningen, og du bør beregne en overnatting på den 20 timer lange reisen. Dette er ikke noen tur for småbarnsfamilier med utålmodige barn i et trangt baksete. En passende reise for viderekommende som er opptatt av natur og naturopplevelsene spesielt.

Reiseguide for bilturister i Norge!
Lofoten, et lite stykke Norge du bør besøke før du dør Foto: Dieter Freese

Fredrikstad

De aller fleste nordmenn, som teller 5,3 millioner mennesker, bor på det sentrale Østlandet og forøvrig i de store byene. Rangert etter innbyggertall, Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim, Fredrikstad og Drammen. Alle disse byene kan være et yndet ferie-reisemål, om du vil på storbyferie.

Fredrikstad alene har minst et par uker med gode destinasjoner for hele familien. Inkludert 18-hulls golfbane, Gamlebyen med små deilige forretninger og Fredrikstad by med mange gode restauranter. E6 fra hovedstaden og du er kun en snau time unna plankebyen. Det er verdt turen, utvilsomt. Og kanskje det rette stedet å starte sommerferien?

Reiseguide for bilturister i Norge! Hva har du forberedt før avreise? Har bilen vært på service? Har du byttet olje, oljefilter og pollenfilter? Har du nok bremsevæske? Har du bremser i det hele tatt? Hva med barnesetet? Er det riktig festet? Campingvogn, uten hengerfeste på bilen er dårlig kombinasjon. Moralen er: Vær forberedt.

Planlegger dere turen vil du kunne takle uforutsette hendelser. Reiseforsikring? Reisesyketabletter, mat på turen, klær på turen og overnatting i bilen? Det kan være smart å snakke litt godt sammen før avreise. Reiseguide for bilturister i Norge!

Bergen

Hva vet du om Bergen, annet enn regnet, trebebyggelsen og at TV2 har base her? Bergen er visst en fantastisk fin by, en by du bør besøke i sommer. Bergen er på Unescos verdensarv liste – åpenbart av flere grunner. Dette er en Europeisk storby i miniatyr. Den har restauranter i verdensklasse, akvariet, Fløibanen og flere fantastiske museer du bør besøke.

Bergen har ikke bare mye vær, men en befolkning som vet å fortelle hvor og hvordan du skal oppleve byen best mulig. Men ikke spør for ofte, de elsker sin egen stemme, disse bergenserne. Vokt deg for hva du spør om. Bergen har gode overnattingstilbud, både i sentrum og utenfor bykjernen. Byen ved de syv fjell, passer kanskje best for småbarnsfamiliene, fordi tilbudene er gode, mange og tilrettelagte.

Eller hva sier du om disse tilbudene? Tivoli, akvariet, leke i trollskogen, padle i kano, fiske, bade, Segway-turer, zipline, ridning eller shopping. Skal du og familien besøke Bergen i sommer, sørg for å ha et par dager ekstra. Her er det nok å finne på, selv om det skulle regne.

Du reiser på 7 timer over fjellet via E16 fra Østlandet. Ta forbehold om stengte veier eller glatt føre. Det kan åpenbart komme snø i fjellet i Norge, også sommerstid.

Reiseguide for bilturister i Norge!
Bergen by Foto: Michelle Maria

Stopp ofte

Alle festivalene og konsertene du normalt feier gjennom i løpet av sommeren er avlyst. Det gir dårligere underholdning for folk flest. Du må derfor underholde deg selv og dine medreisende. Det kan by på utfordringer, det kan fort bli kjedelig å spille Ludo, spille kort og tørke klær i taket av teltet om det regner i tre uker. Som det lett kan gjøre i Norge.

Stopper man ofte på turen, får man flere opplevelser sammen. Å jage i trafikken for å komme fort fram er farlig. Beregne god tid, med hyppige stopp for en rast, eller for en lengre lunsj, gjør ferien bedre for alle. Ikke la deg stresse bak rattet, men hold avstand og stopp når du som sjåfør er sliten. Du har viktig last, om du ønsker å komme fram – bør du vise aktsomhet og kjøre forsiktig. Å være bilturist i eget land kan være en utfordring, men bør være en fornøyelse. Bli ening om neste stopp – for barnas skyld.

God underholdning for hele familien kan være så mangt. Dårlige opplevelser kan fort oppstå med krangling og munnhuggeri. Ikke la deg hisse opp over bagateller, men bit i deg diskusjoner som er i ferd med å utarte seg. En sommerferie er feire for alle. Også barna, derfor behøver man ikke drikke alkohol til alle måltidene. Kanskje ikke i det hele tatt?

Biltur eller fjelltur?

Sommeren og sommerferien gir rom for alternative reiser.

Kanskje er det denne sommeren dere skal forsøke å nå de toppene dere har drømt om? Da kjører man vel bil så langt man kan og går resten? Husk at det å oppleve norsk natur, enten det er høyt eller lavt, til fjells, til lands eller langs vannet – så er det alltid gratis. Norsk natur bør oppleves hele året, men sommeren kan gi fantastiske opplevelser. Vær kreativ, bruk fjellet, bruk kysten bruk veiene og naturen – til din perfekte sommer.

Reiseguide for bilturister i Norge!

Fjellturen krever vel så mye planlegging som en biltur. Sikkerhet for alle i følge bør være førsteprioritet.

Før du drar, bør du for eksempel gi beskjed til noen andre om hvilken rute du har planlagt å følge, og når du har planlagt å nå frem. Sjekk værmeldingen – ikke bare for der du skal gå, men også i nærområdet. Og husk at forholdene raskt kan endre seg. Planlegg hva du skal gjøre hvis det blir dårlig sikt eller mørkt, eller hvis været blir stadig dårligere. Er det best å snu eller finnes det for eksempel en kortere vei til en turisthytte?

VisitNorway.no

Bilturen gjennom Norge, på tvers eller på langs, kan bli et aldri så lite helvete, om man planlegger dårlig. Eller det kan bli den luksusferier dere hadde forventet, men da gjelder det å vite litt hva man går til og hvordan man reiser. Man behøver ikke bo på luksushotell, det kan faktisk være vell så bra på en seriøs campingplass som tar gjestene på alvor. Enten du reiser i bobil, med campingvogn eller sover i eget telt – ditt humør smitter på resten av reisefølge. Oppføre deg ordentlig.

Forberedelsene

For en vellykket sommerferie, med bil på norske veier. Bør du være du være klar for hva som helst.

Er GPS-en oppdatert? Er du sikker på at svigermor skal være med i år også? Du vet, jo bedre forberedt du er, jo bedre blir ferien. Uansett hvor godt forbedret dere er, kan det skje ting du ikke kan forutse. Da er det viktig å ha gode alternativ til endringer. Kanskje blir noen av dere akutt syke. Kanskje opplever dere motorhavari eller problemer innad i gruppen om dere reiser flere?

Hvis man lykkes med å ikke ta ting personlig ved å analysere hver eneste setning som blir sagt. Har man større sjanse til å lykkes med å trives sammen med andre. Reiser man i tospann, bare du og kjæresten, øker selvsagt sjansen for å få en vellykket ferie. Bruk forberedelsene før avreise til å velge alternative reiseruter. Kanskje bør dere ikke kjøre ti mil per dag, men heller velge å stoppe oftere og bruke flere dager på reisen?

Å være forbedret betyr at man har orden i sysakene. At man vet hvor ting er plassert. At bilen har fått påfyll av nødvendige væsker og fulgt servicen den skal. Å miste bremsene på en fullastet feriebil i 110 km/t på E6, kan få uante konsekvenser. Ta med ett ekstra kredittkort og tenk over at drivstoffet må regnes med i reisebudsjettet. Reiseguide for bilturister i Norge!

Ti anbefalte reisemål

 • To hytter i fjellet eid av DNT, med minst to overnattinger
 • Lofoten, Svolværgeita om den ikke bestiges så gi det et forsøk
 • Gamlebyen i Fredrikstad – en perle i storbyen
 • Bergen – byen med mest vær, byen ved de syv fjell, byen er Bergen
 • Gamlebyen i Fredrikstad, vollene og de små butikkene gir feriefølelse
 • Biltur, togtur, Hurtigrutetur, båttur, gåtur – reis hvor du kommer til å trives best, gjerne lokalt der du bor
 • Velg alternative reiser, bo i telt om du ikke har gjort det før – her bor du billigst
 • Unn deg minst én natt på et femstjerners hotell – det er verdt det
 • Velg nye destinasjoner for å få mest ut av feriefølelsen
 • Besøk noen du ikke har sett på lenge – men ikke vær til bry, sørg for å ha overnattingen booket på forhånd

Den reisen dere tar på sparket, den dere ikke vet hvor ender – kan være den mest vellykkede for feriefølelsen i sommer. Det kan faktisk være nok å reise til nærmeste badestrand og ta seg en dukkert. Husk å tenke sikkerhet uten å ta unødige sjanser.

De som drukner lager sjelden mye lyd før det er for sent.

Vi ønsker at du skal oppleve neste sommer, også. God sommer og god tur.

Bruk gjerne kommentarfeltet og fortell oss hvor du ferier, enten det er i Norge eller i utlandet.

Vargas

Ung til sinns så lenge som mulig

Ung til sinns så lenge som mulig i en aldrende kropp. Det å bli gammel kan være vanskelig om man ikke er forberedt. Det å bli gammel kan være vrient om hodet svikter før kroppen – eller omvendt. Å holde seg ung til sinns så lenge som mulig kan du faktisk påvirke selv.

Det er visse kriterier som avgjør hvor lenge hjernen fungerer optimalt – til tross for aldringen. Ung til sinns så lenge som mulig, alderen til tross. Det er faktisk mulig, du bør bare begynne å planlegge alderdommen allerede nå. Lev som om du vil bli hundre år.

Visste du at Sudoku er ypperlig hjernetrim, faktisk bedre enn kryssord. At det å være sosial og snakke med andre mennesker, gjerne venner og familie, ofte, er medisin til et langt og lykkelig liv? Man skal unngå å være sammen med mennesker som tapper deg for energi – eller har en negativ påvirkning på deg.

Selvsagt gir ikke Sudoku og det å være sosial noen garanti for morgendagen, som en medisin på blå resept. Men aktive eldre, som har noe å se fram til i hverdagen, har større forutsetninger for å leve lenge. Faktisk betydelig lengre. Ung til sinns så lenge som mulig, bør være et mål for de fleste.

Å bli gammel kan være vanskelig

Du som er pensjonist skjønner ikke engang innholdet av denne teksten, for du kjenner deg ikke igjen. Du er seksuelt aktiv, har et rikt liv med mye reising. Du går på dans, drikker vin og har din tredje ungdomstid og nyter livet. Ære være deg for det, så velfortjent.

Lest? Syv kriterier for å leve lenge

Slik burde alderdommen vært for de fleste eldre i Norge. Dessverre er det utopi. En drømmeverden ser kanskje slik ut, men for mange eldre er det vanskeligere å være eldre i år, enn i fjor. Man sitter kanskje i timevis uten ha noen å snakke med. Helsa er ikke som den var og det kommer stadig sjeldnere folk innom. Da er det ikke lett å være sosial heller. Man vil ikke være til bry.

Å bli gammel kan være både ensomt og vanskelig om tilbudene til sosialisering ikke kommer, om man ikke klarer å være mobil. Lykkes man å eldes med god og sterk helse, bringer det så veldig mange muligheter. Man kan holde kontakt vedlike med venner og familie, være aktiv, reise, trene og oppleve det man ønsker.

Ung til sinns så lenge som mulig – Ta vare på deg selv og livet

Aktiv og frisk hjerne gir økt livskvalitet

Ifølge forskingen er det å ha en frisk og aktiv hjerne nøkkelen til et lykkelig liv. Med god hukommelse, og alt hva det innebærer kan ha en sammenheng med livsførsel. At man er frisk, sunn, trener regelmessig, avstår fra røyk, alkohol og fedme. Kombinert med å trimme hjernen ofte nok.

Man bør jobbe aktivt så lenge man kan, gjerne langt over pensjonsalder. Gjennomsnittsnordmannen blir 82 år gammel. Dermed er man pensjonist i mer enn 15 år. Det er ganske så lenge å sitte å sture å se i veggen, ensom og ulykkelig. Derfor er det å ha en frisk og aktiv hjerne med på å bedre alderdommen og øke livskvaliteten sent i livet.

Siden hjerne vår krymper med alderen, gir den fra seg impulser litt saktere etterhvert. Men det gjelder ikke alle i like stor grad. Det en arv og miljø som påvirker hvor fort vi eldes, men dette påvirkes også i stor gard av livsførsel. Hva du gjør gjennom dagen, hva du spiser, drikker og hvor mye du beveger deg – bestemmer om du holder deg frisk, lenge.

Gode råd til en aktiv og lykkelig alderdom

 • Mosjoner ofte
 • Spis fisk
 • Besøke venner og familie
 • Jobbe så lenge du kan
 • Gjør ting du ikke kan – øv på vanskelige ting – lær deg et nytt språk
 • Sykel, svømme, danse eller gå i trapper – ikke sitt for lenge rolig
 • Løs Sudoku
 • Drikk litt rødvin
 • Spis Middelhavskost
 • Gjør ting du liker å gjøre
 • Utfordre deg selv på å gjøre ting du ikke liker eller ikke kan

I løpet av ti år vil det være svært mange flere eldre i Norge. De fleste av disse vil ha et langt og rikt liv med mange venner rundt seg. Årsaken er at det blir så mange som velger å bo i nye bofelleskap. Det bygges slike eldre landsbyer for eldre, som bygges på en idé fra Danmark. Alt er under ett tak. Her er det parker, treningsstudio, butikker, apotek og legekontor.

Ung til sinns så lenge som mulig, enten det er i Norge eller Danmark. Det er opp til deg å gjøre det beste ut av det.

En perfekt verden for eldre – som aldri vil være ensom. Selvsagt bør det norske helsevesen og samfunnet etterstrebe en slik idyll. Faktisk er det norske eldre som selv velger å flytte til Danmark, fordi eldreomsorgen tas på et større alvor her, enn i Norge. Men de nye strukturene og nye samfunn på plass, med alt under ett tak. Vil også norske eldre få en verdig alderdommen. Det er på tide og så veldig fortjent.

Vit at du skal dø

Noen eldre gruer seg til usikkerheten rundt egen helse når årene går og man ikke makter alle daglige oppgaver. Det å inne for seg selv at livet tar slutt for oss alle, at livet er en tilmålt tid – kan gi grobunn for sjelefred. Å vite at man skal dø, “Memento Mori, som betyr, vit at du skal dø, på latin. Er for noen vanskelig å forholde seg til. For andre en selvfølge. Døden er jo faktisk en viktig del av livet.

Mange mennesker frykter døden og ser det som et elendig tema som ikke bør bringes på bane. Andre har innfunnet seg med den, og aksepterer at det skjer – man har neppe noe valg heller. Ung til sinns så lenge som mulig.

For andre er det en evig frykt som fortrenges daglig, fordi man ser døden som en elendig slutt på livet.

Å ikke hige etter morgendagen, å ikke tro at alt blir så mye bedre, om at, dersom, men klarer å kjenne etter akkurat , lære seg å nye øyeblikket.

Du er verken perfekt eller spesielt vakker, men du har kanskje noen som er glad i deg. Du er glad i opp til flere andre, barn og barnebarn har du kanskje også. Fast jobb og tak over hodet har du til og med, og et liv som leves. Nyt det før du blir gammel.

Tenk så heldig! Du lever! Hjertet banker, enn så lenge …

Vargas

De beste råvarene er norske og gir god mat

De beste råvarene er norske og gir god mat, noe som er innlysende for alle som har ett kjøkken. Dessverre er det alt for mange som velger ferdigmat, frossen-pizza med mye salt og E-stoffer du slett ikke trenger. Hermetikk kan være bra mat det. Men lager du maten fra bunnen av – med de beste råvarene, gir det utvilsomt det beste resultatet.

I sommer skal du grille flere ganger per uke, da bør du faktisk lage alle rettene helt fra bunnen av. Vi mener ikke du skal slakte oksen, lammet eller grisen. Det gjør heldigvis slakteriet for deg. Men du kan lage alt fra pølser, biff, fisk til hamburger – helt fra bunnen av. De beste råvarene er norske og gir god mat.

Lest? Slik lager du ekte hotellfrokost – hjemme!

En frisk salat med norske, deilige friske grønnsaker med alt hjertet kan begjære kan ikke bli bedre. Uansett hvor i verden du søker. Tomater, salathode, agurk, mais, løk, poteter og urter av alle slag. Norskprodusert og fantastisk på smak. De beste råvarene gir best mat på alle fat i norske hjem.

Kjøp lokalt

Rundt om i landet finnes det markeder og torg som selger egenproduserte varer. Et unikt tilbud man bør benytte seg av. Ikke bare for å støtte lokale matprodusenter, men for å få tak i de aller beste råvarene.

Norske dyr, frukt, grønt og bær av god kvalitet, fordi dyrene er friske og det er plantehelsen også. Det gir råvarer vi bør være stolte av bruke ofte.

Rundt om i landet finnes det salgssteder hvor lokale produsenter selger egenprodusert kjøtt, grønnsaker, egg, frukt, bær og annet. Det er disse varene du bør jakte for best resultat. Handler du fra lokale produsenter, får du kortreist og god mat.

Et mangfold av mat handler ikke om å ha mer (enn i dag) i kvantitativ betydning, men om å ha gode og varierte valgmuligheter. Mangfoldet må være reelt og ikke bare tilsynelatende, slik en god del opplever situasjonen i dag. Reelle valgmuligheter dreier seg om å kunne velge mellom ulike varer produsert og foredlet på ulikt vis, med bruk av forskjellige råvarer og ingredienser, med ulik opprinnelse og særpreg.

Matpolitiske forbrukerpaneler (Regjeringen)
De beste råvarene gir god mat
De beste råvarene er norske og gir best mat

Norske råvarer gir best resultat

Til og med chili kan du produsere i ditt eget drivhus, uten å kalle det akkurat for norske råvarer. Men det er noe med alt som produseres i Norge, med det norske klimaet – det blir ofte svært gode resultater. Norske jordbær er blant de beste i verden, fordi de vokser sakte og får dermed en ekstra sødme. Slik de norske blåbærene gjør i norske skoger.

Dessverre bogner det ikke like mye av gode ferskvare-torv i norske byer, slik vi kjenner det fra mange andre land. I Spania, hvor mange nordmenn har feriert ofte, finnes det kilometervis av fantastiske torv med alt man kan forestille seg. Spanske appelsiner er vel det hederlig unntaket. Selv vi nordmenn velger å importere de beste spanske appelsinene.

Spanske råvarer er bra nok, spansk kjøtt er svært ettertraktet, men norske råvarer er faktisk ønsket over alt i verden, de også. Vi skulle bare hatt like flotte torv og markeder – slike spanjolene, franskmennene og italienerne lykkes med å ha. Vi bør slutte å pakke inn alle norske råvarer i all verdens plast, men la det få ligge i diskene med lukt og smak – tilgjengelig for forbrukerne.

De beste råvarene gir god mat, uansett hvor i verden denne produseres. Men i Norge er vi kjent for å ha fantastiske råvarer, som fisk, frukt, grønt, bær og kjøtt. Dette er selvsagt noe vi bør bruke ofte, på egne kjøkken og på egen grill.

Grillspyd, lammekoteletter og laks

Tenk så mye digg du kan grille denne sommeren? Du skal sannsynligvis tilbringe mye av sommerferien her hjemme. Da har du tid til å lage nydelige grillspyd med norske råvarer. Kylling, svinekjøtt, biffkjøtt, blandet med løk, paprika, skjær i terninger eller passende biter. Varmes på indirekte varme i fem minutter. Bruk nok og riktig krydder, mariner gjerne kjøttet i forkant for best smak.

Laks i folie, laks i grillspyd, helstekt eller fileter, laks kan grilles, steks, trekkes eller brukes som erstatning av kjøttdeig i tacoen. De beste råvarene er norske og gir god mat som du enkelt kan tilberede selv. Alt du behøver er innkjøp av lokale råvarer, god tid og hyggelig selskap.

La barna lage sine egne grillspyd med det de liker aller best. Det er en fin måte å få ungene til å ville spise opp maten sin, med glede.

Lammekoteletter er fantastik på smak. Men du kan gjøre kjøttet mørt og smakrikt ved å lage marinaden selv. Norsk lam er også i verdensklasse hva kvalitet angår. Derfor bør man ikke vente til høsten for å spise norsk lam, men legge det på grillen om sommeren.

Grill biff til hele familien

De største og beste biffene, de biffene kokkene selv velger når de skal grille, er Entrecôte, fordi den har rikelig med marmorering. Det er det fettet som er inne i kjøttet og skal ikke fjernes. Det gir en biff full av smak og med nok og riktig krydder – den ultimate middagen. Gni kjøttet inn med hvitløk. Husk at biffen skal alltid hvile etter steking, helst i tjue minutter.

Entrecôte er så velykket på grillen at alle i familien, både små og store vil juble av glede når dette serveres. Du kan velge småpoteter som stekes på grillen, med olivenolje, hvitløk, timian og salt og pepper. Eller lag pomes frites selv, av den norske poteten.

Bruk gjerne plastfolie eller grillbrett, slik at du kan steke biffen på direkte og indirekte varme. På den måten har du full kontroll på kjøttet. Det beste resultatet på grillen får du ved å bruke tid. Har du nok tid, er det lett å lage mye mat til mange. Har du dårlig tid, blir resultatet deretter. 

De beste råvarene gir god mat til hele familien, benytt deg av dem. Kutt ned på ferdigmaten.

Nordmenn er gode på å velge sunn og næringsrik mat. På grillen kan noen være redd for at det blir både usunt og for mye mat. Derfor bør man velge sunne alternativer først. Grill fisk, og du har venner for livet. Laks, ørret, makrell eller hvit fisk. Alt kan grilles. 

Skal du gjøre litt mer ut av det du har for hånden, kan det være nok å surre litt bacon rundt de hjemmelagde pølsene. Det er alltid populært. De beste råvarene er norske og gir god mat, enten du foretrekker vegansk, vegetar, fisk, kjøtt eller en kombinasjon.

Husk at de fleste grønnsaker du server til sommermiddagen, bør innom grillen først, det gir alltid et perfekt resultat.

Velbekomme og lykke til.

Vargas

Sex i det fri – Norgesferie med muligheter

Sex i det fri – Norgesferie med muligheter til å gjøre det man lenge har drømt om. Det være seg å seile på Mjøsa, rafting i Sjoa, ridning i fjellet eller padling langs kysten av Lofoten. Endelig er det sommerferie og det er Norge som får ditt besøk. Nå bør du selvsagt benytte de lange, lyse kveldene til å nyte kjæresten din.

Sex i det fri er mange nordmenns ønske-fetisj. Noen gjør det vær sommer, andre er livredd for å bli oppdaget, mens andre igjen, tenner på det å bli sett. At det er den direkte årsaken til at man velger et sted ute i naturen til å ha sex. Kanskje noen ser på?

Gruppesex, vennesex og partnerbytte. Det knulles vel egentlig som aldri før i Norge, særlig på denne tiden av året. For noen gjelder kun den ene partneren, kjæresten og ektefellen. For andre er det viktigere å nyte selve akten. om det er kvinne, mann, venn eller elsker betyr mindre. Sex i det fri er undervurdert, sier de fleste som har opplevd det. Men så var det dette med hva som er lov og ikke lov i Norge.

Lest? Onkel Blå puler alle tantene

Mange årstider gir vårkåthet

Vi gjør det kanskje ikke like ofte som danskene gjør det, men vi er slett ikke så tilkneppa som mange vil ha det til. For nordmenn foretrekker mer enn en omgang på soverommet med lyset av bak tiltrukne gardiner: Nordmenn elsker å la plaggene falle utendørs.

RFSU Norge

Norge er et land med årstider der vi stort sett holder oss innendørs mesteparten av vinterhalvåret. Den andre halvdelen er vi nesten ikke hjemme, vi er ute i det fri, og noen av oss har sex – utendørs. Ikke alle, men svært mange nordmenn har en fetisj som tilsier at de ønsker å ha sex ute.

Sex i det fri - Norgesferie med muligheter

Klart man blir vårkåt etter en lang og kald høst og vinter. Når sevjen endelig stiger både her og der, er det det vi vil. Ha sex, så ofte vi kan, gjerne ute blant fuglene, ute i det grønne gresset. Kjenne solen mot den nakne kroppen og kjenne kåtheten som kommer.

Vi gjør det kanskje ikke like ofte som danskene gjør det, men vi er slett ikke så tilkneppa som mange vil ha det til. For nordmenn foretrekker mer enn en omgang på soverommet med lyset av bak tiltrukne gardiner: Nordmenn elsker å la plaggene falle utendørs.

Undersøkelsen «Sex og kondom og sånn» er gjennomført i de nordiske landene, med unntak av Island. 1222 nordmenn i alderen 15–65 år svart på den elektroniske undersøkelsen. Og det faktum at det finnes statistikk hos politiet på hvor mange som får bot for sex utendørs. Betyr at dette skjer ofte, særlig i de store byene.

Forbud mot utesex i Norge

Er du en player som tør å ta kjæresten opp etter veggen i sentrum av Kristiansand, Oslo eller Stavanger? Da bør du altså ha veldig god råd. Boten kan altså komme opp mot 10.000 kroner for et ligg i det fri. Da skal det være litt av et stykke du har fått tak i.

Blir du fersket, blir tatt med buksene nede eller pikken ute, så vanker det altså 10 papp i bot. Verd å notere seg. dermed bør du også planlegge akten i detalj. Ikke begynne å tafse på kjæresten på Karl Johan, Operataket eller ved Nidarosdomen. Da kommer onkel politi og eventyret er over.

§ 201. Den som i ord eller handling utviser seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd

a) På offentlig sted, b) i nærvær av eller overfor noen som ikke har samtykket til det. Eller c) i nærvær av eller overfor barn under 16 år, straffes med bøter eller fengsel inntil 1 år.

Atferd som nevnt i første ledd bokstav b og c anses forøvet overfor noen også når den er forøvet gjennom bruk av telefon, Internett eller annen elektronisk kommunikasjon.

Så la driftene herje, men behold klærne på til du er i sikker sone. Som ikke nødvendigvis er innendørs, men ikke for alle å skue. Sex i det fri – Norgesferie med muligheter du utnytte til det fulle. Som du vet, lever vi i en usikker og merkelig tid. Vi vet ikke hva morgendagen bringer, vi vet ikke om viruset slår hardt tilbake i høst og vinter. Vi vet heller ikke om vi får oppleve neste sommer. Derfor – lev i dag.

Pass på å ha full lommebok før du har sex utendørs i Norge. I Bergen må du betale 10.000 kroner for å ha sex på stranden eller annet offentlig sted, mens boten er på 6.000 kroner i Oslo.

NRK.no

Voksne og eldre har mye sex

Det er også hevet over enhver tvil at de over 50 er ivrigere enn noen gang, samt at pensjonistene har mest sex av alle. Det betyr at det bare er å glede seg til man blir gammel. Vi mennesker er glad i spenning og det er utvilsomt spennende å ta sjanser, og vise kjønn og hud i områder det ferdes andre. Dette viser i hvert fall statistikken.

Da de norske  årstidene gir begrensede muligheter til å ha sex i det fri, og ikke mer enn kun et halvt år av gangen, er det mange som velger å reise på turer til varmere strøk. Gjerne for å besøke nudiststrender som gir muligheten til frihet og adspredelse i blanke messingen.

Lest? Slik gjør du sexlivet ditt spennende!

Perfekt sex er oppnåelig for alle friske og kjønnsmodne mennesker, så lenge de selv vet hva de tenner på og ønsker å oppnå. Som vi har vært inne på tidligere, det å faktisk jakte på klimaks og sprutorgasme, kan være årsaken til at man ikke oppnår verken nytelse eller orgasme.

Man bruker kanskje for mye energi og fokus på det som skal komme til slutt, at man glemmer det som er i mellom. La nytelsen alene få mer fokus, så kommer det andre av seg selv.

Vargas12.com er bloggen som tør å ta opp tema som du kanskje ikke deler mens så mange andre, men som du tenker ofte på alene. Du og dine fantasier forblir en drøm – om du ikke tar grep. 

Følg vårt nyhetsbrev og vi lover at året 2020 blir ditt mest spennende – vi skriver for deg, det er alltid gratis og uten forpliktelser. Er du klar for et drømme-år med oss?

Vargas

Savner du Sverigeturene til Systembolaget?

Savner du Sverigeturene til Systembolaget? Eller synes du det er fint at også svenskene kan få kjenne på dette med tomme butikk-lokaler? Slik ansatte på Vinmonopolet har opplevd det gjennom flere tiår. Så lenge grensene til Sverige holdes lukket, vil vi ikke kunne handle sommervinen og sommerølet slik vi pleier.

Vi som er så heldig å bo ved grensen. Vi må til Vinmonopolet, stå i kø for spyling, deretter kan vi gå inn og handle drit, vin og øl til dobbel pris av det de gjør i Sverige. Savner du Sverigeturene til Systembolaget?

Savner du Sverigeturene til Systembolaget?
 • Add your answer

Stengte grenser i hele sommer

Selvsagt handler stengte grenser mot Sverige om vår egen sikkerhet. Svenskene ser ut til å ha bommet kraftig på smittevernet rundt Coronaviruset. Det er mange tusen døde i Sverige, noen få hundre i Norge. Det gjør at Erna og Helsemyndighetene ikke har noe annet valg, enn å stenge svenskene ute fra landet. Og dessverre, nekte nordmenn tilgang til Sverige og Systembolaget, matbutikkene og campingplassene – for vår egen sikkerhetsskyld.

Lest? Matprisene stiger – slik sparer du penger!

Det kan hende det vil bli ettergitt noe på reglene for alle med eiendom og fritidsboliger i Sverige. Og kanskje for alle nordmenn som skal reise til Danmark i sommer. De er det mange av. Det er som kjent betydelig enklere å komme seg til Danmark via Sverige. Foreløpig er ikke denne muligheten åpne.

Savner du Sverigeturene til Systembolaget?

Danskene venter på nordmenene

Savner du Sverigeturene til Systembolaget? Det er jo som kjent ikke bare øl, vin og sprit som er betydelig billigere i Sverige. Vi kan dessverre ikke ramse opp alt, for det ville bli mye å skrive. Men kjøtt, meieriprodukter, frukt og grønnsaker (ikke alt) sjokolade, smågodt, brus og hermetikk – er noen av varene det lønner seg å handle i Sverige. Og selvsagt sigaretter, snus og tobakk er betydelig rimeligere.

Etter det NRK erfarer mener regjeringen at risikoen for koronasmitte i Sverige er for høy. Derfor vil det fortsatt ikke være mulig å dra til Sverige uten ti dagers karantene når man kommer hjem til Norge igjen.

NRK.no 12.06.20

Heldigvis har altså Norge og Danmark inngått en avtale om å åpne begge lands grenser – for hverandres innbyggere. Fra dato 15. juni. For å unngå at to millioner nordmenn brått står på Gardermoen med billetter til Kastrup de ikke får bruke. Eller på kaia i Oslo for oss som fortsatt lar være å fly – før vi absolutt må.

Sommeren hele Norge reiste til Danmark? Er du av de få, som allerede har hus, fritidshus, campingvogn, eller får bestilt hotellrom i Danmark denne sommeren. Kan du jo begynne å glede deg til en perfekt sommer. Bedre blir den neppe noe annet sted.

Handelslekkasje

Danmark har god og billig mat, godt drikke til langt under halv pris av her hjemme, men de har stive priser på bæreposer, da. Miljøbevisste som de er, danskene. Danmark har fantastisk kjøtt og ost, de har vidunderlig bakverk. Og deilige campingplasser. Så er de fryktelige hyggelige, disse danske, ikke sant?

En av hovedgrunnene til at du bør reise til Danmark i sommer er altså prisnivået, det meste er billigere enn i Norge. Og billigere enn i Sverige. Savner du Sverigeturene til Systembolaget, så er du neppe alene. Naboen din støtter deg helt sikkert. Fordi det er mye penger å spare på å handle andre steder enn i Norge.

Vi har skrevet om det før og vi vil skrive om det igjen. Handelslekkasjen til Sverige nærmer seg 20. milliarder kroner per år. Nå ser vi hva stengte grenser gjør med det norske forretningslivet. Butikker på Østlandet, ja, langt inn i landet, med tre timers biltur til svenskegrensen, melder om doblet omsetning. Køen på Vinmonopolet blir lengre jo nærmere sommerferien vi kommer.

Arbeidsplasser vil forsvinne når grensene åpner. Hvorfor gjør ikke regjeringen det som for alle er så innlysende?

Dette vil altså regjeringen Solberg ta fra oss i det øyeblikket grensene åpner igjen. Da vil norske butikker, inkludert Vinmonopolet tømmes for kunder. “Alle” vil til Sverige for å få billigere varer. Dette kunne regjering ha ordnet ved å senke avgiftene på alkohol, kjøtt og meieriprodukter.

Så snar vi får normale tilstander og åpne grenser, vil Sverige igjen gjøre seg rik på norske kunder. Det er en skandale.

Vargas

7 veier til den perfekte Norgesferien

7 veier til den perfekte Norgesferien. Enten du skal reise med svigermor på slep, storfamilien eller bare med den deilige kjæresten din. I år blir det enten Danmark eller Norge som blir destinasjon, og siden Købehavn ikke tillater overnattinger. Blir valget enkelt.

Tenk hva hele Norge har å by på av fantastiske destinasjoner, fra sør til nord, fra vest til øst. Fjell, storby, vidde, sjø, hav, Svalbard, Nordkapp, Tromsø ,Oslo, Lofoten, Bergen eller det blide Sørland. Norge, mitt Norge. Endelig skal vi kunne få bruke hele landet. Gjennom hele sommeren. 7 veier til den perfekte Norgesferien gir deg råd du vil angre på å ikke holde.

Lest? Sommerferie uten penger? Slik gjør du det!

Best av alt med å feriere på hjemmebane, du slipper å miste, glemme eller legge ingen passet. Det kan du la ligge i safen. Har du ikke bestille sommerferie allerede, kan du slite med å finne overnattinger på ditt favoritt-reisemål. Særlig om du velger juli måned. Fellesferien har denne uvanen med å fylle de populære turiststedene.

AS Norge åpner opp

Men i år er det jo ingen turister her – ergo skal det være plass til din bobil på norske veier.

Siden du er så smart å følge Vargas12.com sitt faste nyhetsbrev, får du alt fra gode råd. økonomiske tips. Siste nytt om engelsk fotball, eller råd om reisemål i tidenes annerledes sommer. Sørg nå for å bestille hotell, hytter, Campingtur eller om bord i ferger eller båt – og bruk kredittkort.

7 veier til den perfekte Norgesferien
Foto: Martin Kraut Nordland

Alt tyder på at AS Norge åpner opp, mer eller mindre helt og holdent. Mulig hoteller og kantiner blir tvunget til å holde bufeene stengt. Mulig blir det gjort smittevernstiltak, én meters regelen forblir og man skal vokte seg vel for å bli for mange samlet. Men det som så ut til å kunne bli et langvarig mareritt ser ut til å gå mot en normalitet.

Lest? Slik lager du ekte hotellfrokost – hjemme!

Hva som venter oss til høsten, vet vi lite om – derfor bør vi gjøre det vi kan for å kose oss maks i sommer. Enig? Det kan tross alt bli den siste, for noen og enhver. Ergo har du argumentene i orden for å la festen gå ut i de små timer.

7 veier til den perfekte Norgesferien

 • Bilferie – sjekk bilen, hele bilen – også det under panseret, best kjent som motoren
 • Pakk i tide. Stress pakking resulterer i at du glemmer halvparten
 • Bli enige om reisemål, lengde på oppholdet og hold dere til planen – la barna vær med å bestemme
 • Telttur – ikke gå for langt de første dagene, husk krydder og kokekar, sovepose og teltet
 • Legg igjen elektronikken hjemme – særlig barna får en bedre feire om foreldrene er til stede – også mentalt
 • Ta med reservekort, mister du det ene VISA-kortet du har med på tur – kan du få trøbbel
 • Ferie-budsjett – vet du hvor mye penger som kan brukes daglig? Er du sikker?

Tåke i fjellheimen

Skarve fire, kanskje fem uker av et helt år, er det vi har til disposisjon. Sommerferien er hellig for mange nordmenn. Derfor er været så veldig viktig, særlig om vi skal holde oss innenfor landets grenser, slik mange av oss skal i år. Av den grunn kan det være smart å tenke alternativ til telt. Om været skulle bli “vanskelig“. For det finnes som kjent ikke dårlig vær.

Dessverre er det store sjanser for mye regn, siden de norske somrene de fire siste årene har vært svært solrike. Det kan bety god planlegging for alle som skal til fjells, for aller første gang. Nedbør kan bety tåke, og tåke i den norske fjellheimen, fadder du ikke med.

For barna kan klatreparker, badeland, tivoli og opplevelsessenter være den ultimate ferien. Det er mange nordmenn som skal feriere samtidig. Men det begynner virkelig å haste, om du ikke har bestilt. Vær kreativ. Ikke reis til de samme destinasjonene som alle andre.

Husk Reiseradioen

Velg yttergrensene, velg steder som ikke er like kjent over hele landet. Og tenk sikkerhet, tenk smittefare og ta vare på hverandre. Hver dag. Og ikke glem å lytte til Reiseradioen. Den starter lørdag 20 juni. Også i år, heldigvis. 7 veier til den perfekte Norgesferien.

Velger du heller Danmark enn Norge, må du huske på nye innreise- og oppholdsregler fra sist gang du var på besøk. Nå må du bestille seks døgn minimum overnatting. Enten på camping, i sommerhus eller på hotell. Om du vil oppleve deilige Danmark.

Vargas

Sommerferie uten penger? Slik gjør du!

Sommerferie uten penger? Slik gjør du! Om du vet om destinasjon og antall reisende, er det hele et regnestykke. Et regnestykke som aller heilt bør gå i null. Du skal leve etter sommerferien også, ikke sant? Sommer betyr reising for mange, i hvert fall sommerferie.

Ferie om sommeren betyr at man ønsker å gjøre det man ikke kan resten av året. Da trenger man cash.

Dessverre må d u glemme Sverige, fordi grensene til Sverige er stengt. Bare å skrive det er surrealistisk. Du må feriere i Norge, eller i Danmark. Inntil videre er det de alternativene man har. 15. juni vil regjeringen avklare om Norge åpner grensene til flere feriedestinasjoner.

En Norgesferie kan vær spennende nok, det finnes en rekke destinasjoner du ikke har besøkt. En sommerferie uten penger, er ingen sommerferie verdig. Slik gjør du om du ønsker å få en vellykket ferie, alene eller sammen med dine nærmeste.

Har du jobb, har du inntekt

Hvordan får du tak i mye penger på kort tid? Rane en bank, er ikke smart. Ikke å stjele heller. Derfor bør du planlegge, og du burde strengt tatt ha begynt i fjor høst. Men siden du er smart nok til å lese denne bloggen – Vargas12.com, får du en rekke kloke råd, som vil gi deg nok penger til en vellykket sommerferie. Sommerferie uten penger? Slik gjør du!

Å være permittert eller oppsagt grunnet Pandemien er ingen enkel affære. Da kan økonomien være et tilbakevennende problem. Nettopp derfor skal du tenke deg godt om før du brenner av et par kredittkort, for en reise eller ferie i sommer. Om du ikke er i stand til å betale tilbake. Det kan bli vanskelig nok fra før. Om du altså ikke har inntekt.

Har du jobb, har du inntekt, har du inntekt bør du se hva banken kan bidra med, eller du kan selv spørre banken. Om å få forlenge boliglånet, eventuelt betale kun renter i en begrenset periode. Og få et par måneder avdragsfri betalinger. Det vil hjelpe dere et stykke på veien.

Sommerferie uten penger? Slik gjør du!
Gardasjøen nord i Italia Foto: Randi 3000 via Pixabay

Et budsjett gir deg svar

Du kan slå sammen dyre forbrukslån til et større lån, eventuelt “bake inn” flere lån inn i boliglånet. Men det er ikke der du gjør de største endringene for deg, om du er vant til å bruke mer penger enn du har. Skal du på sommerferie og bruke endel penger i flere uker – må du ha endel. Da hjelper salg av eiendeler.

Setter du opp ett sommerferie-budsjett over hva pengene skal gå til gjennom sommeren, gir det deg det svaret du behøver.

Det smarteste du kan gjøre om du har dårlig råd, er å face problemet. Ta kontakt med banken og be om råd.

Sommerferie uten penger? Slik gjør du!

 • De små lommetyvene, som kjøpekaffe, vann på flaske og mat i kantina, utgjør fort tusenvis av kroner i løpet av et år. 
 • Gjør du daglige innkjøp, blir det fort mye dyrere enn om du handler én gang i uka. Gå over til ukes-handling, og bruk handleliste. 
 • Har du ting du ikke trenger, og kan selge? Det kan være alt fra klær og utstyr, til bil nummer to. Her kan det være penger å tjene. 
 • Du kan også vurdere hvilke muligheter du har til å øke inntektene dine gjennom en annen jobb, eller tilleggsjobb.
 • Hva går pengene dine til, vet du det? Hva kan du gjøre for å bruke minst mulig for å ha mer igjen?
 • Om du har en båt som ikke brukes, bør den selges, nå. Det er båt-feber i Norge, alle vil ha båt.
 • Alt av elektronikk er enkelt å selge, plukk sammen og selg unna – alt du ikke bruker.
 • Bruk kredittkort ved bestilling av reiser, da får du automatisk reiseforsikring med på kjøpet.
 • Endre forfallsdato eller søke om avdragsfrihet i banken.
 • Be om forskudd på lønn, lån gjerne penger av venner, familie eller kollegaer – vit å kunne betale tilbake.
 • Selg alt du ikke behøver, rydd hele huset, kjeller og loft
 • Bytt bank, strømleverandør og gjerne jobb for bedre økonomi
 • Følg pengestrømmen, invester klokt med lav risiko
 • Senk levekostnadene på hverdagen, smør matpakke, vær nøktern
 • Øk inntekten, ta en ekstra jobb
 • Begrense forbruket, ha disiplin på alle innkjøp også mat
 • Eller du kan velge å være hjemme og ha bedre råd etter sommerferien

Fått vedtak fra NAV med virkning fra før 20 mars 2020 – hva gjelder for deg?

Hvis du får vedtak om dagpenger med virkning fra før 20. mars 2020, gjelder de tidligere reglene om: 

 • Minsteinntekt 
  Du må ha hatt inntekt fra lønnet arbeid på minst 1,5 ganger folketrygdens grunnbeløp (G) de siste 12 månedene, eller minst 3 ganger folketrygdens grunnbeløp i løpet av de siste 36 månedene 
 • Hvor mye du får i dagpenger
  62,4 % av inntekter som gir rett til dagpenger
 • Reduksjon i arbeidstid
  Du må ha fått arbeidstiden din redusert med minst 50 % i tiden frem til 20. mars 2020. 
 • Ventetid
  Når du blir arbeidsledig og får rett til dagpenger, må du avtjene en egenandelsperiode tilsvarende tre stønadsdager før dagpenger kommer til utbetaling 

På tide å dra på besøk?

Du kan altså med noen enkle grep, skape deg bedre råd ved å følge disse enkle rådene, send oss en tanke, når du spretter Champagnen i sommer. Om det ikke gjør deg rik, vil du i hvert fall ikke bli gjeldsslave. Sommerferie uten penger? Slik gjør du!

Vi har satt fokus på din lommebok i sommer. Slik at du skal kunne nyte sol, varme, ferie, reising, konserter, festivaler, hotellopphold og besøke alle vennene og familie. Alle de du har forsømt i alle år. Nå er det på tide å leve. Og gjør opp for seg.

Først må du ha et godt og fornuftig kredittkort, som gir deg femti til seksti dagers kreditt, her får du alltid gode forsikringer ved betaling av reiser i tillegg. Men ta aldi ut kontanter i inn- eller utland, det er dyrt.

Vargas

Norgesferie – er du klar over mulighetene?

Norgesferie – er du klar over mulighetene? Endelig er vi alle tvunget til å feriere i eget land. Alle samtidig, alle i løpet av fem sommerferie uker, vil det bli litt trangt tror du? Selvsagt ikke. Vender du Norge på langs, havner Nord-Norge Sør i Italia. Norge er et langt, fantastisk land – med berørt og uberørt natur. På tide å sjekke det ut?

Enten du liker storbyferie, padle i kajakk langs kysten av Lofoten, rorbuferie i Kirkenes. Eller velger å bo i de pittoreske delene av Risør. Eller kanskje telte i fjellheimen? Går du langt nok, vil du kunne gå én uke uten å møte folk. Om det er det du vil.

Norgesferie – er du klar over mulighetene? Enten du velger den ene eller andre reisemåten – norsk sommerferie kan bli den beste på veldig lenge. Utfordringen for mange er reisebudsjettet. Også her er det håp. Siden du er så smart å lese Vargas12.com, noe du forresten bør fortsette med, gir vi deg økonomiske tips. Helt gratis.

Selg unna alt du ikke trenger

De tre neste månedene kan du velge å ikke betale renter for boliglånet. Vips, og du sparer rundt fem tusen kroner per måned. Dette kan du gjøre selv i nettbanken din, eller ta kontakt med banken, så hjelper de deg med operasjonen. Å forlenge lånets totale løpetid, er en annen måte å hente inn cash på. Husk at du nå ikke skal ha mer enn ca 1,5 prosent i renter på boliglånet. Har du mer, bør du forlange bedre betingelser.

Er det ikke på tide å benytte all ledig tid til å rydde på loftet, i garasjen og i kjelleren. Selg alt du ikke trenger før sommerferien?

Du kan tjene inn halve reisebudsjettet, bare ved å selge ting du faktisk ikke skjønte hadde noen verdi. Nordmenn elsker å handle brukt. Hva med garderoben? Burde du ikke selge tjue par sko? Du har sikkert igjen mange nok allikevel? Bunaden alene kan du få ti lapper for. Bruk kreativiteten. Selg hytta, selg bilen eller båten. Du må ha inn gryn. Selg, selg, selg.

På tide med bobil?

Så til sommerferien. Gleder du deg? Det har du sannsynligvis god grunn til. Vårt beste tips for sommeren, er å leie, eller kjøpe bobil, om du har god råd. Bobil er den nye vinen. Eller reisemåten, om du vil. Å ta med seg hjemmet på fire hjul, og kjøre dit man tror man vil trives best – er en fryktelig smart måte å feriere på. Nordmenn har gjort det siden femtitallet. Den gang med campingvogn. Standaren på boligen har økt i takt med prisene, opplevelsene den gang var sikkert like bra.

Annerledes-sommeren 2020, da ingen uten gyldig grunn, kunne reise ut av Norge. Til de vante sandstrendene på Playa del Ingles. Play del Mar eller en eller annen Playa, hvor paraplydrinker blir servert. Vi må nøye oss med kongeriket, feriere hjemme, uten å behøve å grue oss for det. Vi tror at Norgesferien kan bli fantastisk. Det er faktisk helt opp til deg selv.

Gå tur

Norgesferie – er du klar over mulighetene?
Dalen Hotel i Telemark Foto: Finn Roar Moen // Pixabay

Dessverre helt uten de store konsert og festival-opplevelsene i år. Men med små intime happeninger med ikke mindre enn to hundre, kanskje fem hundre publikummere, om vi oppfører oss ordentlig. Det kan bli riktig bra, det. Men da gjelder det å vite hvor og når disse intimkonsertene arrangeres. Disse annonseres fortløpende og blir raskt utsolgt. Vær på vakt.

Du har en jobb å gjøre, sommeren står for døren, skal du rekke å kjøpe bobil, bør du gjøre det nå.

Å gå tur. Er et norsk fenomen. Ingen andre mennesker på kloden, går så mye tur som oss nordmenn. Vi blir dausjuke om vi ikke kommer oss ut på tur. Det være seg søndag eller midt i uken. Ut på tur må vi. Med niste og termos. I fjellet eller gatelangs, på asfalt, grus, gress eller sti. Derfor er det mange nordmenn som foretrekker den måten å feriere på også.

Dårlig norske veier

Gjerne med sekk på ryggen, sovepose og liggeunderlag. Fjellsko og fjellanorakk, kaffekjelen dinglende bakerst, rast eller overnatting? Ta det som det kommer. Ut i skogen – opp i trærne skal vi. Her behøves det også en god planlegging, men alle overnatter gratis i den norske fjellheimen. Fisker du etter ørret, bør du ha fiskekort, men det visste du, sikkert?

Mange hundretusen nordmenn skal ut på dårlige norske veier i sommer.

Det krever riktig utstyr. Har bilen byttet bremser? Nok bremseveske? Er bilen EU-godkjent? Har du beregnet hvor mye drivstoff du behøver til og fra, Oslo-Finnmark? Når hadde du service sist? Hva er service, tenker du kanskje? Hvem tok avgjørelsen om at svigermor skulle være med på turen? Var det så smart?

Norgesferie – er du klar over mulighetene?

Hotellene åpner igjen. Hurra. Norske hotell er av god europeisk standard. Koster endel, men også her kan du gjøre et kupp.

Om du allerede vet hvor du vil reise, book et hotellrom og prut så det renner av deg. Hotellkjedene er desperate etter å få overnattinger, nå kan du som potensiell gjest – forlange rabatt. Du bør få det beste rommet til kraftig redusert pris, men vær rask. Det er mange nordmenn som skal presse ferien inn i juli måned.

Hvem du skal reise sammen med, avgjør også hvor det er smart å reise. Det er ikke lurt å kjøre i en trang, liten bil i timesvis, med et spedbarn i baksetet. Det er heller ikke så lurt å dra på fjelltur, uten å være en smule forberedt, eller padle kajakk uten å kunne svømme. Det er visse kriterier man bør ha klart for seg. Sommerferie skal være ferie for alle – også barna.

Norge åpner opp i juni

Klatreparker, badeland og fornøyelsesparker blir tilgjengelige i løpet av juni. Tusenfryd åpner lørdag 13. juni og alle andre aktivitetstilbud vil sannsynligvis åpne etter 15. juni. Noe som gir hele familien en mulighet til å få en perfekt sommerferie.

Burk Norge, bruk hele landet, reis kort, langt og lenge. Enten du kjører selv, velger alternative reisemåter. Togene går, fergene også. Har du ikke bil, kan du kanskje låne en. Den rike naboen er sikkert villig til å låne deg en av sine båter, tror du ikke?

Har du ikke råd til å reise på ferie, kan du være kreativ hjemme. Husk du må ikke sitte inne hele sommeren, om du er frisk. Beveg deg i nærområde, smør niste og ta turen til nærmeste strand. Det behøver ikke bli dyrt.

Norgesferie – er du klar over mulighetene? Destinasjon, reisemåte, budsjett og hvem du reiser med er avgjørende for resultatet. Å reise på måfå er en mulighet, men da bør du likevel vite hvem som er med. Har du plass nok i firemannsteltet til seks stykker?

Mulighetene er faktisk like mange som sommeren i fjor eller sommere før det. Mulighetenes sommerferie står for døren. Er det denne sommeren du skal gjøre alt du har tenkt å få gjort? Hoppet i fallskjerm? Bygd den garasjen eller ta kontakt med en fjern slektning du har tenkt på lenge?

Alle gode minnene du har fra somre du var lykkelig uansett hvor du var. Det er på tide å nyte igjen.

Alt annet enn været. Du må tåle norsk vær i hele sommer.

Vargas

Slik kan du Harryhandle før sommerferien!

Slik kan du Harryhandle før sommerferien! “Halve Norge” savner det sårt. Det å spare penger på svensk side av grensen til Sverige. Svenske priser på en rekke matvarer som smør, grillmat, svin, kjøttdeig, storfe og kylling. Tobakk, snus og alkohol. er attraktive for avgiftsbelagte nordmenn.

Det er mye penger å spare. Harryhandel kan være så Harry det bare vil – nordmenn savner grensehandelen. Nå er det dog håp.

Lest? Norges minst fornøyde kunder sliter med …

Skulle Erna Solberg og helsemyndighetene velge å opprettholde ti dagers karantene for reisende – som har vært i Sverige. Uansett årsak, må du finne alternative muligheter. Det finnes nemlig flere, som ikke gir grunnlag for nattevåk og bekymring for å ha brutt loven. Slik kan du Harryhandle før sommerferien!

Covid-19 tar liv

Det faktum at Covid-19 tar livet av en hel haug med svensker daglig, fortsatt. Bør åpenbart være en god grunn til å tenke seg om. At handelsnæringen i Strømstad og Svinesund griner på sine knær for at grensene holdes under oppsikt, og ikke lar hvermannsen reise som de vil, til og fra grensen – er ikke noe å bry seg om.

Er de så lite økonomiske anlagt, disse svenskene, at de ikke har klart å legge unna enn skjerv. Med millioner av norske handlende, siden rett etter andre Verdenskrig, kan de bare ha det så godt. Det burde ha vært rom for å spare seg en solid buffer over så mange år med handlekåte nordmenn på svensk side.

900.000 nordmenn handler i Sverige én gang per måned eller mer, og spesielt i det tidligere Østfold fylke, men også i Oslo og gamle Akershus fylke, viser tallene at innbyggerne handler mindre i norske dagligvarebutikker enn ellers i landet. 9,1 milliarder kroner, gikk forretninger i Viken glipp av i 2019, grunnet grensehandelen.

E24.no

Nordmenn legger igjen et sted mellom 15 og 18 milliarder kroner hvert år, noe av dette beløpet burde forretningene med løpende utgifter lagt til side for nettopp dager som vi har nå. Med Covid-19 hengende som en dødelig trussel over de fleste av oss. Omsetningen har økt gradvis år for år og var ventet å nå svimlende 20 milliarder norske kroner i år.

Skremmende scenario

Visst er det vel skremmende, hele dette scenarioet. Så skremmende at reisende fra andre nasjonaliteter kanskje ikke får komme inn i landet før i 2022. Kanskje ikke engang da. Grensene holdes ikke stengt, men det er en utvidet grensekontroll. Både tollvernet og Heimevernet i samarbeide med norsk politi – overvåker grensene strengt. Også andre steder enn Ørje og Svinesund.

Selvsagt kan ingen vite på forhånd at et dødelig virus fra Kina, skal stenge det meste av handelen mellom Norge og Sverige, over natta. Men det kalles å være bedre å være føre var, enn etter snar. Man bør alltid legge til side penger, til vanskeligere tider. Det gjelder ikke bare handelsnæringen i Sverige eller Norge, men Ola og Kari Nordmann, også.

De fleste forretningene, kjedene og handlesentrene i Sverige, særlig langs grensene, er avhengig av nordmenn.

Men vi er ganske så avhengig av billig(ere) varer vi også. Norske kjøleskap fylles ofte opp én gang per uke, eller én gang per måned av alt fra svensk ost, svensk melk, godis, kjøtt og flesk, og mengder med svensk brus. Brus på boks. Nordmenn hamsterer brett på brett – med sockerdricka. Fordi det er mye penger å spare.

Pass deg for smitten

Derfor er det som sagt håp. Slik kan du Harryhandle før sommerferien!

Du kan kjøre over grensen, handle hvor du vil, når du vil, der det er åpent i svenske butikker. Inkludert Systembolaget.

Pass deg for smitten, på samme måte som hjemme. Idet du kjører gjennom tollen på grensen får du klar beskjed om å være i karantene, fortrinnsvis hjemme – i ti dager. Det kan det være verdt, om du har fri, har ferie eller er permittert. Kjøleskapet og barskapet blir jo fullt.Men det er en liten hake. I verste fall, kan du miste rettighetene til sykepenger – om du kun har vært i Sverige for å handle

En annen mulighet. Som ikke gir så mange ulemper, er hytte eller sommerbolig i Sverige.

Har du hytte i Sverige, er du blant ca 12.000 nordmenn. Dermed er det også forsvinnende få, som kan benytte seg av denne rettigheten. Alle med sommerbolig kan kanskje få lov til å benytte sitt feriested, men sannsynligvis ikke før 15. juni.

Det blir avgjort av regjeringen i samråd med Helsemyndighetene innen 5. juni. I beste fall kan dette bli gjeldende, altså åpne grenser, fra 15. juni. Vi korsar båda tummarna.

Så et råd kanskje noen allerede har benyttet seg av. Kan du reise til Sverige og jobbe ( og selvsagt handle) i jobbsammenheng?

Utenlandsoppdrag

Din arbeidsgiver kan sende deg på et utenlandsoppdrag, det være seg ornitologiske undersøkelser i det svenske havgapet. Som journalist skal du intervjue tungt deprimerte forretningsdrivende i Strømstad. Som transportør frakter du varer til ikke bare Sverige, men kanskje andre land, og. Tungtransporten går, om ikke som normalt, så er det bevegelse i den bransjen.

En måte å handle lovlig på, der du slipper karantene eller straff, er om du allerede har vært syk og er påvist å hatt Covid-19. Hver så god, reis til Strømstad eller andre deler av Sverige og nyt de tomme forretningene. Du har med loven i hånden – lov til å handle deg blå.

Og et forslag helt til slutt. Har du venner, naboer eller bekjente, som jobber i Sverige, men bor i Norge og bor en fornuftig avstand (ett par timer) fra svenskegrensa. Send med handleliste. Hver uke. Dekker du bensinutgiftene til vedkommende, er det jo vinn, vinn. Du sparer jo penger uansett.

All den tid viruset fortsatt herjer både i Norge og Sverige. Bør man kanskje holde seg i ro for ikke å risikere egen og andres helse. Ingen vet hvor syk man blir av Covid-19.

Det vi vet er at man blir sykere jo eldre man er, men at også barn og unge voksne – har dødd i av Coronaviruset.

La fornuften komme alle til gode. Hold deg innendørs og la oss håpe at smitten er under kontroll 15. juni.

Konsekvensene da, i det øyeblikket Norge åpner for fritidsreiser ut av Norge, blir enorme økonomiske tap, på norsk side.

Les mer om myndighetenes reiseråd til utlandet på UD.no

Vargas

For Alt Vi Har Og Alt Vi Er

For Alt Vi Har Og Alt Vi Er! For nøyaktig 75 år siden opplevde det norske folk de sterkeste scenene i sine liv. Krigen tok endelig slutt. Nazistene måtte gi tapt. Norge og våre allierte vant andre Verdenskrig. Har du tenkt hva hadde skjedd – om Tyskland og Hitler vant med sin grufulle propaganda?

Det norske Forsvaret var selvsagt viktig den gang. Og er minst like viktig i dag 75 år senere.

Til tross for at det er fred. Kriger kommer og kriger vinnes, og tapes. Vi kan prise oss veldig lykkelig for at det ble en jubeldag 8. mai 1945. At Norge ble fri etter fem år med okkupasjon og alle problemer det førte med seg – for alle.

En solid markering

For Alt Vi Har Og Alt Vi Er! er et slag ordtak vi liker og som betyr så mye. Det Forsvaret bruker i sin representasjon for en solid markering av jubileet. For Alt Vi Har For Alt Vi Er, betyr jo egentlig alt. Alt vi har er landet vårt, for alt vi er, vi er nordmenn. I Norge. Det er det svært mange grunner å være stolt av.

Lest? Oslo – fra episenter til vannhull

Gjennom denne videoen forstår du sikkert litt hva det betydde for det norske folk, da. For kvinner og menn, unge og eldre, for utrygge barn, som hadde vært engstelige å redde i lang tid. 8. mai 1945 – kunne skuldrene senkes.

Det er på tide å takke. Takke de som takkes bør og de er mange.

For Alt Vi Har Og Alt Vi Er!
For Alt Vi Har Og Alt Vi Er!

Vi som lever i et velferdssamfunn som er i det beste og rikeste hjørnet av Europa. Har så mye å være takknemlige for.

Vi vil si takk til alle som deltok, som satte seg selv i fare, for å hjelpe andre. Vi vil si takk til de som gjorde sitt til at tyskerne ikke lykkes med å opprettholde makten. Med god hjelp av våre allierte, med Russland i nord, USA og Storbritannia, ble Norge til slutt frigitt.

Vi vil takke det norske Kongehuset for å si nei til Nazistene når det gjaldt som mest. Takk til det norske demokratiet som står sterkere enn noen gang. Takk til motstandsfolkene som nektet å la seg kneble. Som fortsatte å kjempe for et fritt og selvstendig Norge. Til havs, i luften og på bakken. Skjult i skogene og på fjellet – ofret mange av dem livet.

Hva var det de kjempet for?

De kjempet for vårt langstrakte land, for det vakre Norge med fjell og fjorder.

Ja, vi elsker dette landet, som det stiger fram, furet, værbitt over vannet, med de tusen hjem.

For Alt Vi Har Og Alt Vi Er! Er det Forsvaret er så mye mer enn bare soldater i konflikt. Forsvaret gjør en viktig jobb med å holde andre nasjoner under oppsikt. Sørge for stabilitet og trygghet i hele nasjonen. Ikke minst i nord og mot grensene til Russland. Men også til vanns og langs kysten.

For Alt Vi Har Og Alt Vi Er!

Men andre Verdenskrig kostet mange sivile og soldater livet. 9500 norske liv gikk tapt. 27 millioner soldater mistet livet, men betydelige verre, når 49 millioner sivile ble drept. Andre Verdenskrig er den verste konflikten på kloden gjennom alle tider.

Det er grunn til å flagge med det vakre norske flagget 8. mai.

Den 8. mai markerer vi de alliertes seier i andre verdenskrig. Vi feirer 75 år i frihet og vi hedrer alle dem som gjorde en innsats for å bekjempe nazismen. Fred og frihet er ikke noe vi har fått gratis og vi må aldri glemme denne viktige delen av vår historie.

Forsvaret.no

Frigjøringsdagen 8. mai

For det er selve Frigjøringsdagen 8. mai 1945, som er blant de viktigste for mange nordmenn. Forståelig nok. Det er dagen tyske styrker kapitulerte etter å ha okkupert Norge siden 9. april 1940.

Forsvaret bør hedres sammen med alle som var med på å bygge opp velferdsstaten etter krigen. Til det moderne Norge og det moderne og slagkraftige Forsvaret vi har i dag.

Takk for at Norge er trygt og et godt land å bo i. La oss håpe at freden vi fikk 8. mai 1945 – er kommet for å bli.

Alt hva fedrene har kjempet, og mødrene har grett, har den Herre stille lempet, vi vant, vi vant vår rett!

Kilde: Forsvaret.no

Vargas

Pin It on Pinterest