Jaget etter penger stopper Norge

Jaget etter penger stopper Norge, i hvert fall for alle som har planer om å reise med fly de nærmeste dagene. AS Norge går egentlig veldig bra nå. Arbeidsledigheten er rekordlav og bedrifter tjener endelig penger, etter at vi åpnet opp etter pandemien.

Estimated reading time: 4 minutes

Streik

Men det er malurt i gullbegret, flystreik truer samfunns-flyten. Nordmenn kommer seg ikke til Syden. Fete, overbetalte, svette, late og mette – sitter vi på kofferten på Gardermoen og myser mot tavlene. Innstillt, står det.

Les også: Slik reiser du trygt i sommer

Samtlige flyavganger som skulle ha gått mot varmere strøk vil ikke ta av som avtalt. Alt for mange flytekniker nektes å komme på jobb. Lockouten har slått ut i full blomst, og slår dermed ut hele samfunnet. Jaget etter penger stopper Norge.

Avstanden er veldig stor, og kravet fra NFO er langt utover det man har blitt enig med andre yrkesgrupper i samfunnet om

VG.no

De flyene som faktisk tar av, er enten svært forsinket eller går dagen etter de først er oppsatt. Kjedelig, men sant.

Egoister

Verdens rikeste land består av verdens største egositer.

Det finnes faktisk ikke grenser for hvor langt man er villig til å gå i de fleste sektorene, for å få enda litt mer penger i lønningsposen. Hvorfor heter det lønningspose, spør du kanskje? Jo, fordi mange nordmenn fikk lønna i kontanter før i tiden. I en papirpose, faktisk. Nok om det.

Jaget etter penger stopper Norge

Det er altså jakten på så mye penger som mulig, som gjør at vi stadig vekk ikke får levd det luksuslivet vi så gjerne ønsker og som vi er vant til. Vi har gull-skjeen så langt opp i ratata, de fleste av oss, at vi ikke ser dagslyset. Vi er så opptatt av egen velferd at naboen kan faktisk bare sulte ihjel, bare vi får det som vi vil. Mer penger og nok mat, aller helst.

Les også: Trender i Norge 2022

Jaget etter penger stopper Norge, og det legges merke til langt utover landegrensene. Vi er noen late egoister som er så opptatt av vår egen velferd at vi er villig til å dø av det. Dø av overvekt og høyt blodsukker, og tette blodårer.

Selvsagt finnes det en og annen sykepleier som går på jobb, uten å ha fått de lønna vedkommende fortjener. Er det én kategori arbeidstakere som burde ha fått et kraftig løft, hva lønn angår. Er det selvsagt alle disse fantastiske menneskene som i mer enn to år, har stått gjennom et helvetes mareritt, gjennom pandemien.

Der snakker vi ekte helter.

Gris

Flyteknikerne gjør også en viktig jobb, men de har allerede svært godt betalt. Og kommer med et så hårete og urimelige krav, at det ikke ligner grisen. Apropos gris.

Har du på din ferd nærmeste restaurant, for å bestille hummer og Champagne, sett deg litt rundt? Har du sett hvor vemmelig fete vi nordmenn har blitt? Vi er i gjennomsnitt tjue kilo tyngre enn for bare førti år siden. Velferden er i ferd med å ta livet av oss.

På et tilfeldig valgt klassebildet fra 70-tallet, over, ser du et overvektig menneske? Ikke vi heller.

Vi er faktisk i ferd med å spise og drikke oss hjel. Hvorfor det, tror du? Fordi vi kan og har råd til det, og har lyst. Maten, alkoholen og tilbudene er for billige. Vi har for mye penger og bruker de på reise, når flyene går. Og vi reiser til steder der vi får enda mer mat og billig øl – for pengene.

Jaget etter penger stopper Norge, men egoismen i tett samarbeide med fedmen er i ferd med å ødelegge hele nasjonen. Tenk litt på det.

Vargas

Slik reiser du trygt i sommer

Slik reiser du trygt i sommer ved å ta kloke valg på tur. Enten du reiser på biltur gjennom Europa, back packing på de greske øyer eller i Asia, eller med fly (om det ikke er innstilt, da) til USA. Dessverre så er verden i endring på en måte som gjør at vi alle må ta våre forhåndsregler.

Estimated reading time: 6 minutes

Sikkerhet

Enten det gjelder smitteøkning av nye varianter med Covid-19, ran, vold eller elektroniske tyveri. Det finnes mange grunner til å ta sikkerheten på alvor med helsa, våre verdier, men også for hver enkelt av oss sin identitet. En sommerferie-reise er ikke verd å ta noen risiko for.

Les også: Tapas og chill er digg

Slik reiser du trygt i sommer, ved å aldri ferdes alene på steder du lett kan bli ranet. Er du på reise i et fremmed land, bør du dermed ikke gå alene i det hele tatt. Og jo flere desto bedre er det for tryggheten. Ingen går på et reisefølge på fem, seks personer. Da er en enkeltperson et enklere offer.

Dessverre kan ranerne, også i Europa være svært unge gutter eller jenter.

De er ute etter raske penger, dine penger og dine verdier. Sørg for å ta med nødkort, nød-kontanter og gjerne en god og dekkende reiseforsikring som får deg helt hjem – om du skulle få problemer i utlandet.

Nordmenn som oppholder seg i utlandet er underlagt vertslandets lover og regler. Dette stiller klare krav til den reisende og setter rammer for den konsulære bistanden. Til grunn for norske myndigheters bistand til nordmenn i utlandet ligger bl.a. prinsippene om personlig ansvar og hjelp til selvhjelp. Den viktigste selvhjelp er å sørge for en god og dekkende reiseforsikring.

Regjeringen.no
Slik reiser du trygt i sommer
Slik reiser du trygt i sommer

Frankrike

Legg årets sommerferie til Frankrike. Frankrike er jo en av nordmenns feriefavoritter, spesielt i sommerferien. Det har mange grunner, men behagelig byliv, late dager på stranden og garantert sol og skyfri himmel – er faktorer verdt å merke seg.

Les også: Husk å logge helt av i sommerferien

Om du er smart, vent til etter det mye omtalte sykkelløpet som arrangeres her i juli. Da er det enklere å ferdes på veiene, men Frankrike, altså. Her får du verdens beste mat og kanskje verdens beste vin, om du dropper de største turistmagnetene.

Dessuten er Frankrike et stort land, severdighetene mange og opplevelsene enda flere. Derfor utgjør en sommerferie til Frankrike det perfekte grunnlaget for å lage nye ferieminner. Nedenfor kommer vi med noen tips til hvordan du får mest mulig ut av ferien der. 

Planlegging

Slik reiser du trygt i sommer – ved å planlegge turen, oppholdet og hjemreisen – godt nok. En sommerferie skal være en positiv opplevelse, det innebærer ikke å sitte i politiavhør et sted de kan verken engelsk eller svorsk. Med hoven leppe og tom pung.

Å planlegge reisen godt er faktisk det viktigste du gjør, for å få en vellykket sommerferie for hele reisefølge.

Husk at du slett ikke må reise utenlands heller, om lommeboka ikke tillater det, eller du av andre gunner vil la være. Så har faktisk Norge enormt mye å by på, denne sommeren også. Kanskje blir ferien like bra som sist, da vi ikke kunne reise utenlands.

For en vellykket sommerferie, med bil på norske veier. Bør du være du være klar for hva som helst. 

Er GPS-en oppdatert? Er du sikker på at svigermor skal være med i år også? Du vet, jo bedre forberedt du er, jo bedre blir ferien. Uansett hvor godt forbedret dere er, kan det skje ting du ikke kan forutse.

Da er det viktig å ha gode alternativ til endringer. Kanskje blir noen av dere akutt syke. Kanskje opplever dere motorhavari eller problemer innad i gruppen om dere reiser flere? Da kan det være greit å ha snakket sammen på forhånd.

Økonomi

Betale alle reiser og overnattinger med et bra VISA- eller Mastercard, det er den beste måten å være forsikret på. Men sørg for å ha reiseforsikringen i orden i tillegg. Den dekker ikke det du betaler av billetter og opphold på hotell.

Går f.eks SAS konkurs mens du er på reise og du skal hjem med dette flyselskapet, er det kjedelig. SAS fikser hjemreisen for deg med et annet flyselskap. Men reiseforsikringen dekker også alle typer utgifter du måtte få i forbindelse med kanselleringen. Så vær forsikret.

Slik reisen du trygt i sommer, ved å ta kloke økonomiske og sikre valg. Uten at noen skal verken se pinkoden din eller hvor du legger kortet eller mobilen. Sjekk også kvitteringen nøye hvor enn du handler.

Jo mer penger du har tilgjengelig på reise, jo mer frihet har du til å gjøre det du vil. Slik er det med penger.

Rikdom gjør deg fri til å gjøre så mye spennende og morsomt som mulig, på kortest mulig tid. Men det å ha dårlig råd gjennom sommeren, er nok noe de fleste nordmenn kjenner seg igjen i.

Her er det også mange muligheter i sommerferien, som ikke koster all verden. Dette kan du lese mer om i denne artikkelen på vargas12.com

Finn mer info om hva du bør gjøre for å reise trygt, her.

Vargas

Dette kan bli dyrt

Dette kan bli dyrt, veldig dyrt, om du ikke tar kloke og smarte økonomiske valg. Uroen i verdensøkonomien ser ut til å forverre seg, uke etter ute. I USA driver sentralbanksjef Jerome Powell og finansminister Janet Yellen, brannslukning, etter å ha sovet i timen i lang tid. Den amerikanske økonomien er tilnærmer ute av kontroll med lave renter og økt inflasjon som de største utfordringene.

Estimated reading time: 5 minutes

USA

10-års renten, statsobligasjoner, som omtales som verdens viktigste renter er nå på sitt høyeste på lang tid. Federal Reserve har et langsiktig inflasjonsmål på to prosent, denne våren var inflasjonen i USA på 8,3 prosent. Om du tror at dette ikke vil påvirke norsk økonomi, har også du sovet i timen. Dette kan bli dyrt for oss alle.

Les også: Reiseradioen – sommeren er her!

For alle med sparepengene sine i aksjer som skal tjene penger en gang i framtiden, så kalte vekstaksjer, bør sove dårlig nå. Fordi det er all grunn til å tro at nedgang på børsene vil fortsette. Særlig grunnet FEDs vilje til å øke rentene i USA.

Dette kan bli dyrt for amerikanerne, men også oss europeere.

Onsdag denne uken er det et nytt FED-møte der Powell etter all sannsynlighet vil sette opp renten med femti basispunkter, eller 0,5 prosent. Dette skjedde for første gang på 22 år, når sentralbanksjefen satte opp renten tilsvarende i mai. Utelukkende for å bremse den økende inflasjonen.

Powell er tvunget til å øke rentene for å forsøke å stagge inflasjonen, men det er ikke skrevet i stein at det er nok å heve rentene. Allerede sliter amerikanerne med dyre lån, dyrere mat og svært dyr bensin.

Dette kan bli dyrt

Inflasjon

Inflasjon betyr i korthet at pengene blir mindre verdt og alle varer øker dermed i pris.

I Norge har vi den samme utfordringen, men har ikke den samme reaksjonen som det voldsomme fallet Wall Street har hatt i år. Vi har olje og gass som har gått som ei kule etter krigen i Ukraina tok til.

Les også: Endelig sommerfest på Rådhusplassen

Disse olje- og gass-selskapene har tjent mye penger over lang tid, på høye olje og gass-priser og stor etterspørsel. Men skulle prisene på disse viktige råvarene falle, vil også Oslo børs bli med i dragsuget om det kommer til en resesjon i markedet.

En gallon med bensin koster i dag $5,0, som tilsvarer 13 kroner, noe som er en voldsom økning, bare i år.

Gjennomsnittsprisen på bensin er ca $2 per liter, globalt, mens her hjemme må vi trolig ut med 30 kr literen, i løpet av sommeren. Dette kan bli dyrt om ikke vi får på plass et avgiftskutt, eller at prisene på olje og gass normaliseres.

Kun fred i Ukraina og normaliserte tilstander rundt nedstigning av grunnet Covid-19 i Kina. Og mindre inflasjon i USA, kan berge sommerferien for oss nordmenn som vil på biltur.

Dette kan bli dyrt om du ikke tar grep i dag. Du bør sørge for å ha sparepenger nok til flere økte rentehevinger. Hvordan vil du takle den økte strømprisen som ser ut til å bli enda verre neste vinter enn den forrige?

Nedgangstider

Det er dessverre ventet nedgangstider i økonomien her hjemme og i verden forøvrig. En ny og mer smittsom variant av Covid-19 er funnet i flere europeiske land. Er du klar for en fjerde og femte vaksinesprøyte, nedstengning og hjemmekontor, gjennom en ny vinter? Ikke vi heller. Men vær mentalt forberedt på det.

Skal du ut å fly, bør du ikke reise med SAS.

Flyselskapet kan nemlig gå konkurs, til tross for at Danmark har sagt seg villige til å øke eierandelen i det kriserammede selskapet. Og reiser du med annet selskap kan det være vrient å få tak i billetter. Har du forresten husket å fornye passet? Om ikke kan du glemme å reise utenfor Skandinavia i sommer. Pass er ikke å oppdrive før til høsten. Tidligst.

Dette kan blir dyrt for oss alle, om vi ikke skrur ned forbruket og setter av penger til de vanskelige dagene som kommer. For de kommer, garantert.

Som om ikke dette var nok elendighet, så er det oppdaget en ny type flått, eller skaubjønn. En type som jakter på deg i mørke, tar deg til fange og suger alt blodet ut av deg. Neida, den gjør ikke det, heldigvis, men at den jakter på sitt offer – det gjør den faktisk.

Vi ønsker deg god sommer – og håper du overlever, økonomisk.

Vargas

Tips til en bedre økonomisk hverdag

Tips til en bedre økonomisk hverdag, særlig for deg som er så heldig å ha en jobb og en fast inntekt. Om du ikke har fast lønn, bør du gjøre alt du kan for å skaffe deg en inntekt, gjerne to. Fordi det blir trange tider også for oss nordmenn i tiden som kommer.

Bergenet lesetid: 7 minutes

Varmepumpe

Dyrere drivstoff til opp mot 30 kroner, en skremmende dyr vinter om strømprisene blir enda dyrere enn de har vært. Og maten, den blir dessverre dyrere den og. Det som er bekymringsfullt er at det i tillegg til dyr mat, blir mindre mat å velge blant. Foreløpig er ikke Norge verst rammet, men spådommene er dystre for flere land i Europa nå.

Tips til en bedre økonomisk hverdag kan kanskje hjelpe deg til å få endene til å møtes. Alt du egentlig behøver er inntekt, disiplin og mye ved. Har du ikke bestilt ved er du kanskje allerede for sent ute. Ved er den billigste måten å fyre på om du har et stort hus som må varmes opp.

Er det mulig å montere varmepumpe hos deg, er det selvsagt også veldig mye rimeligere enn varmekabler og panelovner. Men det er også en utgift forbundet med montering og kjøp. Så det blir et regnestykke for lommeboken. Du sparer utvilsomt mest penger når varmepumpe er montert og du sparer den inn ganske raskt. Men det kan koste fra 20-40.000 kroner å montere og det kan ta noe tid før du får den montert.

Tips til en bedre økonomisk hverdag

Sliter du med privat-økonomien nå er det av to årsaker. Du bruker mer enn du burde, eller du tjener for lite i forhold til livsstil og gjeld. Dette kan du fikse på med noen enkle grep. 

Har du fast inntekt nå, burde du ha hatt god økonomi. Faktisk den beste på lenge. Tips til en bedre økonomisk hverdag serveres til alle som leser denne bloggen, daglig. Eller bare av og til.

Faktum er at de lave boliglånsrentene vi har har hatt over svært lang tid; har gjort noen formuende eller gitt de fleste god råd. Dessverre kan det være et problem på lang sikt, fordi boliglånsrenten vil stige, en eller annen gang i framtiden. Garantert.

Utlånsrente

Bankenes utlånsrente er lav av flere årsaker, men den lave oljeprisen og liten etterspørsel etter olje på verdensmarkedet, er en medvirkende årsak, og at arbeidsledigheten fortsatt stiger – er med på holde renten lav. Men dette er nå i ferd med å endres.

Det som på sikt kan gjøre at boliglånsrenten stiger – noe som gjør at vi får dyrere lån og mindre til overs, er det motsatte. Er høyere inflasjon, pengene blir mindre verdt og vi kommer inn i en negativ økonomisk spiral. Ikke bare i Norge, men i Europa og ikke minst i USA. En økonomi som alltid har en sterk innvirkningskraft, direkte på norsk økonomi.

Tips til en bedre økonomisk hverdag

At oljeprisen stiger, verdensøkonomien får bedre pluss-tall og at flere av oss kommer ut i arbeide. 

Du har, uansett rentenivå, ansvaret for din privatøkonomi. Rentene stiger nå og vil være mye høyere, kanskje så mye som som to prosent høyere, neste år på samme tid. Dermed vil du automatisk få betydelig dårligere råd, av den grunn. Kan det være lurt å binde renta, nå? Kanskje, om du allerede har stram økonomi.

Norge

Snart blir du rikere enn på lenge, da kommer både feriepenger og skattepengene du har betalt inn for mye til staten‚ inn på din konto. Da bør du være smart å sette av litt ekstra til dagene som kommer, da du trenger litt ekstra. 

Men så er det også rare tider, sånn ellers. At alt blir dyrere har vi forstått, men så er det vanskelig å få tak i det du alltid kjøpte over disk før. Nå kan det være opp til et års ventetid, særlig på deler eller varer bestilt fra Kina.

Sommeren står for døren, men hvor skal man reise? Bør man i det hele tatt turen ut av landet i ferien?

Selvsagt bør du unne deg en ekstra is, et par turer i sommerferien og litt ekstra til barna. Men, det er nå du kan unngå å måtte ta opp dyre forbrukslån om vaskemaskinen eller bilen havarerer eller båtmotoren blir stjålet, ved å sette av litt ekstra. Eller dyre Sydenturer.

Makter du i tillegg å være økonomisk i hverdagen – de dagene det er flest av tross alt i løpet av et kalenderår, takler du kanskje en økning i boliglånsrenta på et par prosent. Dessverre kan det være virkeligheten for de fleste av oss om ett år eller to.

Enkle grep

Til slutt legger vi til noen enkle grep som bør gi deg bedre råd, både på kort og lang sikt:

 • Betal regningene i tide, si opp de “godene” du egentlig ikke har bruk for
 • Betaler du for mye i strøm, konkurransen er tøff, sjekk ut og bruk termostat som senker forbruket når du ikke er hjemme
 • Har du riktige og gode nok betingelser i banken, her er det mye å spare, er du LO-medlem f.eks, bør du få gode betingelser
 • Trenger dere to biler i husholdningen, kunne det holdt med én?
 • Gjør store innkjøp etter handleliste, unngå bensinstasjon-mat og impulskjøp
 • Reis til Syden, USA eller på fjellet utenfor sesong, om mulig, da er flyreisene betydelig rimeligere
 • Nordmenn kaster mat for milliarder av kroner hvert år, gjør kloke innkjøp som hindrer deg i å kaste mat
 • Unngå å ha sparepengene i banken, men spar heller i fond med lav risiko
 • Fyller du drivstoff på bilen de dagene prisen er lavest, kan du spare mye penger over 12 måneder
 • Betal ned de dyreste lånene først, gjør en verdivurdering av boligen og slå sammen smålån for best mulig rente

Dyrere

Mat vil kunne stige med 5%, det høres kanskje ikke mye ut, men legg på 5 prosent på de varene du kjøper ofte. Så vil du få et skremmende regnestykke som alle med vanlig inntekt vil merke. Et brød, kan i Norge i løpet av året, havne på 100 kroner. Per stykk, ja.

Dyrere råvarepriser, en rekke flaskehalser i frakt-sektoren er med på å gjøre tilgangen til varer generelt, vanskelig. Tips til en bedre økonomisk hverdag er gratis for alle som er så smarte at de leser denne bloggen, gratis.

Kjedene får ikke levert sine bestillinger som ble gjort for lang tid tilbake. Det være seg sykler, båtutstyr, hagemøbler, griller o.a som produseres i Asia. Som du gjerne skulle ha tak i til sommeren. Kommer senere fram eller kommer ikke fram grunnet delemangel. 

Skipene står i stampe fortsatt, i en lang rekke havner, verden over. Og prisene fortsetter å stige. Sydenturen, som du kanskje ikke har råd til, har også blitt dyrere grunnet drivstoffprisene.

Om du skal unne deg noe ekstra, sett opp et solid budsjett der du har regnet med alle utgifter, inkludert drivstoff, mat drikke og overnatting. Sparing er den aller beste måten å spare penger på. Og disiplin i forbruket.

Lykke til!

Vargas

Fete mennesker bør gjøre noe med vekta

Fete mennesker bør gjøre noe med vekta, fordi det er farlig å være overvektig. Det sier rikssynser Sanna Sarromaa i dette innlegget på VG.no. Den finske journalisten og forfatteren elsker å provosere med egne debatt-innlegg og hun har nordmenn på gaffelen, rett som det er. Hun elsker å provosere, men har hun også et poeng her?

Bergenet lesetid: 4 minutes

 • Skal vi la være å hylle overvektige kropper?

Overvekt

Den finske 42-åringen som selv har stilt opp naken i flere artikler, også det for å provosere og få fram egne poeng. Hun mener at man ikke skal hylle alle typer kropp og i hvert fall ikke de som er selvforskyldt overvektig. Vi mener at dette er nok et slag under beltestedet fra skribenten.

Les også: 7 veier til det perfekte måltid

Det finnes en lang rekke grunner til at mennesker kan være overvektig. Og det behøver slett ikke være at vedkommende ikke har forsøkt å gjøre noe med det. Hva synes du? Skal vi ikke hylle alle typer kropper, mennesker og personligheter?

Skal vi virkelig ha et samfunn der vi skal gjemme vekk kvinner, menn, unge og gamle som ikke er perfekte nok?

Sanna Sarromaa mener at overvekt er skadelig. Det har hun selvsagt rett i, men hva så? Skal vi ikke hylle en kropp som er stor, fordi det ikke er sunt for vedkommende? Kan ikke den store kroppen være vakker, enda det ikke er gunstig å være tykk?

Perfekt

Sarromaa sier videre i sin artikkel at det å hylle overvektige, blir som å hylle røyking. Nei, det er feil. Alle vet at det å røyke er farlig og forbundet med en rekke sykdommer. Men å være stor, overvektig og ikke innenfor idealbildet, ikke være forbundet med sykdom.

Man kan faktisk være både stor og sunn. Det er svært individuelt for hver enkelt person.

Fete mennesker bør gjøre noe med vekta

Om Saarromaa får det som hun vil, skal vi jakte det perfekte idealet, der sunne, vakre mennesker skal hylles. Alle andre skal skamme seg, gjemmes, skjules, eller i hvert fall ikke bejubles i sosiale medier – om man er overvektig. Er du med på at det er slik vi skal ha det i Norge?

Les også: Jakten på det perfekte liv

Hvilket samfunn vil vi da få om vi skal ha et klasseskille som går på vekt, form og kanskje farge? Er det ikke rom for ulikheter og størrelser vil det bli et elite-samfunn for de som er perfekte og innenfor en viss normalitets mal.

De vakreste med lav fettprosent får de beste jobbene, får vise seg på restaurant, på teater og vises i media. Alle andre må ta til takke med resten og helst ikke vise seg offentlig, med mindre det er strengt tatt nødvendig. Ærlig talt.

Fedme

Det eneste vi finner i Sarromaas innlegg som vi kan si oss enige i. Er påstanden om at fedme og overvekt koster samfunnet store summer hvert eneste år. Det kan dermed ikke bety at vi ikke skal hylle overvekt eller bilder av store mennesker. Det er å gå alt for langt.

Fedme og overvekt er primærårsak til over 3200 dødsfall i året. Sykdomsbyrden utgjør den største delen av regningen med 39 milliarder kroner

VG.no

Det er skattebetalerne som må ta store deler av den enorme regningen det koster å måtte behandle syke mennesker. Som av en eller annen årsak er overvektig og må ha medisinsk behandling.

Les også: Hva er attraktiv og sexy?

Sanna Sarromaa veide 48 kilo i tredjeklasse og har derfor førstehånds erfaring med å være chubby.

Det gir henne dog ingen god nok grunn til å hevde at vi skal la være å vise fram – eller hylle de største kroppene. Tvert i mot, mener vi. Man bør og skal vise fram et mangfold av kropper, uansett om det er sunt å være tykk eller ikke.

Fordi det er slik vi er, vi mennesker. Vi er veldig forskjellig, både mentalt, fysisk og utseendemessig. Uansett alder. Syk eller ikke.

Vargas

Dette bør du ha hjemme i krisetider

Dette bør du ha hjemme i krisetider – om du ikke får handle som normalt. Eller om strømmen blir borte på ubestemt tid og du ikke har vann i springen som du pleier. Det må verken bli krig eller konflikt for at de tingene du tar forgitt å ha tilgang til – ikke lenger er tilgjengelig.

Bergenet lesetid: 5 minutes

Krisetider

Krisetider kan være så mangt, ikke nødvendigvis krig. Det er faktisk nok med jordskjelv eller andre miljøødeleggende situasjoner lokalt, der du bor. Eller det kan komme til situasjoner der hele byer er i en unntakstilstand grunnet ekstremvær, orkan o.l.

Les også? Trenger du eget bomberom?

Men selvsagt også situasjoner der norske byer og Norge som nasjon, har havnet i væpnet konflikt med andre land. Er du din egen lykkes smed. Eller en enda farligere og mer alvorlig pandemi rammer oss, verre enn den vi nå er i ferd med å komme oss gjennom.

Dette bør du ha hjemme i krisetider – når normalen ikke er til å kjenne igjen.

Svært mange nordmenn er nok en smule naive i tankegangen, når det kommer til å få tak det mest selvfølgelige.

Men se for deg en gitt situasjon vinterstid som gjør at butikkene stenger, strømmen er borte og du ikke har tilgang til ved. Hva gjør du, da? Flytter inn hos naboen? Å flytte inn på hotell kan du ikke for også hotellene er stengt. En krise kommer raskere på den som ikke er forberedt.

Dette bør du ha hjemme i i krisetider når alt du normalt har tilgang til, ikke lenger er like tilgjengelig.

Du og din familie skal klare dere på egen hånd i minst tre døgn, med det du har stående hjemme. Derfor er det på tide å tenke det utenkelig. At tettstedet, bygda, byen eller landet du bor i, i verste fall blir en krigssone, eller at du må klare å overleve uten særlig hjelp utenfra.

Prepping

Prepping er ikke noe nytt fenomen, men det er langt mer aktuelt for oss nordmenn. Særlig etter krigen og invasjonen av Ukraina. DSB – direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, anbefaler at du har følgende stående trygt lagret i hjemmet, vi har laget noen eksempler:

 • Varmekilde til matlaging, gjerne propan-apparat
 • Fyrstikker, lommelykt med nok batterier, DAB-radio som går på batterier
 • Kontanter, minst 5000 kroner
 • Ved, om du har vedovn, ekstra drivstoff, rødsprit, gass og parafin
 • Vann, du behøver tre liter rent vann, per person, per døgn
 • Tørrmat som kjeks, knekkebrød, havregryn, makrell i tomat og hermetikk (som tåler langt lagringstid)
 • Toalettpapir, tørkerull, plaster og førstehjelpsaker
 • Tørket frukt, nøtter, sjokolade
 • Varme klær, sovepose og pledd
 • Jodtabletter ved atom-hendelser
 • Medisiner du er avhengig av
 • Søppelsekker som brukes til provisorisk toalett – på en bøtte, går strømmen, virker ikke toalettet

Prepping innebærer normalt å lagre langtidsholdbare matvarer på en forsvarlig måte. Og sørge for tilstrekkelig tilfluktsted for både lang og kort tid

NRK.no

Forberedt

Du kan faktisk ha igjen for å tenke at det verste, kan også ramme deg og dine nærmeste.

Det er alltid bedre å være føre var enn etter snar. Flosklene er mange om man leter etter de. Men det å faktisk være godt nok forberedt på en eventuell krise i hverdagen, i det normalt så trygge hjemmet ditt – kan faktisk redde liv.

Les også? Verden i støreste fare noen gang

Apropos floskler, vi lever i det tryggeste sekund i historien på det tryggeste sted på kloden, Nyt det! Som kloke Per Fugelli, sa det. Men tidene endrer seg raskt. Vi har en oppskalering av atomvåpen, det er igjen krig i Europa. Og ekstremvær og pandemi slår overskrifter ihjel om hverandre.

Joda, vi er tilsynelatende trygge i Norge. Men det er altså ikke mer enn 82 år siden Tyskland invaderte Norge.

At Russland går til angrep på Ukraina betyr åpenbart ikke at Putin tør å forsøke seg på et eller flere Nato-land. Men det er også andre deler av verden som gjør at framtiden i vår verden er og blir langt mer usikker, enn for bare få år siden.

Dette bør du ha hjemme i krisetider for å tåle uforutsette utfordringer.

Er du forberedt på dagene som kommer – der faktisk alt kan skje. Kan det være nettopp du som lykkes i å varsle politiet, naboer og andre, når katastrofen er et faktum – nær deg.

Vargas

Er du ung og lovende? Les!

Er du ung og lovende? Les! Som ung i Norge har du enorme muligheter. Du må bare få skikk på hodet ditt først. Legge vekk unødige bekymringer du slett ikke kan få gjort noe med. Ha riktig fokus og jobb hardt nok. Om du gjør det, vil du kunne nå så langt du vil.

Bergenet lesetid: 5 minutes

Ung og lovende

Det er selvsagt viktig at du vet hva du vil, men det er lettere sagt enn gjort om man er ungdom på vei inn i voksenlivet. Er du mellom 12 og 20 år eller mellom 20 og 30 år, er du sannsynligvis også ung og lovende. Kanskje du ikke vet det selv ennå, men har skjulte talenter som ikke har kommet til syne?

Er du ung og lovende? Les!

Les også: Slutten for Putin er i gang

Gi deg selv den sjansen til å vise verden hva du egentlig er i stand til å utrette. Vær grundig og nøyaktig, hardtarbeidende og målrettet i studietiden. Hard arbeid lønner seg alltid.

Du kan bli lege, psykolog, tannlege, lærer, politi, journalist, advokat, it-ansvarlig i et stort konsern eller politiker. Eller kanskje artist, skuespiller, pubverten eller operasanger? Følg drømmen din, men vit at det vil ta tid og koste blod, svette og mange tårer.

Å bli politiker, er litt spesielt. For det krever ikke mer av deg enn at du kan å prate for deg, du behøver ikke engang snakke sant. Det er en politiker. Og enda verre, du behøver ikke å ha plettfri vandel heller. Men det må man ha i de aller fleste viktige yrker – ellers. Er ikke det litt rart?

Er du ung og lovende? Les!

Er du ung og lovende? Les!

Jonas jarfari

En av Norges rikeste og sannsynligvis smarteste ledere, Nicolai Tangen (55), sjefen for oljefondet i Norges bank. Gav nylig ut prisen til årets ledertalent, Jonas Jarfari. Fordi Jonas, ifølge juryen, er en helt ekstraordinær, strålende og moden leder. Som leverer fantastiske resultater, intet mindre.

Jonas Jarfari er 32 år gammel. Og er leder for Google og er bosatt i Los Angeles i USA.

Les også: Slik øker du inntekten din

Så til det viktigste spørsmålet i denne artikkelen som bare du kan svare på. Kunne du ha vært Jonas?

Eller kunne Jonas Jarfari ha vært deg? Ville du kunne vinne en slik konkurranse? Vi tror du har et langt større potensiale enn du selv tror. Derfor bør de faktisk tenke deg selv, litt større og lengre fram enn du gjør i dag. Kanskje hadde du vært den perfekte leder, om du fikk sjansen og tok utfordringen.

Nicolai Tangen

Hadde du hatt litt gutts, baller eller stort mot, kunne du på samme spørsmål, svart: “Nei, jeg kunne nok ikke kopiert Jonas, men jeg vil ha ambisjoner om å bli like fantstisk som Nicolai Tangen“. Mannen som har mer enn 8 milliarder kroner på bok i inn- og utland.

Tangen har ingen tro på naturlig talent, og beskriver en god leder som en person som er nysgjerrig, hardtarbeidende, og bryr seg om andre mennesker.

DN.no

Klart du kan det. Men da må du være like villig som Tangen i å jobbe like hardt også, over minst like mange år.

Fordi suksess kommer ikke gratis, man bør være villig til å jobbe de timene som faktisk behøves for å nå sine hårete mål. Nicolai Tangen fikk den krevende jobben som sjef i oljefondet, ikke uten oppmerksomhet, men han er der. Fordi han ville ha jobben og var den best kvalifiserte.

Nicolai Tangen snakker russisk, er en av de mest suksessrike fondsforvalterne i Europa. 55-åringen har en mastergrad i kunsthistorie, og har spart opp en av verdens største kunstsamlinger fra skandinavisk modernisme.

Vi håper mange unge ledertalenter, har nettopp Nicolai Tangen som sitt store forbilde.

Kvinner

Er du ung og lovende? Les! Kanskje er det du som er Norges kommende statsminister i framtiden. Eller FNs generalsekretær om noen år? Eller hva om du ble NATOs første kvinnelige generalsekretær?

Som kvinne kan du selvsagt også bli en svært dyktig leder, det burde det ha vært unødvendig å skrive.

Se for deg kvinnelige ledere i alle land som har vært i militære konflikter de siste femti år. Tror du utfallet ville ha vært det samme, om du byttet de mannlige lederne i disse landene, med en kvinnelige? Nei, ikke vi heller.

De fleste kvinner ser diplomatiske løsninger enklere enn menn. Og de er mindre voldelige, ofte. I hvert fall som sitt lands leder.

Norge kryr av dyktige mennesker i en lang rekke yrker, både som arbeidsgivere, ledere, gründere eller arbeidstakere. Du kan selvsagt bli hva du vil. Alt er mulig og det umulige tar bare litt lengre tid.

Bruk taltentet ditt.

Vargas

Norsk natur turister kommer for å se

Norsk natur turister kommer for å se, både i sør nord, vest og øst. Men på Nordmøre, Romsdalsalpene, og Atlanterhavsveien er for oss – noe helt spesielt. Særlig på sjeldne solskinnsdager.

Turistnæringen

Når pandemien endelig nå er over her hjemme. Åpner det opp muligheter for en næring som har ligget brakk i to år. Turistnæringen.

Mange har gått konkurs, noen har fortsatt permittert hele staben, eller på gang til å starte opp igjen.

Les også: Fredrikstad – mye mer enn bare fotball …

Norske hoteller, for de som fortsatt eksisterer – har det vært tøffe tider. Men nå, våren 2022 ser alt mye lysere ut. Og til og med flyene er fulle – til og fra norske flyplasser.

Men også ruter fra utlandet til Norge – har flere reisende enn på veldig lenge, for de som velger å reise i luften.

Påsketur

Påsken 2022 har vi oppholdt oss langt hjemmefra. Nemlig på Averøy og Kristiansund på Nordmøre. Norsk natur turister kommer for å se, kan på de aller beste dagene, ta pusten fra selv hardbarkede kinesere, amerikanere og tyskere. Sistnevnte kommer ofte i egen bobil og legger ikke igjen mer enn en de må.

Uansett hvor i verden du reiser, det være seg i Andesfjellene, Afrika, Asia, Europa, eller Australia. Ta med det et åpent sinn og nok penger, samt et kart over reisemålene. Det gir deg unike muligheter til å se alle de stedene turistene ikke velger.

De aller fleste nordmenn velger å feriere i eget land i påsken, men reiser tul utlandet i sommerferien. Slik blir nok for de fleste i år, endelig, vil nok mange si.

Norsk natur turister kommer for å se
Averøy Foto: Vargas12.com
Norsk natur turister kommer for å se
Også Averøy Foto: Vargas12.com
Norsk natur turister kommer for å se
Dette er og Averøy Foto: Vargas12.com
Norsk natur turister kommer for å se
For ikke å snakke om dette, er og Averøy Foto: Vargas12.com
Norsk natur turister kommer for å se
Selvsagt, Averøy Foto: Vaegas12.com

Averøy

Uten et godt nok kamera er det ikke lett å ta gode bilder. Men nå har faktisk Apple og iPhone 12 såpass bra oppdatert kamera, at det lar seg gjøre å ta bilder ute i naturen – uten at det blir kornete.

Les også: Reisebrev fra vakre Örebro

Averøy har mye å by på. Det er Nordmøre på sitt beste ved fine soldager, og kanskje på sitt tøffest når storhavet blir jaget opp i orkan styrke. Det er da Atlanterhavsveien blir severdig og imponerende. Norsk natur turister kommer for å se – er når være blir mer enn bare vær. Men et naturfenomen uten sidestykke.

Bli inspirert til å reise på nye og spennende reisemål hos National Geographic, du også.

Averøy er en kommune på Nordmøre i Møre og Romsdal. Den består av flere store og mindre øyer og ligger ut mot Norskehavet og er ellers omgitt av fjordarmer. I øst er kommunen Kristiansund, i sørøst ligger Gjemnes og i sørvest Hustadvika kommune. Nærmeste byer er Kristiansund og Molde.

Wikipedia.org

Vargas

Påskehandelen gjør du billigst her

Påskehandelen gjør du billigst her, hvor titusener av nordmenn svir av 24 milliarder kroner i år. Ja, du gjettet riktig. På Nordby, Svinesund, Charlottenberg, Strömstad og Töcksfors valfarter handlekåte nordmenn. På jakt etter billig snop, brus, sjokolade, tobakk, vin, øl og flesk og ost.

Bergenet lesetid: 5 minutes

Sverige

Med sterk, norsk krone og økte matpriser i Norge – er det lenge siden det har vært så billig i Sverige, som nå.

Les også: Prosecco eller Champagne?

Påskehandelen er viktig for folk flest. Men den er svært viktig for norske butikker og kjeder også.

Sjelden er det mer penger å hente enn nettopp i høytider for Rema 1000, Coop og Kiwi. Det er mange dager stengt, skjærtorsdag, langfredag og første påskedag. Med kortere handle-tid på onsdag før påske og påskeaften. Gir det kjedene rom for å ha en voldsom omsetning på få dager før påske.

I år derimot, vil de som kan og er prisbevisste nok, reise til Sverige for å fylle handlekurven. Fordi norsk mat vil bli dyrere og dyrere. Mye grunnet alt for høye avgifter som ikke finnes i f.eks Sverige, ergo blir forskjellen enda større.

Tilbudene er bedre som i lavere pris i Sverige, avgiftene mindre, utvalget langt bedre på en rekke varer.

Det er nok for Ola og Kari Nordmann, som elsker å spare penger på billig mat. Vi vet om nordmenn som lett kjører fra Drammen til Svinesund, for å handle. En rute på drøyt 13 mil hver vei – og sparer penger. Til tross for dyr(ere) bensin.

Påskehandelen gjør du billigst her

Påskehandelen gjør du billigst her,

Systembolaget

Påskehandelen gjør du billigst her i Sverige. Verken på Kiwi, Coop Extra eller Kiwi, men i en hvilken som helst butikk i Sverige. Skal du på Systembolaget og bunkre noen treliters til påske, er det enda mer penger å spare. Vi tør påstå at du sparer mer jo mer du handler.

Les også: Dyrere og dyrere mat i Norge

Du som elsker Ipa øl, får en flakse med 0,33 ltr, med alkoholprosent på 6,9 for 19,90 svenske kroner. Samme flaske fra samme produsent, koster 69,90,- norske kroner – på Vinmonopolet. Altså en voldsom prisforskjell på øl, og slik er det på mange typer hvit- og rød vin også.

Om vi ser på utvalget her, er det igjen langt mer å velge blant på Systembolaget mot Vinmonopolet. Og slik har det vært i mange år. Utvalget av alkoholfritt øl har blitt riktig bra i Sverige, mot et norsk utvalg som er nesten fraværende.

Tar du med hva du sparer på kjøtt, vaske-artikler, sauser, noe frukt, meieriprodukter, dagligvarer og sukkervarer. Skal du måtte kjøre langveisfra før turen ikke er en besparelse i penger. I skrivende stund er det 8 kroner å spare per hundre lapp i favør norske kroner, mot svenske.

Et lite tips når du skal bunkre til påske i Sverige. Ta med bæreposer. Fordi svenskene har skjønt det og lagt på en helvetes høy avgift på plastposer. 4 kroner takk, for én bærepose.

Brus og sjokolade

Påskehandelen gjør du billigst her hvor utvalget på smågodt er betydelig bedre enn i Norge.

Les også: Nidar eller Freia – din favoritt?

Prisene vil også bli enda lavere nærmere påske, da vil vi finne smågodt ned mot 4,90, kanskje 3,90 noen steder. Mot 12,40 i Norge. Det gir enorme forskjeller på påske-snadderet om man er en familie på fire eller fler.

Nordmenn elsker bruk av alle slag. Denne varen er også mye billigere i Sverige grunnet høye avgifter i Norge.

Du får faktisk hele 12 flakser 1,5 ltr, for skarve 99 kroner + pant. Det for du selvsagt ikke i Norge. Mulig du kan finne 6 flakser til samme pris, men da er det et særlig godt tilbud. Halv pris på bruk også altså, i Sverige.

Sjokolade er manges “livrett” i påsken. Hva er vel en tur i fjellet, på vannet, eller på hytta uten verdens beste Kvikk Lunsj? Et norsk produkt, trodde du kanskje?

Vel, Kvikk Lunsj produseres i Norge, men Freia eies faktisk av digre Mondelēz, et amerikansk matvarekonsern. Men det trenger ikke bety så mye, all den tid sjokoladen er like god som alltid. Og nesten gratis. I Sverige.

For oss er det helt merkelig at politikerne ikke forsøker å gjøre noe – med den stadig voksende grensehandlene til Sverige. 24 milliarder kroner vil vi legge igjen i nabolandet i år. 24.000.000.000 norske kroner.

Vargas

Jakten på det perfekte liv

Jakten på det perfekte liv bør opphøre umiddelbart. Fordi livet blir aldri helt perfekt. Men full av kontraster med opp- og nedturer du synes er vanskelig å forholde deg til. Livet skal være litt krevende, men også bra, fint og flott. Men jakten på et perfekt liv uten noen form for bekymring, sykdom, problemer eller motstand – finnes ikke. Heldigvis.

Bergenet lesetid: 5 minutes

Nordmenn

Jakten på det perfekte liv må gjerne foregå inne i ditt eget hode. Der alt blir flott og fantastisk bare du vinner millioner av kroner i Lotto. Eller får den kjæresten du ønsker deg, den nye bilen du så lenge har drømt om eller toppjobben du har søkt på.

Du må gjerne drømme om evig lykke i et perfekt liv, men du kommer til å bli jævlig skuffet underveis.

Les også: Hva gjør deg lykkelig?

Ta heller tak i nuet. Grip dagen. Gjør det beste ut av dagen i dag og dagene som kommer. Slutt å tro at alt blir så jævlig fantastisk om du bare får tak i penger nok. Jakten på det perfekte liv er en illusjon som ikke finnes.

De rike bekymrer seg minst like mye som deg, bare kanskje ikke om penger, men om mye annet.

Perfekt

Vi nordmenn er heldige som har det så bra som vi har det i dette vakre landet vårt. Men er vi lykkelige? Forskerne som forsker på dette tema er samstemte i sine resultat. Nordmenn er ikke lykkeligere enn andre. 

Ikke har vi det perfekte liv, de fleste av oss heller, og det er kanskje like greit.

Norge er bra på så mangt, men vi som bor i dette landet har kanskje blitt litt for laidback? Kanskje vi rett og sett har hatt det for godt over tid? Muligens har velferdssamfunnet vært litt for ettergivende med goder? Vi får lite motstand og penger kastet etter oss om vi er syke eller mangler arbeid.

Er det litt flaut å si at vi har blitt litt bortskjemte. At vi aldri blir lykkelig om naboen har større hus eller penere bil enn oss?

Jakten på det perfekte liv
Finland, de tusen sjøers land Foto: Pixabay

Lykkelig nok

Vi nordmenn har det vi trenger og vel så det. Vi er engstelig for krig, pandemi, naturkatastrofer og sykdom. Men lykken ser ut til å være forsvunnet. Vi har sannsynligvis feil fokus. Og jakter på noe som er uoppnåelig eller så har vi for store forhåpninger, slik at livet blir en stor nedtur. Det er jo litt trist.

Derfor er det lykke vi higer etter hele tiden. Fordi det ligger i vår natur og ønske å få det best mulig. Og ofte er det materialistiske gode vi higer etter, som vi innbiller oss kan gjøre susen. Det gjør det nok i et par timer, men så starter vi på ny jakt etter ny kjæreste, ny jobb, ny bil eller ny skinnjakke. Vi stopper sjeldent å jakte etter mer lykke.

Les også: 7 tips mot depresjon

Fordi jakten på lykke og det perfekte liv, gjør oss aldri lykkelig nok. Derfor bør vi ta et tak i å bli fornøyd med livet slik det er akkurat nå. Har du forsøkt? Vi mener det er feil å fokusere på å oppnå en status, eller ekstrem lykke til enhver tid. VI bør være lykkelig nok for det vi har, etter vårt syn.

Burde vi strengt tatt ikke vært lykkelig nok, vi nordmenn, selv om vi verken har diger båt, Tesla eller hytte på fjellet? Har man mat på bordet og klær på kroppen så holder vel det? Eller? Vi har i det minste fred. Ikke krig.

Vi tror det er fullt mulig å leve et “perfekt liv” uten å gå rundt å være så fordømt lykkelig helle tiden.

Finland

Må vi på død og liv ha en hytte på fjellet, båt på fjorden og minst én bil hver til alle over 18 år i husstanden? Blir man lykkelig om man har iPhone, iPad, de feteste høretelefonene og mye penger? Noen vil si ja, men vi tror ikke på det.

Materialistisk lykke er kunstig lykke som går veldig fort over.

For ifølge en undersøkelse som er utført av Gallup og som er presentert av magasinet “Forbes”  havner Norge på en skuffende åttendeplass for 2021.

Over alle nasjoner som har målt innbyggernes lykkefølelse, vinner samme nasjon, igjen og igjen. Nemlig Finland! Finland, over alle nasjoner, vinnere denne konkurransen, noe vi slett ikke hadde gjettet oss til. Finnene er verdens lykkeligste folk med perfekte liv.

Ære være Finland for det. Jakten på det perfekte liv er altså å være finne, født og oppvokst i Finnland. De tusen sjøers land.

Har du vært i Finland? Ikke vi heller, men kanskje vi burde ta turen, for å finne ut hva Russlands nærmeste nabo – har på grøten? De har nemlig vunnet denne undersøkelsen fire år på rad. Og da gjør de sikkert noe vi nordmenn ennå ikke har lært, de setter nok pris på hverdagene.

Hvert eneste lille øyeblikk i livet.

Vargas

Pin It on Pinterest