Er du forberedt på alvorlige kriser?

Er du forberedt på alvorlige kriser? Vi ser på nyhetene at Europa er i brann, krisene er mange og svært alvorlige. Enten det være seg krig, konflikter, naturkatastrofer eller terror. Alt kommer nærmere, men er vi ikke trygge her hjemme i Norge, da? Eller bør vi være bedre forberedt enn det vi er i dag?

Bergenet lesetid: 4 minutter

DSB

DSB mener vi bør være forberedt på å klare oss selv, med eget beredskapslager i minst én uke. Ikke tre dager som tidligere anbefalinger.

Les også: Krisestemning på verdens børser

DSB står for Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap. Ekspertise for hva vi behøver å gjøre, for å være best mulig forberedt, når, om eller hvis vi havner i en krise.

Naturkatastrofene har rammet store deler av Norge de siste årene. Liv har gått tapt og store verdier har også forsvunnet. Kan man være forberedt på det?

DSB mener at verden rundt oss har endret seg så dramatisk, iht krigen i Ukraina og Israels angrep, og jakten på Hamas i Gaza. At vi bør være bedre rustet på at også nordmenn kan bli rammet av en alvorlig krise.

Selvsagt er det ingen direkte trussel mot nordmenn i Norge, at Israel og Hamas sloss i Gasa, eller at Russland fortsetter sitt overgrep mot Ukraina. Men verden blir et stadig vanskeligere sted å ferdes og leve i. Naturen blir vanskeligere å spå, vindene sterkere og nedbøren kraftigere.

Det bør vi ta konsekvensen av, alle som én.

Verden og livet slik vi har vært vant til å leve, har blitt mer uforutsigbart, noe som krever mer av oss i hverdagen. Vi må være mer på vakt enn tidligere. Både der vi bor, jobber eller går på skole.

Hva bør du gjøre nå, tenker du sikkert? For å være best mulig forberedt på dagene, ukene og årene som kommer.

Er du forberedt på alvorlige kriser?

Bildet er tatt av CSU-Extension fra Pixabay

Vann

Det er mange grunner til at noe uforutsett kan skje i ditt nabolag, som gjør at du ikke kommer deg til nærmeste matbutikk. Veiene kan være borte, oversvømt eller butikkene har måtte stenge grunnet langvarig strømbrudd. Da brenner det på dass, du må klare deg selv med det du har på lager.

Sørg for å ha nok vann tilgjengelig. Kjøp treliters-dunker, eventuelt lagre vannet på egne fat eller egnede beholdere. Du vil kunne klare deg uten mat, ganske lenge, men ikke vann. Vann brukes også til matlaging og for å opprettholde god hygiene.

Er du forberedt på alvorlige kriser? Du bør begynne med å ha tilgang på nok rent vann, det er faktisk livsviktig.

DSB anbefaler alle husholdninger å ha et lager på hele 9 liter vann, per person i sine nye anbefalinger. Gjerne mye mer, fordi man ikke vet hvor lenge en eventuell krisesituasjon varer.

Man bør legge på minnet at man behøver vann (ikke nødvendigvis drikkevann) til å trekke ned i toalettet.

Beredskapslager

Et beredskapslager bør inneholde følgende:

  • Ved/ parafin/ gass
  • Kontanter
  • Drivstoff/ rødsprit/ gass/ rødsprit/ parafin
  • grill/ kokeapperat
  • Lommelykt/ batteri/ radio m/ batteri/ mobillader til bilen
  • Sanitetsprodukter/ medisiner/ toalettpapir/ førstehjelpsskrin
  • Mat for én uke, tørrvarer, sjokolade, hermetikk, kjeks, nøtter, tørrmat, pålegg med lang holdbarhet
  • Tilgang til varme klær, pledd, sovepose
  • Fyrstikker, lighter
  • Stearinlys, lommelykt, hodelykt med batterier

Folk flest bør ikke, i følge DSB, gå å frykte krig i Norge i dag. Men det kan skje uforutsette ting, som gjør at du ikke kan leve som normalt i en begrenset periode. Det er da et beredskapslager skal gjøre denne perioden overkommelig for deg og dine nærmeste.

Er du forberedt på alvorlig krise? Vel, du er herved advart.

Kilde: Aftenposten.no

Vargas

Lykkeligere som rik?

Lykkeligere som rik? Sannsynligvis ikke, men det gir kanskje en frihet om man har så mye penger at man slipper å tenke på regningsbunken eller andre utgifter. Og som rik nok – har man nok en frihet som er betydelig mye verdt, men betydningen av rikdom stopper nok også der. Tror du at du hadde blitt lykkeligere som svært rik?

Bergenet lesetid: 5 minutter

Lykkeindeksen

I følge lykke-barometrene som kommer hvert år, er det finner og dansker som oftest er i tet som lykkeligst. Da kommer ikke penger eller verdien av penger særlig høyt opp på listen, det er andre ting som er viktigere for folk flest.

Les også: Rik over natta?

Om man har penger så man klarer seg uten å måtte snu på hver krone, så er det bra nok – for de aller fleste. Og det er kanskje slik de fleste har det også. At ting går rundt sånn akkurat, at man har til salt i grøten og litt til.

Norge kommer helt nede på syvendeplass på lykkeindeksen, enda vi er altså gang på gang kåret til et av verdens rikeste, men ikke lykkeligste folk. Penger gir trygghet, ikke så mye mer enn det. De som har svært mye penger har sannsynligvis andre bekymringer, knyttet til formuen.

Finland er ikke bare verdens mest stabile land, landet rangeres også på førsteplass når man har målt “lykke” i befolkningen. Finnene er fornøyd med tilværelsen, til tross for at de har de samme utfordringene som oss nordmenn.

Vargas12.com

Finland

Det er Finland som har vunnet kåringen de fem siste årene. Årsaken er mange. Finnene har stor tro på egen framtid, på landets BNP, på egen helse og de har mye samvær med nær familie. Videre er finnene opptatt av friheten til å ta viktige livsvalg.

Lykkeindeksen er delt inndelt i seks kategorier:

  • Spørsmål om hvor mye korrupsjon det er i samfunnet
  • Frihet til å velge det livet man ønsker å leve
  • Forventet hjelp fra nær familie ved alderdom og sykdom
  • Hår og forventet antatt leveår med god helse
  • BNP per innbygger
  • Generøsitet mht gaver til veldedige formål (Her er Norge best i verden)
Lykkeligere som rik?

Bildet er tatt av itay verchik fra Pixabay

Dagene som kommer

Livet er for kort til å ikke være lykkelig så ofte som mulig. Men så er det slik i livet for de fleste, at det kommer opp- og nedturer, sorg, sinne, skuffelser, kjærlighetssorg, sykdom og død. Vi vet at noe av dette vil ramme de fleste av oss, og det er faktisk det som er selve livet. Vi må møte utfordringene etter beste evne – hver dag.

Lest denne? Slik gjør du leiligheten til luksusleilighet

Hva gjør deg lykkelig? Bruk gjerne kommentarfeltet. Vi ønsker å vite hva du gjør for deg selv, eller hva andre kan gjøre for deg slik at du opplever lykke. Kan det være tidenes orgasme? Selvsagt kan det det, bare så synd den varer ikke mer enn noen sekunder av gangen. Dagene som kommer er ditt liv, lev det etter beste evne. 

Hva gjør deg lykkelig? Å se glade barn leke? Eller å få en passe stor fisk på første kast? Å vite at du har noen som er veldig glad i akkurat deg? Eller at kreftsykdommen ikke ha spredt seg videre i kroppen? Lykke er så mangt. Hva er den for deg? 

Om man spør eldre mennesker, som kanskje er over middagshøyden etter et langt liv, om hva de gjerne skulle ha gjort mer av i livet. Så kommer det overraskende store likehetstrekk. Mennesker som går mot livets slutt skulle ønske de ikke tok for mye hensyn til andre, men hadde mer fokus på seg selv og sitt liv. Tenk litt på det.

Livskvalitet

Det er god dokumentasjon på at du får et bedre liv om du lever et aktivt liv.

Trening gir økt livskvalitet og lykke som varer. Du får en styrket apetitt på sex, du kan få mer selvtillit, en sterkere kropp, bedre søvn, mer energi, forebygger sykdom og lever sannsynligvis lengre. 

Lykke er så individuelt, men også genetisk bestemt. Du kan være en oppriktig lykkelig person i utgangspunktet, men trening i alle former frigir dopamin i hjernen som gir deg lykkefølelse, uansett hvor mørk og syster du kan være av og til. 

Det spiller liten rolle om det er andre enn deg selv som ønsker at du skal redusere vekt, trene og spise riktig. 

Du må være innstilt på å slite litt for å nå dine mål, du må tørre å strekke grenser og ikke gi deg om du svetter litt. Ingen trær vokser inn i himmelen, du kan nå dine mål om du er riktig motivert for oppgaven.

Lykkeligere som rik? Sannsynligvis gir det ikke mer enn mer frihet.

For at du skal få ønskede resultater av treningen er det viktig at du lar kroppen hente seg inn igjen etter treningen. Det gjør du gjennom restitusjon, god søvn, nok drikke og sunn mat. Når du har kommet i gang med regelmessig trening, er det ofte også litt enklere og mer motiverende å spise sunt.

Sett deg fornuftige mål, ikke gap over for mye for tidlig. Ikke la jaget etter mye penger kludre til livet ditt.

Vargas

Smaken av sommer

Smaken av sommer kan være alt fra, nybakte rundstykker, sjømat, grillmat eller bare lyden av en flaske Crémant som åpnes. Hva er din smak av sommer? Vargas12.com elsker grillmat framfor noe annet, men kan også foretrekke reker kreps og krabbe på varme dager.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Norge

Her er litt mer om smaken av sommer for å inspirere våre lesere på kjøkkenet, på hytta, i hagen eller ved varme svaberg. Alt etter hvor du ferdes. Er du i Syden og svetter livet av deg, kan du skylde deg selv. Vi anbefaler Norge om sommeren og utlandet ellers i året. Sånn er det bare for vår del.

Les også: Slipp sommerstemningen løs

Sommeren bringer med seg lange solrike dager, lyse netter og en overflod av ferske, smakfulle råvarer som frister våre smaksløker. Norske jordbær er det beste eksemplet på det. Dyrt, ja, men også så godt at det uansett er verdt det.

Den varme sesongen er en tid for utendørs sammenkomster, grilling, pikniker og lette, forfriskende måltider som passer perfekt til den lyse og lune stemningen. Sommersesongen er beriket med et bredt utvalg av frukt, grønnsaker og fersk sjømat, som alle spiller en viktig rolle i sommermat-opplevelsen.

Smaken av sommer

Bildet er tatt av caterina-priesner fra Pixabay

Grillmat

En av de mest populære sommermat-tradisjonene er jo grillmat.

Enten det er saftige biffer, grillede grønnsaker eller saftige maiskolber, er det noe med den røkte aromaen og den herlige smaken som får munnen til å løpe i vann. For ikke å snakke om den første ventepølsa med ost og bacon, med sterk sennep.

Les også: Hvis du skal nyte det beste

BBQ-fester samler venner og familie for å nyte deilig mat i en avslappet atmosfære. Og ja, det er en myte at det er bare far som kan grille. Grille er ingen kunst om du har bra nok utstyr, derfor kan alle som ønsker – grille middagen. Barn må selvsagt ha tilsyn av voksne.

Smaken av sommer er når sansene er i helspenn, men musklene endelig slapper av.

Når sommervarmen herjer, er det også viktig å holde seg hydrert og opprettholde energinivået. Dette gjøres best ved å inkorporere masse frukt i kostholdet. Fersk, søt vannmelon er en av sommerens mest elskede frukter.

Den er saftig, forfriskende og perfekt for en varm dag ved stranden. Andre fristende alternativer inkluderer saftige cantaloupe meloner, søte jordbær og syrlige appelsiner, som alle kan spises alene eller bli tilberedt i deilige sommersalater.

Bobler i glasset

Det er ikke enkelt å velge bobler når det er så mye snadder som frister. 

Prosecco eller Crémant? Eller kanskje ekte Champagne?

Prosecco passer kanskje hver dag hele sommeren, om det er varmt nok, og man trenger noe friskt og kaldt, men som kjent – alt med måte. Særlig når det kommer til alkoholholdig drikke. Spør noen som har greie på det vil de utvilsomt svare, at det er Champagne som passer til det meste.

Mange nordmenn har valgt nettopp Prosecco som sin “Champagne” av flere grunner. Champagne, som alltid kommer fra nettopp dette velkjente franske stedet, Champagne-Ardenne, og som koster langt mer enn alle andre musserende viner, er kanskje verdens mest kjente dråper. Og koster gjerne deretter.

Champagne er fransk, Prosecco er italiensk og Cavaen er spansk. Det er greit å vite, men ifølge disse ekspertene igjen, det er bare én av disse som er verdt å drikke, det er åpenbart den mest berømte og eksklusive, Champagne, de to andre typene boblevann med alkohol, er og blir billige sammenligninger.

Husk at det finnes gode alkoholfrie varianter på vinmonopolet eller der du ellers måtte handle alkohol.

Lite slår en kald øl til Cheeseburgeren. Til rekene passer en rosévin eller en avkjølt Chablis.

Sjømat

Sommermat er ikke bare begrenset til grillen og salater.

Det er også en tid for sjømatelskere å glede seg. Reker, hummer, krabber og østers er alle ferske og deilige i sommermånedene. En stor fat med fersk sjømat, servert med smeltet smør og sitron, er en gastronomisk nytelse for mange.

Smaken av sommer er det du liker best og spiser mest av i ferien. Is, bær, frukt, øl, fiskesuppe med ferskt brød til. Ja, rett og slett nytelse og idyll.

For de som foretrekker noe søtt, har sommeren også mye å tilby. Når bær er på sitt beste, er det på tide å lage saftige bærpai, skogsbærsmoothies eller friske fruktis.

En annen favoritt er friske iskremer i en rekke smaker, som sjokolade, vanilje, jordbær og mynte-sjokolade-chip. En iskremdessert er alltid velkommen i den varme sommervarmen.

Pikniker er også en integrert del av sommeropplevelsen.

Å pakke en kurv med lette og deilige retter er en flott måte å nyte naturen på. Smørbrød med friske grønnsaker, delikatesser og smaksrike sauser er perfekte for pikniker i parken eller ved sjøen.

Man kan også pakke frukt, nøtter, kjeks og drikkevarer for å skape en komplett piknikopplevelse.

Ikke glem at alle skal kose seg i ferien om sommeren, ta med noe ekstra godt til barna. Det må ikke være usunt av den grunn. Vannmelon eller honningmelon i skiver i en matbok, noen blåbær eller jordbær delt i to – kan være nok.

Vargas

Norge hater smarte gründere

Norge hater smarte gründere som tør å satse på egne ideer. Den sittende regjeringen legger så mye byrde til de som tør å skape egen bedrifter at mange av de, flykter ut av landet. Hva tenker du om det? Er det bare grådighet at flere hundre milliardærer har flyktet til Sveits?

Regjeringen

Vi mener at regjeringen legger stein til byrden. Og pålegger gründerne alt for mange skatter og avgifter at det er ødeleggende for nasjonen. Vi trenger smarte folk som skaper arbeidsplasser og som betaler sin skatt med glede. Norge er ikke tjent med å jage de som faktisk bygger dette landet til skatteparadiser, det er dårlig politikk.

Regjeringen har skapt ordet skatteflyktning. det rammer hele nasjonen og hver eneste innbygger.

Arbeiderpartiet med Jonas Gahr Støre i spissen, skjønner ikke hva de gjør, når de lager rammevilkår som kveler gründerne. Rammevilkår som gjør at de som skaper bedrifter, stor inntjening og tusenvis av arbeidsplasser. Altså god inntjening til nasjonen som nå forsvinner ut av landet.

Myndighetene må legge til rette for at folk kan sette ut sine ideer til livs, og ikke kvele dem med skatter og vanskelige regelverk

Arne Brimi / Finansavisen

Kommunevalget til høsten nærmer seg, nå bør du vite hva du skal gjøre. I alt for mange kommuner er det feilslått politikk styrt av Arbeiderpartiet og Senterpartiet som drives. Nå er det tid for endring. Admin for denne bloggen, Øyvind Teige, har alltid stemt Arbeiderpartiet, nå er det slutt. Aldri mer.

Kjell Inge Røkke

Investorer og gründere som har skapt sin egen formue i Norge jages ut av landet. Norge hater smarte gründere, i hvert fall den sittende regjeringen som ikke skjønner hva det vil si å drive sin egen bedrift.

Et lite stykke Norge – Bildet er tatt av woong hoe fra Pixabay

Alt for mange investorer må ta ut utbytte på mange millioner kroner hvert år for å betale skatt. Hva er poenget med å straffe viktige investorer og gründere på denne måten?

Da Kjell Inge Røkke ble tvunget til å flytte til Sveits, var det dråpen som fikk begret til flyte over. Mang en gründer har fulgt etter Røkke etter at han stakk. Dumme politikere ba Røkke ryke å reise. Dumt sagt og kritisk for as Norge.

Kjell Inge Røkke sto foran et umulig dilemma. I 15 år har han levd uten inntekt, men betalt formuesskatt av beskattede midler. Den tiden er over. Nå ventet 250 millioner i utbytteskatt for å betale formuesskatten på 360 millioner.

Finansavisen.no

Høyre

Fra Høyres partiprogram står det et par viktige punkt. Man kan ikke skattlegge for moroskyld, slik regjeringen gjør nå.

For at vi skal ha velferd trenger vi først verdiskaping. Norge har et svært høyt velferdsnivå allerede i dag, men for å bevare vårt høye velferdsnivå trenger vi bedrifter som skaper verdier. Næringslivet er hele ryggraden i et velferdssamfunn. Derfor vil Høyre føre en politikk som gjør det lett å starte en bedrift, og som gjør det enklere å utvide bedriften

For det trenger vi en konkurransedyktig og næringsvennlig skattepolitikk. Vi må fortsette å bygge mer vei og bane for å knytte folk sammen og gjøre det enkelt å frakte varer. Vi trenger digitalisering som gjør prosesser enklere. Høyre vil legge til rette for å skape mer, ikke skatte mer. Les mer her.

Støre er i ferd med å kjøre landet i grøfta, vi kan ikke vente mye lenger på at Erna Solberg inntar statsministerboligen.

Bruk stemmeretten din. Stem Høyre.

Vargas

Viktig egenskap på børsen

Viktig egenskap på børsen om du skal lykkes. Tålmodighet, tålmodighet, tålmodighet. Du bør vite at du kan tape mye penger ved å sette alle sparepengene dine på aksjer, ja, til og med på fond, kan du i verste fall tape alt. Men er du nøyaktig, villig til å lese mye, ta liten risiko og er svært tålmodig – da kan du lykkes. Og da blir du rik.

Bergenet lesetid: 6 minutter

Røkke og I

Aksjer er for mange den beste måten å invester på. For andre passer det bedre med eiendom, Bitcoin (svært høy risiko) eller rett og slett å ha pengene i banken. Vi velger aksjer i store selskaper med høy inntjening og gode framtidsutsikter.

Les også: Sommerens aksjeportefølje

Vår portefølje er for tiden som følger: DNB (finans), Frontline (Tankrederi), Vår Energi, (olje og gass) Mowi laks).

I tillegg eier vi aksjer i fornybarselskapet Aker Horizons (ESG,grønn energi). AKH er en aksje som har falt mye siden oppstarten i 2021, men som vi har tro på skal stige og vokse i årene som kommer når det grønne skiftet endelig er etablert som troverdig og ekte.

Foreløpig er det mange luftslott i grønn sektor, men skal vi nå klimamålene våre, må vi tenke nytt lokalt og globalt. AKH er etter vår mening det beste selskapet til å etablere nye selskap som tjener penger på havvind, vindmøller på land, karbonfangst, grønn hydrogen og solenergi. Ikke nå, men i årene som kommer.

Aker som eies av Kjell Inge Røkke er hovedeier i Aker Horizons, som drives av sønnen Kristian Røkke.

En aksje tilsvarer et deleierskap i et selskap. Det er med andre ord alle aksjeeierne som samlet eier et selskap. Du kan minimum kjøpe én aksje. Du blir da deleier i selskapet med alle de rettigheter det innebærer. Jo flere aksjer du eier i et selskap, jo større andelseier blir du.

Nordnet.no
Viktig egenskap på børsen

Bildet er tatt av Gino Crescoli fra Pixabay

Tålmodighet

Viktig egenskap på børsen er altså å se langt fram i tid og ha tålmodighet på veien. Rett og slett bygge stein på stein, sakte, men sikkert. Bygge en solid portefølje uten å få panikk når “alt faller”, for det gjør det jo innimellom. Da er det viktig å ha is både her og der, slik at man ikke tar lite gjennomtenkte avgjørelser.

Les også: Aksjen stjerneinvestoren aldri selger

For mange investorer er det viktig å slå indeksen. Altså at man er foran Oslo børs sine opp- og nedganger gjennom året. Det er vrient nok om man trader daglig eller ofte. Å time markedet har vist seg å være vanskeligere enn mange tror. Derfor er det en fordel å sitte gjennom “stormene” og ikke la seg påvirke.

Vi leser finasavisene, men lar oss ikke påvirke av overskrifter som er publisert for å skremme eller påvirke oss.

Det er lett å bli redd og engstelig når aksjene man eier faller over tid, særlig grunnet negativ omtale i media. Eller grunnet kvartalstall som er dårligere enn forventet. Alt dette påvirker aksjekursen, men over tid, stiger ofte de store selskapene fordi de har evnen til å omstille seg etter nedturer eller svekket inntjening.

De beste selskapene har også en solid og god ledelse som vet hva som må til når uforutsette ting skjer. At selskapene har ‘penger på bok’ når noe skjer, som koster mye penger, er åpenbart en stor fordel. Ser man på vår portefølje, eier vi selskap som er blant de aller største i Norge og dermed har liten risiko.

Sitter man i ro når det blåser på toppene, vil man være med på oppturene som alltid kommer etter nedturene.

Chat GPT

For å følge med i utviklingen har også vi oppdaget kunstig intelligens som et verdifullt verktøy. Om du spør open.ai hvilke aksjer det lønner seg å kjøpe, vil du neppe få gode svar. Men du kan få gode svar om du spør om aksjemarkedet i Norge, generelt.

Les også: Utbytteaksjer – veien til rikdom?

Aksjemarkedet i Norge er en viktig del av landets økonomi og gir investorer muligheten til å kjøpe og selge aksjer i norske selskaper. Her er litt for deg som vil inn i aksjemarkedet eller vil vite hva det egentlig handler om.

  • Aksjemarkedet i Norge spiller en avgjørende rolle i landets økonomiske system
  • Oslo Børs er den viktigste børsen i Norge og fungerer som markedsplass for aksjehandel
  • Ose ble etablert i 1819 og har en lang historie som sentrum for norsk aksjehandel
  • Børsen opererer innenfor et strengt regelverk for å sikre rettferdig og transparent handel
  • Norske selskaper som ønsker å være notert på Oslo Børs må oppfylle visse kriterier og standarder
  • Aksjemarkedet gir selskaper tilgang til kapital gjennom salg av aksjer til investorer
  • Aksjer representerer eierskap i et selskap og gir aksjeeiere visse rettigheter og fordeler
  • Aksjemarkedet gir investorer muligheten til å diversifisere sine investeringer og spre risikoen
  • Økonomiske nyheter, selskapets resultater, makroøkonomiske trender og politiske hendelser kan alle påvirke aksjekursene
  • Investorer kan kjøpe aksjer i håp om å tjene penger gjennom økning i aksjekursen eller utbytteutbetalinger

Kunnskap

For å lære mest mulig om selskapet du ønsker å invester i, bør du lese regnskapet og kvartalsrapporten. Og du bør vite hvilken strategi selskapet har for å tjene penger i framtiden.

Som en tommelfingerregel bør du unngå å invester i selskap som skal tjene penger langt fram i tid. Eller som trenger penger i form av emisjoner, for å fortsette å eksistere.

Vi anbefaler podkasten “Aksjesladder” som god og lærerik underholdning. Her får du masse tull og tøys, men også førstehåndskunnskap fra investorer og tradere, som har vært i markedet i en årrekke.

Uansett hvor mye kunnskap du tilegner deg, så er finansmarkedet påvirket av en lang rekke faktorer. Oljeprisen, valutakurser, krig, terror, det amerikanske markedet, markedet i Asia og i Europa samt geopolitiske hendelser – er alle med på å påvirke børsene på kloden. Du vil derfor aldri kunne nok eller bli utlært.

Oslo børs er en liten børs som har ca 1 prosent av verdensmarkedet, du kan med fordel forsøke å handle i andre markeder for å spre risikoen i din portefølje.

Husk at all investering på børs medfører en risiko for å tape penger.

Vi gjør våre aksjekjøp hos Nordnet.no.

Lykke til!

Vargas

Endelig er Reiseradioen tilbake

Endelig er Reiseradioen tilbake i eteren. Norges viktigste, beste og mest populære radioprogram på NRK P1. Vi vet du gleder deg, slik du gjorde i fjor og året før når Reiseradio-vignetten starter, da er det sommer i Norge.

Lørdag 17. juni

Introen til velkjente “The Kid From Red Bank” er som sol i ørene for hundretusener av nordmenn hver sommer. Som om det ikke er ordentlig sommer for folk flest, uten dette lettbente radioprogrammet. Nok et bevis på at vi er ‘vanedyr’ som vil beholde de gode rutinene våre.

Spesielt når det gir oss minner fra sommeren i fjor og mange somre før det.

Reiseradioen starter opp første lørdag etter at sommerferien starter for alle Norges elever og studenter. I år altså lørdag 17. juni, slik det seg hør og bør med skoleferiestart fredag 16. juni.

Tuner du inn radioen din på P1 allerede i dag og husker å slå på, på lørdag kl 09:03, så vil du få høre statsminister Jonas Gahr Støre – åpne årets sommer i radioen din. Det er så verdt å lytte til.

De 24 første sekundene av «The Kid From Red Bank» med Count Basies orkester har vært Reiseradioens kjenningsmelodi siden starten. Siden slutten av 1990-tallet har det vært tradisjon å avslutte sesongens siste program med å spille låten «En sommer er over» med Kirsti Sparboe

Wikipedia.org
Endelig er Reiseradioen tilbake

Bildet er tatt av Pexels fra Pixabay

Reiseradioen i NRK P1 er Norges mest populære radioprogram Foto: NRK Underholdning

Følgesvenn

Endelig er Reiseradioen tilbake, noe som er synonymt med sommer, ferie og fri. Svaberg, strand, fjell, sjø eller deilige late dager på hytta. Reiseradioen senker rett og slett pulsen på hele landet.

For veldig mange nordmenn har Reiseradioen vært en kjær følgesvenn gjennom mang en sommer. Det er som om vi har en venn som besøker oss hver eneste sommerferie, som vi gleder oss veldig til å hilse på, år etter år.

Og skulle NRK mot formodning endre eller enda verre, fjerne Reiseradioen – vil vi oppleve protester vi aldri har sett maken til i dette landet. La oss håpe vi aldri kommer i nærheten av et slikt skrekkscenario. Hører dere, NRK?

Reiseradioen har vel egentlig levert 60 år år med sol, sommer, musikk og en stor del kjærlighet til folket. Måtte det fortsette i mange generasjoner til. Endelig er Reiseradioen tilbake i en radio nær deg.

Jubileum

Mandag 24. juni 1963 gikk den første Reiseradioen på lufta. Siden har den forlystet hundretusener av radiolyttere – sommer etter sommer.

 Selv om Reiseradioen har gjennomgått store endringer i formen, viser kjøreplanen for den første sendingen i 1963 at mange av de faste elementene var på plass allerede da.

Mye sommerlett musikk, lett tone, badetemperaturerer og en av statsmeteorologene på plass for å fortelle om sommerværet og badetemperaturer i alle år.

Alle de gode rutine som vi forventer å høre, som gjør hele programmet så deilig forutsigbart, men også underholdende på samme tid. Fra 17. juni til 13. august kan du oppleve jubileums-sendingene på NRK P1. Reiseradioen er 60 år i år.

En av de viktigste grunnene til å glede seg til sommeren er et radioprogram på NRK P1, som gir deg sol i ørene i to herlige sommermorgen timer fra kl 09:00 til 11:00.

Gleder du deg sommeren og Reiseradioen?

Merk at det er Reiseradioen som erstatter Nitimens normale sendeinger på NRK P1 i sommer.

Gratulerer med jubileet og takk, NRK!

Klide: NRK.no

Vargas

Sverigeturen er mindre lønnsom enn tidligere

Sverigeturen er mindre lønnsom enn tidligere. Det er ikke bare fordi også Sverige har økt priser på nesten alle typer dagligvarer som vi har gjort i Norge. Det er mye fordi den norske krona faller mye i verdi, veldig raskt. I skrivende stund må vi betale 104 koner for 100 svenske, da blir det brått litt dyrere å handle i Sverige.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Handler du i Sverige for å spare penger?

Billig på Systembolaget

På Systembolaget er det fortsatt mye å spare sammenlignet på det norske Vinmonopolet, grunnet skyhøye avgifter på alkohol. En flaske IPA, den ekte Brooklyn IPA 0,33 ltr. koster fortsatt 19,90 på Systembolaget, samme flaske på en pub i Norge, koster 136,90 for 0,33 ltr. fra tap.

Les også: Ingen penger til sommerferien? Les!

Selvsagt kan man ikke sammenligne priser på polet mot restaurant-bransjen.

Siden utelivsbransjen opererer med en helt annen avanse enn butikkene. Men det er altså hårreisende forskjeller på polet mot Systembolaget fortsatt. Her er det mye penger og spare om du skal ha øl, sprit eller vin i sommer.

Kjøttdeig som lenge har kostet 69,90 og karbonadedeig, som lenge har kostet 89,90 i Sverige, koster nå betydelig mer. Men mot norske priser sparer du penger på så og si all type kjøtt, særlig kylling.

Ifølge SSB dro nordmenn på mer enn dobbelt så mange turer over grensa for å handle første kvartal i fjor sammenlignet med i år

NRK.no
Sverigeturen er mindre lønnsom enn tidligere

Kjøttdeig, eller Nötfars som svenskene kaller det er dyrt i Sverige Foto: Vargas12.com

Svak krone

Det er mye som har innvirkninger på svak norsk krone, som aldri har vært svakere. Årsaken er blant annet at norsk økonomi er liten sammenlignet med andre nasjoner. Krig og uro påvirker all økonomi og det urolig i Europa nå.

Les også: Fortsatt mye billigere i Sverige

Alt utenfor Norge blir dyrere for oss å handle med norske kroner.

Kronekursen påvirkes av mange ulike forhold og ofte er disse forholdene tett koblet til hverandre. Kronen påvirkes av tilstanden i norsk økonomi, men også av norsk økonomi i forhold til økonomien i andre land

E24.no

Euroen er dyr, dollaren er også på all time high, og å ta turen til Danmark eller Frankrike bør du la være. Om du ikke har veldig mye penger. Valuta-handlerne skyr den norske kronen som pesten, det er stor risk for dem når tidene er urolige.

Fordelene ligger hos bedrifter i Norge som eksporterer varer til utlandet.

Sverigeturen er mindre lønnsom enn tidligere, men det er fortsatt lønnsomt å ta turen om du skal handle mye. Særlig er røyk, snus, tobakk, alkohol, kjøtt, brus, sjokolade, meieriprodukter rimeligere, sammen med en hel rekke andre dagligvarer.

Utvalg

Utvalget i svenske kjøpesenter er fortsatt langt bedre enn i de norske, dessverre. Hva årsaken er vet ikke vi, men det er en kjensgjerning at man må på Meny eller de større kjøpesentrene med ferskvaredisk – for å finne bra utvalg.

Da tenker vi ikke bare på kjøtt, men ost, fisk og andre gode råvarer som mange nordmenn gjerne betale litt mer for å få tak i. Dette finner man i Sverige allerede på Nordby kjøpesenter (her er det ikke Systembolag) og særlig i Strömstad.

Billigkjedene Rema, Kiwi og COOP Extra har kjedelig utvalg av middagsretter.

Metervis med frossenpizza og ultraprossesert ferdigretter så langt øye kan se. Det er rett og slett respektløst mot norske forbrukere. Ferskvaredisken kostet for mye penger og er ikke å se i norske butikker mer. Med unntak av Meny.

Sverigeturen er mindre lønnsom enn tidligere, men utvalget er så mye bedre at det er verdt turen – hver eneste gang. Dessuten sparer man mye penger for hver hundrelapp man handler for, til tross for dårlig kurs.

Harry-handelen lenge leve.

Vargas

Ingen penger til sommerferien? Les!

Ingen penger til sommerferien? Les! Det er håp, du må bare lese hele denne artikkelen og deretter gå til verket. Å skaffe deg en oversikt, sette opp et budsjett og vite hva som må betales og hva som kan kan vente. Husk at alle dine kreditorer ønsker heller å få litt penger, enn ingenting.

Bergenet lesetid: 6 minutter

Valutakurser

Og kanskje det viktigste – ikke bruk mer på kreditt enn det du vet du kan betale tilbake.

Om du er skikkelig på kjøret, rent økonomisk kan kanskje Luksusfellen hjelpe deg. Det er ikke en fleip.

Sommerferien koster penger, særlig om du skal reise og leve som en konge der den norske kronens verdi, må slåss mot annen valuta. Ingen penger til sommerferien? Les, og du vil få gode råd!

Mot de fleste andre, har den norske kronen svekket seg, særlig mot Euro og amerikanske dollar. Til og med mot den svenske kronen, er den norske svakere. 100 norske kroner, koster ca 100 svensk.

Skal du til deilige Danmark i sommer, vær obs, at du får betydelig mindre for pengene. 100 danske kroner, koster ca 155 norske. Da blir det brått dyrere å feriere for en familie på fire, en uke i leid feriehus f.eks. Verdt å tenke over.

for å unngå dette valuta-problemet, kan man selvsagt feriere i Norge. Ingen penger til sommerferien? Les! Det behøver slett ikke bli slik om du tar kloke valg allerede nå.

Hva leser jeg nå, spør du kanskje? Vargas12.com, har jeg aldri hørt om, tenker du sikkert? Vel, Vi har vært online i 13 år og er kommet for å bli. Følg vårt nyhetsbrev her, det er selvsagt gratis. Vi leverer gode økonomiske råd til alle våre lesere, ofte.

Norge

Du har neppe sett alle fjell, daler, sjøer, kriker og kroker i vårt langstrakte, vakre land. Du vil kanskje bli overrasket hvor vakkert det kan være i dalstrøka innafor. Det er faktisk ikke bare Lofoten og Nordland som er vakre perler, gjør deg selv en tjeneste og reis billig i ditt eget land.

Norge er et yndig land du bør se mye mer av, enig?

Hva med kano eller kajakk-padling langs kysten? Hva med telttur til Rondane, Dovrefjell eller Galdhøpiggen? Uansett hvor du skal reise på ferie sommeren 2023 behøver det ikke å koste skjorta. Og du skal heller ikke behøve å ta opp lån for å oppleve minneverdige reiser.

Ingen penger til sommerferien? Les!

Bildet er tatt av alexandermichalek fra Pixabay 

Opplevelsesparker, dyreparker og fornøyelsesparker for hele familien, behøver ikke å koste all verden. Det kan være smart å sjekke ut de forskjellige som passer familien best.

Les også: Ikke la sommerferien bli staten på slutten …

Alt du og ditt reisefølge bør gjøre er å sette opp et budsjett, og vite litt om destinasjonen(e) før man reiser. På den måten kan man sette til side hva man faktisk kan bruke pr. dag på hele reisen.

Langtur

Enten du skal på safari i Afrika, på storbyferie til New York eller Hong Kong, du trenger penger, da er et godt kredittkort din største sikkerhet mot alle uforutsette utfordringer.

Har man en slunken reisekasse, kan en refinansiering være løsningen, hvor man får unna dyre smålån – slått sammen til et større, i god tid før sommerferien. Vips, så sparer man flere tusen kroner per år i renteutgifter.

Lest? Din privatøkonomi kan bli bedre … 

Sommerferie-budsjettet er viktig, fordi sommerferien er noe de aller fleste ser fram til gjennom hele året. Men man bør ikke kjøpe seg til fant, eller bruke mer enn man faktisk har råd til, og dermed slite seg gjennom resten av året – fordi man gikk på en økonomisk stjernesmell.

Bruker man pengene man har til rådighet på en klok og fornuftig måte, der budsjettet står i stil til reisemålet – kan sommerferien i år bli den mest minnerike noen gang. Her kommer noen flere tips, som tilsier at du har penger igjen, når sommerferien er over.

Sparetips

Vi har satt fokus på din lommebok til sommeren.

Slik at du skal kunne nyte sol, varme, ferie, reising, konserter, festivaler, hotellopphold. Og at du skal kunne besøke alle vennene og familie du har forsømt i alle år. Nå er det på tide å leve.

Først må du ha et godt og fornuftig kredittkort, som gir deg femti til seksti dagers kreditt, her får du alltid gode forsikringer ved betaling av reiser i tillegg. Men ta aldri ut kontanter i inn- eller utland, det er dyrt.

Ta kontakt med banken, eller logg inn i nettbanken din, gi beskjed eller gjør operasjonen selv, ved å betale kun renter, og ikke avdrag på bolig lånet for de to neste månedene. På den måten frigjør du kapital som  du kan bruke på ferien din. Du betaler litt lengre ned på boliglånet, men hvem tenker på det, nå?

Alt du ikke har brukt de siste seks måneder, som har noen verdi, bør du selge unna. På Finn.no er det tusenvis av mennesker som er villig til å kjøpe de merkeligste ting, hver dag. Du får solgt hva som helst, om prisen er fornuftig.

Si opp dyre abonnement, selg bil nr to, dere kan klare dere med den ene. Kjøp sykkel i stedet. Brukt. Online.

Har du ubetalte regninger, betal strøm og husleie, søk om utsettelse på resten. Du tåler å ha litt dårligere råd når høststormene herjer – det er nå du må ha cash, enig?

Ikke glem å få inn ekstra penger ved å jobbe overtid eller gjøre tjenester for andre.

Lykke til!

Vargas

Etter den søte kløe …

Etter den søte kløe … kommer den sure svie heter det i ordtaket. Nordmenn skal på sommerferie i sommer. Helst til utlandet og helst så lenge som mulig. Det er et faresignaler vi vil komme til å angre på om vi ikke passer oss. Fordi privatøkonomien i husholdningene har gått fra trang til uoversiktlig. For å si det mildt.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Sommerferiereisen

Alt har steget i pris. Ikke bare mat og drivstoff, men strøm, bolig- og forbrukslån, i tillegg faller verdien av den norske kronen som en stein. Som igjen betyr at vår sommerferie i utlandet, de aller fleste steder – blir svært mye dyrere enn for bare kort tid siden.

Vi er ikke engang kommet ned fra fjellet etter påskeferien før Sydenturen skal bestilles. Kjenner du deg igjen?

Les også: Bekymrer du deg for ofte?

Etter den søte kløe … vil vi kanskje angre på at vi tar den utenlandsturen i sommer? Om vi egentlig ikke har råd? Kommer den sure svie, som i overført betydning menes med at du ikke klarer deg økonomisk. Du vil slite i lang tid med å betale sommerferien. Da, er det vel neppe verdt turen?

Om vi egentlig ikke hadde oppsparte midler til turen, eller finansieringen allerede på plass til en etterlengtet ferietur. Å reise på sommerferie på kredittkort er smart, det, men kun om man har penger til å betale for den. I ettertid og i tide før rentene på kredittkortet begynner å løpe.

Etter den søte kløe ...

Bildet er tatt av Andre Gerdes fra Pixabay 

Nedturen

Ekspertene er overrasket over hvor lite nordmenn gjør for å demme opp mot dårlige økonomiske tider.

Les også: Sparetips til blakke studenter

Forbruket øker, kredittkortgjelden øker, sommerferie-bestillingene har ikke stagnert. Og alt tyder på at vi går mot økt inflasjon (som betyr at pengene blir mindre verdt). I tillegg øker utgiftene i takt med rentene på lån.

Joda, nordmenn har klart seg bra økonomisk gjennom flere nedgangstider de siste årene. Det kan komme av at mange har klart å spare endel penger gjennom en tre år lang pandemi. Uten muligheter for å bruke særlig med penger på spesielt reiser utenlands.

Men når kommer den store smellen, spør ekspertene seg? De er enige i at den vil komme før eller senere. Eller som vi velger å formulere det i denne artikkelen: Etter den søte kløe … kommer det en solid nedtur som vil ramme mange. Økonomisk. Den sure svie.

Sparepengene

Det er nemlig slik at når sparepengene er brukt opp, når sparegrisen er tom og vi ikke har mer penger. At farene oppstår for folk flest. De pengene vi hadde på bok etter pandemien er sakte, men sikkert forduftet. Som gjør at vi ikke har råd til å dra på tidenes dyreste sommerferie, ref den svake norske kronen.

I et år der euroen koster langt over 11 kroner, og strømregningen, renteregningen og turen til matbutikken er dyrere enn noensinne, løper vi altså skoene av oss for å reise på sommerferie til utlandet

NRK.no

Etter den søte kløe … kommer sannsynligvis etterdønninger vi kanskje ikke makter å takle.

Tidenes hang over kan ramme folk flest som ikke har forberedt seg godt nok til en steindyr sommerferie, om reisen går ut av landet.

Kun de som har sparepengene intakt og midler til å betale for seg, kan slappe godt nok av i sommerferien. For så dyrt kan det bli, at man ikke klarer å gjøre opp for seg. Til tross for bruk av kredittkort som gir deg femtedager tilbakebetalings-intervall.

Etter den søte kløe … kommer tidenes sureste svie!

Kilde: NRK.no

Vargas

Sommerferie destinasjoner bestilles nå

Sommerferie destinasjoner bestilles nå. Vi er enda noen dager unna påskeferien, men de fleste har allerede plukket resiemål og bestilt sommerferie. Henger du etter? Da bør du få ut fingeren og bestille nå, ellers går du glipp av de beste destinasjonene for sommeren.

Bergenet lesetid: 7 minutter

Online

Når du har funnet ditt reisemål og vet hvor du vil dra, er det enklest å bestilt reisen online.

Det være seg hotell, cruise, flybilletter eller togbilletter. Alt dette bør bestilles via et kredittkort som gir deg garantier for beløpet du betaler. Alle kredittkort har reiseforsikring i kortet. Her får du også rentefri betalingsutsettelser. Men husk å betal reisen i tide, eller blir det dyre renter på beløpet.

Hotell bestiller du kanskje via Coop hotellkupp, som gir deg svært gode rabatter på hoteller i hele Skandinavia. Vi tviler på om du finner rimeligere hotell enn på denne nettportalen som vi har brukt i årevis.

Om du ikke ønsker å bestille online og på nettet, finnes det seriøse reiseselskap som du kan besøke. Her vil du få profesjonell hjelp til å finne både flybilletter og destinasjon for din ferie. Vi vet at særlig Bennett har populære kontor i Asker og på Elverum.

Fordelen ved å bestille online er gode rabatter via kredittkort eller på de riktige nettsidene.

Sommerferie destinasjoner bestilles nå
Bildet er tatt av my000693 fra Pixabay

Budsjett

Alle med respekt for egen privatøkonomi, setter opp et budsjett for hele sommerferien. Det er tvingende nødvendig for å komme ut av det med livet i behold, hadde vi nær sagt. At du skal klare å betale for deg, når solen går ned etter sommeren.

Les også: 7 tips til perfekt sommermat på alle fat

Betal alle reiser og overnattinger med et bra VISA- eller Mastercard, det er den beste måten å være forsikret på. Men sørg for å ha reiseforsikringen i orden i tillegg. Den dekker ikke det du betaler av billetter og opphold på hotell.

Går f.eks flyselskapet SAS konkurs mens du er på reise og du skal hjem med dette flyselskapet, er det kjedelig. Men SAS fikser hjemreisen for deg med et annet flyselskap. Og reiseforsikringen dekker også alle typer utgifter du måtte få i forbindelse med kanselleringen. Så vær forsikret

Slik reiser du trygt i sommer, ved å ta kloke økonomiske og sikre valg. Uten at noen skal verken se pinkoden din eller hvor du legger kortet eller mobilen. Sjekk også kvitteringen nøye hvor enn du handler. 

Jo mer penger du har tilgjengelig på reise, jo mer frihet har du til å gjøre det du vil. Slik er det med penger.

Sommerferie destinasjoner bestilles nå
Bildet er tatt av Andre Gerdes fra Pixabay 

Tyrkia

Vi elsker Spania og reiser så ofte vi kan uten at det blir ofte nok. Her får du nesten uten unntak solrike dager, sommeren igjennom. Tyrkia har også bare sol når nordmenn har sommerferie. Men her kan det ofte bli fryktelig varmt, særlig i august med over 40 grader i skyggen. Vær litt obs på det om du reiser med småbarn. 

Les også: Norsk natur turister kommer for å se

Nordmenn flest har litt penger på bok nå, til tross for økte renter og svulmende priser. Til tross for dette, vil de aller fleste unne seg en solid reise som ender opp der været er som forventet. Og ikke som en middels norsk sommer med nærmest alle årstidene i løpet av få dager. 

Med andre ord, vil du ikke ha sol og varme, kan det kanskje være lurt å holde seg hjemme. I Norge

Sommerferie destinasjoner bestilles nå, uansett hvor du skal, begynner tiden å renne ut.

Sommerferie destinasjoner bestilles nå
Bildet er tatt av Thomas Breher fra Pixabay 

De greske øyer eller Hellas i det hele tatt er et annet yndet reisemål for nordmenn. Også her er det mer enn tre hundre soldager per år. Og det er fortsatt rimeligere å bo og spise på flere av øyene enn i storbyene i Europa forøvrig. Men i Tyrkia bor og lever du billigst

Les også: Slik varer pengene gjennom sommerferien

Du kan dog få deg en overraskelse hva pris på overnatting og mat angår. Nesten uansett destinasjon i sommer. Fordi alt koster mer i år enn i fjor til samme tid. Det bør du ta med i beregningen når du setter opp sommerferie-budsjettet.

Gode råd

Sommerferietips for hele familien

Her kommer noen få tips til en vellykket sommerferie for hele familien:

  • Det bør være lov å sove så lenge man vil, hvis man ikke skal noe helt konkret morgenen etter
  • Barna bør få frokost på senga, med kakao helst
  • Det skal være lov til å spise is hver dag, og norske jordbær til dessert
  • Foreldrene må legge vekk PC, Mobil og nettbrett, hver dag i sommerferien, særlig på tur
  • Barna bør hjelpe til med grilling, dekking av bord, rydde av maten og svare høflig når de blir snakket til
  • Den som blir reisesyk har vetorett på å bli hørt, da skal man stoppe om mulig
  • Er temperaturen over 21 grader, og værmeldingen gir gode utsikter – skal hele familien på tur, til by, havs eller fjells
  • Barna bør overraske foreldrene med middag, minst én lørdag i sommerferien, hvor barna selv bestemmer menyen
  • Foreldrene må delta på alle forslag av brett-spill eller kort-spill, de dagene det regner
  • Det er fortsatt lov til å sove i telt, på fjellet, i hagen, hos mormor eller i skogen – foreldrene bør også delta

Sverige eller Danmark

Du må slett ikke til andre siden av kloden for å få en verdig og flott ferie i sommer. 

Faktisk så er det mange en mulighet rett utenfor din egen stuedør. Norge er det første landet du bør se mye av, før du reiser utenlands, bare spør en nordlending. Eller sørlending for den del. Om du legger være til side, vell og merke. 

Sverige er et av nordmenns aller mest populære ferie-destinasjoner med Danmark på en sterk andreplass.

Uansett hvor du skal kan det være lurt å booke i tide. Sommerferie destinasjoner bestilles nå.

Verre trenger det heller ikke å være om sommeren. Du kan velge å vrake blant perler langs svenskekysten, kroer eller storbyer i deilige Danmark. Eller en rekke forskjellige barnevennlige og flotte reisemål i vårt eget langstrakte vakre land.

For en vellykket sommerferie kan det være smart å planlegge destinasjoner å reise til, men ikke for mange slik at det blir en hesblesende ferie. Å ha fri betyr like mye kos, avslapning og hygge for hele familien.

Vargas

Pin It on Pinterest