Derfor funker ikke VAR i England. Enten er dommertrioen og VAR-ansvarlige feige, dårlige i jobben sin eller i en kombinasjon av begge deler. Eller så er regelverket så innviklet at det ikke lar seg styre på en forsvarlig måte. Allerede i første runde i Premier League denne sesongen – kom det flere kontroversielle avgjørelser.
Bergenet lesetid: 5 minutter
Korrupsjon?
Verst gikk det ut over Wolves på Old Trafford. Ulvene ble frarøvet et straffespark. Dommerne? De er permiterte. Simon Hooper, VAR-dommerne Michael Salisbury og Richard West er fjernet fra sine stillinger på ubestemt tid.
Derfor funker ikke VAR i England og særlig i Premier League – det kommer feil på feil.
Enten fordi dommerne er korrupte, altså de har mottatt penger for å sørge for at “riktig” lag vinner eller ikke ser det de fleste andre ser. Enten fra tribuneplass eller via TV-skjermen.
En uhyrlig påstand, men sett i ettertid av at Manchester United ikke fikk straffe mot seg, på en helt åpenbart forseelse av målvakten André Onana. Må det være innlysende at påstanden diskuteres høylytt – for det har den blitt.
Målvakten gikk ut i feltet og forsøkte å slå vekk en ball som ikke var der. På veien feide nye Onana ned Wolves spissen Sasa Kalajdzic. Et overfall som midt på banen, eller inne i 16-meter-feltet på andre banehalvdel, ville bli avblåst som en forseelse i 10 av 10 hendelser.
Til og med dommersjef Howard Webb sa etter kampen at dette var en feil avgjørelse av dommer og VAR-panelet. Viaplay-kommentatorene og ekspertene i studio var krystallklare i sin samstemte dom. Straffespark.
På tampen gikk Onana særdeles hardt til verks i en duell med en Wolves-spiller. VAR-så på situasjonen, men konkluderte med at det ikke var straffe
Tabben ble ikke noe bedre av at Wolves-manager Gary O’Neil fikk gult kort i stedet, for sine protester mot dommeren. Alle trodde dommer skulle ut på sidelinjen for å se på forseelsen på VAR-skjermen, men gav heller Wolves-manageren det gule kortet.
“Totalt sjokkerende!”, sa Pål André Helland i studio etter å ha sett forseelsen gjentatte ganger. “En skandale!”, uttalte Kasper Wikestad, Viaplay-kommentator på Old Trafford.
Og da må man følge opp spørsmålet og påstanden vår. Hvorfor skjer dette? Kan det være at dommeren Simon Hooper, ser på situasjonen med Manchester United-drakten på? Under dommerdrakten? Vi mener at spørsmålet er betimelig. Det hadde blitt straffe om det var en Manchester United-spiller som ble felt.
Dommbertabben på Old Trafford, der Wolves ble frarøvet et potensielt livsviktig poeng, er ikke den første av sitt slag i Premier League. På langt nær. Tabbene formelig florerer.
Lee Mason er fjernet for godt som VAR-dommer, etter at han overså en soleklar offside, forrige sesong.
I kampen mellom Arsenal og Brentford. På en scoring av spissen Ivan Toney stod Brentford-makker Christian Nørgaard i offside. Målet skulle ha vært annulert. Noe som senere førte til at Lee Mason ble fjernet fra VAR-bussen for godt – da han ikke “oppdaget” offsiden.
Underholdningsverdien
Jada, vi vet det er menneskelig å feile, vi vet også at de aller fleste dommerne, også i England, gjør så godt de kan. Men det hjelper så lite når systemene de bruker enten ikke fungerer eller allikevel fører til en rekke feil. Da bør VAR slik det brukes, eller ikke fungerer i dag, fjernes.
Underholdningsverdien i fotballen, som er selve kjernen i fotballens enorme popularitet verden over, forsvinner med videodømming.
VAR forsinker alt som har med den spontane gleden og jubelen en scoring gir fansen. Nå må man vente for å se hva dommerne bestemmer seg for – før en forsinket jubel eventuelt kan slippes løs. Slik vil vi ikke ha det.
At lille Wolves som er dømt nedenom og hjem grunnet managerbytte og få kjøp, makter å holde tritt med Manchester United er en bragd.
Wolves var bedre enn hjemmelaget gjennom store deler av kampen. Så blir de frarøvet muligheten til å få med seg ett poeng med hjem i sluttsekundene, fordi dommerne ikke tør å gjøre jobben sin.
Kampen blir beskjemmet av at dommerne ikke tør å ta modige og riktige valg på slutten. Ved å ikke gi Wolves den straffen de fortjener og skal ha, når de har så mange virkemidler som VAR skal gi dem. Det er en hån mot fansen og oss som ser på.
Et av de viktigste argumentene for å få VAR på plass i den moderne fotballen, var å rettferdiggjøre alle vanskelige dommeravgjørelser. Slik at alle lag, uansett merke og farge på drakten – skulle bli likestilt behandlet. Det har ikke skjedd.
VAR må fjernes for å få underholdningsverdien tilbake.
Slik ender ikke Premier League-tabellen, helt sikkert. Vi anser oss som litt over gjennomsnittet interessert i engelsk fotball. Og særlig Premier League, som nå er dyrere enn noen gang – på TV. Men som de sier i en anne tv-reklame, vi bare må ha det. Vargas12.com bruker å treffe på hvem som vinner, men sjeldent med resten av tabelltipset. Vi forsøker i år igjen. Og kan herved garantere at vi tar feil i år også.
Bergenet lesetid: 21 minutter
Hvilket lag som vinner kommende sesong er det som er grunnlaget for tabelltipset.
Vi tror Manchester City får en nedtur etter en monster-sesong hvor de vant alle de tre viktige trofeene. Ikke vil Haaland lykkes like godt heller. Ikke fordi jærbuingen har blitt dårligere, men fordi andre lag er mer oppmerksomme på ham.
Her er vårt tabelltips med det beste laget notert først og det dårligste på 20. plass.
1. Arsenal
Arsenal vinner kommende sesong fordi de har en sulten manager som vil lykkes med å motivere sine spillere til å ta det gjeve ligatrofeet. Vi tror ikke et øyeblikk at seieren over Manchester City i Community shield er av større betydning, enn litt mer selvtillit inn mot seriestart.
Mikel Arteta har fått litt mer erfaring som manager og har vært elev hos læremester Pep Guardiola, lenge. Nå har spanjolen fått de forsterkningene av han savnet i slutten av forrige sesong. Jurriën Timber, Declan Rice og Kai Havertz – som har et skyhøyt toppnivå foran mål.
I tillegg har Arsenal ligaens beste midtstopper i William Saliba. Arsenal manglet dybde i stabelen gjennom en lang sesong. Nå har Arteta fått sine ønsker oppfylt, det kan kanskje ende med ligagull i mai. Granit Xhaka er eneste spiller av betydning som er borte.
2. Manchester City
Det vil være naturstridig om Pep Guardiola og hans menn skulle lykkes like godt enda en sesong. Derfor ser vi for oss litt mer motstand denne sesongen som sparkes i gang fredag 11. august med nyopprykkede Burnley med Haaland og co på besøk.
Manchester City har svært mange gode spillere, men de har også enorm slitasje. Ikke bare i form av 60 kamper i løpet av en lang sesong. Men de har også en brumlebasse på sidelinjen som krever ekstremt mye av samtlige spillere. Det er ikke alltid en fordel.
Josko Gvardiol og Mateo Kovacic er hentet inn.
Men kanskje viktigere, knallgode Ilkay Gundogan, kaptein er borte.
Det samme er den gode vingen Riyad Mahrez. Skal Manchester City vinne igjen, må Pep hente et nytt tryllenummer opp av hatten. På linje med å sette John Stone inn som midtbanespiller, store deler av sesongen. Det kan vi ikke se komme. City vil dog vinne de aller fleste kampene sine og dermed følge Gunners til døra.
Slik ender ikke Premier League-tabellen i toppen, sikkert, men det er dette vi holder mest på når mora starter.
Når det snakkes om Champions League, vil det alltid være naturlig å nevne Liverpool. Kommende sesong skal ikke de røde spille i den gjeveste europacupen, etter fiasko-sesongen. Men vi har troen på Klopp og hans langvarige plan.
Klopp har fjernet Henderson som har reist til Saudi-Arabia med en hel haug andre avdankede stjerner. Kapteinen vil neppe bli savnet særlig lenge på Anfield. Dessuten har Liverpool to av ligaens beste avslutter i Mohamed Salah og Diogo Jota. Sistnevnte var skadet mye av forrige sesong, men er nå tilbake for fullt.
I Tillegg har Liverpool Darwin Núnez i laget, som i grunnen kan finne på hva som helst. Videre er det viktig for Klopp å begynne å vinne borte igjen, som var lagets varemerke i flere sesonger på rad. Da må Virgil van Dijk finne bena og ikke minst hodet sitt. Når det skjer er det få lag som vil slå Liverpool kommende sesong.
Alexis Mac Allister fra Brighton, som vant VM med Argentina og Dominiki Szoboslai fra Salzburg er hentet inn.
James Milner, Ox Chamberlain, Naby Keita, Roberto Firmino er de viktigste som har forlatt klubben i tillegg til Henderson.
4. Manchester United
Det stod mellom Erik ten Hags United og Newcastle som vinner av duellen om om den berømte fjerdeplassen.
En plass som gir spill i Champions League som alltid er viktig for de rike og beste. Vi tror på Manchester United like foran, fordi Newcastle med sin flotte fjerdeplass forrige sesong – skal spille Champions League til høsten.
Det er ingen dans på roser for noen lag å spille Champions League og Premier League i samme sesong – helt åpenbart. Manchester United derimot har endel erfaring i så måte, til tross for at det ikke har vært dundrende suksess for Erik ten Hag på Old Trafford ennå.
Nå er ikke Marcus Rashford ung og lovende lenger og må bevise at han er verdt å satse på. Han har vært under pari alt for lenge, landslagsspissen.
Med solide kjøp av gode spillere som Mason Mount og målvakten Andre Onana og den unge danske spissen Rasmus Højlund, kan det bli gøy på Theater of Dreams denne sesongen. Med det også en akilles-duo endelig forlatt Old Trafford. Nemlig Harry Maguire, som har gått til West Ham, og mangeårig målvakt, David De Gea som er frigitt.
Videre er Alex Telles og Anthony Elanga, blant de viktigste som har forlatt klubben.
5. Newcastle
Eddie Howe og hans menn møter de aller beste lagene i Europa for aller første gang via Champions League. Kanskje kan det gå utover Premier League-resultatene? Det har skjedd med bedre lag enn Newcastle, tidligere.
The Magpies har blant de mest ihuga fansen i England. Mer enn 55.000 tilskuere ser fram til kampene på St. James’ Park i nord-England, nå får fansen endelig se Europas giganter under flomlyset på sin storstue.
Hvor langt nyrike Newcastle kan gå vet ikke vi, men se ikke bort fra at det kommer overraskelser i fleng når Eddie Howe dirigerer sine tropper. Svenske Alexander Isak er en severdighet alene. Og når ligaens beste målvakt, Nick Pope vokter buret, kan det ble gøy å følge Newcastle – kanskje særlig i Champions League.
Howe har penger nok, men har vært smart i sine kjøp. Harvey Barnes og Sandro Tonali som kom fra AC Milan for €70m. er en av de beste midtbanespillerne i Europa. Det samme har Tino Livramento fra Southampton for £32m.
Eneste viktige spillere som har forlatt Newcastle er Allan Saint-Maximin som også har reist til sanddynene.
6. Chelsea
Endelig er Mauricio Pochettino tilbake i en storklubb i England.
Argentineren var vært nær å ta flere titler med Tottenham, men det ville seg ikke. Til og med finale i Champions League er ikke nok for utålmodige og grådige eiere som Daniel Levy. Nå skal Pochettino forsøke seg i en annen London-klubb, nemlig kaos-klubben Chelsea.
Om 51-åringen får tid og penger, vil han nok vinne noe med Chelsea – tror vi. Men det er det ikke sikkert han gjør. For om Levy i Spurs er utålmodig, er det minst like ille hos Chelsea-eier Todd Boehly.
Boehly har ikke bare sparket flere managere siden han tok over klubben etter Roman Abramovich, han har også vært bidragsyter til kjøp og salg av spillere – uten noen plan. På bakgrunn av at Pochettino styrer skuta på Stamford Bridge, blir det Europa-cup og Europa League på Chelsea.
Hele 28 spillere er solgt eller frigitt i Chelsea i sommer, noe som sier endel om det kaoset som har rådet.
Axel Disasi, Nicolas Jackson, Christopher Nkunku for £52m, fra Leipzig, Kendry Paez og Robert Sanchez er kommet inn.
7. Tottenham
Slik ender ikke Premier League-tabellen, men det er populært å ha en mening om det, nå når moroa endelig begynner igjen.
Tottenham har solgt sin juvel Harry Kane til Bayern München. Han kan neppe erstattes umiddelbart. Og med en ny manager som skal gjøre ting på sin måte, kan det bli nok en ruglete sesong for prøvede Spurs-fans.
Ange Postecoglou har ikke mange hørt så mye om. Men det er han som har ansvaret på Englands fineste fotballanlegg, Tottenham Hotspur Stadium. Vi tror det blir stang ut for Ange, om han overlever hele sesongen er heller tvilsomt.
Inn har James Maddison, Pedro Porro, Micky van den Ven, Dejan Kulusevski permanent og målvakten Guglielmo Vicario kommet. Det er neppe nok til å ta en plass blant de fire beste. Til tross for at disse kjøpene vil styrke Tottenham umiddelbart.
Ut har altså veteranene Hugo Lloris, Harry Kane og Lucas Moura forsvunnet.
8. Aston Villa
Unai Emery kan være i ferd med å lage gull av gråstein om han får skikk på Aston Villa. Mye tyder på at spanjolen gjør det motsatte som sin landsmann, Julen Lopetegui, som stakk halen mellom bena og forlot Midlands-rival, Wolves.
Villa endte på 11. plass forrige sesong, men avsluttet sterkt med kun to tap av siste 10 kamper. Nå har Emery fått på plass flere gode signeringer siden forrige sesong. Noe som vi tror kan føre laget opp flere plasser på den krevende Premier League-tabellen.
Aston Villa har en stor fordel mot flere av sine argeste konkurrenter. Emery og hans spillere “slipper” å bruke tid på reising og kamper i Europa, noe som lett kan være en stor fordel. Mindre slitasje og mindre skader på spillerstallen, kan gi flere viktige poeng når ligaen går mot slutten til våren.
Villa har hentet Youri Tielemans gratis fra Leicester som er et varp av de sjeldne. Pau Torres og Moussa Diaby også nyervervelser som Emery vil få glede av, tipper vi. Hele 10 spillere er frigitt av Aston Villa i sommer, deriblant Ashley Young.
9. Wolves
Julen Lopetegui var stor favoritt til å bli manager i Wolves, allerede Nuno Espirito Santo, helt uventet dukket opp. Da var Wolverhampton Wanderers i Championship, Lopetegui hadde sagt ja til jobben, da Spania brått behøvde ny trener før VM i Tyskland. Julen takket ja til Spania og nei takk, til Wolves.
Men skjebnene ville det anderledes og skjebnen førte spanjolen og Wolves sammen i November 2022. Noe som førte til at Wolves berget plassen med god margin. Julen Lopetegui hadde gjort jobben sin og ble lovet nye midler til å forsterke laget til kommende sesong.
Ny manager på Molineux er hentet inn bare timer før seriestart. Gary O’Neil har litt erfaring fra Bournemouth og kun det. Men kan være den helten Wolves har ventet på siden Nuno ble sparket i mai 2021.
Briten han en tynn stall, men et meget godt lag som kan overraske mange, særlig tidlig i sesongen.
Flere av de aller beste spillerne, Rubén Neves, Joao Moutinho og Raúl Jiménez er borte sammen med lynvingen Adama Traore. Eneste forsterkning er tidligere Wolves-vingback, Matt Doherty, foreløpig.
10. Brighton
Roberto De Zerbi, den italienske manageren som har erfaring siden 2013 med nettopp italienske lag. Med unntak av én sesong i Kyiv og Shakthar Donetsk, gjorde seg bemerket i Premier League med lille Brighton forrige sesong. Son endte med en overraskende god 9. plass.
Den vanskelige andre-sesongen kommer nå, men Brighton har egentlig kun FA-cup og ligaen og fokusere på. Lik alle andre lag som vil havne nær midten av tabellen. Vi tror at Brighton vil bite godt fra seg og klare seg i ligaen, til tross for at de aller beste er borte. Les: Alexis Mac Allister og målvakten Robert Sánches.
Nå forsvinner også Moises Caicedo til Liverpool, som er stort tap om han ikke erstattes.
Forrige sesong forsvant både Leandro Trossard til Arsenal og Marc Cucurella til Chelsea, spillere som var bærebjelkene i Brighton-laget. Denne sesongens forsterkninger handler mye om målvakten Bart Verbruggen og forsvarsspilleren Igor Julio.
Roberto De Zerbi er en populær mann på Falmer Stadium, sammen med kapteinen Lewis Dunk, men popularitet i fotball svinner med svakere resultater. Når vi vet at nær halvparten av managerne skal vekk i løpet av sesongen, ikke sikkert italieneren overlever. Så er det nevnt.
11. Brentford
Den danske manageren Thomas Frank må sies å ha lykkes i Brentford. All den tid han fortsatt er i jobben etter at han kom til klubben som assistent trener i 2016, da klubben spilte i Championship. For så å ta over som sjef i 2018. Siden har det gått stadig bedre for dansken.
Brentford endte på 13. plass forrige sesong med 46 poeng. Det er med god margin, det. Nå er spissen Ivan Toney borte på ubestemt tid etter å ha gamblet på eget lag, noe som er forbudt for profesjonelle spillere. Det er et stort tap for Frank og Brentford.
Nå er også den meget solide målvakten David Raya byttet ut med Mark Flekken, en 30-åring fra Nederland.
Ellers har Brentford hentet Nathan Collins fra Wolves, som vil få Kristoffer Ajer ved sin side, om han holder seg skadefri. Videre er vingen Kevin Schade hentet fra Freiburg for £20m. Thomas Frank har ryddet i stallen og latt 12 spillere gå fra klubben.
David Moyes er en av de gamle ringrevene i den moderne fotballen på balløya. Ble utvalgt av selveste Sir Alex Ferguson i sin tid, som sin erstatter. Det endte med sparken i Manchester United etter ti måneder. Men Moyes er en tøff skotte som ikke gir seg. Og han har gjort det tålelig godt i West Ham også.
14. plass forrige sesong var kanskje litt under pari, vant 4 og tapte 5 av sine siste 10 kamper forrige sesong. Vi tror at den erfarne skotten klarer å berge West Ham, men de vil nok havne på nedre halvdel om det ikke blir nevneverdige forsterkninger.
Nå når Declan Rice er borte, må mye av jobben på midtbanen gjøres av Lucas Paquetá.
Når det er sagt, er det ikke sikkert at det er særlig positivt for West Ham å hente utskjelte Harry Maguire fra Manchester United for £30m. James Word-Prowse fra Southampton, derimot, er utvilsomt en solid forsterkning. Han skal være klar for West Ham rett før seriestart.
I tillegg har West Ham hentet Edson Alvarez fra Ajax for £35,4m. Borte er både Nicola Vlasic og Gianluca Scamacca.
13. Crystal Palace
Apropos gammel ringrev innen fotballen i England. 76 år gamle Roy Hodgson, som har vært innom både norske og svenske klubber i sin lange karriere – holder fortsatt koken. Imponerende nok. Gamle Roy tok over Crystal Palace da Patric Viera gikk tom for løsninger. Siden har det bare gått oppover for London-klubben.
Palace tapte kun to kamper av sine siste 10 forrige sesong og endte på 9. plass, takket være Hodgsons innhopp. Nå er veteranen klar for sin 47. sesong innen fotballen, siden han startet med Halmstad i 1976.
Er det noen som vet hva som kreves å holde plassen i Premier League, må det være Roy Hodgson.
Matheus Franca og Lewis Hall på lån fra Chelsea, er foreløpig eneste signeringer verdt å nevne, men Hodgson har sendt hele 10 spillere på dør. Deriblant Wilfried Zaha som har gått gratis til Galatasaray.
14. Fulham
Det har vært endel uro i Fulham grunnet ønsker fr de rike klubbene i Saudi-Arabia som har jaktet både manager Marco Silva og flere av de beste spillerne. Kanskje er det med på å svekke forberedelsene til årets sesong?
Kilder i England påstår at Aleksandar Mitrovic er villig til å gå til streik for å få forlate klubben til fordel for en klubb i sanddynene, men vi tror ikke det skjer. Alle spillere vet at de er forpliktet til å forholde seg til den signerte kontrakten de er forelagt.
Fulham endte på 10. plass forrige sesong, vant 4 og tapte 5 av sine siste 10 kamper. Vi tror Fulham berger plassen, men kun om uroen rundt stjernespissen roer seg før seriestart. Fulham har fått inn en meget god spiss i Raúl Jiménez fra Wolves.
I tillegg har Silva fått tak i den gode venstrebacken Calvin Bassey fra Ajax. 12 spillere har gått på lån eller er frigitt av Fulham før sesongstart.
15. Nottingham
Nottingham Forrest og manager Steve Cooper signerte hele 23 spillere etter opprykket, forrige sesong. Det kunne raskt ha gått riktig galt med kaos og nedrykk. Men Cooper berget plassen og endte til slutt på 16. plass på tabellen.
Forrest van 3 og tapte 5 av de siste 10 kampene, men spilte tross alt god fotball og vant endel i starten av sesongen. Nå kommer den krevende andre-sesongen, da skal Cooper og co få kjørt seg, men mangel på gode nok lag på nedre halvdel, gjør at vi tror på Nottingham. De berger plassen igjen.
City ground er en intim arena med fantastiske fans som gir alt i hver hjemmekamp. Det er selvsagt en stor fordel når viktige kamper i bunnoppgjøret skal avgjøres, både i vinter og til våren. Keylor Navas i målet er en erfaren stjernemålvakt som alene kan være en matchvinner.
Chris Wood har signert kontrakt etter å ha kommet på lån i deler av forrige sesong. I tillegg har Nottingham Forrest fått på plass vingen, Anthony Elanga fra Manchester United og Matt Turner fra Arsenal.
14 spillere har forlatt den fortsatt digre stallen til manager Steve Cooper.
16. Everton
Sean Dyche er en erfaren manager med lang fortid i Burnley. Hos Everton er det krevende tider der klubben fortsatt er i Premier League, mot alle odds. Det har luktet nedrykk i flere sesonger på rad i Liverpool-klubben. Nå trenger de desperat forsterkninger om det ikke skal gå helt galt.
Vi tror på Sean Dyches erfaring og eiernes vilje til å kjøpe gode nok spillere. Derfor har vi tippet Everton over streken, men under tvil. Foreløpig har Everton kjøpt like mange nye spillere som Wolves, nemlig ingen. Det må til om Everton skal overleve enda en sesong i nedrykksdumpa.
Leeds-spiller Willy Gnonto er kanskje den spilleren som er nærmest å havne på Goodison Park før overgangsvinduet stenger 1. september. Everton har en helt ok målvakt i landslagsspiller Jordan Pickford og Amadou Onana holder Premier League nivå.
Arnaut Danjum er hentet på lån og veteranen Ashley Young er hentet gratis.
Everton vant kun 2 av sine siste 10 kamper og scoret færrest mål i Premier League. Dyche behøver først og fremst en spiss. Får de ikke det, kan det bli trøbbel på Goodison Park. 12 spillere har gått på lån eller er frigitt av klubben.
17. Luton
Slik ender ikke Premier League-tabellen, men dette er vår tabell og vi har lov å tippe med hjertet. At Luton skal overleve kommende sesong er vel like lite sannsynlig som at Leicester skulle ta ligagullet i 2016. Mirakler skjer i fotballen, kanskje derfor elsker vi denne sporten mer enn noe annet.
Lille Luton har det laveste budsjettet og rykket opp via seier i Play off-finalen mot Coventry. Det gir Luton stemplet som storfavoritt til å rykke ned i igjen, men det gjør at vi håper jumbo-stemplet gir Rob Edwards gutter motivasjon til å overleve i Premier League.
Skal Luton klare seg i verdens tøffeste liga, må de ta flesteparten av poengene sine på hjemmebane. Intime Kenilworth Road gjør en fantastisk ramme under spotlightene til høsten mot de største kanonene.
Og de må unngå for mange feil bakover. Det er lettere sagt enn gjort når man har svært begrensede midler. vi innrømmer at vi ikke kjenner spillergruppa nok til å utheve enkeltspillere, men Rob Edwards var en god spiller for Wolves.
Det er nok for oss at vi håper på nok et mirakel.
Ryan Giles, vingbacken som var ung og lovende i nettopp Wolves har signert for Luton. Videre er Ross Barkley er hentet inn gratis og Tahith Chong er kommet fra Birmingham. 9 spillere har forlatt Luton på lån eller frigitt.
18. Sheffield United
Sander Berge har gått til Burnley og forsvaret lekker som en sil. Det går mot nedrykk for Sheffield United, dessverre. Manager Paul Heckingbottom er blant favorittene til å bli sparket i Premier League, men det er ikke vi så overbevist om.
Alt handler om å plukke nok poeng til å berge plassen for lag som kommer opp fra Championship. Lykkes Heckingbottom å ikke bli hektet av for tidlig, kan han overleve en stund.
Auston Trusty er hentet inn fra Arsenal og Gustavo Hamer er på vei fra Coventry for £15m. 13 spillere har forlatt Sheffield United før sesongstart.
19. Burnley
Manager Vincent Kompany vant Championship på strålende vis forrige sesong. Men det er altså så enorm forskjell på nivå én og to i England at det knapt kan sammenlignes. Kjøpet av Sander Berge er neppe nok til å holde plassen.
Spillerne Kompany har til rådighet holder Championship-nivå, men ikke mye mer enn det. Turf Moor var en gang en krevende bane å komme til, sist Burnley var oppe under Sean Dyches ledelse, men dette er en annen tid med helt andre spillere.
Nathan Redmond og unge Jordan Beyer i midtforsvaret må overgå seg selv om Burnley skal overleve.
Heller ikke det faktum at Aaron Ramsey er på vei på lån fra Aston Villa, vil være nok til å berge plassen. Tror vi.
James Trafford er hentet fra Manchester City, og 8 andre spillere er hentet gratis eller kommet inn på lån. Burnley har latt 10 spillere gå ut på lån eller er frigitt.
20. Bournemouth
Manageren som gjorde bragden forrige sesong, ved å holde Bournemouth i Premier League, Gary O’Neil, fikk allikevel sparken. Briten er nå hentet inn som erstatter for Julen Lopetegui i Wolves. Bournemouth har hentet Andoni Iraola.
Iraola skal altså forsøke å berge Bournemouth fra nedrykk i sesong to, som i seg selv er vanskelig nok for nyopprykkede lag. Vi tror det går som det må gå, med nedrykk og fryktelig mange baklengsmål.
Den ukjente manageren er 41 år og kommer fra Spania. Det høres jo bra ut i starten, det. Men han har kun vært manager i mindre klubber lengre ned i divisjonene i det spanske ligasystemet. Skal Bournemouth overleve, må de hente inn mange og solide forsterkninger, noe vi ikke har særlig troen på.
Bournemouth tapte 6 og vant 4 v sine siste 10 kamper, forrige sesong, som gjorde at de berget plassen, men det skjer ikke igjen.
Roman Faivre, Justin Kluivert, Milos Kerkez, Ionut Radu og Hamed Traore er hentet inn. Det samme er Max Aarons og Bristol Citys unge stortalent Alex Scott. 11 spillere er sent på lån eller frigitt av Bournemouth.
Kvantitet framfor kvalitet? Det vil vise seg gjennom sesongen – hvor feil vi har tatt med vår tabell.
Alt vi vet er at dette ikke blir slik Premier League-tabellen ender.
Premier League dyrere enn noen gang. Viaplay tar seg rikelig betalt for sine fotball-rettigheter. Og ønsker du å se Champions League i tillegg, som du får via TV2 Play, må du ut med nær 1500 kroner i måneden. Viaplay forlanger 799 kroner per måned, bare for Premier League via STRIM. Alle de andre kanalene må du betale for i tillegg.
Bergenet lesetid: 4 minutter
STRIM
Ønsker du Champions League uten Premier League, koster det 300 kroner i måneden i tillegg til den TV-pakken du måtte ønske. Ja, vi vet at sport og særlig fotball har blitt dyrt og eksklusivt. Men når det koster så mye som det gjør for kommende fotballsesong, er det kanskje ikke rart Viaplay sliter.
Allerede før jul kan rettighetene vært flyttet til en annen distributør, fordi Viaplay sliter med økonomien. Kundene vil ikke betale. Forståelig nok og da kommer det ikke nok inntekter inn i selskapet.
Svært få nordmenn kommer til å benytte seg av Sport Premium-pakken, som er det “rimeligste” alternativet vi fant hos STRIM, om du ønsker å se all fotball kommende høst. Det er inkluder Champions League, Premier League, Eliteserien, LaLiga og Bundesliga. Er det verdt nær 1448 kroner i måneden?
Deadline Day er dagen da spillmarkedet stenger sommervinduet. 1. september er bare én måned unna. så langt har svært få signeringer til Premier League-klubber blitt gjort. De aller fleste store navnene har handlet om spillere som har gått fra engelske klubber til Saudi-Arabia.
Premier League dyrere enn noen gang – men vi bare må ha det, det er som dop for narkomane.
🚨 EXCLUSIVE! 🚨 – Bournemouth now set to beat Wolves to the signing of Bristol City star Alex Scott. ⭐
I skrivende stund er det flere flere gode spillere, riktig nok over middagshøyden, men dog, som har forlatt Premier League. Til fordel for Saudi-Arabia, enn det er store tunge navn som har signert for de beste i England. Med få unntak.
Arsenal har vel så langt vunnet overgangsvinduet fire uker før det stenger. Men det er fortsatt tid for både Liverpool, Manchester City, Chelsea og Manchester United å få på plass en slagferdig stall.
Rasmus Højlund er nå klar for Manchester United, as we speak. Done deal. Men det er altså unntaket av spillere som så langt har gått til engelske klubber. Han kommer fra Atalanta med en prislapp på £72m.
Grunnen til at vi mener Arsenal har gjort så bra er signeringene av Kai Havertz og Declan Rice for til sammen £170m. Klassespillere som vil gå rett inn på et allerede godt lag og forsterke det.
Wolves
I Wolverhampton Wanderers derimot råder det full forvirring og negative stemning.
Årsaken er at Fosun, de kinesiske eierne, ikke evner å legge fram et budsjett til sin manager Julen Lopetegui.
Til tross for salget av Ruben Neves og en rekke andre spillere. Ni spillere er borte fra forrige sesong av ulike årsaker. bare to spillere er hentet gratis. Blant andre tidligere Wolves-spiller, Matt Doherty som kom fra Atletico Madrid.
Ikke så veldig rart å finne nevnte Lopetegui som storfavoritt til å være den første manageren til å få sparken, kommende sesong, dessverre. Uten forsterkninger vil Wolves ha en rekke unge spillere fra eget akademi på benken fra seriestart. Det lukter det nedrykk av – lang vei. LangtidSskader på sentrale spillere vil være en katastrofe.
Alex Scott (19) skulle være Lopeteguis ønskesigneringe denne sommeren. unggutten ble årets spiller for Bristol City i Championship forrige sesong. Men Wolves-styret har ikke funnet midler til å kjøpe 19-åringen. Alt tyder på at Scott går til Bournemouth i stedet. Man kan gråte blod av mindre.
6. august starter festen, koste hva det koste vil. Community shield går mellom Manchester City og Arsenal. Haaland mot Ødegaard altså, før det dundrer løs fredag med Burnley-Manchester City, fredag 11. august.
Film ikke lenger best på kino? Kanskje bortsatt fra i Fredrikstad som har Norges beste kino – kåret flere år på rad. Her er både salen(e) billedkvaliteten og lyden av ypperste kvalitet. Også i Oslo er det bra kinotilbud for kresne filmelskere. Men i Norge forøvrig, kan du like gjerne se filmen hjemme. For nå har også TV-produsentene blitt så gode på kvalitet – at du fint kan ha kino hjemme.
Bergenet lesetid: 5 minutter
Premier League
Alt du behøver for å få et godt nok TV-bilde som gir deg den ultimate film-følelsen, slik du gjør på de beste kinoene er 4K-kvalitet og god nok lyd. Har du en 4K-TV, 4K-HDMI-kabel og en dekoder eller Apple-TV som leverer 4K-kvalitet, er det bare å gønne på.
Film ikke lenger best på kino? I hvert fall ikke om du velger de distributørene som tar deg som kunde på alvor. og dermed leverer 4K Ultra HD. Som er det beste du får servert av billedkvalitet i Norge i dag.
Dessverre er det ikke alle distributører som leverer film eller serier i 4K ennå, men det kommer. Håper vi. TV2 leverer Champions League-kampene i 4K. Viaplay makter ikke å levere Premier League i 4K, noe som er sort skuffende med den prisen de forlanger for å se Haaland herje på balløya.
Netflix, Disney+ og Apple TV+ er best i klassen og leverer en rekke filmer og serier i beste kvalitet. Verken NRK, HBO, Viaplay, Viasat eller Strim leverer noe som helst innen 4K, bortsett fra om du bestiller TV2 Play via Strim.
Denne høyoppløselige bildestandarden gir en utrolig visuell opplevelse med enestående detaljnivå og skarphet. I denne artikkelen skal vi dykke ned i hva 4K-kvalitet egentlig innebærer, fordelene det bringer, og hvorfor det kan være verdt å vurdere en 4K-TV for ditt eget underholdningssystem.
Før vi går videre, la oss starte med en grunnleggende forklaring av begrepet “4K”. 4K refererer til oppløsningen på et bilde eller en skjerm, og er målt i antall piksler som utgjør bildet. I tilfelle av 4K-kvalitet, er oppløsningen på 3840 x 2160 piksler.
Dette betyr at skjermen har omtrent 8,3 millioner piksler totalt, som er fire ganger så mange som en standard 1080p full HD-skjerm.
Den økte pikseltettheten til 4K gir en betydelig forbedring i bildekvaliteten sammenlignet med tidligere oppløsninger. Med flere piksler pakket inn i hver tomme av skjermen, blir bildene mer skarpe, detaljerte og livaktige. Dette er spesielt merkbart på større TV-skjermer eller når man ser på innhold med mye fin tekstur eller små detaljer. Filmer eller serier som naturdokumentarer eller sportsbegivenheter.
En av de viktigste fordelene med 4K-kvalitet er den økte graden av realisme det gir til bildene.
Når du ser på en 4K-TV, er det som å se ut gjennom et vindu og få en direkte visuell opplevelse. Detaljene er så klare at du kan skille hver eneste hårtust på en skuespillers hode eller hver eneste stråle av sollys som trenger gjennom bladene i et tre. Denne realisme-effekten skaper en dypere fordybelse i innholdet du ser på, og gir deg en mer engasjerende og underholdende opplevelse.
Underholdning
Så hva er god underholdning for deg? Om du ikke har sett den nye Avatar-filmen, er du ikke særlig opptatt av gode eventyr. Eventyr laget på fantastisk vis med eksepsjonelle farger og en uvirkelig billedkvalitet. Særlig vist på Disney+, men også de beste kinoene.
Om du har 4K-kvalitet tilgjengelig, anbefaler vi på det sterkeste Netflix-serien “Our Planet” eller “Vårt Utrolige Hjem” som den heter på norsk. Kommentarene er lest av selveste Sir David Attenborough, som gjør det hele enda litt mer troverdig.
Fargene i denne serien er noe av det klareste vi har sett i noen dokumentar noen gang. Og det er det som er så spesielt med 4K-kvalitet, man får fram fagene på en helt ny måte, der også det sorte i TV-bildet er helt sort. Ikke nyanser av sort.
Du har selvsagt sett “Papirhuset“, “The Crown“, “Peaky Blinders“, “Breaking Bad” og “The Darkest Hour“. Alt dette fantastisk underholdning, nettopp på Netflix. Men det er så mange andre gode måter å bli underholdt på og. alle disse har det til felles at de sendes i 4K-kvalitet. Noe som gjør opplevelsen forsterket.
For å få best mulig lyd bør du investere i ordentlige høytalere som gir deg stereolyd, eller i de minste en lydplanke som gjør lyden bedre. Lyden i de fleste TV-ere, uansett pris og kvalitet er ikke bra nok for å få kinofølelsen.
Om du er opptatt av god underholdning sammen med flokken din, velg 4K-kvalitet neste gang du kjøper TV. På den måten får du kino-opplevelsen rett hjem i stua. Det er så stor forskjell at du vil oppleve det som en helt ny underholdningsverden.
Sist oppdatert 21. Jun 2023 | Publisert 21. Jun 2023 | Fotball
Flere stjernespillere forlater England til fordel for den langt mindre kjente ligaen i Saudi-Arabia. Store penger følger med signaturen til de fire store lagene i den profesjonelle ligaen. Nå stikker flere av de store profilene fra Premier League, på jakt etter enda mer penger.
Bergenet lesetid: 4 minutter
Du behøver ikke å være i tvil om det er temperaturen, menneskene, kulturen eller den gode fotballen – som tiltrekker seg stjerner fra England. Det er kun én ting, enorme summer penger.
Ruben Neves er 26 år gammel. Han debuterte som 17-åring, som kaptein for Porto i Champions League som den yngste kapteinen noen gang. Manager den gang var Julen Lopetegui som gav gutten tillit i Porto. Nå forlater Neves Wolves, som ledes av nettopp Lopetegui, til fordel for store penger i Saudi Arabia. Neves ble kjøpt for drøyt £15m. og ble nylig solgt for £47m.
En pen gevinst for Wolves, men hva med ambisjonene til spilleren?
Selv fortalte Neves at han ønsket å spille Champions League og var på vei til Barcelona, men det gamle storlaget har ikke penger. I hvert fall ikke nok penger til å hente en av de beste midtbanespillerne i Premier League de tre, fire siste sesongene.
Da velger heller altså spilleren å gå til en Donald-liga som utbetaler enorme lønninger.
De siste to spillerne som forlater Chelsea er Hakim Ziyech og N’Golo Kanté, til henholdsvis Al Nassr og Al Ittihad. Sist nevnte er klubben som ledes av tidligere Tottenham og Wolves-manager Nuno Espirito Santo. Og som allerede har nevnte Benzema på plass.
Kanté får €100m. fordelt på fire år i lønn.
Også Chelsea-målvakten Eduard Mendy har forlatt London og England til fordel for Afrika. Keeperen har signert for klubben Al Ahli.
Det er stor sannsynlighet for at også Callum Hudson-Odoi og Kalidou Koulibaly forlater Chelsea til fordel for Saudi-Arabia. Koulibaly går til Al Ittihad, muntlig avtale er i orden i dag.
Det er flere gunner til at nettopp Chelsea rydder i den overfylte stallen. Eieren, amerikanske Todd Boehly vet at stallen er for stor. Og den nye manageren Mauricio Pochettino, ønsker å bygge sitt lag med “egne” spillere.
🇵🇹 Ronaldo 🇵🇹 Neves 🇫🇷 Benzema 🇫🇷 Kanté ➕ Many more
— Football Tweet ⚽ (@Football__Tweet) June 21, 2023
Pengene
Flere stjernespillere forlater England, ikke alle havner i Saudi-Arabia, men forbausende mange velger pengene framfor de sportslige ambisjonene, dessverre.
Vi vet at Karim Benzema er lovet $4,12m i ukelønn i sin nye klubb. Dette tilsvarer 643 millioner dollar over tre år. Når man hører slike summer kan man kanskje forstå at den franske stjernespissen, som ble kåret til verdens beste forrige sesong – velger å forlate Real Madrid.
Flere stjernespillere forlater England til fordel for større lønn i Midtøsten.
Mateo Kovacic har forlatt Chelsea til fordel for Manchester City. Overgangssummen er på £30m.
Til og med Ilkay Guendogan, Manchester City-kapteinen, vurderer å gå til en av de store klubbene i Saudi-Arabia. Men Pep Guardiola ønsker å beholde sin kaptein og har gitt ham et gullkantet kontraktsforslag. Tyskeren er foreløpig i tenkeboksen.
Christiano Ronaldo får $213m per år fra sin klubb Al Nassr.
Vi følger Premier League med argusøyne denne sommeren og frykter at flere stjerner vil forlate England.
Om du vil ha nyhetene før de fleste andre, følg vårt nyhetsbrev her – det er alltid gratis og uten betingelser.
Sist oppdatert 14. Jun 2023 | Publisert 14. Jun 2023 | Premier League, Sport
Den rike arven om engelsk fotball handler om stjernene, pengene, målene, suksessen fiaskoen og trofeene. Kjærligheten til laget, til hjemmebanen, spillerne, draktene, atmosfæren, seierne og ølen før og etter seier. Større lykke finnes ikke.
Bergenet lesetid: 4 minutter
Engelsk fotball
Engelsk fotball, ofte omtalt som fotballens fødested, har en rik og innholdsrik historie. Fra beskjedne begynnelser til dagens globale fenomen har sporten fanget millioner av hjerter verden over. Denne artikkelen utforsker historien, lidenskapen og den stadige utviklingen av engelsk fotball.
Røttene til engelsk fotball kan spores tilbake til 1800-tallet, da spillet begynte å ta form som en standardisert idrett.
Opprettelsen av Football Association (FA) i 1863 markerte et avgjørende øyeblikk og etablerte reglene og forskriftene som skulle styre spillet. FA-cupen, som først ble avholdt i 1871, ble den eldste fotballturneringen i verden og er et symbol på den rike arven til engelsk fotball.
Gjennom årene har sporten blitt dypt forankret i den kulturelle fibrene i England.
Premier League
Fra lokale fellesskapsklubber (amatørklubber) til den prestisjefylte Premier League, gir fotball en samlende kraft, som overskrider sosiale og økonomiske barrierer. Fansens lidenskap og dedikasjon er unik, med fullsatte stadioner som skaper en elektrisk atmosfære som gjenspeiler seg i hele landet.
Etableringen av Premier League i 1992 markerte en ny æra for engelsk fotball.
Med lukrative TV-avtaler og økt kommersialisering steg ligaen raskt i popularitet og tiltrakk seg toppspillere fra hele verden. Premier League ble en magnet for internasjonale spillere, og ble raskt en av de mest konkurransedyktige og mest sette ligaene globalt.
Ligaens globale appell ble styrket ytterligere av sine fengslende historier og uforutsigbare naturlig kraft.
Fra seire for underdogen til dramatiske kamper om tittelen, klarte Premier League alltid å fange fansens engasjement. De intense rivaliseringene mellom historiske klubber som Manchester City og United.
Samt Liverpool og Everton, Arsenal mot Chelsea og Newcastle mot Sunderland – bidro til ligaens tiltrekningskraft og sikret dens vedvarende popularitet. Og slik er det selvsagt fortsatt med Manchester Citys eventyrlige suksess, med en nordmenn i fokus.
Til det er de beste for gode og de dårligste dårligere. Ligaen blir mer forutsigbar jo bedre de beste blir. Da er det nesten umulig for de mindre rike å ta igjen de beste og rikeste.
Engelsk fotballs arv strekker seg utover klubbkonkurranser og omfatter det nasjonale lagets rike historie.
Til tross for noen bemerkelsesverdige triumfer, som seieren i FIFA World Cup i 1966, har det nasjonale laget opplevd både oppturer og nedturer. Faktisk betydelig flere nedturer enn oppturer, sett bort fra EM-gullet til det engelske kvinnelaget som vant i juli i fjor.
Denne artikkelen er delvis skrevet av Chat GPT.
For nordmenn er og blir den engelske fotballen, den ekte fotballen – den som spilles på engelsk gress.
I dag er allerede overgangsvinduet åpent for kjøp og salg av spillere i England. I morgen kommer terminlisten for Premier League.
Premier League med mange overraskelser som svært å kunne forutse. At Liverpool ikke skulle kvalifisere seg til Champions League er blant de største. Og at Chelsea ikke engang kvalifisere seg til Europa League en annen.
Bergenet lesetid: 7 minutter
Sparkede managere
Skuffende for alle fansen til disse storlagene, selvsagt, men desto hyggeligere for lille Brighton, som skal spille i Europa – for aller første gang i klubbens historie.
Andre overraskelser som vi la merke til var antallet sparkede managere. Faktisk flere i én og samme klubb gjennom sesongen. Både Chelsea, Tottenham og Leeds hentet mer enn én manager ildet av sesongen. Bruk og kast-mentaliteten har nådd et nytt lavmål i Premier League.
I fire sesonger tidligere har antallet vært på ti managere sparket i én og samme sesong, som høyeste antall. Manglende sportslige resultater har ført til at eierne og styret i de respektive klubben har valgt enkleste motstands vei. Pekt på managerens manglende evne til å ta nok poeng.
Noe som i de fleste tilfellene ikke medfører riktighet, all den tid de fleste vet hvor lang tid det tar å bygge opp en slagkraftig spillergruppe. En gruppe individuelle spillere, som skal fungere sammen som et lag og vinne kamper i verdens tøffeste liga.
Premier League med mange overraskelser. En av disse er utvilsomt Lille Luton Town som slo Coventry i play off-finalen til Premier League. Et lag med et budsjett i underkant av £180.000 per uke, ca samme sum som for en gjennomsnittlig Premier League-spiller.
Det skal ikke være mulig at et slikt lag rykker opp fra knallharde Championship, men det skjedde altså. Lille intime Kenilworth Road må ombygges en smule. Luton rekker ikke å bygge ny stadion til seriestart i august, helt åpenbart.
Vi anglofile som også elsker engelsk fotball mer enn noe annet – elsker selvsagt at slikt fortsatt er mulig.
At et lite lag med små ressurser kommer opp og får spise kirsebær med de store, for en stakket stund. Selvsagt vil Luton Town være blant de største favorittene til å rykke ned igjen også. Desto større blir bragden om de skulle berge plassen.
Vi liker dette opprykket litt ekstra siden det er den tidligere Wolves-spilleren og midlertidige manageren, Rob Edwards som tok Luton opp. Og at lille intime Kenilworth Road var den aller første engelske stadion vi besøkte.
Manchester City
Pep Guardiola ble selvsagt kåret til å årets manager i Premier League. Det skulle bare mangle.
Nå har City vunnet fem av de siste seks sesongene i Premier League. Noe som må sies å være rimelig bra. Med hjelp av verdens beste spiss i én 22-åring fra Norge, så er Manchester City store favoritter til å ta “The Treble“.
FA-cup-finalen mot Manchester Unten spilles lørdag 3. juni. Champions League-finalen én uke senere i Istanbul, mot Inter. Vi tror det blir to viktige trofeer til på Haaland og Pep.
Pep Guardiola is named the Premier League Manager of the Season for a fourth time 🏆 pic.twitter.com/FXP6Wuqhq9
Manchester City har vært best gjennom sesongen, med noen få glipptak i starten som gjorde at Arsenal fikk en luke. Men alle som vet hva Pep Guardiola kan få ut av sine spillere, visste også at det kunne bli City, igjen. Og det ble det.
Som du ser av tabellen skilte det kun fem poeng til slutt mellom City og Arsenal. Men det kunne lett ha blitt åtte poeng, om ikke Pep valgte å stille med mange unge spillere i siste kamp mot Brentford på bortebane. 11 seire på rad mot slutten av sesongen var nok til å ta igjen og gå forbi Mikel Artetas Arsenal.
Overraskelsene
At så store og viktige lag for mange nordmenn, som Leeds og Leicester rykket ned var også litt overraskende. Southampton derimot har slitt lenge og var nevnt som et av flere lag som kunne få trøbbel.
Wolves lå sist ved juletider, noe som ofte er et svakhetstegn som ender med nedrykk. Heldigvis skjønte Fosun, de kinesiske eierne alvoret, og sparket Bruno Lage. Én av de 13 managerne som fikk sparkene i sesongen som gikk.
Inn kom spanjolen Julen Lopetegui og Wolves var berget etter en fantastisk langspurt med gode resultater på Molineux Stadium.
At Newcastle skulle ta den viktige fjerdeplassen og dermed får spille i Champions League var litt overraskende. Men ikke så mye mer heller, Eddie Howe gjorde det bra forrige sesong i nord også. Med kloke kjøp og en helt vanvittig støtte i suksess-hungrige fans på St.James’ Park, blir det Europacup-kamper til høsten.
Aston Villa gjorde også sin beste sesong på manns minne, Unai Emery skal ta med seg sine spillere inn i en krevende Europa League-turnering, på bakgrunn av den solide syvende plassen denne sesongen.
Vi kunne ha skrevet en lang artikkel om skuffelsen Chelsea var denne sesongen. Et paradoks at manageren som tok Chelsea til å vinne Champions League, Thomas Tuchel, vant Bundesligaen med Bayern München. Chelsea har brukt flere milliarder kroner på spillere som ikke har fungert.
I sommer blir det oppvask i ordets bredeste betydning når Mauricio Pochettino skal styre Chelsea-skuta.
Manchester United klarte til slutt en fin tredjeplass som også gir Champions League-spill neste sesong. Liverpool, Brighton og Aston Villa blir å finne i Europa League.
Sesongen 2023/2024
En sommer står for døren – uten fotball på dagsorden. Det er grusomt for alle som elsker fotball, men det har vi også så veldig godt av. Når den engelske fotballen endelig ruller igjen er vi påskrudd og klar, kanskje mer enn noen gang.
Fordi det er spennende å se nye lag komme og gå i takt med managere som lykkes og ikke lykkes. Vi tipper at minst ti managere, kanskje fler, må finne seg en ny klubb eller en annen jobb i løpet av den kommende sesongen.
Burnley, Sheffield United og Luton rykket opp fra Championship, mens Leeds, Leicester og Southampton må ta den tunge veien ned.
Terminlisten for sesongen 2023/2024 blir offentliggjort på denne bloggen 15. juni.
Premier League for kommende sesong sparkes i gang lørdag 12. august. Siste serierunde spilles søndag 19. mai 2024.
Vi tar med helt til slutt at det blir mer god fotballunderholdning neste år. EM spilles nemlig i Tyskland fra 14. juni – 14. juli 2024.
Vargas12.com vil som vanlig komme med de største og viktigste ryktene og overgangene i Engelsk fotball. Sannsynligvis før de aller fleste andre. Vi saumfarer nettet, Twitter og engelsk aviser etter nyheter – døgnet rundt. For at du skal være oppdatert med aller siste nytt.
Managerne sparkes i Premier League. Kan Jürgen Klopp være neste mann ut? Nei, ikke før til sommeren, uansett. Foreløpig har ti managere på til sammen 20 lag i Premier League blitt sparket. Og det er ca 10 serierunder igjen av sesongen. Blir managerne sparket for raskt i England? Ja! Selvsagt blir de det.
Bergenet lesetid: 6 minutter
Chelsea og Leicester
Ingen lag med respekt for seg selv og fansen, kan bli trodd på at det er den beste løsningen. Å gi skylden på manglende resultat på banen, til mannen som skal plukke laget og mane til innsats. Manageren spiller jo ikke, men han har dog et ansvar for resultatene.
Allikevel mener vi at sparking av managere i Premier League spesielt, er en uting. Man må gi managerne tid til å bygge opp laget fra start og slikt tar alltid tid, kanskje særlig i en så krevende liga som Premier League.
Utålmodige fans som roper på sjefens avgang og utålmodige eiere som vil ha sportslig suksess for raskt. Må ta mye av skylden for at Brendan Rodgers, som har sittet i Leicester-stolen i fire sesonger, nå er sparket. Ingen ny manageren er på plass i Leicester ennå.
Graham Potter ble sparket i Chelsea etter tapet mot Aston Villa i helgen. Briten fikk ansvaret kun i noen få måneder. 7 seire på 22 kamper er selvsagt ikke bra nok for et lag som Chelsea, men var det for tidlig å sparke Potter, ja, vi mener det.
Foreløpig har ikke Chelsea utnevnt noen ny manager på Stamford Bridge.
10 managere sparket
La oss ta det fra start av denne sesongen som ble sparket i gang i august.
Alle managere i Premier League vet at det handler om resultater og kun det. Uteblir poengene vil det raskt gå mot arbeidsledighet – sånn er det bare.
Allerede 30. august ble Scott Parker sparket i Bournemouth. ikke lenge etter at lagets hans tapte hele 0-9 for Liverpool på Anfield. Parker er faktisk en av få managere som er sparket to ganger i en og samme sesong. Briten ble nemlig sparket i Club Brugge etter to måneder i sjefstolen.
Managerne sparkes i Premier League, så langt denne sesongen så har ti managere fått fyken i øverste divisjon i England. Og det er fortsatt ca 10 kamper igjen av sesongen som avsluttes i mai. Hvilken managere som er neste mann ut kan vi bare gjett oss fram til, men at det er flere som vi bli fjernet er vi rimelig sikre på.
Thoma Tuchel vant Champions League med Chelsea, men tyskeren ble veid og funnet for lett for de nye eierne som tok over etter russiske Roman Abramovich. Tuchel ble sparket 7. september, kun få dager inn i den nye sesongen. Tyskeren ble erstattet av Graham Potter som også har lidd samme skjebne.
Wolves sparket portugiseren Bruno Lage 2. oktober. Han ble erstattet av Julen Lopetegui som vi tror vil ha en lang og tro karriere i Wolverhampton, all den tid eierne har ventet lenge på å få “rett mann” på plass på Molineux Stadium.
20. oktober ble Steven Gerrard sparket i Aston Villa. Foreløpig er det Unai Emery som har ansvaret på Villa Park.
Southampton og Everton
Østerrikeren Ralph Hasenhüttl ble sparket i Southampton 6. november. Ruben Selles har tatt jobben som midlertidig manager ut sesongen. Han har fått ansvaret for den yngste stallen av alle lag i Premier League. Snittet er på 23,7 år i Southampton.
Det måtte gå som mange forventet i Everton. Mange trodde Frank Lampard ville bli sparket allerede forrige sesongen, men jaggu skulle den tidligere West Ham-spilleren makte å klore seg fast på Goodison Park til det var spilt 20 kamper i inneværende sesong, før det hele var over.
Sean Dyche, den tidligere Burnley-manageren, en av få britisks managere i Premier League har tatt over i Everton.
Leeds, Spurs og Saints
Jesse Marsch ble sparket i Leeds etter en serie elendige resultater. Amerikaneren ble sparket 6. februar i år. Den tidligere Watford-manageren Javier Gracia har nå fått jobben som ny sjef i Leeds.
12. februar sparket Southampton sin andre manager for sesongen da Nathan Jones ble sparket etter kun 8 kamper i sjefstolen. Den manageren med korteste historikk i klubbens historie. Og et symbol på hvor jævlig dårlig stilt det er i flere klubber i Premier League.
Nathan Jones erstattet Ralph Hasenhüttl og fikk en 3,5 års kontrakt med klubben, men ble altså sparket etter kun 8 kamper.
Antonio Conte ville vel egentlig vekk fra Tottenham siden han slengte med leppa om udugelig ledelse osv. Italieneren fikk viljen sin og ble sparket 27. mars i år. Cristian Stellini tar over foreløpig på Tottenham Hotspur Stadium.
Levi og styret i Tottenham har gått femten år uten trofeer, har byttet fire managere på fire sesonger og er verre stilt enn på lenge. Men et fantastisk stadionanlegg, det har utvilsomt Tottenham Hotspur, men altså ingen manager, som kan gi de resultatene som fansen og styret ønsker.
Managerne sparkes i Premier League fordi eierne, styret og fansen forlanger for mye, for raskt.
Slik er det nå også i en hel rekke lag i Premier League.
Hvilken manager som sparkes neste gang? Favorittene er faktisk Steve Cooper i Nottingham Forest og David Moyes i West Ham. Årsaken til dette? Jo, de to klubbene tar ikke nok poeng og vinner for få kamper.
Manchester City kan bli fjernet fra Premier League, men det er det får som tror på. I teorien derimot, kan altså den beste klubben i England, som har vunnet tre av de fire siste sesongene, bli trukket ut av ligaen. Årsaken er mislighold av Financial Fair Play-reglene. Det er alvorlig nok.
Bergenet lesetid: 5 minutter
League Two
Helt siden sesongen 2009/2010 har Manchester City blitt etterforsket, og denne etterforskningen pågår fortsatt. Et eget utvalg gjør denne viktige jobben som kan få enorme konsekvenser for en av de største klubbene i verden.
Særlig sannsynlig er det åpenbart ikke at Josep Guardiola, Erling Braut Haaland og resten av “Sky Blues” skal spille League Two neste sesong. Men blir det poengtrekk så er det litt krise. Det kan føre til at laget ikke kvalifiserer seg til viktige Champions League, om de brått havner utenfor topp-fire i ligaen.
Alt etter som hvor mange poeng som trekkes i en eventuell straff.
Blir det slik vi tror, en bot, så er ikke det noe problem for storklubben, all den tid den eies av svært rike mennesker. Nemlig styrtrike City Football Group, der Abu Dhabi United Group er kjøper og eier av den engelske klubben. Representert av Sjeik Mansour, som majoritetseier.
Daglig leder i klubben er Khaldoon Khalifa Al Mubarak, som er ansvarlig for det økonomiske uføre klubben nå er i. Han er også en av grunnleggerne i Abu Dhabi United Group. Og åpenbart stinn. Uansett størrelsen på en eventuell bot – kan betales av klubben.
For, om du var i tvil, det er penger det handler om, ja. Eller bruken av penger som har pågått over tid. Manchester City har brukt mer enn de har tjent, særlig på spillerkjøp. Og ikke forholdt seg til innholdet i spillernes kontrakter.
In accordance with Premier League Rule W.82.1, the Premier League confirms that it has today referred a number of alleged breaches of the Premier League Rules by Manchester City Football Club. (Club) to a Commission under Premier League Rule W.3.4.
I Premier League finnes det et streng regelverk, Financial Fair Play, som alle klubbene er forpliktet til å følge. Men som noen rike lag ikke ser ut til å bry seg nevneverdig om. Dette kan nå få alvorlige konsekvenser for den beste og nest-rikeste av alle i Premier League. Bare Newcastle har rikere eiere.
Regelbruddene Manchester City nå er siktet for å ha brutt går også på kontraktene til spillerne. Og at klubben ikke har fulgt Premier Leagues regler knyttet til lønnsomhet og bærekraft. Det er altså rett og slett i rot i regnskapene i flere år på rad i en av verdens største klubber. Tro det eller ei.
Vi anbefaler får lesere å se dokumentar-serien om Manchester City på Amazon, “All or Nothing.”
Straff
Manchester City kan bli fjernet fra Premier League, men det skjer neppe, verken nå eller siden. Til det er laget for mektig, har for mye penger og har en sportslig suksess som gagner Premier League på flere måter. Men at det kommer en straff er hevet over tvil.
Poengtrekk er også sannsynlig fordi bruddene på et soleklart regelverk er både mange og alvorlige.
Kanskje burde Premier League bruke Manchester City som et eksempel på hva som kan skje. Om man ikke følger et regelverk som er der for alle de tjue klubbene som til enhver tid spiller i verdens mektigste liga.
Hvis den nedsatte kommisjonen som etterforsker klubben, kommer fram til at de har gjort seg skyldig i et eller flere regelbrudd, kan det bli dramatisk. Manchester City kan bli kastet ut av Premier League, trekkes flere poeng eller få en kraftig bot.
Men det er også flere alternativer til straff. Nemlig kombinasjoner av disse eller en suspensjon for å spille ligakamper. Eller bli nektet kjøp og registrering av nye spillere i en begrenset periode.
Det er uansett ventet at kommisjonen innen rimelig tid, kommer til en kjennelse, og den bør selvsagt være “skyldig“. Så får de som forstår dette beste, vurdere hva straffen bør være.
Alt bør ikke kunne kjøpes for penger, selv om man har mer enn nok av de.
Sist oppdatert 30. Dec 2022 | Publisert 30. Dec 2022 | Underholdning
Tilbakeblikk på 2022 for Vargas12.com. Vi har skrevet mange lange, noen korte og flere gode innlegg i året som nå går mot slutten. Her kommer vi med et lite tilbakeblikk på noen av de viktigste artiklene vi har delt med våre lesere. Uthevet for deg som trykk-bare linker.
Estimated reading time: 6 minutter
Aktualiteter
Om du har ønsker for det nye året, om håp, fred eller bedre tider for deg personlig. Eller innlegg om mat, om økonomi, fotball, livet eller døden, kom med ønsker i kommentarfeltet. Vi lover å levere nye spennende innlegg i året som kommer. Som alltid skriver vi får deg og alle andre lesere.
I de fleste månedene vi skriver og publiserer innlegg, kan det være en nyhetssak, vi er jo en aktualitets-blogg framfor noe annet. Derfor har det blitt endel om Covid, krig, Trump, politikk lokalt og internasjonalt. Mye om personlige tips og forskal til gode matretter.
Vi skriver også ofte om Wolverhampton Wanderers i Premier League. Wolves er favorittlaget som følgers tett. Og det handler fortsatt ofte om sex, relasjoner, forhold og om kvinner, og menn. Litteratur skriver vi også om.
Heldigvis kan vi variere innholdet slik vi ønsker det, fordi vi publiserer artikler om det som opptar oss i øyeblikket. Derfor kan det handle om alt fra periodisk faste til gode aksjetips på børsen.
Eller om de beste appene til de sunneste middagene. Det var noe av det vi begynte året med, kan vi erindre. Tilbakeblikk på 2022 for Vargas12.com er som å vandre litt tilbake i tid, men ikke så langt heller. Siden vi begynte har det blitt nær 8000 artikler siden mars i 2010. Tenk litt på det, du.
Vargas12.com er hobby-investor og skribent foto: privat
Januar – mars
Siden vi startet året med egentrening og solid innsats på treningssenteret, var det naturlig å skrive litt om det. Treningssenterets sære personligheter tvang seg fram og måtte deles med egne lesere.
Det viktigste innlegget denne våren, må ha vært vårt fokus på verdens farer – at pandemi, matmangel, krig og økonomiske uroligheter satte verdensfreden i fare. Dessverre er vi slett ikke utenfor fare, tvert i mot. 2023 kan fort bli et Annus Horriblils for oss alle.
Den siste vårmåneden er starten på alt liv, starten på sommeren, starten på feriene og gir oss et håp om at alt skal bli så bra. Beklager alle flosklene, men mai er for vår del – håpets måned. På børsen heter det: “Sell in May and stay away.” I etterpåklokskapens navn, burde vi kanskje, det.
Tilbakeblikk på 2022 for Vargas12.com og hvert eneste år har vi funnet en rød tråd som forteller oss hva vi har vært mest opptatt av. I 2011 var det helt åpenbart terrorangrepet i Oslo og på Utøya. Men hvert år siden, har sin agenda på sin unike måte. For å finne svaret på dette, bruk arkivet på høyre side av hovedmenyen.
I juli måtte vi innom de vanskelige temaene som vi har belyst en lang rekke ganger før. Selvmord er blant disse. Antallet selvmord stiger for hvert år og særlig galt er det for unge menn, dessverre. En utfordring vi har forsøkt å belyse siden 2010.
I august er mange blakke, fortvilte og har brukt mer penger enn noen gang. Sommerferien er over, det er ofte også mange forhold. Noe som er slitsom for folk flest. Hver eneste krone teller – når prisen på alt stiger.
I september ble det nok engang skrevet om mat og engelsk fotball generelt, og Wolves, spesielt.
Videre skrev vi om hva vi mener er utenfor verdensrommet. Vi synes det er viktig å stille de dype spørsmålene av og til. Hvor fokuset er hvor vi er, hva vi kommer fra og hvor vi skal. Kanskje greit å ikke vite alle svarene på disse viktige spørsmålene?
I desember er det alltid fokus på julen. Men vi kommer også innom matprisene og din privatøkonomi.
Et innlegg du bør legge merke til fra desember-arkivet for 2022, er vårt spørsmål om: “Barnet ditt selger sex?” For det er det faktisk endel barn som gjør i Norge, dessverre. Enda et samfunnsproblem som vi setter fokuset på.
Den røde tråden for 2022 på Vargas12.com er børs, privatøkonomi, Wolves, mat og sex. Såpass spenn bør det være på god samfunnsaktuell blogg, synes du ikke?
Siste kommentarer