Nå jakter mange på pengene dine

Nå jakter mange på pengene dine. Rema 1000, Kiwi, Coop og Meny er dagligvarekjeder ønsker du skal fylle handlekurven hos dem, så ofte som mulig. Derfor vil det komme en stille priskrig de nærmeste dagene og fram til jul. Fordi du skal handle der ryktene forteller hvor det er “gratis” jule-relaterte varer.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Sverige

De typiske varene som senkes inn mot jul, er clementiner, surkål, gul brus, sennep, ketchup, marsipan og sylteagurk. Maten du spiser mye av i julehøytiden er et konkurranse-moment, for å trekke deg som kunde til butikken. Milliarder av kroner skal brukes i desember – da er du som kunde, viktigere enn noen gang.

Smekk fulle handlesenter over hele landet, Ola og Kari Nordmann er på jakt etter julegaver og annet.

Mat er selvsagt viktig hele tiden, alltid, for oss mennesker, men for mange nordmenn er julen et eneste langt etegilde. Da blir prisen sentral, gode tilbud kan gjøre at man sparer mye penger på kloke kjøp. Da må man kanskje ut av Norge for å få mye for pengene. Til Sverige, eksempelvis.

Les også: Spar mye penger på kloke kjøp

Kiloprisen på fersk ribbe i Sverige er 59,90 for tynnribbe, i Norge kommer du ikke under hundrelappen. Skal du ha smågodt, koster den 140 kr kiloen i Norge, mens i Sverige vil prisen ligge på 69,90 per kilo, inn mot jul.

Ost, kjøtt, melk, smør, noe frukt og alt som inneholder sukker er mye billigere i Sverige. Om du bruker snus, drikker øl, vin eller sprit, er det enda mer å hente. Du kan også fylle drivstoff når du først er over grensa, også den er litt rimeligere.

Svindel

Nå jakter mange på pengene dine. Ikke bare butikker, handlesenter og nettbutikker, men også kjeltringer.

Enten du er uforsiktig med passordene dine eller har lommeboka åpent, synlig og tilgjengelig. Det finnes mennesker som lever av å lure naive nordmenn, de blir rikere og rikere for hver deg som går. Nordmenn er lettlurte og lar pengene sitte løst, kanskje særlig inn mot jul.

Nå jakter mange på pengene dine

Er du riktig uheldig kan du risikere at noen får tak i fødselsnummeret ditt, kodebrikken din eller passet ditt. Da sitter du fort med kuken i klemme. Det er nemlig et sterkt økende samfunnsproblem, som i verste tilfelle, ødelegger livet til de det rammes.

Les også: Ikke prisstigningens skyld at du sliter

Identitetstyveri skjer selv de som er forsiktig med sine passord og ikke deler kodebrikken sin med andre. Alle som opplever id-tyveri, eller som mistenker noe kriminelt med egen ID, bør anmelde dette snarest til politiet.

Nordmenn blir svindlet for millioner av kroner hvert eneste år, det uhyggelige i dette er at summene blir større og ofrene flere. Du bør tenke safety first, også når det kommer til bruk av nett, netthandel, og kontantuttak.

Myndighetene

Myndighetene jakter deg ikke på samme måte som Rema 1000 og feige svindlere, men de ønsker at du betaler mye av lønna di i skatt og avgifter. Nå er det verre enn noen gang, dessverre. Skal du få en slutt på galskapen, bør du vite hva du stemmer ved neste Stortingsvalg. AP og SP vil sitte enda i knappe to år.

Tåkefyrsten Støre og hans kompanjong Vedum, som forsøker å le, og fleipe bort den største økonomiske krisen i moderne tid, blir gjort til latter. Ikke bare av sine politiske motstandere, folk flest, men også sine egne.

Snart er det duket for et politisk ragnarok i det politiske Norge. Støre bør snarlig utfordres som leder i AP.

Neste valg, da du bør være med å endre Norge til noe litt bedre, er i september 2025. Fram til da må vi leve med skyhøye avgifter, mye skatt og høyeste priser på drivstoff, strøm og mat, noen gang i Norge. Bruk stemmeretten din til å få vekk Støre og Vedum, som gjør at vanlige folk betaler seg ihjel.

Nå jakter mange på pengene dine, selv om myndighetene ikke tvinger deg inn på nettet eller i matbutikken, tar de en stor del av lønna di. Ordtaket, “vanlige folks tur” har smelt i ansiktet på statsminister Jonas Gahr Støre, nesten latterlig hardt.

Aldri før har vanlige folk som deg og oss betalt så mye – for så lite.

AP og SP gikk til valg på et ordtak som liksom skulle gi penger fra de rike, til de med lav normalinntekt.

Dette endte med så mange avgifter og tilleggsskatter at Kjell Inge Røkke og andre milliardærer flyttet til Sveits. De gadd ikke mer av Støre og Vedums avgifts-bonanza. Hvem kan klandre rikingene for det?

Vargas

Spar mye penger på kloke kjøp

Spar mye penger på kloke kjøp. Du kommer til å kjøpe elbil, en eller annen gang, fordi det selges nesten ikke bensin- eller dieselbiler mer i Norge. Og siden du kan spare mange tusen kroner på el-bilkjøp, bør du gjøre det før nyttår. Etter nyttår kommer det moms på elbiler som du slipper, om du handler før nyttårsaften.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Vær på vakt

Skal du kjøpe hus, trenger du huslån. Ta en telefon eller ti, spør så mange banker du finner, få så gode betingelser som mulig. Lavest mulig rente, gir deg jo bedre betingelser. Jo mer sikkerhet du har, jo lavere rente på lånet får du.

Les også: Slik blir du rik på børsen

Spar mye penger på kloke kjøp. Hva er et klokt kjøp? Det er kjøp som blir gjort med overlegg. Som er vurdert til å være smart for din lommebok. Å handle på impuls er sjeldent smart, altså det motsatte av klokt. Det samme gjelder å kjøpe ting man absolutt ikke behøver. Penger ut av vinduet-kjøp skader din personlige økonomi.

Hvem leverer billigst strøm uten liten tekst, som forteller at prisen du betaler, gjelder kun en begrenset periode? Også her er det lurt å gjøre en innsats selv, hvilket selskap er mest troverdig. Bruk gode hjelpemidler som Strøm.no.

Det verste du gjør for din egen privatøkonomi, er å sitte med hendene i fanget – uten å løfte en finger. Vær på vakt, vær prisbevisst og sette deg inn i de enkelte utgiftspostene du har, og som du bruker mye penger på. Lån, strøm, mat, drivstoff og bil.

Spar mye penger på kloke kjøp

Dagligvarer

Varer du kaper daglig, smør, brød, melk, pålegg, frukt, middag og grønnsaker, koster mer enn noen gang i Norge, nå. Derfor er det lurt å være ordentlig prisbevisst. Du bør vite hva en liter melk koster, hva et brød koster og hva du kan spare ved å bruke kjedenes respektive apper.

Les også: Snart kaos på handlesentrene

Du tror kanske at Coop-Extra kødder når de sier at det lønner seg å bruke appen som gir deg rabatt og gratis mat? Nei, de gjør ikke det skjønner du. Det er rett og slett en kjempetabbe og la være. Og vi får ikke fem øre for å komme med denne påstanden, fordi det er ren fakta.

Vi sparer mange tusen kroner i året når vi handler både på Kiwi, Rema 1000 og Coop-Extra, ved å bruke appene. Æ-appen på Rema gi 15 prosent på frukt, 50 prosent på bleier, bind og tamponger. Og du får priskutt på det du handle ofte. Hallo, er du med?

Kiwi er kjent for å være best på pris, det er ikke sikkert det er riktig, men også her får du gode rabatter gjennom Trump-kortet. Her får du tilbake penger, fra oppspart beløp på hva du handler gjennom ett helt år.

Hos Coop-Extra er det også en app som samler opp kjøpsutbytte på alt du handler, 1 prosent, som høres lite ut. Men det blir faktisk endel penger på ett helt år. På Coop-kortet får du også en lang rekke andre fordeler som du kan spare mye penger på. Sjekk det ut på Coop.no

Sparing

Hva er sparing for deg? Betyr det ikke bedre råd, og ha penger til overs når det kniper?

Sparing kan være så mangt, men det er i hvert fall det motsatte av å være blakk, ha dårlig råd og ikke få endene til å møtes. For å klare det, må du være deg bevisst hva pengene dine går til.

Det er utrolig lite som skal til før det monner.

Om du sparer kun 100 kroner per måned i ti år, blir det 12.000 kroner. Klarer du å spare litt mer og bare la sparingen gå, blir det en buffer, som gjør at du har kontroll på pengene dine. Alle bør selvsagt ha en buffer. Hvem skal ellers betale om vaskemaskinen din ryker? Mora di?

Om du klarer å spare fem hundre kroner eller en tusenlapp per måned. Enten på høyrente-konto, fond eller i trygge aksjer, vil du se at pengene vokser raskt. Sparing bør være en del av din økonomiske framtid. Da bør du sette opp et budsjett for en måned eller et helt år av gangen, og holde det.

Spar mye penger på kloke kjøp og ha stål-disiplin på forbruket, da mener vi alt forbruk. Du bør ikke bruke fem øre, før du her helt sikker på at det er vell anvendte penger.

Vargas

Priskrig på matvarer før jul

Priskrig på matvarer før jul, en priskrig som kan være en fordel for kundene. Nå er det godt kjent at mye mat har blitt dyrere over tid gjennom året. Slik behøver det slett ikke bli når dagligvarekjedene skal øke omsetningen inn mot jul. Da bør prisene mye ned, for å få kundene tilbake i butikkene.

Estimated reading time: 4 minutter

Kjeltringer

Vi skriver uke 42, en rekke julevarer på plass i butikkene. I de neste ti ukene skal det omsettes for milliarder av kroner på Kiwi, Rema 1000, Meny, Spar og Joker.

Noen vil heller dra utenlands for å gjøre billigere innkjøp til julehøytiden, om ikke kjedene setter ned prisene. I Sverige er prisene fortsatt langt lavere og utvalget betydelig bedre.

Les også: Elsker du smågodt? Les!

Nå er det avdekket prisjuks, nok engang. Kjedene setter opp prisene langt mer enn de faktisk må. Noe som er i strid med lovverket og gjør maten unødvendig dyr. Priskrig på matvarer før jul – tvinger seg fram. Om kjedene skal klare å nå målene med økt omsetning fra i fjor.

Svindel

Du må ikke være i tvil om at det foregår et prissamarbeid mellom kjedene på dagligvarer. Det er ikke tilfeldig at det skiller noen få kroner, når VG tar en pristest mellom de respektive kjedene, på en lang rekke varer.

Kjede-eierne er kjeltringer som gjør alt de kan for å tjene noen kroner ekstra. Og politikerne lar de faktisk få lov til å holde på, noe som gjør din mat dyrere.

Ola og Kari Nordmann er så naive at det er skremmende å se på. Hadde dette skjedd i et hvilket som helst annet land, ville det blitt høylytte protester og fakkeltog i gatene. Vi må faktisk begynne å si fra når vi blir lurt og svindlet for penger. Nordmenn må få skylappene vekk fra øynene.

Priskrig på matvarer før jul
Norveiga vellagret Foto: Vargas12.com

Dyrere

Prisene har økt grunnet elementer norske bønder og dagligvarer ikke kan rå over. Dyrere råvarer, import, strøm, inflasjon og drivstoff er medvirkende årsaker. I tillegg er grådige kjede-eiere med på prisgalopp og ser sitt snitt i å øke prisene på varene, helt bevisst. Det må politikerne sette en stopper for.

Les også: Dropp Halloween!

Alt som er dyrt i dag blir enda dyrere neste år. Derfor er det viktig å få gjort noe med kjedenes maktarroganse, som gir nordmenn dyrere mat enn strengt tatt nødvendig.

Egg, kjøtt, smør og brus har økt med ca 30 prosent i 2022. En pris som ligger over det som faktisk burde være nødvendig. Ved prisstigningen 1. juli, er det kommet fram bevis på at varene er justert mer enn de burde. Nettavisen.no har gjort denne saken, som bekrefter vår påstand.

Priskrig på mat før jul er det eneste som kan berge jula for folk flest – som nå sliter økonomisk. Redusert inflasjon, slutt på krigen og rimeligere strøm, vil selvsagt stanse prisgaloppen Norge er inne i nå.

Priskrig

De tradisjonelle julevarene som folk flest handler til jul, vil også i år blir kraftig redusert i pris. Årsaken er at kjedene ikke tør å la være, fordi din handlekurv er viktigere enn noen gang, rett før jul. Kjedene har råd til det.

Sennep, sylteagurk, Edamerost, julemarsipan, risgrøt, Gräddost, sukker, bakevarer, julebrus, mel og bakepulver. Alt dette vil bli redusert i tiden fram mot jul. Ikke ennå, men er du tålmodig, så vil du finne disse varene rimeligere fram mot jul.

Ulempen er at kjedene aldri annonser en priskrig, priskrigen skjer i det stille. Kjedene reduserer prisene på varene over natten, særlig i desember måned. Da finner du plutselig klementiner til under ti koner kiloen. og nesten gratis smågodt.

Om du er smart å følger denne bloggens daglige artikler fram mot jul, er det penger å spare. Meld deg på vårt nyhetsbrev, her.

Vi følger opp prisene og publiserer prisforskjellen, slik at du som leser blir oppdatert. Du sparer mye penger på en julehandel, når prisene er justert ned mot femti prosent fra originalprisen.

Vær smart og årvåken så sparer du penger.

Vargas

Påskehandelen gjør du billigst her

Påskehandelen gjør du billigst her, hvor titusener av nordmenn svir av 24 milliarder kroner i år. Ja, du gjettet riktig. På Nordby, Svinesund, Charlottenberg, Strömstad og Töcksfors valfarter handlekåte nordmenn. På jakt etter billig snop, brus, sjokolade, tobakk, vin, øl og flesk og ost.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Sverige

Med sterk, norsk krone og økte matpriser i Norge – er det lenge siden det har vært så billig i Sverige, som nå.

Les også: Prosecco eller Champagne?

Påskehandelen er viktig for folk flest. Men den er svært viktig for norske butikker og kjeder også.

Sjelden er det mer penger å hente enn nettopp i høytider for Rema 1000, Coop og Kiwi. Det er mange dager stengt, skjærtorsdag, langfredag og første påskedag. Med kortere handle-tid på onsdag før påske og påskeaften. Gir det kjedene rom for å ha en voldsom omsetning på få dager før påske.

I år derimot, vil de som kan og er prisbevisste nok, reise til Sverige for å fylle handlekurven. Fordi norsk mat vil bli dyrere og dyrere. Mye grunnet alt for høye avgifter som ikke finnes i f.eks Sverige, ergo blir forskjellen enda større.

Tilbudene er bedre som i lavere pris i Sverige, avgiftene mindre, utvalget langt bedre på en rekke varer.

Det er nok for Ola og Kari Nordmann, som elsker å spare penger på billig mat. Vi vet om nordmenn som lett kjører fra Drammen til Svinesund, for å handle. En rute på drøyt 13 mil hver vei – og sparer penger. Til tross for dyr(ere) bensin.

Påskehandelen gjør du billigst her

Påskehandelen gjør du billigst her,

Systembolaget

Påskehandelen gjør du billigst her i Sverige. Verken på Kiwi, Coop Extra eller Kiwi, men i en hvilken som helst butikk i Sverige. Skal du på Systembolaget og bunkre noen treliters til påske, er det enda mer penger å spare. Vi tør påstå at du sparer mer jo mer du handler.

Les også: Dyrere og dyrere mat i Norge

Du som elsker Ipa øl, får en flakse med 0,33 ltr, med alkoholprosent på 6,9 for 19,90 svenske kroner. Samme flaske fra samme produsent, koster 69,90,- norske kroner – på Vinmonopolet. Altså en voldsom prisforskjell på øl, og slik er det på mange typer hvit- og rød vin også.

Om vi ser på utvalget her, er det igjen langt mer å velge blant på Systembolaget mot Vinmonopolet. Og slik har det vært i mange år. Utvalget av alkoholfritt øl har blitt riktig bra i Sverige, mot et norsk utvalg som er nesten fraværende.

Tar du med hva du sparer på kjøtt, vaske-artikler, sauser, noe frukt, meieriprodukter, dagligvarer og sukkervarer. Skal du måtte kjøre langveisfra før turen ikke er en besparelse i penger. I skrivende stund er det 8 kroner å spare per hundre lapp i favør norske kroner, mot svenske.

Et lite tips når du skal bunkre til påske i Sverige. Ta med bæreposer. Fordi svenskene har skjønt det og lagt på en helvetes høy avgift på plastposer. 4 kroner takk, for én bærepose.

Brus og sjokolade

Påskehandelen gjør du billigst her hvor utvalget på smågodt er betydelig bedre enn i Norge.

Les også: Nidar eller Freia – din favoritt?

Prisene vil også bli enda lavere nærmere påske, da vil vi finne smågodt ned mot 4,90, kanskje 3,90 noen steder. Mot 12,40 i Norge. Det gir enorme forskjeller på påske-snadderet om man er en familie på fire eller fler.

Nordmenn elsker bruk av alle slag. Denne varen er også mye billigere i Sverige grunnet høye avgifter i Norge.

Du får faktisk hele 12 flakser 1,5 ltr, for skarve 99 kroner + pant. Det for du selvsagt ikke i Norge. Mulig du kan finne 6 flakser til samme pris, men da er det et særlig godt tilbud. Halv pris på bruk også altså, i Sverige.

Sjokolade er manges “livrett” i påsken. Hva er vel en tur i fjellet, på vannet, eller på hytta uten verdens beste Kvikk Lunsj? Et norsk produkt, trodde du kanskje?

Vel, Kvikk Lunsj produseres i Norge, men Freia eies faktisk av digre Mondelēz, et amerikansk matvarekonsern. Men det trenger ikke bety så mye, all den tid sjokoladen er like god som alltid. Og nesten gratis. I Sverige.

For oss er det helt merkelig at politikerne ikke forsøker å gjøre noe – med den stadig voksende grensehandlene til Sverige. 24 milliarder kroner vil vi legge igjen i nabolandet i år. 24.000.000.000 norske kroner.

Vargas

Fortsatt mye billigere i Sverige

Fortsatt mye billigere i Sverige enn i Norge. Nå når grensene igjen er åpne til Sverige, valfarter nordmenn til Harryhandel på grensen. Norske butikker lider selvsagt av at kundene velger vekk lokalbutikken, framfor billigere svenskehandel.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Harryhandel

Norske politikere har forsøkt å begrense grensehandelen ved å kutte i alkohol-kvoten du kan ta med fra Systembolaget. Og de har kuttet et par kroner på brusen, som fortsatt er dobbel så dyr i Norge. Norske politikere har ikke skjønt det pøkk. Tror regjeringen at folk flest er dumme?

Les også: Slik påvirkes du av reklame

Kari og Ola nordmann har for lenge siden funnet ut hva de sparer penger på.

Det er å kutte ut Coop Extra, Kiwi og Rema 1000. Om regjeringen hadde tatt norske forbrukere på alvor, hadde de tatt et skikkelig kutt på momsen, gjort norsk mat konkurransedyktig på pris mot varer i Sverige. Men så langt ser vi bare tafatte forsøk.

Nesten alt er fortsatt mye billigere i Sverige. Og nå nå skal norsk mat bli enda dyrere. Noe som gjør at forskjellen blir enda større, som igjen gjør at enda flere velger å kjøre til Sverige for å spare penger. Mye penger.

Regner man om fra svenske kroner til norske, er det enda litt mer å spare i skrivende stund.

Fortsatt mye billigere i Sverige
7,95 per hekto i Sverige mot 12,80 i Norge Foto: Vargas12.com
Fortsatt mye billigere i Sverige
6,60 per Kvikk Lunsj er ikke så verst Foto: Vargas12.com
Fortsatt mye billigere i Sverige
11,23 per flaske 1,5 ltr brus + pant er billig Foto: Vargas12.com
Fortsatt mye billigere i Sverige
Det nærmer seg påske – innen da vil ‘lösvikt godis’ bli enda billigere Foto: Vargas12.com

Brus

For et brett med 24 bokser brus, à 0,33 ltr. betalte vi 69,95 svenske kroner. Er det noe nordmenn elsker, er det brus. Aller helst billig brus, kjøpt i Sverge. Fordi i Norge må man ut med ei formue i sukkeravgift til staten. Ergo koster et brett med brus – mer enn det dobbelt.

Fortsatt mye billigere i Sverige enn i Norge, nesten uansett hva du handler.

Les også: Hvor billig er det i Sverige?

Prissamarbeidet som foregår i norske kjedebutikker, gjør at du betaler tilnærmet like dyr pris, uansett hvor du handler. Du kan finne kampanjer som gjør brus billigere enn normalt, kanskje særlig på Coop Extra, men brusen er like fullt betydelige dyrere – enn i Sverige.

Rema 1000 og Kiwi har ingen tilbud, de bruker denne samme tåpelige kampanjen, “bare lave priser”. Som burde ha vært omgjort, til: “Helt like dyre priser”. I fjor ble det solgt mer enn en halv milliard liter brus i Norge.

Da kan man tenke seg hvor mange som nå velger å handle denne dyre brusen i Sverige.

Fra mars i 2020 til og med februar i 2021 ble det solgt nesten 560 millioner liter brus i Norge. Det er en økning på 21,5 prosent fra året før, viser tall fra Bryggeri- og drikkevareforeningen

P4.no

Grensehandel

Med åpne grenser til Sverige, uten noen form for restriksjoner eller testing ved grensen, vil Harry-handelen ta seg opp utover våren. Og til påske vil kundemassen være den samme som før pandemien slo til i mars 2020.

Det er selvsagt svært dårlig nytt for Coop Extra, Kiwi, Rema 1000 og alle andre matkjeder i Norge. Kundene er mer prisbevisste enn det kjedene innbiller seg. Om du trodde det var noen priskrig i Norge, må du tro om igjen.

Som vi på Vargas12.com har skrevet om flere hundre ganger de siste 12 årene, så øker grensehandelen år for år. Uten at politikerne er villig til å gjøre noe med det. I løpet av 2022 vil grensehandelen sette ny omsetningsrekord ved å nå 20 milliarder kroner. Det er veldig mye penger.

Fortsatt mye billigere i Sverige, og billigere vil det bli.

Dette er penger som burde ha gått til norske butikker, til norske kjøpmenn, slik at norske arbeidplasser ble berget. Det som nå skjer, er det motsatte. At svenske butikker nok en gang gjør seg steinrike på norsk Harryhandel, fordi regjeringen sover i timen.

Om du likte denne artikkelen, eller andre artikler på Vargas12.com, setter vi stor pris på om du ønsker å motta vårt nyhetsbrev. Brevet kommer ut hver eneste dag det publiseres nye innlegg på bloggen – du mottar det på din e-mail. Og det er selvsagt alltid gratis og uforpliktende. Vi skriver for deg.

Vargas

Handlekurven din har blitt betydelig dyrere

Handlekurven din har blitt betydelig dyrere uansett hvor du handler mat i Norge. Billigkjedene eller lavpriskjedene setter opp prisene betydelig, på en en rekke varer. Det gjør at du må betale langt mer i dag enn du gjorde i fjor på samme tid, for nøyaktig samme vare.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Extra er verst

En rekke prisundersøkelser viser at både Rema 1000, COOP Extra og Kiwi, de såkalte lavpriskjeden vil tjene mest mulig. På hver enkelt kunde de har innom sine butikker. Reklamen om at de “kun har lave priser” og “garantert laveste pris” er sludder og vås.

Lest denne? Dagligvarebransjen håper pandemien varer veldig lenge

Du blir lurt og svindlet hver eneste gang du handler. Fordi prissamarbeidet er en dårlig skjult hemmelighet. Og den har pågått over mange år.

Prissamarbeid mellom dagligvarekjedene vil føre til høyere priser for forbrukerne. Det er nettopp dette som er bakgrunnen for at slikt samarbeid ulovlig

E24.no

I følge en prisundersøkelse gjort av Nettavisen nylig, tok COOP Extra, dobbel pris på enkelte varer. Til sammenligning av konkurrentene Rema 1000 og Kiwi. Men Rema og Kiwi har også økt prisene på enkelt varer i år. Endel varer har steget med hele sytti prosent, Grandiosa Pizza har steget med tjuefem prosent og Wienerpølser har økt med 8 kroner pr. pakke.

De økte prisene hos Kiwi og Rema 1000 kommer til tross for løfter fra lavpriskjedene om å være prispressere i markedet, og gi lavest mulig pris til kundene

Nettavisen.no
Handlekurven din har blitt betydelig dyrere
Handlekurven din har blitt betydelig dyrere
Ferske råvarer er sunt, men jævlig dyrt

Middelhavet

I norske lavprisbutikker, skal det egentlig være enkelt og billig. Varer på pall, lite luksus og få ferskvarer. Kun paller inn og paller ut, fordi kjedene skal tjene penger på “dumme” kunder. Om du har besøkt forretninger i Spania, Frankrike eller Italia, ville du ha forstått hvor naive og lettlurte vi nordmenn har blitt.

Rundt Middelhavet får du ferske råvarer, kjøtt, fisk og grønnsaker som bugner så langt øye kan se. Det er faktisk en hel egen ferskvaredisk på mange meter, kun for diverse ferske oster. Oster du ikke engang har hørt om her hjemme.

Man skal ikke reise lengre enn til Sverige eller Danmark for å forstå at billig-butikk-konseptet i Norge, er veldig 1980. Og det er vel snart kun Meny-butikkene som har en type ferskvaredisk det står respekt av. Men prisene er også deretter. Det er jo ran på høylys dag å ta 490 kr kiloen for Entrecôte.

Middelhavskost er anbefalt av myndighetene, men det koster skjorta å få tak denne type mat. Fordi ferske råvarer er nesten umulig å få tak i om man er tvunget til å handle i en lavpriskjede-butikk. Man må til spesialbutikker eller et kjøpesenter.

Utvalget

Det er en skam at vi nordmenn ikke har et bedre utvalg av ferske råvarer enn det vi finner i norske lavpriskjeder. Og hva med prisene på det som faktisk er sunt og bra for oss? Handlekurven din har blitt betydelig dyrere i år enn i fjor, dessverre.

Hvorfor har plutselig Broccoli fått en prisøkning på hele 78%? Broccoli burde vært tilnærmer gratis.

Det samme med frukt og andre typer grønnsaker som i Norge nå, aldri har vært dyrere, uten at vi sier et pip.

Utvalget er en stor skam. Samtlige norske butikker burde hatt ferskvaredisk hvor man kunne velge både kjøtt og fisk. Men det “koster” kjedene for mye. Faktum er at eierne sitter igjen med mange hundre milliarder kroner i fortjeneste. De blir styrtrike på at vi aksepterer at middagen blir plukket fra frysedisken.

Mange foreldre blir tvunget til å lage fisk til middag, med fisk fra frysedisken. Som inneholder 40 prosent fisk eller enda mindre. I stedet for å få tak i fersk fisk i en fiskedisk, fordi man må kjøre mange mil til nærmeste kjøpesenter.

Sverige

I Norge har vi vært prisgitt en viss kontroll på pandemien, med svært få alvorlig syke og døde. Sammenlignet med andre land i Europa. Men det har sin pris at vi ikke har kunnet reise så mye som vi gjorde før. Maten har steget i takt med antall uker vi har hatt stengte grenser.

Når vi snart kan reise fritt uten noen form for restriksjoner eller testing på grensene, vil folk flest begynne å reise igjen. Også til Sverige på Harry-handel. Hvorfor Reiser vi til Sverige? Fordi maten er nesten halve prisen.

Vin og øl er fortsatt billigere som nesten alt annet. At det vil gå ut over norske kjeder er en selvfølge, men hvorfor skal vi være lojale mot den lokale kjøpmannen? Når kjedene gjør alt de kan for å melke mest mulig ut av hver enste kunde som er innom?

Handlekurven din har blitt betydelig dyrere i Norge, fordi lavpriskjedene vet at det kun er snakk om tid før omsetningen blir halvert. Særlig på Østlandet der mange velger å ta turen over grensa til Sverige for å handle billig.

Harry-handelen i Sverige vil havne på nær 20 milliarder kroner i 2022.

Kilde: Nettavisen.no

Vargas

Ny vinner av matbørsen – nordmenn reiser til Sverige

Ny vinner av matbørsen – nordmenn reiser til Sverige igjen i hopetall. Det er populært å dra på Harry-handel, til Svinesund, Nordby og Strømstad – nå øker antallet norske kunder igjen. Det er kanskje ikke så rart, heller, fordi prisene i Sverige er rimeligere enn i Norge. Og det er mye penger å spare på en Sverigetur, fortsatt.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Matbørsen

Den norske kronen er litt mindre verdt enn den svenske, men det kan endre seg i løpet av høsten, når rentene stiger. Vi vet at nordmenn som har muligheten til å reise til Sverige, gjør det med største glede – mye grunnet pris.

Her hjemme sloss lavpriskjedene om kundene, men nå vi de bli færre og færre. Det er en god gammel kriger i matpris-konkurransen. Odd Reitan og Rema 1000 som er vinner av matbørsen i VG.no, men det skiller bare få kroner hos de billigste.

Lest denne? Rik på aksjer – da bør du ta risiko

Enten du bor i Drammen, rundt stor-Oslo, på Lillestrøm eller i Sarpsborg, ønsker du billigst mulig handel. Mer enn 2 millioner nordmenn har mindre enn 2 timers kjøretur til svenskegrensen. Og alle disse ønsker å få mest mulig for pengene sine. Det være seg kjøtt, sjokolade, brus, tobakk eller alkohol som står på handlelisten.

Ny vinner av matbørsen – nordmenn reiser til Sverige – fordi det er mye penger å spare.

Selvsagt er det flott for alle som ikke kommer seg til Sverige på egen hånd, kan handle til konkurransedyktige priser. Vel, kan de det, da? At norske forretninger konkurrerer om kundene vet vi jo. Men når vi ser VG sine matkurv på 86 dagligvarer til 3000 kroner, skiller det kun 12 kroner. Forteller det oss at et prissamarbeid sannsynligvis fortetter blant billigkjedene. Det er selvsagt ikke greit.

Sverige

Prisforskjellene er så liten at det neppe er tilfeldig at både Rema 1000 som vinner av VGs matbørs, har lik pris som Kiwi. Men at en differanse på Lakseloins, utgjør en marginal forskjell. Dermed er det lett å ta den konklusjon, avtalt spill mellom to av Norges viktigste og største lavpriskjeder? Intet mindre. Og de har blitt tatt for dette før, begge kjedene. At de tør sier vi, bare.

Ny vinner av matbørsen – nordmenn reiser til Sverige

Heldigvis har vi kort vei til Sverige, og benytter enhver passene anledning til å reise. Her kan vi meske oss med betydelige billigere mat, øl, vin, meieriprodukter, frukt, grønnsaker, sukkervarer og hermetikk. Svært godt utvalg av kjøtt, pålegg, ost, mel og grønnsaker – gjør svenskehandelen til en opplevelse. Norske kjeder bør skjerpe utvalget da dette er latterlig dårlig, særlig hos lavpriskjedene.

Lest denne? Dårlig råd etter en dyr sommerferie?

Ny vinner av matbørsen – nordmenn reiser til Sverige, ikke som før Covid-19 kom, men antall kunder øker for hver dag. Fordi svenskene har fått god kontroll på smitten og svært mange nordmenn er dobbelt-vaksinerte. Akkurat det truer faktisk norske forretningers omsetning og eksistens.

Folk vil ha billigere mat enn det Rema og Kiwi kan tilby – og reiser heller til Sverige. Sånn har det vært lenge, og det vil fortsette med uforminsket styrke, helt til myndighetene skjønner at de må ta forskjellene på alvor. Avgiftene er for store, prisforskjellene enorme og handelslekkasjen til Sverige øker, år for år.

REMA 1000

Odd Reitan er blant Norges rikeste forretningsmenn i Norge.

Han har skapt Rema-kjeden, som er arbeidsplass for tusenvis av medarbeidere over hele landet. Colonialmajoren fortjener helt sikkert alle sine milliarder, og endelig er han igjen billigst i Norge. Men prisene på Rema kunne vært betydelig lavere, om ikke lavpriskjedene samarbeidet om lavere priser.

Rema selger billigere mat enn alle andre kjeder, men kunne lett å solgt den samme maten både 10, 15 og 20 prosent billigere. Og enda tjent mye penger på alle sine varer.

Men det er avgifter på norske varer som ikke burde ha vært der, som ikke er Remas skyld, åpenbart. Når vi vet hvor stort problem det er at mange voksne, unge og eldre, sliter med vekten, burde sunn mat vært mye billigere.

Sunne produkter burde ha vært i en egen priskategori. Merket sunt og billig.

Avgifter

Ny vinner av matbørsen – nordmenn reiser til Sverige igjen i hopetall. Det er igjen populært å dra på Harry-handel, på Svinesund, Nordby og i Strømstad. Du sparer mye penger om du fyller bilen, jo større bil – jo mer sparer du.

Frukt, fisk, grønnsaker, grove brødprodukter, bær, nøtter og grovt mel burde være helt avgiftsfritt. Det samme burde lette melkeprodukter og sukkerfrie varer ha vært. Dessverre sliter mange med å få endene til å møtes fordi disse produktene er ofte like dyre, eller dyrere enn usunne produkter.

Overvekt koster staten milliarder av kroner hvert år – hvorfor ikke begynne i riktig ende ved å kutte momsen på varer som har betegnelsen Ja-mat, fra helsemyndighetene?

Der har du noe å strekke deg etter, Odd Reitan, om du tør – eller har råd.

Vargas

Åpne grenser vil tømme norske matbutikker

Åpne grenser vil tømme norske matbutikker. Rema 1000 er desperate nok til å kutte prisene gjennom hele juni, i et forsøk på å opprettholde en viss omsetning, til tross for åpne grenser. Det kan familien Reitan bare glemme. Det kan også andre kjeder gjøre, i hvert fall alle forretninger som ligger i fornuftig kjøreavstand til svenskegrensen.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Vaksinepass

Erna Solberg har gått tilbake på at grensene til Sverige skulle åpne i august. Allerede 11. juni kan alle nordmenn som har vært vaksinert med kun én dose vaksine i armen, reise ut av landet. Fordi da er korona-sertifikatet tilgjengelig.

Vaksinerte må uansett kun reise ut av landet på det som sees på viktige ærend. Og du må kunne bevise at du er vaksinert eller har hatt Covid-19 de siste seks måneder – for å få komme inn i landet uten problemer. Du må også i karantene i ti dager, men den kan ta hjemme – etter 11. juni.

Koronasertifikatet til innenlands bruk skal være klart 11. juni. Det vil være to ulike visninger for koronasertifikatet: en enkel visning for innenlands bruk og en for grensepassering i EU- og EØS-området.

Regjeringen.no

Lest denne? 7 grunner til å investere i aksjer

At Kari og Ola Nordmann reiser ut av landet for å handle billigere mat enn i dyre norske butikker, er ikke noe nytt fenomen. Folk langs svenskegrensen, fra Østfoldbyene, Drammen og Oslo har lenge vært bevisst billig tobakk, alkohol og mat. Det vil selvsagt være minst like attraktivt nå, etter mer enn ett år med stengte grenser.

Åpne grenser vil tømme norske matbutikker

Grensehandel

At den norske kronen har styrket seg og ligger likt i verdi med den svenske, er også enda et påskudd for å kjøre Harry-handel, når grensene åpner. Åpne grenser vil tømme norske matbutikker – som gjør at omsetningen vil stupe i Kiwi, Rema og Coop-forretningene.

Lest denne? Sverige-handel så snart grensene åpner opp?

Kjedene ønsker at myndighetene skal redusere avgiftene på typiske grensehandel-varer. Uten at den sittende regjeringen ser ut til å løfte en finger av den grunn. Jaggu bra det er valg snart, si. Vi gidder ikke å begynne å ramse opp alt du kan spare penger på ved å handle i Sverige i stedet for avgiftspålagte varer i Norge.

Norske matkjeder har kunnet sette de prisene de selv ønsket under nedstengningen, folk måtte jo ha mat og drikke. Nå kommer den sure svie for grådige kjeder. Det er all grunn til å tro at flere butikker faktisk vil gå konkurs ved grenseåpning til Sverige. I følge Virke, hadde dagligvarebransjen en økt omsetning på 8,6 milliarder kroner – etter at grensene stengte. Den vil falle betydelig.

Åpne grenser vil tømme norske matbutikker

Vinmonopolet

Bare på én eneste flaske god vin, sparer du femti prosent på svenskehandel. På kjøtt, tobakk, snus, ost og melkeprodukter, og tar du med godteri, brus og sjokolade i tillegg er besparelsene enorme. På øl og sprit er det også betydelige kroner å spare på Systembolaget i Sverige.

Lest denne? Påvirket av permanent hjemmekontor?

Vinmonopolet har satt omsetningsrekorder flere ganger denne våren. I det øyeblikket svenskehandelen er i gang, vil også merke en betydelig nedgang i kundemassen og i omsetning. Naturlig nok. Systembolagets to-utsalg i Strømstad, har hatt en nedgang på 93 prosent siden grensene stengte.

Er man en smule prisbevisst, handler man selvsagt på Systembolaget så snart man slipper unna det norske avgiftshelvete på Vinmonopolet.

Ved normale tilstander vet vi at svenskehandelen er på rett i underkant av 20 milliarder kroner. Dette beløpet vil nok bli betydelige større fra juni i år til juni neste år, fordi norsk mat, alkohol, tobakk og annet har steget i pris grunnet økte avgifter. Nå er valutakursen gunstig igjen for nordmenn – som vil gi økt grensehandel.

Kjøpsbonanza

Åpne grenser vil tømme norske matbutikker fordi avstanden i pris, på norsk og svensk matvarer har økt under pandemien. og allerede før pandemien tok til i mars 2020, var norske forretninger best på å justere prisene opp. Norske matpriser økte mest i Norden – gjennom mange år.

Fra 2005 til 2018 økte produsentprisene på norske matvarer med 57 prosent, mens prisene i Sverige, Danmark og Finland steg henholdsvis 37, 27 og 26 prosent.

SSB.no

Kjøpesfesten er over for norske matkjeder så snart grensene åpner for allmen ferdsel i løpet av sommeren. Kjøpsbonanzaen vi har sett det siste drøye året er endelig over. Norske husholdninger har brukt i gjennomsnitt 8000 kroner mer på mat, etter at pandemien var et faktum.

Åpne grenser vil tømme norske matbutikker. Bare et betydelig avgiftskutt på alkohol, kjøtt og meieriprodukter kan berge norske matkjeder. Det kommer garantert ikke til å skje under denne regjeringen. Jonas Gahr Støre, nå har du sjansen.

Vargas

Lavprisgigant slår tilbake på påskevarer

Lavprisgigant slår tilbake på påskevarer og vinner ny måling. Som alltid er det ikke mye som skiller lavpriskjedene i Norge. Om det skyldes prissamarbeid eller svært like innkjøpsrammer vet vi ikke. Vi konstaterer at det skiller bare få kroner på sluttseddelen – på svært mange varer.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Rema 1000

Ifølge VG.no som har gjort en ny måling for påskehandelen, skiller det kun skarve 24 kroner på en handel som koster drøyt 2000 kroner. Tar man med Kolonial.no, som frakter maten hjem til deg, blir forskjellen litt større. Vi anbefaler, Covid-19 til tross, at du handler maten selv, om du ønsker å spare penger.

Lavprisgigant slår tilbake på påskevarer og vinner årets prissammenligning.

VGs påskematbørs viser at det er Rema 1000 som, svært knepent, kommer aller billigst ut. VGs matkurv med 52 typiske påskevarer koster 2031,75 kroner hos Rema og det bare drøyt to kroner mer enn Extra som ble nest beste kjede.

VG.no

Til manges store overraskelse er det faktisk den gamle ringreven, Odd Reitan med sønner i Reitangruppen, som kan kalle seg prisvinner i år. Det hadde vi ikke trodd, all den tid både Coop Extra og Kiwi har knust Rema 1000 i en rekke tidligere pristester. Nå er Rema 1000 tilbake på toppen, et sted lavpriskjeden hadde monopol på gjennom flere tiår, tidligere.

at Rema 1000 igjen vinner en prisundersøkelse, kan bety at det norske folk har glemt kaoset rundt Æ-appen.

Lavprisgigant slår tilbake på påskevarer

Stigen omsetning

Ett år går fort når man begynner å bli voksen, kan hende går det like fort som tidligere år, men du husker nok særlig godt påsken i fjor – da alt ble snudd på hodet, Fordi Covid-19 hadde rammet verden med enorm slagkraft. Påsken vi aldri glemmer var uvirkelig og skremmende på en gang. Noen begynte å hamstre mat. Det fikk vi heldigvis beskjed om, var helt unødvendig.

Lavprisgigant slår tilbake på påskevarer og er påny Norges billigst kjede. Rema 1000 er tilbake på toppen.

Mat har vi i overflod i Norge, men hva skjer i det øyeblikket grensene til andre land åpnes opp igjen for folk flest? Da vil svært mange kjeder og butikker slite med omsetningen. En omsetning som i mer enn ett år har vært svært god. Faktisk så god at det snakkes om 40 prosent økning, der Norgesgruppen, som eier Kiwi, Spar, Joker og Meny – har hundre milliarder kroner i omsetning.

Stengte grenser mot Sverige har ført til rekordomsetning i våre butikker, og spesielt i grenseområdene. Om lag halvparten av vår vekst i omsetning i 2020 skyldes at nordmenn foretok så godt som all dagligvarehandel innenlands.

Konsernsjef i Norgesgruppen, Runar Hollevik DN.no

Påskedigg

Når du skal ut og handle til påsken, gjør du det faktisk med livet som innsats i de verste smittesonene. Her er gode råd og god veiledning for å komme ut av det med livet i behold.

Her er en oversikt over hvordan du skal oppføre deg i butikken – på din påskehandel-runde.

Når du handler skal du helst gå alene, med munnbind og helst ferdig spritede hender før du får inn. Smitten er usynlig og kan være der du minst forventer det. Plukk med deg kun det du trenger, unngå å ta på andre varer og bruk kort i kassen. 

Ikke glem at Vinmonopolet stenger kl 1600, onsdag 31. mars, men er åpent igjen på påskeaften.

Lavprisgigant slår tilbake på påskevarer

Rema 1000 vinner årets prisundersøkelse og er lavest på pris med svært få marginer. Ønsker du å finne påskedigg, sjokolade, påskeegg og gul brus og annet snadder, til lavest mulig pris. Må du oppsøke din lokale forretning, fordi disse varene er ikke alltid annonsert som tilbud.

Det er den stille priskrigen som er viktigst for kjedene.

Din lommebok er gull verdt for både Rema 1000, Kiwi og Coop Extra, men du som kunde, kan spare mye penger på å følge veldig nøye med på prisene. Det er visse forskjeller på varer som ikke annonseres.

God påske!

Vargas

Her finner du billigste påskevarer

Her finner du billigste påskevarer. Allerede i god tid før påskehøytiden er billigkjedene i gang med å kjempe om din lommebok. Med stengte grenser over hele landet er det milliarder av kroner som skal fordels på de tre kjedene Rema, Kiwi og Coop Extra.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Sverige

For de fleste blir det dessverre en langt dyrere påskehandel grunnet digre avgifter som er pålagt all type næringsmiddel i Norge. Sukkeravgiften er redusert noe, men betyr forsvinnende lite. I Sverige selges det berømte smågodteriet for 3,90 per hekto, mens i Norge må vi fortsatt ut med tre til fire ganger pengene. Derfor håper åpenbart kjedene at grensene holdes stengt, veldig lenge.

Lest? Slik finner du lettere din favorittvin

Påsken i år blir som i fjor, hyggelig, men dyr. Og vi må fortsatt huske på å handle når det er mindre folk i butikken. Enten tidlig eller sent for å unngå nærkontakter. Og ikke dra med deg hele familien, men handle alene om du kan. La bære-hjelperne vente i bilen om nødvendig.

Her finner du billigste påskevareri Sverige som alltid.

Men nå er det stengte grenser og vi er tvunget til å klare oss med drit kjedelige Rema 1000, Kiwi og Coop Extra. Spanjolene, tyskerne, italienerne og franskmenn ler seg skakk når de ser hva Ola og Kari Nordmann aksepterer av utvalg i matbutikkene. Det er pinlig, flaut og direkte skammelig at verdens rikeste land ikke har en billig-butikk med ferskvaredisk eller vin i hyllene.

Her finner du billigste påskevarer
Foto: Vargas12.com

Nordmenn

Vi er og blir Europas største klovner. Men sånn er det, vi nordmenn sitter på den digre rumpa vår med fjernkontrollen i den ene hånden og Grandisen i den andre og tror det må være sånn. Må ikke det vet du. Bare ostedisken alene, i handlesenter i Frankrike er like stor som den største Rema 1000 butikken i Norge.

Vi er betydelig færre i Norge enn de største landene i Europa. Men vi må ikke ta til takke med Luxus-hermetikk, Grandis og frossen fisk fra Findus. Vi er og blir et land med innbyggere som godtar nesten alt.

Til og med vaksinekaoset som regjeringen har ansvaret for, godtar vi uten å åpne munnen. Hvorfor det?

Vi hyler opp om ulve-jakt og bomavgift, men putter i oss lassevis med dyr drittmat, produsert på kinesiske fabrikker til en slikk, og ingenting. Vi aksepterer at det er dyrt og dårlig, fordi det er slikt vi er vant til å ha det. Det er så dumt at ingen tør å si det høyt, at varesortimentet, særlig i billigbutikkene i Norge – er ræva.

Så vi gjør noe med det – her og nå og oppfordre dere til å gjøre det samme. For slik kan vi ikke ha det lenger. Klag hver gang du er i butikken, spør etter varer du kjenner fra utlandet. Etterlys gode franske oster og gjerne kjøtt fra dyr de knapt har hørt om på Rema. Det er trist å tenke på at Reitan-familien har gjort seg til Norges rikeste familie, på nordmenns manglende evne til å kreve god nok mat.

Dagligvarekjedene er i konstant krig mot hverandre når det kommer til pris – og spesielt inn mot viktige sesonger som jul og påske er det «tradisjon» for priskrig. Så også påsken 2021.

DinSide.no

Billigst

Her finner du billigste påskevarer, der påskeharen alltid hopper. I mellom reolene på lavprisbutikkene. For det er ikke bare appelsiner, Solo og Kvikk Lunsj som er billigere når kjedene skal lure deg innom. Men høytiden som står for døren har noe for seg. De varene du kan sette ordet “påske” foran, er nettopp de varene du kan finne i butikkene til redusert pris nå. Men obs, obs. Disse varene er ikke annonsert – så vær på vakt.

PR og kommunikasjonssjefene hos de respektive kjedene Kiwi, Rema 1000 og Coop Extra har en felles oppgave. Nemlig å fortelle media og forbrukerne, at deres kjede har de billigste varene, sant eller usant. De hevder det samme. Det er nemlig ikke tilfeldig at man kan finne samme vare til samme pris, hos disse tre kjedene. Prissamarbeid foregår fortsatt, til tross for at det er strengt forbudt.

Hvorfor driver kjedene med prissamarbeid? For å spare mye penger, selvsagt.

Avtalte priser som holdes 25 prosent høyere enn uken før, er millioner av kroner i kassen til den enkelte kjede. Ja, for du visste selvsagt at kjedene lurer kundene, altså deg, meg og din gamle mormor – hver eneste dag, helt bevisst?

Siden du som leser av denne bloggen, også er svært prisbevisst, vet du sikkert hvor det er billigst. Uansett anbefaler vi deg å gå etter der den billigste tursjokoladen finnes, og det er på Kiwi. Legg merke til i denne oversikten, at det nesten alltid lønner seg å handle i fler-pakninger enn i enkeltvis.

Husk å sjekke billigste kilo- eller literpris der dette er oppgitt.

Meld deg gjerne på vårt nyhetsbrev, det er både gratis og uforpliktende for å få neste opplysninger om priskrig eller rimeligere priser på mat og drikke. Vi skriver for deg.

Vargas

Pin It on Pinterest