Glem påskehandelen i Sverige. Den norske kronen er betydelig svekket og den svenske betydelig mer verdt. Du må ut med hele 107 norske, for en svensk hundrelapp. Og med økte priser hos Søta Bror, er det ikke lenger like attraktivt å gjøre påsketuren i Sverige.
Estimated reading time: 4 minutter
Svenskehandel
Bare den siste måneden har den svenske kronen steget med nær 5 prosent, mot den norske. Derfor er det norske lavpriskjeder som tjener på den økende forskjellen. Vi sier ikke at det ikke er billigere å handle i Sverige, enn i Norge, men det har blitt mindre å spare.
Så liten er forskjellen på fortjeneste blitt, grunnet svekket norsk krone, at man bør finregne på det. Om det er lønnsomt å se om påskeharen har noen overraskelser i Strømstad eller på Svinesund. Vi mener du bør spare deg for turen og heller finne gode tilbud her hjemme.
Målt mot euro er også den norske kronen noe svekket den siste måneden, og torsdag må man ut med rundt 11,72 kroner for en euro.
Problemet er at den norske kronen, ukjent av hvilken grunn, kan falle enda mer i verdi, mot den svenske. Da faller gevinsten i å handle i Sverige, mye fordi at svenske priser som normalt har vært lave, har steget mye den siste tiden.
Store deler av den norske befolkning, som bor rundt det sentrale Østlandet, har god tilgang på svenske butikker samt Systembolaget. Det utgjør den største konkurransen for norske kjeder. Sett bort i fra den dyre svenske kronen, kan du finne gode tilbud på øl og vin, som det er penger å spare på.
Netthandel, er en annen og ny konkurrent til norske kjeder. Svenske nettbutikker har økt omsetning etter at sukkeravgiften tredde i kraft. Brus, sjokolade og smågodt i enorme mengder – blir bestilt hos ‘Søta Bror’. En ny tjeneste for nordmenn som har ett enormt potensiale, og som åpenbart tar omsetning fra norske kjeder.
Faresignalene for norske dagligvareforretninger er så mange, at det vil være tjenesteforsømmelse om politikerne ikke snart tar grep.
Tåpelige priskriger kjedene i mellom, faller på sin egen urimelighet, når prisen på f.eks brus er en tredjedel i Sverige, sammelignet med i Norge.
Harry-tur
Enhver handel i Sverige, tidligere måtte påregnes reiseutgifter som bomstasjoner og drivstoff, slik er det fortsatt. Til tross for dette, nesten uansett hvor du reiser fra i Norge, vil du kunne spare mye penger, med få unntak, når kronekursen er lik.
I Norge selges smågodt for 158 kroner per kilo, altså 15,80 for hektoen. I Sverige er det ofte 99 kroner kiloen, som gir en differanse på nær 60 kroner per kilo.
Hallo! Er du med? Men nå, når den svenske kronen er såpass mye dyrere, blir regnestykke litt verre for oss med norske kroner.
Vi vet at du slanker deg, og slett ikke spiser sukker nå i januar, men om noen uker – når søtsuget tar deg og du allikevel skal klemme innpå noe snadder, er det mye penger å spare på en tur skikkelig Harry-tur.
Kronekurs
Det er mye som har innvirkninger på svak norsk krone, som aldri har vært svakere. Årsaken er blant annet at norsk økonomi er liten sammenlignet med andre nasjoner. Krig og uro påvirker all økonomi og det urolig i Europa nå.
Alt utenfor Norge blir dyrere for oss å handle med norske kroner.
Kronekursen påvirkes av mange ulike forhold og ofte er disse forholdene tett koblet til hverandre. Kronen påvirkes av tilstanden i norsk økonomi, men også av norsk økonomi i forhold til økonomien i andre land
E24.no
Euroen er dyr, dollaren er også på all time high, og å ta turen til Danmark eller Frankrike bør du la være. Om du ikke har veldig mye penger. Valuta-handlerne skyr den norske kronen som pesten, det er stor risk for dem når tidene er urolige.
Fordelene ligger hos bedrifter i Norge som eksporterer varer til utlandet. Men det er en mager trøst for handle kåte påsketurister fra nisselandet, Norge.
Spar penger på godteri, velg tilbudene eller reis ut av Norge. Om du ikke kan reise til Sverige, Danmark, England eller Tyskland, land som har billigere godteri enn i Norge, så kan du bestille på nettet.
Regjeringen
Helt bevisst ønsker vi ikke å reklamere for de respektive butikkene, men det finnes en jungel av nettbutikker – som selger godteri. Langt billigere enn i steindyre butikker her hjemme.
Du skal ikke mange metererne innenfor grensa, før du finner billig godteri, smågodt, brus og dets like. Nordmenn som bor et par timers biltur fra svenskegrensen, bør benytte seg av muligheten.
Ifølge VG.no, er det nå 30 prosent dyrere i Norge enn i Sverige. Og det gjelder absolutt alle varer. Kniper man inn til det som gjelder sukkervarer, kjøtt, meieriprodukter, alkohol og tobakk, vil prosenten være større.
Bare på brus, med og uten sukker, vil det være minst 50 prosent besparelse, kanskje mer på de beste tilbudene. Om du ikke har bil, finnes en hel haug med gode busstilbud til de største handlesentrene i Sverige.
Ta turen i god tid før jul og spar mye penger.
Vi har skrevet om denne grensehandelen mange ganger tidligere. Og gir oss ikke før politikerne våkner opp.
Eller synes AP og SP med Støre og Vedum i spissen, at det er greit at nær 30 milliarder kroner blir brukt på grensehandel? Penger som kunne blitt brukt i norske butikker og gitt mange nordmenn etterlengtet sysselsetting og jobb?
Spar penger på godteri, styr unna norske butikker.
Det beste og billigste julegodteriet lager du enkelt selv. Ikke det at vi skal gå Ida-Gran Jansen i næringen, men hvor vanskelig kan det være? Å lage digge marsipankuler, dypet i smeltet sjokolade? Eller lage marengs, pikekyss eller annen type godis? Du kan spare mye penger på å lage alt digget til jul, selv.
Eller du kan vente til rett etter jul og få alle julevarer til halvpris, men da er jo endel av sjarmen borte. Vi sr jo den. Det er aller helst til jul, når man får besøk og skal tilby svigers eller venner på noe snadder.
Man får et personlig preg på egenprodusert godteri, og hva er vel mer hyggelig enn å sitte mange rundt bordet. Høre på julemusikk og lage masse ulikt og kreativt julesnadder? Det er en tradisjon du bøt begynne med i år. Dessuten sparer du som sagt mye penger.
Nå før jul, får man en halv kilo marsipan, ren marsipan for rundt 20 kroner, som man kan forme som man selv vil. Det bør man selvsagt benytte seg av i disse rådyre tider. Og legger man litt godvilje til og velger den billigste kokesjokoladen, blir det enda litt billigere.
Det beste og billigste julegodteriet lager du sammen med barna, på kjøkkenet, hjemme.
Det bør bli en tradisjon i førjulstiden å fylle kake- og snop-boksene med karameller, marsipan, sjokolade og Marshmallows. Selvsagt kombinert med bakst, pepperkakehus og annet fantasifullt snadder.
Diabetes 2
Overvekt er den store, stille folkesykdommen som koster milliarder hvert år. Og det koster mange tusen mennesker livet – hvert år. Når har du og barnet ditt planer om å få diabetes 2? En sykdom som svært ofte er knyttet opp mot feil livsstil og usunt kosthold.
Burde ikke politikerne satt en grense for hvor mye drit butikkene kan friste oss med?
Hvordan er det mulig at det er tilbud på godteri og sjokolade, alt som heter snop og smågodt, kanskje særlig nå inn mot jul? Og så er alt det sunne, som både barn og voksne bør spise oftere, er mye dyrere?
Torsk koster 170 kroner kiloen. Da er det lettere for småbarnsfamilien å velge en pizza Grandiosa til 39,90 eller to, som middag.
Finn minst én feil. Hvor galt er det ikke, når vi vet konsekvensene av at ultraposessert mat, er det barna våre spiser daglig. Når de egentlig hadde fortjent sunne og gode råvarer med masse grønnsaker?
Billig snop gjør skade, kanskje aller mest hos barn. Burde det ikke være en selvfølge at barna fikk spise sunn mat? Kan du forstå det, hvorfor er all sunnere mat, mye dyrere enn det som er farlig for helsa? Helsemyndighetene sitter på hendene sine og løfter ikke en finger.
Bruk stemmeretten så snart det er en mulighet. Denne regjeringen gjør livet verre for de aller fleste.
Sist oppdatert 14. Jun 2024 | Publisert 14. Jun 2024 | Krig
Kan du Forsvarets slagord? Vet du hva det betyr og hvorfor det har den ordlyden det har? Statsminister Jonas Gahr Støre fortalte nylig fra Stortingets talerstol, at vi bør ikke gå og frykte krig. Men han sa også at vi lever i en farlig tid. Underforstått at Norge kan, i verste fall – havne i militære konflikter med en utenforstående nasjon.
Bergenet lesetid: 5 minutter
Norge
En nasjon som ønsker å forsøke å ta norsk territorium, eller overta hele nasjonen. Eksempelvis, slik Putin har forsøkt å ta Ukraina med makt og terror. Russland gikk inn i Ukraina med påskudd om at de var nazister. Putin kan bruke ulike argumenter for å gå inn i andre naboland. Norge er et av disse landene.
Kan du Forsvarets slagord? Slagordet er: For Alt Vi Har og Alt vi Er. Husk det.
Hva er DU villig til å gjøre for Norge, om vi skulle komme til det stadiet at Nasjonen må forsvares? Er du villig til å dø for Norge? Har du tenkt tanken? Vi spør ikke bare dere menn. Kvinner kan og bør selvsagt, også delta i en eventuell væpnet konflikt, der Norge blir angrepet.
Har du tenkt tanken? Du har sett bilder på TV fra krigshandlinger fra ulike deler av verden. Men kanskje tenkt, dette gjelder ikke meg, det gjelder alle andre. Krig kan vel ikke ramme trygge Norge? Vi ble rammet av terror, terroristen sitter bak lås og slå, så vi er vel ferdig med det der. Om du tenker sånn, er du naiv.
Krig kan ramme alle. Og krig kan ramme Norge, igjen.
Vi skriver ikke dette for å skremme deg. Det ville ha vært dårlig gjort. Vi skriver dette for at du skal våkne opp.
Hva er krig? Krig er ondskap, satt i system for å vinne over en motstander. Som i sjakk. Kongen er spillets viktigste brikke. Blir kongen slått, har du tapt. Norges konge, hans Majestet kong Harald er general og Forsvarets overhode.
Hva er du villig til å bidra med om Norge skulle bli angrepet og rammet av en svært alvorlig og væpnet konflikt? Best kjent som krig. Er du villig til å dø for landet ditt? Både kongen og statsministeren forventer at du er villig til å gjøre alt for nasjonens sikkerhet.
Også kjempe for fedrelandet. Altså reise fra familien, jobben, huset ditt og kjempe med livet som innsats. Akkurat som på TV. Har du tenkt den tanken? Er du mentalt og fysisk skikket til å ta i et våpen, ta ladegrep og fyre av? Og dermed drepe et annet menneske for å forsvare Norge? Det er som sagt forventet av deg.
Det er heldigvis ikke særlig sannsynlig, at Norge havner i en slik situasjon, akkurat nå. Men Norge har vært i krig tidligere. Norge har blitt angrepet og befolkningen måtte forsvare seg. Slik verden er i dag, er det dessverre langt mer sannsynlig at vi havner i en krig igjen, enn for bare noen år siden.
Nato
Med Nato i ryggen, er Norge litt vanskeligere å angripe for andre nasjoner. At både Finland og Sverige har blitt medlem av Nato den siste tiden, er også betryggende for oss. Men det gir ingen garanti for at en eventuell fiende lar være å forsøke å ta Norge av den grunn.
Vi har en kystlinje en hver stormakt skulle like å ha, og vi har oljen som gir oss betydelig inntjening og verdier.
Og vi har store havområder som mang en nasjon misunner oss.
Det alene vil ikke gi andre nasjoner grunnlag for å skulle okkupere Norge. Men hva Russlands president Vladimir Putin tenker, vet ingen i Norge. Og svært få trodde han ville gå inn i Ukraina. Derfor bør vi gjøre alt vi kan for å være så godt forberedt som mulig – om det utenkelig skulle skje. At Norge ble rammet av krig, igjen.
Vår kjære konge er altså Forsvarets øverste sjef. Forsvarets slagord er: For Alt Vi Har og Alt vi Er.
Kongens slagord er det samme som sin bestefar og fars slagord: Alt for Norge. ALT.
Billig snop gjør skade om det overdrives, og det gjør det jo nå i påsken. Når skal det norske folk kreve at sunn mat blir billigere? Paprika koster 70 kr per kilo, en agurk får du neppe under 25 kroner. Mens Kvikk Lunsj kastes nærmest etter oss.
Diabetes 2
Overvekt er den store, stille folkesykdommen som koster milliarder hvert år. Og det koster mange tusen mennesker livet – hvert år. Når har du og barnet ditt planer om å få diabetes 2? En sykdom som svært ofte er knyttet opp mot feil livsstil og usunt kosthold.
Burde ikke politikerne satt en grense for hvor mye drit butikkene kan friste oss med? Hvordan er det mulig at det er nesten gratis, alt som heter godteri, snop og sjokolade, kanskje særlig nå mot påske? Og så er alt det sunne, som både barn og voksne bør spise oftere, mye, mye dyrere?
Torsk koster 150 kroner kiloen. Da er det lettere for småbarnsfamilien å velge en pizza Grandiosa til 29,90 eller to, som middag.
Finn minst én feil. Hvor galt er det ikke, når vi vet konsekvensene av at ultraposessert mat, er det barna våre spiser daglig. Når de egentlig hadde fortjent sunne og gode råvarer med masse grønnsaker?
Billig snop gjør skade, kanskje aller mest hos barn. Burde det ikke være en selvfølge at barna fikk spise sunn mat?
Vi, politikerne og alle som er foreldre, tvinges til å gi barna vår søppelmat og alt for mye sukker – fordi det er billigst. Men det er blant andre politikerne som må ta ansvar for et langt større regelverk. At Odd Reitan i Rema 1000 og andre kjede-milliardærer skal ta ansvar, og senke prisene på sunnere mat, ser vi på som utopisk.
Ingvild Kjerkol (AP) er helseminister i Norge. Hun må stilles til ansvar for at vi har det slik i verdens rikeste land. I februar meldes det at prisene går ned 7% totalt i Norge, for første gang på lenge i denne måneden. Mens frukt steg nesten 10%. Hva er det som foregår?
Prisreduksjon på sunn mat – bør være et folkekrav. Minst på lik linje med “Nei Til Bomstasjoner” og “La Elva Leve” og andre folkebevegelser som har opptatt tusenvis over hele landet.
Er det ikke frukt som burde ha vært rimeligere og pizza og annen “dritt-mat” bli dyrere? Nettopp for å endre spisevanene våre? Vil at barna våre skal spise på seg diabetes 2, eller få hjerte- og karsykdommer i ung alder?
Ja, vi vet at det er opp til hver enkelt husholdning hva som skal inn i munnen på den respektive forbruker/ kunde. Men det er slik at pengene bestemmer hva som havner i handlekurven og dermed også på kjøkkenbordet og i kjøleskapet.
Svært mange har ikke råd til sunne middager, særlig når det finnes så mange billigere alternativer.
Kostbart
Man vil ikke tro på tallene som offentliggjøres om fedme og overvekt hvert år.
Knyttet opp mot utgiftene helsemyndighetene tvinge til å bruke over statsbudsjettet, på nordmenn som spiser seg syke. Tallene fra NRK.no, er fra 2018, men det er all grunn til å tro at tallene er enda større seks år senere, dessverre.
Billig snop gjør skade for alle som ikke har råd til sunnere alternativ.
Fedme forårsaker store helseproblemer for den enkelte, og bidrar til en sykdomsbyrde som tilsvarer cirka 40 milliarder kroner i samfunnskostnader. Kostnadene knyttet til tapt arbeidsinnsats som følge av sykefravær og uførhet er trolig på over 17 milliarder kroner per år.
NRK.no
Med slike summer, vil vi kalle det et svik og en ansvarsfraskrivelse som våre etterkommere aldri vil tilgi oss.
At ingen gjør noe med dette enorme samfunnsproblemet er sjokkerende og skandaløst. Her må helsemyndighetene endre endre regler og lover.
Rema, Kiwi, Extra og Meny må tvinges i kne og la være å “gi bort” sjokolade til allerede overvektige nordmenn.
Sverige er klar for påskehandelen. Og det selges mye norske varer her, langt rimeligere enn i Norge. Om du ønsker å kjøpe alkohol, så er også Systembolaget et sted å spare penger. Spesielt om du allikevel skal ha øl, vin eller annet til påsken.
Bergenet lesetid: 6 minutter
Grensehandelen
En treliter rødvin koster ca 500 kroner i Norge, i Sverge koster den samme dunken ca 300 kroner. Og kursen er ca lik, da er det penger å spare. Om du bor ca 1 times biltur fra svenskegrensen, så bør du absolutt ta turen for å fylle opp skapene. Det være seg å handle alt du trenger til påske, inkludert tobakk og alkohol.
Vi mener det er dyrt å la være å gjøre kloke og gode kjøp på andre siden av grensen. Norske politikere er ikke villig til å høre på folk flest. Som ønsker at grensehandelen bør begrenses av flere grunner. I løpet av 2024 vil ca 25 milliarder kroner handles av nordmenn. I Sverige. Det er helt unødvendig mye penger tapt for AS Norge.
Tenk hvor mange arbeidsplasser som kunne ha vært spart, om avgiftene ble senket. Kjøtt og en rekke meieriprodukter, grønnsaker, knekkebrød, vaskemidler, såpe, sjokolade, øl og vin. Vi kunne ha ramset opp en lang rekke varer som fortsatt er betydelig rimeligere i Sverige.
Sverige er klar for påskehandelen – det rare er at det er norske varer å finne, langt rimeligere enn i Norge.
Norsk firkløver finnes billigere i Sverige enn i Norge Foto: Vargas12.com
Kjøttdeig på norsk er Nötfärs på svensk, og halve prisen i Sverige Foto: Vargas12.com
Kiwi
I følge VG.no, er det Kiwi som nå er billigste kjede i Norge.
Rema 1000 er ca en femmer dyrere. Men det er mange gode grunner til å kjøre forbi disse lavpriskjedene av flere grunner. Den første er utvalget, eller mangelen på sådant. Pizza Grandiosa så langt øyet kan se. Ingen ferskvaredisk, kun B-varer og hermetikk.
Les også:
I Sverige derimot, finner man hundrevis av ulike varer, langt fler enn i norske butikker. Bare i ostedisken alene, er det langt mer å velge blant. Så er det prisene, da. Det er og blir rimeligere i Sverige, nesten uansett hva du har på handlelisten.
Sverige er klar for påskehandelen, både for svenske, men i aller høyeste grad også norske kunder.
Prissamarbeidet som foregår i norske kjedebutikker, gjør at du betaler tilnærmet like dyr pris, uansett hvor du handler. Du kan finne kampanjer som gjør brus billigere enn normalt, kanskje særlig på Coop Extra, men brusen er like fullt betydelige dyrere – enn i Sverige.
Kari og Ola nordmann har for lenge siden funnet ut hva de sparer penger på.
Det er å kutte ut Coop Extra, Kiwi og Rema 1000 – rett og slett en boikott. Det er det eneste kjedene forstår.
Om regjeringen hadde tatt norske forbrukere på alvor, hadde de tatt et skikkelig kutt på momsen, gjort norsk mat konkurransedyktig på pris mot varer i Sverige. Men så langt ser vi bare tafatte forsøk.
Sverige er klar for påskehandelen til lavere priser enn i Norge.
Som om svenske butikker og kjeder har mer respekt for kundene sine enn de har i Norge. Vi tror at Odd Reitan i Rema 1000 driter en lang marsj i å utvide utvalget og senke prisene. Så lenge vi nordmenn tar til takke med hermetikk, frossenpizza, spylevæske og Gransbrus.
Utvalget i svenske kjøpesenter er fortsatt langt bedre enn i de norske, dessverre. Hva årsaken er vet ikke vi, men det er en kjensgjerning at man må på Meny eller de større kjøpesentrene med ferskvaredisk – for å finne bra utvalg.
Da tenker vi ikke bare på kjøtt, men ost, fisk og andre gode råvarer som mange nordmenn gjerne betale litt mer for å få tak i. Dette finner man i Sverige allerede på Nordby kjøpesenter (her er det ikke Systembolag) og særlig i Strömstad som har to butikker.
Billigkjedene Rema, Kiwi og COOP Extra har kjedelig utvalg av middagsretter.
Metervis med frossenpizza og ultraprossesert ferdigretter så langt øye kan se. Det er rett og slett respektløst mot norske forbrukere. Ferskvaredisken kostet for mye penger og er ikke å se i norske butikker mer. Med unntak av Meny.
Vi anbefaler våre lesere å legge påsehandelen til Sverige – om mulig. Her er det penger å spare.
Gi julens fristelser i julegave til de som ellers har alt. Men det er lov å bruke hue. Det kan være en tabbe å gi onkel Trygve en flaske Akevitt til til jul, om han er litt tørst fra før. Og tante Olga, som sliter med vekta og gikta, bør ikke få alle de syv sortene med hjemmebakte julekfristelseraker. Man må som sagt bruke sunn fornuft.
Bergenet lesetid: 4 minutter
Barnas jul
Om du er litt kreativ på kjøkkenet, kan du faktisk spare endel penger på å gi spiselige julegaver – til de som fortjener det. her er det faktisk bare fantasien som setter grenser for hva du kan finne på.
Du har sikkert noen syltetøyglass i skapet du har tatt vare på. Dissen kan pyntes med noen røde silkebånd, hjerter eller stjerner som klistres utenpå og fylles med julekaker. En flott julegave som vil passe de fleste.
Om du ikke liker å bake, kan eksempelvis marsipankuler, dyppet i sjokolade og nonstop og seigmenn, være like populært å få. Her kan med fordel barna være med å lage julegavene. Selvsagt bør det være lov å smake under prosessen.
Vi voksne bør huske på at julen er like mye for barna som for de voksne, kanskje litt mer for barna. Sørg for at ungene får en minnerik jul, uten redsel for at mor, far eller onkel Trygve får rar stemme og skjærer merkelige grimaser. Det er de voksnes ansvar – kork flasken(e) i tide.
Barnas jul bør være så hyggelig og bekymringsløs som mulig, det er foreldrenes ansvar.
Gi julens fristelser i julegave til den som kan ha bruk for det. Om du er bedre enn de fleste på kjøkkenet, er det ingen grenser for hva du faktisk kan gi bort til jul. Og dette kan være de aller mest populære julegavene i den tiden vi lever i.
Det er ikke alle som har råd til et festbord med alt, enda de så gjerne ønsker besøk av sine nære og kjære. Det er da du bør slå til med å være litt raus, du som kan og vil. Dyrtiden vi er inne i er kanskje verst for de som sitter alene. De fortjener en hyggelig jul, kanskje aller mest.
Om du er av den rause typen og er bemidlet, kan du slippe unna med kjøkkentjenesten ved å ta med hele familien ut på restaurant. Ikke på julaften, men som en førjulsgave eller i romjulen. Mang en seriøs restaurant har åpent i denne tiden når de aller fleste har fri og vil kose seg litt ekstra. Finere gave er det vanskelig å finne.
Mat og drikke
Spiselige julegaver kan være alt som går inn i munnen.
Kjøp inn varer som hører julen til, julepølse, medisterkaker, nøtter og svisker. Julebrus og juleøl. Torsk, pinnekjøtt, sosisser, mandelpotet og rosenkål. Ikke glem den brune sausen og klementiner og røde epler til fruktfatet. Pynt matesken med aluminiumsfolie, cellofan og røde nisser.
Bak gjerne julekaker sammen med barna og gi bort i gave til jul.
Ingen julegave blir for liten – særlig om den er tilberedt og gjort av små barnehender.
Om du vil spare penger på julematen – dropp de tradisjonelle “billig-butikkene” i Norge. Reis heller til Sverige. Her får du et rikere utvalg til langt billigere priser enn i Norge. Spesielt om du svinger innom Systembolaget samtidig.
Sist oppdatert 30. May 2023 | Publisert 30. May 2023 | økonomi
Sverigeturen er mindre lønnsom enn tidligere. Det er ikke bare fordi også Sverige har økt priser på nesten alle typer dagligvarer som vi har gjort i Norge. Det er mye fordi den norske krona faller mye i verdi, veldig raskt. I skrivende stund må vi betale 104 koner for 100 svenske, da blir det brått litt dyrere å handle i Sverige.
Bergenet lesetid: 4 minutter
[democracy id=34]
Billig på Systembolaget
På Systembolaget er det fortsatt mye å spare sammenlignet på det norske Vinmonopolet, grunnet skyhøye avgifter på alkohol. En flaske IPA, den ekte Brooklyn IPA 0,33 ltr. koster fortsatt 19,90 på Systembolaget, samme flaske på en pub i Norge, koster 136,90 for 0,33 ltr. fra tap.
Selvsagt kan man ikke sammenligne priser på polet mot restaurant-bransjen.
Siden utelivsbransjen opererer med en helt annen avanse enn butikkene. Men det er altså hårreisende forskjeller på polet mot Systembolaget fortsatt. Her er det mye penger og spare om du skal ha øl, sprit eller vin i sommer.
Kjøttdeig som lenge har kostet 69,90 og karbonadedeig, som lenge har kostet 89,90 i Sverige, koster nå betydelig mer. Men mot norske priser sparer du penger på så og si all type kjøtt, særlig kylling.
Ifølge SSB dro nordmenn på mer enn dobbelt så mange turer over grensa for å handle første kvartal i fjor sammenlignet med i år
Kjøttdeig, eller Nötfars som svenskene kaller det er dyrt i Sverige Foto: Vargas12.com
Svak krone
Det er mye som har innvirkninger på svak norsk krone, som aldri har vært svakere. Årsaken er blant annet at norsk økonomi er liten sammenlignet med andre nasjoner. Krig og uro påvirker all økonomi og det urolig i Europa nå.
Alt utenfor Norge blir dyrere for oss å handle med norske kroner.
Kronekursen påvirkes av mange ulike forhold og ofte er disse forholdene tett koblet til hverandre. Kronen påvirkes av tilstanden i norsk økonomi, men også av norsk økonomi i forhold til økonomien i andre land
E24.no
Euroen er dyr, dollaren er også på all time high, og å ta turen til Danmark eller Frankrike bør du la være. Om du ikke har veldig mye penger. Valuta-handlerne skyr den norske kronen som pesten, det er stor risk for dem når tidene er urolige.
Fordelene ligger hos bedrifter i Norge som eksporterer varer til utlandet.
Sverigeturen er mindre lønnsom enn tidligere, men det er fortsatt lønnsomt å ta turen om du skal handle mye. Særlig er røyk, snus, tobakk, alkohol, kjøtt, brus, sjokolade, meieriprodukter rimeligere, sammen med en hel rekke andre dagligvarer.
Utvalg
Utvalget i svenske kjøpesenter er fortsatt langt bedre enn i de norske, dessverre. Hva årsaken er vet ikke vi, men det er en kjensgjerning at man må på Meny eller de større kjøpesentrene med ferskvaredisk – for å finne bra utvalg.
Da tenker vi ikke bare på kjøtt, men ost, fisk og andre gode råvarer som mange nordmenn gjerne betale litt mer for å få tak i. Dette finner man i Sverige allerede på Nordby kjøpesenter (her er det ikke Systembolag) og særlig i Strömstad.
Billigkjedene Rema, Kiwi og COOP Extra har kjedelig utvalg av middagsretter.
Metervis med frossenpizza og ultraprossesert ferdigretter så langt øye kan se. Det er rett og slett respektløst mot norske forbrukere. Ferskvaredisken kostet for mye penger og er ikke å se i norske butikker mer. Med unntak av Meny.
Sverigeturen er mindre lønnsom enn tidligere, men utvalget er så mye bedre at det er verdt turen – hver eneste gang. Dessuten sparer man mye penger for hver hundrelapp man handler for, til tross for dårlig kurs.
Sist oppdatert 8. May 2023 | Publisert 8. May 2023 | økonomi
Tidenes dyreste 17. mai-feiring? Det er kun dager igjen til bunadsskjorten skal styrkes, sko pusses, plener klippes og dressen som var for trang i fjor, skal testes igjen. Norges nasjonaldag, grunnlovsdagen, eller nasjonens bursdag, er en viktig dag for mange nordmenn.
Bergenet lesetid: 5 minutter
Søk hjelp
Men noe er annerledes i år enn tidligere år – alt er blitt betydelige dyrere. Og mange har faktisk ikke penger til pølse og is til barna sine. Tidenes dyreste 17. mai-feiring blir i år, men alt tyder på at neste år blir enda et hakk verre. Dessverre. Den tid den sorg.
Så, hva kan du og vi gjøre for å hjelpe de som ikke har penger til feiringen som alle fortjener å være endel av? Vi oppfordrer alle som sliter økonomisk, med å ta kontakt med banken. Spør om å få én eller to avdragsfri måneder på boliglånet. Dette kan faktisk være nok til å få hodet over vannet i en hektisk og dyr tid.
Hent ned klær fra loftet, ski fra garasjen og leker fra barnerommet. Du vil kanskje bli overrasket over hvor lett det er å selge ting og tang som er helt ok. Om det ikke har noen verdi for deg og din familie, kan det være midt i blinken for andre. Det er verdt et forsøk som kan gi deg noen tusenlapper i en krisetid.
Det kongelige slott i Oslo er viktig for mange på nasjonaldagen – Foto: Vargas12.com
17. mai-festen kan bli den dyreste i manns minne – Foto: Vargas12.com
Barna rammes
Om du ikke har inntekt, men bare utgifter, sier det seg selv at du ikke har mye penger å bruke. Ei heller på den dagen i året det er verst å være blakk. Spesielt når svært mange koser seg med middag ute på restaurant eller på grillfest i hagen.
Har man ikke penger, så må man finne en utvei på det, fordi alt koster penger. Mye penger. Tidenes dyreste 17. mai-feiring? Ja, det er 17. mai 2023, foreløpig. Men du som er så smart å lese denne bloggen, får som kjent gode råd – helt gratis, fortsatt.
Sarpsborg og Fredrikstad er blant kommunene som topper statistikken. De siste årene har økonomien strammet seg til ytterligere. Bare det siste året har prisene steget med 6,5 prosent. Strømprisene bidro mest, ifølge (SSB)
NRK.no
Vi ønsker det beste for alle våre lesere, og at man får kost seg litt ekstra på nasjonaldagen, særlig gjelder dette alle barn. 17. mai er barnas dag på alle måter. Da er det både vondt og vanskelig å ikke kunne gi egne barn det som faller naturlig for de aller fleste.
Derfor gir vi gode råd for en bedre økonomisk hverdag, både på kort og lang sikt.
Ta grep
Kan du hjelpe andre med barnepass, shopping, plenklipping, rydde i hagen eller hjelpe til med andre ting? Det kan være noen du kjenner eller ikke kjenner, som behøver en tjeneste som er verdt noen kroner.
Bruk Facebook eller andre sosiale medier, presenter deg selv og fortell hva du er villig til å gjøre for penger.
Om du er en av mange nordmenn som handler maten i Sverige, bør du i hvert fall gjøre det før 17. mai. Her er det fortsatt veldig mye penger å spare. Og utvalget er betydelig større enn i norske butikker.
Det er viktig å ta fornuftige grep i tide, om du sliter økonomisk. Rentene stiger, strømmen er dyr, maten har aldri vært dyrere og drivstoffet like så, må mange ta grep for å få endene til å møtes.
Å bytte jobb er dramatisk, men kanskje nødvendig. Lever du på trygd, så vil framtiden forbli vanskelig. Det er det bare å innse.
Trenger du tips, råd og veiledning om din egen privatøkonomi, ta kontakt med Vargas12.com. Vi hjelper deg, gratis.
Sist oppdatert 22. Mar 2023 | Publisert 22. Mar 2023 | Ferie og fritid
Sommerferie destinasjoner bestilles nå. Vi er enda noen dager unna påskeferien, men de fleste har allerede plukket resiemål og bestilt sommerferie. Henger du etter? Da bør du få ut fingeren og bestille nå, ellers går du glipp av de beste destinasjonene for sommeren.
Bergenet lesetid: 7 minutter
Online
Når du har funnet ditt reisemål og vet hvor du vil dra, er det enklest å bestilt reisen online.
Det være seg hotell, cruise, flybilletter eller togbilletter. Alt dette bør bestilles via et kredittkort som gir deg garantier for beløpet du betaler. Alle kredittkort har reiseforsikring i kortet. Her får du også rentefri betalingsutsettelser. Men husk å betal reisen i tide, eller blir det dyre renter på beløpet.
Hotell bestiller du kanskje via Coop hotellkupp, som gir deg svært gode rabatter på hoteller i hele Skandinavia. Vi tviler på om du finner rimeligere hotell enn på denne nettportalen som vi har brukt i årevis.
Om du ikke ønsker å bestille online og på nettet, finnes det seriøse reiseselskap som du kan besøke. Her vil du få profesjonell hjelp til å finne både flybilletter og destinasjon for din ferie. Vi vet at særlig Bennett har populære kontor i Asker og på Elverum.
Fordelen ved å bestille online er gode rabatter via kredittkort eller på de riktige nettsidene.
Alle med respekt for egen privatøkonomi, setter opp et budsjett for hele sommerferien. Det er tvingende nødvendig for å komme ut av det med livet i behold, hadde vi nær sagt. At du skal klare å betale for deg, når solen går ned etter sommeren.
Betal alle reiser og overnattinger med et bra VISA- eller Mastercard, det er den beste måten å være forsikret på. Men sørg for å ha reiseforsikringen i orden i tillegg. Den dekker ikke det du betaler av billetter og opphold på hotell.
Går f.eks flyselskapet SAS konkurs mens du er på reise og du skal hjem med dette flyselskapet, er det kjedelig. Men SAS fikser hjemreisen for deg med et annet flyselskap. Og reiseforsikringen dekker også alle typer utgifter du måtte få i forbindelse med kanselleringen. Så vær forsikret.
Slik reiser du trygt i sommer, ved å ta kloke økonomiske og sikre valg. Uten at noen skal verken se pinkoden din eller hvor du legger kortet eller mobilen. Sjekk også kvitteringen nøye hvor enn du handler.
Jo mer penger du har tilgjengelig på reise, jo mer frihet har du til å gjøre det du vil. Slik er det med penger.
Vi elsker Spania og reiser så ofte vi kan uten at det blir ofte nok. Her får du nesten uten unntak solrike dager, sommeren igjennom. Tyrkia har også bare sol når nordmenn har sommerferie. Men her kan det ofte bli fryktelig varmt, særlig i august med over 40 grader i skyggen. Vær litt obs på det om du reiser med småbarn.
Nordmenn flest har litt penger på bok nå, til tross for økte renter og svulmende priser. Til tross for dette, vil de aller fleste unne seg en solid reise som ender opp der været er som forventet. Og ikke som en middels norsk sommer med nærmest alle årstidene i løpet av få dager.
Med andre ord, vil du ikke ha sol og varme, kan det kanskje være lurt å holde seg hjemme. I Norge.
Sommerferie destinasjoner bestilles nå, uansett hvor du skal, begynner tiden å renne ut.
De greske øyer eller Hellas i det hele tatt er et annet yndet reisemål for nordmenn. Også her er det mer enn tre hundre soldager per år. Og det er fortsatt rimeligere å bo og spise på flere av øyene enn i storbyene i Europa forøvrig. Men i Tyrkia bor og lever du billigst.
Du kan dog få deg en overraskelse hva pris på overnatting og mat angår. Nesten uansett destinasjon i sommer. Fordi alt koster mer i år enn i fjor til samme tid. Det bør du ta med i beregningen når du setter opp sommerferie-budsjettet.
Gode råd
Sommerferietips for hele familien
Her kommer noen få tips til en vellykket sommerferie for hele familien:
Det bør være lov å sove så lenge man vil, hvis man ikke skal noe helt konkret morgenen etter
Barna bør få frokost på senga, med kakao helst
Det skal være lov til å spise is hver dag, og norske jordbær til dessert
Foreldrene må legge vekk PC, Mobil og nettbrett, hver dag i sommerferien, særlig på tur
Barna bør hjelpe til med grilling, dekking av bord, rydde av maten og svare høflig når de blir snakket til
Den som blir reisesyk har vetorett på å bli hørt, da skal man stoppe om mulig
Er temperaturen over 21 grader, og værmeldingen gir gode utsikter – skal hele familien på tur, til by, havs eller fjells
Barna bør overraske foreldrene med middag, minst én lørdag i sommerferien, hvor barna selv bestemmer menyen
Foreldrene må delta på alle forslag av brett-spill eller kort-spill, de dagene det regner
Det er fortsatt lov til å sove i telt, på fjellet, i hagen, hos mormor eller i skogen – foreldrene bør også delta
Faktisk så er det mange en mulighet rett utenfor din egen stuedør. Norge er det første landet du bør se mye av, før du reiser utenlands, bare spør en nordlending. Eller sørlending for den del. Om du legger være til side, vell og merke.
Sverige er et av nordmenns aller mest populære ferie-destinasjoner med Danmark på en sterk andreplass.
Uansett hvor du skal kan det være lurt å booke i tide. Sommerferie destinasjoner bestilles nå.
Verre trenger det heller ikke å være om sommeren. Du kan velge å vrake blant perler langs svenskekysten, kroer eller storbyer i deilige Danmark. Eller en rekke forskjellige barnevennlige og flotte reisemål i vårt eget langstrakte vakre land.
Sist oppdatert 28. Feb 2023 | Publisert 28. Feb 2023 | økonomi
Billigst påskesnadder finner du her hvor tusentalls av nordmenn handler daglig. Vi tok turen over grensa og har ikke sett så mange mennesker på én gang siden på Karl Johan, Oslo 17. mai 2019. Da kokte det i hovedstaden. Heldigvis uvitende hva som skulle treffe oss knapt et år senere.
Bergenet lesetid: 6 minutter
Økonomi-råd
Vi har hatt pandemi, krig i Europa som pågår med uforminsket styrke og en voldsom prisøkning på alle varer og tjenester siden – her hjemme. Påsken 2023 kan fort bli en bratt motbakke for mange nordmenn.
Heldigvis finnes det noen få unntak. Unntaket heter Sverige eller Danmark, gjerne Tyskland eller Polen, om man vil reise litt lengre. Poenget er at påsken 2023 vil bli den dyreste for de fleste, her hjemme. Alt er dyrt i Norge nå, derfor er gode økonomi-råd blitt viktig får mange.
Enten påsken skal feires hjemme, på fjellet, på hotell i storbyen, eller man flyr til varmere strøk. Alt koster mer enn i fjor og året før. Dessverre også alt som er relatert til å kose seg i påskehøytiden. Nå kan du, som leser av denne bloggen få litt slakk, med gode tilbud og gode råd.
Ta med deg naboen, svigermor, venner og øvrig familie. Ta turen og reis ut av Norge. Du vil spare penger.
Godis
Ulempen med å reise til Sverige få uker før påske, er at den norske kronen har svekket seg. Faktisk så mye at den svenske er mer verdt enn den norske. Som igjen betyr at du må betale litt mer nå, enn du gjorde tidligere i år – i Sverige.
Men pust med magen, det er fortsatt penger å spare på påskehandel i Sverige. Ja, faktisk betydelige summer.
Smågodt, “Godis” som svenskene kaller det, til 7,90 per hekto, er ca halv pris fortsatt, fra hva du må betale her hjemme. Og 6 Kvikk Lunsj til 29,90 og sånne små påskeegg, sånne deilige harde, fra Anthon Berg, til skarve 29,90 per pose. Skjønner du? Her er det virkelig penger å spare.
Legger vil til at du får tre brett med brus i alle farger og smaker, for det samme som du betaler for ett brett her hjemme. Da er det bare å fylle opp bilen med folk å ta turen, eventuelt ta buss eller tog.
Smågodt i Norge koster 14,80 for hektoen fortsatt, men prisene kan komme til å gå ned i noen kjedebutikker. Vi gjetter også på at det kan bli en aldri så liten priskrig blant kjedene, før påske. Men vi vet ikke sikkert.
Smågodt til 79 kr per kilo i Sverige: Foto: Vargas12.comGult er kult i påsken Foto: Vargas12.com Påskeegg fra Anthon Berg Foto: Vargas12.com
Perfekt påske
Slik blir påsken perfekt, enten du er på hytta i fjellet, i Syden eller hjemme. Alt du behøver er tross alt helt gratis. Nemlig de aller viktigste menneskene du trives med. Kanskje er det denne påsken du skal gjøre det du har tenkt på i årevis. Å be hjem noen som kan være ensomme?
Billigst påskesnadder finner du her, i Sverige, på systembolaget eller i en ICA-butikk, rett over grensa.
Be hjem tante Agnes, onkel Kåre eller passe på at ingen av dine nærmeste venner – ikke sitter alene. Det å være én i gjengen, enten man er barn, ung voksen, ungdom, midt i livet eller pensjonist, betyr så mye. Kanskje mer enn alle påske-relaterte goder man ka tenke seg å bruke i høytiden.
Hva skal man med lammelår om man må spise det alene?
Slik blir påsken perfekt for alle som er så heldig å kjenne deg. Du er kanskje midtpunktet, men har et godt og stort hjerte for alle rundt deg. Du gjør påsken perfekt for flokken din og du elsker det. Takk til deg. Kjenner du deg igjen?
Å dra på påskeferie alene er for spesielt interessert. Men kan sikkert være greit i en spesiell setting.
For de aller fleste nordmenn er det familie, kjæreste og venner som står høyest på ønskelisten. Om man blir spurt, hvem man ønsker omgås i påsken – uansett hvor man skal oppholde seg. Makter man å få reist en dagstur eller en hel uke på tur, er det enda mer stas å feire påske – med sine nærmeste.
Påskeaktiviteter
Man kan ikke bruke hele påskehøytiden på å handle billige påskevarer, heller. Heldigvis stenger jo butikkene og man kan legge bena på bordet og nyte stillheten, gå på ski eller besøke venner.
Her kommer flere gode råd til deg som vil finne på noe gøy i påsken.
Utendørs:
Lage mat utendørs – alle bør delta og hjelpe til
Ake
Gå på ski
Gå på topptur
Lage påskeharekart og la barna lete etter en påske-overraskelse
Vinter-telting må bare prøves, men husk nok varmt tøy og god sovepose
Hva med turgjemsel?
Lyse etter krabber er spennende, men husk flytevest
Tenn bål og fortelle spøkelseshistorier
Spise nok smågodt
Innendørs:
Spille brettspill
Lese påskekrim
Se en familiefilm – hver dag i påsken, slik at alle kan bestemme hver sin
Bake påskeboller
Lage frokost på senga til barna – og la barna gjøre det for mor og far
Siste kommentarer