Sverigeturen er mindre lønnsom enn tidligere

Sverigeturen er mindre lønnsom enn tidligere. Det er ikke bare fordi også Sverige har økt priser på nesten alle typer dagligvarer som vi har gjort i Norge. Det er mye fordi den norske krona faller mye i verdi, veldig raskt. I skrivende stund må vi betale 104 koner for 100 svenske, da blir det brått litt dyrere å handle i Sverige.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Handler du i Sverige for å spare penger?

Billig på Systembolaget

På Systembolaget er det fortsatt mye å spare sammenlignet på det norske Vinmonopolet, grunnet skyhøye avgifter på alkohol. En flaske IPA, den ekte Brooklyn IPA 0,33 ltr. koster fortsatt 19,90 på Systembolaget, samme flaske på en pub i Norge, koster 136,90 for 0,33 ltr. fra tap.

Les også: Ingen penger til sommerferien? Les!

Selvsagt kan man ikke sammenligne priser på polet mot restaurant-bransjen.

Siden utelivsbransjen opererer med en helt annen avanse enn butikkene. Men det er altså hårreisende forskjeller på polet mot Systembolaget fortsatt. Her er det mye penger og spare om du skal ha øl, sprit eller vin i sommer.

Kjøttdeig som lenge har kostet 69,90 og karbonadedeig, som lenge har kostet 89,90 i Sverige, koster nå betydelig mer. Men mot norske priser sparer du penger på så og si all type kjøtt, særlig kylling.

Ifølge SSB dro nordmenn på mer enn dobbelt så mange turer over grensa for å handle første kvartal i fjor sammenlignet med i år

NRK.no
Sverigeturen er mindre lønnsom enn tidligere

Kjøttdeig, eller Nötfars som svenskene kaller det er dyrt i Sverige Foto: Vargas12.com

Svak krone

Det er mye som har innvirkninger på svak norsk krone, som aldri har vært svakere. Årsaken er blant annet at norsk økonomi er liten sammenlignet med andre nasjoner. Krig og uro påvirker all økonomi og det urolig i Europa nå.

Les også: Fortsatt mye billigere i Sverige

Alt utenfor Norge blir dyrere for oss å handle med norske kroner.

Kronekursen påvirkes av mange ulike forhold og ofte er disse forholdene tett koblet til hverandre. Kronen påvirkes av tilstanden i norsk økonomi, men også av norsk økonomi i forhold til økonomien i andre land

E24.no

Euroen er dyr, dollaren er også på all time high, og å ta turen til Danmark eller Frankrike bør du la være. Om du ikke har veldig mye penger. Valuta-handlerne skyr den norske kronen som pesten, det er stor risk for dem når tidene er urolige.

Fordelene ligger hos bedrifter i Norge som eksporterer varer til utlandet.

Sverigeturen er mindre lønnsom enn tidligere, men det er fortsatt lønnsomt å ta turen om du skal handle mye. Særlig er røyk, snus, tobakk, alkohol, kjøtt, brus, sjokolade, meieriprodukter rimeligere, sammen med en hel rekke andre dagligvarer.

Utvalg

Utvalget i svenske kjøpesenter er fortsatt langt bedre enn i de norske, dessverre. Hva årsaken er vet ikke vi, men det er en kjensgjerning at man må på Meny eller de større kjøpesentrene med ferskvaredisk – for å finne bra utvalg.

Da tenker vi ikke bare på kjøtt, men ost, fisk og andre gode råvarer som mange nordmenn gjerne betale litt mer for å få tak i. Dette finner man i Sverige allerede på Nordby kjøpesenter (her er det ikke Systembolag) og særlig i Strömstad.

Billigkjedene Rema, Kiwi og COOP Extra har kjedelig utvalg av middagsretter.

Metervis med frossenpizza og ultraprossesert ferdigretter så langt øye kan se. Det er rett og slett respektløst mot norske forbrukere. Ferskvaredisken kostet for mye penger og er ikke å se i norske butikker mer. Med unntak av Meny.

Sverigeturen er mindre lønnsom enn tidligere, men utvalget er så mye bedre at det er verdt turen – hver eneste gang. Dessuten sparer man mye penger for hver hundrelapp man handler for, til tross for dårlig kurs.

Harry-handelen lenge leve.

Vargas

Tidenes dyreste 17. mai-feiring?

Tidenes dyreste 17. mai-feiring? Det er kun dager igjen til bunadsskjorten skal styrkes, sko pusses, plener klippes og dressen som var for trang i fjor, skal testes igjen. Norges nasjonaldag, grunnlovsdagen, eller nasjonens bursdag, er en viktig dag for mange nordmenn.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Søk hjelp

Men noe er annerledes i år enn tidligere år – alt er blitt betydelige dyrere. Og mange har faktisk ikke penger til pølse og is til barna sine. Tidenes dyreste 17. mai-feiring blir i år, men alt tyder på at neste år blir enda et hakk verre. Dessverre. Den tid den sorg.

Les også: Fem tips til 17. mai-middagen

Ifølge SSB, statistisk sentralbyrå, er det mer 115.000 barn i Norge, som lever i en familie med vedvarende lav inntekt. Og de siste ti årene har tallet økt, hvert eneste år. Fattigdommen som politikerne snakker så varmt om å bekjempe, blir bare verre og verre.

Så, hva kan du og vi gjøre for å hjelpe de som ikke har penger til feiringen som alle fortjener å være endel av? Vi oppfordrer alle som sliter økonomisk, med å ta kontakt med banken. Spør om å få én eller to avdragsfri måneder på boliglånet. Dette kan faktisk være nok til å få hodet over vannet i en hektisk og dyr tid.

Har du noe å selge, gjør det i dag. Ikke vent til i morgen.

Hent ned klær fra loftet, ski fra garasjen og leker fra barnerommet. Du vil kanskje bli overrasket over hvor lett det er å selge ting og tang som er helt ok. Om det ikke har noen verdi for deg og din familie, kan det være midt i blinken for andre. Det er verdt et forsøk som kan gi deg noen tusenlapper i en krisetid.

Det kongelige slott i Oslo er viktig for mange på nasjonaldagen – Foto: Vargas12.com

17. mai-festen kan bli den dyreste i manns minne – Foto: Vargas12.com

Barna rammes

Om du ikke har inntekt, men bare utgifter, sier det seg selv at du ikke har mye penger å bruke. Ei heller på den dagen i året det er verst å være blakk. Spesielt når svært mange koser seg med middag ute på restaurant eller på grillfest i hagen.

Les også: Etter den søte kløe …

Har man ikke penger, så må man finne en utvei på det, fordi alt koster penger. Mye penger. Tidenes dyreste 17. mai-feiring? Ja, det er 17. mai 2023, foreløpig. Men du som er så smart å lese denne bloggen, får som kjent gode råd – helt gratis, fortsatt.

Sarpsborg og Fredrikstad er blant kommunene som topper statistikken. De siste årene har økonomien strammet seg til ytterligere. Bare det siste året har prisene steget med 6,5 prosent. Strømprisene bidro mest, ifølge (SSB)

NRK.no

Vi ønsker det beste for alle våre lesere, og at man får kost seg litt ekstra på nasjonaldagen, særlig gjelder dette alle barn. 17. mai er barnas dag på alle måter. Da er det både vondt og vanskelig å ikke kunne gi egne barn det som faller naturlig for de aller fleste.

Les også: Sparetips til blakke studenter

Derfor gir vi gode råd for en bedre økonomisk hverdag, både på kort og lang sikt.

Ta grep

Kan du hjelpe andre med barnepass, shopping, plenklipping, rydde i hagen eller hjelpe til med andre ting? Det kan være noen du kjenner eller ikke kjenner, som behøver en tjeneste som er verdt noen kroner.

Bruk Facebook eller andre sosiale medier, presenter deg selv og fortell hva du er villig til å gjøre for penger.

Om du er en av mange nordmenn som handler maten i Sverige, bør du i hvert fall gjøre det før 17. mai. Her er det fortsatt veldig mye penger å spare. Og utvalget er betydelig større enn i norske butikker.

Det er viktig å ta fornuftige grep i tide, om du sliter økonomisk. Rentene stiger, strømmen er dyr, maten har aldri vært dyrere og drivstoffet like så, må mange ta grep for å få endene til å møtes.

Å bytte jobb er dramatisk, men kanskje nødvendig. Lever du på trygd, så vil framtiden forbli vanskelig. Det er det bare å innse.

Trenger du tips, råd og veiledning om din egen privatøkonomi, ta kontakt med Vargas12.com. Vi hjelper deg, gratis. 

Vargas

Sommerferie destinasjoner bestilles nå

Sommerferie destinasjoner bestilles nå. Vi er enda noen dager unna påskeferien, men de fleste har allerede plukket resiemål og bestilt sommerferie. Henger du etter? Da bør du få ut fingeren og bestille nå, ellers går du glipp av de beste destinasjonene for sommeren.

Bergenet lesetid: 7 minutter

Online

Når du har funnet ditt reisemål og vet hvor du vil dra, er det enklest å bestilt reisen online.

Det være seg hotell, cruise, flybilletter eller togbilletter. Alt dette bør bestilles via et kredittkort som gir deg garantier for beløpet du betaler. Alle kredittkort har reiseforsikring i kortet. Her får du også rentefri betalingsutsettelser. Men husk å betal reisen i tide, eller blir det dyre renter på beløpet.

Hotell bestiller du kanskje via Coop hotellkupp, som gir deg svært gode rabatter på hoteller i hele Skandinavia. Vi tviler på om du finner rimeligere hotell enn på denne nettportalen som vi har brukt i årevis.

Om du ikke ønsker å bestille online og på nettet, finnes det seriøse reiseselskap som du kan besøke. Her vil du få profesjonell hjelp til å finne både flybilletter og destinasjon for din ferie. Vi vet at særlig Bennett har populære kontor i Asker og på Elverum.

Fordelen ved å bestille online er gode rabatter via kredittkort eller på de riktige nettsidene.

Sommerferie destinasjoner bestilles nå
Bildet er tatt av my000693 fra Pixabay

Budsjett

Alle med respekt for egen privatøkonomi, setter opp et budsjett for hele sommerferien. Det er tvingende nødvendig for å komme ut av det med livet i behold, hadde vi nær sagt. At du skal klare å betale for deg, når solen går ned etter sommeren.

Les også: 7 tips til perfekt sommermat på alle fat

Betal alle reiser og overnattinger med et bra VISA- eller Mastercard, det er den beste måten å være forsikret på. Men sørg for å ha reiseforsikringen i orden i tillegg. Den dekker ikke det du betaler av billetter og opphold på hotell.

Går f.eks flyselskapet SAS konkurs mens du er på reise og du skal hjem med dette flyselskapet, er det kjedelig. Men SAS fikser hjemreisen for deg med et annet flyselskap. Og reiseforsikringen dekker også alle typer utgifter du måtte få i forbindelse med kanselleringen. Så vær forsikret

Slik reiser du trygt i sommer, ved å ta kloke økonomiske og sikre valg. Uten at noen skal verken se pinkoden din eller hvor du legger kortet eller mobilen. Sjekk også kvitteringen nøye hvor enn du handler. 

Jo mer penger du har tilgjengelig på reise, jo mer frihet har du til å gjøre det du vil. Slik er det med penger.

Sommerferie destinasjoner bestilles nå
Bildet er tatt av Andre Gerdes fra Pixabay 

Tyrkia

Vi elsker Spania og reiser så ofte vi kan uten at det blir ofte nok. Her får du nesten uten unntak solrike dager, sommeren igjennom. Tyrkia har også bare sol når nordmenn har sommerferie. Men her kan det ofte bli fryktelig varmt, særlig i august med over 40 grader i skyggen. Vær litt obs på det om du reiser med småbarn. 

Les også: Norsk natur turister kommer for å se

Nordmenn flest har litt penger på bok nå, til tross for økte renter og svulmende priser. Til tross for dette, vil de aller fleste unne seg en solid reise som ender opp der været er som forventet. Og ikke som en middels norsk sommer med nærmest alle årstidene i løpet av få dager. 

Med andre ord, vil du ikke ha sol og varme, kan det kanskje være lurt å holde seg hjemme. I Norge

Sommerferie destinasjoner bestilles nå, uansett hvor du skal, begynner tiden å renne ut.

Sommerferie destinasjoner bestilles nå
Bildet er tatt av Thomas Breher fra Pixabay 

De greske øyer eller Hellas i det hele tatt er et annet yndet reisemål for nordmenn. Også her er det mer enn tre hundre soldager per år. Og det er fortsatt rimeligere å bo og spise på flere av øyene enn i storbyene i Europa forøvrig. Men i Tyrkia bor og lever du billigst

Les også: Slik varer pengene gjennom sommerferien

Du kan dog få deg en overraskelse hva pris på overnatting og mat angår. Nesten uansett destinasjon i sommer. Fordi alt koster mer i år enn i fjor til samme tid. Det bør du ta med i beregningen når du setter opp sommerferie-budsjettet.

Gode råd

Sommerferietips for hele familien

Her kommer noen få tips til en vellykket sommerferie for hele familien:

 • Det bør være lov å sove så lenge man vil, hvis man ikke skal noe helt konkret morgenen etter
 • Barna bør få frokost på senga, med kakao helst
 • Det skal være lov til å spise is hver dag, og norske jordbær til dessert
 • Foreldrene må legge vekk PC, Mobil og nettbrett, hver dag i sommerferien, særlig på tur
 • Barna bør hjelpe til med grilling, dekking av bord, rydde av maten og svare høflig når de blir snakket til
 • Den som blir reisesyk har vetorett på å bli hørt, da skal man stoppe om mulig
 • Er temperaturen over 21 grader, og værmeldingen gir gode utsikter – skal hele familien på tur, til by, havs eller fjells
 • Barna bør overraske foreldrene med middag, minst én lørdag i sommerferien, hvor barna selv bestemmer menyen
 • Foreldrene må delta på alle forslag av brett-spill eller kort-spill, de dagene det regner
 • Det er fortsatt lov til å sove i telt, på fjellet, i hagen, hos mormor eller i skogen – foreldrene bør også delta

Sverige eller Danmark

Du må slett ikke til andre siden av kloden for å få en verdig og flott ferie i sommer. 

Faktisk så er det mange en mulighet rett utenfor din egen stuedør. Norge er det første landet du bør se mye av, før du reiser utenlands, bare spør en nordlending. Eller sørlending for den del. Om du legger være til side, vell og merke. 

Sverige er et av nordmenns aller mest populære ferie-destinasjoner med Danmark på en sterk andreplass.

Uansett hvor du skal kan det være lurt å booke i tide. Sommerferie destinasjoner bestilles nå.

Verre trenger det heller ikke å være om sommeren. Du kan velge å vrake blant perler langs svenskekysten, kroer eller storbyer i deilige Danmark. Eller en rekke forskjellige barnevennlige og flotte reisemål i vårt eget langstrakte vakre land.

For en vellykket sommerferie kan det være smart å planlegge destinasjoner å reise til, men ikke for mange slik at det blir en hesblesende ferie. Å ha fri betyr like mye kos, avslapning og hygge for hele familien.

Vargas

Billigst påskesnadder finner du her

Billigst påskesnadder finner du her hvor tusentalls av nordmenn handler daglig. Vi tok turen over grensa og har ikke sett så mange mennesker på én gang siden på Karl Johan, Oslo 17. mai 2019. Da kokte det i hovedstaden. Heldigvis uvitende hva som skulle treffe oss knapt et år senere.

Bergenet lesetid: 6 minutter

Økonomi-råd

Vi har hatt pandemi, krig i Europa som pågår med uforminsket styrke og en voldsom prisøkning på alle varer og tjenester siden – her hjemme. Påsken 2023 kan fort bli en bratt motbakke for mange nordmenn.

Heldigvis finnes det noen få unntak. Unntaket heter Sverige eller Danmark, gjerne Tyskland eller Polen, om man vil reise litt lengre. Poenget er at påsken 2023 vil bli den dyreste for de fleste, her hjemme. Alt er dyrt i Norge nå, derfor er gode økonomi-råd blitt viktig får mange.

Enten påsken skal feires hjemme, på fjellet, på hotell i storbyen, eller man flyr til varmere strøk. Alt koster mer enn i fjor og året før. Dessverre også alt som er relatert til å kose seg i påskehøytiden. Nå kan du, som leser av denne bloggen få litt slakk, med gode tilbud og gode råd.

Ta med deg naboen, svigermor, venner og øvrig familie. Ta turen og reis ut av Norge. Du vil spare penger.

Godis

Ulempen med å reise til Sverige få uker før påske, er at den norske kronen har svekket seg. Faktisk så mye at den svenske er mer verdt enn den norske. Som igjen betyr at du må betale litt mer nå, enn du gjorde tidligere i år – i Sverige.

Men pust med magen, det er fortsatt penger å spare på påskehandel i Sverige. Ja, faktisk betydelige summer.

Smågodt, “Godis” som svenskene kaller det, til 7,90 per hekto, er ca halv pris fortsatt, fra hva du må betale her hjemme. Og 6 Kvikk Lunsj til 29,90 og sånne små påskeegg, sånne deilige harde, fra Anthon Berg, til skarve 29,90 per pose. Skjønner du? Her er det virkelig penger å spare.

Legger vil til at du får tre brett med brus i alle farger og smaker, for det samme som du betaler for ett brett her hjemme. Da er det bare å fylle opp bilen med folk å ta turen, eventuelt ta buss eller tog.

Smågodt i Norge koster 14,80 for hektoen fortsatt, men prisene kan komme til å gå ned i noen kjedebutikker. Vi gjetter også på at det kan bli en aldri så liten priskrig blant kjedene, før påske. Men vi vet ikke sikkert.

Billigst påskesnadder finner du her, i Sverige.

Billigst påskesnadder finner du her
Smågodt til 79 kr per kilo i Sverige: Foto: Vargas12.com
Billigst påskesnadder finner du her
Gult er kult i påsken Foto: Vargas12.com
Billigst påskesnadder finner du her
Påskeegg fra Anthon Berg Foto: Vargas12.com

Perfekt påske

Slik blir påsken perfekt, enten du er på hytta i fjellet, i Syden eller hjemme. Alt du behøver er tross alt helt gratis. Nemlig de aller viktigste menneskene du trives med. Kanskje er det denne påsken du skal gjøre det du har tenkt på i årevis. Å be hjem noen som kan være ensomme?

Billigst påskesnadder finner du her, i Sverige, på systembolaget eller i en ICA-butikk, rett over grensa.

Be hjem tante Agnes, onkel Kåre eller passe på at ingen av dine nærmeste venner – ikke sitter alene. Det å være én i gjengen, enten man er barn, ung voksen, ungdom, midt i livet eller pensjonist, betyr så mye. Kanskje mer enn alle påske-relaterte goder man ka tenke seg å bruke i høytiden. 

Hva skal man med lammelår om man må spise det alene? 

Les også: Påskehandelen gjør du billigst her

Slik blir påsken perfekt for alle som er så heldig å kjenne deg. Du er kanskje midtpunktet, men har et godt og stort hjerte for alle rundt deg. Du gjør påsken perfekt for flokken din og du elsker det. Takk til deg. Kjenner du deg igjen? 

Å dra på påskeferie alene er for spesielt interessert. Men kan sikkert være greit i en spesiell setting. 

For de aller fleste nordmenn er det familie, kjæreste og venner som står høyest på ønskelisten. Om man blir spurt, hvem man ønsker omgås i påsken – uansett hvor man skal oppholde seg. Makter man å få reist en dagstur eller en hel uke på tur, er det enda mer stas å feire påske – med sine nærmeste.

Påskeaktiviteter 

Man kan ikke bruke hele påskehøytiden på å handle billige påskevarer, heller. Heldigvis stenger jo butikkene og man kan legge bena på bordet og nyte stillheten, gå på ski eller besøke venner.

Her kommer flere gode råd til deg som vil finne på noe gøy i påsken.

Utendørs:

 • Lage mat utendørs – alle bør delta og hjelpe til
 • Ake
 • Gå på ski
 • Gå på topptur
 • Lage påskeharekart og la barna lete etter en påske-overraskelse
 • Vinter-telting må bare prøves, men husk nok varmt tøy og god sovepose
 • Hva med turgjemsel?
 • Lyse etter krabber er spennende, men husk flytevest
 • Tenn bål og fortelle spøkelseshistorier 
 • Spise nok smågodt

Innendørs

 • Spille brettspill 
 • Lese påskekrim
 • Se en familiefilm – hver dag i påsken, slik at alle kan bestemme hver sin 
 • Bake påskeboller
 • Lage frokost på senga til barna – og la barna gjøre det for mor og far
 • Kle seg ut og sminke hverandre, alle bør delta
 • Gå på kino
 • Sett hale på påskeharen 
 • Male påskeegg og spis masse godteri – etter frokost
 • Sove så lenge man vil 

Slik blir påsken perfekt for alle i familien. Når alle blir sett, tatt vare på og tempoet kan senkes til det behagelige.

Billigst påskesnadder finner du her, i Sverige.

Vargas

Her sparer du penger på mat

Her sparer du penger på mat, mye penger. Rundt 2,5 millioner nordmenn har en fornuftig tilgang til Sverige og svenskegrensen i form av en biltur på mindre enn to timer. Velger du å ta reiseveien til svenske butikker for å fylle kjøleskapet, er det mye penger å spare.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Sverige

Coop Extra og Rema 1000 valgte å øke matprisene med ca ti prosent 1. februar i år.

Kiwi valgte å holde prisene uendret. 1-0 til Kiwi, fordi konkurrentene gikk tilbake på prisstigningen og satte prisene ned igjen. De kunne ikke tåle at Kiwi ble så mye rimeligere siden de ikke justerte opp prisene. Et sjakktrekk av Kiwi.

Les også: Spar penger på mat

Men nå når prisene er helt like som de var i januar, er det altså bare én ting å gjøre. Å ta turen til våre naboer i øst. Sverige har fortsatt mye billigere mat enn det vi har iNorge, faktisk hele 38 prosent lavere pris i snitt.

Om du velger å handle sukkervarer, øl, vin, sprit, snus og tobakk i tillegg – er det enda mer penger å spare.

Jo mer mat du handler, jo mer penger er er det å spare på å handle i Sverige. Men husk at det er mye mer penger å spare på rentene på boliglånet og på riktig strømleverandør, enn å handle mat i riktig butikk.

Finn mer info i artikkelen rett under.

Her sparer du penger på mat
Foto: Pixabay.com

Grensehandelen

Matvareekspert Erik Fagerlid tror svenskehandelen vil eksplodere. – Nå er det høy oppmerksomhet og økt bevissthet hos forbrukerne rundt dagligvareprisene. Så det er ingen grunn til at vi ikke skal tilbake på 2019-nivå på svenskehandelen og på kort sikt enda høyere enn det, sier Fagerlid

TV2.no

Her finner du en rekke priser som bevis på hvor mye det er å spare i Sverige, mot norske priser. Det er all grunn til å tro at folk flest vil valfarte til Sverige gjennom hele året, så lenge forskjellene fortsatt er så store. Den svenske kronen er billigere enn den norske, som gjør det enda litt mer attraktivt å handle i Sverige.

Les også: Vi publiserer dine artikler

Grensehandelen kan ila 2023 slette alle tidligere rekorder og nå 24 milliarder kroner. Da er det nok en gang norske arbeidsplasser det går ut over. Konkursene har allerede begynt å komme i service og restaurant-bransjen. Dagligvarebransjen står for tur i Norge.

Regjeringen sitter med hendene i fanget og ser på, uten å løfte en finger – nok engang.

Nordmenn har handlet i Sverige i mange tiår, både pga pris, men også for et langt bedre utvalg. Dette vil føre til at prisøkningen i Norge gir vann på mølla til enda større grensehandel.

Brus

For et brett med 24 bokser brus, à 0,33 ltr. betalte vi 69,95 svenske kroner. Er det noe nordmenn elsker, er det brus. Aller helst billig brus, kjøpt i Sverge. Fordi i Norge må man ut med ei formue i sukkeravgift til staten. Ergo koster et brett med brus – mer enn det dobbelt. 

Fortsatt mye billigere i Sverige enn i Norge, nesten uansett hva du handler. 

Les også: Hvor billig er det i Sverige?

Prissamarbeidet som foregår i norske kjedebutikker, gjør at du betaler tilnærmet like dyr pris, uansett hvor du handler. Du kan finne kampanjer som gjør brus billigere enn normalt, kanskje særlig på Coop Extra, men brusen er like fullt betydelige dyrere – enn i Sverige.

Kari og Ola nordmann har for lenge siden funnet ut hva de sparer penger på. 

Det er å kutte ut Coop Extra, Kiwi og Rema 1000 – rett og slett en boikott. Det er det eneste kjedene forstår.

Om regjeringen hadde tatt norske forbrukere på alvor, hadde de tatt et skikkelig kutt på momsen, gjort norsk mat konkurransedyktig på pris mot varer i Sverige. Men så langt ser vi bare tafatte forsøk.

Nesten alt er fortsatt mye billigere i Sverige. Noe som gjør at forskjellen blir enda større, som igjen gjør at enda flere velger å kjøre til Sverige for å spare penger. Mye penger. 

Regner man om fra svenske kroner til norske, er det enda litt mer å spare i skrivende stund.

Her sparer du penger på mat, i Sverige.

Vargas

Spar penger på mat

Spar penger på mat er enkelt om du velger riktige råvarer til riktig pris og riktig butikk. Kan du handle utenlands er det enda mer å spare. Men de aller fleste kan gjøre enkle grep for at maten ikke skal bli en vanskelig utgiftspost.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Hamstring

Boliglånet og strømregningen er for de aller fleste det man bruker mest penger på per måned. 1. februar stiger matprisene i Norge – handler du før – bør du vite hva du skal hamstre. Maten blir dyrere og dyrere.

Les også: Kostholdet som gjør at du lever lenge

Brød kan skjærs opp og fryses, har du god frysekapasiteten kan du hamstre frysevarer og alt som kan fryses. Men det er viktig å huske på hva som er i fryseren og at det allikevel ikke blir for gammelt. Det er ikke alt som tåler måneder eller år i fryseren, så vit hva du gjør om du hamstrer.

Spar penger på mat som holder på pengene dine. Du må ikke handle det dyreste alternativet, når det finnes rimeligere alternativer, som ofte er av minst like god kvalitet.

Alle typer matvarer som har god holdbarhetsdato, hermetikk, knekkebrød, kjeks, suppeposer, tørrvarer, syltetøy og frysetørret mat, kan lagres lenge. Non-food, altså ikke-næringsmiddel, bør selvsagt også hamstres før dagligvarene stiger markant 1. februar. Vaskemiddel, toalettpapir, såper o.l bør kjøpes nå.

To ganger i året – 1. februar og 1. juli – justeres prisene fra leverandørene til dagligvarekjedene. Det kalles også «prisvinduer». Det gjør at prisene i butikkhyllene økes rundt disse datoene

VG.no
Spar penger på mat
Bildet er tatt av Victoria_Watercolor fra Pixabay 

Sverige

Spar penger på mat ved å reise en gang i måneden til Sverige. Her er det mye penger å spare på all type mat du behøver og ikke behøver. Les, sukker, sjokolade, alkohol og tobakk. Men husk å ta med bæreposer, én plastpose i Sverige koster nå 4 kroner per stk.

Les også: Hverdagsmiddager for alle kokker

Bor du i en fornuftig kjøre-avstand fra Sverige, er det en no brainer å ta turen for å spare penger. Nå mer enn på lenge, grunnet gunstig valutakurs. Du sparer 6 kroner per hundrelapp du bruker. Fordi den svenske kronen er lavere enn den norske. 

Nesten uten unntak, er maten, drikken, vinen, frukten, smøret og melken billigere i Sverige enn i Norge. 

I løpet av 2023 vil grensehandelen sette ny omsetningsrekord ved å nå 22 milliarder kroner. Dyrere og dyrere mat i Norge – gjør at stadig flere velger å finne alternativer. For endel av oss nordmenn er Sverige nærmeste løsning.

Sparetips

Uansett hva du bruker penger på, vil din inntekt, altså hva som samlet kommer inn per måned, være av minst like stor betydning for hva som går ut, på samme tid. Du bør vite hva du bruker penger på og hvorfor. Sørge for at det blir penger igjen i slutten av måneden.

Av samme årsak er det ikke bare på maten du kan spare penger ved å handle smart. Altså, benytte deg av de beste tilbudene, handle inn stort når du først er i butikken, helst når du er mett. Impulskjøp gjør handelen dyrere.

Spar penger på mat, men pass på at du ikke betaler for mye i renter på boliglånet og på strømregningen. Se på kvitteringene dine og tenk deg om før du handler. Si opp trenings-abonnementet om du ikke trener, trenger du alle streaming-tjenestene i verden? Her er det penger å spare.

For å lykkes med å spare penger, altså å ikke bli blakk – må du bruke litt mindre enn du faktisk tjener. På den måten skaper du et lite overskudd. Dette overskuddet blir større og større jo mindre du bruker eller jo mer du tjener.

Lykkes du med å kutte ned på dyre lån og høye regninger samt stort forbruk, vil du før eller siden ha spart nok til at du kan legge deg opp en buffer. Da er du på riktig vei.

Vargas

Her er årets billigste julehandel

Her er årets billigste julehandel, men som du sikkert har skjønt, det skiller ikke mange skilling. Rema 1000 kommer noen få kroner bak Coop Extra, som vinner julemat-børsen i VG, for første gang. Rett bak Rema, kommer billigkjeden, Kiwi.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Prisundersøkelse

Se prisene her.

Ulempen med en prisundersøkelse i Norge, rett før jul, er at den raskt blir feil. Fordi kjedene er lynraske med å justere prisene etter konkurrentene. Det koster rett og slett for mye for Rema og Kiwi å være bak Coop Extra, på pris. Enda det er snakk om noen få kroner.

Les også: Investeringene for framtiden

Om du ser Rema eller Kiwi sin presseansvarlig, uttale seg i media, er det de selv som er billigst. “Vi skal alltid være billigst på pris,” svarer Kiwi, hver gang. Enda det finnes et kortsiktig bevis for at det er feil. Fordi det er Coop Extra som vant VG sin matvare-pristest, få dager før jul i 2022.

Sverige er billigere enn Norge Foto: Vargas12.com

Sammenligner man forrige pristest, var det nemlig Rema 1000 som vant VG sin prisundersøkelse. Den var i september i år.

Les også: Slik får du råd til julehandelen

VG har som Norges største avis, sammelignet priser på matvarer i en årrekke. Som oftest er det Rema 1000 og Kiwi det står mellom. Men julen 2022, så er det Coop Extra som er en vinneren, i følge VG.no.

Prissamarbeid

Når det er sagt, er det faktisk hipp som happ, hvor du handler i norske butikker fram mot jul. Forskjellene er så små, så små at et prissamarbeid er nærliggende å tro. Man kan ikke ha helt like priser på mange varer og komme ut nesten helt likt – hver gang.

Vær obs på at julevarene som justeres ned i pris, svært sjeldent blir annonsert, men justert ned i det stille.

Gjerne med prisplakten fjernet, fordi butikkene taper penger på hver enkelt gilde-julepølse-snabb de selger, derfor er prisen fjernet. Butikksjefen ønsker ikke at du som kunde, skal vite om prisen, rett og slett. Dette gjelder for samtlige butikk-kjeder.

Et prissamarbeid kjedene i mellom er åpenbart ulovlig, men også svært krevende å bevise.

Extra fortsetter å være blant de billigste butikkene i Norge og er i følge VG billigere enn både Rema 1000 og Kiwi

VG.no
Foto: Pixabay.com

Sparer mer

Husk at du sparer sannsynligvis mer på å fylle drivstoff på riktig dag, sammenlignet med å velge “riktig” dagligvarebutikk. Det er så små forskjeller i de respektive kjedene, at det utgjør lite i penger. Fyller du når drivstoff er på sitt billigste, derimot, sparer du mange hundre kroner på full tank. Tenk litt på det.

Her er årets billigste julehandel, Coop Extra vinner med små marginer. Hurra for Extra, enn så lenge.

Du sparer betydelig mer penger på andre ting enn mat, om du handle i Norge.

I Sverige er det mye billigere, fortsatt. Men du sparer altså mye mer penger ved å være deg bevisst energibruken, hjemme, har fokus på drivstoff-prisene eller riktig strømleverandør. Sparing er faktisk viktigere enn noen gang.

Skal du velge dagligvarekjede, så bruk gjerne Coop Extra, men benytt deg i så fall av medlemsfordelene. De er svært gode og gjør at du sparer penger på hver handel, men samler opp en bonus du får utbetalt i januar – hvert år.

Som medlem hos Coop får du også andre typer tilbud og rabatter, blant annet Norges billigste hotellovernattinger. Tenk litt på det.

Kilde: VG.no

Vargas

Nå jakter mange på pengene dine

Nå jakter mange på pengene dine. Rema 1000, Kiwi, Coop og Meny er dagligvarekjeder ønsker du skal fylle handlekurven hos dem, så ofte som mulig. Derfor vil det komme en stille priskrig de nærmeste dagene og fram til jul. Fordi du skal handle der ryktene forteller hvor det er “gratis” jule-relaterte varer.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Sverige

De typiske varene som senkes inn mot jul, er clementiner, surkål, gul brus, sennep, ketchup, marsipan og sylteagurk. Maten du spiser mye av i julehøytiden er et konkurranse-moment, for å trekke deg som kunde til butikken. Milliarder av kroner skal brukes i desember – da er du som kunde, viktigere enn noen gang.

Smekk fulle handlesenter over hele landet, Ola og Kari Nordmann er på jakt etter julegaver og annet.

Mat er selvsagt viktig hele tiden, alltid, for oss mennesker, men for mange nordmenn er julen et eneste langt etegilde. Da blir prisen sentral, gode tilbud kan gjøre at man sparer mye penger på kloke kjøp. Da må man kanskje ut av Norge for å få mye for pengene. Til Sverige, eksempelvis.

Les også: Spar mye penger på kloke kjøp

Kiloprisen på fersk ribbe i Sverige er 59,90 for tynnribbe, i Norge kommer du ikke under hundrelappen. Skal du ha smågodt, koster den 140 kr kiloen i Norge, mens i Sverige vil prisen ligge på 69,90 per kilo, inn mot jul.

Ost, kjøtt, melk, smør, noe frukt og alt som inneholder sukker er mye billigere i Sverige. Om du bruker snus, drikker øl, vin eller sprit, er det enda mer å hente. Du kan også fylle drivstoff når du først er over grensa, også den er litt rimeligere.

Svindel

Nå jakter mange på pengene dine. Ikke bare butikker, handlesenter og nettbutikker, men også kjeltringer.

Enten du er uforsiktig med passordene dine eller har lommeboka åpent, synlig og tilgjengelig. Det finnes mennesker som lever av å lure naive nordmenn, de blir rikere og rikere for hver deg som går. Nordmenn er lettlurte og lar pengene sitte løst, kanskje særlig inn mot jul.

Nå jakter mange på pengene dine

Er du riktig uheldig kan du risikere at noen får tak i fødselsnummeret ditt, kodebrikken din eller passet ditt. Da sitter du fort med kuken i klemme. Det er nemlig et sterkt økende samfunnsproblem, som i verste tilfelle, ødelegger livet til de det rammes.

Les også: Ikke prisstigningens skyld at du sliter

Identitetstyveri skjer selv de som er forsiktig med sine passord og ikke deler kodebrikken sin med andre. Alle som opplever id-tyveri, eller som mistenker noe kriminelt med egen ID, bør anmelde dette snarest til politiet.

Nordmenn blir svindlet for millioner av kroner hvert eneste år, det uhyggelige i dette er at summene blir større og ofrene flere. Du bør tenke safety first, også når det kommer til bruk av nett, netthandel, og kontantuttak.

Myndighetene

Myndighetene jakter deg ikke på samme måte som Rema 1000 og feige svindlere, men de ønsker at du betaler mye av lønna di i skatt og avgifter. Nå er det verre enn noen gang, dessverre. Skal du få en slutt på galskapen, bør du vite hva du stemmer ved neste Stortingsvalg. AP og SP vil sitte enda i knappe to år.

Tåkefyrsten Støre og hans kompanjong Vedum, som forsøker å le, og fleipe bort den største økonomiske krisen i moderne tid, blir gjort til latter. Ikke bare av sine politiske motstandere, folk flest, men også sine egne.

Snart er det duket for et politisk ragnarok i det politiske Norge. Støre bør snarlig utfordres som leder i AP.

Neste valg, da du bør være med å endre Norge til noe litt bedre, er i september 2025. Fram til da må vi leve med skyhøye avgifter, mye skatt og høyeste priser på drivstoff, strøm og mat, noen gang i Norge. Bruk stemmeretten din til å få vekk Støre og Vedum, som gjør at vanlige folk betaler seg ihjel.

Nå jakter mange på pengene dine, selv om myndighetene ikke tvinger deg inn på nettet eller i matbutikken, tar de en stor del av lønna di. Ordtaket, “vanlige folks tur” har smelt i ansiktet på statsminister Jonas Gahr Støre, nesten latterlig hardt.

Aldri før har vanlige folk som deg og oss betalt så mye – for så lite.

AP og SP gikk til valg på et ordtak som liksom skulle gi penger fra de rike, til de med lav normalinntekt.

Dette endte med så mange avgifter og tilleggsskatter at Kjell Inge Røkke og andre milliardærer flyttet til Sveits. De gadd ikke mer av Støre og Vedums avgifts-bonanza. Hvem kan klandre rikingene for det?

Vargas

Krigen mot Russland blir ikke langvarig

Krigen mot Russland blir ikke langvarig. I det øyeblikket Nato må forsvare et av sine 30 medlemer, vil ikke noen nasjon kunne stå i mot. Med mindre det blir brukt atomvåpen, noe som er svært lite trolig. Skulle Russland og Putin gå til angrep på Norge, vil det automatisk utløse artikkel 5 i FN-pakten. Én for alle, alle for én.

Estimated reading time: 5 minutter

Nato

Det er Norge trygghet å vite at vi ganske raskt, innen noen få uker, vil ha god militær støtte om angrepet er et faktum. Men det er noen haker vi bør merke oss, både på kort, men også litt lengre sikt.

Les også: Trenger du eget bomberom?

Krigen mot Russland blir ikke langvarig når både Sverige og Finland blir medlem av Nato innen kort tid. Som vil bistå Norge i enhver væpnet konflikt, uansett motstander. Og med USA i ryggen er NATO overlegen Russland eller hvem det måtte være som ønsker å angripe Norge militært.

Om Donald Trump, derimot, skulle komme tilbake til makten som president i USA, noe som er sannsynlig. Brenner det fort på dass for Norge og NATO. Trump har gjentatt til det kjedsommelige at USA ikke får nok økonomisk hjelp for å være medlem av NATO, men må ta mye av byrden selv. Og har at han vurderer å trekke USA ut av hele organisasjonen.

Generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg var vel alene om å overtale president Trump om å revurdere den tanken, sist han satt med makten. Men Norges tidligere statsminister skal hjem til Norge på et gitt tidspunkt. Går ikke Trump i hop med den nye generalsekretæren, om han blir gjenvalgt, blir NATO kraftig svekket.

Artikkel 5 viser til artikkel 51 i FN-pakten om retten til individuelt og kollektivt selvforsvar. Gjort gjeldende bare én gang i historien, i forbindelse med terrorangrepet mot USA den 11. september 2001

FolkogForsvar.no

Økt aktivitet

Er Russland noe å frykte, tenker du kanskje, siden Putin og hans hær ikke engang makter å overvinne Ukraina? Vel, det begynner å eskalere rundt Putin og hans nærmeste allierte. Russland får hjelp, droner fra Iran og kanskje militært utstyr og våpen fra Kina, uten at dette er bekreftet.

Les også: Dette bør du ha hjemme i krisetider

Vi vet at Putin bruker Hviterussland som base for en hel armé av langtrekkende fly. Fly som også kan bære med seg atomstridshoder. I tillegg har den russiske aktiviteten i nordområdene, både til havs, i luften og på land, økt. Nok til at Norge har måtte ta affære.

At Norge velger å øke sikkerheten ved å øke den militære aktiviteten, uten å gi oss noe konkret. Er nok et bevis på at det er noe alvorlig på gang. Derom bør du ikke være i tvil. Forsvaret og regjeringen vet mer enn de sier.

Sovjetunionen

Angrep på gassforsyningene i Østersjøen og økt drone-aktivitet er nok bare starten på noe større.

Ikke nødvendigvis en væpnet konflikt, men større uro som kan ende med at det smeller et sted. Da kan ting eskalere svært fort. Krigen mot Russland blir ikke langvarig. Garantert.

Med droner fra Iran, våpen fra Nord-Korea, Kina eller Syria og kanskje litt hjelp fra Hviterussland, klarer Russland å mobilisere noe mer. Men Putin vet at han er sjanseløs mot NATO i en eventuell storkrig.

Selv om Putin har blitt så selvgod på sitt eget speilbilde, så maktkåt at han tror han kan gjenreise gamle Sovjetunionen, rent geografisk. Vil han aldri kunne lykkes med sin slue og ondskapsfulle plan.

Det er nemlig despotens våte drøm. Å gjenskape stormakten og bli enehersker. At mannen er blitt gal kan et herske liten tvil om. Maktsyk og farlig, men kanskje mest for seg selv. Og Ukraina.

Sjanseløs

Rusland vs NATO er 30 nasjoner mot én. Rått parti. Dårlig gjort, rett og slett.

5,405 millioner soldater i NATO, mot Russlands 1,350.000 er og blir David mot Goliat. Særlig når vi vet at Russlands militære kvaliteter er gammelt og utslitt utstyr, om det virker i det hele tatt. Så er NATOs militære utrustning av ypperste, moderne kvalitet.

NATO har 20,700 ulike typer militære fly, mot Russlands syndkende antall, i undertall av 4000.

I tillegg har NATO 8500 helikopter mot Putins 1500. Og 115.000 militære kjøretøy mot Russlands 28.000 sier litt om styrkeforholdet. Nato har har også 29.000 militære fartøy mot president Putins 600. Slik kan vi holde på. Nato er overlegen. Russland er sjanseløs.

Derfor er det lov å stille spørsmålet. Hvordan kan Russlands diktator tro at han kan bedrive folkemord på Ukrainas befolkning? Fordi ingen hindrer ham.

Burde NATO ha satt en stopper for krigen? Ja, Selvsagt. Og det snarest. Men fordi konsekvensene er så store, lar NATO være å røre Putin, foreløpig. Inntil han krummer et hårstrå på et av NATOs 30 medlemsland.

Da smeller det.

Kilde: Statista.com

Vargas

Dårlig råd og lite penger?

Dårlig råd og lite penger? Da er du nok ikke alene og flere vil det bli i tiden som kommer. Når statsminister Jonas Gahr Støre hevder at det vil bli en tøff og hard vinter for mange. Er det ikke vinter-temperaturene han sikter til. Men lommeboka til en hel del nordmenn.

Estimated reading time: 4 minutter

Eneboer

Strømprisene vil stige mye, vi kan se en eskalering av konflikten mellom Russland og Ukraina. En konflikt vi ikke vet utgangen på, som kan bli langt verre enn noen av oss kunne spå. Det vil åpenbart skape økonomiske vanskeligheter for enda fler – også i Norge.

Les også: Unngå å fryse i vinter

Maten blir dyrere, drivstoff og alle tjenester, offentlige som private. Du skal ha mye penger på bok, om du ikke er utrygg for framtiden. For alt blir mye dyrere – veldig raskt.

Boliglånet, er mange nordmenns største utgiftspost, og det er her du kan gjøre noe selv. Ta kontakt med banken, søk om avdragsfrihet eller bedre betingelser. Om du vurderer bankbytte, kan det være en pekepinne på hvilket svar du får, når du tar kontakt med banken din.

Dårlig råd og lite penger? Selvsagt er det krevende for alle som sliter, men det er i grunnen verst for de som er aleneboere. Og de er det drøyt én million av i Norge. Som frivillig eller ufrivillig har valgt å bo alene.

Derfor kan det være like smart å finne seg en partner, som å gjøre alt for å få rimeligere lån eller så lav strømregning som mulig. Du vil automatisk få veldig mye bedre råd i det øyeblikket det er to i én husholdning, om begge har inntekt, vel og merke.

Dårlig råd og lite penger?

Privatøkonomi

Dårlig råd er ikke kult, det å ikke få endene til å møtes er dyrt og dumt. Å være blakk er faktisk dyrere enn å ha god råd, for da kan du investere pengene slik at de forvalter seg selv. Investert pengene på børsen, i aksjefond, i eiendom, Bitcoin, gull eller på høyrentekonto i banken.

Det er mange forskjeller på Norge og Sverige, mange likhetstrekk også selvsagt, men en stor forskjell synes vi er veldig trist.

Det er det faktum at i Sverige får barna allerede fra første klasse læring om privatøkonomi på skolen. I Norge, får lærerne dårlig betalt som kjent, men pensum, er ikke engang innom personlig økonomi. Det er skremmende, farlig og veldig dumt.

Hadde du bare lært litt om økonomi generelt, som barn, og litt mer om privatøkonomi, spesielt. Hadde du ikke svidd av kredittkortet og trodd at andre tok regningen for deg. Eller kjøpt lunsjen på nærmeste kiosk, men smurt matpakke, som er betydelig rimeligere.

Lite penger?

Sparing er gøy når du ser hvor godt det kan gå, ganske så raskt. Men det krever selvdisiplin når det kommer til forbruk. Og du trenger et budsjett som gir deg en pekepinn på hvor stort forbruket kan kutes for å spare så mye penger som mulig.

Hva kan du selv gjøre for å få bedre råd? Du bør bytte bank om du mener du har for dårlige betingelser.

Bytt strømleverandør av samme grunn. Selg unna hytter, båter, biler boliger eller tomter du eier. Det gir deg et pusterom i en vanskelig tid. Betal så mye du kan ned på dyr gjeld og refinansier om nødvendig. Det betyr at du kan slå sammen smålån til et større med lavere renter.

Kanskje er det på tide å bytte yrke til en jobb som gir deg bedre betalt? Kan du ha to jobber i en begrenset periode? Ta ekstrakter eller jobbe overtid? Lite penger inn betyr en begrenset økonomi, som også rammer de yngste.

Sørg for at du vet hvor mye utgiftene dine er i dag og hva de kan bli i framtiden. Kanskje må du selge boligen og flytte til en rimeligere bolig, for å få bedre råd.

Vargas

Pin It on Pinterest