Overvekt kan skyldes genene dine

Overvekt kan skyldes genene dine og ikke at du er lat, spiser for mye eller trener for lite. Dessverre kan du altså være overvektig og være helt uten skyld. Det ser du lett om du er en ellers sunn person, som gjør “alt” riktig mht kosthold og er aktiv, men forblir chubby.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Ytre faktorer

Slekts-genene dine kan i følge forskning være årsaken til at du “aldri” går ned i vekt uansett hvor mye du forsøker. I USA har forskere funnet ut at husstøvet hos overvektige mennesker er annerledes enn hos tynne. Og det er hevet over tvil at ulike bakterier og sopp i tarmen, kan knyttes til fedme.

Les også: Hverdagsmiddager for alle kokker

Overvekt kan skyldes genene dine og en hel haug med andre ytre faktorer som ikke hjelper deg nevneverdig. Uansett pågangsmot på trening eller riktig kosthold, dessverre.

Genene kan være opp mot 80 prosent av forklaringen på hvorfor noen mennesker blir tynne og andre tjukke, viser flere studier

NRK.no

Også miljøgifter i en rekke ulike emballasje-produkter skal ifølge forskning være med på å påvirke vekta vår.

Det er altså ikke nok at du bare sitter for mye i ro og spiser for mye, for ofte. Du blir overvektig av å bare være til, og leve i Norge i det 21. århundre. Og det gjelder svært mange av oss. Til og med husdyrene våre øker vekten.

Insulin er et lagringshormon som sørger for at fettlageret bygges opp og spares til det virkelig er bruk for det. Derfor gir det mening å spise mat som ikke gir insulinstigning, slik at kroppen slipper å få signaler om å lagre overskuddsenergi

Øyvind Torp – Lege, NRK.no
Overvekt kan skyldes genene dine
Bildet er tatt av (Joenomias) Menno de Jong fra Pixabay 

Ultraprosessert mat

Forskning viser også at ultraprosessert mat, sånn som pølser, pizza, pasta, kjøttdeig, potetmos og nuggets, er farlig å spise for ofte. Årsaken er at den innholdet så lite som er bra for tarmen, er energinett og kan føre til overspising.

Les også: Mat på P!

Ultraprosessert mat er mat du bør styre unna – om mulig. Dette er mat som er bearbeidet, industriprodukter bestående av ekstrakter av råvarer, kanskje utarbeidet i laboratorier, ofte uten særlig næringsinnhold. Denne maten innholdet ofte e-stoffer, fargestoffer og tilsetningsstoffer du ikke behøver.

Iskrem, energidrikker, kaker, kjeks, boller, pomes frites og frossen-pizza, er noen eksempler på mat som er ultraprosessert og som står på listen over nei-mat.

I dag mistenker forskere at det finnes mer enn 100 ulike årsaker til at vi lever i en fedmeepidemi.

Periodisk faste

Periodisk faste gir god helsegevinst, ifølge omfattende forskning. Også kjendis-lege, Wasim Zahid bruker periodisk faste for selv å redusere vekt og få helsegevinst. Er dette en måte du ønsker å forsøke å bli enda litt sunnere på, bør du vite hva du går til.

Overvekt kan skyldes genene dine og en lang rekke andre faktorer som du kanskje ikke visste om.

Periodisk faste gir god helsegevinst om det gjøres riktig. Derfor bør du finne ut av om dette kan være måten du har søkt etter lenge, for å få en bedre helse. Uten å måtte tvinge i deg Nutrilett, slanke deg via tabletter eller dyre kurs – eller løpe på treningsstudio. 

Lest denne? Åtte sunne middager til hverdag og fest

Periodisk faste handler om å ikke spise i en begrenset periode. 5:2 dietten er en type periodisk faste du kanskje kjenner. Der handler det om å innta 2000 kalorier for menn, i 5 dager og 600 kalorier i to dager per uke. Og 1800 kalorier for kvinner 5 dager, og 500 kalorier i to dager i uken. 

Denne faste-metoden går kanskje i en periode, men blir vanskelig å holde over lang tid.

Periodisk faste med tidsbegrenset matinntak, ser ut til å være gunstig for friske voksne mennesker. Det går ut på at man spiser varier og sunt, men kun mellom kl 12:00 og 20:00, hver dag. Den type faste lar seg lettere gjøres over tid.

Du kan med fordel selv velge tidsintervallet for din faste ut i fra din egen arbeids- og fritidsaktivitet.

Likte du denne eller noen av de andre 8000 artiklene i vår rikholdige meny på høyre side, på hovedsiden, meld deg på vårt nyhetsbrev, du også. Det er selvsagt alltid gratis og helt uten betingelser.

Kilde: NRK.no

Vargas

Snart trekker du i treningsklærne – igjen

Snart trekker du i treningsklærne – igjen. Ikke før vi har notert oss for et nytt år så er det på´n igjen. Nye forsetter, nyttårsforsett som er umulig å holde. Du huker av 1. januar 2023 på kalenderen i den tro at du skal bli en ny og bedre utgave av deg selv. Så går det til helvete, på ny. Hvorfor det?

Estimated reading time: 4 minutter

Hårete mål

Uten å huske hvor vanskelig det er å holde lovnadene, mer enn et par uker i slengen, tråkker vi inn i trikoten, shortsen eller treningsdressen i god tro, en stakket stund.

Les også: Investeringene for framtiden

Et nytt år gir som kjent nye muligheter, men det er vanskelig om ikke umulig å holde strenge forsetter. Det er faktisk en smule enklere å sette seg mål som du kan holde over tid, om du er snillere med deg selv. En livsstilsendring er og blir krevende, kanskje for krevende for mange.

Snart trekker du i treningsklærne – igjen, med hårete mål om å bli tynnere, mer muskuløs eller bare sunnere. Og det er i utgangspunktet smart for helsa. Å droppe sukker, vin, juleøl, akevitt, ribbe og annet som vi nordmenn elsker å klemme inn på gjennom hele jula.

Å ha hårete mål er fint, det, men da bør målet allikevel være realistisk. Kanskje bør treningsøktene både være kortere og færre, før de blir realistiske nok til å holde over tid. Og kanskje bør du droppe både trening, slanking og det å spise svært sunt, samtidig? For jo mer krevende er det å holde.

Dårlig samvittighet

Nyttårsforsettene handler om dårlig samvittighet for helsa vår. Når vi spiser på oss fem til ti kilo overvekt i desember, er det en bevisst eller ubevisst handling som vi helt bevisst, vet vi må gjøre noe med. Ellers går det galt.

Alt strammer i desember. Derfor må vi ta alvorlige grep for ikke å dø av fedme, på litt sikt.

Snart trekker du i treningsklærne - igjen
Bildet er tatt av Ryan McGuire fra Pixabay 

Se gjerne humoren i denne dustete holdningen, som om et nyttårsforsett skulle hjelpe oss noe som helst.

Problemet med fasetter vi ikke klarer å holde, er at vi lurer oss selv inn i treningstøy og dyre abonnement på Sats eller Svettis og sprettis, som ikke varer særlig lenge. Vi betaler til og med for et helt år av gangen i den tro at dette skal vare. Det gjør det nemlig ikke for de fleste av oss.

Les også: Film- og ferieoversikt til riktig kanal

Vi nordmenn ser for oss at vi skal trene mer, spise sunnere og bruke mindre penger i det nye året.

Innen tre måneder er alle disse lovnadene for en selv borte og glemt. Vi faller tilbake til (u)vanene våre og forblir den dårlige utgaven som spiser usunt, lar være å trene, og bruker kanskje mer penger enn året før.

Kjenner du deg igjen?

Nøkkelen til suksess

For at du skal lykkes med noe som ligner et nyttårsforsett, bør du kjenne dine begrensninger og være ærlig mot deg selv. Da er det å ta små skritt av gangen – den aller beste løsningen.

Å sette seg små delmål mot et litt større mål, øker sjansene dine for å lykkes i den store sammenhengen. Snart trekker du i treningsklærne – igjen, men ikke start opp med å løpe maraton. Begynn heller med en tur på tjue minutter og øk distansen heller etterhvert.

Samme gjelder med maten. Ikke kast all den dyre julematen enda vi skriver januar. Frys ned det som tåler det, men spis opp alt det andre digget, sammen med familie og venner. Spre godsakene på så mange du kan, slik at du ikke går på en smell, alene.

Nøkkelen til suksess, der du skal bli den beste utgaven av deg selv, er at du har det bra både fysisk og mentalt. Da bør du ikke snu om på hele livet ditt og tro at det er gjort i fei, men la det bli evige endringer, sakt, men sikkert.

Lykke til og godt nytt år!

Vargas

En time trening er nok

En time trening er nok per uke. Selvsagt er det helsegevinst i å trene mer, men for å opprettholde god helse, holde hjertet sterkt og hodet klart. Holder det altså med kun én eneste time i uka. Det klarer du med god margin – om du vil.

Estimated reading time: 4 minutter

Gammel

Nordmenn har solid kunnskap rundt god helse, sunt kosthold og hva som skal til for å leve lenge. Det er som kjent ikke treningen og aktiviteten som kommer først, men hva du spiser. Kostholdet er langt viktigere enn treningen.

Les også: Periodisk faste gir god helsegevinst

For å unngå tette blodårer, bør man være i en viss aktivitet, men det er ganske nytt for oss, at det er nok med én time trening. Det er så lite at man bør klare å klemme inn en treningsøkt per uke, uansett hvor travel man er. Spiser man i tillegg sunn og næringsrik kost, har du alle forutsetninger for å bli gammel.

For noen er det kanskje ikke noe ønske å bli så veldig gammel. Men å ha en god alderdom, være aktiv og klar i hodet bør være en målsetning for de fleste. Er man aktiv som godt voksen, vil livet være levelig, spiser man i tillegg riktig – kan det være avgjørende for en god alderdom.

En time trening er nok per uke.

Forskning

Ny forskning viser at man unngår demens og får bedre hjertehelse, ved én time med trening per uke.

Nå har forskere ved CERG (Cardiac Exercise Research Group) ved NTNU gått inn i de store datamengdene og sett på hvilken effekt trening har på helsa vår. Resultatene er tydelige: Det som avgjør om du har positiv helseeffekt av trening er det de kaller PAI-poeng

NRK.no

Nå finnes det så gode puls- og treningsklokker, som regner ut PAI-poengene dine automatisk.

Les også: Treningssenterets sære personligheter

I følge forskningen, som er gjengitt på NRK.no, forteller den oss at én time med puls på 80 prosent av makspuls, gir 100 PAI-poeng. Konklusjon: En time trening er nok.

Ny forskning på økt helsegevinst er viktig for oss. Fordi, det er tid vi får minst av i tiden som kommer. Alt går raskere og vi skal rekke over mer, for hver time som går, derfor er dette fantastiske nyheter.

Utstyr

Når du skal trene denne ene timen i uken, minst. Er det viktig å ha bra nok utstyr? Selvsagt er det, det. Og siden du er så smart å lese denne bloggen, gir vi deg så gode tips at du bør sende oss en takk i kommentarfeltet.

På Skalhuset.no er det et fantastisk utvalg av trenings-duppedingser, faktisk alt du trenger av ørepropper og dets like. Her er det så mange fine produkter til en billig penge, at vi har begynt å handle julegaver fra denne nettbutikken, allerede. Anbefales.

God musikk blir ikke god nok før du har bra nok utstyr. Bra musikk fortjener god lyd. Den får du rimelig på Skalhuset, bestill i dag – du også. Her finner du skjermbeskytter, deksler, iPods og hodetelefoner. For ikke å snakke om alt til din MAC, PC, mobil eller iPad.

Det er faktisk helt avgjørende for hvor godt man utfører treningsøkten, med musikk på øret, utfører man økten med 15% mer effektivitet. Enn om man ikke hører på noe musikk.

Sørg for å ha topp utstyr gjennom hele dagen, både på jobb og privat.

Kilde: NRK.no

Vargas

Sunneste du bør spise – ofte

Sunneste du bør spise – ofte, er faktisk matvarer du sannsynligvis har i kjøleskapet, akkurat nå. Hvorfor gjør det vanskelig og komplisert når det kan gjøres ganske rimelig og enkelt? Mat må vi ha og de fleste har lært at man bør spise så variert og sunt som mulig, for å forebygge fedme og ellers holde oss friske.

Estimated reading time: 5 minutter

Enkelt

Da viser moderne lærebøker at man skal spise fisk, govt brød, drikke melk og spise magert pålegg.

Og supplere med frukt og masse grønnsaker til middagen. Sånn er det faktisk på ordentlig, fortsatt. Sunneste du bør spise – ofte, er hekt konkret, blåbær, havregryn, makrell i tomat, ekstra lettmelk med D-vitaminer og gulrøtter. Blant masse annet, selvsagt.

Les også: Du blir ikke hva du spiser

Hvorfor gjøre det vanskeligere enn det er? Ta med deg i en gulrot i sekken, en håndfull bær til lunsj. Et glass melk til middagen, kanskje havregryn til frokost og en skive med makrell i tomat, til kvelds. Og du er good to go.

Med andre ord. Det sunneste du kan spise ofte, er bær, korn, grønnsaker, melk og fet fisk. Dette har faktisk ernæringsfysiologene enstemming stemt frem for oss. Det er smart å spise disse fem ingredienser ofte, helst daglig.

Sunneste du bør spise - ofte

Les også: Periodisk faste gir god helsegevinst

Spiser man usunt, digg, snop og godteri hver eneste dag, vil det før eller siden påvirke helsa. Unngår man for mye sukker og for mye av alt det gode, klarer man å unngå sykdom og overvekt. Holder du kostholdet enkelt, sunt og smart – vil du også holde deg frisk, lenge.

Sunneste du bør spise – ofte er enkelt, billig og blant de sunneste ingrediensene du kan finne.

Fem daglige

Dine fem utvalgte, daglige ingredienser bør ligne litt på disse vi her har presentert. Her får du vite litt mer om hvorfor.

Havregryn: Havregryn inneholder nemlig både viktige fibertyper, mineraler, vitaminer og antioksidanter. Havregryn inneholder blant annet store mengder fiber, kobber, b-vitaminer, fosfor, sink og jern.

Les også: Åtte sunne middager til hverdag og fest

Makrell i tomat: Makrell i tomat Inneholder mye fisk som har 5,3 gram omega-3 fettsyrer per 100 gram. Er du i tvil om du får nok omega-3 i deg, kan du, særlig i vinterhalvåret, ta tran i tillegg. Makrell inneholder viktige vitaminer som B12, jod og selen.

Gulrot: Gulrot inneholder betakaroten som omdannes til vitamin A i kroppen. Vitaminer som er viktig for synet og huden, men også for å styrke vekst og utvikling. En gulrot om dagen er med på å opprettholde jern, kalium- og magnesium-verdiene i kroppen.

Ekstra lettmelk: Ekstra lettmelk er tilsatt D-vitaminer som er med på å ta opp kalsium i kroppen. Vitamin D er også viktig for å unngå benskjørhet når man blir eldre. Kroppen produserer vitamin D når man er ute og får solstråler på seg.

Blåbær: Blåbær er naturens egen vitaminpille, proppet med antioksidanter og rik på kostfiber, vitaminer som E og C. Blåbær styrker immunsystemet og øker opptaket av jern i kroppen. Om du hører hva svært gamle mennesker svarer på spørsmålet, om hva de har spist ofte gjennom livet. Er svaret ofte, blåbær.

Trening

Visste du at trening ikke holder for å leve et sunt og aktivt liv? Hva du spiser er langt viktigere enn all trening. Kostholdet er viktigst. Selvsagt er det viktig å holde musklene ved like, hodet og hjerne i stadig trim, og unngå at kroppen visner vekk. Men hva du spiser, blir alltid viktigst.

Du kan få en forlenget levetid på opp mot 10 år ved å endre livsstil og spise mindre mat, mindre sukker, mindre salt. Du blir ikke hva du spiser, men det kan være en sunn leveregel, om du ikke klarer å begrense deg.

I tillegg er det viktig at du er i fysisk god form, det blir du kun ved å trene regelmessig, minst 30 minutter hver dag, eller hardere økter noen ganger per uke. Kjedelig? Ikke nødvendigvis. 

Trening kan være både morsomt, inspirerende og motiverende om det blir gjort riktig.

Å begrense kaloriinntaket blir en stadig mer anerkjent metode for livsforlengelse. Alle ønsker å leve lengst mulig, mange lar være å gjøre noe med det. 

Velger man en sunnere livsstil, vil man få økt livskvalitet som forebygger alvorlig sykdom. Om du spiser usunt og beveger deg for lite, vil vekten øke og du kan bli overvektig.

Å velge en sunn livsstil handler altså aller mest om å spise sunt. Sunneste du bør spise – ofte er faktisk vanlige dagligvarer med lite sukker og mye næring.

Kilde: NRK.no

Vargas

Kostholdet er viktigere enn treningen

Kostholdet er viktigere enn treningen om man skal redusere vekt. Men trening er også viktig for helsa, for å forebygge skader og holde musklene ved like. Hva du spiser, har en langt større betydning for den som ønsker å slanke seg. Slik er det både for eldre, kvinner og menn.

Estimated reading time: 5 minutter

Kalorier

Om du har hørt uttrykket «å ha tung benbygning» som årsak til manglende vektreduksjon så er det en billig unnskyldning. Noen kanskje tror det er slik, men det er altså direkte feil. Faktisk er det svært liten margin som skiller mellom kvinners og menns benmasse i skjelettet, ikke mer enn rundt én kilo.

Kostholdet er viktigere enn treningen ved slanking og om du ønsker å holde vekten nede over tid Riktig kosthold er også viktigst uansett hvilken alder man er i. Fra fødsel til grav, tenk litt på det.

Les også: På tide å droppe sommerkroppen?

Å kutte kalorier er ikke så enkelt som du tror, men det er faktisk en helt avgjørende del av det å gå ned i vekt. Med mosjon, trim eller trening så vil du få en raskere vektreduksjon. Spiser du riktig med å trene regelmessig vil du med stor sikkerhet leve flere år lengre enn om du lot være.

Da er det selvsagt viktig at du forstår at livsstil-endringen er permanent og ikke et skipper tak som kommer hvert år i januar. Benbygningen din gir deg ingen unnskyldning lengre, den er som den er- lik alle andres.

Kostholdet

Skal du slanke deg og lykkes; er faktisk første bud å ønske det nok. Du må innse at du er overvektig og vite hvordan du skal endre på ting for å kunne lykkes.

Nå kommer helsemyndighetene med helt splitter nye kostholdsråd. Råd som du helt sikkert har hørt om før, men som endrer hvordan vi legger opp dagens måltider. Nå skal vi nemlig spise mer bær, enda mer frukt og enda litt mer grønnsaker

Helsemyndighetene
Kostholdet er viktigere enn treningen

Kostholdet er viktige enn treningen om du ønsker å redusere vekt og bli der. Trening, mosjon og aktivitet er alltid viktig for oss mennesker, isolert sett. For å holde kroppen i gang. Fordi kroppen fungerer best når den blir brukt. Du har godt av å svette og bruke musklene, hjertet skal jobbe hardt med jevne mellomrom.

Les også: Periodisk faste gir god helsegevinst

Ved å spise mindre og trene mer, vil du redusere vekt. Det er lette sagt enn gjort. Men, faktum er at de aller fleste av oss spiser langt mer enn det kroppen faktisk behøver, for å fungere optimalt. 

Spis mindre, lev lengre.

Livsstil

Du kan få en forlenget levetid på opp mot 10 år ved å endre livsstil og spise mindre mat, mindre sukker, mindre salt. Du blir ikke hva du spiser, men det kan være en sunn leveregel, om du ikke klarer å begrense deg.

I tillegg er det viktig at du er i fysisk god form, det blir du kun ved å trene regelmessig, minst 30 minutter hver dag, eller hardere økter noen ganger per uke. Kjedelig? Ikke nødvendigvis. 

Trening kan være både morsomt, inspirerende og motiverende om det blir gjort riktig.

Å begrense kaloriinntaket blir en stadig mer anerkjent metode for livsforlengelse. Alle ønsker å leve lengst mulig, mange lar være å gjøre noe med det.

Velger man en sunnere livsstil, vil man få økt livskvalitet som forebygger alvorlig sykdom. Om du spiser usunt og beveger deg for lite, vil vekten øke og du kan bli overvektig.

5:2-dietten

I dietten 5:2, der man skal faste mer eller mindre, hvor kvinner skal spise 500 kalorier på fastedagen, og menn 600 kalorier.

Dietten er basert på forskning som viste at befolkningen i USA levde mye lengre under “depresjonen” som fant sted på 30-tallet, da mange sultet. Det var harde tider, mange hadde rett og slett ikke mat, men de klarte seg overraskende bra.

Mange ble eldre enn befolkningen som hadde mer enn nok mat i tidligere og senere år i USA.

Så da er det i grunnen opp til deg selv. Kostholdet er viktigere enn treningen – alltid, om du ønsker å være bevisst god helse og en sunn kropp.

Ved å redusere inntaket av kalorier, gjerne i betydelig grad et par ganger i uka, med økt treningsmengde, vil du oppleve å kunne hilse på både oldebarn og tippoldebarn.

Vargas

Derfor er du overvektig

Derfor er du overvektig. Du har kalori-overskudd for ofte, som gjør at du legger på deg. Å gå ned i vekt eller slanke seg, handler allikevel ikke bare om å spise færre kalorier. Du må faktisk være deg bevisst hva du spiser, vite at du har en utfordring med mat og spisevaner.

Estimated reading time: 6 minutter

Redusere vekt

Det første du bør gjøre for å bli en sunnere og lettere utgave – er å kaste badevekta. Se heller på viktige mål rundt mage, lår brystkasse.

Les også: Profileringsartikler med din logo

Ved å spise sunt og bevege deg mer enn tidligere og holde deg til det du vet er bra for deg – vil redusere vekt. Men det kan ta tid, så du må se på dette som en livsstilsendring, om du vil holde vekten nede over tid. Det er for de aller fleste ingen kunst å slanke seg eller redusere vekt. Å holde vekten nede over flere år, er betydelig vanskeligere.

Du er altså overvektig fordi du spiser mer enn du forbrenner av kalorier.

Når sommerferien er over og du skal tilbake til hverdagen, jobb og arbeidstøy, kan også du få deg en overraskelse.

Det kan hende at du har spist en is eller to for mye, drukket en øl eller ti for mange eller rett og slett gitt litt faen i hva du har spist, og drukket. Resultatet er ofte noen kilo tyngre, dessverre. Da er det kun to ting å gjøre. Spise mindre og sunnere, men også bevege seg mer.

Overvektig

Kun én av tre nordmenn oppfyller Helsemyndighetens minimumsanbefalinger for fysisk aktivitet – som ligger på minst 150 minutter moderat fysisk aktivitet per uke eller 75 minutter med høy intensitet.

Nettavisen.no

Les også: Periodisk faste gir god helsegevinst

Derfor er du overvektig

Les også: Middelhavskost – veien til et sunnere liv!

Derfor er du overvektig, du har vært en lat slabbedask med alt for stor apetitt. Og ser du rundt deg på bussen, trikken, kjøpesenter, på stranda eller hvor folk ferdes. Du ser overvektige mennesker over alt. De fleste er overvektig til det usunne. Også nordmenn er i ferd med å bli farlig tykke, slik at det blir farlig for helsa. Det bør man selvsagt unngå.

Ser du bilder fra noen tiår tilbake, så var nordmenn flest betydelig tynnere enn i dag.

Om man er overvektig, men har eller en god helse, er det ikke viktig med slanking eller vektreduksjon. Men det er kort vei fra å være overvektig, til at det kan være belastende for kroppen å bli tyngre. Da bør man ta grep for helsas skyld.

Å spise sundt og bevege seg regelmessig forebygger overvekt og farlige sykdommer. Dette er kunnskap de aller fleste nordmenn sitter med, men som er krevende å gjennomføre. Man må ha selvdisiplin å tåle å spise mindre enn man ønsker. Trening gjør også at du blir sterkere, både psykisk og mentalt.

Vektreduksjon

Det første du må gjøre er å innse at du er overvektig, så må du sette deg et hårete mål om å gå ned i vekt og hvordan du vil gå fram. Om andre sier du bør gjøre det, hjelper ikke stort. Det er din kropp, ditt fett og det er din vilje som skal gjøre noe med det. Om det blir lett? Nei, det blir det ikke. Det må du innse først som sist.

Les også: Ønsker du at vi skriver for deg? Ta kontakt i dag!

Alt er som kjent relativt, men skal du ned 10 kg eller mer, så må du beregne måneder for å nå dine mål. Kanskje et helt år. Du må innrømme at det er småflaut å ikke kunne se pikken sin pga av alt fettet som er i veien? Det er det altså du, og bare du, som kan gjøre noe med, hvorfor ikke begynne i dag? Så lever du kanskje noen år lengre.

Det finnes nesten like mange treningsformer og treningsprogram som det finnes overvektige mennesker, du må finne din måte å gjøre det på. Er du førstegangs-bruker av treningsapparater og dets like, kan det være klokt å få hjelp til å gå i gang sammen med en instruktør eller personlig trener, for å unngå skader.

Trøste deg med at det er svært god trening å gå, som å løpe ned treningsentre for å bli en sunnere utgave.

Ønsker du raskt resultater, kan periodisk faste være veien å gå.

Styrketrening

Kondisjonstrening brenner kalorier mens man jobber. Styrketrening brenner kalorier, mens man trener, bygger muskler som igjen forbrenner kalorier. Til og med mens man sover og øker hvileforbrenningen etter trening forbrenner man kalorier. 

Husk at du må ønske å gjøre noe med egen overvekt og vite at det tar tid, enda du vet det så godt – hva som skal til. Det er lett å si, fortelle og skrive, men vrient å gjennomføre fordi det er svært krevende. Gulroten og belønningen er når klærne du bruke tidligere, endelig passer igjen.

Derfor er du overvektig, men nå vet du hva som skal til for å gjøre noe med det.

Det beste langsiktige alternativet for å brenne kalorier og dermed redusere vekt er altså så enkelt. Hva du faktisk spiser, mengden og hvor ofte – er helt avgjørende. Spiser du sunt, lite og ofte vil du holde forbrenningen i gang og du vil gå ned i vekt. 

Så enkelt er det, og du kan klare det, om du bare har vilje nok. 

 Husk at litt trening er bedre enn ingen trening. 

God bedring og lykke til!

Kilde: HelseNorge.no

Vargas

På tide å droppe sommerkroppen?

På tide å droppe sommerkroppen? Eller er du fast bestemt på å jobbe hardt for å få fram musklene, sprettrumpe og spixpacken? Du er jo like viktig, flott og likanes uten alle disse blikkfangene. Kanskje du hadde fått tidens sommer om du lot være å ha fokus på kropp? Vi bare spør.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Kjetil André Aamodt

Vi anbefaler alle sunne voksne nordmenn å ha fokus på nytelse, framfor kropp og trening. Men det finnes gode grunner til å være aktiv, uten å bli hysterisk. Jo mer aktiv man er jo mer kalorier forbrenner man. Og sommer er tid for å gjøre alt man ikke rekker ellers i året. Da er mulighetene også mange.

Les også: Du er ikke vanedyr, du?

Man må ikke være treningsnarkoman eller løpe ned treningssentrene for å bli sterk. Det blir man ved å være allsidig å gjøre ulike ting, både det man kan og alt man ikke har gjort før. Kjetil André Aamodt ble best i verden i alpint i flere tiår, nettopp fordi han gjorde ulike treninger.

Aamodt spilte hockey, turnet, spilte fotball, innebandy og basket, i tillegg til å trene masse skikjøring. For de aller fleste som ønsker å få en sterk og sunn kropp, er det veien å gå. Å være allsidig og aktiv, men samtidig passer på hva som går inn i munnen.

Kropp

En trent kropp tar tid å oppnå. Er du tidligere utrent og overvektig, er det for sent denne sommeren, dessverre. Skal du lykkes med å bli stram, bør du sette langsiktige mål, søk gode råd hos ekspertene som vet hva som skal til. Det kan koste penger, svette, tårer, og du kan komme til å angre.

På tide å droppe sommerkroppen?

Det blir helt sikkert et aldri så lite helvete, men du får jo sommerkroppen du alltid har ønsket deg, da. Det er kanskje verdt det? Eller? På tide å droppe sommerkroppen, kanskje?

Les også: Konsekvensene for egne handlinger

For å faktisk lykkes med å få sommerkroppen må du følge vår eksempler, men du må huske at du skal holde kroppen vedlike, etter sommeren også, det er lettere sagt enn gjort, så vet du det : 

Slik får du sommerkroppen: 

 • Vær i stor aktivitet så ofte du kan
 • Vei gjerne opp maten så du vet kaloriinntaket
 • Bruk personlig trener -tren riktig, alltid
 • Tren gjerne til faste tider
 • Få nok søvn
 • Få i deg nok veske
 • Husk å trene de støreste muskelgruppene
 • Tren regelmessig og hardt nok
 • Kjernemuskulaturen er viktig, og bør trenes tidlig
 • Husk at bena er endel av kroppen din
 • Hva du spiser og drikker betyr mye når du trener
 • kosthold og trening henger sammen – skaff kunnskap om begge
 • Terrengsykling, løping, klatring, svømming, sirkeltrening, boksing
 • Sett realistiske, men hårete mål, sett opp delmål underveis
 • Innse at ting tar tid, ikke bruk badevekt 
 • Gi deg selv belønning etter nådde delmål og målsetning

Kjernemuskulaturen er kraftsenteret i kroppen. Styrkeøvelser er vitalt for å få en flott kropp med stram mage, flott overkropp og sterke, stramme ben og armer.

DN.no

Mat og drikke 

Hva du spiser og drikker, når du skal redusere vekt, er av langt større betydning enn når du ikke tenker på vekta, helt åpenbart. Men når du skal jakte sommerkroppen, betyr hver eneste kalori – langt mer. Slitsomt? På tide å droppe sommerkroppen? Eller er du mer hekta enn noen gang?

Å trene nok og riktig, får direkte følger av hvor raskt du får strammet opp skavankene. Du forblir overvektig, lat og usunn om du ikke har disiplin i hverdagen. Men siden sommeren står for døren, har du lov til å legge deg litt nedpå, bokstavlig talt.

For å få best effekt av treningen, skal du trene Aerobic-trening, dette gjør deg utholdende, du får et bra oksygenopptak som gjør at du kan holde ut hard trening – over tid. 

For å komme dit, må man selvsagt ta et skritt om gangen, en trening (eller gjerne to) per dag. Og for å få mest mulig ut av en slik treningsform, vil det være viktig med god restitusjon. En is per dag, er lov i sommerferien, men pass på at det ikke blir en vane.

Vargas

Appene som gjør hverdagen til en lek

Appene som gjør hverdagen til en lek. Livet har blitt en app. Du styres av mobiltelefonens applikasjoner uten å tenke særlig over det. Allerede i det du våkner, og står opp – er det en app som sannsynligvis har vekket deg. Du setter på musikk etter frokost via Spotify-appen. Og allerede på trening før jobb, har du kanskje startet app nummer tre. Kjenner du deg igjen?

Bergenet lesetid: 4 minutter

Hjelpemiddel

Appene som gjør hverdagen til en lek, om du er svært aktiv eller bare går på jobb og hjem igjen, hjelper oss. Det daglige aktivitetsnivået vårt avhenger mye av hvilke apper vi bruker. Student, pensjonist, tenåring, kvinne eller mann, ungdom eller midt i livet. Du bruker nok flere apper enn du tror og de gjør dagene dine smidigere.

Lest denne? Gratis vin-app

En app er altså en applikasjon som hjelper oss til å komme raskt inn i viktige verktøy – til et spesifikt formål. Det være seg å betale raskt på butikken, bestille og betale togbilletter eller se etter en potensiell kjæreste. I 2022 finnes det applikasjoner for nesten alt mulig. Og det gjør oss mer effektive i en allerede hektisk hverdag.

Appene som gjør hverdagen til en lek handler om å spare tid – rett og slett.

Vi spiller musikk og lar oss underholde av podcaster mens vi kjører bil, trener, er på bussen eller spiser.

Alt via populære apper på iPaden eller mobilen. Ja, til og med på TV er det nå apper som indikerer hvilken TV-kanal eller streaming-tjeneste vi ønsker å bruke. Noen er gratis, andre koster penger som alt annet i livet.

Husk at appene tapper telefonen din raskt for strøm, slett gjerne de du ikke bruker.

Appene som gjør hverdagen til en lek.

Språk

Appene har tatt over for en hel haug med hjelpedingser, kart, kompass, reiseruter og andre ting du brukte før. Appene våre er et fantastisk digitalt verktøy, som gjør hverdagen enklere. Men kan viktige apper også gi oss god underholdning? Selvsagt.

Lest denne? Kahoot – aksjen som er elsket og hatet

Vi har jo en mobil tilgjengelig, de fleste av oss – døgnet rundt. Og dermed også tilgang til appene. 

Mange tenker fra tid til annen at det hadde vært gøy å lære et nytt språk, eller friske opp tidligere kunnskaper.

Kunnskap som kanskje ligger å støver bort. Problemet er at det er litt skummelt å komme i gang eller at det er for mye styr med å melde seg på et språkkurs. 

Underholdning er mer enn bare Netflix, å lære seg et nytt språk kan være underholdene nok det, men ikke før du reiser til eksempelvis, Italia. Og bruker det du har lært. Tenk så spennende, da.

Noen apper har som mål å hjelpe deg i gang med treningen, som for eksempel Seven – 7 minute workout. Mens andre apper tilbyr hjelp med mindfulness og søvn, deriblant Calm og Headspace

Visste du at med mobilen som lærer, underholdningssenter og personlig trener, vil du ha bedre kontroll på hverdagen? Jo, det er helt sant. Prøv det.

Svindel

Som alltid ellers når man er på nettet kan man risikere å bli svindlet.

Man skal ikke trykke på vedlegg i eposter man mottar fra fremmede, men det fortsetter vi med å gjøre, daglig. Vi er nysgjerrige vesner, vi mennesker. Derfor tisset vi på strømgjerdet når vi var unge og naive – ikke sant? Vi ville se hva som skjedde. Kjenner du deg igjen?

Så også med appene vi ikke trenger eller lar oss forlede til å laste ned. I ren nysgjerrighet. Vær selektiv og kritisk, vit hva du gjør og slett snarest om du har mistanke om at appene dine ikke er troverdige og nyttige.

Etter tips fra sikkerhetsselskapet Avast, har Google fjernet 151 Android-apper fra deres app-butikk, Play butikk. Det fordi appene, som tilsynelatende ser legitime ut før man laster dem med, melder brukeren på rådyre SMS-tjenester som kan koste over 300 kroner i måneden

Dinside.no

Appene du har lastet ned på telefonen er kun til nytte for deg, om de er produsert og publisert med ærlige hensikter. Ta en sjekk allerede i dag og slett alle unødige eller tvilsomme apper. Appene som gjør hverdagen til en lek – bør ikke være svartelistet.

Vargas

Treningssenterets sære personligheter

Treningssenterets sære personligheter som du snakker om når du kommer hjem. Fra de som har muskelspill i speilet, til de som stønner høyt, bevisst for hver kilo de løfter. Fra tenåringen som heller vil sitte på telefonen, enn å trene. Til den middelaldrende mannen med påbegynnende måne og litt for stor ølmage. Fellestrekkene for de aller fleste, at de egentlig ikke har lyst til å være der.

Bergenet lesetid: 6 minutter

Kosthold

For de aller fleste, som tvinger seg selv til å gå på treningssenter, vil målsetningen være å bli litt sterkere og kanskje også lettere. Å gå ned i vekt er en kjensgjerning for mange på denne tiden av året. I januar er treningslokalene fulle.

I mai, er åtti prosent, minst, frafalt. Fordi man enten trener alternativt utendørs, eller har andre ting å gjøre enn å svette på et illeluktende treningssenter – når solen skinner. Husk at kostholdet ditt trumfer treningen – hver gang. Om du skal slanke deg.

Lest denne? Middelhavskost – veien til et sunt liv

Brenner man flere kalorier enn man får i seg i løpet av en dag, vil man redusere vekt på sikt. Så enkelt og genialt er det egentlig. Lettere sagt enn gjort, men det handler faktisk mer om hva man putter i munnen, enn hvor mange kalorier man lykkes å forbrenne.

Å spise riktig over tid har en langt større betydning om vektreduksjon er målet. Du kan gjerne trene for å få en sterk kjernemuskulatur. Få bedre kondisjon eller strammere rumpe. Ja, visst. Men å trene for å bli tynnere og holde vekten nede, krever betydelig mer enn bare trening.

Treningssenterets sære personligheter

Lystbetont

Treningssenterets sære personligheter finnes over alt. Enten man trener i gruppe med andre, såkalte fellestreninger. Eller man trener alene, med eller uten instruktør. Instruktøren selv, kan noen ganger være irriterende nok. Dyrt er det også å bruke egen PT. (personlig trener) Så tenke deg godt om før du velger det alternativet.

Lest denne? Slik lager du treningsrom i hjemmet

Når du trener er det viktig at gjør det på en lystbetont og positiv måte, slik at det ikke blir bare et ork.

Sliter du deg gjennom hver økt som en mare, der du hater hvert øyeblikk – vil du droppe den type trening, ganske raskt.

Når du allikevel vet hvor mye kalorier du brenner ved å presse deg gjennom harde øvelser, men som gir det motivasjon. Situps, vekter, økt oksygenopptak ved løping på mølle, roing eller ellipsemaskin – gjør kroppen din godt. Hver gang.

Til og med nye sko eller nytt treningstøy, kan være en liten boost som gjør det mer lystbetont for deg å trene. Eller hva med å ta med deg en person du liker å gjøre ting sammen med? Det kan være en kollega eller kjæreste og.

Treningssenterets sære personligheter

Lar du deg irritere over andres metoder eller folk som tar for mye plass på treningssenteret. Gå deg en liten runde, gjør andre øvelser så kan det hende vedkommende har forlatt lokalet når du kommer tilbake. og det er faktisk lov å si fra, om det blir for mye bråk eller trøbbel med én person.

Planken

Det er kanskje fokuset på kaloriene som for mange nordmenn kommer i veien for mye annet. Mange eksperter mener at man bør heller måle vekt, midjemål, rumpe, lår og bryst, når man skal se hvor mye kroppen endrer seg. Om målsetningen er vektreduksjon. 

Men det er altså planken som brenner kaloriene best og gir deg stram og sterk kropp. Fordi du bruker og trener kjernemuskulaturen på riktig måte. Planken er en hard øvelse og du står neppe mer enn noen få minutter, men den styrer kjernemuskulaturen din og er derfor en viktig øvelse.

Man bør også tenke på hvordan man sitter når man jobber, når man ser på TV eller sitter og leser, og hvilken holdning man har. Men legg til grunn det som er viktigst for deg, det er hva du spiser over tid.

Å ha en rett og fin rygg når man sitter på hjemmekontor eller er på jobb, er faktisk veldig viktig. Ryggen og ryggsøylen er det som holder kroppen oppreist. Denne blir styrket gjennom regelmessig trening gjennom å ta planken. Og denne formen for trening forebygger slitasjer og skader senere i livet.

Særinger

Treningssenterets sære personligheter, kan bli irriterende nok, når de kommer i flokk. Eller er mange nok.

Enten det er en instruktør som skal ha en hel hær med treningsglade husmødre i sirkeltrening. Eller det er den feminine treningsinstruktøren som selv har litt for trang tights. Som roper så høyt og engasjert at det skjærer i ørene: “Nå kjører vi på dere! Bra, Joacim, opp og stå på sykkelen!”

For å unngå å selv bli en av særingene på treningssenteret. Bør du passe på å ‘blende inn’ i mengden. Være som de fleste andre. Ha propper med egen musikk i ørene, slik de andre har. Og gå gjerne med caps, gutter. Det er både kult og veldig vanlig.

Jenter som speiler seg i stedet for å trene, kommer vi ikke unna. Mange speiler seg åpenbart når de trener også, det er derfor det er speil der, helt åpenbart. Slik at man ser at man ikke gjør feil ved løft og bevegelser som kan forårsake skade.

Men de aller verste, som er mest upopulære på treningssenteret, det er de som sitter på mobiltelefonen, på et treningsapparat, som du gjerne skulle ha brukt. Da er det bare én ting å gjøre. Be vedkommende å finne på noe annet. Eller gå hjem.

Lykke til!

Vargas

Man må ikke trene for å være sunn

Man må ikke trene for å være sunn. Hva man putter i munnen er betydelig viktigere enn å svette på treningssenter eller gå mange mil i fjellet. Det å faktisk være ute i naturen er bra for hodet og kroppen har godt av mosjon. Alle mennesker har muskler som bør brukes, så ofte som mulig, med et hint av nok hvile. Men man må slett ikke være treningsnarkoman for å være sunn og frisk.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Kos

Det å være aktiv er bra for alle – uansett alder. Men hva man spiser og drikker er kanskje undervurdert når det kommer til det å være sunn. Å være sunn er så mangt. Man kan klemme innpå en diger hamburger og drikke en diger milkshake, og fortsatt være sunn. Om burgeren og shaken ikke inntas for ofte, men engang i blant.

Lest denne? Fra egoist til et positivt midtpunkt

Det vil alltid være forskjell på å barbere seg og skjære av seg hodet. Alt med måte, men man må ikke glemme å kose seg, av og til. Hva denne kosen består av når det kommer til mat, må det ikke være kaloribomber hver gang, heller. Man kan faktisk kose seg med det som er bra for kroppen også.

Man må ikke trene for å være sunn, men man bør vite hva som gjør at kroppsvekten øker.

Å være sunn handler om å forebygge sykdom. Dermed er det psykisk vell så viktig som det fysiske. Ligger man på sofaen og spiser usunt, vil man før eller siden bli deprimert, garantert. Derfor bør du være aktiv ofte, for å opprettholde kroppens funksjoner, inkludert hjernen.

Man må ikke trene for å være sunn

Livskvalitet

Vi nordmenn har mange muligheter til å opprettholde god livskvalitet. Men det er så induviduelt hva som er god livskvalitet for hver enkelt av oss. Om du elsker adrenalinrush, fart og spenning, jakter du den type aktivitet. Da rafter du i Sjoa, hopper i fallskjerm og søker etter likesinnede interesserte.

Lest denne? Er du Norges tøffeste? Meld deg på her!

Du som er mer laid back vil kanskje heller gå på vinkurs, reise til England med gutta for å se fotball eller går en tur i nabolaget. Bare for å unngå å bli overvektig og holde blodpumpa i gang. Vi er så forskjellige, vi er individualister hver og én. Helsa må vi passe på selv.

Det hjelper lite om legen sier du bør slutte å røyke om du ikke har bestemt deg for å stumpe røyken. Du må ta valget selv, slik er det også med kroppen din. Du må vite hva som er bra for deg og hva du bør styre unna. Å være stor betyr ikke at man er usunn. Man kan være stor og sunn på engang.

Livskvalitet er så mangt. Derfor bør du jage det du liker aller best og som er bra for kropp og sjel.

Kalorier

Å telle kalorier er kjedelig og har i grunn lite for seg. Med mindre du skal holde deg til strenge dietter over tid. Det har lite med livskvalitet å gjøre, synes vi, men noen ganger er det strengt tatt nødvendig, om man skal redusere vekt.

Å vite hvor mange kalorier man får i seg kan være nyttig om man ønsker å bli tynnere.

Skal man ned i vekt og bli der, må man sørge for en livsstilsendring som kan være vanskelig å holde over tid. Derfor bør du ikke gape over for mye – for raskt. Men endre måltidene og dietten over tid. Å spise litt mindre enn man gjorde før, er et godt sted å begynne.

La grytene stå igjen på kjøkkenet, så blir det vanskeligere å ta en porsjon til.

Man må ikke trene for å være sunn, men å være aktiv, ofte, er smart og bra for din fysiske, og psykiske helse.

Å vite forskjellen på JA-mat og NEI-mat er også lurt. Da kan du tilberede sunn og næringsrik mat, som gjør at du lever lengre.

Det er hevet over tvil at usunn mat med for mye sukker, alkohol og røyking forkorter livet. Det kan du gjøre noe med ved å spise klokt, være aktiv og slutte å røyke.

Så enkelt er det faktisk.

Vargas

Pin It on Pinterest