Yoga hjelper bedre med riktig utstyr

Yoga hjelper bedre med riktig utstyr i hjemmet. Du har endelig oppdaget den viktigste formen for mentaltrening. For fysisk selvdisiplin og riktig balanse mellom kropp og sjel. Yoga kalles så mangt av de som kan det, og bruker det, men også av de som aldri har forsøkt. Yoga er først og fremst bra for deg som gjør øvelsene riktig.

Åndelig mosjon for hele kroppen. Yoga hjelper med riktig utstyr – enten du har lang erfaring eller er nybegynner.

Meditasjon, Pilates, eller soneterapi. Helsebevisste nordmenn er villig til å bruke mye penger på å holde seg i mental balanse. Være frisk og lykkelig, gjerne leve så lenge som over hodet mulig. Vi nordmenn er nemlig heldige også hva levetid angår. Kvinner blir i gjennomsnitt 84 år gamle, menn et par år mindre.

Det er ikke så veldig lenge siden vi her oppe i steinrøysa oppdaget dette med mentaltrening og det å komme i mental balanse.

Få kropp og sjel til å snakke samme språk om du vil, og være i balanse med seg selv – kan alle klare. Handler du yogautstyr hos Shanti.no, vet du at du får riktig kvalitetsprodukt, til konkurransedyktige priser – raskt og effektivt.

Yoga for bedre helse

Årsaken til at så mange nordmenn har oppdaget Yoga og dets like, er selvsagt at det faktisk virker inn på hele kroppen.

Yoga, som er knyttet til de indiske religionene buddhisme og hinduisme, ble oppdaget for mange tusen år siden. Men i det moderne, vestlige samfunnet er den brukt som en ikke-religiøst disiplin for personlig utvikling. Yoga handler i første omgang om konsentrasjon og holde fokus. Nettopp for å komme i mental balanse.

Yoga hjelper bedre med riktig utstyr

Riktig utstyr

Hvorfor skulle Yoga hjelpe bedre med riktig utstyr, tenker du kanskje? Jo, fordi du skal ha fokus på å gjøre de forskjellige bevegelsene riktig, i stedet for å irritere deg over det kalde og harde gulvet. De pynteputene du har i sofaen egner seg til kun det, å pynte i sofaen, ikke ha under hodet når du skal ligge på gulvet, lenge. Da behøver du faktisk en god yogapute.

Eller hva med en ekte Yoga-ball?

Du kan verken bruke ungenes badeball eller noe annet for å gjøre de beste yoga-øvelsene med ball. Vi nordmenn er kjent for å være litt trege, sidrumpa og ganske arrogante og velge vekk nye måter å tenke på. Vi liker å tro at vi vet best, vi liker å tro at det andre mener, det som er i mot vår egen overbevisning – er direkte feil. Kanskje er faktisk Yoga noe for deg? Enda du i årevis har sett på nettopp Yoga som svada?

Hvorfor ikke investere i en god yogamatte og se om du finner roen i ditt indre? Kanskje er det verdt et forsøk å endre på livet?

Yoga hjelper mot alt

Så vidt vi vet, hjelper faktisk Yoga mot alt. Kreftpasienter finner meningen med livet etter å ha brukt denne formen for øvelse, som endel av restitusjon etter omfattende cellegiftbehandling. Også friske mennesker mener å vite at Yoga hjelper dem til å nå en smidighet de ikke har hatt siden de var veldig ung. Yoga hjelper også å komme i mental balanse og harmoni med selv i en ellers hektisk og stressende hverdag. Og man tåler motgang og utfordringer langt bedre enn tidligere.

Det åndelig som ligger i Yogaens filosofi, det gamle religiøse er kanskje vanskelig for mange å akseptere. Men det er faktisk kjent at endel mennesker i vesten, velger denne formen for ‘trening’ som en åndelige kraft gjennom meditasjon. Vi nordmenn bør kanskje legge vekk fordommene og våkne litt opp. Yoga hjelper bedre med riktig utstyr, når du endelig har bestemt deg for å forsøke.

Yoga hjelper ikke mot døden heller, men det kan gjøre livet ditt lettere å leve gjennom at du får en indre ro, bli psykisk stabil og ta livet på strak arm. Yoga hjelper ikke mot ulykker eller gjør deg nevneverdig rik, men det kan hjelpe deg til å forstå hvorfor du reagerer negativt på bagateller du normalt burde takle.

Kanskje lykkes du med å endre hverdagen til det bedre – slik at livet blir slik du så lenge har ønsket det. Forsøk det, og husk at det hjelper med riktig utstyr i hjemmet, når du skal jakte på et sunt sinn, og en indre ro.

Lykke til!

Vargas

Premier League klar – planlegger uten tilskuere

Premier League klar – planlegger uten tilskuere før i 2021. Covid-19 og voldsom smitteutbrudd i Storbritannia endrer fotballen slik vi kjenner den fra før. Endelig er det lys i tunellen for kamper, all den tid klubbene nå kan ta opp full-kontakt trening igjen.

Det er ikke spilt kamper på øverste nivå i England siden tidlig i mars.

Premier League-klubbene har stemt og kommet til en enstemmig beslutning for å godkjenne en retur til kontakttrening. Dermed går det mot sesongslutt, som avgjør Premier League-sesongens skjebne. Fra møte er det kommet en offisielle uttalelse fra når kampene kan spilles – som lyder: “når det er trygt igjen å spille”.

Lest? Hvem er verdens beste på frispark?

Spillerne hadde allerede gjenopptatt trening forrige uke i små grupper mens de respekterte sosiale distansetiltak. Ifølge trinn én av tilbake til “treningsprotokoller” som er nøye planlagt av helsemyndighetene på balløya.

Helsemyndighetene jobber på spreng

Noen vil nok si at fotballen bør komme i både andre og tredje rekke, når slik dramatiske hendelser skjer i verden. Men det er alltid tid for å gå videre. Etter tre måneders ventetid, der hele England har vært delvis eller helt stengt. Slik vi har opplevd her hjemme – ser det nå ut til at Storbritannia myker opp på restriksjonene.

Premier League diskuterte nylig de oppdaterte regjeringsrådene om kontakttrening. Med klubbkapteiner, ledere og representanter fra Professional Footballers Association (PFA). Og League Managers Association (LMA) på konferanse-samtalene der alle klubbene var representert.

Premier League klar – planlegger uten tilskuere

Det er fortsatt endel spillere som er bekymret for smittefaren, så lenge det er mange som dør på sykehusene. Det er fortsatt omfattende tester innad i klubbene, flere ganger per uke, og det er fortsatt flere som bærer smitten med seg.

Ikke før alle spillere og ansatte i støtteapparatet i hver enkelt klubb. Og andre ansatte i de respektive klubbene som har med det ikke-fotballfaglige å gjøre, er erklært friske. Kan klubbene få grønt lys til å gå tilbake til jobb. Det betyr at det er noen uker igjen, til kamper kan spilles. Kanskje vi ser både juli eller august – før TV-kampene kommer i gang.

Fredag 26. juni er den datoen mange fortsatt håper på å se ballen rulle igjen i Premier League. Vi tror det blir litt for tidlig. Spillerne skal trene fullkontakt igjen i noen uker før det spilles kamp. Og det har gått vell lang tid siden sesongen brått ble avsluttet i mars.

Publikum en viktig del av fotballen

Premier League klar – planlegger uten tilskuere, dessverre for mange anglofile. Blir det lenge til man kan besøke sitt favoritt lag og se laget spille på engelsk gress igjen. Vi tror vi ikke ser publikum på kamper i England før tidligst i 2021. Men la oss hår at det skjer før. Det er en uutholdelig tanke.

Publikum, fans og tilskuere som elsker laget sitt – er en meget viktig del av fotballen og vil alltid være det.

Men sikkerheten og viktige helsetiltak kommer først, det forstår alle. England er den femte nasjonen i verden med flest døde av Covid-19, sammenlignet med folketallet i landet. I skrivende stund er det 37.460 døde og 267.240 personer som er registrert smittet.

I begge tilfeller er det fortsatt mange hver eneste dag, som registreres som syke og eller dør av viruset. Da blir fotballen fortsatt veldig lite viktig.

Tilbake til trening

Trening er godkjent, men det skal foreløpig ikke spilles treningskamper eller trenes 11 mot 11 på feltet. Det betyr at spilleren kan gå sammen i mindre grupper som five-a-side, som vi kjenner godt til her hjemme. Hovedformålet med retur til kontakttrening er å kondisjonere spillere så raskt som mulig.

Gi de fysiske- og kondisjonstreninger. I tillegg til å gjenoppta konkurranseaspektet. Men også for å beskytte spillere mot skader, like mye som det er å hjelpe spillerne raskt tilbake i form.

Det betyr at klubbene, om enn forsøksvis, vil gjenskape intensiteten til en kamp for å hjelpe spillerne med å nå et så sterkt kondisjonsnivå som mulig. Før kamper skal spilles. Det blir et knalltøft program spillerne må gjennom på kort tid. For å få spilt ferdig det som er igjen Premier League-sesongen.

Ingen treningskamper

Men det er fortsatt en stund til at spillerne i Premier League kan øve seg på å spille kamper. Det er hovedargumentet vårt for at det er en stund til vi kan få kamper på TV. Vi er i juni om kort tid.

I følge DailyMail er det foreløpig ikke bestemt om kamper skal spilles på nøytrale arenaer rundt om i landet. Eller på hjemme og bortebane, slik vi kjenner det til fra Premier League.

De fleste spurte, både fans, ledere og spillere ønsker å ha hjemmebane-fordelen med inn i denne nye endrede fasen. Riktig nok blir det bak lukkede dører. Men det er som kjent likt for alle lag.

Foreløpig er det ikke lov å dele privat utstyr, og man desinfiserer alle baller og annet utstyr – for å unngå smittet.

I sum kan man si at ballen har begynt å rulle igjen i England, men den ruller dessverre fryktelig sakte, foreløpig. Men du har lov til å begynne å glede deg til engelsk fotball igjen. Det ser ut til at Premier League skal spilles ferdig i sin helt.

Da kan særlig Liverpool-fansen begynne å glede seg litt ekstra. Sette Champagnen på kjøl – om ikke annet.

Vargas

Premier League bør spilles ferdig innen juni

Premier League bør spilles ferdig innen juni for å få avsluttet inneværende sesong. Dessverre kan det bli langt lettere sagt enn gjort. Tiden flyr, vi har ikke sett en ball bli sparket på øverste nivå i England siden midt i mars. Arsenals Mikel Arteta og en rekke spillere fra ulike klubber meldte seg selv som smittet av mye omtalte Covid-19. Og helvete var i gang.

Fotballen som så mange er så glad, måtte stoppes.

Nå spør mange seg, når får vi se engelsk fotball igjen? Når skal Premier League avgjøres? I sommer? Til høsten? I vinter? Kanskje ikke før neste sommer? Dessverre er det veldig få, om noen som vet svaret, sikkert. Det er særlig England og særlig London som er hardest rammet av pandemien. Det gjør fotball, ja, faktisk digre Premier League – svært lite viktig.

Store konsekvenser

Oppholdet i spilte kamper, denne ufrivillige pausen som ingen vet opphører, får åpenbare konsekvenser.

Konsekvensene er ikke større for fansen at de savner å gå på kamp med felles venner og supportere fra samme lag. For klubbene, eierne og alle ansatte er det en langt mer alvorlig situasjon i svært mange land. Topplag i Premier League, som Liverpool og Tottenham har fått ramsalt kritikk for å permittere ansatte.

Lest? England-spiss til Manchester United?

Ansatte som ikke har direkte med laget å gjøre, så kalte Non-football-employees. For at et hardt prøvet offentlig samfunn skulle betale disse i stedet for styrtrike fotballklubber. Begge de nevnte klubben gikk senere tilbake på avgjørelsen. Flaut.

The Premier League is working closely with the whole of professional football in this country, as well as with the Government, public agencies and other relevant stakeholders to ensure the game achieves a collaborative solution. It was acknowledged that the Premier League will not resume at the beginning of May – and that the 2019/20 season will only return when it is safe and appropriate to do so. The restart date is under constant review with all stakeholders, as the impact of the COVID-19 pandemic develops 

PremierLeague.com

Newcastle

Det skal være et møte denne uken i FA. Der alle lagene i Premier League er representert. Her diskuteres muligheten for oppstartsdato, som i alle tilfeller vil bli helt uten publikum også det på ubestemt tid. Det er fortsatt ni runder igjen å spille på øverste nivå.

UEFA som tar de endelige avgjørelsen i Europa, har et videokonferanse-møte neste uke, der utfordringene kommer på bordet.

Premier League bør spilles ferdig innen juni
Stamford Bridge i London ligger øde Foto: Andreas H. Pixabay.com

Noen klubber kan gå med i dragsuget av krisen vi omgir oss med nå. Særlig i lavere divisjoner i England kan det gå riktig galt. Premier League-klubbene, de fleste av dem, har en sunn økonomi, men slett ikke alle. Newcastle er et av lagene som har slitt økonomisk i lang tid.

Nå er derimot Newcastle i ferd med å bli solgt av klubbens mangeårige eier, Mike Ashley. Mye tyder på at salget endelig vil bli gjennomført, saken ligger på bordet hos FA. Nok engang er det forretningskvinnen, Amanda Staveley og hennes venner i et konsortium – med base i Saudi Arabia som står bak budet. prislapp: £300m.

En gedigen opptur for fansen i Nord-England. Ny kapital vil i såfall bli frigjort til spillerkjøp.

Helsemyndighetene i England har ikke mange grunner til å lempe på restriksjonene ennå.

Heller tvert i mot. Det er USA og nettopp England som fortsatt har stigende smittetall og et skremmende høyt antall døde per dag. Antallet smittede må ned over tid, dødstallene bør stagnere – før man tenker på å arrangerer kamper igjen på balløya.

Trening

I Tyskland har klubbene så smått begynt å trene igjen, med alle sikkerhetstiltak vedrørende smitte, som mulig. Det er selvsagt et skritt i riktig retning. Problemet er at det er en himmelvid forskjell på antall smittede, syke og døde i de to foatballstormaktene. Tyskland har knapt syke, England har foreløpig ingen kontroll på Coronaviruset. Men det kommer.

Da er det viktig at lagene har rukket å trene regelmessig over tid, før kampene kommer i gang. Og vi skriver medio april. Vi vil ikke være den som kommer med kun bad news, men spilles det fotball på engelsk gress igjen – denne sommeren. Blir vi imponert. For det er nemlig her den største haken ligger.

Ferdig i juni

Premier League bør spilles ferdig innen juni
Emirates Stadium i London Foto: Bernie Varem

Premier League bør spilles ferdig innen juni, fordi mange av spillernes kontrakter går ut 30. juni. Mange går med den usikkerheten dette fører med seg. Ingen spillere kan spille for to klubber. Går kontrakten ut, kan man signere for ny klubb. Men hvordan skal man lykkes i forhandlinger når det ikke spilles fotball? Her er det mange usikre momenter vi ikke får svar på – før ballen ruller igjen.

Hva pandemien fører til når vi setter en strek – en gang i framtiden, er det kanskje greit vi ikke vet mye om. En pandemi er nemlig ikke å spøke med. Det er mange skjebner der ute.

Mange mødre, fedre og bestefedre som ikke får se sine nærmeste igjen. De dør for fote. Mangt et sete vil stå tomt når fotballen kommer i gang igjen. Dette er en tragedie vi ikke er ferdig med på en stund. Krisen er her og nå. Det er smått uvirkelig.

Hadde noen fortalt oss, ved seongstart, at kampene skulle bli stoppet i mars. Fordi et usynlig virus skulle ta livet av 150.000 mennesker, kanskje det dobbelte, verden over – ville vi selvsagt ikke trodd på det ett øyeblikk. Det er det som skjer nå, og det er surrealistisk.

Kanskje vil vi aldri se fullsatte tribuner heller, fordi det medfører for stor risiko for smittefare. Da har pandemien satt evige spor. Det var det ikke mange som trodde på, når kampene begynte å bli avlyst i mars.

Krisen i engelsk fotball vet vi heller ikke konsekvensene av. Alt vi vet er at det kan blir fryktelig vanskelig for mange klubber å overleve.

Om Premier League kommer i gang, om det blir satt en dato for nye avspark, vil det bli uten publikum, men dog fotball.

Vargas

Derfor bør du mosjonere eller trene

Nyttårsaften går over i ett nytt år, mange nordmenn har fått nytt treningstøy til jul. Året som gikk var du lat, det nye året gir nye muligheter. Du har oppdaget at du er litt slapp i fisken. Eller enda verre, noen du er glad i eller legen har fortalt deg, at du er chubby. Derfor bør du mosjonere eller trene – for å få det beste ut av de årene du har igjen.

Visste du at du kan spise og trene på deg mange års levetid, ved å ta kloke valg? Det er viktig å mosjonere for de eldre, slik at de ikke stivner bort. Har du hørt det før? Er ikke det tåpelig? Det er viktigere å trene og mosjonere hele livet – fordi en gang skal du bli gammel. Er fasitsvaret.

Mange av oss blir påvirket av ytre krefter som ønsker at vi skal ta grep. Myndighetene vet at overvekt og fedme koster milliarder av kroner – om befolkningen ikke skjerper seg og blir syke. Derfor finner vi omfattende reklame og informasjon, nå på nyåret, som skal få oss i aktivitet og til å trene.

De fleste vet at det er uklokt og på grensen til å være farlig å spise seg ihjel. Ribbefett, smågodt, sylte, og juleøl i store mengder, legger seg på midjen og i tryne – du forblir fet og syk, om du ikke endrer holdninger. Kjedelig, men sant.

Snart er flintstek og digre ostepølse plassert på grillen. Det er sannsynligvis fem tusen kalorier – i hver pølse. Yummy.

Mat og mosjon hører sammen. Det er inntak av energi, og bruk av energi, ikke sant?

Fordi treningen ikke har blitt vane nok, fordi det er smertefullt og kanskje kjedelig, du prioriterer raskt andre gjøremål, og det er lett å velge bort det som er ubehagelig. Og det er det vi bør gjøre noe med, for å vare lengst mulig i vanen om et bedre og sunnere liv.

De fleste ønsker jo å leve så lenge som mulig, men det er ikke så viktig, kanskje. Om du ikke kommer deg ut av senga, enig?

Derfor bør du mosjonere eller trene

Hva man spiser er viktigst

Hva man putter i munnen er av stor betydning, men å være aktiv betyr økt helsegevinst, som er allmennkunnskap i Norge. Hva nok og riktig trening faktisk gjør med kroppen, vet også de aller fleste. Bedre blodomløp, sterkere muskler, økt livsglede og sterkere immunforsvar blant mange andre fordeler.

Lest? Overvektig? Det hjelper å trene …

Legger vi til at det finnes grundig informasjon om at regelmessig fysisk aktivitet og mosjon, forhindrer vektøkning, reduserer risikoen for alvorlig sykdom, medvirker til å gi bedre selvfølelse og gir bedre søvnkvalitet – er det ikke så mye mer å tenke over. Det er rett og slett dumt å la være, for kroppen din skal du jo ha i så god stand som mulig, lengst mulig.

Ingen dør av å eldes, men jo eldre du blir, jo mer utsatt blir du for sykdom. Som regel er det én eller flere sykdomstilstander som gjør at du til slutt dør. Slik er livet for oss alle. Trener du derimot riktig, regelmessig og ofte nok – vil du sannsynligvis leve betydelig lenger enn om du lar være.

Skal du bli gammel og klok, bør du tenke på to ting på veien. Hva du spiser og hvor mye du beveger deg. Disse to elementene har nemlig en direkte påvirkning på din dødsdag. Selvsagt kan du og jeg dø av andre ting underveis, men er vi heldige og blir gamle. Vil hvordan vi har levd underveis – være med på å danne fasitsvaret når vår tid kommer.

Dørstokkmila

Hva du liker å gjøre hva trening angår, skal du gjøre ofte. Om svette treningslokaler byr deg mot, bør du aldri gå dit. Liker du å svømme så svøm. Liker du å padle så invester i en kano. Er fjellklatring i din gate, så kjøp et solid tau og håpe på at det holder deg. Poenget er; du skal bruke tid på det du liker å gjøre av alle fysiske aktiviteter, stryk alt du ikke liker.

Et lite tips til slutt. Dørstokkmila er et aldri så lite helvete å komme gjennom.

Men når du først ha lykkes, kommet deg ut av døra. Er det faktisk mer enn nok og gå i en bestemt retning, den du selv bestemmer, i kun femten minutter. Så kan du snu og løpe hjem igjen. Da er dagens viktigste happening over. Gjør du dette hver dag, eller kanskje annen hver dag – vil du leve lengre. Enn om du lot være. Bare spør legen din.

Dessverre har det seg slik: at det du putter i munnen. Er av minst like stor betydning som det du makter å trene og mosjonere. Er du disiplinert og nøye på å ikke spise for mye per dag. (2000 kalorier for menn) og (1600 kalorier for kvinner) – vil du redusere vekt.

Det er faktisk opp til deg selv, hvor gammel du ønsker å bli.

Lykke til!

Vargas

70 prosent av voksne nordmenn er overvektig

Er man overvektig vil det si at BMI-en er over 25. Dessverre har 24 prosent av alle nordmenn har en BMI på over 30, som betyr fedme. Tenk det. 70 prosent av voksne nordmenn er overvektig, og nær en fjerdedel av oss lider av fedme. Det er nesten litt trist, nei, forresten.

Det er skammelig. Slik burde det ikke være. Å være overvektig er man skyld i selv, og det bør man selvsagt gjøre noe med, for sin egen del.

Tallene er presentert av Helsedirektoratet og de bør vi kunne stole på, enda resultatet om nordmenns overvektige overflod er kvalmende. Her sitter vi altså på rumpa og spiser oss til døde. Du vet at vi forkorter livet med flere år, ved å være overvektig? Det er sannhetens tale og vi bør begynne å gjøre noe med det snarest. Hver og én av oss.

Selv har undertegnende hatt stor suksess med 5:2 diettene, som igjen er i fokus mer enn noen gang. Stadig flere finner det fornuftig og effektivt å faste to selvvalgte dager i uka, og spise tilnærmet normalt de fem andre dagene – da med mindre kalorier i kosten enn før.

Lest? Er du smart i kosten?

Om man makter å holde seg til denne dietten over tid, vil man garantert redusere mye vekt, enten man er kvinne eller mann. Kvinner kan spise 500 kalorier de to fastedagene, og 1800 kalorier ellers i uka. Da kan man faktisk spise ganske så normalt, om man kutter ut kaloribomber som alkohol, sjokolade og fete sauser.

Menn kan spise 600 kalorier på fastedagene, og hele 2000 kalorier de fem dagene resten av uke.

Hvordan ble DU så bælfeit?

Man spiser for ofte, for fet og usunn mat, potetgull, øl og sjokolade, pomes frites og hamburger, julebordet vi har bak oss, med alt som hører til er livsfarlig mht helse, vekt og kosthold har satt sine spor. Dette vet de fleste norske kvinner og menn om, selvsagt. Likevel er altså 70 prosent overvektig. Er du også overrasket?

70 prosent av voksne nordmenn er overvektig

70 prosent av voksne nordmenn er overvektig.

Mange av oss bør stikke fingeren i jorda, se på vekta og innrømme for seg selv – dette går faen meg ikke lengre. Nå er det på med treningsdressen, ut og gå, løpe, sykle, ro eller svømme. All fysisk aktivitet er bedre enn ingen aktivitet.

Kom igjen, vi tar det en gang til: ALL fysisk aktivitet er bedre enn INGEN aktivitet.

Invester gjerne i en skikkelig smartklokke, med puls- og aktivitetsmåler, som forteller deg at du har sittet for lenge, som betyr at du bør bevege deg. Kjøp deg også bra sko, som er viktigere enn mange tror – unn deg skikkelig treningstøy, for å ha noe stilig og bekvemt å trene i. Det gir deg litt bedre motivasjon.

Alt er tungt for den som lider av fedme eller er overvektig. Man får før eller siden vondt i knærne, ryggen, skuldrene, anklene eller andre steder på kroppen, fordi vekten av alt flesket er for tungt for skjelettet. Musklene er ikke sterke nok til å bære en kropp i fullstendig forfall.

De vanligste årsakene til overvekt er som følger:

  • Dårlig arvelighet
  • Mangel på nok fysisk aktivitet
  • For dårlig kosthold
  • Hormonell svikt
  • Medisiner
  • Overspising
  • Lavt stoffskifte
  • Latskap

Det er selvsagt håp for den som skjønner alvoret, som tar grep og gjør noe med sin egen kropp, overvektig eller fet. Årsaken til at man bør ta grep er selvsagt en bedre helse, som gjør at man holder alvorlig sykdom og for tidlig død unna.

Dessverre er også mange barn overvektige. Det må nok foreldrene ta deler av skylden for.

I følge Helsedirektoratet, er mellom 10 og 15 prosent av alle norske barn overvektig, og har en BMI på 25. 2 prosent er rammet av fedme, med en BMI over 30, som er svært alvorlig. Som foreldre har man faktisk plikt til å sørge for at barna ikke blir overvektige, gjennom å gi dem et riktig kosthold, allerede fra barna er små.

Body Mas Index = BMI

Sett gjennom tiden, har ikke nordmenn vært tyngre enn i dag. Vi blir altså fetere og later, sykere og svakere for hvert eneste år. Det bør vi kanskje gjøre noe med – alle og enhver før det er for sent.

70 prosent av voksne nordmenn er overvektig

Det er nemlig mange måter å redusere vekt på, og en av de beste ser ut til å kunne være 5:2 dietten. Eller ha såpass streng moral at man faktisk ikke spiser mer enn man trenger, mosjonerer nok til å gå ned i vekt. For å finne din BMI, kan du multiplisere vekt med høyde, og få en pekepinn.

For å sette dette i kontekst, slik at du vet hvor overvektig du er, skal du få noen konkrete tall: 170 cm og 73 kg = BMI på 25 betyr overvekt. 170 cm og 87 kg = BMI på 30 betyr fedme.

180 cm og 82 kg = BMI på 25 betyr overvekt. 180 cm og 98 kg = BMI på 30 betr fedme.

Du raser ned i vekt

Du vet hvor mye en pakke Melange eller smør er, ikke sant? Det er riktig, 0,5 kg, eller en halvkilo som vi liker å si. Se for deg at du begynner så smått å bevege deg mer, spise riktigere og mindre. Du får opp livsgnisten og ser mer lyst på livet i løpet av den første uka.

Allerede etter to uker, har du redusert vekten med opp mot tre kilo. Det er mulig, fordi du raser ned i vekt i starten av en diett eller slankekur. Da kan du ta med deg seks halv-kiloer med smør og legge i senga. Tenke over hva som har skjedd, og være stolt av deg selv.

Du har fjernet seks pakker smør, som jo er fett, fra kroppen din.

3 kilo med flesk er forsvunnet borte, slanket vekk, du puster lettere, beveger deg lettere og hjertet slår med mindre belasting. Det finnes bare fordeler med å redusere vekt, du bør begynne i dag, for dine egen del.

Lykke til!

Kilde: Helsedirektoratet

Vargas

Slik oppnår du din idealvekt

Idealvekt er altså den vekten som passer for din kropp og ditt velvære, enten du er stor, liten, bred, smal, høy eller lav. Selvsagt er det individuelt hva som er den optimale idealvekt for den enkelte. Noen trives som chubby, andre vil være godt trent eller tynnere enn tidligere. Slik oppnår du din idealvekt.

Undertegnende har forsøkt 5:2 dietten med suksess, det betyr en vektreduksjon på ca 18 kg på tre måneder, men det skal innrømmes at det er en diett som krever streng disiplin over tid, som de fleste andre planer for vektreduksjon er.

Lest? Hvit måned?

Å miste vekt handler om fornuftig inntak av mat og drikke. Men det er sammensatt og kompliserte saker fordi vi har forskjellige kropper, vi veier ulikt, har ulike mål og ønsker samt at alder, gener og ikke minst innstilling til egen kropp som påvirker resultatet.

Det er ingen hemmelighet at psyken har påvirkning på hvordan vi ser på oss selv, og hvordan vi ønsker å endre på kroppen vår. Alder likeså, gutter og menn er mindre opptatt enn vekt og utseende enn jenter og kvinner.

Slik oppnår du din idealvekt

De som har en fornuftig innstilling til egen kropp og hvordan man ser ut, lykkes i større grad med å nå sine mål, tenke positivt og redusere eller øke vekten til sin idealvekt. Det er gunstig, både på kort og lang sikt og holde idealvekten, men det kan være krevende. De fleste som går mye ned i vekt, har ofte fått tilbake alt innen ett år. Dessverre.

Derfor kan det være både smart og viktig at man ikke setter seg for ‘hårete mål’. Ikke la vekten din avgjør hvordan du skal leve livet ditt. Elsk deg selv som du er og heller bruke tiden din på viktigere ting enn å hige etter sprettrumpe og sixpack. Å være sunn og frisk kan gjøres på mange måter.

Slik oppnår du din idealvekt.

Spiser du normalt, drikker normalt og ikke overdriver verken det ene eller det andre, men spiser litt mindre og bever deg litt mer, reduserer du vekt på en måte du kan tåle over tid. Det er nøkkelen for suksess. Jo enklere du klarer å nå din idealvekt, jo enklere klarer du å holde deg der.

Det er nemlig rimelig enkelt å ta et skippertak å redusere vekten med 10 kg på ett år, men å holde seg på den oppnådde vekten er betydelig verre, fordi man faller tilbake til dårlige vaner som øker vekten, sakte, men sikkert.

Selv om mange kan ha stor variasjon i matinntaket, holder vekta vår seg ofte relativt stabil innenfor noen få kilo. Denne mekanismen er regulert både av deler av hjernen, fettvevet, fordøyelsessystemet og andre systemer i kroppen. De påvirkes igjen av omgivelsene og spisevanene våre. 

Forskning.no
Slik oppnår du din idealvekt

Idealvekt er altså mer enn den vekten du trives best med, det er faktisk et fasitsvar for hver og én av oss – hvilken idealvekt vi bør ha ut i fra visse kriterier som kjønn, alder, høyde og nåværende vekt. Et regnestykke som du finner svar på med en BMI-kalkulator.

BMI

BMI står for Boddy Mass Index, og forteller deg litt om vekten din, om man er overvektig, undervektig eller har en normal vekt for sin alder, høyde og kjønn. Et nyttig verktøy for alle som ønsker å finne sin idealvekt.

En ting som er viktig å huske på når man er i januar og skal gjøre som alle andre, er å finne den framgangsmåte som passer for deg. Hva er det du vil oppnå i løpet av 2020? Kanskje er din idealvekt slik du har det i dag, kanskje er det ikke viktig for deg? Trives du med deg selv, har du kommet i mål.

Likevel kan det være smart å vite om du er overvektig eller undervektig.

God helse er så mangt, derfor er livstrivsel viktigere enn å tvinge seg selv til slankekurer man ikke makter å gjennomføre. Er man svært overvektig, bør man selvsagt ta et tak for å få bedre helse.

La din idealvekt være en pekepinne på hva du skal veie på lang sikt, om det er nødvendig å slanke seg – bruk tiden med å spise riktig, ofte og lite. Om du er i tvil hva du skal spise, kan kostrådene fra helsedirektoratet være en god veiledning.

Spise gress og drikke vann

Selvsagt bør du ikke høre på fanatikere som Gunhild Stordalen, som vil at vi bare skal spise gress og drikke vann, det tar seg aldri gjennomføre på sikt. Du skal leve, nyte, spise og kose deg, men du bør gjør det med fornuft.

Er du glad i å trene, ute eller inne, er det en fin måte å bygge kjernemuskulaturen på som er nyttig for alle. Jo sterkere du er jo mer motstandsdyktig er kroppen. Å være sterk forebygger sykdom og aldring, og et sterkt hjerte er tegn på god helse.

I følge eksperter innen ernæring, er det viktigere å spise riktig enn å trene. Skal du derimot holde vekten nede, er treningen et viktig redskap for å nå dine mål.

Vargas

Hvit måned?

Hvit måned? Du har hørt uttrykket, men vet kanskje ikke hva det betyr? Det betyr at du skal holde deg helt uten alkohol i én hel måned.

En enkel sak for alle som ikke bruker helga til å tylle i seg vin, øl, drinker og annet alkoholholdig drikke. Men litt verre for den som er vant til å ha det som en (u)vane å drikke alkohol til enhver passende anledning.

Nyttårsforsettene

Hvit måned betyr endel for helsa di og det er i den anledning vi skriver om dette tema. For du skal vel begynne et nytt og bedre liv fra 1. januar 2020 du også, som de fleste andre nordmenn?

Lest? Hvorfor selvmord?

Nyttårsforsettene holder neppe særlig lenge for noen av oss, det vet vi fra mange års forsøk, uten å kunne sette fingeren på én eneste gang det har holdt helt inn – kanskje bortsett fra røykingen, det har du sluttet med får vi håpe.

Nå finnes det snart ingen unnskyldning lengre, å forgifte kroppen sin med ren gift, burde det vært total forbud mot.

Hvit måned?

Hvit måned?

Man kan ha et mål for en bedre hverdag for sin egen helse av langt flere grunner enn bare alkohol. Men en hvit måned gjør ifølge mye med helsa og kan være en skikkelig boost for å komme ordentlig i gang. Den nye og bedre utgaven av deg selv hvor du merker faktisk fysiske endringer på kroppen.

Du sparer mye penger fordi avgiftene i Norge er store, du får mer energi, bedre søvn, bedre sexlyst. Du får renere hud og ser dermed freshere ut. Til og med håret ditt blir mer glansfullt og du reduserer vekt, og får en sterkere psyke.

Det finnes nemlig nok dokumentasjon på at alkohol herjer med nervene dine, særlig om du misbruker alkohol over tid, og du ser samtidig eldre ut enn du faktisk er. Du får bedre fordøyelse med å droppe alkoholen gjennom en hvit måned, og du får et bedre immunforsvar og et bedre blodtrykk.

Ved å ta en hvit måned senker du også kolesterol nivået i blodet, som gjør at blodet renner friere i årene, og dette hjelper hjertet til å slå lettere. Årsaken til for høyt kolesterol er at man har spist for mye sukker, fet og usunn mat, og nytt for mye alkohol og kanskje tobakk. Som er med på tette blodårene sakte, men sikkert.

Lest? Hva formidlet Vargas i året som gikk?

Du bestemmer

En hvit måned, et fornuftig og sunt kosthold forbedrer helsen raskere enn mange tror. Kombinerer man dette med rikelig med mosjon og trening, kan selv den største slasken av en latsabb – bli et nytt, sunnere og friskere menneske.

Det er faktisk kun du som bestemmer og avgjør hvordan du vil leve.

Så finnes det sikkert gode argumenter for å bruke mørketiden til å kose seg med noe rødt i glasset, foran peisen på hytta, eller sammen med gode venner. Den som vil drikke alkohol, er en mester i å finne gode grunner til å belønne seg selv med en øl eller et glass vin.

Hvorfor så jævlig seriøs livsstil i begynnelsen på et nytt år, tenker du kanskje, hvorfor går det ikke an å få ta seg en fest uten å få kjeft? Selvsagt skal man kunne feste, men må det være med tennene i tapeten og hælene i taket hver gang?

Uten alkohol

Litt moderasjon, med én skarve hvit måned, kun fire helger uten alkohol bør du vel kunne klare? Eller begynner du å bli avhengig? Styres livet ditt gjennom når du skal ta det neste glasset? Da er det all grunn til å begynne å tenke konsekvenser.

Hvit måned?

Nå når vi skriver 2020, finnes det så mange gode alternativer til alkoholholdige drikker. Enten det er øl, drinker eller vin – at det strengt tatt er direkte unødvendig å bruke penger på alkohol, om det ikke er en helt spesiell anledning.

For hvor mange ganger har du ikke blitt irritert på kollegaene dine, eller til og med sjefen. Som har blitt harmdirrende forbannet over at du takker nei til en fest? Eller at du sier nei til alkohol i forbindelse med et seminar eller en sommerfest? Slik bør det ikke være, man bør få bestemme selv hva man drikker, og når.

Det er relativt høy aksept for å være synlig beruset på sosiale arrangementer i jobbsammenheng, ifølge undersøkelsen. Mellom 30 og 50 prosent mener dette er problematisk.

ACTIS.no

Julebordet

Det er dessverre litt typisk norsk, at i sosiale sammenhenger, enten det er privat eller i business-sammenheng. Skal det alltid serveres alkohol. Tenk om du kom på julebordet, så får du beskjed om at det kun serveres alkoholfritt. Noen hadde valgt å forlate den festen, og da er man kommet for langt. Da har alkoholen fått styringen over livet ditt.

Nytt år, nye muligheter, trening, helse og kosthold kommer i første rekke for mange nordmenn, som kommer fra en desember-måned med for mye godteri, fet julemat og kanskje for mye alkoholkonsum.

Da er kanskje januar-måned perfekt, til å ta denne hvite måneden som du har snakket om og tenkt på så lenge. Kanskje har kroppen din godt av en pause fra alkoholen?

Om du velger å bestemme deg for det, vil du neppe angre.

Lykke til!

Vargas

Med mobilen som lærer, underholdningssenter og personlig trener

Med mobilen som lærer, underholdningssenter og personlig trener. Og med en mobiltelefon har du en verden av underholdning tilgjengelig i lomma. Mobilspill er populære som aldri før, og vi har fylt opp mobilen med underholdning og diverse nyttige og unyttige apper.

Vi kjenne alle til spillene Candy Crush og Pokémon Go, og de fleste har apper som Instagram, Snapchat, Pinterest, Netflix og Spotify, men hvilke andre spill og apper kan det være verdt å få med seg?

Lær deg et nytt språk

Mange tenker fra tid til annen at det hadde vært gøy å lære et nytt språk, eller friske opp tidligere kunnskaper. Kunnskap som kanskje ligger å støver bort. Problemet er gjerne at det er litt skummelt å komme i gang eller at det er for mye styr med å melde seg på et språkkurs. Er det ikke bedre å forsøke seg, igjen?

Mobilapper

Med en språkapp kan du enkelt teste ut om det å lære et språk er noe for deg. Og du kan starte språklæringen med så lite som fem minutter om dagen. Det finnes en rekke mobilapper som gjør språklæringen morsom, og de fleste er gratis med mulighet til å kjøpe mer innhold og tjenester i appen.

Noen av de mest populære appene på markedet er DuolingoMemriseBabbel og Busuu. Derfor er mobilen dette viktige verktøyet som kan brukes til så mangt. Med mobilen som lærer, underholdningssenter og personlig trener.

Noen apper fokuserer mest på enkeltord eller setninger, mens andre lar deg komme i kontakt med morsmålsbrukere. Det finnes alternativer for fullstendig nybegynnere så vel som viderekomne. 

Med mobilen som lærer, underholdningssenter og personlig trener
Foto: Duolingo by Miguel Ángel Avila Lombana via Flickr 

Spillklassikere og nye favoritter

Spilling på mobiltelefonen blir stadig mer populært, og videospillutviklere har innsett at de må følge med i tiden. Mobilen er i ferd med å bli betraktet som en seriøs spillplattform, og mange av store spilltitlene er tilgjengelige for både iOS og Andriod.

Med mobilen som lærer, underholdningssenter og personlig trener.

I dag kan du spille alt fra Super Mario Run til Fortnite på mobiltelefonen, og det er ikke lenger nødvendig å eie tradisjonelle spillkonsoller for de skikkelig gode spillopplevelsene. En annen stor favoritt blant mange er mobil casino – med en mobiltelefon har du mulighet til spille når som helst, hvor som helst.

De fleste nettcasinoer har dessuten en nettside som er optimalisert for mobilskjermer, slik at det ikke er nødvendig med en app for å spille. Mobilspill er så mye mer enn Snake, Tetris, Angry Birds og Candy Crush, men også disse er fremdeles storfavoritter blant mange. Det er ikke uten grunn at noen spill får status som klassikere.

Med mobilen som lærer, underholdningssenter og personlig trener

Trening og velvære

Mobiltelefonen kan også, ironisk nok, få deg opp av sofaen og være bra for helsa, takket være en rekke apper som fokuserer på trening, kosthold og mindfulness

Det finnes utallige apper på markedet, både gratis- og betalingsversjoner. Og som kan hjelpe deg med å oppnå en sunnere, balansert og mer aktiv livsstil. Noen krever ekstra utstyr, som for eksempel Fitbit som synkroniseres med en Fitbit-klokke, mens andre er selvstendige mobilapper.

Noen apper har som mål å hjelpe deg i gang med treningen, som for eksempel Seven – 7 minute workout. Mens andre apper tilbyr hjelp med mindfulness og søvn, deriblant Calm og Headspace. Visste du at med mobilen som lærer, underholdningssenter og personlig trener, vil du ha bedre kontroll på hverdagen?

Kanskje det frister med en liten treningsøkt etter det neste spillet?

Med mobilen som lærer, underholdningssenter og personlig trener

De fleste har med seg mobilen stort sett overalt i dag, og det finnes en app for det meste. Den fungerer som busskort, betalingsmiddel, underholdningssenter, språklærer, personlig trener og meditasjonsguide. Mobilen har rett og slett blitt en viktig og trofast følgesvenn som de færreste kan klare seg uten.

Vargas

 

Spiser du for lite? Ikke gjør det!

Spiser du for lite? Ikke gjør det! Fordi det er ikke bra for hele deg. Kroppen din trenger både næring, veske, energi og forbrenning. Alt stopper opp og hjernen din vil ikke virke helt som den skal – uten mat.

De aller fleste nordmenn vet at man blir overvektig om inntaket av mat, særlig usunn mat med for mye fett, sukker og energitetthet, som for eksempel sjokolade – blir for stort. Spiser man også for ofte og beveger seg lite. Da blir man altså sakte, men sikkert overvektig.

Lest? Bloggerne påvirker kroppshysteriet

Om dette tema er det sikkert skrevet millioner av artikler de siste tjue årene. Men hva som skjer med kroppen, om man spiser og drikker for lite, er det ikke så mange artikler om. Derfor vil vi benytte anledningen til å fortelle deg hvordan kroppen reagere med for lite næring.

Det er faktisk verre enn man skulle tro. Ja, du kan dø av det også.

Du kan klare deg en måned uten mat, men uten væskeinntak i løpet av én uke, begynner det virkelig å brenne på dass, da er du ikke i toppform, men faktisk døden nær, om du i det hele tatt har klart seg så lenge.

Dessverre er kroppspresset blant unge med på å gi gutter og jenter, unge kvinner og unge menn, spiseforstyrrelser, anoreksi og bulimi, men også overspising. I noen kretser blant særlig unge jenter, er det viktig å se så tynn ut som mulig, det er en usunn og farlig hobby.

Spiser du for lite? Ikke gjør det!

Det som skjer når kroppen ikke får nødvendig energi er at man blir trøtt og sliten, man får for lite inntak av brennstoff til kroppen, som igjen resulterer i slapphet og svimmelhet. Man blir ukonsentrert, får hodepine og vil helst bare sove.

Spiser du for lite? Ikke gjør det!

En god del unge mennesker tror at det er den rette måten å redusere vekt på, å spise så lite som mulig. Det er helt feil. Skal man redusere vekt, bør man heller spise ofte, helst hver tredje time, men da sunt og ikke for mye.

I tillegg er det alltid viktig å drikke nok, helst friskt vann. Rett fra springen.

Spiser du for lite vil kroppen utvikle seg saktere, hjernen vil ikke oppnå sitt potensial, men utvikle seg dårligere. Vitale organer vil også få problemer med å fungere normalt, fordi manglende næringsstoffer gjør at skjelettet stopper å vokse.

Tenåringsjenter skal ha normalt 2000 kalorier per dag, mens gutter kan innta 2500 kalorier om de er i vanlig aktivitet. Man skal også huske på at det ikke er skadelig å spise lite en dag eller to, det er over tid at det kan resultere i fare for helsa.

Unge mennesker skal ikke behøve slanke seg før det er snakk om betydelig overvekt. Selv da bør dette gjøres i samarbeide med lege, eller fagfolk som kan gi gode råd og veiledning for den det gjelder og foreldrene.

Ungdom spesielt, skal ha rikelig med inntak av energi gjennom dagen, fordi kroppen er i kontinuerlig utvikling. Kroppen endres gjennom å få mer av alt, større muskler, man blir høyere og normalt litt tyngre med alderen. I tillegg skal man sørge for at hele kroppen fungerer best mulig, også hjernen. Det gjør den ikke uten energi.

Lest? Følelsen etter trening …

Å spise for lite over tid, skaper ikke annet enn problemer og man blir ikke slank av å ikke spise nok. Når du spiser for lite, mister du ikke bare fett, men også muskler og vitale organer brytes sakte ned. Noe som er svært skadelig over tid.

Hvis kroppen ikke får nok energi fra inntak av det du putter i munnen, begynner kroppen din automatisk å hente energi fra muskler, fett og organer, som igjen betyr en kollaps på sikt, som er direkte livstruende.

Siden kroppen er under utvikling, særlig blant unge, skal man ikke bedrive rovdrift som slanking, eller overspising, men holde seg til en gylden regel. Spise når man er sulten og stoppe når man begynner å bli mett. Ikke la det gå for lenge mellom måltidene.

Forvirrende kostholdsråd florerer på nettet, fordi det så individuelle behov, forskjellige forutsetninger på mennesker. Det som er for deg, er ikke sikkert like bra for meg, og omvendt.

Det kommer helt an på alder, stoffskifte, helsetilstand, vekt, blodsukker, gener, aktivitetsnivå og kjønn. Ungdom trenger langt mer inntak av kalorier enn en pensjonist, fordi de unge utvikler seg og er i mer aktivitet.

Gjør det til en god vane at du tar med deg et eple eller annet som kan være en venn i nøden – om du har en hektisk hverdag. Det tar ikke mer enn et par minutter å smøre et par grove brødskiver, som du snekrer sammen før du er på vei til trening.

Gjør deg selv og kroppen din en viktig tjeneste, spis normalt, trene regelmessig og gi litt faen i hva andre måtte mene om deg og din kropp. Om du får kommentarer, be de om å passe på seg selv og ta seg en bolle.

Hva du enn gjør, ikke spis for lite, det kan skade kroppen din på sikt.

Kilde: Ung.no

Vargas

Slik går du høst og vinter i møte – best mulig!

Slik går du høst og vinter i møte – best mulig! Alle vet at den norske vinteren har endel utfordringer å by på for oss som bor her. Mye vær, svingende temperaturer, voldsomme snøbyger, regn, vind og kulde. Vi bør kanskje være forberedt på en vinter som har mye å by på.

Da bør du være mentalt sterk for å rett og slett ikke gå på en mental smell. Slik at hverdagene ikke blir for vonde, lange og vanskelig. Er du smart, begynner du allerede nå i starten av høsten og snu din mentale innstilling til det som skal komme.

Er du den typen som sliter i mørketiden, er grunnen til å lese videre – enda litt bedre. Vi vet at det blir mørkt klokka tre nordpå, og ikke så mye senere sørpå, det blir mørkt nesten hele dagen og i hvert fall halve døgnet. Men du kan faktisk nyte vinteren – ved å være mentalt innstilt på den.

Om du er av den deprimerte typen som går rett i det dypeste mørke, bare en gammel skabbete katt går over veien eller du opplever nedbør på vei til jobben, vil nok både høsten og vinteren bli en utfordring for deg. Men, vi skal forsøke å gi også deg et ørlite håp om bedre utsikter.

Lest: Ensom og usynlig?

Bare tenkt litt over hva det å tenke kan gjøre med hodet vårt. Tankene har som kjent endel kraft som kan trenes opp til å hjelpe oss i hverdagen. Du rammes av plutselig og brå sorg ved et uventet dødsfall i nære relasjoner. En person du virkelig hadde kjær er død – borte for alltid.

Du er overbevist om å gå til grunne, men ut av mørket, sakte, men sikkert finner du tilbake til livet, du begynner etterhvert å se lysere på ting, du får lyst til å leve som før. Selv om den du mistet aldri kommer tilbake, kan man trene seg selv opp til å leve med sorgen, på en konstruktiv måte. I stedet for å faktisk bli ødelagt av savn og sorg. Det er også mulig. Mennesker gjør det.

Slik går du høst og vinter i møte – best mulig!

Slik går du høst og vinter i møte – best mulig!

Smiler du til livet, smiler det tilbake. Floskler om det å leve livet etter beste evne, finnes i hopetall og du kan dem kanskje alle som én. Men, det å gripe dagen, bruke mulighetene den gir oss ved å benytte tiden godt, er både smart og lønnsomt. Å sitte på ræva og frykte at månen kanskje faller i hodet på oss, gir oss lite.

Lest? Slik holder du deg frisk!

Å lytte til selvvalgt musikk, spise gode og lange måltider med de rette folka, trene seg positiv og ha et lyst og positivt sinn, kan ikke engang vintermørket gjøre noe med. Du vinner, hver dag, om du tilbringer tiden din sammen med mennesker som gir deg god energi. Godt humør, din humor som får deg til å le ofte, gir deg også energi du kan bruke, til mer krevende oppgaver.

Da vil det for deg være en lek å skrape isete bilvinduer i januar.

Gode rutiner i hverdagen gir også viktige effekter for din mentale helse. Invester i en god kaffemaskin, gled deg til å stå opp hver morgen, bruk et par minutter under dyna før du står opp, gled deg til god kaffe, toast og ferske aviser. En ny dag med blanke ark venter på deg. Tenk etter, hva kan du få ut av denne høst- eller vinterdagen?

Å være langt nede, være deprimert og til og med suicidal, rammer flere av oss enn mange kanskje tror. Det er da det er viktig å snu den vonde og mørke spiralen til noe langt mer positivt. For den som virkelig sliter, kan det hende man bør få profesjonell hjelp, for å komme seg ut av det, for det er noen ganger umulig uten. Da er det viktig å ha gode folk rundt seg hele tiden. Mennesker man er glad i og stoler på.

600 nordmenn tar livet sitt hvert år, av ulike årsaker og tallene er stigende, særlig blant unge. Ikke alle får hjelp tidsnok, noen overlever ikke uten all verdens hjelp heller. Dessverre.

For at du skal unngå å havne i psykiske lidelser med problemer som kan ende med at du tar ditt eget liv, er vi redd for at det ikke er nok å forsøke å bruke mental trening, Yoga eller fysisk trening for å komme ut av det. Mulig må det sterkere lut til. Men for å forebygge depresjon, søvnløshet, angst og negative tanker til mørketiden – skader det ikke å forsøke å være den beste utgaven av seg selv. Enda det er lettere sagt enn gjort.

Å gjøre noe bra for andre, gir ofte en større glede enn selv å få hjelp.

Solen er kanskje borte helt til neste år, men det hjelper å være ute i frisk luft uansett. Får du enda litt høstsol, benytt hver eneste time til å være ute. Kostholdet ditt er kanskje aldri så viktig som gjennom en hard og kald, norsk vinter. Få i deg nok vitaminer gjennom et variert og riktig kosthold, med nok kjøtt og fisk. Spis gjerne sammen med andre så ofte du kan.

Du visste vel at all fysisk aktivitet er bra for helsa, men visste du at det er bra for hjernen og tankene dine også? Du får bedre søvn, bedre apetitt, bedre sexlyst, mer overskudd og mer lyst til å gjøre mer av alt. Også det som ellers kanskje er lite lystbetont.

Teen eller den gode kaffen, kan du kanskje ta alene om morgenen for å reflektere over livet og glede deg over dagene som kommer, til tross for mørket.

Plutselig er den her igjen, den deilige våren som gir håp og glede om varmere dager, grønt gress mellom bleke tær og glade barn som sprader rundt i nuet. Uten en eneste bekymrede mine.

Vær som de fleste barn. Senk skuldrene og nyt livet, det har du virkelig fortjent. Du kan overleve høsten og vinteren, men da bør du være klar for alle utfordringer du møter. Ikke nøl med å takle hver eneste negative tanke.

Vargas

Pin It on Pinterest