Gode grunner til å slette Facebook

Gode grunner til å slette Facebook. Visse du at Facebook vet mer om deg enn det din egen familie sannsynligvis gjør? Jo, du skjønner det at den amerikanske nettgiganten lagrer alle dine data og har rett og slett sin helt egen “mappe” – på hver enkelt bruker av Facebook. I hvert fall mange av de amerikanske brukerne.

Den informasjonen har Eierne med Mark Zuckerberg i spissen, solgt informasjon fra 87 millioner brukere, videre til analyseselskapet Cambridge Analytica. Det var riktig nok stort sett amerikanske Facebook-brukere. Men hva vet vi egentlig om hvordan våre bruker-profiler blir brukt? Er de trygge nok? Og hvor galt kan det være at våre meninger, bilder, statusoppdateringer og ytringer blir brukt?

Det sosiale dilemmaet

Via Netflix går det nå en dokumentar vi anbefaler alle som har, eller har vært på sosiale medier generelt, eller har en Facebook-profil. Dokumentaren heter: “Det sosiale dilemmaet” hvor tidligere ansatte i store amerikanskeide selskap, innrømmer for åpent kamera hva som faktisk foregår. Kan hende du får deg en liten oppvekker, du også. Du bør absolutt se denne filmen, du vil være litt mer forsiktig med hva du deler i sosiale medier og du vil kanskje slette din Facebook-profil.

 • Avisene The New York Times og The Observer har avdekket at Cambridge Analytica (CA) skal ha samlet inn personopplysninger om opptil 87 millioner Facebook-brukere.
 • Personopplysningene er tilgjengeliggjort av Facebook overfor tredjepartsutviklere mot betaling. Det er del av Facebooks forretningsmodell og fullstendig lovlig. Facebook selv markedsfører ikke opplysningene.

Kina styrer TikTok og tapper sannsynligvis brukerne for informasjon. Russiske hackere styrte det amerikanske valget i 2016, muligens med velsignelse, eller kanskje på ordre fra Putin. Fake News eskalerer over hele kloden via det mye omtalte internettet. Nettet, som vi liker å kalle det, er jo i utgangspunktet en av de mer moderne oppfinnelsene som er fantastisk. Om det brukes “riktig” og med positivt fortegn.

Facebook har gitt mange mennesker kontakten med andre mennesker de kanskje ikke ville hatt – uten det berømte mediumet. Men nå roper skaperne selv, en rekke sjefer i Pinterest, Facebook, Google, Twitter m.fler, et rungende varsko. De sliter med å se moralen i bruken av informasjon, og eksistensen av flere sosiale medium. Misbrukes informasjonen? Og hvordan påvirkes et barnesinn på all responsen de mottar, god som dårlig.

Det er komplekse saker som er vanskelige å forstå, men filmen “The Social Dilemma”, “Det sosiale dilemmaet“, stiller mange gode spørsmål og gir oss flere viktige svar.

Gode grunner til å slette Facebook

Klikk og oppmerksomhet

Får du den oppmerksomheten du ønsker fra dine barn om de har sin egen PC eller mobiltelefon? Eller ser du bare hårtustene av dem, fordi ansiktet er i nettbrettet, mobilen eller en eller annen skjerm du ser bare lyset av? Tenk om du som forelder hadde hatt de samme mulighetene som barn har i dag i snart 2021? Tror du ikke du, som tenåring ville ha brukt minst like mye tid på sosiale medier eller gaming?

Husk at våre barn, altså alle som kan lese og opp til 18 år, er generasjon X den første generasjonen mennesker som opplever å være barn, og samtidig ha tilgang til sin egen telefon og internett. Alle former for sosiale medier, inkludert populære TikTok, er skapt for at barna våre skal bli avhengig. Helst bruke én eller flere plattformer samtidig. Fordi det er penger å tjene for styrtrike selskap som vil tjene enda mer penger.

Gode grunner til å slette Facebook, en av dem er all den negative reklamen som påvirker unge mennesker. Så er det all informasjon som ikke er riktig, såkalt Fake News. Så er det alle de falske profilene som utgir seg for å være en person som ønsker å være din “venn.”

Barn elsker oppmerksomhet, likes, positive kommentarer og å bli anerkjent for den de faktisk. Men gjerne enda bedre enn de er i virkeligheten også – om mulig. Det ligger i menneskehetens natur å ville bli populær og ha mange gode venner fra tidlig alder. Vi er ikke i utgangspunktet født sånn, men vi er et resultat av den tiden vi lever i. Vi lærer raskt å flytte fingeren over en touch-skjerm, vi lar oss påvirke av miljøet vi vokser opp i. Og de fleste 2.klassinger i Norge har sin egen mobiltelefon. Hvorfor det?

Algoritmenes makt

Gode grunner til å slette Facebook

Algoritmene gjør vanskelig oppgaver enkle, de skiller ut elementer og legger de i kategorier for oss, som er lettere å forstå for menneske-hjerne.

Algoritme er i matematikk og databehandling en fullstendig og nøyaktig beskrivelse av fremgangsmåten for løsning av en beregningsoppgave.

Kilde: Store Norske Leksikon

Algoritmer er et vanskelig og kanskje uforståelig ord vi ikke bruker så ofte, men vi bruker dens makt hver eneste dag. Og den påvirker flere ganger daglig, den påvirker samfunnet og stadig flere eksperter stiller kritiske og moralske spørsmål. Hva skjer med mennesket og menneskets hjerne når andre tar valg på våre vegne, stadig oftere?

Foreløpig tar vi selvstendige valg, men om algoritmene får styre alle valg vi tar, vil vi til slutt ikke makte å tenke selv. Teknologien har overtatt. Det er åpenbart ikke ønskelig. Gode grunner til å slette Facebook – én av de viktigste er hvor mye tid sosiale medier stjeler av livet ditt.

Algoritmer har blitt så integrert i hverdagen at vi knapt merker det. Nyhetsstrømmen på Facebook, søkeresultater fra Google, anbefalinger på Netflix eller Amazon, aksjehandel, miljøovervåkning eller militære droner – alle er de styrt av algoritmer.

Kilde: kunnskap.kristiania.no

Sosiale medier

Lukkede nettverk finnes i sosiale medier, ikke bare på Facebook, men Snapchat har også mange. Er du helt sikker på at din sønn eller datter ikke har en slik profil? “Det mørke nettet” er en annen del av internettet vi ikke ønsker at våre kjære skal innom. Hva vet du som forelder, egentlig? Visste du at gutter og jenter, også de under ti år, kommuniserer med likesinnede om hvordan man skal ta sitt eget liv?

Unge jenter, men også gutter blir nedstemte, deprimerte, får angst og vil ikke leve lenger. Det er for mye å håndtere for et barnesinn. Årsaken i mange tilfeller kan knyttes direkte til bruken og avhengigheten av sosiale medier. Ifølge de som har vært med på å skape de største og rikeste selskapene på kloden, er det bevisste holdninger fra de fleste. Å skape enorm interesse uten å se på konsekvensene.

Av alle de selskapene i verden med størst økning i profitt, står et teknologiselskap bak de fleste.

Gode grunner til å slette Facebook og hvis barnet ditt er skadelidende av det å bli avhengig av sosiale medier. Er du villig til å ta kampen for ham eller henne? De bør slippe å stå i dette marerittet alene. De har jo ikke bedt om dette, de unge. Å få servert et verktøy i fanget, som de ikke kjenner konsekvensene av å bruke for ofte.

Hvorfor tror du Donald Trump herjer på Twitter? Fordi han kan skrive akkurat hva han vil, til alle sine mange millioner følgere. Uten sensur. Han kan spre Fake News til verden uten at noen kan løfte en finger. Dessverre er det fortsatt mange, særlig amerikanske velgere som tror på ham. Hvorfor tror du terrornettverket IS halshugger sine ofre og publiserer det via Facebook eller YouTube? For å spre sitt skremmende budskap til verden.

Falske profiler

Via internett blir millioner av mennesker lurt hver eneste dag. Falske profiler florerer over alt. Dessverre kan det være ditt eller mitt barn som er neste offer, de kan bli lurt i en felle og ranet, voldtatt eller drept. Det er virkeligheten for mange barn, heldigvis ikke så ofte i Norge, ennå.

Du har hørt om mennesker som har forsøkt å finne kjærligheten via internettet, men heller blitt lurt for alle sparepengene sine? De er ikke alene, men veldig mange med samme skjebne i Norge. Om du visste hvor enkelt det er å svindle andre for penger, ville du kanskje ikke laget den profilen på en sjekke-side? Å lage et falskt bilde av et ansikt som ikke engang eksisterer, tar bare noen få minutter. Algoritmene gjør jobben for den som ønsker det.

Gode grunner til å slette Facebook – for å ikke la teknologien ta fullstendig styringer over livene våre.

Falske profiler en én ting, og alvorlig nok for den som rammes, selvsagt. Men tenk deg den tanken, den dagen det kommer melding om at 3. verdenskrig er i gang, Ballistiske missiler er på vei fra Russland mot USA. USA svarer sekunder etterpå og verden står i brann, og Armageddon er i gang. Problemet for oss alle er at denne meldingen – var Fake News.

Vargas

Hvem vinner det amerikanske president-valget?

Hvem vinner det amerikanske president-valget? 3. november skjer det viktigste presidentvalget i USA – noen gang. Dessverre vil ikke resultatet bli kjent før etter flere dager, fordi det tar lang tid å få telt alle post-stemmene. Amerikanerne vet om viktigheten av dette valget. Som står mellom den sittende presidenten, republikaneren, Donald Trump og utfordreren, demokraten, Joe Biden. Derfor velger mange å gå til postkontoret og sender sin stemme via post. Hvem vinner det amerikanske president-valget?

Donald Trump

Kanskje fordi Russland maktet å vippe Trump til seier og fikk ham med det inn i det Hvite Hus. Ved å hacke valget via å infisere programvare brukt til avstemming, mellom Trump og Hillary Clinton ved presidentvalget i 2016. Derfor er Trump rasende for at det er tillatt å bruke poststemmer i dette valget. Når det er sagt, har Trump også påstått at han slett ikke aksepterer å tape valget. Han vil nekte å forlate sin post. Noe som kan ende med en langvarig rettssak. Vi er dermed ikke kvitt Trump, enda Biden vinner med god margin, på aldri så lenge. Dessverre.

De åtte statene som blir viktigst er Arizona, Florida, Georgia, Michigan, Minnesota, North Carolina, Pennsylvania og Wisconsin – og Biden leder i alle bortsett fra en av disse statene, ifølge nettstedet Politico. Totalt er det 50 stater i USA.

Kilde: E24.no

Men hva om Donald klarer det mange forventer av ham, å vinne valget på ny? Kan verden tåle fire lang år med Donald Trump som president i USA? Kan verden tåle å ha en så mektig leder som gir så grundig faen i hva ekspertene rundt ham anbefaler presidenten å gjøre?

En president som gir faen i om han selv gjør andre dødelige syke, eller ikke bryr seg om at 125.000 landsmenn allerede har mistet livet grunnet Covid-19? Selv tror Trump han er udødelig – noe han åpenbart slett ikke er. Hvem vinner det amerikanske president-valget?

Trump får kritikk fra sine egne også. Det er nemlig en pågående kampanje fra en rekke mektige republikanske politikere. Som har offentlig gått ut med støtte til demokraten, Joe Biden. Noe som åpenbart er svært oppsiktsvekkende, til og med for å være i USA. Med all tydelighet viser Donald Trump med sine holdninger, løgner og manglende evne til å styre USA. At han er uskikket til å være president, og har vært det i fire lange år.

Du trenger ikke være amerikaner for å mene noe om det, du behøver verken å være republikaner eller demokrat heller.

Klovnen

Mange nordmenn sliter med å forstå amerikanere generelt og enda litt mindre av amerikansk politikk. All den tid det finnes så mange velgere som faktisk er villig til å la den psykisk ustabile klovnen, Donald Trump – sitte ved makten. Hvordan det er mulig er faktisk vanskelig å forstå. Hvem som skal ta over, er det nok mange som spør seg også. Hvem kan berge den synkende skuta, USA? Hvem vinner det amerikanske president-valget?

Lest? Donald Trum trenger nok en klem

Når tiden er ute for Trump, vil alle likene ramle ut av skapet. Sannheten vil komme for en dag hvordan presidenten styrte landet. Verdens mektigste stormakt er under hans administrasjon på god vei ut i et helvete som vil ta flere liv. Pandemien herjer fortsatt og det er ikke umulig at vi ser en ny borgerkrig på trappene.

Klovnen i det Hvite Hus lukker øynene for alle problemene. Han lukker øynene for alle utfordringene som landet er i per dato.

Trump står på en ny scene hver dag fram til 3. november og skryter uhemmet av hvor fantastisk han er som president. Når sannheten er en annen. Han har sviktet så ettertrykkelig at han burde ha vært buret inne. Trump har kostet tusenvis av amerikanere livet. På sin udugelighet som president.

Hvem vinner det amerikanske president-valget? Er det egentlig noen alternativ?

Hvem vinner det amerikanske president-valget?

Joe Biden

Barak Obama valgte Joe Biden som sin visepresident, noe han takket ja til og som han utførte på en utsøkt måte. 8 år som visepresident gir et greit grunnlag som president, men Joe Biden har blitt en voksen mann. Han er 3 år eldre enn Trump, blir 78 før han blir innsatt som verdens mektigste mann. Det behøver ikke være noe problem i den første fireårsperioden. Men før eller siden kan alderen spille en rolle, derfor har Biden valgt en betydelig yngre visepresident i Kamala Harris som er 56 år, 20. oktober.

Utfordringen for Joe Biden, og for såvidt for Trump, er ikke hvor mange stemmer man får, men hvor disse kommer fra. For 4 år siden, vant Clinton med 3 millioner stemmer, men det hjalp ikke fordi det var vippestatene som avgjorde, med hjelp av Vladimir Putin. Og som gjorde Trump til president. Hva tror du? Hvem vinner det amerikanske president-valget?

Fordelen med Joe Biden som president er at han er politiker og ikke en løs kanon på dekk som Trump. Donald er en forretningsmann som forsøker å være politiker. Derfor kan alt skje når presidenten åpner kjeften og lirer av seg usannheter og konspirasjonsteorier kun bare presidenten kan komme på å si. Løgner blir avløst av nye løgner, der Donald Trump er så desperat for å bli gjenvalgt, at han er villig til å gjøre – hva som helst.

Joe Biden er demokrat, han tenker litt mer som oss nordmenn. Han forstår viktigheten av å være brobygger, han lytter til sine rådgivere, til sine fiender og vet hva som skal til for å slokke branner som kan bli farlig både for USA og verden forøvrig. Biden tenker som en politiker og handler deretter. Mens Donald Trump spyler mer bensin på alle bål han finner, men har for sent oppdaget at han befinner seg midt i flammehavet selv. Tiden ser ut til å renne ut i sanden for den kontroversielle forretningsmannen. Heldigvis.

Hvem vinner det amerikanske president-valget?
Kamala Harris og Joe Biden jakter makten Foto: NBC. News

Kamala Harris

Kamala Devi Harris kan bli en langt viktigere visepresident enn noen andre før henne. hun kan også bli bli historisk på mange måter. Fordi hun kan bli USA første kvinnelige president, men kan også bli den første fargede kvinnelige presidenten. Om Biden trekker seg etter første periode, og Harris ønsker å bli demokratens presidentkandidat. Kamala Harris er allerede historisk ved å nå være tidenes første afroamerikanske og asiatisk-amerikanske visepresident.

Hvem vinner det amerikanske president-valget? Bør ikke sunn fornuft seire i konservative og dobbeltmoralske USA?

Kamala Harris er en tungt utdannet advokat fra Howard Universitetet i Washington, og har senere vært senator i hovedstaden. Harris stilte selv som demokratenes presidentkandidat og sloss tidligere om vervet med Joe Biden. Hun har sågar fått kritikk for måten hun forsøkte å sverte sin konkurrent med usannheter på. Men 3. desember 2019 valgte hun trekke sitt kandidatur og takket senere ja til å være Joe Bidens visepresident.

Kamala Harris vil hjelpe Joe Biden å hente stemmer fra de fleste minoritetsgrupper, afroamerikanere og fargede i USA. Donald Trump har åpnet kjeften og sagt for mye for lenge, særlig om raseskille som har herjet i form av “Black Live Matters“-bevegelsen. Som ble en konsekvens etter politivold-saken mot George Floyd, som døde etter å ha blitt mishandlet av hvite, amerikanske politimenn.

Vi tar med at Donald Trump vil ha med seg sin visepresident, Mike Pence, om han vinner valget mot Biden.

Vargas

Slik må vi leve med Pandemien

Slik må vi leve med Pandemien i uoverskuelig framtid. Helt til en godkjent vaksine er tilgjengelig for alle. Vi må tåle å holde avstand, den berømte meteren er kommet for å bli – enn så lenge. Enda hvor mye vi ønsker å gi hverandre en velfortjent klem.

Det samme er frasene om å holde seg hjemme om vi har symptomer på en forkjølelse eller har feber. Og vi må vaske hender regelmessig med varmt vann og såpe, også med Antibac når vi er på farten.

Vaksinene kommer

Det er selvsagt aller viktigst å holde seg smittefri, men det usynlige viruset, Covid-19 er usynlig og kan i realiteten finnes over alt du ferdes. Også utendørs. Det er det viktig å huske på. Men å snart en fullgod vaksine er tilgjengelig, vil det bli en langt mer normalisert tilstand – for alle. Vi må bare ta vare på hverandre fram til da. Vaksinene kommer, de, men vi vet ikke akkurat når. Kanskje allerede i førstekvartal av 2021.

Vi kommer til å fly betydelige mindre. Vi kommer til å bli værende hjemme på hjemmekontor og ellers reise innenlands på ferie, både sommer som vinter. Vi kommer til å saumfare alle strømmetjenestene. I den anledning ønsker vi å gjøre dere oppmerksom på den aller beste, særlig om dere har barn i huset, nemlig Disney+. En app for hele familien, men mest for de unge.

Mange sliter av ulike årsaker i disse underlige tider. Snart ser vi rart på alle som reiser kollektivt, uten munnbind. Eller reiser kollektivt over hode. Snart ser vi rart på alle som nyser eller hoster i vår nærhet. Snart tør vi ikke nærme oss andre mennesker vi ikke kjenner. Snart holder vi oss kun innendørs, så lenge ingen vaksine er tilgjengelig. Bak lukkede gardiner og låste dører. Slik må vi leve med Pandemien i Norge. En god stund til.

Alkohol til kl 03:00

Julebordene blir avlyst over hele landet, men smitten sprer seg fortsatt, særlig i Oslo.

Allikevel har regjeringen valgt å åpne opp nattklubbene og alkoholserveringen til kl 03:00 fra mandag 12. oktober. Det er både dumt og farlig. Her spiller regjeringen russisk rullet med innbyggernes helse. Ved å ta store sjanser. Hvem går forresten på nattklubb? På en mandag? I oktober?

Slik må vi leve med Pandemien

Alle vet at alkohol og sosiale lag påvirker folks oppførsel, da må faktisk lovene tilrettelegges slik at folk beskyttes mot seg selv og sine egne handlinger. Eller mangelen på sådan. Folk flest tenker ikke på smittefaren når de drikker nok. Dessverre.

Selvsagt trenger folk flest å komme seg ut av huset, være sosiale med venner og i jobb-sammenheng. Men er det så smart å gjøre dette etter midnatt? Burde ikke loven om skjenkestopp ved midnatt blitt opprettholdt?

Selvsagt skal hver og én av oss ta ansvar for egne handlinger, men det er det samme som å be folk å la være å spise for mye usunn mat, fordi man blir overvektig. Halve Norge består av en befolkning med tjukkaser – like fullt. Folk røyker enda de vet at det forkorter livet med mange år.

Derfor må vi beskyttes mot våre egne naive handlinger. Slik må vi leve med Pandemien i uoverskuelig framtid, til vi klarer å stoppe svineriet.

Kunnskapen øker

Heldigvis øker kunnskapen hos fagfolk verden over. Det jobbes på spreng over alt – for å finne den riktige vaksinen.

Covid-19 kommer så vidt vi vet fra flaggermus. Om andre typer virus kan komme fra andre typer dyr, letes det etter med lys og lykte. Se for deg om et enda farligere virus slippes i etterkant av denne pandemien. Det kan bety en enda større humanitær katastrofe, som i all sin gru kan bli slutten på – menneskeheten. Selvsagt er det utenkelig per i dag, men glem ikke at Covid-19 Pandemien, som vi står midt oppe i nå, på langt nær er over. Vi vet ikke slutten på denne katastrofen ennå.

Får vi da et scenario at et enda mer smittefarlig og dødelig virus kommer, før den første Pandemien er over – vil det være en katastrofe vi kanskje ikke kan makte å stoppe. Vi fryktet store smittetall i Norge, men til tross for økt smitte nå, er det kun 275 døde siden mars. Slik må vi leve med Pandemien, enn så lenge, men husk – dette kan gå bra. Du må bare ta dine egne forhåndsregler.

Slik må vi leve med Pandemien

Per dato er det 218.659 døde i USA, grunnet Trumps håndtering av spredningen. 107.471 døde i India, 149,692 i Brasil, 42.679 døde i Storbritannia, 32.929 døde i Spania. Italia har 36.000 døde, Russland har 22.000 døde. Colombia 27.500 og Peru har 33.158 døde. Totalt 1.074.000 i verden. Det sier ser selv at dette er dramatisk, skremmende og uvirkelig. Husk at dette er tall som startet opp for kun ti måneder siden. I Norge kom det første dødsfallet i mars, men i flere andre land – lenge før.

Gode råd

Du klarer deg kanskje fint under de rådende forhold, men vi ønsker å gi våre kloke lesere gode råd på veien til mer normale dager. Lytt til fagfolk. Ikke mal fanden på veggen. Å bekymre seg helt uten grunn, gjør deg deprimert og du havner til slutt i en vond sirkel.

Sett av et bestemt tidspunkt til å bekymre deg. La tankene fare om alt du er bekymret for i 30 minutter. Deretter sperrer du av de negative tankene, og venter til neste dag, til samme tidspunkt. Før du bruker ny 30 minutter på å bekymre deg. For det er nemlig utrolig dårlig bruk av energi og tankevirksomhet – å bekymre seg unødig.

Lær deg et nytt håndverk. Lær deg å strikke. Visste du at det finnes strikkeforeninger, klubber og lag like i nærheten av deg? Siden du må stort sett holde deg innendørs, resten av året, resten av vinteren og langt ut på våren 2021 – hvorfor ikke gi det et forsøk? Eller hva med hekling, brodering, keramikk eller tegning eller maling?

Hjemmekontoret er kommet for å bli. Det får så få som mulig ut i trafikkbildet og som reisende i kollektivtrafikken. Du bør gjøre det beste ut av ditt eget hjemmekontor. Kjøp en god stol, ha nok hjelpemidler og de samme “godene” som du har på jobben – send regningen til arbeidsgiveren. Du har sannsynligvis rett på mange frynsegoder i denne rare tiden.

Ta vare på deg selv. Både fysisk og psykisk. Løp, gå eller sykle, gjerne med én eller flere gode venner.

All forskning viser at fysisk aktivitet er bra for hele deg. Bak en kake, gjør kjøkkenet til det beste rommet i huset. Tenn lys, tenk gode tanker og vær en ressurs for alle rundt deg. Ikke gå og klage eller hakke på andre. Det gjør bare vondt verre. Å gjøre hyggelige ting med familien gjør at tiden også går fortere. La høst- og vintermørket bli en venn, framfor en fiende.

Slik må vi leve med Pandemien – men det vil gå bra til slutt. Bare vi overlever.

Vargas

Hold deg hjemme – ikke gå ut!

Hold deg hjemme – ikke gå ut! Er oppfordringen fra helsemyndighetene og må du ut av huset, vær på vakt og bruk munnbind. Viruset Covid-19 er der ute. Du kan bli smittet, du kan bli alvorlig syk og du kan dø av det. Du bør vite konsekvensene nå, etter et halvt år med delvis nedstengning og lockdown.

Hjemmekontor, stengte skoler og faenskap. Hold deg hjemme – ikke gå ut! Om du har livet kjært.

Det er for tidlig å si at Norge har sluppet meget billig unna pandemien, vi står fortsatt midt oppe i elendigheten. Det er smittespredning over store deler av landet fortsatt. Du er ikke utenfor fare. På offentlig transport, i butikken og hos tante Beate – smitten er der ute. Vil du ikke ta noen sjanser så ta dine forhåndsregler. Hold deg hjemme – ikke gå ut!

Lest? Hjemmekontor – ikke bare enkelt å gjennomføre!

Utfordring

Hvordan gjør man det på lang sikt? Å holde ungene hjemme etter skolen, ikke la de få gå på kino, ikke la de være sammen med venner og leke ute? Selvsagt skal man ikke holde ungene innendørs, det er ikke mulig å ikke la ungene leve et tilnærmet normalt liv. Man må bare ta de nødvendige forhåndsregler.

Vaske hender, huske på meteren, sosial distanse og holde seg hjemme når man har symptomer. Slik må vi dessverre leve lenge. Med trusselen om en lang og smertefull sykdomstilværelse med frykt for døden til slutt. Utfordringen er lik for oss alle, om vi heter Jørgen Hattemaker eller Erna Solberg. Vi vet ikke hvor syke vi blir, om vi skulle bli smittet. Og vi vet ikke hvem som dør. Hold deg hjemme – ikke gå ut!

Det vi vet er at eldre blir sykere og de med kroniske sykdommer kan bli sykere og dø, i langt større grad enn normalt friske mennesker. Av de fleste som døde i Norge, de tre første månedene etter 12. mars, hadde de fleste andre underliggende sykdommer. Det er i utgangspunktet godt nytt, all den tid det er en tragedie for alle som mistet sine kjære. Man vet også at yngre mennesker uten underliggende sykdom har dødd av viruset. Forskerne jobber på spreng for å finne ut svar på hvorfor.

Utenriksdepartementet (UD) fraråder alle utenlandsreiser som ikke er strengt nødvendig. Dette globale reiserådet fra UD gjelder fram til 1. oktober 2020. Det er gjort unntak for reiserådet for land og regioner i Norden og land i EØS/Schengen-området med tilstrekkelig lav smitte (såkalte gule land/områder). Reise til gule land fører ikke til karanteneplikt. Allikevel bør ikke unntaket fra Utenriksdepartementets fraråding anses som en oppfordring til å reise utenlands. Regjeringen anbefaler alle å vurdere om en eventuell utenlandsreise er nødvendig.

HelseNorge.no
Hold deg hjemme – ikke gå ut!

Skremmende tall

Du og vi, og mange med oss, hadde nok tatt til tårene i ren og skjær forskrekkelse om vi hadde fått denne beskjeden i fjor høst: I 2020 skal 1,5 millioner mennesker dø av et dødelig virus med utspring fra Kina. Det finnes ingen vaksine og de fleste som blir smittet vil få store langvarige smerter.

Tallene nærmer seg i slutten av september, 970.000 døde, 31.900.000 smittede og de fleste tilfeller i USA, India og Brasil. Land som ikke har tatt trusselen alvorlig nok, med stor befolkningstetthet og dårlige håndtering av pandemien – når den først kom.

Lest? Kommer du til å bruke munnbind?

Donald Trump og USA

Donald Trump burde helt åpenbart ha blitt stilt til ansvar for manglende handlinger når pandemien spredte seg i mars. Trump fortalte det amerikanske folket via media, at viruset ville gå over av seg selv, “slapp av folkens, dette er som en hvilken som helst forkjølelse”. Senere, når pandemien var på sitt verste og New York alene hadde 3000 døde per dag, anbefalte presidenten at det hjalp å sprøyte desinfiserende væske inn i kroppen. Enda flere døde, fordi de valgte å høre på presidentens råd.

Foreløpig er 205.000 amerikanere døde av Covid-19 og flere vil det bli. Svært mange av disse er døde grunnet presidentens manglende ansvar. Alt er som kjent mulig i USA, det betyr også at president Donald Trump kan bli gjenvalgt for fire nye år. Alene en direkte trussel mot verdensfreden. Det er all grunn til å frykte gjenvalg av presidenten, selv for oss i Norge.

Heldigvis vet vi nå at mange blir helt friske igjen, men det er mange som har kommet med skrekk-scenario om hvor syke de var når sykdommen sto på som verst. Det er derfor svært viktig å unngå å bli smittet – fortsatt. Høre på helsemyndighetene. Hold deg hjemme – ikke gå ut! Om du ikke må.

Samfunn i endring

På pluss-siden må vi ta med at store deler av verden er god på et par vesentlige ting – når en slik pandemi rammer kloden.

Til tross for svært mange døde, vil samfunnet overleve denne trusselen. Vi er gode på å skaffe til veie de nødvendige ressursene som gjør at færre dør. Vi kan velge å gjøre som svenskene, la så mange som mulig bli smittet og dermed bli immune, til tross for at mange særlig eldre og kronisk syke vil dø. Eller vi kan gjøre det vi har gjort i mange måneder allerede her hjemme. Høre etter på helsemyndighetenes råd. Hold deg hjemme – ikke gå ut!

Vaksiner er under utarbeidelse, og i løpet av 2021 vil mange kunne få denne vaksinen som gir garantier mot Covid-19 viruset. Samfunnet er i endring slik vi lever i dag. Vi må fortsette i uoverskuelig framtid å vaske hender, holde sosial distanse og ikke gå ut med infeksjon eller feber i kroppen. Samtidig vil testing av potensielt syke mennesker fortsette med uforminsket styrke. Det er isolert sett en gunstig måte å stanse smitte på.

Jobbe hjemmefra

At vi reiser sjeldnere med kollektivtrafikk og heller jobber mer hjemmefra – er nok kommet for å bli. At vi også reiser mindre grunnet stengte grenser er nok en forbigående problemstilling, men det er med på å sinke spredning. Endringene i samfunnet er ofte til det bedre, når man tvinges til å gjøre grep grunnet alvorlige trusler mot menneskeheten.

At deler av lokalsamfunnet til slutt må stenges ned, skoler stenges, der barna må holdes hjemme i en periode på ti dager av gangen, må vi også tåle. Vi må rett og slett være mer handlekraftig og dra lasset sammen – for å unngå smitten. At det vil få økonomiske utfordringer for den enkelte, for kommuner og landet i sin helhet – vet vi allerede. Det er myndighetenes ansvar at landet ikke kollapser. Så langt ser det ut til å gå greit. Norge har som kjent ‘pææng’ på bok. Bare NAV får ut fingeren nå, så.

Når alarmen går der du bor er – det nok en gang ditt ansvar å gjøre det eneste riktige. Hold deg hjemme – ikke gå ut!

Vargas

Viruset ville utslettet menneskeheten

Viruset ville utslettet menneskeheten om det kom for hundre år siden. Covid-19 har tatt livet av 760.000 mennesker på få måneder. Pandemien som har endret vår felles levemåte, som gjør at myndighetene nå anbefaler oss å gå med munnbind. På offentlig sted der det ferdes mange.

Viruset har kunne utslettet menneskeheten om det kom for hundre år siden.

Vår kunnskap om virus, pandemier og globale farer som Ebola, og lignende, har gjort at mange mennesker som rammes av Coroanviruset, overlever. Det er dog en forskjell også i vår moderne levetid i det 21. århundre at pandemien har ulike utsalg.

I fattige land er det dårligere med verneutstyr, færre helsearbeidere og dårligere utstyr på sykehusene. Viruset ville utslettet menneskeheten om det ble spredt i en tid vi ikke har den kunnskapen vi besitter i dag.

Lest? Kommer du til å bruke munnbind?

Hundre år senere

I disse fattige delene av verden bor mennesker trangt og lever tett sammen, som gjør at smitten brer seg raskere. Om pandemien av Covid-19 hadde oppstått i 1920, ville store deler av verden sett annerledes ut. En pandemi lik den vi har i dag, kunne ha slettet alt mulig eksisterende liv på kloden. Årsak: Manglende kunnskap.

Fordi vi ikke hadde hatt kunnskap eller ressurser nok til å stå i mot spredningen av det dødelige viruset.

Nå. Hundre år senere, dør det fortsatt mange, men de aller fleste som blir smittet, blir kun syk, men overlever. Noen får faktisk ikke særlig symptomer, mens andre dør etter kort tid.

At regjeringen valgte å åpne grensene har gjort at Norge får økt smittespredning i lang tid. Men det betyr foreløpig ikke at vi får svenske tilstander i Norge. Sverige ser ut til å ha gjort det meste feil, dermed har 6000 svensker mistet livet, mot Norges 270.

Viruset ville utslettet menneskeheten

Vaksine

Eksperter over hele kloden jobber på spreng med å lage en god nok vaksine mot Covid-19. Så langt har det ikke lykkes for noen nasjoner å produsere noe som kan brukes for å redde liv. Men i starten av 2021, bør det være vaksiner tilgjengelig, som berger liv.

Allerede syv måneder etter pandemien ble oppdaget, har vi langt mer kunnskap om virusets virkning og spredning. Vi vet at det er mange som har underliggende sykdommer som rammes verst. Overvekt, lungesykdom, eldre og kronisk syke med luftveissykdom rammes verst.

Vi vet også at flere menn enn kvinner dør av viruset og vi vet at det hjelper å vaske hender ofte og holde avstand til andre. Viruset ville utslettet menneskeheten om det kom for hundre år siden.

Av de som hittil er registrert smittet av covid-19 i Norge, er det nå omtrent like mange kvinner som menn.Men hele 75 prosent er menn av de som har blitt innlagt på intensivavdeling på sykehus. Gjennomsnittsalderen på disse er 61 år.

Forskning.no

USA i ferd med å kollapse

Donald Trump gav uttrykk for at pandemien ville gå over av seg selv, og tok ingen nevneverdige tiltak for å stoppe virusets spredninger i USA. Presidentens dumskap og ignorante holdning har tatt livet av 168.000 amerikanere.

Like fullt kan den sittende presidenten vinne valget 3. november og bli sittende som president i fire nye år. Det sier litt om amerikanerne. At viruset fortsetter å spre seg til nye byer og regioner i USA, forteller oss at myndighetene ikke har kontroll ennå.

USA er i ferd med å kollapse under Donald Trump. Fordi presidenten motarbeider sin egen stab og rådgivere, og har blitt utskjelt av sine egne i republikanernes rekker. Så langt har misnøyen kommet mot Trump, at republikanerne har startet sitt eget korstog mot presidenten. The Lincoln Project, som kan være med på å felle Trump i kampen mot Joe Biden.

Smitten øker i Norge

Da Norge åpnet grensene til utlandet, reiste mange til syden. Det var en tabbe av regjeringen og det var en tabbe av de som valgte å reise. Det som dog bør sees på som den største tabben, var å åpne grensen fra såkalte røde soner. Land med ukontrollerte mengder med mennesker som kunne spre smitte – fikk reie til Norge.

Det ser vi konsekvensene av i dag. Smitten sprer seg mer enn noen gang. Nå innfører regjeringen anbefalt bruk av munnbind, i et desperat forsøk på å stoppe smitten. De fleste vet hvordan dette har gått i land med mye smitte. Flere har blitt syke, fordi feil bruk av munnbind, gjør at du blir eksponert av viruset. Framfor å forhindre smitte.

Smitten øker i Norge og vi vet ikke konsekvensene av den økte smitten nå. Helseminister, Bent Høie sa på en pressekonferanse nylig. At Norge kan bli stengt ned på ny, som i mars, om ikke smitten stopper opp og myndighetene ikke får kontroll. Da vil det kunne bli en nedstengning som varer til langt ut i 2021.

Det er det ingen oppegående mennesker som ønsker seg. Viruset ville utslettet menneskeheten om det ble oppdaget som en pest for hundre år siden.

Ekspertene hevder at langt farligere virus enn Covid-19, kan bli en ekstrem utfordring i årene som kommer …

Kilde: Folkehelseinstituttet

Vargas

Verdens rikeste øker formuen grunnet pandemien

Verdens rikeste øker formuen grunnet pandemien – hver eneste dag. Jeff Bezos håver inn enorme summer på at mennesker over hele kloden sitter mer hjemme grunnet Covid-19. Hva kunne du ha gjort med en formue på 140 milliarder dollar?

Selskapet Amazon er et amerikansk IT selskap som driver elektronisk handel over internett. Som norske Finn.no, bare svært mye større. Jeff Bezos (56) er grunnleggeren som i flere år har tjent enorme beløp på at mennesker har valgt å handle hjemmefra. Da viruset spredt seg og verden stengt ned – gikk omsetning rett til værs.

Lest? Slik varer pengene gjennom sommerferien

Siden vi ble kjent med viruset har Amazon økt omsetningen med 57 prosent. Amazon har nemlig revolusjonert netthandelen og gjort denne industrien til en av de mest lønnsomme markedene i verden. Her hjemme øker også handelen via nett, men det er ikke like store summer i sving som i USA. Selskapet Amazon tjener penger på en global omsetning.

Omsetningen øker

Jeff Bezos og selskapet hans gjør gode penger på verdens største humanitære katastrofe, ved å sende alle typer mulige varer til mer enn hundre land. Amazon sender elektronikk, klær, ansiktsmasker, sko, klokker, sminke, kjøkkenutstyr og kontorrekvisita til alle verdenshjørner. Verdens rikeste øker formuen grunnet pandemien.

Tallenes tale for andre kvartal for digre Amazon er deilig lesning for styrtrike Jeff Bezos.

Pengenebingen blir større for hver time av dagen. Nettsalget økte med 40 prosent på årets to første kvartaler, fra 2019 til 2020. Fra $63 milliarder til $89 milliarder. Legger vi til grunn at dollaren ligger på 9 mot norske kroner, forstår de fleste at det er betydelige beløp i sving.

Verdens rikeste øker formuen grunnet pandemien

Verdens rikeste øker formuen grunnet pandemien og vil fortsette å tjene enda mer, all den tid pandemien er her. Ingen vet resultatet av Coroanvirusets spredninger, en “bølge to” ser ut til å være i gang. Det gjør Amazon som selskap enda større og Jeff Bezos enda rikere.

Nordmenn og Lotto

Vi nordmenn er kanskje kjent for å være glad i penger, men vi er litt mer glad i veldig mye penger. Vi ser for oss telefonsamtalen med Norsk Tipping og hva vi skal gjøre, hva vi skal kjøpe og hvem vi skal dele formuen med – den dagen vi vinner den store Lotto-potten.

Kjenner du deg igjen?

Det er selvsagt naturlig å tenke ut over hva vi faktisk har i banken, fordi mye penger gir så store muligheter, men også frihet. Frihet til å gjøre hva vi egentlig vil i livet. Reise, investere, gi vekk, gjøre andre glad, gjøre seg selv lykkelig gjennom å investere i det man har tro på. Flytte til drømmeboligen, kjøpe drømmebilen, og flytte sammen med drømmemannen – eventuelt drømmekvinnen.

For de fleste blir det dessverre med drømmen. Men det er heldigvis gratis – det å drømme.

Verdens rikeste øker formuen grunnet pandemien, fordi folk flest, verden over – er livredd Coronaviruset og holder seg hjemme. Forståelig nok. Og handler på nettet, fra sofaen.

Private problemer

Jeff Bezos er verdens rikeste mann, men garantert ikke verdens lykkeligst av den grunn. Han har alt han behøver og vell så det. Han har digre luksusboliger, flere biler og sannsynligvis privatfly. Men 56-åringen er også skilt, han har også fått en nakenbilder-sak i fanget, kanskje har han også andre bekymringer når han kryper inn i silkelakene sine.

Verdens rikeste øker formuen grunnet pandemien
Jeff Bezos er verdens rikeste mann med god margin Foto: Wikipedia.org

Selvsagt medfører den endel utfordringer å ha uhorvelig mye penger. Da Jeff skilte seg fra kona, forfatteren MacKenzie Tuttle i januar i fjor, gav han fra seg 25 prosent av aksjene i Amazon, til en verdi av pene 35,6 milliarder dollar. Snilt. Men i det øyeblikket skilsmissen ble kjent, fikk rikingen vite at tabloidavisen National Enquirer, hadde mottatt pikante bilder. Sent fra hans elskerinne, Lauren Sanchez. Kjedelig.

Uansett problemer, utfordringer, trusler og motgang. Har du en formue på billioner av kroner, har du råd til å kjøpe deg god støtte gjennom knallgode advokater. Selvsagt bør Jeff Bezos og hans like, forretningsmenn og kvinner som tjener mye penger, holde seg til lovverket. Det betyr som kjent ikke at man aldri møter på vanskeligheter, enten profesjonelt eller privat.

I ÅR 2000 startet Bezos romfarts-selskapet Blue Origin. Jeffrey Jorgensen, som han er døpt, ble født i New Mexico, i samme by der verdens beste TV-serie, Breaking Bad er spilt inn, nemlig Albuquerque. Og Bezos har en rolle i Star Trek Beyond.

Alle piler peker oppover for verdens rikeste mann som øker formuen grunnet pandemien. Men lykke kan ikke kjøpes for penger. Eller? Kan det kanskje det?

Vargas

Verdens mektigste narsissist – farlig for verden

Verdens mektigste narsissist – farlig for verden, ikke bare for USA. Selvsagt er det nok engang Donald Trump vi må snakke litt om her. Mannen med kofferten som styrer verdens mektigste ATOM-Arsenal, skriver og sier så mye rart – at det rokker ved verdensfreden. Vi har ingen medisinsk bakgrunn for å gi presidenten en diagnose, men vi leser hva mennesker som har en viss kunnskap, sier om Trump. Det er nedslående og skremmende, all den til den mannen sitter ved makten.

Å være narsissist betyr i korte trekk at man har en personlighetsforstyrrelse. Som igjen betyr at han har problemer med å kommunisere eller være i kontakt med andre mennesker, på et fornuftig nivå. En narsissist kan også ha problemer med kontakten med seg selv. Han tåler ingen kritikk og mener å vite alt han selv sier – er fakta. Uten unntak. Det er “The Donald” i ett nøtteskall. “Grab them by the Pussy.” Blir en av hovedbudskapene som blir stående igjen som et patetisk ettermæle fra Donald Trump. Verdens mektigste narsissist – farlig for verden.

Valgkampen er i gang

Det som bekymrer presidenten mer enn Coronaviruset. Eller det faktum at det er mer enn 100.000 døde i USA, etter at han ikke gjorde noen ting for å stoppe spredning av viruset – er at det er valg i november. Et presidentvalg han ligger an til å tape, noe han vet inderlig godt. Og det gnager ham langt inne i det ovale kontor, at det er “Sleepy Joe”. Joe Biden som ser ut til å ta over for ham. Valgkampen er i gang, det kan bli den styggeste i amerikansk historie.

Lest? Donald Trump trenger nok en klem

Trump får ikke lov til å messe for massene slik han elsker.

Slik han gjorde i hele 2016 – over hele landet. Viruset setter en stopper for massemønstringene og derfor bruker presidenten alle andre kanaler for å nå sine velgere. Men nå har Twitter satt foten ned, og merker fortløpende de tweets Trump server, som de mener ikke har nok sannhetsgehalt i seg.

Dessverre har ikke Twitter mulighetene til å sitte å passe på presidentens løgner, døgnet rundt. Men de tweets han har levert, som er merket, har falt ham tungt for brystet. Nå forsøker Donald Trump å korrigere dette med en ny lovgivning. Mannen er desperat, og det vises på ham.

Trump har gjort mye bra for USA

Verdens mektigste narsissist – farlig for verden
https://twitter.com/UriksFredrik/status/1265418776809537537

Twitter har flere ganger blitt kritisert for å la verdensledere komme med feilinformasjon og usannheter. Tirsdag puttet Twitter derfor en faktasjekk-lenke under Donald Trumps twitterinnlegg. De aktuelle meldingene hevder presidenten at forhåndsstemming via post vil føre til valgfusk. Ved å trykke på lenken ble brukerne sendt videre til nyhetsartikler som avviser presidentens påstander.

Dagbladet.no

Donald Trump har gjort mye bra for USA

Men det hjelper så lite når han nå begynner å virke utilregnelig. Han kjefter og smeller mer enn noen gang. Han truer særlig journalister med sanksjoner og kaller stadig vekk CNN for “Fake News“. I tillegg er Donald Trump dum nok til å bruke “Obama-Gate” som et våpen mot negativ omtale. Særlig for dårlig utført arbeide siden pandemien traff USA, en kritikk av den forrige presidenten, som kun Trump vet hva inneholder.

Obama-gate

“Obama-gate” Er et luftslott presidenten tviholder seg til, i et desperat forsøk på å få overskriftene vekk fra Covid-19. Alt tyder på at det er pandemien, som har har rammet USA med uvirkelig kraft, som ser ut til å bli Donald Trumps bane. Amerikanerne har fått nok av kunstige lovnader, løgner og kritikk av alle andre. Inkludert presidentens egen administrasjon.

At president Trump anbefalte amerikanerne om å prøve blekemiddel som endel av de medisinske forsøkene. For å unngå smitte av viruset, faller bare inn i rekken av hvilken fyr vi har med å gjøre på post – for verdens mektigste våpenstormakt. Trump er truende til å si og gjøre akkurat det som faller ham inn – enten det gjelder USA eller hans egen evne til å beholde makten etter 3. november. Foreløpige prognoser forteller oss at det går mot slutten for Trump. Verdens mektigste narsissist – farlig for verden.

Men ingen trodde at det var han som skulle vinne mot Hillary Clinton, heller. Amerikanerne bør ta ansvar nå. For sin egen del.

Tredje verdenskrig?

Donald Trump er villig til å gjøre hva som helst for at hans USA tjener mer penger enn før.

Om det så gjelder å gå til krig, så gjør han det gjerne. Så langt har sikkerhetsrådet klart å demme opp for de verste konfliktene mellom USA og Russland, senere også mot Kina. Aldri før har det vært så nær å kunne føre til konflikter, som kunne ha blir til tredje verdenskrig.

Særlig før pandemien brøt ut. Nå i ettertid, gir Trump skylden for viruset, først til Kina, deretter til Barack Obama.

Få slutt på fire år med fullstendig skivebom hva utenrikspolitikk angår. Fra en mann som ikke har noen sosiale antenner eller evnen til å vise sympati, for alle de familiene som er berørt av pandemien. Presidenten har ikke vist noen form for medmenneskelighet, ei heller lagt seg i selen for å bidra på egen hånd. Verdens mektigste narsissist – farlig for verden.

Når pandemien herjer som verst, reiste Trump for å spille golf.

Man må kanskje være amerikaner for å i det hele tatt skjønne noe av tankegangen hans. Donald Trump trenger beskyttelse, ikke mot Coronaviruset, men mot seg selv.

Vargas

Kommer du til å bruke munnbind?

Kommer du til å bruke munnbind? Eksperter er usikre på om det er nok hjelp i bruk av munnbind, for å unngå å spre smitte. Eller selv å bli smittet og syk fra andre. I noen land er det anbefalt å bruke det, andre land mener det ikke har noen hensikt.

Kommer du til å bruke munnbind på oppfordring fra myndighetene?
 • Add your answer

Norge er et fritt land. Du kan selv velge å ta egne tiltak i kampen mot å bli smittet av det farlige viruset som tar titusener av li – hver dag. At eksperter i ett land velger å ikke anbefale bruk av munnbind, betyr ikke at det er feil å bruke det. Kanskje kan det være de som faktisk bruker nettopp munnbind – som overlever til slutt.

Lest? Selvmordstallene øker – pandemien kan være årsaken

FHI har gjennomgått vitenskapelige artikler som har vurdert effekten av munnbind på antatt friske personer i befolkningen, og vurdert bruken av munnbind i dagens situasjon. FHI anbefaler ikke bruk av munnbind til befolkningen, med unntak av pasienter med mistenkt eller påvist covid-19 under transport til eller fra helsetjenesten.

Folkehelseinstituttet

Norge og nordmenn

Norge har svært liten smittegrad, til tross for at det er nær 160 dødsfall så langt. Antall smittede ligger på ca 7000 mennesker. Av drøyt fem millioner, er det et forsvinnende lavt tall. Det betyr ikke at det forblir slik, før hele Corona-faenskapet forsvinner. Det kan blusse opp som et sankthansbål på sankthansaften – uten at vi vet hvor og hvorfor.

Nordmenn er rarer og.

Vi hamstrer dasspapir framfor noe annet, går i butikken med engangshansker og munnbind, uten å se oss tilbake. Bare fordi Erna stenger butikken. Når sant skal sies, ville du ikke lykkes med å bli smittet om du la tunga på alle offentlige toalettseter i hele byen du bor – kanskje bortsett fra i Oslo. Smitten er rett og slett ikke utbredt nok. Men, som sant skal sies. Vi kan aldri vite sikkert.

Kommer du til å bruke munnbind?

USA og Donald Trump

Verneutstyr er en viktig del av debatten. I mange land er det nettopp denne utfordringen som gjør at mange smittes. Mangelen på verneutstyr tar liv. I New York er det 2500-3000 døde hver dag. Donald Trump nekter å sende mer verneutstyr til de byene som han påstår “maser hver dag” etter hjelp.

Presidenten, den tullingen, vil heller snakke om seg selv og hvor fantastisk jobb han og hans administrasjon gjør. Ennå å forsøke å berge liv. Donald Trump bør stilles ansvarlig for å ikke ha vært på vakt, når livsviktige avgjørelser skulle tas. Trump synes selv det ikke tar seg ut å ta imot statsledere og diktatorer med munnbind. Som om noen frivillig reiser til USA i disse tider. Dessuten er flyplassene i landet stengt ned.

I USA dør det flest mennesker, det er her det er flest smittede og det er her katastrofen etter all sannsynlighet vil bli dødeligst.

Stakkars Sverige

I Sverige har de vel knapt hørt om smittevernutstyr eller munnbind. Der går verden sin vante gang. Hundrevis dør daglig, men det er stort sett eldre i Stockholm-område. Det angår ikke så fryktelig mange andre. Foreløpig. Alt tyder på at Sverige har gjort en tabbe i måten de har håndtert galskapen på.

Frankrike sliter, Spania og Italia begynner å få en viss kontroll og i England er det fortsatt fryktelig mange syke, døende og døde. Dessverre vil det fortsatt blir vondt og vanskelig før det blir bedre igjen. Smittevern og prisene på disse produktene har skutt i været. Dessverre er det kyniske distributører som sender ut piratkopier til blodpris, som ikke holder mål. Det får store konsekvenser fordi de som bruker utstyret.

Gode råd

Dersom man til tross for anbefalingene velger å bruke munnbind, er følgende forhold viktig:

 • Ikke kjøp munnbind som trengs i helsetjenesten (munnbind klasse II eller IIR, eller åndedrettsvern)
 • Bruk av munnbind erstatter IKKE andre smitteforebyggende råd om hånd- og hostehygiene, å holde seg hjemme ved luftveissymptomer og å opprettholde avstand til andre på 2 meter.
 • For at munnbindet skal ha en smitteforebyggende effekt for den som har det på må det sitte tett rundt munn og nese. Her er to instruksjoner:
 • Munnbind har begrenset effekt og levetid. De har kun effekt overfor større partikler (som dråper) og må byttes med jevne mellomrom.

Too do or not too do

Kommer du til å bruke munnbind? Eller tror du, som nordmann i Norge, at du ikke vil være i faresonen – enda du avstår fra bruk av munnbind? Det er eksperter som mener du bør absolutt bruke det, i det øyeblikket du går ut av huset. Det er andre som mener det er overflødig. Men kan man vite det sikkert? Kan man egentlig vite noe som helst sikkert – om Covid-19?

Det vi vet er at mange blir syke i ulik grad. noen får ikke engang særlige symptomer, andre blir dødelig syke og noen dør.

Vi vet også at menn blir sykere enn kvinner, vi vet at eldre som blir smittet sannsynligvis dør. Og vi vet at overvekt, diabetes, hjerte- og karsykdom og andre underliggende sykdommer, sender deg rett i faresonen.

Vi vet at det kan hjelpe å være nøye med håndhygiene, holde avstand til andre mennesker og hoste i “albuen”. (Man hoster ikke i albuen, det er feil. Man skal hoste og nyse i armkroken, som er på motsatt side av albuen). Det burde ikke være nytt for noen at det er viktig med god hygiene og vaske seg – virussmitte eller ikke. En selvfølge – rett og slett.

Erna Solberg

I Norge mener myndighetene å vite nok til å ikke anmode friske til å bruke munnbind.

I Tyskland mener myndighetene at man bør bruke munnbind på offentlig sted, for å unngå smitte. I følge VG.no er det i flere land påbudt med munnbind på offentlig sted. I Spania deles det ut gratis munnbind. Donald Trump sa tidlig at det går fint an å bruke skjerf, om man ikke har munnbind. Det er selvsagt ikke riktig. Et skjerf beskytter i svært liten grad.

Men Erna Solberg og hennes stab, samt helsemyndighetene i Norge. Mener det ikke er nødvendig. Tror du på dem?

Kilde: FHI.no

Vargas

Premier League bør spilles ferdig innen juni

Premier League bør spilles ferdig innen juni for å få avsluttet inneværende sesong. Dessverre kan det bli langt lettere sagt enn gjort. Tiden flyr, vi har ikke sett en ball bli sparket på øverste nivå i England siden midt i mars. Arsenals Mikel Arteta og en rekke spillere fra ulike klubber meldte seg selv som smittet av mye omtalte Covid-19. Og helvete var i gang.

Fotballen som så mange er så glad, måtte stoppes.

Nå spør mange seg, når får vi se engelsk fotball igjen? Når skal Premier League avgjøres? I sommer? Til høsten? I vinter? Kanskje ikke før neste sommer? Dessverre er det veldig få, om noen som vet svaret, sikkert. Det er særlig England og særlig London som er hardest rammet av pandemien. Det gjør fotball, ja, faktisk digre Premier League – svært lite viktig.

Store konsekvenser

Oppholdet i spilte kamper, denne ufrivillige pausen som ingen vet opphører, får åpenbare konsekvenser.

Konsekvensene er ikke større for fansen at de savner å gå på kamp med felles venner og supportere fra samme lag. For klubbene, eierne og alle ansatte er det en langt mer alvorlig situasjon i svært mange land. Topplag i Premier League, som Liverpool og Tottenham har fått ramsalt kritikk for å permittere ansatte.

Lest? England-spiss til Manchester United?

Ansatte som ikke har direkte med laget å gjøre, så kalte Non-football-employees. For at et hardt prøvet offentlig samfunn skulle betale disse i stedet for styrtrike fotballklubber. Begge de nevnte klubben gikk senere tilbake på avgjørelsen. Flaut.

The Premier League is working closely with the whole of professional football in this country, as well as with the Government, public agencies and other relevant stakeholders to ensure the game achieves a collaborative solution. It was acknowledged that the Premier League will not resume at the beginning of May – and that the 2019/20 season will only return when it is safe and appropriate to do so. The restart date is under constant review with all stakeholders, as the impact of the COVID-19 pandemic develops 

PremierLeague.com

Newcastle

Det skal være et møte denne uken i FA. Der alle lagene i Premier League er representert. Her diskuteres muligheten for oppstartsdato, som i alle tilfeller vil bli helt uten publikum også det på ubestemt tid. Det er fortsatt ni runder igjen å spille på øverste nivå.

UEFA som tar de endelige avgjørelsen i Europa, har et videokonferanse-møte neste uke, der utfordringene kommer på bordet.

Premier League bør spilles ferdig innen juni
Stamford Bridge i London ligger øde Foto: Andreas H. Pixabay.com

Noen klubber kan gå med i dragsuget av krisen vi omgir oss med nå. Særlig i lavere divisjoner i England kan det gå riktig galt. Premier League-klubbene, de fleste av dem, har en sunn økonomi, men slett ikke alle. Newcastle er et av lagene som har slitt økonomisk i lang tid.

Nå er derimot Newcastle i ferd med å bli solgt av klubbens mangeårige eier, Mike Ashley. Mye tyder på at salget endelig vil bli gjennomført, saken ligger på bordet hos FA. Nok engang er det forretningskvinnen, Amanda Staveley og hennes venner i et konsortium – med base i Saudi Arabia som står bak budet. prislapp: £300m.

En gedigen opptur for fansen i Nord-England. Ny kapital vil i såfall bli frigjort til spillerkjøp.

Helsemyndighetene i England har ikke mange grunner til å lempe på restriksjonene ennå.

Heller tvert i mot. Det er USA og nettopp England som fortsatt har stigende smittetall og et skremmende høyt antall døde per dag. Antallet smittede må ned over tid, dødstallene bør stagnere – før man tenker på å arrangerer kamper igjen på balløya.

Trening

I Tyskland har klubbene så smått begynt å trene igjen, med alle sikkerhetstiltak vedrørende smitte, som mulig. Det er selvsagt et skritt i riktig retning. Problemet er at det er en himmelvid forskjell på antall smittede, syke og døde i de to foatballstormaktene. Tyskland har knapt syke, England har foreløpig ingen kontroll på Coronaviruset. Men det kommer.

Da er det viktig at lagene har rukket å trene regelmessig over tid, før kampene kommer i gang. Og vi skriver medio april. Vi vil ikke være den som kommer med kun bad news, men spilles det fotball på engelsk gress igjen – denne sommeren. Blir vi imponert. For det er nemlig her den største haken ligger.

Ferdig i juni

Premier League bør spilles ferdig innen juni
Emirates Stadium i London Foto: Bernie Varem

Premier League bør spilles ferdig innen juni, fordi mange av spillernes kontrakter går ut 30. juni. Mange går med den usikkerheten dette fører med seg. Ingen spillere kan spille for to klubber. Går kontrakten ut, kan man signere for ny klubb. Men hvordan skal man lykkes i forhandlinger når det ikke spilles fotball? Her er det mange usikre momenter vi ikke får svar på – før ballen ruller igjen.

Hva pandemien fører til når vi setter en strek – en gang i framtiden, er det kanskje greit vi ikke vet mye om. En pandemi er nemlig ikke å spøke med. Det er mange skjebner der ute.

Mange mødre, fedre og bestefedre som ikke får se sine nærmeste igjen. De dør for fote. Mangt et sete vil stå tomt når fotballen kommer i gang igjen. Dette er en tragedie vi ikke er ferdig med på en stund. Krisen er her og nå. Det er smått uvirkelig.

Hadde noen fortalt oss, ved seongstart, at kampene skulle bli stoppet i mars. Fordi et usynlig virus skulle ta livet av 150.000 mennesker, kanskje det dobbelte, verden over – ville vi selvsagt ikke trodd på det ett øyeblikk. Det er det som skjer nå, og det er surrealistisk.

Kanskje vil vi aldri se fullsatte tribuner heller, fordi det medfører for stor risiko for smittefare. Da har pandemien satt evige spor. Det var det ikke mange som trodde på, når kampene begynte å bli avlyst i mars.

Krisen i engelsk fotball vet vi heller ikke konsekvensene av. Alt vi vet er at det kan blir fryktelig vanskelig for mange klubber å overleve.

Om Premier League kommer i gang, om det blir satt en dato for nye avspark, vil det bli uten publikum, men dog fotball.

Vargas

Selvmordstallene øker – pandemien kan være årsaken

Selvmordstallene øker – pandemien kan være årsaken til at mange nordmenn sliter. Livssituasjonen er totalt endret. Mange har problemer med økonomien, andre frykter smitte og langvarig alvorlig sykdom. Andre er redde for sine nærmeste. Og når et slik katastrofe inntreffer, reagerer vi ulikt.

Noen velger dessverre enkleste utvei på problemene, men de skaper kun verre problemer for sine nærmeste.

Mange ber om hjelp og søker svar

Vi må tørre å ta debatten, vi må tørre å snakke om det faktum at nå er det mange som har det fryktelig tungt. Det viser nemlig tall fra Kirkens SOS, som ser en negativ utvikling i Norge, med mer angst og uro. De fleste samtalene de får inn, handler om Coronaviruset og konsekvensene det skaper.

Ifølge VG.no hadde Mental Helse, hele 1700 oppringinger fra mennesker med vanskelige tanker, på én helg.

Også Røde Kors merker en markant pågang med telefoner til sine hjelpelinjer. Og det er en naturlig del av det å oppleve en krise som vi må kalle pandemien for nå. Det er foreløpige tall i verden som vi ikke kunne spå på forhånd. Det er 2 millioner smittende, det er snart 130.000 døde. I Norge er det ikke like høye tall, men alt er svært usikkert.

Norge har vært nedstengt i litt over én måned, men neste uke åpner samfunnet litt etter litt. 20. april skal blant annet barna få gå i barnehagen, og 27. april åpner 1.- 4. trinn i grunnskolen og SFO.

NRK.no

Mange ønsker ikke å sende barna sine i barnehage og skole, fordi ingen vet hvor mange som bærer smitte. Det være seg voksne, unge som barn. Det skrives mye om Covid-19, noe er fakta, andre ting er tull. Det er viktig å forholde seg til sikre kilder, for å ikke bli unødig bekymret.

Selvmordstallene øker - pandemien kan være årsaken

Selvmordstanker

Vi som har skrevet denne bloggen i mer enn ti år, bruker alltid sikre kilder for våre påstander. Og vi forholder oss til sannheten. Alltid. Selvmord har vært et tema vi har skrevet om lenge, og vi har gruet litt for å ta opp dette vanskelig tema som nå måtte komme. Det er og blir et vanskelig tema, når vi vet hvor mange norske barn og unge som har det vanskelig nå.

Andre har nære som allerede er smittet og kanskje kjemper for livet. Mens noen er så deprimerte, usikre og redde at de søker råd hos nødtelefonene. Ikke alle som ringer inn er suicidale, men det er en markant økning av de som forteller om selvmordstanker. Det må vi ta på største alvor. Noen nordmenn klarer seg bra, andre har større problemer enn de vil snakke om.

De som går rundt med tanker om å forkorte livet sitt, har gjort dette en god stund før de velger å ringe å fortelle om det.

Heldigvis er det god hjelp i å snakke med noen som forstår. Dessverre er det også endel som velger å ikke søke hjelp, men heller avslutte og forkorte livet. Det alene hjelper ingen. Verken den som dør for eget grep, eller for andre, men det gjør situasjonen utålelig for de som sitter igjen. Det er viktig å tro at dette går over. Det vil bli bedre. Det vil bare ta litt tid.

Selvmordstallene øker – pandemien kan være årsaken, fordi et usynlig virus som gir sykdom og død, rammer mange. Og det rammer vilkårlig. Samtidig skaper det svært stor usikkerhet i folk flest med mange vanskelige spørsmål. Hvor lenge varer dette, hvor mange av mine nærmeste blir syke, og når kan jeg begynne å jobbe igjen? Hvor syk blir jeg om jeg blir smittet?

Angst og depresjon forsterkes

Allerede før pandemien rammet oss, var det en sterk økning av unge som slet med angst og depresjoner. Faktisk en dobling, siden 1995. Med kunnskap om hvordan vi må opptre, for ikke å spre smitte. Holde oss ofte hjemme, unngå sosiale settinger osv. – er det med på å forsterke problemene for disse menneskene.

Sikker økonomi, handler om trygghet for folk flest.

Manglende styring på økonomien, samt at man ikke kan bevege seg fritt. Skaper åpenbare problemer for mange. Og ikke ha en jobb å gå til når regningene hoper seg opp, og kanskje mister man huset grunnet lav eller ingen inntekt, skaper en utrygg tilværelse. En tilværelse som kan bli vanskelig å takle. Det er det lett å forstå.

Men vi må forsøke å tenke litt lengre over horisonten. Vi bør lytte til fagfolk og håpe på at de vet hva de gjør.

Alt tyder på at de gjør det. Smitten har stoppet opp i store deler av landet. Det er kun i Oslo smitten sprer seg, antall innleggelser går ned, antall syke i respirator går ned. Dødeligheten er stabil. Det er lys i tunnelen.

Lest? Slik kan du bruke tiden i pandemikrisen

Vær forberedt på store endringer

Til tross for håp om bedre tider. Vil pandemien være endel av oss i lang tid. Kanskje over flere år. Ikke vil vi kunne gå på fotballkamp og sitte like tett som før, ikke bør vi håndhilse uten tanke på smittevern. Ikke bør vi omgås mange andre fremmede, uten å vite om noen kan være smittet. Og det kan vi jo aldri – derfor bør vi ha dette langt framme i bevisstheten, uansett hvor vi ferdes.

Vi bør også huske på at dette ikke er over på noen måte.

Viruset herjer i store deler av verden. Grunnet dårlig håndtering av viruset, av president Donald Trump, dør det 2000 mennesker daglig i New York. Dette tallet kan fortsette å stige. Hva som skjer når U-landene begynner å melde om syke og døende kan bli skremmende tall. Vi må forholde oss til virkeligheten.

Vi kan også få en oppblomstring her hjemme, men det må vi ta på strak arm når, og hvis det skjer. Helsemyndighetene er en erfaring rikere og har håndtert pandemien på godkjent vis. Regjeringen gjorde mye riktig når de stengte Norge 13. mars. Og det kan skje igjen.

Det blir verre før det blir bedre. Vi bør se oss rundt. Hvordan går det i land vi liker å sammenligne oss med? I Sverige går det betydelig verre. Sverige har valgt å la være å stenge ned landet, der sprer smitten seg mer og mer. I Stockholm spesielt, er det mange syke og mange som dør.

I Danmark har de gjort som i Norge – stengt ned alt. Allerede i dag, åpner skolene og barnehagene igjen.

Be om hjelp i tide

Om du går med tunge tanker for dagene om kommer, bør du søke råd og hjelp i tide. Trenger du en venn, kan du ta kontakt med oss. Trenger du en å snakke med, ring nødtelefonen for barn og unge. Eller ta kontakt med mennesker du stoler på.

Har du spørsmål om sykdom hos deg selv, ta kontakt med fastlegen, har du spørsmål om viruset, bruk Helsemyndighetenes egne nettsider. Her vil du finne svar på de fleste spørsmål, som mange lurer på i en vanskelig tid.

Det er akkurat nå det er viktig at vi tar vare på hverandre. Kjenner du noen som sliter, ring én ekstra gang. Kjenner du barn som kanskje har det vondt og vanskelig, bør du ringe barnevernet eller til politiet.

Her er den hjelpen du trenger. Husk at det verken er skambelagt eller flaut og be om hjelp. Hjelpen er her for en grunn og det er svært mange som ringer. Nå er alle hjelpetelefoner åpne. Hver eneste dag. Det er viktig å søke hjelp og råd i tide. Alarmtelefonen for barn og unge er åpen, døgnet rundt.

Er du i akutt fare, bør du ringe 113.

 • Røde Kors, kors på halsen – for unge opp til 18 år, Ring: 800 33 321
 • Mental Helse, Chat: Sidetmedord.no
 • Alarmtelefonen for barn og unge, Ring: 116 111 du kan også skrive, på 116111.no
 • Kirkens SOS Chat: soschat.no
 • Snakkompsyken.no, en anonym chattetjeneste for barn og unge opp til 18 år

Kilde: VG.no

Vargas

Pin It on Pinterest