Slik reiser du trygt i sommer

Slik reiser du trygt i sommer ved å ta kloke valg på tur. Enten du reiser på biltur gjennom Europa, back packing på de greske øyer eller i Asia, eller med fly (om det ikke er innstilt, da) til USA. Dessverre så er verden i endring på en måte som gjør at vi alle må ta våre forhåndsregler.

Estimated reading time: 6 minutes

Sikkerhet

Enten det gjelder smitteøkning av nye varianter med Covid-19, ran, vold eller elektroniske tyveri. Det finnes mange grunner til å ta sikkerheten på alvor med helsa, våre verdier, men også for hver enkelt av oss sin identitet. En sommerferie-reise er ikke verd å ta noen risiko for.

Les også: Tapas og chill er digg

Slik reiser du trygt i sommer, ved å aldri ferdes alene på steder du lett kan bli ranet. Er du på reise i et fremmed land, bør du dermed ikke gå alene i det hele tatt. Og jo flere desto bedre er det for tryggheten. Ingen går på et reisefølge på fem, seks personer. Da er en enkeltperson et enklere offer.

Dessverre kan ranerne, også i Europa være svært unge gutter eller jenter.

De er ute etter raske penger, dine penger og dine verdier. Sørg for å ta med nødkort, nød-kontanter og gjerne en god og dekkende reiseforsikring som får deg helt hjem – om du skulle få problemer i utlandet.

Nordmenn som oppholder seg i utlandet er underlagt vertslandets lover og regler. Dette stiller klare krav til den reisende og setter rammer for den konsulære bistanden. Til grunn for norske myndigheters bistand til nordmenn i utlandet ligger bl.a. prinsippene om personlig ansvar og hjelp til selvhjelp. Den viktigste selvhjelp er å sørge for en god og dekkende reiseforsikring.

Regjeringen.no
Slik reiser du trygt i sommer
Slik reiser du trygt i sommer

Frankrike

Legg årets sommerferie til Frankrike. Frankrike er jo en av nordmenns feriefavoritter, spesielt i sommerferien. Det har mange grunner, men behagelig byliv, late dager på stranden og garantert sol og skyfri himmel – er faktorer verdt å merke seg.

Les også: Husk å logge helt av i sommerferien

Om du er smart, vent til etter det mye omtalte sykkelløpet som arrangeres her i juli. Da er det enklere å ferdes på veiene, men Frankrike, altså. Her får du verdens beste mat og kanskje verdens beste vin, om du dropper de største turistmagnetene.

Dessuten er Frankrike et stort land, severdighetene mange og opplevelsene enda flere. Derfor utgjør en sommerferie til Frankrike det perfekte grunnlaget for å lage nye ferieminner. Nedenfor kommer vi med noen tips til hvordan du får mest mulig ut av ferien der. 

Planlegging

Slik reiser du trygt i sommer – ved å planlegge turen, oppholdet og hjemreisen – godt nok. En sommerferie skal være en positiv opplevelse, det innebærer ikke å sitte i politiavhør et sted de kan verken engelsk eller svorsk. Med hoven leppe og tom pung.

Å planlegge reisen godt er faktisk det viktigste du gjør, for å få en vellykket sommerferie for hele reisefølge.

Husk at du slett ikke må reise utenlands heller, om lommeboka ikke tillater det, eller du av andre gunner vil la være. Så har faktisk Norge enormt mye å by på, denne sommeren også. Kanskje blir ferien like bra som sist, da vi ikke kunne reise utenlands.

For en vellykket sommerferie, med bil på norske veier. Bør du være du være klar for hva som helst. 

Er GPS-en oppdatert? Er du sikker på at svigermor skal være med i år også? Du vet, jo bedre forberedt du er, jo bedre blir ferien. Uansett hvor godt forbedret dere er, kan det skje ting du ikke kan forutse.

Da er det viktig å ha gode alternativ til endringer. Kanskje blir noen av dere akutt syke. Kanskje opplever dere motorhavari eller problemer innad i gruppen om dere reiser flere? Da kan det være greit å ha snakket sammen på forhånd.

Økonomi

Betale alle reiser og overnattinger med et bra VISA- eller Mastercard, det er den beste måten å være forsikret på. Men sørg for å ha reiseforsikringen i orden i tillegg. Den dekker ikke det du betaler av billetter og opphold på hotell.

Går f.eks SAS konkurs mens du er på reise og du skal hjem med dette flyselskapet, er det kjedelig. SAS fikser hjemreisen for deg med et annet flyselskap. Men reiseforsikringen dekker også alle typer utgifter du måtte få i forbindelse med kanselleringen. Så vær forsikret.

Slik reisen du trygt i sommer, ved å ta kloke økonomiske og sikre valg. Uten at noen skal verken se pinkoden din eller hvor du legger kortet eller mobilen. Sjekk også kvitteringen nøye hvor enn du handler.

Jo mer penger du har tilgjengelig på reise, jo mer frihet har du til å gjøre det du vil. Slik er det med penger.

Rikdom gjør deg fri til å gjøre så mye spennende og morsomt som mulig, på kortest mulig tid. Men det å ha dårlig råd gjennom sommeren, er nok noe de fleste nordmenn kjenner seg igjen i.

Her er det også mange muligheter i sommerferien, som ikke koster all verden. Dette kan du lese mer om i denne artikkelen på vargas12.com

Finn mer info om hva du bør gjøre for å reise trygt, her.

Vargas

Dette kan bli dyrt

Dette kan bli dyrt, veldig dyrt, om du ikke tar kloke og smarte økonomiske valg. Uroen i verdensøkonomien ser ut til å forverre seg, uke etter ute. I USA driver sentralbanksjef Jerome Powell og finansminister Janet Yellen, brannslukning, etter å ha sovet i timen i lang tid. Den amerikanske økonomien er tilnærmer ute av kontroll med lave renter og økt inflasjon som de største utfordringene.

Estimated reading time: 5 minutes

USA

10-års renten, statsobligasjoner, som omtales som verdens viktigste renter er nå på sitt høyeste på lang tid. Federal Reserve har et langsiktig inflasjonsmål på to prosent, denne våren var inflasjonen i USA på 8,3 prosent. Om du tror at dette ikke vil påvirke norsk økonomi, har også du sovet i timen. Dette kan bli dyrt for oss alle.

Les også: Reiseradioen – sommeren er her!

For alle med sparepengene sine i aksjer som skal tjene penger en gang i framtiden, så kalte vekstaksjer, bør sove dårlig nå. Fordi det er all grunn til å tro at nedgang på børsene vil fortsette. Særlig grunnet FEDs vilje til å øke rentene i USA.

Dette kan bli dyrt for amerikanerne, men også oss europeere.

Onsdag denne uken er det et nytt FED-møte der Powell etter all sannsynlighet vil sette opp renten med femti basispunkter, eller 0,5 prosent. Dette skjedde for første gang på 22 år, når sentralbanksjefen satte opp renten tilsvarende i mai. Utelukkende for å bremse den økende inflasjonen.

Powell er tvunget til å øke rentene for å forsøke å stagge inflasjonen, men det er ikke skrevet i stein at det er nok å heve rentene. Allerede sliter amerikanerne med dyre lån, dyrere mat og svært dyr bensin.

Dette kan bli dyrt

Inflasjon

Inflasjon betyr i korthet at pengene blir mindre verdt og alle varer øker dermed i pris.

I Norge har vi den samme utfordringen, men har ikke den samme reaksjonen som det voldsomme fallet Wall Street har hatt i år. Vi har olje og gass som har gått som ei kule etter krigen i Ukraina tok til.

Les også: Endelig sommerfest på Rådhusplassen

Disse olje- og gass-selskapene har tjent mye penger over lang tid, på høye olje og gass-priser og stor etterspørsel. Men skulle prisene på disse viktige råvarene falle, vil også Oslo børs bli med i dragsuget om det kommer til en resesjon i markedet.

En gallon med bensin koster i dag $5,0, som tilsvarer 13 kroner, noe som er en voldsom økning, bare i år.

Gjennomsnittsprisen på bensin er ca $2 per liter, globalt, mens her hjemme må vi trolig ut med 30 kr literen, i løpet av sommeren. Dette kan bli dyrt om ikke vi får på plass et avgiftskutt, eller at prisene på olje og gass normaliseres.

Kun fred i Ukraina og normaliserte tilstander rundt nedstigning av grunnet Covid-19 i Kina. Og mindre inflasjon i USA, kan berge sommerferien for oss nordmenn som vil på biltur.

Dette kan bli dyrt om du ikke tar grep i dag. Du bør sørge for å ha sparepenger nok til flere økte rentehevinger. Hvordan vil du takle den økte strømprisen som ser ut til å bli enda verre neste vinter enn den forrige?

Nedgangstider

Det er dessverre ventet nedgangstider i økonomien her hjemme og i verden forøvrig. En ny og mer smittsom variant av Covid-19 er funnet i flere europeiske land. Er du klar for en fjerde og femte vaksinesprøyte, nedstengning og hjemmekontor, gjennom en ny vinter? Ikke vi heller. Men vær mentalt forberedt på det.

Skal du ut å fly, bør du ikke reise med SAS.

Flyselskapet kan nemlig gå konkurs, til tross for at Danmark har sagt seg villige til å øke eierandelen i det kriserammede selskapet. Og reiser du med annet selskap kan det være vrient å få tak i billetter. Har du forresten husket å fornye passet? Om ikke kan du glemme å reise utenfor Skandinavia i sommer. Pass er ikke å oppdrive før til høsten. Tidligst.

Dette kan blir dyrt for oss alle, om vi ikke skrur ned forbruket og setter av penger til de vanskelige dagene som kommer. For de kommer, garantert.

Som om ikke dette var nok elendighet, så er det oppdaget en ny type flått, eller skaubjønn. En type som jakter på deg i mørke, tar deg til fange og suger alt blodet ut av deg. Neida, den gjør ikke det, heldigvis, men at den jakter på sitt offer – det gjør den faktisk.

Vi ønsker deg god sommer – og håper du overlever, økonomisk.

Vargas

Sommerens reisemål bør ha sol

Sommerens reisemål bør ha sol. Ikke for det, her hjemme har man i Sør Norge, ikke sett regn siden helt i starten av året. Det er så tørt at det støver – over alt. Men det gir ingen garanti for en solrik sommer. Derfor bør du, om du vil komme tilbake på hjemmekontoret, solbrun og lekker – reise til solrike destinasjoner.

Bergenet lesetid: 5 minutes

Tyrkia

Vi elsker Spania og reiser så ofte vi kan uten at det blir ofte nok. Her får du nesten uten unntak solrike dager, sommeren igjennom. Tyrkia har også bare sol når nordmenn har sommerferie. Men her kan det ofte bli fryktelig varmt, særlig i august. Vær litt obs på det om du reiser med småbarn.

Les også: Norsk natur turister kommer for å se

Nordmenn flest har penger på bok nå. Spesielt fordi det er minst to somre siden vi kunne reise utenlands når solen stod som høyest og skolene var stengt. Dermed kan de aller fleste unne seg en solid reise som ender opp der været er som forventet. Og ikke som en middels norsk sommer med nærmest alle årstidene i løpet av få dager.

Med andre ord, vil du ikke ha sol og varme, kan det kanskje være lurt å holde seg hjemme. I Norge.

De greske øyer eller Hellas i det hele tatt er et annet yndet reisemål for nordmenn. Også her er det mer enn tre hundre soldager per år. Og det er fortsatt rimeligere å bo og spise på flere av øyene enn i storbyene i Europa forøvrig. Men i Tyrkia bor og lever du billigst.

Du kan dog få deg en overraskelse hva pris på overnatting og mat angår. Nesten uansett destinasjon i sommer. Fordi alt koster mer i år enn i fjor til samme tid. Det bør du ta med i beregningen når du setter opp sommerferie-budsjettet.

Sommerens reisemål bør ha sol
Sommerens reisemål bør ha sol

Kulltabletter

Sommerens reisemål bør ha sol og behagelige temperaturer. Men også severdigheter, kanskje hav, men også god mat. Det tyrkiske kjøkken har alt hva nordmenn måtte begjære. Men er du førstereis til dette fantastiske landet, bør du vite hva du gjør på restaurantene.

Les også: Husk å logge helt av i sommerferien

Bestiller du fisk. Så får du veldig ofte, nettopp det. Hele fisken. Den er tilberedt med hode og spor. Det er vi ikke vant med i Norge. Men den smaker nok godt for det. Og bestiller du kylling, vær sikker på at den er gjennomstekt. Ellers sitter du på toalettet de tre neste dagene.

Det er ikke turen til Tyrkia verdt. Vi anbefaler alle å ta med kulltabletter på sommerferie til utlandet. Det er lett å få i seg bakterier kroppen ikke er vant med, som kan føre til at man blir litt løs i ramma. Akkurat det er kjedelig når man endelig har fri og skal kose seg litt ekstra.

Medisinsk kull kan også motvirke forgiftning.

USA

Eller var det denne sommeren du skole ta det viktigste valget? Å ta med hele storfamilien til USA?

Dette reisemålet har jo alt, nesten uansett hvor du velger å reise til, i dette enorme landet med 350 millioner mennesker. New York, Florida, San Fransisco eller blir det California i år også, for deg som reiser så ofte?

Sommerens reisemål bør ha sol og mye sol. Da er det faktisk trygt å velge USA framfor noe annet.

USA og Nord Amerika er yndede feriedestinasjoner for tusenvis av nordmenn etter at pandemien roet seg. Og det var mulig å reise over Atlanterhavet igjen. Faktisk så er det vi nordmenn som legger igjen mest penger av alle europeer. I snitt bruker vi 15.000 kroner på vår 12-dagers ferietur til USA.

Her får du kanskje de aller største opplevelsene i din sommerferie. Inkludert solrike dager. Alt er som kjent stort i USA. Ikke bare bilmotorene, men middagstallerkenene, parkene, utvalget, hotellrommene, byene og statene. Alt er enormt i USA. Og det kan hende du vil elske det.

Om du allerede har bestilt billetter til årets sommerferie – vil vi gjerne høre fra deg i kommentarfeltet under.

Lurer du på hva du skal finne på, når du endelig setter dine ben i USA, for aller første gang, har vi delt en oversikt her.

God tur!

Vargas

Korreksjonen gir kjøpsmulighet på børsen

Korreksjonen gir kjøpsmulighet på børsen. Oslo børs har ikke falt mer enn et par prosent i år, men vi skriver ikke mer enn medio februar, så det er tidlig på året. At 26 aksjer på børsen er på all time low, derimot, bør være et varsku om at vi er inne i en korreksjon.

Bergenet lesetid: 4 minutes

Oljeprisen

Langt unna et krakk, som det ofte snakkes om. Men dog en korreksjon.

Konflikten mellom Russland og Ukraina kan komme til å vare en stund. Alt kommer an på hva Putin foretar seg den neste dagene og ukene. Vi ser en økt oljepris på nær $100 per fat. Og vi ser at de fleste børsene i Europa faller i kjølvannet av den økte spenningen.

Les også: Dårlige nyheter tar liv

Ose, altså Oslo børs har også falt litt etter at Russland rullet inn i deler av Ukraina, men på langt nær så tungt som andre børser i Europa. Norge blir nok engang berget av at vi har solide olje-relaterte selskap som stiger i takt med økt oljepris. Men denne uken måtte til og med Equinor gå ned med 1,5%.

På samme tid har både olje- og gassprisene steget markant, etter forventninger om at energikrisen vil intensiveres av en videre konflikt i Øst-Europa. Oljeprisen passerte over 99 dollar fatet. Det er det høyeste nivået på over åtte år.

DN.no
Korreksjonen gir kjøpsmulighet på børsen

Kjøpsmuligheter

Korreksjonen gir kjøpsmulighet på børsen, fordi det norske aksjemarkedet har aksjer som tåler urolighetene oppsiktsvekkende godt. Men man skal passe seg for å ikke se langt nok fram. Med tanke på at Oslo børs har ca 1 prosent av potensielle selskap du kan handle. Forteller deg at du bør handle aksjer utenfor Norge også.

Les også: Aksjene du bør eie nå

Oppgangstiden vi har hatt de to siste årene på børs er over. Alle piler peker i retning av en langt mer volatil børs dette året. Da må man enten være lynrask med å selge før for store fall. Eller tåle unormalt store svingninger.

Når Wall Street “nyser” smittes verdens børser. Alt som skjer i USA påvirker aksjemarkedet i Europa og selvsagt også Oslo børs. At Joe Biden rasler med sablene mot Putin og Russland er normalt og forventet. Men hva Biden sier, påvirker alltid Wall Street i den ene eller andre retningen.

At USA er med på alle de sanksjonene Europa velger å gi Russland, roer ned børsene.

Spre risikoen

Hvor mange aksjer du skal ha i din portefølje avgjøres av hvor mye penger du investerer. Har du mye penger kan du variere porteføljen og dermed spre risikoen. Det kan være en fordel. Aller helst bør du eie aksjer i ulike kategorier og bransjer.

Kanskje bør du ha litt i vekstaksjer, som speiler selskap som skal ha sin inntjening i fremtiden.

Eller investere i aksjer som gir deg utbytte flere ganger i året, som gir deg en viktig trygghet? Og du bør kanskje ha en skjerv i “det grønne skifte?” Tør du satse på at olje og gass-etterspørselen øker? Da bør du eie slike aksjer også.

Samtidig gjenspeiler alle gode råd når du spør kloke økonomer, hva som lønner seg. Du bør eie fond, og kanskje aller helst indeksfond, som følger indeksene i ulike selskaper.

Om du varierer porteføljen din ved å eie selskap i ulike bransjer, både i Norge og utlandet – sprer du risikoen for dine investeringer. Korreksjonen gir kjøpsmulighet på børsen, du bør utnytte nå.

Lykke til!

Vargas

Trynefaktoren er mer avgjørende enn noen gang

Trynefaktoren er mer avgjørende enn noen gang. Du som har utseende med deg, som mann er du høy og mørk. Som kvinne er du sjarmerende, sexy, kanskje blond med formfull figur. Utseende teller i posisjoner i samfunnet. Vi mindre pene, eller mer normale, må finne oss i å bli stuet vekk og blir aldri vinnere.

Bergenet lesetid: 5 minutes

Modellene

De aller peneste og mest vellykka for jobbene, klareter på karriere-stigen og tjener mer penger enn alle andre. Trynefaktoren er mer avgjørende enn noen gang. Dessverre er det slik for unge mennesker også. De blir satt i bås allerede på barneskolen. Hun pene i klassen er langt mer populær enn hun tykke med briller. Hvorfor det?

Lest denne? Fristes du av modne damer?

Går det an å sette markedspist på mennesker. Selvsagt gjør det det. Slik har det vært lenge og verre har det blitt. Modellene er og blir tynne, vil de ikke forbli tynne, mister de jobben. Er de for lite tynn – får de beskjed om å slanke seg. Modellbransjen er like råtten som mediebildet har fokus på utseende og kun det.

Samfunnet vi lever i gjør det langt mer attraktivt å være attraktiv. Unge jenter higer etter å være så sexy som mulig. Fordi de følger en eller annen superstjerne med millioner av dollar på kontoen. Ja, vi sikter åpenbart til Kylie Jenner.

Trynefaktoren

Trynefaktoren og sexy-faktoren gjenspeiler arbeidslivet, skolen, våre venner og fritiden vår. For ikke å snakke om kjærlighetslivet. I alle faktorer av samfunnet teller utseende en hel del. Og søker man på sjekke-appene, er det utseende som avgjør om man sveiper vekk potensielt bra partnere. Utseende betyr mest, for de fleste.

Trynefaktoren er mer avgjørende enn noen gang
Kylie Jenner (24) Foto: Wikipedia.org

De som har utseende med seg, er attraktiv og ser bra ut, får med det mange fordeler ikke andre oppnår, utelukkende av den grunn . Noen kan mene det er feil, men det endrer ikke det faktum at slik er det faktisk.

Trynefaktoren er mer avgjørende enn noen gang – og den er ødeleggende for de fleste andre.

Andre som jobber knallhardt for å komme seg opp og fram som student, lærling eller i arbeidslivet. Og det er i en skummel retning vi er på vei. Om det er slik at alle andre enn de vakre og velykka skal fjernes, sensureres eller gjemmes vekk.

Vi trenger et samfunn med mangfold og ulikheter. Ikke bare vedrørende utseende, men ulike nasjonaliteter og religioner som bor og lever sammen. Vi er mennesker på godt og vondt, da kan vi ikke la en type elite-mennesker komme først i køen. Fordi de kategoriseres som mest sexy og flottest i hver konkurranse. Uansett konkurranse.

Vakre

Naturlig vakre mennesker har mange fordeler. De flotteste slipper å stå i kø på de hippeste diskotekene, får seg lettere jobb, kjæreste og blir ofte valgt først. Framfor andre med mindre heldig utseende, i stort sett alle settinger i samfunnet.

Attraktive elever oppnår høyere karaktersnitt i videregående skole, viser ny forskning basert på 9000 elever i USA. Norske eksperter er ikke overrasket. Forskerne analyserte data fra en omfattende nasjonal undersøkelse som fulgte 9000 amerikanske ungdommer. Fra skolebenken til arbeidslivet, hvor blant annet utseendet deres ble vurdert av intervju-personell.

E24.no

Om det er slike forhold allerede i barneskolen, at “pene” barn får bedre tilbakemeldinger fra lærerne. At vakre gutter og jenter skal dra fordel av at de har utseende med seg, av genetiske årsaker. Holder selvsagt ikke mål, om vi setter en finger i jorda og er ærlige et øyeblikk. Hva faen er det som foregår i samfunnet – ikke bare i Norge, men over alt?

Media

I filmer og TV-serier er det ofte plukket ut skuespillere med et helt ok ytre. I de aller fleste ungdomsseriene fra USA ser vi flotte og vakre gutter og jenter. Hvite tenner, flotte frisyrer og solbrun hud. Borte er de tykkfalne, med kvier, briller og litt mindre attraktive. Selvsagt påvirkes vi av samfunnet rundt oss.

Når det kommer til hva som virkelig bør ha betydning i menneskers liv, bør utseendet komme langt ned på lista over hva som er viktig. Media, inkludert sosiale medier må ta store deler av skylden for at unge jenter og gutter har et stort fokus på sitt utseende. Ofte gir det de unge et feil selvbilde hvor de ikke føler seg bra nok.

Moralen må bli at man skal vokte seg vell for å tro at det er gull og glitter alt som glimrer. Kan hende det er smart å gå for det som framstår som hel ved, i stedet for et raskt falmende glansbilde. Kanskje er det lurt for arbeidsgivere å legge utseende til side og se utelukkende på kvalifikasjon.

Uansett hvordan du ser ut, vær stolt av deg selv og for hvem du er. For mange er du svært verdifull, for mange er du også helt perfekt!

Vargas

Krisestemning på verdens børser

Krisestemning på verdens børser med god grunn. Fallene tiltar og panikken ser ut til å bre seg. Oslo børs blir roet noe av sterk oljepris, men mandag var det blodbad over hele linja. Det var kun Equinor som endte i pluss. At USA skal holde “andakt” denne uken om renter på lang og kort sikt – påvirker markedet direkte.

Bergenet lesetid: 5 minutes

Renter og krig

FED, altså den amerikanske sentralbanken har all makt i sine hender. Fortsetter den amerikanske tiåringen og stige, påvirker det også europeiske børser. Jerome Powell vil onsdag kveld norsk tid, holde et nytt rentemøte for å rette på den voksende inflasjonen i USA.

Lest denne? Kahoot – aksjen som er elsket og hatet

Det er ventet at det kommer meldinger om rentehevinger, både på kort og mellomlang sikt.

At de toneangivende indeksene i USA, Dow Jones, Nasdaq og S&P 500 fortsetter å gå mye ned, tyder på usikkerhet. Noe som er et svakhetstegn for markedene. Til tross for at disse indeksene tok seg overraskende inn igjen tidligere i uken, har det vært mye volatilitet i markedene i USA.

Det påvirker alltid de europeiske børsene.

At oljeprisen er høy og fortsatt stiger, er et pluss for Norge og de norske børsene. Men det hjelper ikke om korreksjon fortsetter i dagevis, slik den har gjort gjennom hele januar. Krisestemning på verdens børser kommer av usikkerheten i markedet.

Ose har så langt i år gått ned med 4,13%, men det er ventet betydelig fall videre – så lenge Wall Street raser. Økte renter er dårlig nytt for aksjemarkedet, det samme er frykt for væpnede konflikter – som kan ramme hele Europa.

Asia

All three major indexes shed 2% or more at open, continuing a weekslong losing streak for equities. The Dow Jones Industrial Average plunged 680 points, or 1.98%, while the S&P 500 dipped 2.36%. The Nasdaq Composite declined 2.63% to start the day

Yahoo finance
Krisestemning på verdens børser

Også i Asia har børsene vært røde over tid, direkte påvirket av USAs økte rentesyklus. Men også frykten for eskalering av konflikten mellom Russland og Ukraina, samt inflasjon og pandemi-usikkerhet. I Russland har børsen falt 20% denne uken av samme årsak.

Lest denne? Mørke skyer i horisonten for aksjemarkedet

Til tross for et stort sportslig arrangement i Kina om kort tid. Er det fortsatt uro rundt starten av olympiske leker. En hel verden holder pusten for hva som venter oss når lekene er i gang.

Kan Russland finne på å gå til angrep på Ukraina i skyggen av OL? Se ikke bort fra det.

Putin ønsker å markere seg på en eller annen måte. De lærde strides om hva den russiske presidenten tenker, men at han frykter Ukrainas potensielle Nato-medlemskap – er ingen hemmelighet.

Putin vet at det vil få alvorlige konsekvenser for Russland om han velger å gå til krig.

Krisestemning på verdens børser er sammensatt og kommer av flere negative årsaker som påvirker markedet.

Ikke selge

Om man mister nattesøvnen når aksjemarkedet faller som det gjør nå. Bør man kan kanskje sette pengene sine banken eller kjøpe valium for dem. Dette er ikke noe annet enn en naturlig konsekvens av at man ikke vet hva som skjer med rentene.

Muligens vil aksjekursen fortsette å falle på verdens børser. Men dette er kun en korreksjon, ikke noe krakk.

Og ifølge statistikken bør man slett ikke selge å få panikk når det blir røde dager. Man bør holde seg helt i ro, logg av banktjenestene om nødvendig og logge deg på igjen, når fallet har stoppet opp. Velger man å selge med tap, er jo pengene borte. Du har tapt.

Tid er noe du bør beregne mye av – om du sitter med aksjer. Ved å holde porteføljen uendret, har du sjansen til å ta igjen det tapte. Og de som har valgt denne teorien har tjent mer enn de som har solgt seg ut for å begrense tapet.

Lys i mørket

Om du har is i magen og holder, kan aksjene stige igjen, selv om det kan ta litt tid. Krisestemning på verdens børser er forbigående som alltid. Etter kraftig fall kommer nye stigninger.

Verdensøkonomien går ikke på skinner så lenge USA trykker penger, som om det var den eneste løsningen. Men nå har inflasjonen steget så mye over tid, at til og med USA selv har innsett at man må ta nye grep. Ergo stiger endelig rentene. Det er bra på lang sikt, men aksjemarkedet hater det.

Det er nemlig lys i tunnelen for alle med pengene sine i aksjemarkedet på sikt. Når samfunnet åpner opp og Omikron er et blaff fra en svunnen tid, vil vi få en fantastisk vår. Vi kan reise og leve som før. Da vil også aksjemarkedet ta seg kraftig opp.

I hvert fall om Putin tar til fornuften og kaller hjem soldatene sine fra grensen mot Ukraina. Det er lov å håpe.

Vargas

Mørke skyer i horisonten for aksjemarkedet

Mørke skyer i horisonten for aksjemarkedet i Norge, i starten av 2022. I fjor var det et drømmeår på børsen for mange selskap som steg til all time high. Kursoppgangen endte på flotte 23% på lik linje med Wall Street som også steg mye. Men i år har altså fisen fått en annen lyd.

Bergenet lesetid: 5 minutes

Økende oljepris

Egentlig er det smått utrolig at aksjemarkedet har vært så solid i en tid det har vært urolig – over alt.

Pandemien herjet gjennom hele fjoråret, der kun sommermånedene var tilnærmet normale. Norge har jo denne fordelen med oljen som berger oss i trange tider og gjort det i 55 år. Med opp og nedturer i oljeprisen, har selskap som Equinor (tidligere Statoil) båret den tyngste børen på børsen. Så også nå.

Lest denne? Slik blir din privatøkonomi i år

At OPEC kjører en knallhard linje med begrensede lagre, gjør også sitt til at prisene holder seg høye og stiger.

Også Kjell Inge Røkkes Aker BP har vært enestående solid i en bråkete tid.

Mye peker på at det blir stigende oljepris i uoverskuelig framtid. Noen snakker om en oljepris på 100 dollar fatet, i skrivende stund er prisen på 87 dollar fatet. Uro i Europa med økt krigsfrykt, mer flytrafikk, mer bilbruk gir økt oljepris. Faktisk har oljeprisen aldri vært høyere enn nå, i Norge.

Bra for as Norge, men dumt for oss som må ha drivstoff.

Mørke skyer i horisonten for aksjemarkedet er en destruktiv påstand. Men når det har vært så stor nedgang i flere dager på rad som i januar 2022 – er det på tide å rope et varsku. Og investorene bør være på vakt.

Man kan selvsagt sette alle sparepengene på oljerelaterte selskap og håpe på at det går bra. Men skal man være klok og ha en differensiert portefølje, skal man helst eie aksjer i ulike bransjer. Kanskje verdiaksjer framfor vekstaksjer.

Mørke skyer i horisonten for aksjemarkedet

Viktig rente

Den amerikanske tiåringen, anses som å være “verdens viktigste” rente. Fordi den er både en referanse for ulike renter, men også for andre finansielle storheter verden over. En renteheving på tiåringen påvirker Europas børser. Denne renten er hevet fra 1,3% til 1,8% i 2022 og er forventet å øke videre utover året.

Lest denne? Nå er det bare å gønne på, Norge

Det hele begynner når USA forsøker å hente inn penger fra investorer på auksjon. Når du kjøper en statsobligasjon, låner du i praksis ut penger til en stat over en gitt periode – for eksempel ti år. Når låneperioden utløper, betaler staten tilbake selve beløpet på lånet. Underveis betaler staten ut en fast rente – ofte kalt kupongrente – til den som har lånt ut pengene.

E24.no

Økte renter gir mindre trygghet for særlig selskap som skal tjene penger i framtiden. Dette gjelder særlig selskap som er ventet å tjene pengene sine i framtiden. Såkalte vekstaksjer man finner innen teknologien, herunder Nasdaq på Wall Street. Det er lett å se når mange teknologi-aksjer følger renteheving av tiåringen, da faller Nasdaq i takt med kursene på teknologi-aksjene.

Kahootaksjen er et skremmende eksempel på hvor galt det kan gå med en aksje i denne genren. Kursen har falt nær 74% på ett år.

Ta gevinst

Det finnes mange milliardærer som tok gevinst så alt for tidlig.

Det er det som skiller de rike på børs, mot de som blir for grådig og venter for lenge. De får ikke muligheten til å ta gevinst fordi de ikke solgte i tide.

Kahoot var oppe på 136 kroner på det høyeste. I dag får man den samme aksjen for 36 kroner. Vi tipper at mange har brent seg voldsomt i nettopp denne aksjen, som har vært populær for mange nordmenn.

Skal man tjene penger på børsen og i aksjemarkedet, bør man først og fremst lære seg at børsen er volatil. Alltid. Det vil si at den går opp og ned, men i perioder mer opp og igjen, mer ned – enn normalt. Mye tyder på at starten av 2022 er en slik down-periode i markedet. Men det er slett ikke sikker.

Finner man trygge og gode selskap man vet mye om, at man regner hjem selskapets økonomiske presentasjoner, selv. Og satser penger man tåler å låse fast i aksjer over tid, kan man tjene gode penger.

Det er heller ingen garanti. For det finnes ingen garanti for hvordan markedet oppfører seg.

Uansett hvilke selskap og aksjer man kjøper, er det viktig å ta gevinst i tide. Her er det nok mange som angrer seg i ettertid – når aksjen igjen faller. og man ikke kom seg ut i tide.

Oslo børs er ned 1,55% så langt i 2022. Men det kan bli betydelig mye verre. Så vær på vakt. Mørke skyer i horisonten for aksjemarkedet, kan påvirke også din portefølje.

Vargas

Kahoot – aksjen som er elsket og hatet

Kahoot – aksjen som er elsket og hatet på børsen. Det norske selskapet, appen og aksjen som er eid av mange tusen nordmenn, har falt som en stein i et år. Den spillbaserte læringsplattformen som ble etablert i 2013, steg fra 14 kroner i 2019 til 124 kroner per aksje i januar 2021.

Bergenet lesetid: 4 minutes

Tapt penger

Så begynte aksjen å falle og falle, helt til den nådde bunnen i juli 2021, da kostet aksjen 39 kroner.

Kahoot er blant de aller mest omsatte aksjene på Oslo børs, flere år på rad. Det har dog ikke stoppet aksjen med å falle som en stein. Her har mange norske investorer tapt penger, men de som kjøpte mye, tidlig, kan også ha tjent mye.

Lest denne? Slik blir din privatøkonomi i år

Kahoot – aksjen som er elsket og hatet ble omtalt som kjendis-aksjen, som mange kjendiser gjorde seg rike på. Det kan selvsagt være årsaken til at så mange småsparere kjøpte seg inn i nettopp denne aksjen. Men da var mye av oppgangen allerede en realitet. Kjøperne kom inn for sent og har så langt bare tapt penger i aksjen.

Jan Haudemann-Andersen har lenge vært blant de større investorene på Oslo Børs og har i det siste markert seg som storeier i quizspillselskapet Kahoot.

E24.no

Eilert Giertsen Hanoa

Det er Softbank, en stor japansk investorbank som er største eier i Kahoot, med 17 prosent av aksjene i selskapet. Men det er nordmannen Eilert Giertsen Hanoa (52) som er daglig leder og sjef i Kahoot. Han eier også drøyt 41 millioner aksjer, som er ca 9% av selskapet.

Kahoot - aksjen som er elsket og hatet

Lest denne? Du vile eie Bitcoin

Hanoa startet sitt første IT-selskap som 15-åringen i 1986, og har siden bygd stein på stein og er i dag en av Norges viktigste næringslivsledere. Han er fetter av komiker, skuespiller og investor Thomas Giertsen som også er tungt inne i Kahoot-aksjen.

Eilert Hanoa har vært direktør i Kahoot siden 2019.

Potensialet

Kahoot – aksjen som er elsket og hatet blant titusenvis av nordmenn, har åpenbart potensiale til å stige tilbake til nye høyder. Slik er det jo med alle aksjer også innen teknologiens verden. Kahoot har en unik plattform og svært mange brukere verden over. Og en mulighet til å bli enerådende i sitt marked. Det vil aksjekursen påvirkes av.

Det er ikke enkelt å tjene penger på aksjer eller andre instrumenter. Du konkurrerer mot mange smarte mennesker. Og du vil erfare at det er svært vanskelig å gjennomføre en plan når pengene dine er i spill.

Fra boken: “Trading på 1-2-3, Strategier og metoder” – av Oddmund Grøtte

Selskapet Kahoot er såpass ferskt på det internasjonale markedet, at det ikke har begynt å tjene de store pengene. Ennå.

Dermed påvirkes selskapet direkte av høyere renter og økt inflasjon. Penger som skal tjenes engang i framtiden, hjelper lite når utgiftene er her i dag. Dette er en av årsakene til at Kahoot-aksjen har falt mye det siste året.

Utvikling

Kahoot som selskap utvikler seg i riktig retning og har per november 2021 mer enn 1 millioner betalende brukere. Dette viktige tallet, altså selskapets betalende kunder, er ventet å stige mye i årene som kommer. Kahoot brukes av private, skoler, høgskoler, universitet og arbeidsplasser over hele verden.

Lest denne? Populært aksjeselskap i samarbeide med Star Wars™

At Kahoot har kjøpt opp andre teknologiselskap, gjør at selskapet innhenter ekstrem kunnskap om det de driver med. Og lære, underholde og dele kunnskap med sine brukere, og kunder world wide. I 2021 kjøpte Kahoot det amerikanske e-læringseslakpet Clever, for 500 millioner dollar.

Utviklingen er endeløs om mulighetene enorme for Kahoot. Og om få år er kanskje den verdenskjente appen, et selskap som mange millioner brukere – vil være i besittelse av. Det er ingen hemmelighet at USA er Kahoots største markede og det er her grunnlaget for videre oppbygging, og utvikling av selskapet legges.

Vi gjør oppmerksom på at artikkelen ikke må sees på som noen kjøpsanbefaling, men kun som informasjon om aksjen og selskapet Kahoot. Admin og eier av Vargas12.com, Øyvind Teige, eier en liten post i aksjen, Kahoot.

Så langt i 2022 har Kahoot-aksjen falt 6 prosent.

Vargas

Nå er det bare å gønne på, Norge!

Nå er det bare å gønne på, Norge! Alt tyder på at Norge er tilbake til “normalen” innen påske, kanskje før. Hva som er normalt i disse dager, kan selvsagt diskuteres. For det er en merkelig tid vi lever i. Barn som er to år eller yngre, har aldri opplevd et liv uten pandemi. Tenk litt på det.

Bergenet lesetid: 6 minutes

Lettelser

Heldigvis lever de fleste norske toåringer et ubekymret liv. Ikke behøver de bruke munnbind og foreløpig slipper de vaksine. Men det er slik det var før 12. mars 2020 vi alle sammen skal få det igjen. Få livet vårt tilbake, til det som den gang var normalen.

Lest denne? Burde skjenkeforbudet bli opphevet?

Omikron-varianten av Covid-19 ser ut til å være slik vi lenge har spådd, en mild type virus. Heldigvis.

Nå er det bare å gønne på, Norge! Alt tyder på at butikken, altså AS Norge – vil gå så det griner i løpet av 2022. Faktisk har det vært slik gjennom hele pandemien. Det er faktisk “bare” service-næringen og reiselivsbransjen som har lidd mye. Men det er vi de første til å skrive under på – er alvorlig nok.

Nå er det bare å gønne på, Norge!

Nå skal statsministeren, med råd fra helsemyndighetene lette på restriksjonene.

Vi ser for oss at det kan bli innført bruk av koronasertifikat, men også at kommunene selv får bestemme mer. Det var slik den forrige regjeringen gjorde det, med delta-varianten. Det fungerte godt, derfor ønsker de fleste kommunene å gjøre dette nå.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum, går langt i å innrømme at det vil bli lettelser i restriksjonene. Som betyr at skjenkestoppen opphører om få dager. Særlig om syke ikke legges inn på sykehus og at smitten fortsetter å gå ned i Norge. Det gjør den nå.

Nå er det bare å gønne på, Norge! Det vi har ventet på veldig lenge, tok tid. Men nå skjer det. Endelig.

Deltakron

Enda en variant av Covid-19 er funnet på Kypros. Foreløpig er den kalt Deltakron. Fordi den har både omikron og delta-varianten i seg. Om denne er mer smittsom eller farligere enn de to foregående variantene, er enda uvisst.

Problemet og utfordringen med nye varianter av Covid-19, er at det ofte tar tid å avdekke smittsomhet og virkning. Skrekkscenariet er at det kommer en variant, som f.eks Deltakron, som er både mer smittsom og som ikke lar seg stoppe av vaksinene. Da blir sykehusene fylt opp av syke og døende mennesker, før vi rekker å gjøre mye. Heldigvis er det lite sannsynlig.

Deltakron kan være en mildere variant, det er sjansen større for enn noe annet, men det er for tidlig å si. Om så er, vil det være omikron som tar over, også i Norge. Da er vi ute av pandemien før påske, i hvert fall for alle som er fullvaksinert med tre doser.

Sjansen er også stor for at det vil komme enda flere varianter og at vi må leve med Covid-19, veldig lenge. Men da like ufarlig, alt etter som, som influensa og forkjølelse. Nå er det bare å gønne på, Norge! Fordi vi har kontroll på smitten og sykehusene får stadig færre innlagte. Det er helt avgjørende for åpne samfunnet – uten restriksjoner.

Skyer i horisonten

Selvsagt er det noen skyer i horisonten for tidene som kommer. Slik har det alltid vært og slik vil det forbli.

Nå er det bare å gønne på, Norge!
Foto: Folkogforsvar.no

USA rasler stadig oftere med sablene mot Russland som ypper til bråk, flere steder på kloden. President Vladimir Putin har hundre tusen soldater stående klar på grense til Ukraina. Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg har også vært klar på at det vil få store konsekvenser om Russland går til angrep på Ukraina.

Lest denne? Velger du vekk vaksinen?

Men Putin har mye på dagsorden i starten av 2022. Han har også sendt en hel haug med “fredsbevarende styrker” til Kazakhstan, for å hindre “terrorister” i å lage trøbbel for myndighetene i landet. Som om ikke det var nok, stadig vekk er det svært stor militær aktivitet, langs norskekysten og i nordområdene.

Det finnes flere utfordringer for verdensfreden enn Russland og Putin. Om Donald Trump skulle komme tilbake til makten i USA er et skremmende bilde alene. Gud forby. Men også nord-Koreas leder, Kim Jong-un, kan finne på hva som helst for å få oppmerksomhet. Blant annet utvinne og bruke atomvåpen.

Kina har forholdt seg rolig etter at de startet verdens mest omfattende pandemi. Men Xi Jinping har et OL å arrangere i februar, før han igjen kan fokusere på verdens utfordringer. Kina er en mektig nasjon med et enormt antall soldater. Men militært er det USA som bruker mest og er overlegen i avansert militært utstyr.

Økonomien

En alvorlig væpnet konflikt som blander inn Nato og kanskje USA, vil påvirke Norge umiddelbart. Børsene vil rase, og rentene sannsynligvis stige mye. Om vi har dyr strøm nå, vil den stige betydelig mer. Om en væpnet konflikt eskalerer.

«Lar vi oss berøre, påvirker det måten vi tenker og handler på. Det er avgjørende at vi tar oss tid og bryet med å lytte til andres opplevelser. Med ønske om å forstå. Både i våre nære forhold og i store fellesskap

Hans Majestet Kong Harald (Nyttårstale 2021)

Den norske økonomien er friskmeldt og etter mange år med svært lave renter. Forventes en rekke renteøkninger som påvirker alle med lån.

En væpnet konflikt eller en storkrig, vil første og fremst merkes her hjemme med dårligere økonomi for de fleste. Som så ofte før, har en opptrapping til væpnet konflikt endt med enighet. Slik tror vi det blir denne gang også.

Nå er det bare å gønne på, Norge! Vi vil ha åpne kraner, vi vil reise hvor vi vil, ha full fest og fyr i teltet. Vi er klare for å begynne å leve igjen. Leve som normalt.

Vargas

Julegavene kommer ikke i år

Julegavene kommer ikke i år, av ulike årsaker. Julegavene du bestilte i oktober kommer kanskje, men bestilte du i slutten av november, begynnelsen av desember, så har du et problem. Dine kjøp står nemlig i en container, som står på et skip, på vei til Norge fra USA eller Kina. Og det skipet med dine julegavekjøp står i en endeløse kø. Med andre skip.

Bergenet lesetid: 4 minutes

Containerskip

Flaskehalsen har aldri vært trangere, køene aldri lengre og containerne aldri fler. Dessverre vil mange fortvilte nordmenn oppleve å ikke få julegavene fram i tide. Om du er i tvil, selvsagt er det pandemien som må få store deler av skylden.

Lest denne? Norske bedrifter heier på Biden

De største havnene som tar i mot digre containerskip, makter ikke å ta unna alle – dermed blir skipene stående i kø og slik har det vært lenge. President Joe Biden har forsøkt å tvinge selskapene til å skaffe nok folk, men grunnet pandemien har det vært vanskelig, om ikke umulig.

På vestkysten av USA står mer enn 80 skip i kø for å komme til kai for å losse containere. Havnene i Los Angeles og Long Beach er hovedpulsårene inn til USA, sjøveien. Men det er også fra disse losse-stedene containere skal til Europa – inkludert Norge.

Containership i kø er årsaken til sen postgang – verden over Foto: ShippingWatch

En annen grunn til at post- og pakke-sendinger er forsinket verden over, er at et av verdens største containerskip, “Ever Given” stod fast i Suezkanalen i mange dager. Det var da dette marerittet begynte og det har ikke blitt bedre etter det.

Halvledere

Om du bestiller en vare som produseres i Asia, og det gjør de fleste av oss. Vil det ta betydelig lenger tid å få varene fram til Europa i tide, i år enn i fjor. Faktisk er det allerede for sent for endel varer, fordi man mangler halvledere. En komponent, altså en databrikke. Og som har vært mangelvare i lang tid allerede, og det vil vare enda lenger, kanskje gjennom hele 2022 og ut 2023.

Julegavene kommer ikke i år grunnet enorme problemer i skipsfarten, som sliter grunnet fulle havner, uten nok bemanning, derfor bør du tenke kreativitet i dagene fram mot jul. At poden ønsker seg PS5, som også er vanskelig å få tak i grunnet mangelen på halvledere, gjør ikke situasjonen bedre. Du må finne på noe.

Bedriften Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) produserer databrikkene. Disse finnes i mobiltelefoner, biler, PCer og dets like. I nesten all type teknologi, finnes det en eller flere halvleder-komponenter. Dette er selve hjernen i all type teknologi. Og disse er ikke å få tak i om ikke lenge. Kunder bestiller og betaler på forhånd for å sikre produksjon, men mangelen er allerede enorm. 

Flere bilprodusenter går for halv maskin eller har stengt ned fullstendig av samme årsak. Apple, som den største og viktigste kunden, må kutte i deler av produksjonen til iPhone 13. Da skjønner man omfanget av krisen som vil vare ut hele 2022.

Gavekort

Et gavekort til byens beste restaurant kan være den perfekte gaven. For vår del, Slippen i Fredrikstad, den riktige gaven til hele familien, kanskje? På den måten får familien et godt måltid, en hyggelig kveld. Kvalitetstid med gjengen, som mange helt sikkert setter pris på.

I tillegg er man med på å gi et bidrag til en bransje som har slitt gjennom snart to år med pandemi.

Restaurantbransjen i Norge ligger allerede med brukket rygg, men med et gavekort til alle, er du med på å gi et lite løft. Mulig er din favoritt-restaurant allerede stengt. Men når og hvis den åpner igjen, er ditt bidrag med på å berge arbeidsplasser. Tenk litt på det.

Og mens vi venter på julegavene vi bestilte i oktober og november, som står på en container på et skip, et eller annet sted i verden. Så er det om å gjøre å ha det så hyggelig som mulig, sammen med mennesker vi liker. Gå på kino. Lag nydelig mat, gå en lang tur i skogen, spill kort, drikk vin – les en god bok. Nyt hverandre.

God jul.

Vargas

Pin It on Pinterest