Mørke skyer i horisonten for aksjemarkedet

Mørke skyer i horisonten for aksjemarkedet i Norge, i starten av 2022. I fjor var det et drømmeår på børsen for mange selskap som steg til all time high. Kursoppgangen endte på flotte 23% på lik linje med Wall Street som også steg mye. Men i år har altså fisen fått en annen lyd.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Økende oljepris

Egentlig er det smått utrolig at aksjemarkedet har vært så solid i en tid det har vært urolig – over alt.

Pandemien herjet gjennom hele fjoråret, der kun sommermånedene var tilnærmet normale. Norge har jo denne fordelen med oljen som berger oss i trange tider og gjort det i 55 år. Med opp og nedturer i oljeprisen, har selskap som Equinor (tidligere Statoil) båret den tyngste børen på børsen. Så også nå.

Lest denne? Slik blir din privatøkonomi i år

At OPEC kjører en knallhard linje med begrensede lagre, gjør også sitt til at prisene holder seg høye og stiger.

Også Kjell Inge Røkkes Aker BP har vært enestående solid i en bråkete tid.

Mye peker på at det blir stigende oljepris i uoverskuelig framtid. Noen snakker om en oljepris på 100 dollar fatet, i skrivende stund er prisen på 87 dollar fatet. Uro i Europa med økt krigsfrykt, mer flytrafikk, mer bilbruk gir økt oljepris. Faktisk har oljeprisen aldri vært høyere enn nå, i Norge.

Bra for as Norge, men dumt for oss som må ha drivstoff.

Mørke skyer i horisonten for aksjemarkedet er en destruktiv påstand. Men når det har vært så stor nedgang i flere dager på rad som i januar 2022 – er det på tide å rope et varsku. Og investorene bør være på vakt.

Man kan selvsagt sette alle sparepengene på oljerelaterte selskap og håpe på at det går bra. Men skal man være klok og ha en differensiert portefølje, skal man helst eie aksjer i ulike bransjer. Kanskje verdiaksjer framfor vekstaksjer.

Mørke skyer i horisonten for aksjemarkedet

Viktig rente

Den amerikanske tiåringen, anses som å være “verdens viktigste” rente. Fordi den er både en referanse for ulike renter, men også for andre finansielle storheter verden over. En renteheving på tiåringen påvirker Europas børser. Denne renten er hevet fra 1,3% til 1,8% i 2022 og er forventet å øke videre utover året.

Lest denne? Nå er det bare å gønne på, Norge

Det hele begynner når USA forsøker å hente inn penger fra investorer på auksjon. Når du kjøper en statsobligasjon, låner du i praksis ut penger til en stat over en gitt periode – for eksempel ti år. Når låneperioden utløper, betaler staten tilbake selve beløpet på lånet. Underveis betaler staten ut en fast rente – ofte kalt kupongrente – til den som har lånt ut pengene.

E24.no

Økte renter gir mindre trygghet for særlig selskap som skal tjene penger i framtiden. Dette gjelder særlig selskap som er ventet å tjene pengene sine i framtiden. Såkalte vekstaksjer man finner innen teknologien, herunder Nasdaq på Wall Street. Det er lett å se når mange teknologi-aksjer følger renteheving av tiåringen, da faller Nasdaq i takt med kursene på teknologi-aksjene.

Kahootaksjen er et skremmende eksempel på hvor galt det kan gå med en aksje i denne genren. Kursen har falt nær 74% på ett år.

Ta gevinst

Det finnes mange milliardærer som tok gevinst så alt for tidlig.

Det er det som skiller de rike på børs, mot de som blir for grådig og venter for lenge. De får ikke muligheten til å ta gevinst fordi de ikke solgte i tide.

Kahoot var oppe på 136 kroner på det høyeste. I dag får man den samme aksjen for 36 kroner. Vi tipper at mange har brent seg voldsomt i nettopp denne aksjen, som har vært populær for mange nordmenn.

Skal man tjene penger på børsen og i aksjemarkedet, bør man først og fremst lære seg at børsen er volatil. Alltid. Det vil si at den går opp og ned, men i perioder mer opp og igjen, mer ned – enn normalt. Mye tyder på at starten av 2022 er en slik down-periode i markedet. Men det er slett ikke sikker.

Finner man trygge og gode selskap man vet mye om, at man regner hjem selskapets økonomiske presentasjoner, selv. Og satser penger man tåler å låse fast i aksjer over tid, kan man tjene gode penger.

Det er heller ingen garanti. For det finnes ingen garanti for hvordan markedet oppfører seg.

Uansett hvilke selskap og aksjer man kjøper, er det viktig å ta gevinst i tide. Her er det nok mange som angrer seg i ettertid – når aksjen igjen faller. og man ikke kom seg ut i tide.

Oslo børs er ned 1,55% så langt i 2022. Men det kan bli betydelig mye verre. Så vær på vakt. Mørke skyer i horisonten for aksjemarkedet, kan påvirke også din portefølje.

Vargas

Kahoot – aksjen som er elsket og hatet

Kahoot – aksjen som er elsket og hatet på børsen. Det norske selskapet, appen og aksjen som er eid av mange tusen nordmenn, har falt som en stein i et år. Den spillbaserte læringsplattformen som ble etablert i 2013, steg fra 14 kroner i 2019 til 124 kroner per aksje i januar 2021.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Tapt penger

Så begynte aksjen å falle og falle, helt til den nådde bunnen i juli 2021, da kostet aksjen 39 kroner.

Kahoot er blant de aller mest omsatte aksjene på Oslo børs, flere år på rad. Det har dog ikke stoppet aksjen med å falle som en stein. Her har mange norske investorer tapt penger, men de som kjøpte mye, tidlig, kan også ha tjent mye.

Lest denne? Slik blir din privatøkonomi i år

Kahoot – aksjen som er elsket og hatet ble omtalt som kjendis-aksjen, som mange kjendiser gjorde seg rike på. Det kan selvsagt være årsaken til at så mange småsparere kjøpte seg inn i nettopp denne aksjen. Men da var mye av oppgangen allerede en realitet. Kjøperne kom inn for sent og har så langt bare tapt penger i aksjen.

Jan Haudemann-Andersen har lenge vært blant de større investorene på Oslo Børs og har i det siste markert seg som storeier i quizspillselskapet Kahoot.

E24.no

Eilert Giertsen Hanoa

Det er Softbank, en stor japansk investorbank som er største eier i Kahoot, med 17 prosent av aksjene i selskapet. Men det er nordmannen Eilert Giertsen Hanoa (52) som er daglig leder og sjef i Kahoot. Han eier også drøyt 41 millioner aksjer, som er ca 9% av selskapet.

Kahoot - aksjen som er elsket og hatet

Lest denne? Du vile eie Bitcoin

Hanoa startet sitt første IT-selskap som 15-åringen i 1986, og har siden bygd stein på stein og er i dag en av Norges viktigste næringslivsledere. Han er fetter av komiker, skuespiller og investor Thomas Giertsen som også er tungt inne i Kahoot-aksjen.

Eilert Hanoa har vært direktør i Kahoot siden 2019.

Potensialet

Kahoot – aksjen som er elsket og hatet blant titusenvis av nordmenn, har åpenbart potensiale til å stige tilbake til nye høyder. Slik er det jo med alle aksjer også innen teknologiens verden. Kahoot har en unik plattform og svært mange brukere verden over. Og en mulighet til å bli enerådende i sitt marked. Det vil aksjekursen påvirkes av.

Det er ikke enkelt å tjene penger på aksjer eller andre instrumenter. Du konkurrerer mot mange smarte mennesker. Og du vil erfare at det er svært vanskelig å gjennomføre en plan når pengene dine er i spill.

Fra boken: “Trading på 1-2-3, Strategier og metoder” – av Oddmund Grøtte

Selskapet Kahoot er såpass ferskt på det internasjonale markedet, at det ikke har begynt å tjene de store pengene. Ennå.

Dermed påvirkes selskapet direkte av høyere renter og økt inflasjon. Penger som skal tjenes engang i framtiden, hjelper lite når utgiftene er her i dag. Dette er en av årsakene til at Kahoot-aksjen har falt mye det siste året.

Utvikling

Kahoot som selskap utvikler seg i riktig retning og har per november 2021 mer enn 1 millioner betalende brukere. Dette viktige tallet, altså selskapets betalende kunder, er ventet å stige mye i årene som kommer. Kahoot brukes av private, skoler, høgskoler, universitet og arbeidsplasser over hele verden.

Lest denne? Populært aksjeselskap i samarbeide med Star Wars™

At Kahoot har kjøpt opp andre teknologiselskap, gjør at selskapet innhenter ekstrem kunnskap om det de driver med. Og lære, underholde og dele kunnskap med sine brukere, og kunder world wide. I 2021 kjøpte Kahoot det amerikanske e-læringseslakpet Clever, for 500 millioner dollar.

Utviklingen er endeløs om mulighetene enorme for Kahoot. Og om få år er kanskje den verdenskjente appen, et selskap som mange millioner brukere – vil være i besittelse av. Det er ingen hemmelighet at USA er Kahoots største markede og det er her grunnlaget for videre oppbygging, og utvikling av selskapet legges.

Vi gjør oppmerksom på at artikkelen ikke må sees på som noen kjøpsanbefaling, men kun som informasjon om aksjen og selskapet Kahoot. Admin og eier av Vargas12.com, Øyvind Teige, eier en liten post i aksjen, Kahoot.

Så langt i 2022 har Kahoot-aksjen falt 6 prosent.

Vargas

Nå er det bare å gønne på, Norge!

Nå er det bare å gønne på, Norge! Alt tyder på at Norge er tilbake til “normalen” innen påske, kanskje før. Hva som er normalt i disse dager, kan selvsagt diskuteres. For det er en merkelig tid vi lever i. Barn som er to år eller yngre, har aldri opplevd et liv uten pandemi. Tenk litt på det.

Bergenet lesetid: 6 minutter

Lettelser

Heldigvis lever de fleste norske toåringer et ubekymret liv. Ikke behøver de bruke munnbind og foreløpig slipper de vaksine. Men det er slik det var før 12. mars 2020 vi alle sammen skal få det igjen. Få livet vårt tilbake, til det som den gang var normalen.

Lest denne? Burde skjenkeforbudet bli opphevet?

Omikron-varianten av Covid-19 ser ut til å være slik vi lenge har spådd, en mild type virus. Heldigvis.

Nå er det bare å gønne på, Norge! Alt tyder på at butikken, altså AS Norge – vil gå så det griner i løpet av 2022. Faktisk har det vært slik gjennom hele pandemien. Det er faktisk “bare” service-næringen og reiselivsbransjen som har lidd mye. Men det er vi de første til å skrive under på – er alvorlig nok.

Nå er det bare å gønne på, Norge!

Nå skal statsministeren, med råd fra helsemyndighetene lette på restriksjonene.

Vi ser for oss at det kan bli innført bruk av koronasertifikat, men også at kommunene selv får bestemme mer. Det var slik den forrige regjeringen gjorde det, med delta-varianten. Det fungerte godt, derfor ønsker de fleste kommunene å gjøre dette nå.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum, går langt i å innrømme at det vil bli lettelser i restriksjonene. Som betyr at skjenkestoppen opphører om få dager. Særlig om syke ikke legges inn på sykehus og at smitten fortsetter å gå ned i Norge. Det gjør den nå.

Nå er det bare å gønne på, Norge! Det vi har ventet på veldig lenge, tok tid. Men nå skjer det. Endelig.

Deltakron

Enda en variant av Covid-19 er funnet på Kypros. Foreløpig er den kalt Deltakron. Fordi den har både omikron og delta-varianten i seg. Om denne er mer smittsom eller farligere enn de to foregående variantene, er enda uvisst.

Problemet og utfordringen med nye varianter av Covid-19, er at det ofte tar tid å avdekke smittsomhet og virkning. Skrekkscenariet er at det kommer en variant, som f.eks Deltakron, som er både mer smittsom og som ikke lar seg stoppe av vaksinene. Da blir sykehusene fylt opp av syke og døende mennesker, før vi rekker å gjøre mye. Heldigvis er det lite sannsynlig.

Deltakron kan være en mildere variant, det er sjansen større for enn noe annet, men det er for tidlig å si. Om så er, vil det være omikron som tar over, også i Norge. Da er vi ute av pandemien før påske, i hvert fall for alle som er fullvaksinert med tre doser.

Sjansen er også stor for at det vil komme enda flere varianter og at vi må leve med Covid-19, veldig lenge. Men da like ufarlig, alt etter som, som influensa og forkjølelse. Nå er det bare å gønne på, Norge! Fordi vi har kontroll på smitten og sykehusene får stadig færre innlagte. Det er helt avgjørende for åpne samfunnet – uten restriksjoner.

Skyer i horisonten

Selvsagt er det noen skyer i horisonten for tidene som kommer. Slik har det alltid vært og slik vil det forbli.

Nå er det bare å gønne på, Norge!
Foto: Folkogforsvar.no

USA rasler stadig oftere med sablene mot Russland som ypper til bråk, flere steder på kloden. President Vladimir Putin har hundre tusen soldater stående klar på grense til Ukraina. Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg har også vært klar på at det vil få store konsekvenser om Russland går til angrep på Ukraina.

Lest denne? Velger du vekk vaksinen?

Men Putin har mye på dagsorden i starten av 2022. Han har også sendt en hel haug med “fredsbevarende styrker” til Kazakhstan, for å hindre “terrorister” i å lage trøbbel for myndighetene i landet. Som om ikke det var nok, stadig vekk er det svært stor militær aktivitet, langs norskekysten og i nordområdene.

Det finnes flere utfordringer for verdensfreden enn Russland og Putin. Om Donald Trump skulle komme tilbake til makten i USA er et skremmende bilde alene. Gud forby. Men også nord-Koreas leder, Kim Jong-un, kan finne på hva som helst for å få oppmerksomhet. Blant annet utvinne og bruke atomvåpen.

Kina har forholdt seg rolig etter at de startet verdens mest omfattende pandemi. Men Xi Jinping har et OL å arrangere i februar, før han igjen kan fokusere på verdens utfordringer. Kina er en mektig nasjon med et enormt antall soldater. Men militært er det USA som bruker mest og er overlegen i avansert militært utstyr.

Økonomien

En alvorlig væpnet konflikt som blander inn Nato og kanskje USA, vil påvirke Norge umiddelbart. Børsene vil rase, og rentene sannsynligvis stige mye. Om vi har dyr strøm nå, vil den stige betydelig mer. Om en væpnet konflikt eskalerer.

«Lar vi oss berøre, påvirker det måten vi tenker og handler på. Det er avgjørende at vi tar oss tid og bryet med å lytte til andres opplevelser. Med ønske om å forstå. Både i våre nære forhold og i store fellesskap

Hans Majestet Kong Harald (Nyttårstale 2021)

Den norske økonomien er friskmeldt og etter mange år med svært lave renter. Forventes en rekke renteøkninger som påvirker alle med lån.

En væpnet konflikt eller en storkrig, vil første og fremst merkes her hjemme med dårligere økonomi for de fleste. Som så ofte før, har en opptrapping til væpnet konflikt endt med enighet. Slik tror vi det blir denne gang også.

Nå er det bare å gønne på, Norge! Vi vil ha åpne kraner, vi vil reise hvor vi vil, ha full fest og fyr i teltet. Vi er klare for å begynne å leve igjen. Leve som normalt.

Vargas

Julegavene kommer ikke i år

Julegavene kommer ikke i år, av ulike årsaker. Julegavene du bestilte i oktober kommer kanskje, men bestilte du i slutten av november, begynnelsen av desember, så har du et problem. Dine kjøp står nemlig i en container, som står på et skip, på vei til Norge fra USA eller Kina. Og det skipet med dine julegavekjøp står i en endeløse kø. Med andre skip.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Containerskip

Flaskehalsen har aldri vært trangere, køene aldri lengre og containerne aldri fler. Dessverre vil mange fortvilte nordmenn oppleve å ikke få julegavene fram i tide. Om du er i tvil, selvsagt er det pandemien som må få store deler av skylden.

Lest denne? Norske bedrifter heier på Biden

De største havnene som tar i mot digre containerskip, makter ikke å ta unna alle – dermed blir skipene stående i kø og slik har det vært lenge. President Joe Biden har forsøkt å tvinge selskapene til å skaffe nok folk, men grunnet pandemien har det vært vanskelig, om ikke umulig.

På vestkysten av USA står mer enn 80 skip i kø for å komme til kai for å losse containere. Havnene i Los Angeles og Long Beach er hovedpulsårene inn til USA, sjøveien. Men det er også fra disse losse-stedene containere skal til Europa – inkludert Norge.

Containership i kø er årsaken til sen postgang – verden over Foto: ShippingWatch

En annen grunn til at post- og pakke-sendinger er forsinket verden over, er at et av verdens største containerskip, “Ever Given” stod fast i Suezkanalen i mange dager. Det var da dette marerittet begynte og det har ikke blitt bedre etter det.

Halvledere

Om du bestiller en vare som produseres i Asia, og det gjør de fleste av oss. Vil det ta betydelig lenger tid å få varene fram til Europa i tide, i år enn i fjor. Faktisk er det allerede for sent for endel varer, fordi man mangler halvledere. En komponent, altså en databrikke. Og som har vært mangelvare i lang tid allerede, og det vil vare enda lenger, kanskje gjennom hele 2022 og ut 2023.

Julegavene kommer ikke i år grunnet enorme problemer i skipsfarten, som sliter grunnet fulle havner, uten nok bemanning, derfor bør du tenke kreativitet i dagene fram mot jul. At poden ønsker seg PS5, som også er vanskelig å få tak i grunnet mangelen på halvledere, gjør ikke situasjonen bedre. Du må finne på noe.

Bedriften Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) produserer databrikkene. Disse finnes i mobiltelefoner, biler, PCer og dets like. I nesten all type teknologi, finnes det en eller flere halvleder-komponenter. Dette er selve hjernen i all type teknologi. Og disse er ikke å få tak i om ikke lenge. Kunder bestiller og betaler på forhånd for å sikre produksjon, men mangelen er allerede enorm. 

Flere bilprodusenter går for halv maskin eller har stengt ned fullstendig av samme årsak. Apple, som den største og viktigste kunden, må kutte i deler av produksjonen til iPhone 13. Da skjønner man omfanget av krisen som vil vare ut hele 2022.

Gavekort

Et gavekort til byens beste restaurant kan være den perfekte gaven. For vår del, Slippen i Fredrikstad, den riktige gaven til hele familien, kanskje? På den måten får familien et godt måltid, en hyggelig kveld. Kvalitetstid med gjengen, som mange helt sikkert setter pris på.

I tillegg er man med på å gi et bidrag til en bransje som har slitt gjennom snart to år med pandemi.

Restaurantbransjen i Norge ligger allerede med brukket rygg, men med et gavekort til alle, er du med på å gi et lite løft. Mulig er din favoritt-restaurant allerede stengt. Men når og hvis den åpner igjen, er ditt bidrag med på å berge arbeidsplasser. Tenk litt på det.

Og mens vi venter på julegavene vi bestilte i oktober og november, som står på en container på et skip, et eller annet sted i verden. Så er det om å gjøre å ha det så hyggelig som mulig, sammen med mennesker vi liker. Gå på kino. Lag nydelig mat, gå en lang tur i skogen, spill kort, drikk vin – les en god bok. Nyt hverandre.

God jul.

Vargas

Røkke gjør suksess med falleferdig aksje

Røkke gjør suksess med falleferdig aksje. REC Silicon ble kjøpt for småpenger da det måtte stenge ned fabrikker i både USA og Kina. Polysilisium-produsenten, den gang eid av Finansmannen og investoren Jens Ulltveit-Moe, havnet på Røkkes hender. Endelig får selskapet vind i seilene igjen.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Hanwha Solutions

At REC Silicon lenge har hatt et voldsomt potensiale har vært klart for norske aksjonærer, gjennom flere år. Derfor har det også vært blant norske investorers mest populære og mest omsatte aksje, veldig lenge. Men daytradere, altså investorer som kjøper og selger aksjer på kort tidsintervall har elsket REC Silicon. Grunnet dens volatilitet.

Aksjekursen til det norske selskapet har gått opp og ned som en jojo i flere år. Men 18. november kom en nyhet mange ikke hadde sett for seg. Ny samarbeidspartnere kommer inn, Aker Horizons selger seg ned i REC Silicon. Kjell Inge Røkke går av som styreformann, men inn kommer hans sønn, Kristian Røkke. Som også er CEO i Aker Horizons.

Bakgrunnen for alt dette er et samarbeidsprosjekt med Hanwha Solutions. Et stort sørkoreansk solselskap, med god erfaring med produksjon av solcellepaneler.

Nyheten gjør at REC Silicon steg med 23 prosent på Oslo børs.

Det er sannsynligvis bare starten på et vellykket prosjekt som skal foregå i mange tiår. Og som skal forsyne elbilprodusenter i USA og Europa med Polysilisium, som brukes i elbil-batterier. Røkke gjør suksess med falleferdig aksje, som stiger mye på børs etter milliardavtale.

Røkke gjør suksess med falleferdig aksje

Samtidig selger storaksjonær Aker Horizons, som er kontrollert av Kjell Inge Røkkes Aker, om lag 21,9 millioner aksjer til Hanwha Solutions til en kurs på 20 kroner per aksje. Det sørkoreanske selskapet og Aker Horizons vil etter transaksjonen sitte på drøye 16,67 prosent av aksjekapitalen hver

DN.no

Moses Lake

Nå skal i hvert fall én av REC Silicons fabrikker, den i Moses Lake i Washington åpnes opp igjen.

Røkke gjør suksess med falleferdig aksje
REC Silicon i Moses Lake (Foto: Pressebilde/Rec Silicon)

REC Silicon har altså flere ben å stå på. Det Røkke-eide selskapet produserer Polysilicon til bruk i solcellepaneler som er svært interessant for alle typer solenergiselskaper, verden over. Røkke gjør suksess med falleferdig aksje – som nordmenn elsker å hate.

REC provides a wide variety of solar grade polysilicon for various solar applications including granular polysilicon, Siemens rod sections, chunks and chips. The highest quality polysilicon in the world.

REC Silicon

Fabrikken i Moses Lake har vært stengt siden 2019 da mer enn 100 ansatte mistet jobben. Det er dette digre anrettet som nå åpnes igjen, etter den viktige kontrakten med Hanwha Solutions er klar. Dette er en av verdens største produsenter av solcellepaneler, med en kapasitet på 10 Gigawatt.

USA

Joe Biden (78) og demokratene har satt seg som et hårete mål å få amerikanerne til å droppe fossilt drivstoff. Og heller velge elbil når de skal krysse det gigantiske landet. Det er selvsagt ikke gjort over natten, men Biden har håp om at pengene som skal til, for å gjøre disse endringene, skal bli tilgjengelig.

Democrats are closer than we’ve ever been to finalizing and passing legislation to achieve President Biden’s Build Back Better agenda.”

Meritalk.com

En mulighet til å bygge opp landets infrastruktur og skape nye arbeidsplasser ved å gi nok penger til grønne selskap. Deriblant REC Silicon, med fabrikk Moses Lake i Washington. Røkke gjør suksess med falleferdig aksje, men går selv av som styreformann og blir erstattet av sin egen sønn, Kristian.

BBB

Gjennom sitt enorme prosjekt, The Build Back Better Framework, (BBB) skal USA bli et foregangsland i det grønne skifte. Joe Biden ønsker også å gi alle nasjonale- og internasjonale selskap, som kan dra lasset sammen med nasjonen.

Før jul skal (BBB) stemmes gjennom, mellom demokrater og republikanere. Blir Biden gigantiske miljøpakke vedtatt å gjennomføres, vil det fri gi 1750 milliarder dollar. Smak litt på det tallet. Selvsagt vil det gagne norske bedrifter som REC Silicon, når så mye penger skal brukes i det grønne skiftet, internasjonalt.

Det er alltid vanskelig å spå inn i framtiden, men at det skal satses mer på miljøvennlig produksjon, uansett bransje – er hevet over tvil. At Norge, Aker og Røkke er foregangsland og selskap som viser vei, er også denne nyheten et meget godt bevis på.

Disclaimer: (Admin, Øyvind Teige har aksjer i REC Silicon, dette er ikke ment som noen kjøpsanbefaling. Du kan risikere å tape penger ved å invitere i REC Silicon spesielt eller i aksjer generelt.)

Kilde: Dagens Næringsliv

Vargas

Endelig destinasjon New York

Endelig destinasjon New York. Om du er nordmann har du ventet ca 18 måneder på å kunne få reise til USA. 8. november er ventetiden endelig over. Nå kan vi reise til The Big Apple, Til California eller San Fransisco. Alt etter hva hjertet begjærer.

Estimated reading time: 4 minutes

Vaksinemotstandere

Sist vi var i USA var Donald Trump president. Heldigvis har tidene endret seg til det bedre, til tross for store dødstall. Endelig destinasjon New York. Økonomien er i bedring og arbeidsledigheten går ned. USA er på rett vei under Biden-administrasjonen.

Lest denne? Tåler vi en vinter med ny lockdown?

Verdensbyen New York City ble hardt rammet under pandemien. Byen som aldri sover har vært gjennom tøffe prøver. Terror og pandemien stopper ikke New York. Aldri. Men at landet har en lang rekke vaksinemotstandere gjør jobben vanskelig for myndighetene.

Dessverre er det en kollektiv motstand, ikke bare blant Trump-tilhengerne i Florida-regionen. Men over hele landet finnes det amerikanere, som ikke stoler på vaksinene, dessverre.

Hvis vi ikke stopper korona, vil newyorkere dø. Vi må stoppe det, og måten å gjøre det på er vaksinasjon. Det må også inkludere våre offentlige ansatte, uttalte de Blasio ifølge ABC News.

Aftenposten.no

Vaksinerte utlendinger får slippe inn i USA igjen fra og med tidlig i november, opplyser Biden-administrasjonen. Det skjer etter et 18 måneders innreiseforbud

VG.no
Endelig destinasjon New York

New York

Endelig destinasjon New York, er du nordmann kan du nå pakke og reise. Verdens mest fantastiske by venter på deg. Vet du hva alt du kan finne på i New York? Det er altså så mange severdigheter at du trenger egentlig ett helt år. Om du skal få et innblikk i hva newyorkerne har å by på til en nordmann.

Lest denne? Norske bedrifter heier på Biden

Hoteller, teatre, parker, gatemusikanter, kunst, live musikk, museer, kaffer, barer og Brodway-show. Du trenger faktisk 365 dager for å komme deg gjennom hva New York har å tilby, kanskje ikke det engang er nok.

Byen har 8,8 millioner innbyggere i bykjernen, men hele 22,8 millioner inkludert storbyområdet. En av de mest folkerike byområdene i verden.

Bare i Central Park alene kan du bruke mange uker. Bare å sitte å se på menneskene som ferdes her, gir inspirasjon og nysgjerrighet. Mange en forfatter har brukt denne vidunderlige byen for å finne skriveglede og nytenkning. Her finnes alle typer mennesker med all mulig bakgrunn og nasjonalitet.

Wall Street

Er du opptatt av økonomi har du kanskje hørt om Wall Street eller sett filmer fra verdens mektigste børs-gate.

Norske investorer vet å verdsette nettopp Wall Street som den viktigste børsen som påvirker det norske markedet. Nordmenn elsker Wall Street med god grunn, her er det penger å tjene, om man handler smart. 

Wall Street alene er kanskje ikke noe reisedestinasjoner for nordmenn, men det tar ikke vekk magien for hva som foregår her. Investorer verden over bruker det amerikanske markedet til sine investeringer.

Det være amatører, profesjonelle eller bedrifter som kjøper og selger aksjer og verdipapirer.

Det finnes en håndfull filmer også, som er verdt å ta en titt på. Eksempelvis på flyet fra Gardermoen til New York og John F. Kennedy Airport, eller tre av de andre flyplassene i millionbyen.

De beste filmene er Wall Street, produsert av Oliver Stone, med Michael Douglas.

Flybillett

En flybillett til New York City koster fra 3000 kroner til 16.000 kroner. Det er en rekke kritiserer som teller inn.

Om du ikke vil mellomlande, koster det ekstra, om du vil reise med SAS, koster mer enn lavpris-flyselskap. Og det koster mindre om du er villig til å reise svært tidlig, eller lander på ubekvemme tider.

Endelig destinasjon New York, for etter mer enn 18 måneder er ventetiden over. Nå står USA klar for å ta deg i mot og New York City kan brukes til business or pleasure. Alt du behøver å gjøre er å bestille flybilletter før grensene stenger igjen.

Det er det dessverre ingen garantier mot. All den tid pandemien slett ikke er over.

God tur!

Vargas

Norske bedrifter heier på Biden

Norske bedrifter heier på Biden for at det grønne skifte skal materialiseres. The Bulid Back Better Plan er voldsomme greier og vil koste USA 1.750 milliarder dollar. Dette blir kalt en krisepakke, eller velferds- og klimapakke, som skal gi USA et klimastempel og en enorm satsning på miljøet.

Estimated reading time: 4 minutes

Infrastruktur-pakken

Vi gjør oppmerksom på at Vargas12.com ved admin Øyvind Teige, eier aksjer i selskapet REC Silicon, artikkelen er ikke ment som noen kjøpsanbefaling. Om du investerer i REC Silicon, kan du tape pengene dine.

Aldri før har det blitt brukt mer penger i USA enn på dette gigantprosjektet som vil gagne flere norske bedrifter. Bedrifter som skal satse grønt og miljøvennlig, vil få ta del i det Joe Biden kaller en nødvendighet for å berge planeten.

Lest denne? USA vil satse på Røkke-selskap

Det er en ambisiøs miljøplan den amerikanske presidenten ønsker å få realisert. En målsetning om å få USA på fote, der det skal satses enorme beløp på nasjonale og internasjonale miljøprosjekt. Om Biden-administrasjonen får det som den vil, skal amerikanerne satse på solcellepaneler og elbiltroduksjon allerede fra neste år.

Ulempen for Joe Biden, er at alt som skal bestemmes over i USA, skal godkjennes av Senatet og stemmes over i Kongressen. Det er ikke bare enkelt når det er sånn cirka femti prosent demokrater og femti prosent republikanere, som skal stemme.

Elbil-produksjon

Nylig ble én av to viktige planer faktisk stemt gjennom i Kongressen, noe forgjengeren Donald Trump aldri klarte. Det skal brukes 1.200 milliarder dollar på infrastruktur-pakken i USA. Omgjort i norske kroner snakker vi om 10.300 milliarder kroner. En økonomi-pakke som skal gi USA et viktig løft ingen har sett maken til tidligere.

Norske bedrifter heier på Biden
President Joe Biden poses for his official portrait Wednesday, March 3, 2021, in the Library of the White House. (Official White House Photo by Adam Schultz)

Flyplasser, broer, veier og jernbane har blitt oversett i flere tiår. En omfattende represjon- og vedlikeholdsplan er iverksatt. Norske bedrifter heier på Biden for å tørre å forsøke å endre nasjonen og satse miljøvennlig.

Nå vil Biden bruke mye penger på ordne opp – de fem neste årene. Men det vil koste enorme summer å reparere det digre landet og det vil ta tid. Joe Biden har fått kritikk for å gape over for mye for raskt. Og han har fått kritikk for å ville bruke for mye penger på kort tid.

Faktum er at den aldrende presidenten allerede har gjort mer for USA enn det Trump klarte på fire år, hvert fall hva miljøsatsning angår.

Norske bedrifter heier på Biden fordi det gagner miljøet og det grønne skifte. At presidenten vil gjøre en så radikal forandring innad i et land som er kjent for digre amerikanske bensinbiler og enda større diesel-biler, er oppsiktsvekkende. Biden skal ha alle disse nasjonalsymbolene som er så viktige for mange i USA, fjernet helt.

REC Silicon

Norske bedrifter heier på Biden fordi miljøsatsningen i USA gagner dem selv, men også kloden.

Innen 2040 skal USA være fossilfritt, helst lenge før. Det vil selvsagt koste omfattende omstrukturering. Og mange diskusjoner rundt hvilke alternativer man har. Det er her norske bedrifter kommer inn. REC Silicon lager nemlig polysilicon, til bruk i elbil-batterier.

REC Silicon eier to fabrikker i USA, hvor Kjell Inge Røkke er styreleder. Den ene REC-fabrikken ligger i Butte, Montana. Den andre fabrikken, som ligger i Moses Lake er nå stengt. Men er planlagt åpnet i 2023 så sant Biden får gjennom sin omfattende plan.

REC Silicon ønsker å se om det lar seg gjøre å få økonomisk støtte til å drifte den enorme fabrikken i Washington. I kvartalsrapporten for REC Silicon for tredje kvartal, står det følgende: There is a $6 billion, let’s say, allocation for developing batteries in the U.S. and that might be a huge interest also for REC Silicon.

Planeten

Joe Biden vil skape jobber som gagner amerikanerne på kort og lang sikt. Dette vil selvsagt bli stemt gjennom, det er bare snakk om tid. Og 15. november vil alt dette bli godkjent i Kongressen, sier Biden. I sin siste tale om miljøsatsningen, takket Biden demokratene og republikanerne for å bli enige om infrastruktur-pakken.

Fordi det er snakk å berge nasjonen fra å falle sammen, men først av alt, berge planeten fra å kollapse totalt.

Den aller første endringen Joe Biden gjeninnførte som president, var Paris-avtalen, som Trump slettet med et pennestrøk.

Paris-avtalen er et bevis på at den amerikanske presidenten vil satse mye på miljøet. Han klarer åpenbart ikke å redde planeten alene. Men det er av enorm betydning at verdens rikeste stormakt – ønsker å være deltager og bidragsyter.

Jorden er under et voldsomt press grunnet menneskelig påvirkning. Vi må endre måten vi lever på for å få ned klimagassutslippene og ikke overskride 1,5 grader temperaturøkning. En større økning kan bli fatal.

Vi gjør oppmerksom på at Vargas12.com ved admin Øyvind Teige, eier aksjer i selskapet REC Silicon, artikkelen er ikke ment som noen kjøpsanbefaling. Om du investerer i REC Silicon, kan du tape pengene dine.

Vargas

Bestill julegaver på nettet nå – før det er for sent!

Bestill julegaver på nettet nå – før det er for sent! Det er nemlig en hel haug med gode grunner til at du bør bestille julegavene lenge før du ellers ville ha tenkt på det. Varehandelen er i en skvis som påvirker hele verden, og det er sannsynligvis verre enn du tror.

Estimated reading time: 4 minutes

Halvledere

Om du bestiller en vare som produseres i Asia, og det gjør de fleste av oss, vil det ta betydelig lenger tid å få varene fram til Europa i tide, i år enn i fjor. Faktisk er det allerede for sent for endel varer, fordi man mangler halvledere. En komponent, en databrikke som har vært mangelvare i lang tid allerede, og det vil vare enda lenger.

Lest denne? Julegavene finner du billigst på nett!

Bedriften Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) produserer databrikkene. Disse finnes i mobiltelefoner, biler, PCer og dets like. I nesten all type teknologi, finnes det en eller flere halvleder-komponenter. Og de er ikke å få tak i om ikke lenge. Kunder bestiller og betaler på forhånd for å sikre produksjon, men mangelen er stor.

Flere bilprodusenter går for halv maskin eller har stengt ned fullstendig av samme årsak. Apple, som den største og viktigste kunden, må kutte i deler av produksjonen til iPhone 13. Da skjønner man omfanget av krisen som vil vare ut hele 2022.

Bestill julegaver på nettet nå – før det er for sent! Det er kun drøyt ti uker til jul, du skal helst ha gavene i hus i god tid før det. Nå bør du ta grep for å berge årets jul. Ellers vil du motta pakkene langt ut i januar eller februar, noe som vil være en aldri så liten krise på julaften når barn, barnebarn og andre skal åpne pakkene som aldri kom.

Bestill julegaver på nettet nå – før det er for sent!

Containerfrakt

Pakker som står på en container fra Asia, kraftig forsinket på vei til Europa. Apropos container. Det er ikke bare mangel på varer og halvledere. Det er stor mangel på både containere og skipene som frakter disse.

Lest denne? Hva kan du om aksjemarkedet?

Krisen er så stor at flere verft har bygget om ferger og andre større skip, for å gjøre de kapable til å frakte containere. Transportkostnadene har allerede gått til himmels tidligere i år. Og forsetter å stige til langt ut i 2022. Dette påvirker åpenbart prisene på frakt fra Asia, men også prisene på råvarer.

Skal du handle noe på nettet nå, kan du være sikker på at prisene er både tjue, tredve og kanskje femti prosent dyrere enn i fjor. Særlig om julegaven er produsert i Asia. Og det er de som sagt, veldig ofte.

En sjelden kombinasjon av ulike omstendigheter har gjort det svært dyrt og langvarig å frakte varer. Særlig fra Asia til Europa, fordi det er så mange ulike fabrikker og ulike varegrupper som produseres i Kina, Japan og Taiwan.

Det er ikke nok skip, ikke nok containere og enorme flaskehalser i de store havnene både i USA og Europa med lang ventetid på å få losset. På verdensbasis sørger transportgiganten, DB Schenker i Oslo, frakt av 2,3 millioner containere per år.

Dagens Næringsliv

Fraktraten fra Asia til Europa har økt med 700% bare i år og 1200% på to år, ifølge DN.no. Så skal du ha julegaver bestilt på nettet, som produseres andre steder enn i Norge, bestill i dag, om det ikke allerede er for sent.

Julegaver

Hva er den perfekte julegaven? Munnbind av silke? Eller diamanter i et smykke til hundretusen kroner? En Ferrari? Om du velger å være nøktern og kanskje smart. Er det kanskje gaver som ikke kan måles i penger som er den aller beste? Selvlagde julegaver har sjel, i motsetning til noe dill dall – kjøpt ved en tilfeldighet et sted i Østen. Er du ikke enig?

Vær kreativ i jakten på gode julegaver. Det kan bli satt stor pris på.

Hva med en uke med husvask eller innkjøp en fast dag i uken i et halvt år, kanskje barnevakt når det måtte passe best? Det er nemlig ikke handelsstandens plakater, annonser og TV-reklamen som bestemmer hva du skal bruke pengene dine på. Tenk rasjonelt, vær smart og ikke bit på alle fristelser som kommer.

Julegaver kan vær gratis og viktige, man bør slett ikke ta opp dyre forbrukslån for å få julehøytiden gjennomført. Men er det slik at det står “Barbie” på ønskelisten fra favorittniesen din, så må du være rask. Bestill julegaver på nettet nå – før det er for sent!

Kilde: Dagens Næringsliv

Vargas

Hva kan du om aksjemarkedet?

Hva kan du om aksjemarkedet? Er du profesjonell trader, aksjespekulant eller hobby investor? Eller tror du norske finans-akrobater er slik de står fram i NRK-serien Exit? Kan du lite eller ingenting om hvordan det forgår på børsen? Vi gir deg en pekepinn på hva Nordea har funnet ut gjennom mer enn 50 i markedet.

Estimated reading time: 4 minutes

Fra Exit til virkeligheten

Vi anbefaler denne: Fra hest og kjerre til Tesla

Vi gir deg et lite hint om hva nestoren i norske økonomiske medier de siste femti år, Trygve Hegnar, synes om guttas utesvevende liv i den kontroversielle TV-serien. Det er fortsatt enorme forskjeller fra det som er vanlig i finansmarkedet, og det som kommer fram i Exit. Det faller oss naturlig å si, heldigvis. Hva kan du om aksjemarkedet?

Om du vil investere, sørg for å vite mest mulig om markedet generelt og de selskapene du skal sette penger i. På den måten er du litt tryggere på å ikke sitte igjen med skjegget smekk full av postkasser.

Vi har aldri blitt tilbudt whiskey på et forretningsmøte, ei heller blitt invitert på sexorgie med prostituerte, deltatt på organisert innsidehandel eller sett noen sniffe kokain.

Trygve Hegnar Kapital

De færreste tror at det er normalt å gå på horehus, eller ta med seg et par horer på kontoret, og sniffe kokain eller drikke dyr Whiskey etter endt arbeidstid. Det er kanskje slik som har skjedd med enkelte i et svakt øyeblikk. I hvert fall skjer det ikke ofte i Norge, kanskje langt oftere på Wall Street på 80 og 90-tallet. Hva vet vel vi.

Hva kan du om aksjemarkedet?
Er du en trader? Foto: Sergei Tomakov

Nordea

Nordea er Nordens største finanshus og har inngående kunnskap i aksjemarkedet i Norge de siste 50 år. Derfor har Nordea presentert et unikt innblikk i myter og fakta fra et krevende aksjemarked – gjennom mange tiår. Det du trodde var regler hugget i stein, kan være myter uten rot i virkeligheten.

Vi anbefaler denne: Du vil eie Bitcoin

Eller tror du det lønner seg å vente på at markedet faller, før du investerer? Feil. Det lønner seg ikke, om du ser på statistikken over tid, ifølge Nordea. Hva kan du om aksjemarkedet? Din kunnskap er din trygghet for egne investeringer.

Å vente på at markedet skal falle, har historisk vært en dårlig strategi. Det illustrerer flere ting: at store fall kommer sjelden, og at man taper mye mer enn man kan vinne på å vente

Aksjestrateg i Nordea, Joachim Bernhardsen

En annen myte Nordea ønsker å belyse er at mange investorer selger når aksjen er på “topp”. Det er naturlig for alle som ønsker å tjene penger. Sannheten er at det kommer en ny og høyere topp etter den første. Dermed går mange glipp av god avkastning, fordi en topp blir ofte avløst av en ny.

Fordi markedet har en tendens til å stige mer, etter at markedet har hatt en korreksjon. Det er aksjemarkedets natur, det stiger og stiger – med visse unntak ved korreksjon og noen få krakk.

Tegn i tiden

I skrivende stund, rett etter at regjeringen har åpnet opp Norge etter pandemien, er det naturlig at oljen stiger. På verdensmarkedet er det også mer aktivitet, varehandelen øker, flyene går og vi reiser mer enn på lenge. Det fører til at Bulk, tank og oljeaksjer er mer populær enn på lenge, og stiger mye.

Tegn i tiden er altså at markdets endringer fører til markedssvingninger vi bør være obs på. Nå er det ikke lenger like populært å handle vekstaksjer, ergo så er ESG-markedet blodrødt akkurat nå. Det betyr ikke at det blir slik over tid, fordi markedet er i en evig endring.

Dog tror vi olje og bulk kan være populært til langt ut i 2022. Fordi verden får mer og mer kontroll på pandemien. Hva kan du om aksjemarkedet? Jo mer du kan, jo større sjanse har du for å lykkes.

Andre viktige tegn i tiden er hvordan markedene i USA oppfører seg. Hva gjør Joe Biden, lykkes han i samle den splittede stormakten? Hva med oljeprisen, holder den seg rekordhøy? Og hva skjer i Kina, kollapser boligmarkedet? Alt dette, inkludert verdens viktigste rente, 10-års renta i USA, stiger den?

Kilde: E24.no

Vargas

Verdens øyne er på Simone Biles

Verdens øyne er på Simone Biles (24). Forståelig nok. Den firedobbelte verdensmesteren i turn fra OL i Rio var klar til å fortsette suksessen i Tokyo – fem år etter. Den amerikanske turn-yndlingen er kun 142 centimeter høy, men blant de største turntalentene verden har sett. Nå kan karrieren allerede tre over.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Drømmen

Psykiske utfordringer har fått flotte Biles til å trekke seg fra en rekke øvelser i Tokyo-OL. Hun var den største favorittene av dem alle i turn, men klarte ikke presset av ulike årsaker. At slitasjen på kroppen etter til dels livsfarlige turnelementer er én av grunnene – er naturlig, men det er ikke alt.

Siden vi ikke har peiling på turn, men mer årsakene til hvorfor Simone Biles har vært åpen om sine problemer, er det dette innlegget handler om. Ikke så mye om 24-åringens turnferdigheter, som ifølge ekspertene er så gode at dommerne, som ikke kan gi mer enn 10 som beste karakter. Og dermed ikke kan dømme henne rettferdig.

Verdens øyne er på Simone Biles fordi hun lever den amerikanske drømmen og har fram til i dag trent 36 timer per uke – i flere år. Hun er en ener i sin idrett, har 4 OL gull og én bronse fra Rio og 13 VM-gull. Hun bodde i fosterhjem som barn og vokste opp hos sine besteforeldre.

Simone Biles har hele 4 forskjellige turnelementer oppkalt etter seg, har 6,1 millioner følgere på Instagram og er hyllet av blant andre Michelle Obama. Og er den ubestridte ener i en svært krevende idrettsgren.

Så krevende at karrieren kan allerede være over. Man kan sjelden holde toppnivået i turn – når man bikker 25 år. Simone Biles tildels korte, men fantastiske karriere stopper med OL i Tokyo – sannsynligvis.

Best og forrådt

Simone Biles er turneren som tidligere i år gjennomførte og landet en «Yurtsjenko» dobbel pikert salto, som første kvinnelige turner noensinne. Ingen andre tør, det er for stor risiko.

NRK.no
Verdens øyne er på Simone Biles
Simone Biles i Rio 2016 Foto: Wikipedia.org

Å være best i verden i en individuell idrett krever psykisk og fysisk styrke, mot, talent og treningsglede.

Når flere av disse viktige elementene forsvinner blir det vanskelig å konkurrere på aller høyeste nivå. Også for de antatt beste. Simone Biles har vært åpen om suksessen i sin karrieren, men også de de tøffe utfordringene hun har fått – på bakgrunn av sin idrett.

Hun har takket dypt og hellig i god støtte fra amerikanske kjendiser, turnere og andre idretts-personligheter verden over. Men det hjelper så lite når hodet ikke fungerer optimalt når man skal prestere på sitt beste.

Dessverre var det fra “en av sin nærmeste” hun skulle bli forrådt – på verst mulig måte.

Larry Nassar

24-åringen var nemlig endel av det unge laget som imponerte verden i OL i Rio, men en enorm skandale i det amerikanske turnforbundet, ble avslørt i 2015. Det viste seg at hele 265 unge kvinner hadde blitt misbrukt av den gang, det amerikanske forbundets lege, Larry Nassar (57). Simone Biles var én av disse.

Larry Nassar som var gift og selv hadde to døtre og én sønn, misbrukte turnjentene systematisk gjennom flere år. I 2018 ble han dømt til livsvarig fengsel – uten muligheten for benådning. Simone Biles løftet seg etter tragedien og vant det som var å vinne. Etter alt det hun hadde opplevd er det nesten umulig å forstå.

Overgrepsmannen var landslagslege, en respektert professor i nær tjue år. Men også mannen som ødela stormaktens turntalenter med systematisk ondskap. Simone Biles visste at hun måtte fortsette å trene skulle hun fortsette å vinne, men overgrepene hadde endret livet hennes. Det er de utfordringene hun sliter med i dag.

Store, lille Simone

Når vi vet bakgrunnen for Simone Biles mentale utfordringer i OL i Tokyo, er det enkelt å forstå hennes valg. Verden går glipp av verdens beste turner, men skal Biles lande på føttene og leve et tilnærmet normalt liv – etter karrieren, må hun lytte til kroppen sin og hodet sitt.

Å være 142 centimeter og bære USAs turn-ansvar på sine unge skuldre er krevende. Men å skulle stå i det kaoset som overgrep gjør med et ungt sinn, og i tillegg prestere med kameralinsene på deg, hvor enn du går, er tilnærmet umenneskelig.

Verdens øyne er på Simone Biles fordi hun har vært en helt unik turner, med en spesiell livshistorie som sannsynligvis blir til film. Og OL er ikke på langt nær over, men har allerede skapt en vinner det vil bli snakket om i mange, mange år.

Simone Biles fortjener respekt og hyllest for å tørre å stå fram som, helt, verdensener, offer og bare lille Simone.

Kilde: NRK.no

Vargas

Pin It on Pinterest