Hvordan kjøper man aksjer på Børsen?

Hvordan kjøper man aksjer på Børsen? Mer enn 90.000 nordmenn har brukt nedstengningen og hjemmekontor-pausene til å forsøke å bli rik. På aksjer. Det mange ikke vet, er at man slett ikke må handle via Oslo Børs, for å handle aksjer som er registrert på Børsen.

Bergenet lesetid: 5 minutter

EuroNext Growth

Man kan handle via sin egen bank, eller en selvstendig internett-meglerbank som populære, Nordnet.

Her kan man handle alle typer aksjer og fond via EuroNext Growth, som er et europeisk aksjesamarbeid for alle børsene i Europa. Det er ikke alle aksjer her som er registrert på Oslo Børs, men på EuroNext Growth som eier Børsen, finner du alle de aksjene i markedet som er tilgjengelig i Europa og USA. Du kan uansett handle akkurat der det passer deg best.

Lest? Taper penger på lojalitet til banken

Hvordan man handler aksjer er like enkelt som å overføre penger til nettbanken, egentlig.

Du må bare vite hva du skal handle, hva kurtasje er og at du må skatte av pengene du tjener, såkalt avkastning. Når du har satt deg inn i disse enkle reglene, er det bare å begynne å handle. Hvordan kjøper man aksjer på Børsen? Jo, man kjøper en liten del av selskapet man handler gjennom aksjer og selger disse igjen, når tiden er inne. Les, når fortjenesten er god nok.

Oslo Børs opererer de eneste regulerte markedene for verdipapirhandel i Norge og er verdensledende innen sektorene energi, shipping og sjømat. Oslo Børs ble en del av Euronext-konsernet i juni 2019.

EuroNext Growth
Hvordan kjøper man aksjer på Børsen?

Grønne Skifte

Poenget med å handle aksjer er å tjene penger. Man ønsker å handle for en lav pris for så å selge disse til en høyere pris senere. Kjøper du en aksje for ti kroner og selger den for femten, har du tjent en femmer, som er avkastningen. Husk at aksjer svinger, tidvis ganske mye både opp og ned, så ikke å panikk om du ser bare røde tall flere dager etter hverandre. Verdensøkonomien er i en evig endring som bølgene på verdenshavene.

I Norge påvirkes svingningene på børsen med hva som foregår med andre økonomier i Europa og særlig USA. Men også prisen på langsiktige og kortsiktige lånerenter, og oljeprisen er med på å gi løft eller fall i aksjer og fond. På verdens største TV-kanal og nettside for verdensøkonomien, Bloomberg, kan man følge med på alle kalkyler og kurver.

Prisen på alle mulige råvarer er også viktig for verdenshandelen og børsen.

Skal man handle tech-aksjer, bør man tenke fornybart? Mange ønsker å spekulere i det Grønne Skifte og handler deretter. Noen vil DayTrade, kjøpe og selge aksjer flere ganger daglig, hvor man håper på rask fortjeneste – gjerne på samme dag.

Svingninger

Aksjekursen er verdien på aksjen. Går aksjekursen opp etter at du har kjøpt aksjer, tjener du penger. Går aksjekursen ned, taper du penger, men ikke reelt før du selger aksjene med tap, først da realiserer du tapet.

Lest? Kan ikke kvinner gi økonomiske råd?

Aksjenes svingninger har i utgangspunktet lite å si for deg, all den tid du ikke selger før aksjekursen har steget – til over det beløpet du betalte i kurs for aksjen.

Alt for mange ferske investorer gjør den samme tabben. Vi kjøper og tror aksjen skal vokse raskt inn i himmelen og gjøre oss rike over natten. Det skjer dessverre kun på film. Skal du invester på børs, bør du vite at ting endrer seg raskt, du kan tape penger. Men sitter du lenge nok, vil det ofte komme oppgang som vil gi deg avkastingen du venter på.

Det er alltid svingninger i et marked som styres av mange ytre faktorer samtidig.

Kurtasje

Verden er laget sånn at markedskreftene tvinger seg fram over alt. Det betyr at økonomien må øke sin verdi, uansett om det er gull, røkelse, fond eller aksjer. Krakk og nedgangstider vil alltid komme, fordi det er endel av økonomien. Men etter nedgang kommer en ny oppgang. Du bør være tålmodig uansett hva du investerer i.

Hos de fleste banker og nettbanker hvor man kan handle aksjer og fond – er det også en kurtasje. Det er en avgift man må betale for hver handel man gjør, enten det er kjøp eller salg av aksjer. Avgiften går til den megleren som foretar transaksjonen.

Beløpet du betaler som kurtasje, finner du som en opplysningen på bankens nettside.

Hvordan kjøper man aksjer på Børsen? Man logger seg inn på nettsiden man har valgt for aksjehandel og følger anvisningene. Men ikke før man har satt seg inn i hva aksjeselskapet faktisk driver med, helst.

Portefølje

En portefølje er de faktiske aksjene du har kjøpt og som ligger inne i på nettsiden (banken) din. Har du eksempelvis kjøpt aksjer i Aker BP, Kahoot, REC Silicon og Tesla, og du har kun disse fire selskapene, er dette din portefølje.

Om du ønsker å tjene penger på aksjer, er det lurt å sette seg inn i hva selskapet du skal investerer i, produserer. Enten det er havvind, frakt av tungolje eller produksjon av våpen. Det finnes nemlig en lang rekke selskap å sette pengene sine i. Har man mange aksjer i mange selskap, sprer man risikoen for sine investeringer.

Husk at god kunnskap, langsiktighet og god tålmodighet, øker sjansene for at aksjene dine gir deg avkasting. Allikevel er all investering på børsen forbundet med en viss risiko. Skal man være litt mer trygg med investeringen, kan man finne gode fond – med lavere risiko.

Spør banken din for gode råd.

Lykke til!

Vargas

Verdensøkonomien friskmeldes i takt med vaksineringen

Verdensøkonomien friskmeldes i takt med vaksineringen rundt om på kloden. I Europa begynner ting å røre på seg. Havnene har arbeidere tilbake i jobb, godstransport til havs, vei og på bane har begynt å gå, og oljeprisen stiger.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Norge henger etter

Det er absolutt lyspunkter som forteller oss at ting er i ferd med å normaliseres. I Norge derimot, mangler vaksinene og samfunnet må leve med strenge restriksjoner til langt over påske. Det er slett ikke greit.

Hvorfor er det slik? Hva er det som påvirker leveransene med vaksine til Norge, som gjør at vi ikke får opp vaksinetallene? Hva er det helsemyndighetene har gjort for å få inn flere vaksiner? Det er et paradoks at ordførere har begynt å henvende seg vaksineleverandørene, i håp om å skaffe vaksiner til egne kommuner.

Ordføreren i Sola-kommune, Tom Henning Slethei (FRP) har selv skrevet til den israleske ambassdøren i Norge. I håp om å få muligheten til å hente vaksiner til Norge, via Israel. AP-leder Jonas Gahr Støre har også stilt spørsmål til regjeringen om hvilke krav er satt til vaksineprodusentene. Og om det er gjort avtaler som gjør at Norge er tvunget til å holde seg til én produsent – framfor å kunne få vaksine fra flere.

Lest? Dødstrusselen som angår oss alle sammen

Norge henger etter i vaksineringen, årsaken er alltid den samme. Norge får for lite vaksine. I motsetning til de fleste andre land, som har vaksinert stadig større antall av befolkningen. Erna Solbergs tale til det norske folk denne helgen – er viktig. Men hun vil neppe komme inn på det det norske folk ønsker svar på. Når kommer vaksinene?

Verdensøkonomien

Alle vet at det kun er nok vaksinerte som skal til, for å få hverdagen tilbake til en tilnærmet normalitet. Verdensøkonomien friskmeldes i takt med vaksineringen – Norge henger kraftig etter.

USA har kommet langt i vaksineringen av befolkningen, stadig færre mister livet av nevnte grunn. President Joe Biden har fått fart på skøytene og signerer presidentordre på løpene bånd. Økonomiske krisepakker på mange tusen milliarder kroner, friskmelder ikke amerikanske økonomi. Men den får folk tilbake i arbeid, som er flere skritt i riktig retning.

Verdensøkonomien friskmeldes i takt med vaksineringen

Europa og EU reagerer på at USA har begynt å få orden på viktige avtaler, oljeprisen er på sitt høyeste siden januar 2020. Og det rulles ut en rekke forskjellige vaksiner fra flere leverandører, den siste, fra Johnson & Johnson – er nå godkjent til bruk. At det går litt bedre i USA, er vel som å banne i kirka her hjemme.

Ingen alkoholservering i hovedstaden siden november, setter selvsagt optimisme ellers i et grelt lys. Men dette har åpenbare sammenhenger. At flere land i Europa, med Israel i spissen, åpner opp samfunnet igjen, etter å ha fått kontroll på pandemien, handler om mye vaksinering.

Lest? Kryptovalutaene er framtidens betalingsmiddel

De landene som har lykkes best med å vaksinere mange mennesker, kan igjen ta tilbake livene sine. Verdensøkonomien friskmeldes i takt med vaksineringen, men norske politikere virker handlingslammet.

I Norge henger vi langt etter. Vi er faktisk nærmere en ny kraftig nedstengningen, ja, faktisk portforbud. Fordi muterte virus herjer landet, fyller opp sykehusene og stenger snart skolene på ny. Hva er det regjeringen ikke forstår, da?

Misnøye

Vi må skaffe flere vaksiner nå, før det bryter ut politikerforakt, misnøye, kriminalitet og til slutt borgerkrig i dette landet. Folk er dritt lei, folk har vært lovlydige i ett år. Nå må det snart for pokker, bli slutt på tull. Nå må Norge åpne lommeboka og sørge for å skaffe nok vaksiner, om det så er sputnik-utgaven fra Russland, som godkjennes til bruk i EU om få dager.

Vaksineringen av Norges befolkning har gått smertelig tregt de første syv ukene. Norge hadde torsdag gitt den første dosen til knapt 200.000 borgere, mindre enn 4 prosent av befolkningen.

Aftenposten.no

Misnøyen er enorm rundt om i landet. Bare se for deg alle desperate mennesker som har stått uten jobb i månedsvis. Som har mistet livsverket sitt og gått konkurs. Se for deg alle studentene fra ungdomsskole til Høgskoler og universiteter. Disse tapre unge menneskene som har mistet et helt år i sosialt samspill med venner og medelever.

At det skulle går flere måneder før regjeringen endelig skjønte alvoret, og sender endelig vaksine til byer med mest smitte, er en katastrofe som bør få konsekvenser. Verdensøkonomien friskmeldes i takt med vaksineringen, men Erna og co setter ikke press på produsentene.

Misnøyen er enorm i helsevesenet. Sykehusene er fulle, særlig i Oslo og stadig flere syke blir lagt i respirator. Fordi regjeringen ikke har gjort nok for å skaffe nok vaksiner. Leger og sykepleiere rundt om i landet har jobbet på spreng under hele pandemien. Verst er det igjen i Oslo og flere Østfold-byer, og smitten stiger raskt, nå.

Økonomisk vekst

USA, Storbritannia og Kina varsler gode tall på vaksineringen. I disse landene bor det mange mennesker, desperate etter å få tilbake livet slik det var før pandemien. Storbritannia har varslet at samfunnet åpnes opp i slutten av mai.

Lest? Snart er publikum tilbake i Premier League

Kina vil om få år være den ledende økonomiske stormakten i verden. Om Kina og USA kommer til enigheten om en forbedret handelsavtale, vil det være nok et sunnhetstegn for verdensøkonomien. I Europa er Tysklands økonomi størst og dermed viktig. Landets BNP vil være på 5,1 i 2021, som er svært positivt.

Oslo Børs har steget i lang tid og setter ny rekord for hver uke som går. Hovedindeksen sluttet på 1028 poeng etter den første uken i mars. Noe som aldri før har skjedd. Børsen påvirkes også av hva USA foretar seg. En stigende oljepris, lave renter, mindre smitte og god vaksinering – løfter verdensøkonomien.

Nå må også Norge følge etter å gjøre det samme. Skaffe nok vaksine og åpne opp samfunnet – før det får mer alvorlige konsekvenser enn hva pandemien har påført oss. Det er nok nå, Erna.

Vargas

Aksjeporteføljen for de med store baller

Aksjeporteføljen for de med store baller. Skal du bli rik på aksjer må du ta noen sjanser, ikke følge bjellesauene som Kjell Inge Røkke eller Øystein Stray Spetalen. Eller kan det være smart å gjøre nettopp det?

Bergenet lesetid: 6 minutter

Vi påstår ikke at du bør la være å kjøpe Aker-aksjer, eller følge Spetalens voldsomme aktivitet på børsen. Vi mener det er lov å bruke hue, selv.

EXIT

I så fall bør du følge nøye med, for Spetalen kjøper og selger selskap like ofte som andre skifter truse. Det kan bli for hektisk. Røkke og Spetalen er milliardærer av en grunn. Disse økonomiske akrobatene er nok motpolene til rikingene som omtales i TV-serien, “EXIT“. Verken Røkke eller Spetalen har tid til kokain og Champagne – døgnet rundt. De jobber jo 25 timer i døgnet.

Skulle det være noen investorer som lever som gutta i EXIT, vil ikke den livsstilen vare særlig lenge. De brenner lyset i begge ender, bryter loven og ødelegger seg selv, samtidig som de drar med seg andre ned i dritten. Selvsagt ikke å anbefale.

Det som kan være smart, er å følge sin egen magefølelse. Sette seg inn i hvilke selskap som faktisk har en framtid. Da må man se langt inn i spåkula og håpe at ‘det grønne skifte‘ – blir en suksess. For det er et “værskifte” på børsen nå. Aksjer som stiger mest, er grønt, fornybart og miljøvennlig.

Olje og gass er ikke helt ute av det, ikke shipping heller. Til tross for at det har vært en sterk nedgang grunnet pandemien, men ting begynner å røre på seg igjen. De store tankskipene med tungolje har fyrt opp dieselmotorene. Verden har begynt å våkne opp etter mars 2020.

USA påvirker Europa

Lest? Derfor vinner du med dine Google-søk

At Trump er ute av det Hvite hus hjelper også. Joe Biden har det fryktelig travelt, han skriver ut nye presidentordre, for å stoppe Donald Trump sine kommandoer. Biden vil presse på for at USA igjen samarbeider godt med Nato, går inn igjen i Paris-avtalen og setter fokus på miljø- og klimautfordringer. Noe som selvsagt påvirker Wall Street og børsen.

Vit én viktig ting, alt som skjer med amerikansk økonomi, påvirker Europa og Norge. Alltid.

Skal man kjøpe Tesla-aksjer? Skal man ta sjansen på Bitcoin, eller bør man satse sparepengene på trauste Orkla og Equinor? Det er selvsagt opp til deg å avgjøre, hvilken risiko du er villig til å ta. Vil du ha spenning i livet, kan du jo selge huset og kjøpe Bitcoin for hele salgssummen. Dagen etter kan alt være borte. Bitcoin er og blir en risikosport, enn så lenge.

Aksjeporteføljen for de med store baller

Joe Biden er som en frisk pust over den amerikanske økonomien og for ‘det grønne skifte‘, – det påvirker Oslo Børs positivt.

Aksjeporteføljen for de med store baller, handler om å ta en viss risiko, men det er forskjell på å barbere seg og skjære av seg hele hodet. Risiko kan handle om en viss sikkerhet, men du bør vite at det handler om å sette pengene sine i aksjer som sakte, men sikkert kan forvitre. Da bør du ha baller nok til å sitte i ro, til aksjene stiger igjen, eller selge deg ut.

Kahoot eller Tesla

De fleste vanlige dødelige, uten milliarder å investere i, må tenke safety first, for ikke å miste pengene før man kommer i gang. Men det betyr ikke at man kan ha det gøy på børsen, man må bare vite hva man skal gjøre når det begynner å “brenne”. Man kan velge å selge seg ut ved bratte nedganger å la pengene stå, da kan du gå inn igjen når faren er over. Eller du kan bli med ned, for så få med deg oppgangen igjen, – om den kommer.

Lest? Bonuser som kan endre livet ditt

Skal du ta noen sjanser og få god avkastning, bør du tørre å satse på nye selskap som ikke behøver å bygge digre fabrikker, eller har en plan, langt fram i tid engang. Vi tør å påstå at du kan bli fryktelig rik, ganske raskt, om du treffer på riktig aksje, til riktig tid.

Alle som investerte mye penger da Kahoot-aksjen begynte å stige, og som sitter ennå – er rike i dag. Og det er det faktisk ganske mange nordmenn som gjør. Kahoot-aksjen er blant de store vinnerne på Oslo Børs. Kahoot kostet 23 kroner for ett år siden, i dag koster samme aksje 112 kroner.

Aksjeporteføljen for de med store baller

Tesla-aksjen er en annen topp-vinner, men det koster skjorta å være med på den reisen. 1 Tesla-aksje koster $781,30, altså mer enn 6000 kroner. Det finnes andre og langt billigere aksjer man kan kjøpe, uten at vil ha garanti for å vokse like fort som Tesla-aksjen, men som allikevel kan gjøre deg rik.

Skulle du hatt den aksjeporteføljen med store baller, burde du selvsagt hatt store mengder Tesla-aksjer, Kahoot aksjer og satset blindt på Bitcoin. Selve rosinen i pølsen for investorer med nerver av stål.

Egen portefølje

Vi har investert i REC Silicon-aksjene, fordi vi har tro på strategien med silisium til bruk i solcellepaneler, samt produksjon av litium-ionbatterier til bruk i el-biler, ved Moses Lake-anlegget i Washington. Et selskap som satser grønt og fornybart. REC-aksjene har steget mye, veldig lenge, men mange tror dette er bare starten.

Vi har også plasser noen kroner i de nye Aker-aksjene, Aker Offshore Wind og Aker Carbon Capture, samt det norske legemiddelselskapet Vaccibody. Et norsk selskap som kan lykkes med å framstille en norsk Covid-19-vaksine og som har laget kreft-medisiner. Noen vil hevde at dette er ganske så trygt og ikke særlig risiko-basert. Vi har planer om å sitte med aksjene lenge nok, til å kunne få en god avkastning.

Aker eies av nevnte Kjell Inge Røkke, og ja, han eier også REC. Vaccibody har investor, Jan Haudemann-Andersen som største eier – en annen milliarder, bjellesau om du vil, som har vært i gamet lenge. Om vi ikke har fulgt etter bjellesauen, Spetalen, som svært mange andre nordmenn? Joda, vi også. Vi har endel aksjer i Saga Pure, et investeringsselskap.

Aksjeporteføljen for de med store baller, er nok langt mer hårete enn vår. Finn dine aksjer og kjøp aksjer jevnt og trutt. Ikke få panikk om det kommer røde dager, sett deg inn i hva aksjeselskapet faktisk driver med og tenk langsiktig.

Vi anbefaler Nordnet, som investeringsbank.

Lykke til!

Gode nyheter i en vanskelig tid

Gode nyheter i en vanskelig tid, en tid det er mange som er ensomme og savner sin nærmeste. Pandemien herjer over hele kloden, men det finnes også unntak. Et unntak som gir kraftig opptur for alle andre. Det er faktisk Israel som kommer først i mål med sitt vaksineprogram.

Israel knuser Norge

Israel nærmer seg 3 millioner vaksinerte og smitten har tilnærmet stoppet opp hos de vaksinerte.

Israel vil bli det første landet som lykkes med å vaksinere alle innbyggere med vaksine, til tross for at det bor mer enn 8,6 millioner mennesker i landet. Her har helsemyndighetene i Norge noe å strekke seg etter.

Israel knuser Norge i vaksine-programmet.

Norge er ikke engang på listen over de 50 beste landene i vaksine-programmet. Det bør selvsagt Helsemyndighetene se å få gjort noe med, litt brennkvikt.

Portforbud

I Norge snakkes det om et kommende portforbud, som betyr at vi nordmenn rett og slett blir pålagt å holde oss hjemme. Ikke engang gå ut – når vi har lyst.

Det begynner å bli en stund siden dette scenarioet rammet Norge og nordmenn sist.

Da var det en annen nasjon som tvang et portforbud på oss. Det var i 1940 og Andre verdenskrig var et faktum. Heldigvis er vi ikke der i dag, men så lenge Helsemyndighetene anbefaler et portforbud, i en begrenset periode. For å begrense smittespredning, må vi faktisk stå i det også. Alt blir bra til slutt – for de fleste av oss.

Gode nyheter i en vanskelig tid, så er det Israel som viser vei – det er nesten ikke til å tro, men takk.

Gode nyheter i en vanskelig tid

Om gode vaksine-nyheter er et lite pust før neste pandemi, vet vi for lite om ennå. Det vi vet er at vaksineprodusentene kan endre på vaksinene. Om nødvendig. Nye muterte virus av Covid-19, er altså ikke den trusselen man først kunne se for seg.

Dessuten kommer det stadig nye produsenter på banen, med godkjent vaksine.

Farvel, Donald

En annen ting du kan glede deg stort over i en vanskelig tid, er at du slipper å se det arrogante tryne på Donald Trump. Den avgåtte amerikanske presidenten havner sannsynligvis bak lås og slå. Fengslet i lang tid, for å ha satt nasjonens folkevalgte i fare ved å oppmuntre mobben, sine egne velgere, til å tvinge seg inn i høyesteretts-bygningen på Capitol Hill.

Heldigvis ser smittetallene endelig ut til å snu, også i USA.

Gode nyheter i en vanskelig tid er det du kanskje behøver mest i dag.

Snart kan vi møtes som før 12. mars 2020. Snart kan vi klemme på alle de vi er glade i, snart kan vi omgås som før. Er det ikke fryktelig rart å tenke på at det er det vi behøver mest, nå? Nærhet til de vi fra før har tatt for gitt alltid var her for oss. Snart åpnes kranene og vi kan faktisk gå ut og ta en øl med gode venner. Hjemmekontoret blir bare et kjedelig minne.

Samfunnet åpner opp

Snart åpner restaurantene, snart åpner kinoene, barene, treningssentrene, teatrene, Høgskolene og reiselivsnæringen får turistene tilbake. Snart begynner butikkene, hotellene og AS Norge å tjene penger igjen. Og snart åpnes grensene. Snart kan du reise hvor du vil, med hvem du vil. Tenk litt på det, for en fristende tanke.

Våren kan ikke komme raskt nok, ikke sommeren heller. Vi er litt lei nå, de fleste av oss. Lei av et lukket samfunn, der viktige sosiale bindinger mellom innbyggerne er lukket og stengt. Vi ser fram til at samfunnet åpner opp. Det er lys i tunnelen nå.

Gode nyheter i en vanskelig tid, kan være at du som politisk interessert, ser fram til at den sittende regjeringen, endelig går av. Eller omvendt. At Erna Solberg (H) blir den første statsminister i norsk historie som blir sittende i en tredje periode. Vi vet at mange synes 8 år med blåblå-regjering – er mer enn lenge nok.

I så fall bør du vite hva du ønsker deg. Eneste alternativ til statsminister etter Erna, heter Jonas Gahr Støre (A). 13. september 2021 bør du bruke din stemmerett i Stortingsvalget.

Bedre forberedt

Da terrorangrepet på Norge 22. juli 2011 var et faktum, var ikke nasjonen forberedt. Det ble konstatert i Gjørv-rapporten ett år senere. Nå er beredskapen betydelig skjerpet, det er en selvfølge, men også godt nytt.

Pandemien er en åpenbar katastrofe vi så gjerne skulle vært foruten. Men når vi først står i det, så er det en prøve menneskeheten ser ut til å bestå. All den tid vi lykkes med å framstille gode vaksiner på rekordtid. At vaksinen kan endres er også helt avgjørende for kampen mot nye pandemier i framtiden.

Verden er betydelig bedre forberedt på sykdommer og pandemier enn før. Fordi forskningen har eksplodert i jakten på gode vaksiner. Det er også godt nytt for andre sykdommer som tar livet av mange, eksempelvis kreft.

Vi har blitt satt på prøver vi ikke kunne forutse. Vi har lykkes til gangs med å stoppe viruset i vårt langstrakte land, og vi er bedre forberedt ved neste korsvei. Nå har vi jobbet på hjemmekontoret i snart ett år og lykkes – til og med der.

Verden forøvrig

I verden forøvrig er det også en rekke positive nyheter, både for dyr, mennesker og miljøet. I havene er det fortsatt for mye plast, men det hjelper at verden har våknet opp og setter fokuset på et alvorlig miljøproblem. Stadig flere land i veden setter gang tiltak for å begrense plast i havene.

I flere land har det blitt satt et viktig fokus på dyrevelferd og begrensing av jakt på dyr som har lave bestander.

Homoseksualitet avkriminaliseres i stadig flere land. Kvinner lykkes med å innta flere viktige posisjoner i regjeringene og parlamentene. Kvinner tjener stadig mer penger på eget arbeide og klimagassutslippene fortsetter å gå ned, bortsett fra i Kina.

Vi behøver oppmuntring, trøst og kanskje en velfortjent klem – mange av oss nå. Det kan vi snart få, solen kommer høyere på himmelen, pandemien bekjempes og vi får livet vårt sakte, men sikkert tilbake. Endelig.

Hold ut. Snart kommer våren. Og vaksinen.

Vargas

Bye bye, Donald Trump!

Bye bye, Donald Trump! Endelig kan vi snart puste lettet ut. Bare timer gjenstår før Joe Biden inntrer Det Hvite Hus. Endelig er USA ‘s 45-president ferdig i tjeneste. Han har fått sving på økonomien, men det stopper vel der for Trump.

Ikke tok han pandemien på alvor, noe som har resultert i 408.768 døde av Covid-19. Hadde presidenten tatt affære i tide, ville mange liv kunne ha vært reddet. Ikke har han brydd seg særlig om miljøspørsmål heller. Og noen diplomat, vil vi aldri komme til å kalle Donald Trump. Han er utvilsomt ferdig i politikken for godt. Heldigvis.

Lest?

Valget var rigget

Trump sto på pressekonferanser i høst, før presidentvalget og fryktet at så mange 200.000 liv kunne gå tapt grunnet pandemien. Nå er vi på det dobbelte og ingen piler peker riktig vei i USA. Bye bye, Donald Trump!

Trump flytter til Florida med familien, sannsynligvis litt lettet over å ikke få skylden for alt sitt elende som verdens mektigste mann. Bare tenk over at denne fyren har sittet med nøkkelen til verdens største atomvåpen-lager.

Valget har vært et demokrati verdig. Alt skal ha gått riktig for seg. Post-stemmene er talt opp, det samme er stemmene som amerikanerne puttet i valgurnene på valgdagen 3. november. Joe Biden vant og innsettes som USA’s 46 president 20. januar. Noe Trump mener fortsatt er feil. Valget var rigget, det var fjusk og bedrag, fake News og fandens oldemor. Kun ifølge Trump og hans høyreradikale støttespillere.

Mobben som stormet Capitol Hill og som til slutt faktisk drepte 5 mennesker.

Commander-in-Chief

Det er helt sikkert mye de fleste i Norge ikke vet om Amerikansk politikk, undertegnede inkludert. Det vi vet og har hørt, til det kjedsommelige, er alle løgnene og de falske påstandene om juks, og bedrag fra Trumps munn. I det som faktisk har vist seg som en ryddig demokratisk prosess.

Bye bye, Donald Trump!

Så klarer Donald Trump å bli den eneste sittende presidenten noen gang, som blir stilt for riksrett – to ganger! Bye bye, Donald Trump! For det betyr, at om han blir dømt, blir fra tatt økonomisk støtte slik alle eks-presidenter får. Og han mister retten til å ha Secret Service rundt seg og sin familie – slik også tidligere Commander-in-Chief har hatt. I hvert fall i moderne tid.

Donald Trumps ettermæle fikk flere skudd for baugen i de aller siste ukene av sitt presidentskap.

Det var uvirkelige TV-bilder som rullet over skjermen, verden over, da mobben gikk mot Capitol Hill. Her satt både visepresidenten, Mike Pence og skulle gjøre den viktige jobben med å offentlig gjøre at Joe Biden hadde vunnet valget. De folkevalgte måtte gjemme seg for ikke selv å bli angrepet.

Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, sier at mobben ble matet med løgner, de ble opphisset av presidenten og andre mektige mennesker, og de forsøkte å bruke frykt og vold for å stanse en spesifikk prosess.

VG.no

Samme sted kort tid etter at galskapen hadde lagt seg. Stemte både republikanerne og demokratene fram at volden som fant sted, var på en direkte kommando fra presidenten, og dermed blir det nå en andre riksrett mot den avgåtte presidenten. Bye bye, Donald Trump!

Bye bye, Donald Trump!

Frykter angrep fra innsiden

Mange Trump-tilhengere har valgt å tro på alt presidenten har sagt uten en selvstendig tanke. Det har kostet dem livet. Alt fra å drikke blekemiddel som hjelp mot Covid-19, at munnbind bare var tull og tøys, til at demokratene har jukset seg fram til at Joe Biden har tatt over makten.

FBI er livredde for at det finnes Trump-tilhengere i politiets eller Forsvarets rekker, som kan slå til innenfra Kongressen, før eller under innsettelsen. Mer enn 25.000 soldater granskes forløpende for at de ikke skal ha Trump-sympati.

Det blir den nye, Commander-in-Chief, Joe Bidens tunge ansvar å gjenskape ro og orden, og ikke minst troen på president-embedet i USA. Det vil nok ta tid. Jo flere som forstår at Biden er folkets mann, på alle sider av det splittede landet, kan ting begynne å roe seg. Biden har vært klar på at han også er Trump-velgernes president.

Med seg på laget har Biden Kamala Harris, som er den første fargede kvinnelige visepresidenten.

Nå får Donald Trump god tid til å spille golf og fortelle alle som gidder å høre på, hvor fantastisk president han har vært fra 2016-2020. Men det er det stadig flere amerikanere som ikke er enig med ham i.

Donald Trump var, er og vil for all framtid være, Fake News!

Bye bye, Donald Trump!

Vargas

Klar for nye måneder med hjemmekontor?

Klar for nye måneder med hjemmekontor? Det er en fordel med og en ulempe med det meste. Hjemmekontor gir deg mer tid til å jobbe, fordi du slipper reiseveien til og fra jobb. Hjemmekontor gir deg tid til å vaske klær i “lunsjen” eller et nummer med kjæresten på samme tid.

En annen fordel er at du i realiteten kan gå på jobb i slåbroken, bare du husker å skifte om før første teams-møte. Tenk så flaut å bli fersket i bare trusa på nettmøtet. Kjenner du deg igjen, nå?

Ulempene med å måtte jobbe hjemmefra finnes det kanskje fler av. Fordi du mister endel du ikke kan erstatte. Gode kollegaer, lytte til den spennende lydboken på trikken, spise lunsj ute på favorittkroen eller være der det skjer i godt samarbeide med de man ‘drar lasset’ sammen med.

Å være for tett på hverandre innad i familien kan skape utfordringer.

Lest: Overskriftene våre i året som gikk

Norge stenger ned

For noen familier er det en kjærkommen tid, man kan gjøre så mye man ikke rekker ellers.

Dessverre er det også en ulempe for mange unge å ha foreldrene, bare mor eller bare far, gående hjemme morgen, middag og kvelds. Spesielt om skolene stenger ned igjen. Til tross for at de fleste skolene fortsatt holder åpent, er det mange barn som ikke får den hjelpen de trenger.

Klar for nye måneder med hjemmekontor?

Søndag 3. januar gikk smittealarmen igjen.

Erna Solberg sa det rett ut til det norske folk. Nå bør du holde deg hjemme og ikke ta imot gjester eller gå på besøk. Nå er det en ny smittebølge som herjer landet. Om vi ikke skjerper oss nå, kan vi få svenske tilstander i dette landet, og det betyr 9000-10.000 døde mennesker innen ett år. Det siste skal Erna få slippe å få skylden for å ha sagt, det er det vi som påstår. Sannheten er likevel slående.

Regjeringen i samarbeidet med Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet, har valgt å stenge ned store deler av Norge for andre gang. Det gjør som kjent noe med oss. Vi må holde oss hjemme når vi er tufs, teste oss, fortsette å vaske hender og bruke munnbind om vi oppholder på offentlig sted. Særlig der vi ikke kan holde avstand med andre med mer enn minst én meter. Minst, presiserte statsministeren.

Vi kan ikke gå på bar, besøke venner, være sosiale, gå på teater eller gjøre det vi så selvfølgelig gjorde, før pandemien traff oss – midt i trynet med et smell.

Lei Corona-nyheter

Klar for nye måneder med hjemmekontor? Eller er du så dritt lei med alt som har med Covid-19, Corona og Pandemi og gjøre? At du er villig til å gjøre alt for å slippe tilbake på jobben?

Selvsagt er vi lei av Corona-nyheter døgnet rundt, de blir ikke særlig lystigere med det første. Selvsagt er vi lei, men vi vet vi må gjøre som Erna sier, ellers kommer hun og gjør oss om til hekser og troll alle sammen. Corona-troll. Neida, Erna sier dette fordi det er mange mennesker vi ikke ønsker skal bli alvorlig syke, eller dø av denne pandemien.

WHO experts have warned that even though the coronavirus pandemic has been very severe, it is “not necessarily the big one”, and that the world will have to learn to live with Covid-19.

TheGuardian.com

Erna sier dette fordi det er jobben hennes å se til at norske innbyggere er trygge, holde seg friske, ikke smitter andre. Eller er uforsiktig med våre egne. F.eks eldre og de nær 1,3 millioner nordmennene som er i risikogruppene.

For å lykkes må vi faktisk stå sammen mot denne pandemien som har tatt så mange liv rundt om i verden.

Til og med når de fleste av oss har fått to doser med vaksine, må vi likevel vise hensyn, fortsette å holde avstand og ikke gå ut av døra om vi er syke. Årsaken er at vi ikke vet sikkert om hvordan pandemien forløper seg, hvordan viruset endrer seg eller “overlever” vaksinen. Klar for nye måneder med hjemmekontor? Ja, for er det ikke en liten pris å betale? Om vi må jobbe hjemmefra fram til sommeren – før vi kan slippe opp litt igjen?

Starten på slutten?

Vaksinen vil redde liv, heldigvis. Tusenvis er allerede vaksinert og veldig mange vil bli det i ukene og månedene som kommer. Men det er et dystert mørke som utspiller seg nå. En gruende usikkerhet som ikke engang Espen Nakstad engang kan svare på. Hva skjer om vaksinene ikke virker, hva skjer om den nye muterte varianten av Covid-19 ikke lar seg stoppe, men bli farligere og enda mer smittsom?

Kan det være starten på slutten for menneskeheten slik vi lever på planeten Tellus? Sannsynligvis ikke. Men det vil, ifølge ekspertene, komme nye pandemier vi ikke vet mer om enn at de kan komme fra dyr, smittet til mennesker.

Klar for nye måneder med hjemmekontor? Med alle utfordringer dette medfører?

Bildene fra USA kan jo lett få oss til å begynne å tenke, dommedag. Donald Trumps ettermæle som president vil bli sorte-Per, intet mindre. Demokratiet fikk seg et skudd for baugen, men angrepet fra Trumps patetiske velgere ble aldri annet enn oppvigleri fra pøbler. Men det er slik et statskupp begynner. Med en leder som oppfordrer sine tilhengere til å bruke alle mulige midler for å komme til makten. Endelig er tiden snart ut for Trump.

WHO med advarsel

WHO kom nemlig rett før årsskifte med dystre spådommer for framtiden. Ikke må vi bare pent nødt venne oss til å leve med denne pandemien, vi må være forberedt på nye og kanskje langt verre bølger av dødsvirus som herjer planeten. Som tvinger ekspertene til å tenke enda raskere enn de maktet med vaksinene som nå rulles ut.

50-åringer, 40-åringer, 30-åringer og til og med 20-åringer, dør nå i Storbritannia av Covid-19-viruset, uten bakenforliggende sykdom. Det kan selvsagt skremme vannet av noen og enhver. Men inntil videre har de fantastiske menneskene i førstelinjen, NHS, som er det statlige helsevesenet i landet, kontroll. Eller?

1162 døde det siste døgnet, er de skremmende tallene fra Storbritannia.

Vi tror ikke Corona-viruset er kommet for å bli til evig tid. Vi tror ikke at dette er starten på slutten for menneskeheten, men vi tro du på tenke deg veldig godt om, før du begynner å pakke vekk hjemmekontoret til påske.

Vargas

Menneskeheten ble satt på enorme prøver

Året 2020 vil bli sett på som et av de værste i moderne tid. Kanskje det verste noen gang i fredstid for en lang rekke nasjoner. Menneskeheten ble satt på enorme prøver i 2020, men endelig stater vi på blanke ark i et nytt år, men fortsatt midt inne i en pandemi.

Pandemien traff oss som en knyttneve i bokseringen mellom tungvektskjemper.

Vi var nok nede for telling noen og enhver. Tenk at kloke hoder i forskningens tegn har funnet svar som kan berge oss fra massedød og elendighet. Ja da, vi vet at Covid-19 har tatt mange liv. 1,82 millioner mennesker har mistet livet verden over og tallet stiger hver eneste dag. Det er uvirkelig, skremmende og litt uforståelig. Er det virkelig mulig?

Pandemien, Covid-19

Lest? 2021 vil bli håpets år

Heldigvis er det håp. Menneskeheten ble satt på enorme prøver, men med fullgode vaksiner vil vi før eller siden få livet vårt tilbake. Kanskje langt tidligere enn mange turte håpe på når Norge ble stengt ned 12. mars 2020.

The COVID-19 pandemic, also known as the coronavirus pandemic, is an ongoing pandemic of coronavirus disease 2019 (COVID-19). Caused by severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2). It was first identified in December 2019 in Wuhan, China. The World Health Organization declared the outbreak a Public Health Emergency of International Concern in January 2020 and a pandemic in March 2020. As of 1 January 2021, more than 83.5 million cases have been confirmed, with more than 1.82 million deaths attributed to COVID-19.

Wikipedia.org

Vi kommer til å få en mer normal hverdag, men vi må finne oss i å måtte leve med trusselen hengende over oss en stund – globalt sett. I Norge, som har vært blant de beste i klassen med håndteringen av denne pandemien, vil vi kunne kvitte oss med Covid-19 viruset. Men i store deler av den mest befolkede delen av verden vil det bli vanskelig. Mye fordi viruset endrer seg, muterer og blir mer smittefarlig.

Tenk om vi i januar 2020 hadde visst at innen årets utgang, skulle det oppstå en svært farlig og dødelig virus som det ikke fantes no vaksine mot. Skulle bre om seg over hele kloden og ta livet av 8400 svensker, 194,941 brasilianere, 50.000 spanjoler, 74.000 italienere og 434 nordmenn?

Vaksinene

Internasjonal og nasjonal forskning har gitt oss endel gode svar på ulike spørsmål og Coronavirusets herjinger. Mennesker som smittes og blir friske, får i seg antistoffer og blir immune, men dette gjelder ikke alle. Vi vet at barn ikke blir særlig syke, men vi vet at det muterte viruset smitter barn i større grad. Hvor stor andel av de smittede som blir immune er for tidlige å si mye om. Det forskes over hele kloden og vi vil bekjempe pandemien – med forskernes fantastiske bragd.

Menneskeheten ble satt på enorme prøver

Menneskeheten ble satt på enorme prøver, men på rekordtid har forskerne lykkes til fulle.

Pfizer/BioNtech-vaksinen er allerede i Norge. Det er denne vaksinen de fleste i Norge vil få. Helsemyndighetene har startet kampen for å få vaksinert så mange nordmenn som mulig. Det er en kamp mot klokka og det vil gå raskt når vaksinen rulles ut i større skala allerede i uke 1 av det nye året.

I løpet av første kvartal 2021 vil vi kunne få i alt 2,5 millioner doser av de tre vaksinene som har kommet lengst i godkjenningsprosessen. Dette er to-dosevaksiner. Det vil si at de dekker 1,25 millioner personer. Vaksinasjon mot covid-19 blir frivillig og gratis.

Regjeringen.no

I første kvartal av det nye året vil flere vaksiner bli tilgjengelig, noe som gjør at vi vinner kampen mot pandemien. Hadde ikke den medisinske forskningen kommet så langt som den har, kunne det ha tatt flere år å utvikle fullgode vaksiner mot denne pandemien. Pfizer/BioNtech-vaksinen ble nektet økonomisk støtte i forkant av pandemien, men ble likevel den første til å presentere en god nok vaksine som nå sendes ut i USA og store deler av Europa.

Andre aktører som har fått godkjent sin vaksine til bruk er Moderna (USA/Tyskland) og AstraZeneca som er utviket av Oxford universitet. Også det norske selskapet, Vaccibody, har lovende data for å få til en fullgod vaksine mot Covid-19. Et selskap som har gode erfaringer på å lage vaksiner blant annet mot kreft.

Lest: Dagligvarebransjen håper pandemien varer veldig lenge

USA og Trump

I USA spesielt, er det under Donald Trumps ledelse, en kamp mot klokka fortsatt. Trump lovte at innen utgangen av 2020 skulle 20 millioner amerikanere være vaksinert. Sannheten er at det er under 3 millioner amerikanere som er vaksinert innen 1. januar 2021. Trump forlater det Hvite Hus med et stempel og et ettermæle ingen andre presidenter har lykkes med. Nemlig å ha vært den verste presidenten gjennom i historien.

Man kan godt si at Kina-viruset, som Trump elsker å kalle covid-19, ble presidentens bane. USA behøvde en sterk og handlekraftig president da viruset rammet nasjonen. Trump tenkte business as usual, nektet å høre på sine rådgivere og lot være å ta nødvendige helserelaterte restriksjoner. noe som så langt har ført til mer enn 20 millioner smittede og 354,381 døde amerikanere på Trumps vakt.

Menneskeheten ble satt på enorme prøver, til tross for manglende forståelse for trusselen pandemien var, berges millioner av amerikanere livet grunnet vaksinen. Donald Trump alene må ikke få skylden for pandemien. Men han må stå til ansvar for å ikke gjøre nok til å stoppe virusets herjinger, fordi dette ville kunne få store økonomiske konsekvenser, derfor lot Trump være å stenge ned landet.

Heldigvis er verden endelig kvitt løgneren, forretningsmannen og presidenten, den verste i sitt slag. Måtte Joe Biden ta ansvaret som nyvalgt president. Han må gjerne sette amerikanerne først, men også tenke litt lengre enn utenfor USA egne grenser – fordi en pandemi rammer alle mennesker. Uansett farge, nasjonalitet eller religion. Fattig eller rik.

Vargas

Når broer brister og veier skilles

Når broer brister og veier skilles gjør det noe med oss. Enten det er på hjemmebane, blant venner eller i jobbsammenheng. Av ulike årsaker havner mange av oss i et uføre vi gjerne skulle ha vært for uten, enten vi er skyld i elendigheten selv eller er uskyldig.

Når broer brister og veier skilles kan vi kanskje føle oss alene, mer enn noen gang. Fordi det kan skje over natten. Vi kan miste gode venner, kollegaer eller hakket verre – vår livsledsager gjennom mange år. Det er en av årsakene til at vi hører om drap og selvdrap i en og samme aksjon.

Drap og selvdrap

Et grufullt eksempel fra virkeligheten: Han får beskjed om at hun vil skilles, hun er hans store kjærlighet, han dreper henne, kanskje til og med barna, og seg selv. Eller man er et sted i livet der alt oppleves håpløst og man ikke ser noen framtid, man velger selv å dø, men tar barna med seg i døden. Dessverre også fra en norsk virkelighet.

Lest? Kjendiser fronter ny og viktig selvmordskampanje

Ofte er det når venner forsvinner og man sitter igjen med tanker om hva som skjedde, hva kunne du gjort annerledes og er du skyldig i konflikten som er er oppstått. Og et håp om at forholdet og vennskapet kan repareres?

Husk at jo lengre tid som går fra bruddet oppstår, jo vanskeligere er det å vende tilbake – med ett unnskyld.

Menn takler brudd langt dårligere enn kvinner. Oftest er det menn som velger å gå til de mest drastiske tiltakene ved samlivsbrudd. Det er nesten alltid menn som velger å ta sitt eget og til og med partnerens liv. Menn har det også verst etter bruddet. Og menn tåler dårlig å sitte igjen med kjærlighetssorg. Hvorfor er det slik? Er menn det svake(ste) kjønn?

Når broer brister og veier skilles

Når broer brister og veier skilles er det oftes mennene det går ut over, men ikke alltid. Kvinner kan også oppleve det som dramatisk og sårt å miste sin aller beste venn, men så er det en avgjørelse hun har tatt på egen hånd. En venn kan ofres om nødvendig på veien mot toppen. De ble ansatt på samme tid, ble gode kollegaer, men det var kun én sjefsstilling. Den jobben måtte hun ha. Koste hva det koste ville.

House Of Cards

La oss se for oss det øyeblikket president Donald Trump fikk vite at en pandemi utartet seg i Kina. Han måtte vise seg som en sterk og klok leder. USA var truet av en usynlig fiende som kunne ramme nasjonen over natten. Presidenten kunne velge å lytte til ekspertene, legene og rådgiverne sine. Eller han kunne la forretningsmannen i seg ta avgjørelsen, å ta de valgene han trodde var til det beste for nasjonen. Late som om dette gikk over av seg selv.

Ti måneder senere er vi alle mye klokere, men for 306.000 amerikanere ble det en fatal avgjørelse. Donald Trump sviktet som president når nasjonen trengte ham som mest. Fiaskoen presidenten sto for under pandemiens gang – vil stå som et av de dystreste i landets historie.

I skrivende stund, dør flere mennesker i USA – hver dag, enn det gjorde 11. september 2001. Da Osama Bin Laden og Al Qaida rammet tvillingtårnene i New York. Under hele andre verdenskrig døde det 291.557. amerikanere. Smitten fortsetter å ta liv med full tyngde, men vaksinen fra BioNtech og Pfizer er endelig godkjent og på plass.

I Netflix-serien House Of Cards er vi med Frank og Claire Underwoods virke i Det Hvite Hus. Uten sammenligning med virkeligheten forøvrig, brenner det fort på dass for det ambisiøse politikerparet, på lik linje som for Trumps reise som president. Løpet er kjørt. Joe Biden tiltrer embetet offisielt, som Commander-in-chief, 20. januar 2021.

Claire Underwood i Robin Wrights skikkelse Foto Netflix.com

Som de fleste vet som har sett den spennende politiske thrilleren, bruker utspekulerte Claire Underwood sin ektemann for å komme til makten som den første kvinnelige ‘presidenten’. Om det finnes bare snev av sannhet i sammenligningen mellom fiksjon fra Netflix, og Det Ovale Kontor – er det virkelig ikke rart det er krig i verden.

Lest? Hjem til Jul – endelig på Netflix

Claire Underwood er en kynisk leder som president i denne prisbelønte serien, spilt av Robin Wright.

Smertefulle brudd

Når broer brister og veier skilles gjør det noe med oss som kan være vanskelig å takle. Det være seg blant kollegaer, ektefelle eller gode venner. Man vet ikke hvor smertefullt og vanskelig det blir før man står midt i marerittet. Og da kan det være vrient å handle rasjonelt. Man føler seg sviktet, lurt og bedratt. Det er vondt å oppleve – alltid.

Se for deg alle de nær 300.000 nordmenn som i mars 2020 og utover året, ble rammet av pandemien. Ikke så galt som de stakkarene i USA som har mistet livet, men mistet jobben. Det kan ha visse likhetstrekk for mange. Man mister fotfestet, venner, kollegaer, økonomien og evnen til å se framover. Alt blir uttrykt.

Smertefulle brudd og arbeidsløshet kan sammenlignes med når broer brister, og veier skilles. Vi blir i dette avgjørende øyeblikket betydelig mindre verdt som menneske, i egne tanker. Å oppleve å bli sveket av sine aller nærmeste kan gi blødende psykiske sår, som aldri vil gro.

Derfor er det viktig å lære seg å tenke selvstendig. Ikke ta alt som sies for fakta, ikke fra noen. Tenk selv og handle deretter. Ellers kan du oppleve stor sorg og fortvilelse gjennom livet. Vær hard i hodet, hold venner nært, men fiender enda nærmere.

Vokt deg vel for å stole på andre enn deg selv.

Vargas

Måtte dere brenne i helvete, idioter!

Måtte dere brenne i helvete, idioter! Dere som går rundt å ikke tar smittevernet på alvor. Alle dere som velger å gå på fest, som går ut av huset med smitte i kroppen, eller på andre måter kaster rundt dere med dødelige smitte. Måtte dere brenne i helvete for å være egoister. Dere har faktisk ikke livets rett – noen av dere.

Lest? Nordmenn knuller her som aldri før!

Hva får deg til å tro at vi gjør dette for moro skyld, alle vi som holder avstand, isolerer oss når vi må og ellers er innendørs i månedsvis? Jobber fra hjemmekontor, bruker munnbind i enhver situasjon det kreves og savner å klemme alle våre nærmeste. Hva får deg til å tro at dette er en jævla lek?

Viruset rammer alle

Det som vil skje, er at Erna Solberg blir tvunget til å påføre nasjonen en total nedstengning igjen. Slik hun gjorde 12. mars i 2020. Er det virkelig det dere idioter ønsker? Tror du det morsomt å stå uten jobb, fordi tusenvis av arbeidsplasser er borte? Fordi noen få ikke gidder å forsøke og heller ødelegger for alle andre?

I USA er mer enn 300.000 døde siden viruset ble oppdaget tidligere i år. I Sverige er det mer enn 7400 døde. Foreløpig er vi heldigvis forskånet for slike tall, men det øker også i Norge – de fleste steder.

I Oslo, Bergen og Fredrikstad har det åpenbart ikke gått opp for folk – hvor farlig viruset faktisk er.

Covid-19 kan ta livet av deg på få dager. Nei, du behøver ikke å ha underliggende sykdom. Viruset rammer barn, unge, voksne og eldre. Helt vilkårlig. Ikke alle, men noen. Er du virkelig villig til å ta den sjansen? Forskningen er ikke kommet lengre enn at vi rett og slett ikke vet hvorfor friske mennesker, dør av pandemien.

Bli redd

Måtte dere brenne i helvete, idioter! Dere som ikke vil, eller ikke ønsker å forstå alvoret i situasjonen i Norge.

Vaksinen er på vei, ja, men innen den tid vil svært mange mennesker dø ute – og hjemme. Og det er en grusom måte å dø på. Det bør du ikke være i tvil om. Faktisk er døden en lettelse når den inntreffer, fordi smertene har vært et helvete siden de først ble syke. Uansett nasjonalitet. Du kan jo forsøke å holde pusten i tjue sekunder, hvert minutt av dagen. Vær så snill, se disse videoene og bli litt klokere.

Blir du ikke redd nå, har du ikke skjønt alvoret. Sara Montoya i den siste videoen, ble bare 43 år gammel. Hennes siste ord er en formaning om å ta pandemien på alvor.

Du bør bli redd, livredd av å se mennesker midt i livet, som kaster etter pusten. Døende grunnet viruset som er i ferd med å ta livet av dem. Om du går rundt og tror at det ikke kan ramme deg eller dine nærmeste, er du fryktelig naiv.

Måtte dere brenne i helvete, idioter!

Økt smitte

Leger og sykepleiere som jobber tett på svært syke og døende pasienter, forteller grusomme historier. Stockholm er iferd med å kollapse grunnet pågangen av syke og døende svensker.

Svært mange dør på sykehus med ingen familie rundt seg, svært mange dør alene og ingen kommer i begravelsen for å ta farvel. Å se sin mor, far, sitt barn, bestefar, søster, bror eller kjæreste bli begravet via en link på nettet – må være en ensom opplevelse.

Når Helseminister Bent Høie maner det norske folk til å stå sammen i kampen mot pandemien. Mener han ikke at du skal invitere en hel haug med venner hjem på fest eller julebord. Han vil, på vegne av regjeringen, fortelle deg at du kan bli veldig syk og , om du ikke gjør som han anbefaler.

Måtte dere brenne i helvete, idioter! Som er så egoistisk at du ikke engang forstår nå, etter ni måneder med økt smitte i landet. Hva er det du ikke skjønner?!

Smitten fortsetter å spre seg i store deler av landet. Smitteutbrudd skjer nesten daglig i mange kommuner. Det krever enorme ressurser fra kommunen som må drive smittesporing, ringe rundt og melde fra at folk må gå i selvpålagt karantene i ti dager. De som blir syke må holdes absolutt isolert eller må på sykehus. Noen av disse kommer aldri hjem igjen.

Dumme nordmenn?

Ingen tror vel at nordmenn er dumme, sånn generelt, men det er liten tvil om at mange nordmenn gjør idiotiske handlinger. Bevisst eller ubevisst. Endel smitte kommer fra utenlandske arbeidere som slipper for lett inn i landet for å jobbe. Uten noen form for kontroll. Det alene er jo helt på tryne.

Justis- og beredskapsdepartementet skriver i en pressemelding at de har foreslått en ny hjemmel for kravet om en negativ covid-19-test for å få lov til å reise inn i Norge.Det skal også bli enklere å bortvise utlendinger ved alvorlige brudd på reglene om innreisekarantene.

VG.no

Skal du og vi få oppleve neste sommer, som endelig kan se ut til å bli tilnærmet normal – må vi faktisk dra dette tunge lasset, sammen. Alle nordmenn, absolutt alle i hver by, bygd, til lands og til fjells må ta kloke valg. Vise respekt for pandemien og ta selvstendige avgjørelser – som gagner helsen til den enkelte av oss. Det burde ha vært en selvfølge.

Føler du deg syk skal du holde deg hjemme. Vis respekt og hold avstand, bruk munnbind og vask hendene ofte. Ikke vær én av idiotene. Ikke dø som Sara Montoya, uten evne til å puste selv.

Ble du provosert? Bra, da har du lest helt hit og tar kanskje hintet.

Få siste artikkel på mail – hver dag. Det er selvsagt gratis. Vi lover å provosere deg, igjen.

Vargas

Smitte-Idioter ødelegger for alle andre

Smitte-Idioter ødelegger for alle andre som tar oppfordringer og regler på største alvor. Her sitter det mang en familie med barn og unge, innendørs i ukevis, eldre har ikke sett sine kjære på månedsvis. Så er det enkeltmennesker som ikke forstår alvoret, som driter i alt og alle og som går ut og sprer Covid-19, bevisst. Smitte-Idioter ødelegger for alle andre og burde blitt stengt inne. Lenge.

Lest? Vil du ta vaksine mot Covid-19?

Dessverre er det slik i Norge snart 9 måneder etter nedstengningen. At noen få ødelegger for resten i samfunnet. Enkelt-individer som har fått påvist smitte, som bryter isolasjonsplikten de automatisk blir pålagt når de har viruset i kroppen selv, gir faen. Det er faktisk svært alvorlig, fordi om man selv ikke blir syk, kan andre bli svært så syke og dø – om de får viruset i seg. Det er egoistisk, skammelig og nesten ikke til å tro, at noen bevisst går inn for å spre faenskapet.

Super-Raymond Johansen, byråden som er sprengkåt på sin egen stemme, elsker å formane innbyggerne til å skjønne alvoret og ta smittevernet på alvor. Uten at noen bryr seg i Oslo.

Vargas12.com

Fredrikstad

Det har vært økende smitte i Fredrikstad i flere uker nå. Men ikke alle skjønner alvoret.

En ungdom under 18 år ble anholdt av politiet fredag kveld, utenfor en skole i Fredrikstad-sentrum. Ungdommen hadde fått påvist smitte, hadde mottatt isoloasjonsplikt, men var allikevel svært så sosial, ute i gatene og gikk. Slik finnes det uttalje eksempler på rundt om i landet.

Smitte-Idioter ødelegger for alle andre som ønsker at smitten skal forsvinne, slik at man får tilbake en mer normal hverdag.

I Oslo er de iferd med å miste kontrollen fullstendig. Super-Raymond Johansen, byråden som er sprengkåt på sin egen stemme, elsker å formane innbyggerne til å skjønne alvoret og ta smittevernet på alvor. De fleste i hovedstaden ser ikke ut til å bry seg nevneverdig.

De få som bruker munnbind på kollektivtransport kaster det fra seg på bakken når de forlater tog trikk eller buss. Som om de har vært flink nok – lenge nok.

Smitte-Idioter ødelegger for alle andre

Ifølge en Fredrikstad-avis, var det lørdag kveld svært stille i sentrum av byen som har 86.000 innbyggere.

De fleste gjør slik vi alle gjorde når Erna Solberg stengte landet 12. mars. Nemlig holder seg hjemme og innendørs, det er faktisk ikke annet å gjøre nå når bølge to er her. Man bør ikke være så dum og idiotisk at man verken går på jobb med feber, er sosial med smitte, eller gir faen i isolasjonsplikten. Man bør vise solidaritet og medmenneskelighet for å få stoppet viruset.

Når disse får idiotene gjør som det passer seg selv, vil vi ikke få R-tallet under 1, men smitten fortsetter å øke i samfunnet. Vi tviler på at det er det som er formålet med dumskapen.

USA

Selvsagt er det verre steder i verden enn i Norge. Vi behøver ikke å reise lenger enn til Sverige, før vi hører om hundrevis av døde hver uke. Sverige nærmes seg 7000 døde siden mars og Norge har såvidt bikket 300 døde. Men er det dit vi vil, da? Er det et mål i seg selv å komme opp mot svenske dødstall? Når vi ser og hører om enkelte nordmenns holdning til denne dødelige pandemien, er det skremmende naivt å tro at dette går bra.

Corona-viruset er en dødelig pandemi som det fortsatt ikke finnes noen fullgod vaksine mot ennå. Vi vet at vaksinen kommer, men ikke når. I USA dør 2000 mennesker i døgnet av samme årsak. Ingen nordmenn, ikke engang smitte-idioter som ødelegger for alle andre, ønsker slike tilstander. Eller er det noen som faktisk gjør det?

De kan jo risikere å bli rammet selv, for ingen vet hvordan viruset oppfører seg hos den enkelte.

Apropos idioter. Donald Trump, presidenten som snart er arbeidsløs, gir blanke faen i pandemien og problemene som er i ferd med å tårne seg opp i USA, og har gjort det lenge. Trump gir alt han har i et forsøk på statskupp, for han nekter å gi opp Det Hvite Hus. Valgnederlaget ser ut til å ha tatt fullstendig peppen ut av presidenten – som fortsatt påstår å ha vunnet.

Vaksine

Heldigvis er flere vaksiner på vei, men for de aller fleste nordmenn vil det gå flere måneder før denne blir tilgjengelig.

Måneder som kan være direkte livstruende, om man blir utsatt for Covid-19 og har underliggende sykdom, er over 60 år eller er overvektig. Da er det det direkte skremmende at noen få, noen få idioter, ikke vil forstå alvoret i situasjon – eller gir rett og slett faen.

Det er flere land som nå melder at de har en vaksine som vil virke hos de aller fleste. Det er kun en godkjenning fra EU som står igjen før masse-vaksineprogrammet kan settes ut i live. Godkjenningsprosessen er omfattende, fordi man vil være helt sikker på at den ikke har med seg bivirkninger som ikke er kjent.

Smitte-Idioter ødelegger for alle andre som tar pandemien på største alvor.

Legemiddelmyndigheter over hele verden er i tett dialog med forskere og legemiddelfirma som utvikler vaksiner mot covid-19. Dette gjelder også Det europeiske legemiddelkontoret (EMA) som Norge er tilknyttet. EMA har etablert arbeidsgruppen Pandemic Task Force (COVID-ETF), som samordner ressurser og støtter ulike forskningsprosjekter i EU. EMA samarbeider også tett med Verdens helseorganisasjon (WHO). 

Legemiddelverket.no

Det er all grunn til å tro at vi kan stoppe pandemien i løpet av 2021. Men da bør så mange som mulig være vaksinert innen vinteren tar til. 7 milliarder mennesker skal i så fall får minst ett, aller helst to sprøytestikk, før vaksinen kan begynne å virke. Også her er det en liten hake. Vaksinen trenger tid før den begynner å virke tilfredstillende.

For veldig mange kan det være helt avgjørende om de overlever eller ikke …

Vargas

Pin It on Pinterest