Slik blir du millionær

Slik blir du millionær, om du er veldig tålmodig. Altså ser flere tiår fram i tid. Da vil du lykkes, om du følger denne oppskriften. Men, vært på vakt, det er med en viss risiko, du kan også tape penger. Så om du ikke er villig til å ta risiko – da er ikke denne artikkelen noe for deg.

Bergenet lesetid: 6 minutter

Investering

Sparing. langsiktig sparing, der du kan oppnå renters rente effekten er nøkkelen til solid rikdom. Ulempen er altså at det kan ta lengre tid enn du håper på. Rentes rente er gevinst på allerede oppnådd gevinst på sparepengene. Og viser effekten på sparing over tid.

Les også: Slik blir du rik i en fei

Du må altså først ha en buffer eller sparing for å oppnå renters rente effekten. Om du sjekker din lokale bank, eller bankens egne nettsider, vil du finne gode råd. Men det finnes også gode råd hos andre, som f.eks Nordnet.no, som er en internasjonal internettmegler.

Slik blir du millionær, om du velger riktig investering. Du kan velge å investere i bolig(er) og eiendom. Eller i fond, obligasjoner, indeksfond eller aksjer. Vi har valgt indeksfond og enkeltaksjer. Mest fordi vi liker den volatiliteten som er i aksjer, altså at det går opp og ned. Som gir mulighet til å tjene raske penger på kort tid.

Aksjer og indeksfond

For å redusere risikoen bør du kanskje velge indeksfond.

Slik blir du millionær

Bildet er tatt av Csaba Nagy fra Pixabay

Om du vil ha litt mer risiko for å øke verdien av porteføljen på kortere tid, kan du velge “trygge” aksjer. Det vil si aksjer som representerer de aller største og mest solide selskapene. Vi eier kun norske selskap, for det er de aksjene og selskapene vi kan best. Men du kan også investere i selskap i andre land.

Vi eier DNB, Mowi, Frontline, Vår Energi, Gjensidig Forsikring og Aker Horizons. Vårt indeksfond er KLP AksjeGlobal Indeks P, et fond som har sine regioner innen blant annet teknologi, finans, helsevern, konsument, industri og kommunikasjon. Områdene er i all hovedsak i USA og eurosonen og Japan.

De største selskapene i fondet er giganter som Apple, Microsoft, Amazon og NVIDIA.

Slik blir du millionær. Om du er smart og følger pengene.

Kunnskap

Kunnskap er gull. Om du bruker litt tid på å sette deg inn i finansmarkedet, vite hva at oljeprisen og det amerikanske markedet, faktisk har å si for Oslo børs. Og setter deg inn i hva aksjer er og hva et fond er. I tillegg hva som skal til får å tjene penger på disse – kan dine sparepenger vokse raskt.

Vi investerer i Norges største bank, fordi banken tjener gode penger på stigende renter. DNB har også penger på bok fra før og uttaler solide utbytter til sine aksjonærer. Bare på utbyttene alene, som reinvesteres i nye aksjer, er det penger å tjene.

Vi investerer penger i Mowi, fordi verden må ha mat, mer og mer for hvert eneste år. Og fisk er verdens mest etterspurte råvare som eksporteres til hele verden. I tillegg er Mowi et selskap som har store deler av sin produksjon utenfor Norge, som gjør at de ikke blir påvirket i så stor grad av Støres idiotiske lakseskatt.

Mowi betaler ut solide utbytter til sine aksjonærer.

Vi investerer i Frontline, fordi det er verdens største tankskipsrederi, som har de største fraktskipene. Varer må fraktes til kontinent til kontinent, nå og i framtiden. Ratene varierer, men alt tyder på at dette også er en bransje som vil tjene mye penger i all uoverskuelig framtid. Også Frontline betaler ut utbytte.

Vi investerer i Vår Energi som er et olje- og gass-selskap. Det tredje største etter Equinor og Aker BP. Krig og stor etterspørsel etter både olje og særlig gass, gjør at et slikt selskap tjener mye penger. Når prisene på energi stiger – tjener selskapet mer.

Reinvester

Når verden står i brann, krig og usikker råder på stadig flere fronter, er det med på å presse prisene oppover. I tillegg betaler også Vår Energi solide utbytter til sine aksjonærer.

Gjensidige Forsikring er Norges største forsikringsselskap. Et solid selskap med god fortjeneste og solide utbytter. Forsikring må alle ha, både i dag og i framtiden. Slik blir du millionær – om du er tålmodig med dine investeringer.

Aker Horizons betaler ikke utbytte og har falt ned nær 90% på børsen siden oppstart. Men det er lys i tunnelen og vi har tro på at Kjell Inge Røkkes grønne satsning har livets rett. Noen hevder å vite at dette selskapet skal taes av børs. Men vi tror at selskapet får leve videre og bli til en av Akers største og viktigste satsning for framtiden.

Om du ønsker å bli millionær, bør du ha penger i banken på høyrentekonto, men da må du vente lenge. Eller kjøpe indeksfond, obligasjoner eller gjøre som oss – kjøpe aksjer i solide selskap og sitte så lenge at porteføljen har vokst seg solid.

Vårt beste råd er er å reinvestere pengene du tjener på utbytte, i fond og på aksjer. Uten å bruke av potten.

Vær oppmerksom på at det alltid finnes risiko ved kjøp av fond og aksjer – du kan tape pengene dine.

Vargas

Økte renter gir bekymringer

Økte renter gir bekymringer hos folk flest. Nordmenn har blitt vant til svært lave renter over tid. Nå kan den nye normalen bli et betydelig renteløft som gjør Kari og Ola nordmann urolig for egen privatøkonomi. Faktisk er det verken as Norge, bankene eller markedets skyld, om du blør litt ekstra økonomisk i tiden som kommer.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Renter

Du burde ha forstått at de lave rentene vi har hatt i ti år, før eller siden måtte begynne å stige på et gitt tidspunkt. Nå er vi der vi advarte mot for ett år siden. Norges bank viser ingen nåde og forsetter å sette opp renten for å unngå økt inflasjon.

Les også: Slik ender ikke Premier League-tabellen

Nå har Norges bank satt opp renten ytterligere, til 4,0 prosent, og rentene skal videre opp i september. Dette er en varslet storm som noen har vært forberedt på, emn ikke alle. De vil slite lenge, de som ikke har tatt høyde for økte renter på sine lån.

Fra nyttår i fjor ble det meldt om frykt for økt inflasjon og at et resesjon i markedet var i emning. Det har foreløpig ikke skjedd, til tross for kraftig børsnedgang gjennom høsten 2022, så har det amerikanske markedet steget gjennom store deler av 2023.

Men nå tror mange eksperter at toppen er nord på børsene i USA, det skremmer alltid det norske markedet. Spesielt når eksperter begynner å shorte det amerikanske Wall Street-markedet, da bør alarmklokkene ringe høyt også her hjemme.

Å shorte betyr i korte trekk at man setter penger på at markedet eller enkeltaksjer skal falle i kurs.

Økte renter gir bekymringer

Vargas12.com handler aksjer og fond hos Nordnet.no

10-åringen

Og når den viktige 10-åringen i USA i tillegg stiger, da er det virkelig fare på ferde, fortsatt ifølge ekspertene.

Tiårsrenten på amerikanske statsobligasjoner brukes som referansepunkt på de globale finansmarkedene.

Jo høyere 10-åring går, jo større frykt for at ting går i dass, både på kort og lang sikt. Ute som hjemme. Og nå er 10-åringen på sitt høyeste på lang tid. Skulle den fortsette å stige, vil presset på aksjemarkedet forsterke seg ytterligere. Noe som åpenbart er negativt for alle verdens børser, inkludert Oslo børs.

Les også: Viktig egenskap på børsen

Da er det viktig å ha sparepengene sine i trygge fond eller i så bunnsolide aksjer som mulig. Som ikke lar seg påvirke nevneverdig av noen ytre faktorer. Alle aksje vil falle ved et krakk, vi vet, men det er de mest solide selskapene som alltid overlever – når det smeller. De aksjene bør du eie nå.

Amerikansk økonomi har gått bra i lang tid, arbeidsledigheten er lav og optimisme stigende. Men det er mørke skyer i horisonten, eller Donald Trump, kan det også kalles. Den jevne amerikaner er ikke dummere enn at hen forstår at en ny periode med sirkus Trump, kan bli helvete på jord.

Geopolitisk uro

Økte renter gir bekymringer som vil vare lenge. Hvordan den internasjonale økonomien reagerer, handler om det geopolitiske mønstret vi ser utvikle seg, dag for dag, måned for måned og år for for.

Krigen i Ukraina der Putin voldtar og ødelegger kornlagrene for å skape frykt og mulig mat matmangel. Og dreper uskyldige sivile, både kvinner og barn – vil fortsette så lenge Russland må innse tap eller at presidenten blir fjernet innenfra. Mye tyder på at det ikke skjer med det første, dessverre.

Klima og miljø-utfordringer, økte matpriser, stigende olje- og gasspriser samt stigende infusjon og økte renter – skaper problemer. Både her hjemme og i resten av verden. Krigen i Ukraina må få store deler av skylden for alle disse utfordringene, men ikke alle.

Handelskonflikter og økonomiske spenninger har også bidratt til den geopolitiske uroen. Konflikter mellom EU og land som USA og Kina har skapt usikkerhet rundt handelsavtaler og økonomiske forbindelser, som igjen kan påvirke stabiliteten i regionen.

Skulle marerittet virkelig inntreffe, at Donald Trump blir president i USA neste år, vil det kunne føre til langt større problemer enn de vi ser i Europa, Asia og i USA i dag.

Enn så lenge må vi holde på hatten og lommeboka og håpe at stormen løyer og vannet synker. Vinteren kommer uansett – da er det om å gjøre å være forberedt. Kjøp inn nok ved.

Vargas

Børsmarkedet – hva skal du handle?

Børsmarkedet – hva skal du handle? Eller bør du egentlig sitte i kontanter nå når markedet har steget mye gjennom sommeren? Vanskelige spørsmål som ingen vet svaret på. I USA har markedet steget overraskende sterkt over tid. Dow Jones har steget ti dager på rad, noe som er svært sjeldent.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Ikke selg

Oljeprisen dundrer oppover og arbeidsledighetstallene i USA er på det samme som i fjor på samme tid. Mens i Europa så ser man konturene av en resesjon, som det dog har vært snakket om i 12 måneder. Uten at noe skjer. Alt stiger fortsatt. Da er det ikke enkelt å spå om framtiden, når alt burde har falt, men gjør det motsatte.

Les også: Bygg din økonomiske framtid

Vi anbefaler at du leser deg opp og ser an hvert enkelt selskap før du investerer i enkeltaksjer. Selv har vi valgt de tryggeste havnene samt én potensiell super-aksje, som kan gå tigangeren om få år. Nemlig Aker Horizons.

Børsmarkedet – hva skal du handle? De aksjene du mener er solide nok til å ikke falle for mye når det begynner å falle. Og som har en god nok ledelse som styrer selskapet gjennom stormer som måtte komme.

Det hjelper lite å bruke mye penger i aksjemarkedet om du ikke har en plan, men selger når ting faller. For så å kjøpe igjen, når fallet opphører.

Heartmakermusic AS

I 2016 investerte Heartmakermusic AS sine første 100.000 kroner i aksjer.

Dette ga etter hvert avkastning, og i 2021 ble det for første gang millionbeløp på dem i finansinntekter, nærmere bestemt 1,9 millioner kroner.

VG.no

All statistikk viser at det nesten uten unntak, lønner det seg å sitte i ro når det er urolig på børsen. Det er lettere sagt enn gjort. Selvsagt er det lett å tro at det lønner seg å være raskt ute med å selge, når røde tall kommer. Men da får man ikke med seg oppgangen når ting roer seg og stiger igjen.

Børsmarkedet - hva skal du handle?

Foto: Vargas12.com

Soliditet

Alle kan bli rike på børsen, men det er flere måter å gjøre det på. Noen satser på daytrading. Kjøp og salg, samme dag. Noen Trader ukentlig eller innen kort tid, kanskje en uke eller en måned. Kjøper lavt og selger forhåpentligvis på høyere kurs.

Les også: Børsfallet som aldri kom

Andre gjør det altså mer trygt. Kjøper aksjer som i utgangspunktet skal være så store og solide selskap. At det uansett hvordan det går i markedet, så faller det ikke mer enn at det ikke gjør noen skade. Da mener vi DNB, Equinor, MOWI, Yara og Telenor blant andre. Aksjer som også gir aksjeeierne solide utbytter.

På børsen blir det neppe tryggere.

Børsmarkedet – hva skal du handle? Høsten 2022, altså i fjor, hadde en evig nedgang i markedet.

Et marked som hadde mistet troen på alle muligheter for fortjeneste. Den gang var krigen i Ukraina og innføring av grunnrenteskatt i sjømatsektoren årsaken. Samt fallende oljepris og økte renter. I snitt falt Oslo børs 15 prosent, denne høsten.

Høsten

Vi nekter å tro at det samme vil skje i år.

Årsaken er at det går overraskende bra i USA. Det vil som alltid, påvirke Europa. Oljeprisen er på sitt høyeste siden mars og etterspørselen etter energi, altså olje og gass blant annet, vil være høy i lang tid. I hvert fall så lenge krigen fortsetter med uforminsket styrke.

Om du skal legge sparepengene dine i aksjemarkedet, tror vi at du vil tjene penger om du velger sektorer som energi, finans og ESG. Bankene tjener gode penger på økte renter, olje og gass vil ha stor etterspørsel i all uoverskuelig framtid. Og det grønne skiftet kommer – enten vi vil eller ikke.

Enten det er vår, sommer, høst eller vinter, markedet faller, stiger og faller igjen. Men sett over langt tid, altså flere tår, mer markedet steget mange hundre prosent. Hvor lenge det vil fortsette vet ikke vi, men det vil stige. Lenge.

Husk at det medfører risiko å investere på børs. Du kan tape pengene dine.

Vargas

Slik er sommerens aksjeportefølje

Slik er sommerens aksjeportefølje for Vargas12.com. Dette må ikke sees på som en anbefaling, men kun informasjon. Vær klar over at du kan tape pengene dine på børsen. Vi velger trygge, store selskap samt et selskap og aksjer i en fornybarselskap som vi har stor tro på.

Bergenet lesetid: 6 minutter

DNB

Til tross for bankuro i USA og i Europa, har vi valgt å legge mye penger i Norges største bankkonsern.

Les også: Ingen penger til sommerferien? Les!

DNB er en bunnsolid bank, tjener mer penger enn noen gang grunnet økte renter, god ledelse og mange lojale kunder. Noe som gjør at også aksjen blir attraktiv å eie over tid.

Siden mars i fjor har DNB hatt 52,4 milliarder kroner i netto renteinntekter. I første kvartal i år, dro storbanken inn rekordhøye 14,6 milliarder.

E24.no

DNB utbetaler solid utbytte til sine aksjonærer, noe de har gjort i lengre tid og som de vil fortsette å gjøre.

Skal man eie bankaksjer eller ha pengene sine i denne sektoren når det er så urolig at hvilken som helst bank, kan gå konk over natten? Ja, det bør man mener vi. Fordi det er et helt annet klima i Norge enn i USA og ellers i verden.

DNB drives etter boka og tjener penger som gress. Da bør man også eie aksjen mener vi.

Slik er sommerens aksjeportefølje – det må ikke sees på som noen kjøpsanbefaling.

Slik er sommerens aksjeportefølje

Bildet er tatt av Gerd Altmann fra Pixabay

Slik er sommerens aksjeportefølje

Storebrand

Vi eide Gjensidige-aksjen, men solgte etter å ha fått et solid utbytte og en pen gevinst. Vi anbefaler for såvidt denne aksjen av nettopp den gode grunnen, et solid utbytte, fortsatt.

Dog har vi lenge siklet etter å eie Storebrand, den er billigere å kjøpe, den gir også et bra utbytte og har kanskje enda et større potensiale for framtiden – enn trauste og litt kjedelige Gjensidige.

Vi ser av historikken at Storebrand ligger på samme kurs som for ett år siden, noe som slett ikke er særlig spennende, men det er altså framover vi ser – ikke bakover.

Storebrand er både bank og forsikring i ett selskap. Et selskap som tjener gode penger og har mange fornøyde kunder som velger nettopp Storebrand når de ønsker trygge aksjer eller fond.

Frykt for nedgang i markedet, resesjon og faenskap hindrer oss ikke i å eie en solid dose Storebrand-aksjer. Fordi vi er veldig langsiktig i våre investeringer. Også Storebrand fortsetter å utbetale utbytte til aksjonærene.

Om forholde tillater det, vil Vargas12.com kjøpe aksjer i MOWI, John Fredriksens digre lakse-selskap. Men vi avventer til den berømte grunnrenteskatten fra regjeringen er på plass. Den kan bli på 40%, men sannsynligvis noe mindre. MOWI utbetaler også utbytte til aksjonærene.

Vår Energi

Gassprisen er på sitt laveste på to år. Noe som gjenspeiler seg i aksjekursen hos vårt energiselskap.

Energikrisen vil fortsette og kanskje øke utover i 2023. Olje – og gass-krisen er her nå, også i Norge. Det vil gi økte priser på disse produktene. Vår Energi er et nytt selskap som ble etablert på børs i 2022. 

Selskapet som er et lete- og produksjonsselskap for olje og gass på norsk sokkel, er et resultat av fusjonen mellom Eni Norge AS og Point Resources AS i 2018. 

Vår Energi er altså Norges nyeste olje- og gass-selskap. Et selskap som har noe mer gass-virksomhet enn olje. Selskapet er konkurrenter med gigantene Equinor og Aker BP, men gjør også en del samarbeid med disse. 

Med nær tusen ansatte og 148 lisenser er dette selskapet en viktig resurs for å hjelpe Europa med energi, nå og i framtiden.

For den som måtte være i tvil. Verden trenger både olje og gass i uoverskuelig framtid. Både vi her hjemme og ellers rundt om i verden. Vår Energi er også en utbytte-maskin for sine aksjonærer. I tredje kvartal i år, ble det utbetalt $290m i utbytte. Ja, takk.

Norges ferskeste olje og gass-selskap kostet 33,60 kr per aksje i starten av 2023.

Det er all grunn til å tro at verdien av selskapet skal øke og drive kursen oppover, i takt med økt energi-etterspørsel. I skrivende stund er kursen nede på 26,80 kroner, men er forventet å stige utover høsten når gassprisen stiger.

Aker Horizons

Vår aller største post, dobbelt så stor som resten, betydelig beløp er plassert i en aksje som har falt og falt i ett helt år. Aker Horizons.

Akers fornybar-aksje, Kjell Inge Røkkes egen sønn, Kristian Røkke er CEO. Et selskap som ikke tjener så mye penger ennå, derav den fallende aksjekursen. Men som vil kunne bli Aker-systemets gullegg om noen tiår. Som sagt, vi satser på aksjer med svært lang horisont.

Aker Horizons ble notert på Oslo børs i mai 2021 til 50 kroner fra start. I skrivende stund står kursen i 9 kroner. Men den har også vært nede på 7,5 kroner. Om selskapet gir utbytte? Nei, og ikke på veldig lenge heller.

AKH som tickeren til aksjen heter, har mye penger på bok etter blant annet salget av REC Silicon til Hanwha, et Sør-koreansk selskap. REC ble solgt for 1,4 milliarder kroner.

Aker Horizons utvikler grønn energi og grønn industri for å akselerere overgangen til netto null-omstilling
AkerHorizons

Det er altså framtiden som er spennende for Aker Horizons, når det grønne skifte har fått grobunn.

Når myndighetene i fjerne og nære land rundt om på kloden, har skjønt alvoret. Og når Norge endelig har forstått at det er en tvunget nødvendighet at vi må tenke fornybart og grønt. Da vil AKH være et selskap som er bærebjelken i den viktige jobben. Aksjen vil selvsagt følge selskapet inntjening.

Aker Horizons har mer enn 1200 ansatte fordelt på 18 land. Selskapet er en paraply-organisasjon for Aker Carbon Capure, Aker Offshore Wind som er integrert i Mainstream Renewable Power og Supernode.

Slik er sommerens aksjeportefølje – vi tror det vil bli en solid nedtur (resesjon) før pilene igjen peker oppover.

Vargas

Snart kjører du elbil

Snart kjører du elbil som Tesla, BMW eller Mercedes du også. Eller en rimeligere variant som Skoda, Renault eller Nissan. Norge er et foregangsland for elbiler og er nok det landet i verden som kjører flest elbiler generelt og flest Teslaer spesielt. Sammenlignet med folketallet mot andre land. Ikke rart Musk kom for å takke.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Kun elbil

Vi tvinges inn i et annet bilmarked fordi produsentene slutter helt å produsere biler med manuelt gir og biler med bensin- og dieselmotor. Snart eier du en elbil enten du ønsker det eller ikke. Innen 2030 produserer f.eks giganten Mercedes, verken diesel- eller bensinbiler mer. Kun elbiler. Tenk litt på det.

Les også: På tide med elbil?

Snart og snart. Alt relativt og ett år er nå ett år, da. 2030 kommer dog dundrende på oss, og innen den tid vil du sannsynligvis ha eid elbil i årevis. Ja, kanskje flere enn én, og.

Hos de aller fleste bilforretningene som selger deg nybil, vil svært få ha biler med manuelt gir nå. For femten år siden var det omvendt. Tidene endres og vi er tvunget til å tenke miljø framfor noe annet. Og det er åpenbart på tide.

Elbilfordelene blir stadig færre, men lave drivstoffkostnader bidrar til at elbil fortsatt lønner seg. – Den største fordelen får du hvis du kan lade bilen hjemme

NAF.no
Snart kjører du elbil
Bildet er tatt av Andreas fra Pixabay 

Fases ut

I oktober 2021, som er 1,5 år siden allerede, ble kun 9 prosent av nybilsalget registrert som bensin og dieselbiler. Disse bilene fases sakte, men sikkert ut av bilparken i Norge nå. Og innen 2025 skal alle biler være utslippsfrie fra norske leverandører av nybil. Snart kjører du elbil av et eller annet slag du og.

Les også: Tilbehør til dine digitale enheter

Også ladbare hybrider har solgt bra de siste årene, men det er all grunn til å tro at også hybridbilene fases ut på sikt. Det er fullelektriske biler som er framtiden. Til tross for at Volvo som eneste produsent, har solgt rikelig med Volvo XC60 av sin dieselvariant.

Mange nordmenn vegrer seg nok fortsatt for å kjøpe og eie elbil. Fordi man har ladevegring eller er livredd for å gå tom for strøm. Det er nok mer eller mindre en vanesak, all den tid man har den samme problemstillingen med drivstoff og. Ulempen er at det tar litt lengre til å lade enn å fylle. En vanesak det også.

Innen fem år, helst før, helst i dag, bør du ha planlagt hva du skal gjøre med bilen din som går på fossilt drivstoff.

Kjøpers marked

Om du ser etter billige biler på det norske markedet, enten privat eller hos bilbutikkene, vil du finne billige biler nå. Enten du er ute etter en billig elbil eller en dyr Mercedes eller Tesla. Det finnes biler i alle prisklasser, men det er utvilsomt kjøpers marked.

På Finn finnes det blant annet 2800 Teslaer og nesten 1000 elbiler av merket Mercedes. Totalt er det ca 6000 elbiler til salgs, bare på Finn, alene. Nå er tiden inne for å gjøre et godt brukt- eller nybilkjøp. Og det er nå du bør selge diesel- eller bensinbilen din, om du ønsker å få noe for den i det hele tatt.

Myndighetenes avgiftskutt på elbiler, som gjaldt fram til 31. desember 2022, og som nå er opphørt, har fått elbilsalget kraftig ned. Men butikkene har mye bil på lager, konkurransen er stor, etterspørselen er enorm og ventetiden deretter. Dette vil føre til prispress, både på brukte og nye elbiler.

Til og med amerikanerne, som lever og ånder for sine Pick Up Trucks, tvinges nå til å tenke nytt. Elbil-markedet kommer til å eksplodere, også i USA, i årene som kommer. Og det er bra for naturen og miljøet, ikke minst.

Kjøp eller bestill din elbil i dag.

Vargas

De beste tv-seriene vi anbefaler

De beste tv-seriene vi anbefaler handler om hvor underhold vi ble. Tidsepokene går over flere tiår, men vi har rangert de ti tv-seriene som vi arrangere fra de gode til de aller beste. Om du har noen tv-serier å anbefale oss og våre lesere. Bruk gjerne kommentarfeltet.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Påvirkningskraft

Vi som skriver på denne bloggen er film og seire-nerder, vi ser et meste, er litt kresne, men liker mye. Du er kanskje ikke enig i våre bedømmelser, men det er bare fint, da vil vi gjerne vite hva du er uenig i og hva du liker.

Les også: Underholdning er mer enn bare Netflix

Når vi vurderer serier nå, så er det hva som har underholdt oss, men også påvirket tiden vi har opplevd seriene. De beste tv-seriene vi anbefaler er altså hva som har gjort størst inntrykk på oss – opp gjennom årene.

Hvordan disse har fulgt oss gjennom flere sesonger og om vi har sett fram til de påfølgende episodene.

Vi må innrømme at vi er svake for amerikanske og britiske produksjoner. Åpenbart finnes det mye bra filmer og serier fra mange andre produksjonsland også. Men vi holder oss til USA, England og Frankrike.

God underholdning har voldsom påvirkningskraft på seerne og publikum, uansett alder.

Mange husker både tid, sted og klokkeslett når de var på kino første gang. Vi var på kino og så “Tarzan“, sort hvit, men det gjorde ingenting. Johnny Weissmuller var en stor helt veldig lenge.

Også den første Star Wars-filmen gjorde inntrykk den gang, men kommer altså ikke med på topplisten.

De beste tv-seriene vi anbefaler
Bildet er tatt av Gerd Altmann fra Pixabay 

Favorittserier

Her er våre ti favorittserier 20. mars 2023.

  • nr 10 Succession (finansmiljø, et familiedrama)
  • nr 9 The Americans (action spion/drama)
  • nr 8 Better Call Saul (forløperen til Breaking Bad)
  • nr 7 House of Cards (politisk drama i USA og det Hvite Hus)
  • nr 6 The Crown (britisk kongelig drama med Dronning Elizabeth II i hovedrollen)
  • nr 5 Ringens Herre (fantasy)
  • nr 4 The Handmaid’s Tale (amerikansk dystopisk drama)
  • nr 3 The Bureau (skremmende identisk, fransk spiondrama)
  • nr 2 Game of Thrones (fantasy)
  • nr 1 Breaking Bad (amerikansk, men trenger ingen annen omtale – tidenes beste serie)

Et merkelig utvalg av ulike genre ble det, men vi står inne for samtlige. Det kommer tydelig fram av utvalget at drama kan være en favoritt, kanskje, men også spiondrama er vi svake for, tydeligvis.

Hadde James Bond vært en serie, ville nok denne ha blitt valgt inn på listen. Men vi ser på Bond som enkeltstående filmer – all den tid det tar flere år i mellom hver utgivelse.

Disney+

Her er det nok mange serier du savner og ville gjerne ha hatt med på listen? Vet, vi også. Men ingen nevnt, ingen glemt. Det kunne sikkert ha vært både tjue og tretti serier på denne listen over severdig underholdning. Men sånn tatt ut av hodet, så er dette våre ti beste.

Ikke mange nye serier, som du ser. Det er fordi vi rett og slett synes det er for mye dårlige serier som kommer ut nå, som ikke holder mål.

Særlig Netflix har utmerket seg som en svært middelmådig distributør av underholdning. En stor og rik strømmetjenester du betaler fra 99 – 160 kr per måned for. Men som ikke leverer som forventet, etter vår mening.

Vi har kuttet ut Netflix og anbefaler alle som ikke finner noe å se her, gjøre det samme. På den måten tvinges en av de største strømmetjenestene å ta grep. Ved å levere bedre kvalitet på film og serier – rett og slett.

Disney+ er både billigere og leverer langt bedre kvalitet, både på film og serier, etter vår mening. Videre er Disney+ en distributør av god underholdning som setter barn foran voksne, på deres premisser. Det liker vi.

Vargas

Børsene faller over alt

Børsene faller over alt og det er ifølge ekspertene bare starten. Alt faller i hele Europa, men også i USA. Årsaken til et uventet og kraftig fall er pill råtne, amerikanske banker som ikke har gjort jobben sin. Og som har får lov til å ikke gjøre det – av tidligere president Donald Trump.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Credit Suisse

Oslo børs er i skrivende stund ned 4%, nå er det bare å holde på hatten. Verdier for flere milliarder kroner forsvinner hver time som går. Credit Suisse, en storbank i Europa, den største i Sveits, er også i store problemer, men foreløpig ikke konkurs.

I amerikanske medier spekulerer økonomer rundt om, hva sentralbanken (FED) vil gjøre med renten neste uke og hvordan kampen mot prisveksten utvikler seg. For raske rentehevinger kan nemlig føre til mer problemer i banksektoren. Det kan gi ringvirkninger helt til Norge, og noe av skylden får USAs tidligere president Donald Trump.

Aftenposten.no

Om storbanken faller, vil den dra mye av det europeiske markedet med seg i dragsuget. Da kan vi virkelig se blodet flyte i gatene, rent økonomisk, også i Norge.

Konkursene vil komme som perler på en snor, på nivå med den økonomiske korreksjonen vi så i 2008.

Resesjon

En resesjon har vært ventet i løpet av året, men det som skjer nå er faktisk svært lik starten på et uventet krakk. Et krakk som gjør at svært mange tar ut pengene sine, som igjen påfører bankene enda større problemer.

Om det kan ramme Norge? Selvsagt kan det, det. Alt som skjer i USA påvirker Norge og Europa direkte. Og det er allerede tre amerikanske banker som har måtte stenge grunnet konkurs. Hvor mange andre dårlig drevne finans institusjoner som er der ute, kan gi oss et ubehagelig svar.

Credit Suisse er en sveitsisk bank med hovedsete i Zürich. Banken ble grunnlagt i 1856 av Alfred Escher under navnet Schweizerische Kreditanstalt og har 49 700 ansatte fordelt på 550 kontorer i 50 land. Den er notert på børsene i Zürich og New York.

Wikipedia.org

Børsene faller over alt, det gjelder også oljeprisen. Når oljeprisen faller, drar den med seg de store norske oljeselskapene ned, som igjen trekker med seg Oslo børs ned. I skrivende stund er børslokomotavet Equinor ned hele 5%, noe som skjer svært sjeldent.

Børsene faller over alt
Bildet er tatt av Clker-Free-Vector-Images fra Pixabay 

Panikk

DNB er ned 4,5%, Aker BP er ned nær 6%, ja, til og med stødige Gjensidige forsikring er ned hele 3,42%. Og fallet har så vidt begynt, skal vi tro Finansavisen.no, Dagens Næringsliv og andre som mener å vite litt om børsen generelt og aksjemarkedet spesielt.

Les også: Slik blir du rik i en fei

Når først panikken kommer inn i finansmarkedet, rekker man ikke å reagere før katastrofen er et faktum. Man får ikke ut verdiene sine før pengene er borte, i hvert fall på papiret. Det sies at man ikke har tapt noe før man selger, men det hjelper lite når man taper halve porteføljen på noen få dager.

Børsene faller over alt, panikken lyser i øyene på småsparere med sparepengene sine på børsen.

Fallet gjør at mange selskap taper mye penger på kort tid, så mye penger at det kan bli et problem å drive videre. Nå er det bankene og finansinstitusjonene som får det verst. Men fallet kan smitte over i andre næringer og bransjer.

Svært mange kloke og gode investorer, kjøper aksjer kun i selskap som kommer med utbytte, opp til flere ganger per år. Utbytte er altså fortjenesten selskap får for å gjøre gode forretninger, og deler derfor på godene. 

Utbytte

Svært mange kloke og gode investorer, kjøper aksjer kun i selskap som kommer med utbytte, opp til flere ganger per år. Utbytte er altså fortjenesten selskap får for å gjøre gode forretninger, og deler derfor på godene. Men når krakket kommer, kan selskapene droppe å betale ut utbytte i framtiden, naturlig nok, om inntjeningen endres drastisk.

Lest denne? Kan du skape ditt eget drømmenes teater?

Aksjonærer som eier aksjer i trygge og store selskap, bruker utbytte til å reinvestere pengene i enda flere aksjer. Ergo tjener man stadig mer penger. Disse selskapene har mer stabile aksjer enn aksjene i mindre selskap som er volatile. At de svinger opp og ned, ofte kalt Lotto-aksjer. 

Selskap som Equinor, DNB, AkerBP, Telenor, Norsk Hydro, YARA og Salmar, tjener milliarder av kroner per år. Derfor koster det mer for hver aksje i disse selskapene, enn for mindre og nye selskapene – som driver innenfor det grønne skifte. Altså framtidens aksjer. Men når markedet krakker, vil altså utbytte kunne bli endret.

Man kan godt si at det er tryggere å kjøpe aksjer i ‘safe’ selskap, men for å være trygg(ere), bør man heller investere i gode fond. Som kan gi fantastisk avkastning per år, om man plukker riktig og har nok penger å investere.

Ulempen er at også alle fond vil påvirkes av et fallende markede over tid, men det visste du helt sikkert.

Børsene faller over alt – og det kan vare lenge.

Vargas

Børsfallet som aldri kom

Børsfallet som aldri kom eller er det stille før stormen? De lærde strides om framtidens marked. De fleste vet at det skal komme en resesjon, men stadig flere mener å hevde at vi allerede er ute av bunnen. Markedet stiger i flere land og Oslo børs er oppe skarve prosenten. Mot alle odds.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Lakseskatt

Poenget er at alle trodde bunnen skulle falle ut av markedet grunnet ulike tunge påvirkninger. Det har ikke skjedd. Tvert i mot, til og med lakseaksjene stiger, enda regjeringen har raslet med trusler om førti present ekstra-skatt. En skatt som sannsynligvis ikke blir større enn 15 – 20 prosent.

Les også: Du vil eie Bitcoin!

Nok en skivebom av den sittende regjeringen – etter vår mening.

For å forstå markedet må man være villig til å tilegne seg kunnskap om olje og gass-prisene, forstå hva krigen i Ukraina gjør med etterspørselen. Og forstå det fundamentale i de selskapene man ønsker å investere i.

Vår egen portefølje falt 30 prosent i 2020, som hos de fleste andre, men i år, er vi opp ni prosent.

FED

Børsfallet som aldri kom, det kan selvsagt være rett rundt hjørnet, det vet ingen, men vi vet litt.

Vi vet at FED i USA vil sette opp rentene igjen kommende uke, men kun med en kvarting, altså 0,25 prosent. Og da er inflasjonen allerede godt på vei ned. De fleste viktige tall fra USA har vært bedre enn ventet i hele 2023. Arbeidsledigheten faller og flere kommer i jobb, til tross for økte renter.

Det alene gjør ikke at vi ikke får nedganger på verdens børser, men vi vil kanskje ikke få et krakk på 20 eller 30 prosent. Slik som mange spådd i slutten av fjoråret. Nedgangen blir kanskje bare marginal.

Børsfallet som aldri kom
Bildet er tatt av Csaba Nagy fra Pixabay

Ida Wolden Bache i Norges bank, holdt rentene uendret i Norge på nyåret, men vil komme tilbake med en ny økning i mars. Og igjen, kanskje allerede på ny – til sommeren.

Les også: Vår portefølje for 2023 og hvorfor

Etter det kan det faktisk være at vi har sett rentetoppen i Norge, noe som er svært positivt på aksjemarkedet.

Ukraina

Det geopolitiske bildet er verre enn noen gang. Krigen i Ukraina ser ut til å dra ut i tid.

Noen hevder til og med at tredje verdenskrig faktisk er i gang, men det utspiller seg på slagmarken i det okkuperte landet. Der USA og resten av deres allierte i NATO står på utsiden og heier på Ukraina.

Om det eskalerer, så eskalerer det fort, om NATO velger å gå inn i Ukraina for å beskytte luftrommet, eller går direkte til angrep på Putin i Moskva. Vi vet det er en hypotese, men i krig er alt mulig, også en farlig eskalering.

I så fall, vi selvsagt markedene verden over reagere mye ned på en eventuell økt konflikt.

Stridsvognen Leopard 2 er på vei til Ukraina, i hopetall, sendt fra en lang rekke land, heriblant Norge og Tyskland. Russland kaller dette for en livsfarlig eskalering. Ergo holder politiske ledere pusten for hva som skal komme.

Olje-aksjer

Børsfallet som aldri kom, kan være en illusjon som lurer mange, fordi det kommer et fall våren 2023.

Eller så blir det bare et volatilt marked, slik vi er vant til gjennom årenes løp. I så fall, bør man kanskje kjøpe olje og gass-relaterte aksjer, fordi det er hevet over tvil at det vil være enorme behov for drivstoff og olje.

Pengene kommer til å sprute inn i kassa hos alle verdens oljeselskaper. Det å eie oljeaksjer de neste ti årene blir helt fantastisk, sier råvaresjef, Bjarne Schieldrop, i SEB til Finansavisen. 

Finansavisen.no

USA og Russland har lave lagre, og kommer Kina med full åring av samfunnet samtidig som flytrafikken øker, vil det bli enorm etterspørsel. Da skal man ikke være mye til ekspert for å forstå at disse aksjene vil stige mye.

Selvsagt vil det komme nedturer i markedet igjen, det er slik aksjer oppfører seg. Det går opp og det går ned, er volatilt, som det heter. Men er du tungt inn i olje og gass-aksjer i uoverskuelig framtid, vil du kanskje kunne tjene penger.

Men vær på vakt. Uansett hvilke aksjer du kjøper, det kan alltid være forbundet med tap og du kan tape alt.

Vargas

Krigen mot Russland blir ikke langvarig

Krigen mot Russland blir ikke langvarig. I det øyeblikket Nato må forsvare et av sine 30 medlemer, vil ikke noen nasjon kunne stå i mot. Med mindre det blir brukt atomvåpen, noe som er svært lite trolig. Skulle Russland og Putin gå til angrep på Norge, vil det automatisk utløse artikkel 5 i FN-pakten. Én for alle, alle for én.

Estimated reading time: 5 minutter

Nato

Det er Norge trygghet å vite at vi ganske raskt, innen noen få uker, vil ha god militær støtte om angrepet er et faktum. Men det er noen haker vi bør merke oss, både på kort, men også litt lengre sikt.

Les også: Trenger du eget bomberom?

Krigen mot Russland blir ikke langvarig når både Sverige og Finland blir medlem av Nato innen kort tid. Som vil bistå Norge i enhver væpnet konflikt, uansett motstander. Og med USA i ryggen er NATO overlegen Russland eller hvem det måtte være som ønsker å angripe Norge militært.

Om Donald Trump, derimot, skulle komme tilbake til makten som president i USA, noe som er sannsynlig. Brenner det fort på dass for Norge og NATO. Trump har gjentatt til det kjedsommelige at USA ikke får nok økonomisk hjelp for å være medlem av NATO, men må ta mye av byrden selv. Og har at han vurderer å trekke USA ut av hele organisasjonen.

Generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg var vel alene om å overtale president Trump om å revurdere den tanken, sist han satt med makten. Men Norges tidligere statsminister skal hjem til Norge på et gitt tidspunkt. Går ikke Trump i hop med den nye generalsekretæren, om han blir gjenvalgt, blir NATO kraftig svekket.

Artikkel 5 viser til artikkel 51 i FN-pakten om retten til individuelt og kollektivt selvforsvar. Gjort gjeldende bare én gang i historien, i forbindelse med terrorangrepet mot USA den 11. september 2001

FolkogForsvar.no

Økt aktivitet

Er Russland noe å frykte, tenker du kanskje, siden Putin og hans hær ikke engang makter å overvinne Ukraina? Vel, det begynner å eskalere rundt Putin og hans nærmeste allierte. Russland får hjelp, droner fra Iran og kanskje militært utstyr og våpen fra Kina, uten at dette er bekreftet.

Les også: Dette bør du ha hjemme i krisetider

Vi vet at Putin bruker Hviterussland som base for en hel armé av langtrekkende fly. Fly som også kan bære med seg atomstridshoder. I tillegg har den russiske aktiviteten i nordområdene, både til havs, i luften og på land, økt. Nok til at Norge har måtte ta affære.

At Norge velger å øke sikkerheten ved å øke den militære aktiviteten, uten å gi oss noe konkret. Er nok et bevis på at det er noe alvorlig på gang. Derom bør du ikke være i tvil. Forsvaret og regjeringen vet mer enn de sier.

Sovjetunionen

Angrep på gassforsyningene i Østersjøen og økt drone-aktivitet er nok bare starten på noe større.

Ikke nødvendigvis en væpnet konflikt, men større uro som kan ende med at det smeller et sted. Da kan ting eskalere svært fort. Krigen mot Russland blir ikke langvarig. Garantert.

Med droner fra Iran, våpen fra Nord-Korea, Kina eller Syria og kanskje litt hjelp fra Hviterussland, klarer Russland å mobilisere noe mer. Men Putin vet at han er sjanseløs mot NATO i en eventuell storkrig.

Selv om Putin har blitt så selvgod på sitt eget speilbilde, så maktkåt at han tror han kan gjenreise gamle Sovjetunionen, rent geografisk. Vil han aldri kunne lykkes med sin slue og ondskapsfulle plan.

Det er nemlig despotens våte drøm. Å gjenskape stormakten og bli enehersker. At mannen er blitt gal kan et herske liten tvil om. Maktsyk og farlig, men kanskje mest for seg selv. Og Ukraina.

Sjanseløs

Rusland vs NATO er 30 nasjoner mot én. Rått parti. Dårlig gjort, rett og slett.

5,405 millioner soldater i NATO, mot Russlands 1,350.000 er og blir David mot Goliat. Særlig når vi vet at Russlands militære kvaliteter er gammelt og utslitt utstyr, om det virker i det hele tatt. Så er NATOs militære utrustning av ypperste, moderne kvalitet.

NATO har 20,700 ulike typer militære fly, mot Russlands syndkende antall, i undertall av 4000.

I tillegg har NATO 8500 helikopter mot Putins 1500. Og 115.000 militære kjøretøy mot Russlands 28.000 sier litt om styrkeforholdet. Nato har har også 29.000 militære fartøy mot president Putins 600. Slik kan vi holde på. Nato er overlegen. Russland er sjanseløs.

Derfor er det lov å stille spørsmålet. Hvordan kan Russlands diktator tro at han kan bedrive folkemord på Ukrainas befolkning? Fordi ingen hindrer ham.

Burde NATO ha satt en stopper for krigen? Ja, Selvsagt. Og det snarest. Men fordi konsekvensene er så store, lar NATO være å røre Putin, foreløpig. Inntil han krummer et hårstrå på et av NATOs 30 medlemsland.

Da smeller det.

Kilde: Statista.com

Vargas

Verdens ti mest anerkjennende selskap

Verdens ti mest anerkjennende selskap. Din første tanke er nok, kan det være noen norske blant disse? Nope. Ikke svenske heller. Man må til USA hvor alt er større, mektigere og rikere. Og vi skal ikke dvele noe mer ved det enn å begynne på tiendeplass. Et selskap du kjenner godt, som du kanskje betaler penger til selv også.

Estimated reading time: 7 minutter

Fellesnevner for alle disse ti selskapene er at de er notert på Wall Street, de har solid økonomi og har et godt renommé.

Underholdning og retails

10. Netflix

Et av verdens mest populære selskap, en anerkjent strømmetjeneste også for oss nordmenn, med mer enn 220 millioner abonnenter over hele kloden. Men det er malurt i begeret. Konkurransen blant denne type virksomhet er knallhard. Netflix har falt seksti prosent i år, og i juni ble 300 ansatte oppsagt.

Det skal jobbes lenge og hardt i strømmetjenesten for å opprettholde 10.plassen på denne eksklusive listen,

9. Amazon.com

Dette er selskapet til Jeff Bezos, verdens rikeste mann med jevne mellomrom, når Amazon-aksjen stiger på børsen. Det har den gjort det siste året, men har falt tilbake i sommer. Verdens største nettbutikk, som Komplett ganger én million.

Les også: Tilbehør til dine digitale enheter

Ikke til å unngå at også her har det vært kontroversielle overskrifter i lang tid. De ansatte i Amazon er misfornøyd med både lønn og arbeidsforhold, men det er kanskje ikke rart i et så stort selskap. Forretningsmodellen og antall brukere/ kunder er enormt, verden over. Noe som gjør at Amazon tjener mye penger.

8. Nike

Nike er blant de største sportskjedene i verden, også godt kjent blant norske forbrukere og kunder. Dette amerikanske selskapet ble stiftet av friidrettsmannen, Phil Night og hans trener Bill Bowerman.

Nike har solgt joggesko, treningsklær og fotballer gjennom flere tiår, verden over. Selskapet er registrert i 170 land, og sees sammen med konkurrenten Adidas på, som verdensledende i markedet. Nike har også i lang tid vært anerkjent for sin innovasjon og kreativitet.

Verdens ti mest anerkjennende selskap – er selskap som over tid har gjort seg rik og berømt – over hele kloden.

Verdens ti mest anerkjennende selskap

Disney og flyselskap

7. Delta Airlines

Verdens nest største flyselskap etter American Airlines, er Delta Airlines, men mer anerkjent. Ikke er det størst i antall passasjerer heller, men det er kundetilfredsheten blant de reisende verden over, som gjør Delta Airlines til meget god butikk.

Selskapet har flyruter over hele USA, Europa, Latin-Amerika, Karibien og Asia.

Selskapet fikk negativ omtale når de i 2017, dro en vietnamesisk/amerikansk lege, ut av flyet, mot sin vilje. Så har de utvilsomt fått sitt renommé på fote igjen etter denne fadesen.

6. The Walt Disney Company

Et selskap som egentlig ikke trenger noen introduksjon som taler for seg selv. Disney er verdenskjent gjennom sine kjente figurer som Donald, Mikke Mus og Langbein. Men også for sine fantastiske filmer og nå også Disney pluss (Disney+) som egen strømmetjeneste.

Disney, as a company, seems to have a new lease on life with the launch of Disney+, which has been a massive success so far.

Finance.yahoo.com

Disney er ifølge mange investorer blant de tryggeste aksjene i verden. Fordi Disney er et bunnsolid selskap som tjener mye penger – på en lang rekke produkter og har gjort det lenge. Selskapet, som ble grunnlagt av Walt Disney tidlig på 20-tallet, er utvilsomt verdens største underholdningsselskap. Og også det mest anerkjente.

Internett

5. Alpahbet

Et gigantkonsern som kanskje ikke er like kjent for nordmenn som det er i USA. Men Alphabet eier selveste Google, så du kan jo tenke deg hvilke summer som er i omløp her. Ingen kødder med Google, ei heller Alphabet.

Google som selskap har milliarder av dollar i omsetningen, er blant de beste stedene å jobbe. Og har en arbeidskultur som gjør at de ansatte blir værende i selskapet. Alpahbet hadde en omsetning på $258 milliarder i 2021.

Verdens ti mest anerkjennende selskap hvor Alpahbet har kun fire selskap foran seg på listen.

De fire får du her og nå, på Vargas12.com.

4. Salesforce

Det er fortsatt på nett det skjer. Google er allerede nevnt gjennom Alphabet. Salesforce er kanskje ikke så kjent i Norge, det heller. Men det kan gjerne sammenlignes med “skyen” du lagrer minnet for bruk på nettet.

Salsforce er eid av Oracle. Et selskap som raskt har blitt blant de største og rikeste i verden. Selvsagt med en global kundemasse, all den tid alle som har tilgang til internett, kan bruke Salesforce. Selskapet er verdsatt til $153 milliarder.

Top 3 i verden

3. JP Morgan Chase & Co

USAs største og mektigste bank. JP Morgan Chase & Co er et anerkjent forretningsimperium. Med inntekter på nær $122 milliarder i fjor er lett å forstå at denne banken er så mye mer enn en bank.

JP Morgan Chase & Co er sett på som det beste stedet å jobbe for ferske økonomi-studenter. Og banken sees på som svært militær-vennlig, all den tid regjeringens forsvarsbudsjett er det største i verden.

JP Morgan er også viktig for den amerikanske finansielle industrien, generelt og Wall Street spesielt.

2. BlackRock

Her er det kanskje for oss nordmenn, nok en ukjent aktør i det globale markedet, men BlackRock er et kapitalforvaltningsselskap. Ekspertise under ett tak, som spesialiserer seg på å forvalte andres penger, kort sagt. Verdsatt til $10 billioner.

For å oppnå best mulig avkastning i finansmarkedene og til å utnytte ekspertisen til profesjonelle pengeforvaltere, kan investorer plassere penger hos et kapitalforvaltningsselskap. Det er ansvaret for investeringsledelsen, først og fremst porteføljeforvalteren, å forsiktig investere penger på vegne av klienter.

Helpleft.com

BlackRock er ansett som å være den mest attraktive ideelle arbeidsgiveren i kapitalforvaltningsindustrien i USA. Intet mindre. Og selskapet scorer høyt på Bloombergs likestillingsindeks.

1. Vinneren er: American Express

Verdens mest anerkjente produkt, American Express.

Et kredittkortselskap, faktisk, men ikke hvilket som helst selskap. American Express scorer svært høyt på kunde-tilfredshet, nøyaktighet og service. Kredittkortselskapet har en rekke rike personligheter på sin lange kundeliste.

American Express tilbyr også kundene et fordelsprogram som er så eksklusivt at amerikanske selskap benytter seg av de. Selskapet er også kjent under navnet, AmEx, som grunnlagt så langt tilbake som i 1850. Et av selskapene som legges til grunn for de 30 selskapene som danner velkjente, Dow Jones på Wall Street.

American Express hadde en omsetning på $43,66 milliarder i 2021.

Kilde: Finance.Yahoo.com

Vargas

Pin It on Pinterest