Konsekvensene av Trump 2.0

Konsekvensene av Trump 2.0 er at vi vil fortsette å få en urolig verden. Dessverre kan konsekvensene av at Donald Trump vinner det amerikanske presidentvalget, at vi får en farligere verden også. Vi tror det blir så jevnt at vi ikke får en avgjørelse før flere dager etter valget.

Estimated reading time: 7 minutter

Forretningsmann

Om Russland og Putin får det som de vil, vil valget i USA avgjøres for deres regning. Slik det sannsynligvis ble i 2016. Den gang vant Trump, svært overraskende og mot alle odds mot Hillary Clinton.

Donald Trump har aldri vært noen politiker og kommer aldri til å bli det.

Les også: The Donald – verdens farligste mann

Han er en forretningsmann som ønsker å gjøre gode avtaler for seg selv, noen ganger for USA, men alltid på bekostning av de han forhandler med. Trump går over lik for å få viljen sin. Det er ikke bare farlig for USA, men også verden forøvrig, også oss.

Konsekvensene av Trump 2.0 er at vi får stor usikkerhet – globalt.

Trumps løgner vil forsette som før. Innforstått med at det han sier, ikke har rot i virkeligheten. Men at konsekvensene for at han blir trodd av mange, er langt viktigere for Trump, enn at det han sier – er riktig og sant.

Svært mange amerikanere tror på alt den tidligere president sier, som fakta. Punktum. Og det er det absolutt ikke. 78-åringen sier ting han ønsker skal være fakta, han bryr seg svært lite om det som sies er beslektet med sannheten.

På det mest ekstreme, fremstår Donald Trump som diktatoren i Nord-Korea, Kim Jong-un, som selv har hevdet en hel haug med usannheter, som nærmest framstår som eventyr.

Pedofil?

Foruten alle løgnene, ønsker også Donald Trump å framstå som den beste og mest suksessfulle presidenten av alle. Hadde det ikke vært for ham, hadde verden gått under under pandemien. Sannheten er som kjent en helt annet.

Da Trump for åpen mikrofon foreslå at man burde bruke desinfiserende middel mot viruset, himlet mange med øynene.

Konsekvensene av Trump 2.0

Bildet er tatt av Gerd Altmann fra Pixabay

Sannheten om den eksentriske løgneren, er at han er en notorisk kriminell. En kvinnejeger, noen vil gå så langt som å kalle ham pedofil.

Det finnes et hundretalls bilder av Trump og den avdøde Jeffrey Epstein, som tok sitt eget liv i fengslet i 2019. Etter å ha blitt dømt og fengslet for overgrep mot barn.

Vi har en mistanke om at all informasjon om Trumps forhold til den dømte pedofile milliardæren, er dysset ned av hans stab. Hva som kommer fram i tiden som kommer om dette, kan man bare gjette seg til.

Som tidligere president har han allerede satt sitt preg på både amerikansk og internasjonal politikk. På godt og vondt.

Dette reiser spørsmål om hvilke konsekvenser hans gjenvalg kan få for Norge, et land som har sterke bånd til USA, både økonomisk, politisk og militært. Hvis Trump blir president igjen, kan Norges forhold til USA endres betydelig.

NATO og Norge

Norge har i mange år hatt en trygghetspolitisk balanse ved å være en del av NATO, men Trumps tidligere kritikk av NATO-alliansen skaper usikkerhet.

Hans forslag om at europeiske allierte bør bidra mer til Forsvarsalliansen, kan påvirke Norges militære strategi. Dersom Trumps administrasjon velger å fokusere mer på krav om økte militære bidrag fra medlemslandene, kan dette føre til interne politiske debatter i Norge om forsvarets prioriteringer og budsjett.

Donald Trump har tidligere uttrykt skepsis til multilaterale avtaler og organisasjoner, noe som kan føre til en svekkelse av internasjonale samarbeid som NATO. Norge er som kjent en viktig deltaker i NATO, og en svekket allianse kan påvirke Norges sikkerhetsstrategi.

Videre er Trump kjent for å ha en konfrontatorisk stil når det gjelder utenrikspolitikk.

Han er kjent for å si én ting den ene dagen og gjøre det stikk motsatte, eller noe helt annet den neste. Dette er med på å gjøre konsekvensene av Trump 2.0 til det viktigste politiske spørsmålet i 2025. (Om Trump eller Harris vinner, vil innsettelsen som president skje 20. januar 2025.)

Hans retorikk kan føre til økte spenninger mellom USA og flere land, inkludert Russland. Og som er en viktig aktør i nordområdene. Dette kan påvirke Norges forhold til sine naboer og endre dynamikken i Arktis, hvor både militære og økonomiske interesser, allerede er på spill.

Økonomi

Donald Trumps økonomiske politikk har tradisjonelt vært preget av proteksjonisme.

Hvis han vender tilbake til en handelsstrategi som prioriterer amerikanske interesser, kan det føre til dårligere handelsbetingelser for norske bedrifter. Norge har en betydelig eksport til USA, og endringer i tollsatser eller handelspolitikk, kan ramme norske eksportører hardt, spesielt innenfor olje, fiskeri og teknologi.

I tillegg kan en eventuell videreføring av Trumps fokus på energi-uavhengighet, skulle han vinne valget. Og fossil energi få konsekvenser for norske energiselskaper.

Norge som en stor produsent av olje og gass kan oppleve økt konkurranse fra amerikanske energikilder, spesielt skiferolje og -gass, som kan påvirke prisene på verdensmarkedet.

Hvis Trump får makten igjen, kan dette føre til at USA trekker seg fra flere internasjonale klimaavtaler, noe som vil ha globale konsekvenser.

Som et land som er sterkt forpliktet til klimaavtaler gjennom sin grønne politikk, vil Norge kunne stå overfor en utfordring med å opprettholde sine egne ambisjoner i en verden der den største utslippskilden, USA, ikke gjør sitt.

Norsk politikk

Dersom Trump blir president igjen, kan det også skape en innenrikspolitisk debatt i Norge.

Spørsmål om hvorvidt Norge skal følge USAs eksempel i utenrikspolitikken, eller om man skal ta en annen retning, kan bli sentrale temaer. Dette kan påvirke både den politiske debatten og valgutfallet i Norge i fremtiden.

Det kan også oppstå tryggere fronter blant politiske partier.

Partier som ønsker tettere samarbeid med USA kan få økt støtte. Mens partier som er skeptiske til amerikansk politikk kan mobilisere mot en potensiell høyreregjering. Det vil i så fall kunne prege den norske politiske agendaen i årene som kommer.

En ny Trump-administrasjon i USA kan ha betydelige konsekvenser for Norge på flere områder — fra politiske og økonomiske aspekter til spørsmål om sikkerhet og klima.

Norge, som en liten, men viktig aktør på den internasjonale scenen, må navigere i et komplisert landskap. Et landskap som kan bli enda mer utfordrende med en konfrontatorisk amerikansk politikk. Konsekvensene av Trump 2.0 er usikkerhet, først og fremst.

Det er avgjørende at norske beslutningstakere er forberedt på de utfordringene og mulighetene som kan oppstå, dersom Trump vender tilbake til Det hvite hus.

Måtte Gud forby.

At seks menneske døde, 6. januar 2021, etter at Donald Trump oppfordret sine tilhengere til å storme Kongressen, etter å tapt valget mot Joe Biden. Har den tidligere presidenten verken benektet, beklaget eller vært lei seg for – offentlig.

Det amerikanske presidentvalget står mellom Kamala Harris og Donald Trump. Valget holdes 5. november 2024.

Vargas

Investorene holder pusten, fortsatt

Investorene holder pusten, fortsatt etter at Japan fikk en dipp av de sjeldne. En overraskende renteheving i Japan og svakere jobbtall enn ventet i USA, skapte sjokkbølger over hele verden. I USA endte de toneangivende indeksene ned med 4 prosent og i Norge svarte Oslo børs med å falle som en stein.

Estimated reading time: 4 minutter

Ingen resesjon

Eksperter som etter dette, har rukket å uttale seg, sier at det er en storm som vil gå over. For det er fortsatt ingen resesjon i nær framtid, ifølge investeringsdirektør, Robert Næss i Nordea. Alt pratet om resesjon anses i ekspertenes kretser som støy, og kun det.

Les også: Investorenes beste tips

Hos svært mange investorer både i USA og i Europa forøvrig var det i store deler av dagen mandag, panikkstemning på børsene. Investorene holder pusten, fortsatt, for på Nordnet la vi merke til at det ble solgt aksjer for flere hundre millioner kroner på få timer. Det er nettopp da man bør sitte med mye cash.

Til og med gigantene Telenor og DNB falt mer enn 4 prosent. Noe vi ser svært sjeldent. Og siden vi er latet med de aller største og mest verdifulle aksjene på Oslo børs, fikk vi merke det på penge(pungen) vi også.

De omtalte ekspertene, Næss i Nordea og investor-økonomene hos Nordnet, har vært tydelige på at det ikke er noen tegn til et større varig fall i markedet, ennå.

En resesjon, er fall i to eller flere kvartaler i et lands BNP. Noe som igjen kan føre til økte eller sterkt fallende priser og økende arbeidsledighet.

Investorene holder pusten, fortsatt

Oslo børs, best kjent som Børsen Foto: Copyright Vargas12.com

Investorene holder pusten, fortsatt

En dipp på børsen Foto: Copyright Vargas12.com

Faren over

På papiret, tapte investorer om John Fredriksen mer enn 5 milliarder kroner på det overraskende børsraset. Investorene holder pusten, fortsatt, men det ser ut som om faren er over. Fredriksen er Norges rikeste mann, med god margin. Og bryr seg neppe om litt svingninger på noen få milliarder kroner.

I skrivende stund ser det ut til at faren er over, enn så lenge. Oslo børs stengte tirsdag +0,93 prosentpoeng. Noe som er svært sterkt sett i lys av fallet på nær 4 prosent dagen før. Slik kan man se at store deler av mandagens fall – var en overreaksjon.

Mye geopolitisk uro med kriger og konflikter, påvirker alltid markedene. Nå er det mer uro enn på lenge. Og i tillegg et påventet valg i USA i november, som utvilsomt vil påvirke det europeiske markedet, så vell som det amerikanske. Derfor bør vi forvente et volatilt markedet ut børsåret 2024.

Vi har forsøkt å lære oss å puste med magen når markedet faller mye. Det endte denne gangen med at vi klarte å sitte på hendene våre. Ingen salg, kun et kjøp av flere Gjensidige forsikring-aksjer. Som vi anser som en trygg havn å plassere penger i, i et volatilt marked.

Målsetningen er å sitte lenge med alle våre utbytteaksjer og bygge en solid portefølje – med trygge selskap.

Artikkelen må ikke anses som noen kjøpsanbefaling, kun informasjon til våre lesere om variasjoner i markedet. Å handle aksjer i markedet, enten i USA eller i Europa, kan medføre tap av verdier.

Vargas

Skuddene mot Donald Trump

Skuddene mot Donald Trump må sees på som et terrorangrep og et angrep på demokratiet. Alle som kommer med uttaleser som: “Synd skuddet ikke traff” og “synd Trump ikke ble drept, osv” bør tenke seg litt bedre om. Man kan være rykende uenig politisk, men ikke gå så langt at man ønsker andre mennesker skadet eller drept.

Estimated reading time: 4 minutter

I det øyeblikket vi faktisk tenker slike tanker, er vi en skade for demokratiet selv. Et liv er et liv, et menneske er et menneske og er dyrebart for alle og enhver. Politikere spesielt, fortjener å bli beskyttet mot terror og ondskap.

Les også: The Donald – kan bli verdens farligste mann

Det var på et valgmøte i Pennsylvania nylig, at den tidligere presidenten ble skutt mot. Et prosjektil av det som sannsynligvis var et lettvåpen, traff Donald Trump i eller ved øret, slik at han begynte å blø. Trump ble ikke hardt skadet.

Angriperen, terroristen, en 20 år gammel amerikaner, Thomas Matthew Crooks (20), ble tatt ut av Secret Service, sekunder etterpå.

Donald Trump, løftet en knyttet leve mot luften etter at han fikk summet seg, dekket av agenter, og ropte: “I am ok,” gjentatte ganger. Et bilde florerer allerede i sosiale medier og i nettaviser verden over, et blinkskudd som allerede kan ha avgjort valkampen. I Donald Trumps favør.

Skuddene mot Donald Trump

Image by Gerd Altmann from Pixabay

Pedofil

Ikke bare vil den tidligere presidenten få mange sympatistemmer etter dette angrepet. Men det er rimelig grunn til å tro at det vil bli brukt for alt det er verdt, å spre budskapet. Vi tipper Joe Biden, den sittende presidenten og demokratene vil få skylden for angrepet. Det er litt typisk Trump-stil.

Skuddene mot Donald Trump er et svært alvorlig angrep på demokratiet og alt et politisk valg betyr.

Også i et så ekstremt land som jo USA har blitt. Der de to kamphanene Biden og Trump, som skal sloss om verdens viktigste embete 5. november. Kaster dritt mot hverandre som to drittunger i sandkassen.

På den mye omtalte valgtdebatten mellom Biden og Trump, bunnet det hele ut hvem som er best i golf. Intet mindre. At en stormakt, med flest atomvåpen og et arsenal med våpen som kan utslette kloden flere hundre ganger, har ledere som oppfører seg som idioter. Er skremmende nok.

At den ene framstår som senil og fraværende. Måpende og glemsk.

Har vi en skurk som er mistenkt for voldtekt som hans argeste motstander. Som har et renommé på seg for å like småjenter i 13-årsalderen. Og med et selvbilde som utvilsomt ligner en person som ikke har empati eller sympati for andre. Donald Trumps alle løgner er endel av hans personlighet.

Narsissistiske trekk

En personlighet som vi mener har narsissistiske likhetstrekk.

Narsissistisk personlighetsforstyrrelse er en tilstand der personen tror hen er bedre enn alle andre. Slike personer kan fremstå som arrogante, med et oppblåst selvbilde og uten forståelse for andres følelser. Med en skjør selvfølelse som er sårbar for den minste kritikk.

NHI.no

Vi er heldige her i Norge, som ikke har slike tilstander som i USA. Og da tenker vi isolert sett på våre politikere.

Ikke er de urgamle, de lyver sikkert, men ikke så ofte og åpenlyst som Trump. Vi er også heldige som har et demokrati som tilsynelatende fungerer bedre enn i USA. Vi tviler på at at erna og Jonas går rundt å frykter for å bli skutt.

Våpenloven har vært diskutert og vil bli diskutert, også etter dette terrorangrepet.

USA er kjent for å ha væpnede angrep på sine presidenter. Vi tipper Donald Trump er den syvende, kanskje åttende i rekken som har blitt skutt. Den mest kjente er utvilsomt skuddene som drepte John F. Kennedy, den den gang sittende presidenten – i Dallas 1963.

Skuddene mot Donald Trump gjorde svært liten skade på personen Trump. Men for valgkampen var det et “manna fra himmelen”. Valgkampen er allerede over.

Trump vinner, mye grunnet dette bilde.

Vargas

Når aksjekursene går feil vei

Når aksjekursene går feil vei – kan det være lett å få panikk. Historien er full av investorer som valgte å kaste seg i døden fordi krakket ble for voldsomt til å takle. Heldigvis vil vi ikke gå så drastisk til verk, får vi håpe, om nedgangen blir lengre og tyngre enn vi skulle ønske oss.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Kongsberg Gruppen

Vi må bare innse at svingninger er endel av de naturlige syklusene til en hver aksje. Enten den speiler norske eller utenlandske selskap. Når du får et kursmål på en aksje som du ønsker å kjøpe, er det viktig å se på tidshorisonten. Et kursmål kan være bare et øyeblikksbilde av en aksje kommende kursendring.

Les også: Aksjene vi satser på og hvorfor

Altså ikke lang nok horisont til at den er verdt å ta på ordentlig alvor. Danske Bank, kom med et kursmål på Kongsberg Gruppen nylig, på 1500 kr per aksje. Aksjen står i dag i 901 kr, med en stigning på hele 93,60 prosent, bare i år. Selvsagt kan (KOG) fortsette å stige til 1500 kroner, men når, vet ikke engang Danske Bank.

Oslo (Infront TDN Direkt): Danske Bank oppgraderer sin anbefaling på Kongsberg Gruppen til kjøp fra hold, og oppjusterer sitt kursmål til 1.500 kroner fra 820 kroner pr aksje.

Finansavisen.no

KOG kan stige til 1500 kr per aksje i desember, men kanskje ikke før, eller heller mye tidligere, hva vet vi?

Da blir et kursmål, 1. juli veldig lite interessant. Selv om man er som oss, en langsiktig investor som liker å se de lange linjene. Fordi, og dette er viktig, det er når kursen faller, sånn ordentlig. Med fem til sju prosent, i tre, fire dager på rad. At de virkelig gode kjøpsmulighetene kommer. Og det er da man bør handle, mye.

Det er heldigvis svært sjeldent at kursene på oslo børs, eller i verden forøvrig, faller med så store marginer.

Les mer om aksjer og børs i vårt arkiv
Når aksjekursene går feil vei

Bildet er tatt av Elchinator fra Pixabay

Kursfall

For de aller fleste gode tradere og investorer som operer i aksjemarkedet, er en hver svingning en mulighet. Men bare for de som handler ofte. Altså selger og kjøper aksjer daglig, eller fra time til time. Det er daytraderne som tjener penger på den måten.

Kjøp og salg på korte intervaller. Store beløp, inn og ut, med bare noen øres fortjeneste, som ka bli mye penger over tid.

Les også: Panikk når aksjekursene faller?

For oss langsiktige investorer, er det mer støy enn noe annet, at kursene svinger med små marginer.

Vi tjener lite på en oppgang på 0,6 prosent. Men når ting svinger med store marginer, gir det større muligheter.

Når aksjekursene går feil vei, altså faller, så vil det åpne muligheter for å enten kjøpe mer av en aksje man allerede har i porteføljen. Eller sitte i ro og vente til stormen gir seg, om man enten ikke har midler å investere eller ikke ønsker å kjøpe mer i den aksjen som faller.

Det er en tommelfingerregel at man alltid bør sitte på kontanter i en aksjeportefølje, i påvente av et fall.

Panikk

Om man velger å investere penger i aksjemarkedet, bør man også vite om risikoene. Og av den grunn skal vi forklare hvorfor vi investerer som vi gjør. Vår portefølje er litt tryggere enn mange andres, fordi vi bare handler de aller største selskapene med god inntjening, både på kort og lang sikt.

Vi gjør oppmerksom på at dette er ingen kjøpsanbefaling, kun informasjon om hvordan vi velger å handle i aksjemarkedet.

Per 1. juli 2024 har vi 17,66 prosent fortjeneste. Oslo bør er i samme periode opp ca 9 prosent. Dette kan åpenbart svinge mye fra uke til uke og måned til måned.

Vi tror at aksjemarkedet vil gå bra resten av 2024, men at det kan komme noen korreksjoner i 2025. Særlig om rentenedsettelsen fra Norges bank lar vente på seg og inflasjon ikke justeres ned.

Krigen i Ukraina påvirker også markedene, det samme gjør det mye omtalte presidentvalget i USA.

Uansett hvilken dreining aksjekursene tar, er det viktig å ikke få panikk. Men vite allerede i god tid før fallet, at du vil se på det som en kjøpsanbefaling. Å selge aksjer i panikk fordi “alt” faller, er ofte lite gjennomtenkt og ender med tap.

Når aksjekursene går feil vei, gir deg heller en mulighet til å få de samme aksjene du ønsker, til en lavere pris. Ikke gjør det til et problem, men en kjøpsmulighet du bør ta.

Vargas

USA – helt uten ledelse

USA – helt uten ledelse der den sittende presidenten framstår som dement. Mange norske eksperter på amerikansk politikk, trodde ikke det de så. Mange amerikanske velgere, fikk også Budweiseren i vrangstrupen. Donald Trump og Joe Biden skulle møtes til politisk debatt og duell. Det ble et freak show.

Trump vs Biden

La oss være ærlig og klar på én ting. Vi innehar ingen politisk ekspertise, vi er bare observante TV-seere, opptatt av internasjonal politikk. Og det vi kunne se av “debatten” mellom Biden og Trump, var, hvor lite politikk som ble presentert.

Donald Trump brukte tiden til å la være å svare på alle spørsmål om politikk. Han vred seg unna på sedvanlig vis og løy om alt mulig. Til og med luften var renere og vannet bedre, når han satt ved makten. Slik USA framstår i dag, er det en slagmark, ifølge Trump.

Donald Trump hevdet også at han ville gjøre slutt på krigen i Ukraina på få dager, og lenge før han skal, ifølge ham selv, innsettes som ny president i januar. Joe Biden på sin side hadde mer enn nok med seg selv og klarte aldri å komme inn i debatten med troverdighet.

USA - helt uten ledelse

Bildet er tatt av Welcome to All ! ツ fra Pixabay

Trump lyver

Den sittende presidenten, Joe Biden virket sløv, hes og fraværende. Han stotret og stammet, virket bitter og sur. Han manglet alt det han tidligere hadde klart å formidle til amerikanerne. Klare og tydelige beskjeder om hvor til helvete det kommer til å gå, med med seksualforbryteren Trump, som president i Det Hvite Hus.

Les også: Norske bedrifter heier på Biden

USA – helt uten ledelse og en president som ikke vet hvor han er. Problemet er at valget er allerede avgjort.

Etter skandalen som rystet en hel verden, der Trump gjorde det han kan aller best, lyve seg gjennom nitti minutter med freak show. Og der Joe Biden framsto som alt annet enn frisk. Ikke bare gammel, men åndsfraværende.

På flere Twitter-meldinger kommer kona Jill, for å hjelpe ektemannen ut av studio, for presidenten finner ikke veien selv.

USA som stormakt, verdens mektigste nasjon, er nå helt uten politisk ledelse. Jo, det er bra folk rundt Biden, men de er ikke bedre enn at de burde ha tatt en viktig avgjørelse, nemlig å nekte presidenten å delta i noen debatt. I hvert fall ikke på TV.

Ny representant

Demokratene kan velge å overtal Biden til å trekke seg. Men valget som er 5. november, kommer alt for raskt til at demokratene kan slå republikanernes kandidat, Donald Trump. Trump har nemlig sin helt egen lidenskapelige fanskare. Disse stemmer på Trump, uansett hvor mye han lyver eller har brutt loven.

Derfor bør demokratene allerede nå, komme med en sterk representant for partiet. En representant som er ung, viril, som er samlende og som er så lik Barac Obama i tale, som mulig. Og som klarer å fokusere på de viktigste politiske sakene. Det er alt for sent å komme med en ny kandidat til dette valget, men til neste valg – om fire år.

USA – helt uten ledelse, slik det er i dag er farlig for verden.

Demokratene har allerede glemt Hillary Clinton, det er absolutt på høy til å glemme Joe Biden. For presidenten selv, ser ut til å ha glemt det aller meste, dessverre.

Vargas

Din neste bil er en elbil

Din neste bil er en elbil. Enten du vil det eller ei, så vil myndighetene tvinge deg til å tenke miljø, før du kjøper din neste bil. Og du skal aller helst kjøre fossilfritt. Om du nekter, og heller vil gå for en brukt Volkswagen på Diesel, eller Volvo som går på bensin. Vil du bli møtt med så store avgifter at det vil bli svinedyrt.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Kina

Myndighetene vil tvinge deg til å droppe fossilt og heller gå for elbil. Aller nådigst kan du få kjøpt en ny hybridbil noen få år til. Men også disse bilene som går på strøm og bensin kombinert, skal etterhvert fases ut – om noen år.

Les også: Snart kjøper du Tesla

Fossilfritt drivstoff er ikke bare å kjøre elektrisk, det finnes flere alternativer. Men for biler som selges i Norge, er det i all hovedsak elbiler som selges. Det finnes også biogass, hydrogen og naturgass, men for bilsalget, er det en forsvinnende liten del her i landet.

Ladbar hybrid er altså alternativet til ren elbil. I Kina økte antallet produserte ladbare hybridbiler med 36 prosent. fra 5,5 til 7,7 millioner biler i 2023. Elbiler produsert i Kina, derimot, økte voldsomt fra 2022 til 2023. Og Kina selge mest elbiler av alle land i verden.

Salget av elbil til utlandet, fra Kina, økte med 77 prosent i 2023.

Elektriske kjøretøy utgjorde mer enn en tredjedel av de 21,7 millioner nye kjøretøyene som ble solgt i Kina i fjor, sammenlignet med 28 prosent i 2022. 

Finansavisen.no
Din neste bil er en elbil

Bildet er tatt av ben saida fra Pixabay

Tesla

Din neste bil er en elbil. Sannsynligvis en Tesla, eller en BYD. “Build Your Dream” er det kinesiske bilmerket som produserer flest biler i verden. Ikke mindre enn én bil hvert sjette minutt. NIO og Xpeng, er andre elbil-merker du sannsynligvis har hørt om, som også er populære i Europa.

Elon Musk som er eier av den amerikanske elbilprodusenten Tesla, sliter nå med salgstallene.

Les også: På tide med elbil?

Prisene kuttes, fordi konkurransen fra Kina er så merkbare. Nå får du Teslas Y-modell, den mest populære blant nordmenn, til sterkt reduserte priser. Fordi BYD og andre Kina-merker selges billigere.

I USA selges det for få elbiler, hvis Joe Biden, den amerikanske presidenten får si sin mening. Amerikanere er skeptisk til elbilenes kapasitet. Det er ofte lange avstander og fortsatt for få ladepunkter. Det gjør at amerikanerne sverger til bensin og diesel.

En annen viktig faktor er at amerikanerne vil ha store biler. Biler som har god plass og lastekapasitet, da blir de fleste elbilene for små for amerikanerne. Derfor selges det langt færre elbiler enn det President Biden hadde håpet på.

Det grønne skifte

Fram til 1. januar 2023 kunne du avgiftsfritt og momsfritt, få kjøpe elbiler til over en halv million kroner. Etter den datoen ble det til manges fortvilelse, moms på elbiler over fem hundre tusen kroner.

Allikevel tvinger det grønne skifte seg fram, også i Norge. Vi skal og må få ned utslippene av farlige klimagasser.

Verden må gjøre alt den kan for å begrense økningen i den globale gjennomsnittstemperaturen til maks 2 grader. Hvis ikke kommer hekser og troll og tar oss. Neida, men forskerne mener at det vil gå fryktelig galt, om temperaturen på kloden fortsetter å stige. Det er selve kjernen i jobben, og lykkes med det grønne skifte.

Det svært få klimaforkjempere, særlig i Norge ikke snakker om. Er det faktum at Kina bygger 2 nye kullkraftverk i uka. Som tilsvarer 30.000 terawattimer fra kullkraftverk i året. Mens i Norge produserer vi 152,2 terawattimer strøm per år.

Det betyr at du kan kjøre diesel- og bensinbil med god samvittighet, litt til.

Helt til den type bil ikke finnes mer.

Kilde: NRK.no

Vargas

Globalt indeksfond noe for deg?

Globalt indeksfond noe for deg? Vi leser stadig flere artikler i økonomi-kategorien, at indeksfond er som “den nye oljen”. Eller måten mange kommer til å tjene gode penger på, framover i tid. Vi har valgt KLP sitt globale indeksfond, KLP AksjeGobal Indeks P. Et fond som har størst eiendel i de største amerikanske selskapene.

Bergenet lesetid: 5 minutter

USA

Vi bruker Nordnet for alle våre handler i fond og aksjer.

KLP AksjeGobal Indeks P har en avkastning på 23 prosent siste år. I et indeksfond bør man være langsiktig involvert som investor. Fondseieren, KLP, anbefaler at man er minst fem år i fondet, for å få en ok avkastning. Helst betydelig lengre.

Risikoskalaen ovenfor viser sammenhengen mellom risiko og mulig avkastning ved investering i fondet. Fondets risikonivå er basert på svingninger i fondets kurs siste fem år. Der fondets historikk er kortere enn fem år, er fondets referanseindeks benyttet.

Morningstar.com

KLP AksjeGobal Indeks P er som navnet tilsier, et fond som følger indeksen. I dette tilfelle, indeksene for alle de aksjene som er involvert. Som du sikkert vet, er det god fart i de største og rikeste selskapene i USA. Her investerer vi i Meta, Microsoft, Apple, NVIDIA, Amazon og Alphabet. Og med noen mindre andeler i Eurosonen og Japan.

Globalt indeksfond noe for deg?

Bildet er tatt av Tumisu fra Pixabay

Les mer om økonomi på Vargas12.com

Gull og eiendom

Noen velger å investere anderledes. I eiendom, sparekonto eller aksjer. Men det finnes andre måter å spare eller investeringer også. Gull, er en vanlig og trygg måte å investere. Men også her finnes det fallgruver.

Gullprisen varierer mye over tid. For ikke å snakke om eiendom. Byggebransjen ligger brakk grunnet høye renter og usikker framtidsutsikter. Man bør spørre seg to viktig spørsmål og finne svaret på disse.

Skal man investere trygt og langsiktig? Og skal man investere i Norge, begge deler eller primært i utlandet?

Gull og eiendom er i utgangspunktet minst like usikkert som et globalt indeksfond. Eller for å snu på det. Et globalt indeksfond er minst like trygt som å gjøre ulike andre investeringer. Slik vi ser det.

Sparekonto

Det som for noen er den tryggeste måten å spare på, er kanskje ikke så trygg allikevel. Å sylte ned pengene i banken, har vært mange nordmenns største selvfølge gjennom generasjoner. Men det er en hake. Trygt, ja, men prisveksten i økonomien, vil sørge for at du taper penger over tid.

Les også: Slik blir du rik på nettet

Sparekontoen din, som kan gi en avkastning på ca fem prosent, vil ikke forsvares når man gjør opp regnestykke om tjue år. For det er minst så lenge man bør spare, for å få gleden av god inntjening og renters renteefekten.

Inflasjon, skatt, prisen banken tar for å ha pengene dine stående hos seg og prisvekst, spiser av lasset. Les, pengene dine. Det er altså et tapsprosjekt av dimensjoner, å ha pengene sine i banken, dessverre.

Derfor vil din investering være langt bedre i et globalt indeksfond, om du tåler en litt høyere risiko.

Globalt indeksfond noe for deg?

Foto: FundingPartner.no Kilde: Holberfondene

Skatt

Å ha en buffer i banken, kan åpenbart være en god ide, all den tid at noe uforutsett kan skje. Det gjør det veldig ofte, kanskje også når pengene ikke er der. Da er det lurt å ha spart seg opp noen kroner på konto.

Men utover det, bør du altså sette pengene dine der de ikke blir skattet ihjel eller spist opp av inflasjon.

I aksjemarkedet er det også skatt.

En alt for stor del av et eventuelt utbytte eller en fortjeneste i markedet, skattes med 37,84 prosent.

Det er nesten ikke til å tro. Her har altså den sittende regjeringen, med Støre og Vedum i spissen, et slagord som heter: “Nå er det vanlige folks tur”. Ja, for det er vanlige folk som handler aksjer, småsparere som oss.

Vi blir skattet ihjel av en regjering som ikke ser hvor feil det er på vei med AS Norge. De som tør å satse på gode og viktige næringer og bedrifter, blir også skattet ihjel. De reiser til Sveits for å måtte spare pengene sine.

Bruk stemmeretten og få vekk de politikerne som gjør hverdagen vanskelig for oss, vanlige folk.

Stem Høyre!

Vargas

Geopolitisk uro kan krakke børsene

Geopolitisk uro kan krakke børsene. Vi må tørre å tenke tanken og fortelle om de faktiske forhold. Kall det hva du vil, dessverre er det så mange negative nyanser i verden i øyeblikket, at vi må tørre å si det. Det kan være stille før stormen på børsene. I verste fall kan oljefondet, som har gått som ei kule i hele år, snu og falle mye.

Skipstrafikken

Vi som følger finansmiljøene nøye, leser også i mellom linjene, hvordan krig, konflikt og uro påvirker finansmarkedet globalt. Faller Wall Street, faller også Oslo børs og de øvrige europeiske børsene. Faller oljeprisen, så faller Equinor, som igjen påvirker Oslo børs negativt.

Les også: Interessert i aksjer? Vi anbefaler Nordnet

I motsatt tilfelle, når det er uro eller konflikter som påvirker oljeprisen, som gjør at oljeprisen stiger. Da stiger også Oslo børs som alltid har vært energi-tung med giganten Equinor i spissen.

Houthi-militsen med base fra Yemen, har siden før jul, angrepet skipstrafikken i Rødehavet. Dette har medført at mange skip har fått en langt lengre og mer kostnadskrevende reise, rundt Afrika i stedet.

USA og Storbritannia har hatt flere militære angrep mot baser i Yemen, uten at det har stilnet angrepene på skipstrafikken fra Houthi-militsen. Dette kan være en konflikt som påvirker skipsfarten i lang tid. Men det påvirker også oljeprisen direkte.

A Panama-flagged crude oil tanker caught fire after being struck by an unidentified projectile off Yemen on Saturday, in the latest attack on commercial shipping in the Red Sea.

The Jerusalem Post

Oljefondet

Oljefondet, altså avkastningen av AS Norges produksjon av olje og gass-forekomster. Alle nordmenns sparebøsse, går så det griner. Skulle hver og én av oss dele på den totale potten, hadde vi mottatt ca 3 millioner kroner – hver.

Slik fordels inntektene fra Oljefondet:

  • Aksjer: 11.174,3 milliarder kroner.
  • Rentepapirer: 4.271,8 milliarder kroner.
  • Eiendom: 301,1 milliarder kroner.
  • Infrastruktur for fornybar energi: 17,7 milliarder kroner.
  • Kilde: Finansavisen.no

E.24.no skrev nylig at det er en overhengende fare for at oljefondet kan svekkes mer enn det økes. Årsaken er altså den geopolitiske uroen vi ser rundt om i verden nå. Nylig var fondet oppe i en svimlende verdi av hele 17.400 milliarder kroner. Det er mye penger.

Fondet har steget med noen små unntak i 25 år på rad. Det er en oppgang som åpenbart ikke kan fortsette, uten at det kommer solide fall. Det er aksjemarkedets natur. Det vil alltid stige på lang sikt, men det vil også komme nedgangs tider. Det fallet kan nå være like rundt hjørnet.

Det har liten betydning for Norge, så lenge det er 17 billioner koner å ta av i oljefondet. Men et solid fall, vil påvirke alt og alle, inkluder Oslo børs, deg og oss.

Geopolitisk uro kan krakke børsene

Bildet er tatt av David Sánchez-Medina Calderón fra Pixabay

Geopolitisk uro kan krakke børsene

Portefølje for Vargas12.com 2024 Foto: Vargas12.com

USA

Noe annet som er med på å påvirker oljeprisen direkte, er Ukrainas massive -droneangrep mot oljeinstallasjoner og raffinerier i Russland. Noe USAs president, Joe Biden har ønsket skulle opphøre. Nettopp for å unngå at oljeprisen skal stige til himmels.

Dyrere oljepriser rammer oss, men også USA, med høyere bensinpriser som er dårlig nytt i et valgår for den amerikanske presidenten. Ukraina på sin side lar seg ikke diktere av noen, og fortsetter angrepene mot den russiske oljen.

Les også: La pengene gjøre jobben

Geopolitisk uro kan krakke børsene verden over. Fordi markedene er avhengig av velvilje av investorer som tror på markedet, dermed også bruker penger i markedet.

Om konfliktene avtar eller blir for omfattende, vil positiviteten vi har sett, særlig i USA i år, forsvinne. Det vil få krusene til å snu nedover, og det vil ramme Oslo børs raskt.

Rentenivået i USA har nådd toppen. Det er ventet minst tre rentekutt i løpet av 2024.

Med et sterkt arbeidsmarkedet og svært lav ledighet, vil den amerikanske økonomien fortsette å gå som ei kule. Men det er lite som skal til for å snu trenden. Inflasjonen er fortsatt høy i USA, noe som også gjør at de lange rentene ikke faller så mye som ventet.

Kina

Kina opplever sitt verste prisfall på mer enn 15 år. Det var ventet at Kina skulle få i gang økonomien etter pandemien, nettopp i år. Men den oppgangen og positiviteten i markedet, lar i aller høyeste grad vente på seg.

De viktigste kinesiske indeksene, CSI 1000 og CSI 300 har falt henholdsvis med 24 og 15 prosent.

Det er all grunn til å være årvåken for hva som skjer i Kina. Evergrande-konkursen forteller verden at det er noe alvorlig feil med den kinesiske politikken generelt, og boligmarked-politikken, spesielt.

Kinas økonomi har gått trått i en årrekke, særlig etter pandemien har ikke president Xi Jinping lykkes med mye. Til tross for en lang rekke forsøk på å få bluss på den digre kinesiske lampen.

Kina, med diktator Xi som den sterke leder han ønsker å framstå som, har gjort feil på feil. Landet ble holdt hermetisk lukket til desember 2022, etter pandemien, lengre etter at f.eks Norge levde tilsvarende normalt igjen.

Les mer på Vargas12.com

Kritikken har haglet lenge mot Kina uten at det er bedring i den økonomiske fallgruven landet har havnet i. Geopolitisk uro kan krakke børsene – se ikke bort fra at det hele starter med en solid kollaps i Kina, aller først.

Børsen

Vi har en lang horisont på børs. Derfor sitter vi det som vi anser som de aller mest solide aksjene på Oslo børs. Utbytteaksjer som speiler en trygg og god økonomi i selskapene. Selskap som har en svært god og solid ledelse, og som har en målsetning om å tjene mer penger på sikt.

Det er en bra regel å bruke, nemlig å se for seg hvor selskapet er om fem år fram i tid. Vil selskapene som representerer dine aksjer, også levere solide utbytter og ha god inntjent og ikke minst eksistere om fem års horisont. Er svaret ja på de tre spørsmålene, har aksjen livets rett og du kan sitte trygt.

Vi eier følgende aksjer i følgende selskap:

  • Frontline
  • Gjensidige Forsikring
  • DNB
  • Vår Energi
  • BW LPG
  • MOWI
  • Kongsberg Gruppen

For oss er det viktig å tjene litt penger hver dag, uten særlig risiko.

Derfor eier vi også aksjer i selskap som tjener penger når markedet går ned – også over tid. Litt svingninger er det alltid på børsen og i enkelt aksjer, tåler man ikke det, bør man heller sitte i indeksfond. Geopolitisk uro kan krakke børsene, så vær på vakt.

Denne artikkelen er ikke ment som noen kjøpsanbefaling, men som informasjon. Husk at det alltid medfører en risiko for å tape penger på børsen.

Vargas

Premier League innfører to baller

Premier League innfører to baller til bruk i kampene. Det skulle ha tatt seg ut, eller hva? Vi skriver dette for å ta din oppmerksomhet og for å advare deg. Verden er i rask endring og du er i ferd med å kunne bli lurt – hele tiden.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Kunstig intelligens

Det du ser er ikke riktig. Alt du leser bør analyseres som Fake News, og bilder du synes er vakre, er sannsynligvis laget av en datamaskin. Overskrifter i media og nyhetene kan vær riktig, men også veldig feil.

Se for deg at nyhetsbildet du blir servert, ikke stemmer med virkeligheten.

Les mer på Vargas12.com

Slik som i Israel, som ikke viser blodbadet den israleske hæren forårsaker i Gaza. At Dagsrevyen gjør det samme, altså gir oss usanne TV-bilder. Russland har ikke invadert Ukraina. Det er bare tull. Jordkloden er flat som en pannekake og Kong Harald er ikke Konge i Norge. Han er vært død i ti år. Heldigvis bare tull.

Les også: Kunstig intelligens er her allerede

Tenk litt på det. Hva VET vi egentlig, hva som er 100 prosent sikkert som fasit, av de nyhetene som kommer?

Det er kunstig intelligens i et nøtteskall. Vi kan ikke vite sikkert hva som er riktig og hva som er Fake News.

Kunstig intelligens har vært rundt oss en god stund. Men aldri har utviklingen gått raskere enn i dag.

Chat GPT og andre verktøy blir stadig mer avansert og nyttig for de som kan å bruke det. Men dessverre brukes også AI (artificial intelligence) for å lure kunder, brukere og andre som man kan dra nytte av å svindle.

Premier League innfører to baller i spill, samtidig, for å få fart på underholdningsverdien. Fake News!

Premier League innfører to baller

Bildet er tatt av Markus Winkler fra Pixabay

Donald

En større nyhet skal man lete lenge etter, om to baller ble brukt i engelsk fotball, men det er altså Fake News. Kun servert for at du skal forstå at du ikke må tro på alt du leser. Jo raskere du skjønner at det er viktig å tenke selv. Gjøre deg opp en mening om hva som er rett og faktisk bare tull – er viktigere enn noen gang.

Les også: Fake News

Når Donald Trump går til valg 5. november, for å igjen forsøke å bli president i USA, holder verden pusten. Og med det, bli den mektigste politiske lederen på kloden. Om han blir valgt, og få makt, vil verden være i sitt mest sårbare siden Andre Verdenskrig.

Det er ikke noe vi påstår for å skremme deg, men fordi det er og blir en situasjon som kan føre til mer krig, konflikter og usikkerhet. Allerede nå advarer eksperter verden over, hvilke konsekvenser det kan få. Om Trump igjen blir valgt til president.

«Trump – Der Diktator», skrev den tyske avisen Der Spiegel over hele førstesiden nylig. «Trump – trusselen mot Europa», advarte franske Le Point. Hva kan en valgseier for Trump innebære for USA og den øvrige verden?

Aftenposten.no

Om Donald igjen vil få makt, kan du være helt sikker på at det blir presentert fler usannheter enn sannheter av den amerikanske presidenten. Og det alene er farlig. Han kan si det nå, at USA ikke vil støtte NATO, om NATO-landene ikke betaler det beløpet de skal.

Men han bør ikke gjennomføre noe slik som presidenten FOR NATO-landet USA.

Som du sikkert forstår nå, er det ganske lite viktig, at Premier League innfører to baller i spill, som altså er Fake News.

Russland

Om så var, ville det kun ha innvirkning på verdens største idrett og de som er involvert.

At vi blir lurt til å tro at norsk politikk er viktig for andre enn oss nordmenn, og at Oslo børs er viktig for verdens økonomien. Er også Fake News om man zoomer ut og ser Norge utenfra.

Oslo børs omfatter kun 1 prosent av verdens børsnoterte selskap. Det er den amerikanske børsen som er viktigst for verdens økonomien.

Les også: 139 mennesker er drept på Grünerløkka

Ingen, ikke engang svenskene bryr seg nevneverdig om hva vi driver med i Norge. Ja, med få unntak, naturligvis. Petter Northug er fortsatt mer populær i Sverige enn i Norge, og det norske Kongehuset får noen overskrifter av Søta Bror, men ellers. Nope, nada.

Norge er en liten steinrøys, langt mot nord. Putin og Russland skulle ønske å ha tilgang til vår langstrakte kystlinje, men oss nordmenn – driter han åpenbart i.

Og er det noen som serverer Fake News, så er det Vladimir Putin selv. Han har gått til krig mot Ukraina for å stoppe nazistene i landet. Renspikket vrøvl, selvsagt. Og han er villig til å krige lenge for å få tilbake Russland som et stort og mektig rike, koste hva det koste vil.

Fake News

Nettopp derfor er vi allerede på nippet til å måtte finne nærmete tilfluktsrom. I hvert fall vite hvor det befinner seg – i tilfelle russerne kommer.

Det farligste med Fake News, når mange nok server det til folket, vil vi til slutt se på det som fakta.

Da blir fotball på høyt nivå, fryktelig lite viktig. Heldigvis skal Premier League bruke kun én ball i framtiden også – får vi håpe. Men du er herved advart.

Vargas

Interessert i aksjer? Vi anbefaler Nordnet

Interessert i aksjer? Vi anbefaler Nordnet som plattform. En svenskeide internettmegler, som selger finansielle produkter i Norge, Sverige, Danmark og Finland. Her kan du kjøpe og selge aksjer fra store deler av verden. Og du kan handle ulike fond. Alle menyer er på norsk, og du finner god opplæring på Nordnet.no.

Bergenet lesetid: 7 minutter

Læring

Du må ikke kunne noe som helst om verken aksjer eller Nordnet, men du bør vite at det er en risiko å handle både fond og aksjer. Vi anbefaler på det sterkeste alle våre lesere, til å lese seg opp på de ulike sidene, og se videoene. Her er det god og gratis læring som kommer godt med – før du handler.

Les også: La pengene gjøre jobben

Om du ønsker å kjøpe aksjer, kan det være lurt å vente med å lage seg en konto, til man vet litt mer.

Den første måneden du har konto hos Nordnet, får du handlet aksjer for kun én krone per aksje i kurtasje. Kurtasje er det gebyr du må betale for hver handel, kjøp eller salg av aksjer. Denne summen har ulike priser – ut i fra hvor hyppig du handler.

På Nordnet.no kan du også handle de store kjente selskapene som Tesla, Microsoft, Meta, Apple, Amazon og Google, blant mange andre. Tesla er faktisk en av de mest populære aksjene å eie for Nordnet sine kunder.

Om du ønsker å handle aksjer på Wall Street, lønner det seg å opprette en valuta-konto, eller en investeringskonto-Zero, som det heter på Nordnet sine sider. Nordnet regner ut skatten for deg.

Ved å bruke de gode norske menyene på Nordnet-sidene, vil du også få god læring i hvilke kontoer du bør ha. Å opprette kontoer er gratis, det samme er det å handle i fond, men her betaler du en liten prosent i månedlige gebyrer.

Utsnitt fra vår Nordnet-app Vargas12.com

Interessert i aksjer? Vi anbefaler Nordnet

Foto: Pixabay

Nordnet-appen

Interessert i aksjer? Vi anbefaler Nordnet, av flere gunner. I all hovedsak fordi nettsiden er veldig oversiktlig og ryddig. Alt er på norsk og man finner lett fram i gode menyer og videoer om man lurer på noe. I tillegg er det en egen meldingstjeneste – hvor man kan spørre og få raskt svar.

Les også: Utbytteaksjer – veien til rikdom?

Nordnet har også en egen app som er lett å bruke. Her kan du også både handle og selge fond, og aksjer.

Om du ønsker å bruke Nordnet som sparebøsse, kan du opprette spareavtaler. Her kan du legge inn avtalegiro for kjøp av et fast beløp, i faste aksjer eller et fond. Å opprette avtalegiro må gjøres fra PC, ikke fra appen. Men ellers kan den fantastiske appen, brukes til det aller meste.

Med Nordnets prisbelønte app for iPhone og Android kan du handle aksjer, fond og ETFer uansett hvor du er. Dessuten overvåker du enkelt de instrumentene du vil holde et ekstra øye med, ved å benytte overvåkningslistene. 

I appen får du til og med realtidsinformasjon om dine posisjoner, samt følger status på dine kjøp- og salgsordre. Hold oversikt over investeringene dine direkte på mobilen eller nettbrettet. Det koster selvfølgelig ingen ting å laste ned eller bruke appen

Nordnet.no

Om Nordnet

Nordnet er altså som en hvilken som helst annen bank. Pengene dine er like trygge ho Nordnet som hos DNB. Forskjellen på Nordnet og andre banker, er at det handler om internettjenester som omhandler aksjer eller fond. Derav navnet: Internettmegler.

Nordnet er en nordisk nettbank som spesialiserer seg på investeringer og sparing.

Selskapet ble grunnlagt i 1996 og har siden vokst til å bli en av de ledende plattformene for onlinehandel med verdipapirer i Norden. Hovedmålet med Nordnet er å gi enkel tilgang til finansmarkedene for både erfarne investorer og nybegynnere.

Interessert i aksjer? Vi anbefaler Nordnet

Bildet er tatt av Gerd Altmann fra Pixabay

Her er en oversikt over Nordnet og dens viktigste egenskaper:

  • Nordnet ble etablert i Sverige i 1996 som en pioner innen online aksjehandel.
  • Banken tilbyr en brukervennlig plattform som gir kundene muligheten til å handle aksjer, obligasjoner, fond og andre finansielle instrumenter online.
  • Nordnet gir investorer tilgang til et bredt spekter av finansielle produkter, inkludert aksjer, obligasjoner, indeksfond, aktivt forvaltede fond, sertifikater og mer.
  • Plattformen tilbyr handel på børser over hele verden, og kundene kan handle aksjer og andre verdipapirer til konkurransedyktige priser.
  • Nordnet legger vekt på å gi kundene nødvendig opplæring og informasjon for å gjøre informerte investeringsbeslutninger.
  • Som en finansinstitusjon er Nordnet underlagt regulering fra finanstilsyn i de landene de opererer. Selskapet implementerer sikkerhetstiltak for å beskytte kundenes data og sikre trygge transaksjoner.
  • Nordnet har blitt populær blant investorer for sin tilgjengelighet, konkurransedyktige priser og fokus på å gi kundene verktøyene de trenger for å lykkes i finansmarkedene.

Vår portefølje

Interessert i aksjer? Vi anbefaler Nordnet og vi kjøper aksjer i store selskap – som gir solide utbytter.

Vår Energi er Norges nyeste olje- og gass-selskap og som vokser raskest.

Et selskap som har noe mer gass-virksomhet enn olje. Selskapet er konkurrenter med gigantene Equinor og Aker BP, men gjør også en del samarbeid med disse. Med over tusen ansatte og 148 lisenser, er dette selskapet en viktig resurs for å hjelpe Europa med energi, nå og i framtiden.

Aker BP er nest største aktør for utvinning og produksjon av olje i Norge. En trygg utbytteaksje til tross for volatil oljepris over tid. Selskapet tjener mer penger enn noen gang og gir kvartalsvis utbytte på 6 kr.

MOWI ASA eies av John Fredriksen. Tidligere het selskapet Marine Harvest og er verdens største innen fiskeoppdrett, med base i Bergen.

DNB er en bunnsolid bank, tjener mer penger enn noen gang grunnet økte renter, god ledelse og mange lojale kunder. Noe som gjør at også aksjen blir attraktiv å eie over tid.

Siden mars i fjor har DNB hatt 52,4 milliarder kroner i netto renteinntekter. I første kvartal i år, dro storbanken inn rekordhøye 14,6 milliarder.E24.no

DNB utbetaler solid utbytte til sine aksjonærer, noe de har gjort i lengre tid og som de vil fortsette å gjøre.

Gjensidige forsikring er et solid selskap som tjener mye penger og som gir solide utbytter. Langsiktig vil dette selskapet fortsette å tjene mye penger og gi utbytte. Som aksje, kanskje litt kjedelig, men minst like trygg som DNB.

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke må sees på som anbefalinger. Du kan tape penger på å kjøpe aksjer og fond.

Om du har spørsmål om aksjer generelt eller Nordnet spesielt – bruk kommentarfeltet.

Vargas

Pin It on Pinterest