Verdens rikeste øker formuen grunnet pandemien

Verdens rikeste øker formuen grunnet pandemien – hver eneste dag. Jeff Bezos håver inn enorme summer på at mennesker over hele kloden sitter mer hjemme grunnet Covid-19. Hva kunne du ha gjort med en formue på 140 milliarder dollar?

Selskapet Amazon er et amerikansk IT selskap som driver elektronisk handel over internett. Som norske Finn.no, bare svært mye større. Jeff Bezos (56) er grunnleggeren som i flere år har tjent enorme beløp på at mennesker har valgt å handle hjemmefra. Da viruset spredt seg og verden stengt ned – gikk omsetning rett til værs.

Lest? Slik varer pengene gjennom sommerferien

Siden vi ble kjent med viruset har Amazon økt omsetningen med 57 prosent. Amazon har nemlig revolusjonert netthandelen og gjort denne industrien til en av de mest lønnsomme markedene i verden. Her hjemme øker også handelen via nett, men det er ikke like store summer i sving som i USA. Selskapet Amazon tjener penger på en global omsetning.

Omsetningen øker

Jeff Bezos og selskapet hans gjør gode penger på verdens største humanitære katastrofe, ved å sende alle typer mulige varer til mer enn hundre land. Amazon sender elektronikk, klær, ansiktsmasker, sko, klokker, sminke, kjøkkenutstyr og kontorrekvisita til alle verdenshjørner. Verdens rikeste øker formuen grunnet pandemien.

Tallenes tale for andre kvartal for digre Amazon er deilig lesning for styrtrike Jeff Bezos.

Pengenebingen blir større for hver time av dagen. Nettsalget økte med 40 prosent på årets to første kvartaler, fra 2019 til 2020. Fra $63 milliarder til $89 milliarder. Legger vi til grunn at dollaren ligger på 9 mot norske kroner, forstår de fleste at det er betydelige beløp i sving.

Verdens rikeste øker formuen grunnet pandemien

Verdens rikeste øker formuen grunnet pandemien og vil fortsette å tjene enda mer, all den tid pandemien er her. Ingen vet resultatet av Coroanvirusets spredninger, en “bølge to” ser ut til å være i gang. Det gjør Amazon som selskap enda større og Jeff Bezos enda rikere.

Nordmenn og Lotto

Vi nordmenn er kanskje kjent for å være glad i penger, men vi er litt mer glad i veldig mye penger. Vi ser for oss telefonsamtalen med Norsk Tipping og hva vi skal gjøre, hva vi skal kjøpe og hvem vi skal dele formuen med – den dagen vi vinner den store Lotto-potten.

Kjenner du deg igjen?

Det er selvsagt naturlig å tenke ut over hva vi faktisk har i banken, fordi mye penger gir så store muligheter, men også frihet. Frihet til å gjøre hva vi egentlig vil i livet. Reise, investere, gi vekk, gjøre andre glad, gjøre seg selv lykkelig gjennom å investere i det man har tro på. Flytte til drømmeboligen, kjøpe drømmebilen, og flytte sammen med drømmemannen – eventuelt drømmekvinnen.

For de fleste blir det dessverre med drømmen. Men det er heldigvis gratis – det å drømme.

Verdens rikeste øker formuen grunnet pandemien, fordi folk flest, verden over – er livredd Coronaviruset og holder seg hjemme. Forståelig nok. Og handler på nettet, fra sofaen.

Private problemer

Jeff Bezos er verdens rikeste mann, men garantert ikke verdens lykkeligst av den grunn. Han har alt han behøver og vell så det. Han har digre luksusboliger, flere biler og sannsynligvis privatfly. Men 56-åringen er også skilt, han har også fått en nakenbilder-sak i fanget, kanskje har han også andre bekymringer når han kryper inn i silkelakene sine.

Verdens rikeste øker formuen grunnet pandemien
Jeff Bezos er verdens rikeste mann med god margin Foto: Wikipedia.org

Selvsagt medfører den endel utfordringer å ha uhorvelig mye penger. Da Jeff skilte seg fra kona, forfatteren MacKenzie Tuttle i januar i fjor, gav han fra seg 25 prosent av aksjene i Amazon, til en verdi av pene 35,6 milliarder dollar. Snilt. Men i det øyeblikket skilsmissen ble kjent, fikk rikingen vite at tabloidavisen National Enquirer, hadde mottatt pikante bilder. Sent fra hans elskerinne, Lauren Sanchez. Kjedelig.

Uansett problemer, utfordringer, trusler og motgang. Har du en formue på billioner av kroner, har du råd til å kjøpe deg god støtte gjennom knallgode advokater. Selvsagt bør Jeff Bezos og hans like, forretningsmenn og kvinner som tjener mye penger, holde seg til lovverket. Det betyr som kjent ikke at man aldri møter på vanskeligheter, enten profesjonelt eller privat.

I ÅR 2000 startet Bezos romfarts-selskapet Blue Origin. Jeffrey Jorgensen, som han er døpt, ble født i New Mexico, i samme by der verdens beste TV-serie, Breaking Bad er spilt inn, nemlig Albuquerque. Og Bezos har en rolle i Star Trek Beyond.

Alle piler peker oppover for verdens rikeste mann som øker formuen grunnet pandemien. Men lykke kan ikke kjøpes for penger. Eller? Kan det kanskje det?

Vargas

Verdens mektigste narsissist – farlig for verden

Verdens mektigste narsissist – farlig for verden, ikke bare for USA. Selvsagt er det nok engang Donald Trump vi må snakke litt om her. Mannen med kofferten som styrer verdens mektigste ATOM-Arsenal, skriver og sier så mye rart – at det rokker ved verdensfreden. Vi har ingen medisinsk bakgrunn for å gi presidenten en diagnose, men vi leser hva mennesker som har en viss kunnskap, sier om Trump. Det er nedslående og skremmende, all den til den mannen sitter ved makten.

Å være narsissist betyr i korte trekk at man har en personlighetsforstyrrelse. Som igjen betyr at han har problemer med å kommunisere eller være i kontakt med andre mennesker, på et fornuftig nivå. En narsissist kan også ha problemer med kontakten med seg selv. Han tåler ingen kritikk og mener å vite alt han selv sier – er fakta. Uten unntak. Det er “The Donald” i ett nøtteskall. “Grab them by the Pussy.” Blir en av hovedbudskapene som blir stående igjen som et patetisk ettermæle fra Donald Trump. Verdens mektigste narsissist – farlig for verden.

Valgkampen er i gang

Det som bekymrer presidenten mer enn Coronaviruset. Eller det faktum at det er mer enn 100.000 døde i USA, etter at han ikke gjorde noen ting for å stoppe spredning av viruset – er at det er valg i november. Et presidentvalg han ligger an til å tape, noe han vet inderlig godt. Og det gnager ham langt inne i det ovale kontor, at det er “Sleepy Joe”. Joe Biden som ser ut til å ta over for ham. Valgkampen er i gang, det kan bli den styggeste i amerikansk historie.

Lest? Donald Trump trenger nok en klem

Trump får ikke lov til å messe for massene slik han elsker.

Slik han gjorde i hele 2016 – over hele landet. Viruset setter en stopper for massemønstringene og derfor bruker presidenten alle andre kanaler for å nå sine velgere. Men nå har Twitter satt foten ned, og merker fortløpende de tweets Trump server, som de mener ikke har nok sannhetsgehalt i seg.

Dessverre har ikke Twitter mulighetene til å sitte å passe på presidentens løgner, døgnet rundt. Men de tweets han har levert, som er merket, har falt ham tungt for brystet. Nå forsøker Donald Trump å korrigere dette med en ny lovgivning. Mannen er desperat, og det vises på ham.

Trump har gjort mye bra for USA

Verdens mektigste narsissist – farlig for verden

Twitter har flere ganger blitt kritisert for å la verdensledere komme med feilinformasjon og usannheter. Tirsdag puttet Twitter derfor en faktasjekk-lenke under Donald Trumps twitterinnlegg. De aktuelle meldingene hevder presidenten at forhåndsstemming via post vil føre til valgfusk. Ved å trykke på lenken ble brukerne sendt videre til nyhetsartikler som avviser presidentens påstander.

Dagbladet.no

Donald Trump har gjort mye bra for USA

Men det hjelper så lite når han nå begynner å virke utilregnelig. Han kjefter og smeller mer enn noen gang. Han truer særlig journalister med sanksjoner og kaller stadig vekk CNN for “Fake News“. I tillegg er Donald Trump dum nok til å bruke “Obama-Gate” som et våpen mot negativ omtale. Særlig for dårlig utført arbeide siden pandemien traff USA, en kritikk av den forrige presidenten, som kun Trump vet hva inneholder.

Obama-gate

“Obama-gate” Er et luftslott presidenten tviholder seg til, i et desperat forsøk på å få overskriftene vekk fra Covid-19. Alt tyder på at det er pandemien, som har har rammet USA med uvirkelig kraft, som ser ut til å bli Donald Trumps bane. Amerikanerne har fått nok av kunstige lovnader, løgner og kritikk av alle andre. Inkludert presidentens egen administrasjon.

At president Trump anbefalte amerikanerne om å prøve blekemiddel som endel av de medisinske forsøkene. For å unngå smitte av viruset, faller bare inn i rekken av hvilken fyr vi har med å gjøre på post – for verdens mektigste våpenstormakt. Trump er truende til å si og gjøre akkurat det som faller ham inn – enten det gjelder USA eller hans egen evne til å beholde makten etter 3. november. Foreløpige prognoser forteller oss at det går mot slutten for Trump. Verdens mektigste narsissist – farlig for verden.

Men ingen trodde at det var han som skulle vinne mot Hillary Clinton, heller. Amerikanerne bør ta ansvar nå. For sin egen del.

Tredje verdenskrig?

Donald Trump er villig til å gjøre hva som helst for at hans USA tjener mer penger enn før.

Om det så gjelder å gå til krig, så gjør han det gjerne. Så langt har sikkerhetsrådet klart å demme opp for de verste konfliktene mellom USA og Russland, senere også mot Kina. Aldri før har det vært så nær å kunne føre til konflikter, som kunne ha blir til tredje verdenskrig.

Særlig før pandemien brøt ut. Nå i ettertid, gir Trump skylden for viruset, først til Kina, deretter til Barack Obama.

Få slutt på fire år med fullstendig skivebom hva utenrikspolitikk angår. Fra en mann som ikke har noen sosiale antenner eller evnen til å vise sympati, for alle de familiene som er berørt av pandemien. Presidenten har ikke vist noen form for medmenneskelighet, ei heller lagt seg i selen for å bidra på egen hånd. Verdens mektigste narsissist – farlig for verden.

Når pandemien herjer som verst, reiste Trump for å spille golf.

Man må kanskje være amerikaner for å i det hele tatt skjønne noe av tankegangen hans. Donald Trump trenger beskyttelse, ikke mot Coronaviruset, men mot seg selv.

Vargas

Kommer du til å bruke munnbind?

Kommer du til å bruke munnbind? Eksperter er usikre på om det er nok hjelp i bruk av munnbind, for å unngå å spre smitte. Eller selv å bli smittet og syk fra andre. I noen land er det anbefalt å bruke det, andre land mener det ikke har noen hensikt.

Kommer du til å bruke munnbind på oppfordring fra myndighetene?
  • Add your answer

Norge er et fritt land. Du kan selv velge å ta egne tiltak i kampen mot å bli smittet av det farlige viruset som tar titusener av li – hver dag. At eksperter i ett land velger å ikke anbefale bruk av munnbind, betyr ikke at det er feil å bruke det. Kanskje kan det være de som faktisk bruker nettopp munnbind – som overlever til slutt.

Lest? Selvmordstallene øker – pandemien kan være årsaken

FHI har gjennomgått vitenskapelige artikler som har vurdert effekten av munnbind på antatt friske personer i befolkningen, og vurdert bruken av munnbind i dagens situasjon. FHI anbefaler ikke bruk av munnbind til befolkningen, med unntak av pasienter med mistenkt eller påvist covid-19 under transport til eller fra helsetjenesten.

Folkehelseinstituttet

Norge og nordmenn

Norge har svært liten smittegrad, til tross for at det er nær 160 dødsfall så langt. Antall smittede ligger på ca 7000 mennesker. Av drøyt fem millioner, er det et forsvinnende lavt tall. Det betyr ikke at det forblir slik, før hele Corona-faenskapet forsvinner. Det kan blusse opp som et sankthansbål på sankthansaften – uten at vi vet hvor og hvorfor.

Nordmenn er rarer og.

Vi hamstrer dasspapir framfor noe annet, går i butikken med engangshansker og munnbind, uten å se oss tilbake. Bare fordi Erna stenger butikken. Når sant skal sies, ville du ikke lykkes med å bli smittet om du la tunga på alle offentlige toalettseter i hele byen du bor – kanskje bortsett fra i Oslo. Smitten er rett og slett ikke utbredt nok. Men, som sant skal sies. Vi kan aldri vite sikkert.

Kommer du til å bruke munnbind?

USA og Donald Trump

Verneutstyr er en viktig del av debatten. I mange land er det nettopp denne utfordringen som gjør at mange smittes. Mangelen på verneutstyr tar liv. I New York er det 2500-3000 døde hver dag. Donald Trump nekter å sende mer verneutstyr til de byene som han påstår “maser hver dag” etter hjelp.

Presidenten, den tullingen, vil heller snakke om seg selv og hvor fantastisk jobb han og hans administrasjon gjør. Ennå å forsøke å berge liv. Donald Trump bør stilles ansvarlig for å ikke ha vært på vakt, når livsviktige avgjørelser skulle tas. Trump synes selv det ikke tar seg ut å ta imot statsledere og diktatorer med munnbind. Som om noen frivillig reiser til USA i disse tider. Dessuten er flyplassene i landet stengt ned.

I USA dør det flest mennesker, det er her det er flest smittede og det er her katastrofen etter all sannsynlighet vil bli dødeligst.

Stakkars Sverige

I Sverige har de vel knapt hørt om smittevernutstyr eller munnbind. Der går verden sin vante gang. Hundrevis dør daglig, men det er stort sett eldre i Stockholm-område. Det angår ikke så fryktelig mange andre. Foreløpig. Alt tyder på at Sverige har gjort en tabbe i måten de har håndtert galskapen på.

Frankrike sliter, Spania og Italia begynner å få en viss kontroll og i England er det fortsatt fryktelig mange syke, døende og døde. Dessverre vil det fortsatt blir vondt og vanskelig før det blir bedre igjen. Smittevern og prisene på disse produktene har skutt i været. Dessverre er det kyniske distributører som sender ut piratkopier til blodpris, som ikke holder mål. Det får store konsekvenser fordi de som bruker utstyret.

Gode råd

Dersom man til tross for anbefalingene velger å bruke munnbind, er følgende forhold viktig:

  • Ikke kjøp munnbind som trengs i helsetjenesten (munnbind klasse II eller IIR, eller åndedrettsvern)
  • Bruk av munnbind erstatter IKKE andre smitteforebyggende råd om hånd- og hostehygiene, å holde seg hjemme ved luftveissymptomer og å opprettholde avstand til andre på 2 meter.
  • For at munnbindet skal ha en smitteforebyggende effekt for den som har det på må det sitte tett rundt munn og nese. Her er to instruksjoner:
  • Munnbind har begrenset effekt og levetid. De har kun effekt overfor større partikler (som dråper) og må byttes med jevne mellomrom.

Too do or not too do

Kommer du til å bruke munnbind? Eller tror du, som nordmann i Norge, at du ikke vil være i faresonen – enda du avstår fra bruk av munnbind? Det er eksperter som mener du bør absolutt bruke det, i det øyeblikket du går ut av huset. Det er andre som mener det er overflødig. Men kan man vite det sikkert? Kan man egentlig vite noe som helst sikkert – om Covid-19?

Det vi vet er at mange blir syke i ulik grad. noen får ikke engang særlige symptomer, andre blir dødelig syke og noen dør.

Vi vet også at menn blir sykere enn kvinner, vi vet at eldre som blir smittet sannsynligvis dør. Og vi vet at overvekt, diabetes, hjerte- og karsykdom og andre underliggende sykdommer, sender deg rett i faresonen.

Vi vet at det kan hjelpe å være nøye med håndhygiene, holde avstand til andre mennesker og hoste i “albuen”. (Man hoster ikke i albuen, det er feil. Man skal hoste og nyse i armkroken, som er på motsatt side av albuen). Det burde ikke være nytt for noen at det er viktig med god hygiene og vaske seg – virussmitte eller ikke. En selvfølge – rett og slett.

Erna Solberg

I Norge mener myndighetene å vite nok til å ikke anmode friske til å bruke munnbind.

I Tyskland mener myndighetene at man bør bruke munnbind på offentlig sted, for å unngå smitte. I følge VG.no er det i flere land påbudt med munnbind på offentlig sted. I Spania deles det ut gratis munnbind. Donald Trump sa tidlig at det går fint an å bruke skjerf, om man ikke har munnbind. Det er selvsagt ikke riktig. Et skjerf beskytter i svært liten grad.

Men Erna Solberg og hennes stab, samt helsemyndighetene i Norge. Mener det ikke er nødvendig. Tror du på dem?

Kilde: FHI.no

Vargas

Premier League bør spilles ferdig innen juni

Premier League bør spilles ferdig innen juni for å få avsluttet inneværende sesong. Dessverre kan det bli langt lettere sagt enn gjort. Tiden flyr, vi har ikke sett en ball bli sparket på øverste nivå i England siden midt i mars. Arsenals Mikel Arteta og en rekke spillere fra ulike klubber meldte seg selv som smittet av mye omtalte Covid-19. Og helvete var i gang.

Fotballen som så mange er så glad, måtte stoppes.

Nå spør mange seg, når får vi se engelsk fotball igjen? Når skal Premier League avgjøres? I sommer? Til høsten? I vinter? Kanskje ikke før neste sommer? Dessverre er det veldig få, om noen som vet svaret, sikkert. Det er særlig England og særlig London som er hardest rammet av pandemien. Det gjør fotball, ja, faktisk digre Premier League – svært lite viktig.

Store konsekvenser

Oppholdet i spilte kamper, denne ufrivillige pausen som ingen vet opphører, får åpenbare konsekvenser.

Konsekvensene er ikke større for fansen at de savner å gå på kamp med felles venner og supportere fra samme lag. For klubbene, eierne og alle ansatte er det en langt mer alvorlig situasjon i svært mange land. Topplag i Premier League, som Liverpool og Tottenham har fått ramsalt kritikk for å permittere ansatte.

Lest? England-spiss til Manchester United?

Ansatte som ikke har direkte med laget å gjøre, så kalte Non-football-employees. For at et hardt prøvet offentlig samfunn skulle betale disse i stedet for styrtrike fotballklubber. Begge de nevnte klubben gikk senere tilbake på avgjørelsen. Flaut.

The Premier League is working closely with the whole of professional football in this country, as well as with the Government, public agencies and other relevant stakeholders to ensure the game achieves a collaborative solution. It was acknowledged that the Premier League will not resume at the beginning of May – and that the 2019/20 season will only return when it is safe and appropriate to do so. The restart date is under constant review with all stakeholders, as the impact of the COVID-19 pandemic develops 

PremierLeague.com

Newcastle

Det skal være et møte denne uken i FA. Der alle lagene i Premier League er representert. Her diskuteres muligheten for oppstartsdato, som i alle tilfeller vil bli helt uten publikum også det på ubestemt tid. Det er fortsatt ni runder igjen å spille på øverste nivå.

UEFA som tar de endelige avgjørelsen i Europa, har et videokonferanse-møte neste uke, der utfordringene kommer på bordet.

Premier League bør spilles ferdig innen juni
Stamford Bridge i London ligger øde Foto: Andreas H. Pixabay.com

Noen klubber kan gå med i dragsuget av krisen vi omgir oss med nå. Særlig i lavere divisjoner i England kan det gå riktig galt. Premier League-klubbene, de fleste av dem, har en sunn økonomi, men slett ikke alle. Newcastle er et av lagene som har slitt økonomisk i lang tid.

Nå er derimot Newcastle i ferd med å bli solgt av klubbens mangeårige eier, Mike Ashley. Mye tyder på at salget endelig vil bli gjennomført, saken ligger på bordet hos FA. Nok engang er det forretningskvinnen, Amanda Staveley og hennes venner i et konsortium – med base i Saudi Arabia som står bak budet. prislapp: £300m.

En gedigen opptur for fansen i Nord-England. Ny kapital vil i såfall bli frigjort til spillerkjøp.

Helsemyndighetene i England har ikke mange grunner til å lempe på restriksjonene ennå.

Heller tvert i mot. Det er USA og nettopp England som fortsatt har stigende smittetall og et skremmende høyt antall døde per dag. Antallet smittede må ned over tid, dødstallene bør stagnere – før man tenker på å arrangerer kamper igjen på balløya.

Trening

I Tyskland har klubbene så smått begynt å trene igjen, med alle sikkerhetstiltak vedrørende smitte, som mulig. Det er selvsagt et skritt i riktig retning. Problemet er at det er en himmelvid forskjell på antall smittede, syke og døde i de to foatballstormaktene. Tyskland har knapt syke, England har foreløpig ingen kontroll på Coronaviruset. Men det kommer.

Da er det viktig at lagene har rukket å trene regelmessig over tid, før kampene kommer i gang. Og vi skriver medio april. Vi vil ikke være den som kommer med kun bad news, men spilles det fotball på engelsk gress igjen – denne sommeren. Blir vi imponert. For det er nemlig her den største haken ligger.

Ferdig i juni

Premier League bør spilles ferdig innen juni
Emirates Stadium i London Foto: Bernie Varem

Premier League bør spilles ferdig innen juni, fordi mange av spillernes kontrakter går ut 30. juni. Mange går med den usikkerheten dette fører med seg. Ingen spillere kan spille for to klubber. Går kontrakten ut, kan man signere for ny klubb. Men hvordan skal man lykkes i forhandlinger når det ikke spilles fotball? Her er det mange usikre momenter vi ikke får svar på – før ballen ruller igjen.

Hva pandemien fører til når vi setter en strek – en gang i framtiden, er det kanskje greit vi ikke vet mye om. En pandemi er nemlig ikke å spøke med. Det er mange skjebner der ute.

Mange mødre, fedre og bestefedre som ikke får se sine nærmeste igjen. De dør for fote. Mangt et sete vil stå tomt når fotballen kommer i gang igjen. Dette er en tragedie vi ikke er ferdig med på en stund. Krisen er her og nå. Det er smått uvirkelig.

Hadde noen fortalt oss, ved seongstart, at kampene skulle bli stoppet i mars. Fordi et usynlig virus skulle ta livet av 150.000 mennesker, kanskje det dobbelte, verden over – ville vi selvsagt ikke trodd på det ett øyeblikk. Det er det som skjer nå, og det er surrealistisk.

Kanskje vil vi aldri se fullsatte tribuner heller, fordi det medfører for stor risiko for smittefare. Da har pandemien satt evige spor. Det var det ikke mange som trodde på, når kampene begynte å bli avlyst i mars.

Krisen i engelsk fotball vet vi heller ikke konsekvensene av. Alt vi vet er at det kan blir fryktelig vanskelig for mange klubber å overleve.

Om Premier League kommer i gang, om det blir satt en dato for nye avspark, vil det bli uten publikum, men dog fotball.

Vargas

Selvmordstallene øker – pandemien kan være årsaken

Selvmordstallene øker – pandemien kan være årsaken til at mange nordmenn sliter. Livssituasjonen er totalt endret. Mange har problemer med økonomien, andre frykter smitte og langvarig alvorlig sykdom. Andre er redde for sine nærmeste. Og når et slik katastrofe inntreffer, reagerer vi ulikt.

Noen velger dessverre enkleste utvei på problemene, men de skaper kun verre problemer for sine nærmeste.

Mange ber om hjelp og søker svar

Vi må tørre å ta debatten, vi må tørre å snakke om det faktum at nå er det mange som har det fryktelig tungt. Det viser nemlig tall fra Kirkens SOS, som ser en negativ utvikling i Norge, med mer angst og uro. De fleste samtalene de får inn, handler om Coronaviruset og konsekvensene det skaper.

Ifølge VG.no hadde Mental Helse, hele 1700 oppringinger fra mennesker med vanskelige tanker, på én helg.

Også Røde Kors merker en markant pågang med telefoner til sine hjelpelinjer. Og det er en naturlig del av det å oppleve en krise som vi må kalle pandemien for nå. Det er foreløpige tall i verden som vi ikke kunne spå på forhånd. Det er 2 millioner smittende, det er snart 130.000 døde. I Norge er det ikke like høye tall, men alt er svært usikkert.

Norge har vært nedstengt i litt over én måned, men neste uke åpner samfunnet litt etter litt. 20. april skal blant annet barna få gå i barnehagen, og 27. april åpner 1.- 4. trinn i grunnskolen og SFO.

NRK.no

Mange ønsker ikke å sende barna sine i barnehage og skole, fordi ingen vet hvor mange som bærer smitte. Det være seg voksne, unge som barn. Det skrives mye om Covid-19, noe er fakta, andre ting er tull. Det er viktig å forholde seg til sikre kilder, for å ikke bli unødig bekymret.

Selvmordstallene øker - pandemien kan være årsaken

Selvmordstanker

Vi som har skrevet denne bloggen i mer enn ti år, bruker alltid sikre kilder for våre påstander. Og vi forholder oss til sannheten. Alltid. Selvmord har vært et tema vi har skrevet om lenge, og vi har gruet litt for å ta opp dette vanskelig tema som nå måtte komme. Det er og blir et vanskelig tema, når vi vet hvor mange norske barn og unge som har det vanskelig nå.

Andre har nære som allerede er smittet og kanskje kjemper for livet. Mens noen er så deprimerte, usikre og redde at de søker råd hos nødtelefonene. Ikke alle som ringer inn er suicidale, men det er en markant økning av de som forteller om selvmordstanker. Det må vi ta på største alvor. Noen nordmenn klarer seg bra, andre har større problemer enn de vil snakke om.

De som går rundt med tanker om å forkorte livet sitt, har gjort dette en god stund før de velger å ringe å fortelle om det.

Heldigvis er det god hjelp i å snakke med noen som forstår. Dessverre er det også endel som velger å ikke søke hjelp, men heller avslutte og forkorte livet. Det alene hjelper ingen. Verken den som dør for eget grep, eller for andre, men det gjør situasjonen utålelig for de som sitter igjen. Det er viktig å tro at dette går over. Det vil bli bedre. Det vil bare ta litt tid.

Selvmordstallene øker – pandemien kan være årsaken, fordi et usynlig virus som gir sykdom og død, rammer mange. Og det rammer vilkårlig. Samtidig skaper det svært stor usikkerhet i folk flest med mange vanskelige spørsmål. Hvor lenge varer dette, hvor mange av mine nærmeste blir syke, og når kan jeg begynne å jobbe igjen? Hvor syk blir jeg om jeg blir smittet?

Angst og depresjon forsterkes

Allerede før pandemien rammet oss, var det en sterk økning av unge som slet med angst og depresjoner. Faktisk en dobling, siden 1995. Med kunnskap om hvordan vi må opptre, for ikke å spre smitte. Holde oss ofte hjemme, unngå sosiale settinger osv. – er det med på å forsterke problemene for disse menneskene.

Sikker økonomi, handler om trygghet for folk flest.

Manglende styring på økonomien, samt at man ikke kan bevege seg fritt. Skaper åpenbare problemer for mange. Og ikke ha en jobb å gå til når regningene hoper seg opp, og kanskje mister man huset grunnet lav eller ingen inntekt, skaper en utrygg tilværelse. En tilværelse som kan bli vanskelig å takle. Det er det lett å forstå.

Men vi må forsøke å tenke litt lengre over horisonten. Vi bør lytte til fagfolk og håpe på at de vet hva de gjør.

Alt tyder på at de gjør det. Smitten har stoppet opp i store deler av landet. Det er kun i Oslo smitten sprer seg, antall innleggelser går ned, antall syke i respirator går ned. Dødeligheten er stabil. Det er lys i tunnelen.

Lest? Slik kan du bruke tiden i pandemikrisen

Vær forberedt på store endringer

Til tross for håp om bedre tider. Vil pandemien være endel av oss i lang tid. Kanskje over flere år. Ikke vil vi kunne gå på fotballkamp og sitte like tett som før, ikke bør vi håndhilse uten tanke på smittevern. Ikke bør vi omgås mange andre fremmede, uten å vite om noen kan være smittet. Og det kan vi jo aldri – derfor bør vi ha dette langt framme i bevisstheten, uansett hvor vi ferdes.

Vi bør også huske på at dette ikke er over på noen måte.

Viruset herjer i store deler av verden. Grunnet dårlig håndtering av viruset, av president Donald Trump, dør det 2000 mennesker daglig i New York. Dette tallet kan fortsette å stige. Hva som skjer når U-landene begynner å melde om syke og døende kan bli skremmende tall. Vi må forholde oss til virkeligheten.

Vi kan også få en oppblomstring her hjemme, men det må vi ta på strak arm når, og hvis det skjer. Helsemyndighetene er en erfaring rikere og har håndtert pandemien på godkjent vis. Regjeringen gjorde mye riktig når de stengte Norge 13. mars. Og det kan skje igjen.

Det blir verre før det blir bedre. Vi bør se oss rundt. Hvordan går det i land vi liker å sammenligne oss med? I Sverige går det betydelig verre. Sverige har valgt å la være å stenge ned landet, der sprer smitten seg mer og mer. I Stockholm spesielt, er det mange syke og mange som dør.

I Danmark har de gjort som i Norge – stengt ned alt. Allerede i dag, åpner skolene og barnehagene igjen.

Be om hjelp i tide

Om du går med tunge tanker for dagene om kommer, bør du søke råd og hjelp i tide. Trenger du en venn, kan du ta kontakt med oss. Trenger du en å snakke med, ring nødtelefonen for barn og unge. Eller ta kontakt med mennesker du stoler på.

Har du spørsmål om sykdom hos deg selv, ta kontakt med fastlegen, har du spørsmål om viruset, bruk Helsemyndighetenes egne nettsider. Her vil du finne svar på de fleste spørsmål, som mange lurer på i en vanskelig tid.

Det er akkurat nå det er viktig at vi tar vare på hverandre. Kjenner du noen som sliter, ring én ekstra gang. Kjenner du barn som kanskje har det vondt og vanskelig, bør du ringe barnevernet eller til politiet.

Her er den hjelpen du trenger. Husk at det verken er skambelagt eller flaut og be om hjelp. Hjelpen er her for en grunn og det er svært mange som ringer. Nå er alle hjelpetelefoner åpne. Hver eneste dag. Det er viktig å søke hjelp og råd i tide. Alarmtelefonen for barn og unge er åpen, døgnet rundt.

Er du i akutt fare, bør du ringe 113.

  • Røde Kors, kors på halsen – for unge opp til 18 år, Ring: 800 33 321
  • Mental Helse, Chat: Sidetmedord.no
  • Alarmtelefonen for barn og unge, Ring: 116 111 du kan også skrive, på 116111.no
  • Kirkens SOS Chat: soschat.no
  • Snakkompsyken.no, en anonym chattetjeneste for barn og unge opp til 18 år

Kilde: VG.no

Vargas

Påsken du aldri vil glemme – er her!

Verden har stoppet opp. Vi dundrer inn en en ny høytid, så langt unna julen som vi kan komme. Påsken du aldri vil glemme – er her! Julen satt du med dine nærmeste rundt deg og bestilte Sydentur til påsken. Endelig skulle den vinterbleke kroppen få velfortjent varme og sol.

I stedet sitter vi på hver vår lille tue og lurer på om vi noen gang får feire jul igjen. Med våre kjære. Heldigvis får de fleste av oss gjør det. Men ikke alle. I hvert fall ikke alle amerikanere, svensker, franskmenn, spanjoler og briter.

Lest? Slik kan du bruke tilde i Pandemi-krisen!

Men det er lov å innrømme at fire uker tett på familien, ungene hjemme, en hysterisk svigermor i kjelleren som maser, døgnet rundt. I tillegg til alle de andre bekymringene, rundt Coronaviruset, smittefare, jobb, permisjon – gjør noe med oss. Vi går inn i påsken med en gangende følelse av vemod. Vi kan bli litt nedpå. Ja, litt deprimert, om det drar ut mye lengre, nå.

Vi har ikke noe å klage over. Bevares. Kjøleskapet er fylt til randen. Barskapet likeså. Nok dasspapir har vi også. Nei, det er utvilsomt mange som har det langt verre enn oss. Bare tenk på alle de stakkars jævlene om bor i blokk. Uten veranda. Vi hadde klikket i vinkel.

For ikke å snakke om alle barna som er tvunget til å være hjemme. I et hjem der de voksne ikke er i stand til å ta vare på barn. Fordi de har andre interesser, drifter, lyster og behov. Selvsagt er de fleste foreldre glade i barna sine. Men det betyr ikke at de er i stand til å ta den viktige oppgaven.

Bare se for deg alle norske barn som normalt ville ha blitt plukket opp av barnevernet.

Som lever i et hav av vold, overgrep, mishandling, omsorgssvikt og frykt. Barn som normalt har venner å flykte til, en lærer og snakke med, en helsesøster å gå til, eller en bestemor å bli trøstet av. Har nå ingen.

Formidabel jobb

Norge har gjort en formidabel jobb siden myndighetene slo i alarmklokkene mot Coronaviruset. Både innbyggerne i landet, helsemyndighetene i samarbeid med all form for ekspertise. Har sannsynligvis reddet tusenvis av liv. Ved å stenge grensene tidlig, ved å stenge skolene og lukke ned landet. Faren er selvsagt ikke over, til tross for at helseminister Bent Høie påstår å ha kontroll på Pandemien.

Påsken du aldri vil glemme – er her!

Mye kan skje i ukene som kommer og det dør en jevn strøm av eldre fortsatt. Det myndighetene begrunner den moderate jubelen med, er at vi har et begrenset antall smittede, og tallet går ned.

Vi smitter ikke mer enn 0,7 andre, og dermed vil tallet smittede gå ned ytterligere. Er tallet mer enn 1, vil antall smittede øke igjen. Om tiltakene ikke ble gjort når de ble det, ville vi per dato, kunne ha hatt 54.000 smittede nordmenn. Og tallet 2,4 ville vært gjeldende. Altså at vi hadde smittet 2,4 andre personer – hver av oss. Da ville også smitten vært helt ute av kontroll.

Som igjen ville ha resultert i tilstander vi ser i Sverige, med snart 500 døde mennesker. I Norge har vi 76 døde og svakt stigende. Det er selvsagt for mange, men Norge scorer blant de aller beste, som har hatt viruset i landet i noen uker. I Frankrike dør det mer enn 800 mennesker daglig, nå. I all hovedsak eldre. Men det er en bestemor, en far, en bror, et kjært familiemedlem som har måtte fi tapt for det usynlige viruset.

USA og Donald Trump

I USA er tilstandene aller verst 6. april. Det dør 1500 mennesker hver eneste dag, og New York er ikke kommet til toppen ennå. Helsemyndighetene i landet innrømmer at dødstallene er betydelig høyere, men at ingen vet sikkert. Presidenten står på podiet sitt i Det Hvite Hus, hver eneste dag og lyver så det renner av ham. Igjen og igjen beskriver Donald Trump hvor fantastisk ledelse landet har.

Mens frysebilen skyfler døde eldre ut av sykehusene i hopetall i verdensmetropolen, står Donald Trump og blærer seg. Men burde skamme seg for ikke å ta grep i tide. Men skylder på politikerne og guvernørene som ikke har gjort byene klare til en slik epidemi oppsto.

Sannheten er at USA og Sør Korea fikk smitte på nøyaktig samme dag. Sør Korea tok viktig grep og slo alarm. Donald Trump var for opptatt med å tjene penger og sørge for at butikken USA fikk inn nødvendig kapital. Isteden for å sikre landet mot pesten, som presidenten ynder å kalle pandemien. I følge Reuters, er det nå mer enn 10.000 døde i USA og tallet stiger raskt.

Coronatid er pornotid

Coronatiden vi er inne i nå, gir de fleste nordmenn som må holde seg hjemme, enten de er i karantene, er syk eller permittert. god tid. Det gir grobunn for tid til å gjøre det man ikke kan, ellers.

Mange bruker internettet for det er verdt. Bestiller saker i nettbutikkene og surfer på nettet. Denne kombinasjon har endt med at posten drukner i sexleketøy for sprengkåte nordmenn, som sitter hjemme og onanerer til porno. Hver eneste dag.

Påsken du aldri vil glemme – er her!

Dette er noe pornonettstedene har merket seg, og gjør sitt ytterste for å beholde på kundene så lenge som mulig. Dette gjør blant andre PornHub, ved å gi gratis tilgang til ekstramateriale på sine premiumsider. Som normalt koster penger. Men det finnes ulemper med alt som er stas. Også her.

En ting er å sitte gjennom hele påsken og nappe i løken til amerikanske pornostjerner. Noe helt annet å bruke sensuelle videoer i et erotisk forspill – mellom deg og kjæresten.

Pornografi kan altså skape en avhengighet i likhet med alkohol og andre rusmidler. I verste fall kan det føre til «pornoimpotens» som i korte trekk går ut på at penisen ikke blir stiv når man skal ha sex.

Debatt // VG.no

Ingen hyttekos

Påsken du aldri vil glemme – er her! Dessverre vil det kunne gå år, før du kan gå på de samme festene som før. Oppleve ‘En Pinne for Landet‘ i Hafjell med vennene dine. Afterski i Hemsedal eller belme nedpå mengder med halvlitere på LekterenAker Brygge. Eller samle hele storfamilien hjemme, med lammelår og masse annet digg, påskeaften.

Påsken i årene framover kan bli en dempet sak som i år. Ingen hyttekos eller lange skiturer høyt til fjells. Ei heller flatfyll på et hotell eller en pub i nærheten av din faste påskedestinasjon.

Ikke kan du fly noe sted på en stund heller.

Vi må få kontroll på dritten. Få kontroll på Coronaviruset og sørge for at ikke mennesker dør av Covid-19. Før vi kan senke skuldrene og leve litt mer som normalt. Avstandsreglene, én meter utendørs, to meter innendørs og nøye håndvask – vil gjelde lenge.

Men vi som heier på barn og unge, og som vil at alle foreldre og andre omsorgsperoner skal se litt ekstra etter de mest sårbare. Har en viktig jobb å gjøre i påsken. Vinmonopolet tømmer lagrene for rastløse og vårkåte nordmenn – som er tvunget til å være hjemme. Det kan ramme barn fryktelig hardt.

De sårbare barna er dessverre ikke like synlig som før, grunnet karantener og ingen åpne skoler.

Husk at Alarmtelefonen for barn og unge er åpen døgnet rundt – gjennom hele påsken. Enten du er barn eller vil gi en bekymringsmelding som voksen. Det er hjelp der ute – ring i tide. Også barnevernet i din kommune har døgnvakt.

Nummeret alle bør skrive opp og henge på kjøleskapet er: 116 111

Ta vare på hverandre og god påske.

Vargas

Fra hest og kjerre til Tesla

Fra hest og kjerre til Tesla – er det ikke mer enn drøyt hundre år gjennom historien. Det er et lite blunk i den store sammenhengen. Det tenkende menneske, altså Homo Sapiens, er også en fryktelig moderne skapning på kloden, vi har ikke vært her i mer enn 2,8 millioner år, cirka.

Tellus, altså jorda vår, ble til for mer enn fem milliarder år siden. Da begynner vi å snakke tidsperspektiv. Mennesket, er faktisk den eneste skapningen på kloden som føler sympati, kjærlighet og empati. Det er bra det er noe vi er best på.

Donald Trump

Mennesket er også regnet som den farligste skapningen på kloden, som er en fare for seg selv og artens eksistens. Når hevder å påstå at det brenner på dass allerede.

Selvom det er mange som gjerne vil diskutere den påstanden, at vi er det tenkende og kloke mennesket. Den påstanden får nemlig stadig vekk motstand. Vi vet alle hva Donald Trump kan prestere å si eller skrive på Twitter. “Grab them by the pussy” Fritt oversatt, klå henne i fitta. En påstand av den amerikanske president. Det tenkende mennesket, der altså. For en idiot.

Hvordan går det med evolusjonen ellers? Jo, takk som spør.

Bare tenk hva menneskene har utretter de siste to hundre årene. Vi har utviklet verden til et moderne industrisamfunn. Vi kan kjøre bil på moderne veier, i 120-150 km/t uten å dø, hver gang. Noen dør selvsagt, men den veien går det jo med de aller fleste av oss. Heldigvis hadde man nær sagt.

Tesla

Vi har altså droppet hest og kjerre nå og vi kjører heller elektrisk bil med digre batterier. For miljøet og fordi det går betydelig raskere. En Tesla f.eks, koster fra 700.000 kroner til et par millioner for den mest eksklusive utgaven. Og vi har penger til det, særlig vi nordmenn.

Penger ja, tenk hvilken utvikling vi har gjort innen økonomi. En gjennomsnittsfamilie tjener faktisk 1,2 millioner per år, om begge er i full stilling. Ola og Kari Nordmann har streng tatt råd til en Tesla hver. Det står ikke på.

Om vi tar for oss uttalelser fra de smarteste mennesker på kloden, altså de som har levde de siste par hundre årene, eller som lever fortsatt. Altså de smarteste av de kloke. Finner vi svar på hvor langt utviklingen har kommet.

Her skal man følge godt med i svingene fordi det er kanskje vrient å forstå for oss vanlige dødelige, men la oss gjøre et forsøk.

Fra hest og kjerre til Tesla
Fra hest og kjerre til Tesla

Albert Einstein

Albert Einstein (1879-1955) var en tysk teoretisk fysiker, som blant annet er kjent for å ha formulert relativitetsteorien. Som betyr at han regnet seg fram til ekstreme hastigheter i naturen, via tid og rom. Einsteins forskning endte opp med å gi verden et bilde av hvorfor tid er så viktig, sammenlignet med bevegelse.

Any fool can know. The point is to understand.

Albert Einstein

Han jobbet som patentbehandler innen elektromekanikk i Bern i 1903. Men jobbet på fritiden med teoretisk fysikk uten å ha et laboratorium tilgjengelig. Allikevel lykkes Einstein i å skrive artikler, et par år senere som kom på trykk, og som presenterte den berømte ligningen, E = mc2 – som relaterer til energi og masse.

Albert Einstein fikk Nobelprisen i fysikk i 1921.

Elon Musk

Apropos smartinger. Vi nevnte Telsa, den batteridrevne bilen mange nordmenn smykker seg med i disse tider. Et kjøretøy som blir produsert av fabrikker som eies av gründeren, Elon Musk. En mann som også startet det internasjonale nettbaserte betalingssystemet, PayPal i sin tid. Han eier altså Tesla-merket og driver selskapet SpaceX, som driver med reiser i verdensrommet i samarbeide med NASA. Musk er altså ikke helt borte han heller.

I det som betegnes som et omdiskutert PR-stunt, sendte Elon Musk og hans folk i SpaceX opp en Tesla i verdensrommet, med en dukke bak rattet, kalt Starman. Hans kraftigste romrakett, Falcon Heavy, sendt Musks egen Tesla ut i universet, og den svever kanskje rundt der oppe fortsatt. i følge Musk selv, kan bilen sveve i rommet i milliarder av år. Penger i dass vil noen hevde.

If we drive down the cost of transportation in space, we can do great things.

Elon Musk

Stephen Hawking

Til slutt blant våre helter, tar vi med vår største favoritt.

Forfatteren, fysikeren og teoretikeren, avdøde Stephen Hawking (vi anbefaler filmen om hans liv, “The Theory of Everything” på Netflix. En mann som også skrev en rekke fantastiske bøker. Både om sorte hull, om “Gud skapte ikke universet” og hva som kan skje med kloden – om intelligent teknologi overtar verden.

There is a real danger that computers will develop intelligence and take over. We urgently need to develop direct connections to the brain so that computers can add to human intelligence, rather than be in opposition.

Stephen Hawking

Hawking tok nemlig Einsteins relativitetsteori et hakk videre, gjennom kvantemekanikken. En teori som diskuteres i visse kretser fortsatt. Fysikkens molekyler og atomer og oppbyggingen av disse. Fysikk på et avansert nivå, men altså studert og løst av genier for mer enn hundre år siden. Stephen Hawking ble vurdert som en av klodens smarteste mennesker – gjennom tiden.

We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.

Stephen Hawking

Covid-19

Fra hest og kjerre til Tesla er ingen spøk. Vi dundrer inn i framtiden hele gjengen uten å vite hva som treffer oss. Og det er kanskje like greit? Mange begynner å bli en smule engstelig for at flaggermus strykes fra menykartet i store deler av Kina, dette er jo fortsatt en delikatesse for mange, må vite.

Utbruddet av Covid 19-viruset har skapt uante bølger i hele verden. Børsene raser og folk dauer som fluer.

Sett i lys av at verden har vært overbefolket i lang tid, kommer kanskje viruset beleilig noen steder, men er åpenbart en katastrofe for den som rammes. Men dødelige virus har skjedd før og vil garantert ramme oss igjen. Det er like sikkert som at kriger kommer og går også.

Når vi vet at amerikanerne, lenge før ‘The Donald’ kom til makten på uærlig vis, har vært på månen, sendt ett kjøretøy på to tonn til planeten Mars. Og i tillegg har vært i verdensrommet med ulike romferger og i tillegg planlegger å sende mennesker til den røde planeten, via NASA og SpaceX utgaven til Musk – har verden virkelig gått videre.

CERN

Ikke for det, amerikanerne alene er selvsagt ikke enerådende på å gjøre fantastiske ting. Elon Musk er forresten født i Pretoria i Sør-Afrika. Og den europeiske organisasjon for kjernefysisk forskning, CERN, ligger i Sveits. Og i Frankrike. En internasjonal organisasjon for partikkelfysisk forskning. Hvor 20 medlemsland med 2600 heltidsansatte, og med 8000 forskere og vitenskapsmenn – er dette verdens største forskningssenter, innen disse fagområdene.

CERN la også grunnlaget for det vi kjenner som World. Wide. Web, altså starten for det vi idag kjenner som internett, best kjent som nettet.

Mulig alt var mye bedre før internettet tok makten over oss. Ungene var ute og lekte, “barnepornoen” forble innad i familien utan at noen visste. Og vi hadde bare NRK på TV. Selvsagt var det fint å se Skomaker Andersen i julekalenderen, men nå har vi rett og slett ikke tid. Tid og rom har blitt for smått for oss – rett og slett.

I de harde tredveårene visste det jo ikke om noe annet liv enn det de levde, fra dag til dag. Og det man ikke vet har man jo ikke vondt av.

Hest og kjerre var et fantastisk hjelpemiddel for veldig lenge siden her hjemme, men brukes sikkert fortsatt i fattigere deler av verden. Hvor de ikke engang har hørt om verken Tesla eller Corona. Kanskje like greit?

God bedring!

Vargas

Slik blir de rike enda rikere …

Slik blir de rike enda rikere ...

Tenk å ha så mye penger at du ikke trenger å tenke over om du har penger nok, når du handler, hytte, bil, hus, når du skal kjøpe enda flere aksjer for å bli enda litt rikere? Tenk å kunne kjøpe hva du vil, når du vil og gi det meste vekk til noen som betyr mye for deg? En behagelig følelse? Selvsagt er det det.

Her skal vi fortelle deg noen av hemmelighetene som ligger bak, hos noen av Norges og verdens rikeste menn, og gi deg noen tips i hvordan du kan bli betydelig rikere enn det du er i dag.

Om det er mulig? Selvsagt er det mulig, det er helt opp til deg.

Man bør ha nese for god business, vite hva som er en klok avgjørelse når man skal gjøre investeringer. Eller, passe på å ha enda bedre og smartere folk rundt seg som er ærlige nok til at du stoler på dem. Det er Petter Stordalens mantra, han ansetter kun folk som er smartere enn seg selv. Ergo topper han laget hver gang, uansett i hvilken del av sitt hotell-dynasti han behøver smarte entreprenører.

Odd Reitan

Odd Reitan i Reitangruppen, som eier alle Narvesen, Rema 1000, 7-Eleven, Pressbyrån i Sverige og Uno-X stasjonene, har bygd stein på stein gjennom mange år. Den første Rema-butikken så dagens lys i Trondheim i 1979.

Slik blir de rike enda rikere …

invester i overskuddet for å tjene enda mer penger

Siden har det blitt nær tusen REMA 1000-butikker, 650 i Norge og 350 i Danmark, hvor samtlige som driver betaler en betydelig prosent av omsetningen, gjennom en franchise avtale. Hver butikksjef er sin egen herre, men må altså føye seg etter Rema sitt sortiment og øvrige forretningssystem.

På denne måten har Reitan-familien blitt en av de rikeste i Norge, med å bruke dyktige og hardtarbeidende butikksjefer. Disse bygger opp Reitans formue. I fjor åpent Britannia Hotell i Trondheim, betalt av Odd Reitan for mer enn 1 milliard kroner. Nylig fikk hotellet sin første Michelin-stjerne for sitt eminente kjøkken. Det er godt kjent at ‘kolonialmajoren’ har begge sine sønner med sentralt på eiersiden i konsernet.

Olav Thon

En annen med god nese for business er den aldrende forretningsmannen, Olav Thon. 96-åringen har mer enn 100 kjøpesenter i Norge og Sverige. Han sitter på en formue på mer enn 21 milliarder kroner. Det meste av denne voldsomme formuen har Thon tjent på eiendommer. Deriblant mer enn et femtitalls hoteller rundt om i Norge, best kjent som, Thon Hotels.

Slik blir de rike enda rikere …

Tror du Olav Thon hadde blitt så ufattelig rik om han ikke hadde god teft, ansatt smarte folk og visste forskjellen på hva et godt kjøp var, og hvilke kjøp han bør holde seg unna? Svaret gir seg selv. Det mange kanskje ikke vet om Thon, er at han er en nøktern mann selv, med lite luksus rundt seg. Han smører matpakke og kjører til kontoret hver eneste dag, i sin gamle golf. I stedet for å velte seg i sin egen luksus.

Det er faktisk en av de aller viktigste egenskapene vi kan anbefale å strebe etter. Vær glad i å jobbe mye, spare overskuddet til senere investeringer, og ikke bruk mer penger enn strengt tatt nødvendig. Da kan du lykkes i enhver bransje.

forretningsmann på jobb, slik blir de rike enda rikere ...

Invester i overskuddet

Invester gjerne formuen din, eller det du kan avse i aksjer. Kjøp med liten risiko, øk risikoen om du kan tape litt penger. Unngå å kopiere alle andre, da blir du aldri rikest, du må tørre å gå dine egne veier. En feil mange gjør når de ønsker å investere, er å ta opp store og dyre lån, det er ikke veien å gå. Du bør bruke av overskuddet du allerede har tjent, for å unngå lån og renter på lån.

A lot of people settle on their career salary, or sit on it for a decade before making a move. If your ambition is to be average, then that mindset is fine. But to be in the top tier of wealth, you need to start figuring out different ways to make money simultaneously.

Medium.com

Husk at tid er penger. Bruk tiden godt, den er din venn i gode tider der du har kontrollen, men tiden kan bli din fiende om ting begynner å rakne. Sørg for å ha full kontroll på alt som kommer inn, og enda viktigere alt som går ut, til enhver tid. Hold budsjettet og få hjelp til å holde orden i regnskapet om du ikke har tid selv.

Donald Trump

Se på Donald Trump, enda han arvet mye av sin rikdom, har han utvilsomt nese for god business, til tross av at den amerikanske presidenten framstår som en kvinnehater, med alt for stort ego og et forvrengt selvbilde. Penger har han åkke som, mye penger.

Donald Trump har også fått mye skryt for jobben han gjør med å få ned arbeidsledigheten i USA. En kjeltring, en skjørtejeger, en klovn og idiot i måten han bruker sin stab og ansatte, ja. Men han tjener penger for nasjonen, som også er endel av jobben hans.

hundrevis av dollar i en koffert, de som følger pengestrømene vil bli veldig rik

Bill Gates

Gründeren og forretningsmagnaten, Bill Gates bygde opp programvareselskapet Microsoft sammen med sin gode venn, Paul Allen. Året var 1976. I dag, 44 år senere bruker millioner av mennesker deler av selskapets tjenester. Allen er død, men Bill Gates er en av de rikeste menneskene på kloden.

Årsaken til suksessen er hardt arbeide over tid. Se Netflix-dokumentaren om Bill Gates, så forstår du hva vi mener. Slik eventyrlig suksess kommer selvsagt ikke gratis. Men også Gates ansatte dyktige mennesker som fikk Microsoft til å bli et av de aller største og viktigste selskapene i moderne tid.

Likhetstrekkene er ikke mange for de rikeste av de rike. Men det er noen viktige punkt.

Slik blir du rik

Det du bør vite før du skal forsøke selv å bli svært rik, er at du må jobbe veldig hard med å nå dine mål. Da mener vi ikke overtid et par ganger i uka, vi mener at du skal leve med forretningsideene dine døgnet rundt. Kun de som er sultne nok, som vil dette nok til å bli veldig rik – lykkes.

De rike blir altså enda rikere ved å ansatte de aller beste folkene. Du som leder eller sjef, bør jobbe mest, for å stå fram som det perfekte eksemplet. Kun overskuddet skal gå til neste investering. Og du må tåle å se mye penger på bok, uten å røre en krone.

Skal du bli veldig rik, må du følge pengestrømmen. Begynne i det små, kanskje ha mer enn bare én jobb, men du må også jobbe mye. Ikke bruk penger på lettvinte løsninger i håp om jackpot. Skal du tjene penger raskt, invester i eiendom.

Om du låner penger, sørg for at disse blir brukt i sin helt til gode investeringer du vet blir til fortjeneste.

De rike investerer klokt, låner penger for å bli rikere, de fattige, eller de som aldri vil komme til å bli rike, låner penger – slik at de rike blir enda rikere.

Ønsker du å motta våre artikler, bør du følge vårt nyhetsbrev, det er selvsagt gratis.

Vargas

Stoler du på Facebook?

Stoler du ikke på Facebook, bør du logge av for godt. Stoler du på Facebook? Føler du at det er ok at verdens største sosiale medium, kan dele din info og kontaktliste med andre, uten at det gjør deg noe, er det bare å bli værende. Sliter du med tilliten – sletter du kontoen din og forblir avlogget. Ikke alle stoler mer på Facebook.

Til og med den anerkjente og fantastisk dyktige forfatteren, amerikaneren og legenden, Stephen King, stolte ikke lenger på Facebook. Han fjernet hele sin velfylte profil, med flere millioner følgere. Årsaken er den samme for de aller fleste. Nemlig Facebook sin manglende evne til å bevise at de kan beskytte sine “kunder – samt ivareta brukernes privatliv.

Lest? Algoritmenes makt!

Usikkerheten rundt hva som faktisk deles av privat informasjon, private bilder oa., er nok til at mange nå ikke gidder mer av Facebook, som startet opp i 2004.

Det finnes muligens ikke gode nok alternativer til et slik sosialt medium på markedet. Men mange velger nå Twitter, Instagram, Tik Tok, Pinterest, LinkedIn og YouTube (som eies av Facebook, so be ware.) I stedet for Facebook som per 2020 har mer enn 2,5 millarder ukentlige aktive brukere.

Alle sosiale medier er gode verktøy til bruk for alle over 13. år, men noen er bedre enn andre.

Donald Trump

For få år siden, tenkte vi kanskje ikke over hva Facebook brukte våre profiler til. Eller hva vi selv faktisk delte når vi logget oss inn og laget en profil første gang. Med nyheten om at Facebook bevisst delte info fra flere millioner “kunder” til et amerikansk IT selskap, i lys av Donald Trump sin kamp mot Clinton for å bli amerikansk president.

Stoler du på Facebook?
Foto: Blogtrepreneur

Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg har stått i sentrum for kontrovers rundt nettopp politisk annonsering og propaganda. Zuckerberg har uttalt at politisk ytringsfrihet er viktig, og at de ikke kommer til å innføre begrensninger eller faktasjekk av politisk reklame.

VG.no

Stoler du på Facebook?

På tide å slette Facebook-profilen? Stadig flere har funnet ut at surfing, oppdateringer, likes og jakten på sladder. Er den største tidstyven av dem alle. Det faktum at den amerikanske nettportalen, driver med snusk og fanteri, ved å dele din data for store pengesummer. 

Marc Zuckerberg

Der gründeren, Marc Zuckerberg, som eier 84% av aksjene, ble kalt inn på teppet til de amerikanske myndighetene for nettopp den affæren. Kanskje også grunn god nok til slette seg for godt?

Facebook er et fantastisk verktøy, om du bruker det til det formål det er ment for, nemlig å holde kontakt med venner og familie, og få nye venner som er bra i alle sosiale settinger. Men det er altså når smarttelefonen tar over livet ditt, at Facebook blir mer en uvenn enn nyttig sosial greie. 

Selvsagt er det ikke Facebook sin skyld at du higer etter likes og nye spennende oppdateringer fra venninner, kompiser og alt fra grupper du er i med i. Det være seg strikke-hjørne, vin klubb, eller grupper for felles sjakk-venner, i åpne eller hemmelige grupper.

Facebook er som alle andre sosiale medier, en nyttig app du kan bruke ved behov. Når det har skjedd noe nytt du bør dele, eller kanskje du ønsker å komme i kontakt med noen du ikke har møtt på lenge. Ikke til alt dette andre, skryte og selvdiggingen som bare blir flaut, både for deg og dine nærmeste. Skryt på Facebook er veldig ut, det bør du slutte med snarest. 

Logg av!

Men da må du altså være helt sikker på at nettstedet. Dette mye omtalte verdensomspennende sosiale mediers flaggskip, med stadig mer dritt på vingene, er noe for deg å være knyttet til. Er svaret nei, bør du logge av for alltid, eller til Facebook viser deg den respekten du og ditt privaliv fortjener.

Ta styringen, logg av i tide, eller slett hele Facebook-profilen. Det kan hende du vil kjenne en lettelse – allerede i kveld, om du ikke får noen døgn med abstinenser først da. 

Historiene fra mennesker som har tatt det selvstendige valget og slettet alt, for alltid, er overraskende positive. De fleste påstår å ha fått livet sitt tilbake, sannsynligvis fordi det har gått for langt, for lenge.

Hvem er sjefen hjemme hos deg? Du eller Facebook?

Har du kontroll over hvor ofte du faktisk surfer på din smarttelefon?

Vargas

Takler du alle de negative nyhetene?

Naturen er i ferd med å kollapse, naturkatastrofene står i kø, havet flyter over av plast, kastet av mennesker som ikke vet bedre eller ikke bryr seg. Takler du alle de negative nyhetene? På toppen av det dette står verden på nippet til en ny storkrig.

Kanskje er det med å påvirke oss til å velge vekk livet – framfor å stå i mørke og den uforutsigbare framtiden vi vet så lite om, når alt er så negativt rundt oss? Er det ikke vold, krig, terror og krise i naturen, så er det kreftfare og alvorlig sykdom – så langt øye kan se.

Fokuset på økt selvmord blant unge har vært stort i Norge i lang tid.

Helseministeren, Bent Høie (H) innrømmer å ha sviktet i jobben på å få ned selvmordstallene, men tallene stopper ikke opp, tvert i mot, de øker for hvert år, og 2020 kan dessverre sette en negativ rekord i antall selvmord. Takler du alle de negative nyhetene?

Spiral av bad news

Å takle en negativ spiral av bad news, dårlige nyheter for enkeltmennesker, for nordmenn, for venner eller egne barn, menneskeheten, naturen og barn i Norge og barn i svært mange land, er offer for vår egen grådighet og manglende omsorgsevne. Det er ikke til å holde ut, som Kong Harald sa det så treffende i sin nyttårstale. Enda han nok mente sorgen etter sin tidligere svigersønns bortgang.

Ja da, vi vet at vi har det bra, stort sett, her i Norge. Men ser man en nyhetssending på TV, hører den på radioen eller tvinger oss selv til å sette fokus på en hel Dagsrevy-sending, er det svært langt mellom jubelropene og de gode vibbene.

Takler du alle de negative nyhetene?

Det går i drap, selvmord, sykdom og død over hele linja. Hver dag. Kanskje ikke så rart at man knasker lykkepiller her i landet, i håp om å slippe å kjenne på de faktiske følelsen av oppgitthet og tomhet. Hva er liksom vitsen?

Takler du de negative nyhetene?

Er menneskeheten en tapt sak fordi vi er for dumme fortsatt? Homo Sapiens The Idiots!

Polene smelter, havene stiger, flomfaren øker og biene dør, og vinden øker i takt med at temperaturen stiger. Australia skal ha mistet mer enn en halv milliard dyr, små og store, og flere arter skal være svært truet for å dø ut, etter flere måneder med voldsomme branner.

De menneskeskapte utfordringene som rammer kloden vår nå, har pågått lenge.

Hva vet vi egentlig hva det koster planeten å tappe den for milliarder av liter råolje og gass, som er naturlige ressurser, som er langt ned i jorda av en grunn. Kanskje er det nettopp dette som påvirker økt jordskjelv-aktivitet og Tsunamier over flere kontinent? Forstyrrer vi ikke den naturlige balansen?

Kan Tsunamien i 2004 være et av de største og viktigste varslene vi overså, den gangen?

Da mer enn 300.000 menensker ble drept, mange blir aldri funnet.

Takler du alle de negative nyhetene? Makter du å snu de negative signalene, dødsbudskapene, selvmordene og den økte krigsfaren, enda den ikke rammer oss i dag eller i morgen – tenker du kanskje på det? Det gjør noe med tankene dine når du legger deg om kvelden?

Vi får et dé javu, fra 1991 i disse dager. Uten sammenligning forøvrig, var det bad news over hele fjøla da som nå. Kong Olav tok USAs inntog i Irak innover seg, han døde få dager senere. Lysene fra slottsplassen lyste opp januar-nettene, den gang som nå.

Takler du alle de negative nyhetene?

Trump og Aris selvmord

Ny president, men USA er igjen på krigsstien, Ari Behn tok sitt eget liv første juledag, og på ny brenner det lys på slottsplassen gjennom januar-nettene, den gang som nå. Selvsagt finnes det likhetstrekk, om man leter godt nok.

Hvorfor svært mange nordmenn ønsker å snakke med noen gjennom Kirkens SOS, eller Alarmtelefonen for barn og unge, når et menneske man føler man har kjent lenge, går brått bort. Er nok sammensatt og komplisert og gi et konkret svar på. Vi reagerer så forskjellig på slik triste budskap.

Utrygghet, sorg, nysgjerrighet, usikkerhet og ensomhet, samtid kan man selv ha vært inne på tanken å selv, å ta sitt liv – jo større behov har man kanskje for å snakke til noen som vil og kan lytte.

Den negative spiralen gjenspeiler seg tidligst i nyhetsbilde. Det er ofte triste, alvorlige og til dels nedstemmende nyheter som blir presentert. Her burde både TV2 og NRK bli bedre på å avslutte alle sendingene med en gladnyhet. Noe positivt, lort og enkelt, bare en god vibb.

Send det videre den som tør.

Man kan kanskje tenke slik at man ikke får gjort noe med plasten i havet og den økte issmeltingen fra polene, derfor driter vi litt i det og går sakte videre med hevet hode? Eller går det innpå deg?

Vi er vitne til en meget viktig og riktig presentert dokumentar på NRK. Om hvordan 22. juli 2011, ble til den mørkeste dagen i det moderne Norge siden andre verdenskrig. Vi er med nødetatene og en journalist på jobb, hvor de jobber døgnet rundt for å hjelpe, redde liv og gi trøst.

For en jobb de gjorde, og ikke minst gjør hver eneste dag. Takk for at dere er der.

Bør vi distansere oss fra alt det negative som foregår rundt oss, for ikke selv å bli deprimert, suicidal og redd for hva som kommer neste gang? Eller bør vi øve oss på å stå i det? Det kommer jo mer – det vet vi.

Takler du alle de negative nyhetene eller bør vi tenke positivt, og forsøke å gjøre noe med all dritten? Vi hører mer enn gjerne fra deg i kommentarfeltet, hvor du kan være anonym, hver gang.

Ta vare på deg selv og flokken din.

Vargas

Pin It on Pinterest