Å jakte en skyldig er politiets oppgave, men det er garantert ikke bare enkelt. Ofte tar politiet feil person og sikter en uskyldig. Andre ganger er ikke den skyldige å finne. Da er det vanskelig å oppklare en alvorlig kriminell handling, om man verken har drapsofferet eller den som kan være skyldig.

Estimated reading time: 5 minutes

Etterlysning

Anne-Elisabeth Hagen er fortsatt forsvunnet. 31. oktober 2022 er det fire år siden. Ektemannen, Tom Hagen, er fortsatt siktet i saken, men beveger seg fritt og er på jobb hver eneste gang. Milliardæren hevder fortsatt sin uskyld og politiet har åpenbart manglende bevis.

Å jakte en skyldig er enkelt, men å finne vedkommende, bevise skyld og få, de, han eller henne dømt, betydelig vanskeligere. Noen gang går dessverre de skyldige fri, uansett hvor grusom gjerningen er. Tilfeldigheter, manglende resurser, uinteresserte politifolk eller “smarte” kriminelle? Hvem vet.

Les også: Er Anne-Elisabeth Hagen virkelig kidnappet?

Hva var politiets poeng i å vente så alt for lenge? Før de sendte ut en etterlysning og i tillegg offentliggjorde forsvinningen av Anne-Elisabeth Hagen? Burde ikke familien Hagen presset på for å få hjelp til å søke etter sin mor, mormor og ektefelle? Om alle i familien var oppriktig bekymret for henne?

Å jakte en skyldig kidnapper eller drapsmann eller kvinne er krevende for politiet å lykkes med. Men når det ikke finnes mistenkte ei heller offer, er det enda litt verre.

Harry Hole

Hvor er Harry Hole når du trenger han? Skjønt, i litteraturens verden er det nok litt enklere å løse krimgåter. Jo Nesbø skriver fantastisk krimlitteratur som svelges av mange millioner lesere, verden over. Om et drap eller to kunne vært løs på den måte Harry Hole velger å gjør det – er vel heller tvilsomt.

Les også: Å bevisst drepe et annet menneske …

Harry Hole er alkoholiker og drikker tett, veldig ofte og i nesten samtlige av Jo Nesbøs bøker. I boken “Kniv” som vi synes er den beste i Harry Hole-serien, må Harry gå etter en av sine egne for å finne “løsningen”. Et personlig drama i tillegg til et privat anliggende Hole gjerne skulle ha vært foruten. Men spennende for oss leserne blir det jo.

I den siste Harry Hole-romanen som er ute nå, “Blodmåne” er Harry på fylla igjen, denne gang i Los Angeles. Han er blakk, tørst og tynnere enn noen gang. Livet er et helvete når han ikke lenger er politi.

Kun Jo Nesbø klarer å lage troverdige skildringer i krimromaner av norske forfatter, etter vår mening. Allikevel kunne nok ikke Harry Hole ha fungert som politimann, i hvert fall ikke i Norge. Han hadde ikke taklet presset etter så mange år med tungt alkoholinntak.

Det vi vet om krimlitteraturen er at virkeligheten ofte overgår forfatternes livlige fantasi. Men at mange forfattere bruker drapshandlinger, kidnappinger og annen kriminalitet som inspirasjon til nye manus.

Kriminelles tanker

Hva får et menneske til å ta liv? Hvordan kan en mann klare å stikke en annen med kniv slik at livet ebber ut av offeret? I Noen tilfeller er det til og med kaldblodig drap, med forsett, at det altså er planlagt. Kunne du ha drept et annet menneske? Det er heldigvis ikke for å alle å makte.

I de kriminelles tanker og hode, tenkes det nok ulikt fra oss “normale. Det er dog ikke alltid at det er psykisk syke som dreper, eller “gale” som tar liv. Det er faktisk helt normale oppgående mennesker, som lever helt normale liv. Men som dreper i affekt eller får det for seg, de mest groteske tanker som blir til handling.

Affekt, psykiske lidelser og planlagte drap er bare tre av utallige veier til drap

Forskning.no

Hva skal til for at en uskyldig person med rent rulleblad, som kommer fra et pent møblert hjem uten en prikk på rullebladet, dreper? Som i løpet av noen sekunder får sitt liv ruinert og ødelagt ved å begå mord? De lærde strides og det finnes ingen klare fasitsvar.

Nå har Netflix laget en serie om Hagen-saken, den heter “Forsvinningen – Lørenskog 31. oktober 2018.”

Det forskningen viser er at det ikke er noen entydige forklaringer på drap, uansett på hvilken måte de er begått. Å jakte en skyldig tar ofte tid, noen ganger flere år. Vi vil kanskje aldri få svar på hva som skjedde med Anne-Elisabeth Hagen.

Eller vil ektemannen Tom Hagen endelig snakke med politiet? For det er overhengende sannsynlig at Tom Hagen vet mer enn han innrømmer. Er det ikke, da?

Vargas

Pin It on Pinterest