Adresse: Mars! Planeten Telus, jorden vi alle lever på er 4,6 milliarder år gammel. Det er fortid. Hvor gammel kloden blir kommer an hva vi gjør med den.

Ser man menneskenes tidsalder under ett, så har vi, Homo sapiens, det tenkende mennesket, levd på kloden i svært liten del av klodens levetid, faktisk ikke mer enn mellom 150.000 – 200.000 år siden. 

Hva skjer i framtiden, om ti år, hundre år, tusen år fra nå?

Ser man planeten Telus’s endring, bare i de siste hundre år, vet vi at klodens aller største trussel er ene og alene. Oss. Menneskene. Derfor må vi være raske med å finne andre alternativ, et annet sted å føre menneskeheten videre.

Vi må vekk fra Tellus, før det er for sent. Ikke i dag, ikke i morgen, men om noen få hundre år, kan jorden være så skadet og så farlig at vi blir tvunget vekk. Rett og slett for å overleve.

Adresse: Mars!

Hvor kan vi dra?

vi har to alternativer, som vil bli brukt i framtiden. Månen, og Mars. Det er bare én hake. Begge planetene er betydelig mindre, det er ikke mulig å flytte 7,6 milliarder mennesker. Nå eller i framtiden, planetene er for små, og teknisk sett vil utfordringen være for tidkrevende – enda om vi måtte flyte.

  • Jorden er 6,371  km i radius
  • Mars    er  3,390 km i radius
  • Månen er 1,737   km i radius
The_Earth_seen_from_Apollo_17
Foto: Wikipedia.org fra Apollo 17

Derfor er vi tvunget til å tenke alternativt, vi må reise til den røde planeten i påventa av at vi finner andre planeter, beboelig for kommende generasjoner. Og planene har pågått en stund. Faktisk er det bevegelse på Mars akkurat nå. Menneskeskapt bevegelse i form av et kjøretøy.

NASA lyktes med å sende en firhjulstrekker på mer enn et tonn, som har kjørt mer enn 11 kilometer på de tre årene den har ferdes for å gjøre undersøkelser på planeten.

Curiosity Rover” ekspedisjonen til Mars, er den aller største enkeltstående suksess i NASAs historie. Den gir oss mange ubesvarte svar, som vil hjelpe menneskehetens første reise ut av vår trygge havn, og til en endelig enveisbillett til en helt ny verden.

Mer enn 200.000 mennesker har sagt ja takk til enveis billett til Mars. Med visshet om at man aldri vil kunne reise tilbake til Jorden. Man må reise for godt, og etablere den aller første base, en livsfarlig reise som vil ta 9 måneder, og som vil bli fulgt av en hel verden.

Sakte, men sikkert vil NASA plukke ut de som skal få endret sine liv, i menneskehetens tjeneste – for alltid.

Som de fleste vet, er Jorden slik vi kjenner den i vår galakse, Melkeveien, en liten partikkel sammenlignet med milliarder av andre galakser, billioner av stjerner og planeter i det uendelige universet. Et univers som er i stadig ekspansjon og endring.

Et univers som også har trusler som kan gjøre livet farlig for menneskeheten. Sorte hull, som kan romme milliarder av planeter og stjerner på størrelse med vår egen sol, er avdekket. 

mars_2445397b

Asteroider, Meteorer og fremmedlegemer i forskjellige størrelser utgjør også en fare for vår planet. Den aller største trusselen er uansett mennesket.

Vi kan med noen tastetrykk utslette store deler av fastlandet med krig og konflikter, da hjelper det lite å gjøre iherdige forsøk på å skape nye samfunn på nye planeter, i nær framtid.

På planeten Mars er det lite som minner om jordens klima. Ikke har den atmosfære, så du kan altså ikke puste selv der. Kalt og jævlig er det også. Ikke et tre, ikke vann. Bare vind. Og stein. Mye stein.

Men den går i bane rundt solen, og har dermed årstider som oss, og forskning viser at det har vært vann, og spor av nitrogen på den røde planeten en eller annen gang.

Forskere er ikke i tvil, det lar seg gjøre å bo der over tid, men det er dette som er de store utfordringene. Å planlegge – først reisen, deretter å etablere et samfunn.

Orion, en liten farkost, et romskip som kan minne om Apollo, som tok Armstrong og hans menn til Månen i 1969, men som åpenbart er betydelig endret og fornyet siden den gang – og som skal frakte de aller første astronautene til Mars.

Første bemannede oppdrag er satt til 2023. To år forsinket pga store utfordringer i den detaljerte planleggingen for den krevende, og farlige reisen.

Utfordringen med mat, luft og vann, bærebjelkene for menneskers eksistens er de aller viktigste å få på plass. Dette har norske forskere vært med på gjennom ESA. Den europeiske romfartsorganisasjonen, på oppdra for NASA.

Vi vet at den fantastisk vakre planeten vår har eksistert i 4,6 milliarder år, vi vet ikke hvor mye lenger den vil eksistere. Sannsynligvis betydelig lengre enn både deg og meg, men jobben med å finne et alternativ “hjem” må fortsette med uforminsket styrke.

Ellers vil menneskene dø ut med planeten. Det ville være slutten på alt.

Takker du ja til tilbudet om å reise til Mars, om du fikk valget? Og få adresse, Mars?

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Kjendis-Farmen, er din favoritt valgt ut?

Kjendis-Farmen, er din favoritt valgt ut? I 2017 feirer TV2 25 år, og i den anledning ønsker Norges største kommersielle...

Lukk