Adventstiden mer enn å vente? Advent betyr som kjent å vente, vente på julen, vente på at en konge skal bli født, nei vent – vi feirer vel ikke jul for at den har med Jesus å gjøre lengre – gjør vi vel?

Lest? Ikke slå julenissen!

Det handler vel om å vente på myke og harde pakker, vente på å få spist litt mer enn i fjor og drikke minst like mange juleøl, akevitt og annet snadder enn andre rundt bordet. Norsk jul handler om egoisme, selvdigging og tradisjoner. Vi gjorde det også i fjor.

Misfornøyde unger som har fått alt for mange gaver de ikke engang gidder og åpne, kombinert med fulle voksne, som ikke bryr seg – er og blir en trist jul. En trist norsk jul for endel barn, og noen voksne.

Adventstiden kan være en påkjenning for mange, fordi det forventes av de fleste rundt, at man skal ha forventninger og glede seg over høytiden som kommer. Så er det bare et evig mørke man ikke kommer seg bort fra.

Adventstiden mer enn å vente?
Foto: Meme Generator

Dessverre en virkelighet for noen i desember og på  julaften.

Heldigvis er juleaften en hyggelig dag for de aller fleste, voksne som barn. Vi bør dog sende en tanke til Jesus, og til de som slett ikke har det like hyggelig som alle oss andre, gjennom adventstiden.

Adventstiden mer enn å vente?

Hva julen handler om for den enkelte er nok likt for mange, men også så ulikt for den enkelte. Er man småbarnsforeldre, er barna aller viktigst i adventstiden, som i julen forøvrig. Er man pensjonist, handler det kanskje om å slippe å være alene. Er man ung handler det om julegavene, er man ungdom – handler det om hva man får av kjæresten.

Du som har alt, og ikke behøver å sette opp noe på ønskelisten – fortjener åpenbart også en gave, gjerne før jul, en skikkelig adventskalender. Som passer godt til deg og din kjære, men som ikke er for barna. Julehøytiden skal ha barna i fokus, ja, men det betyr ikke at mor og far skal glemme hverandre. Tvert i mot.

Lest? Julenissen får ikke ha barn på fanget … 

Advent bør handle om barna og barnas forventning til alt som har med julen å gjøre. Men kanskje er det nettopp i denne tiden, hvor både mor og far har det travelt og har mye forberedelser, at man skal huske på hverandre. Litt ekstra. Nettopp derfor er denne adventskalenderen – helt perfekt. For begge.

Noen velger å ikke bruke mye penger på gaver, men heller reiser til varmere strøk, og lar verden, kulden og alle forventningene seile sin egen sjø. Andre vil på hytta på fjellet, med de samme menneskene som i fjor.

Tradisjonene er nevnt, som en floskel ja vel, men akk så viktig for de fleste nordmenn. “Uten Tre nøtter til Askepott” sprø svor, nypyntet juletre og nyvasket hus, blir det ikke skikkelig jul for noen. For helt andre er alt dette av liten- eller ingen betydning.

Til tross for tradisjoner, julemat, pynt og forventninger, koker det hele ned til oss mennesker. Vi blir alltid viktigst for hverandre, advent, pinse, sommerferie eller påske. Ja hele tiden – hele året.

Mennesket, er menneskets glede.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Kurt, Damli, Astrid S og Weel Skram til felles?

Du gjettet det sikkert. IDOL, selvsagt. Endelig skal den 10. sesongen av Norges største sangkonkurranse spilles inn – og du...

Lukk