Æresdrap – ingen overlever å gjøre skam på familien. I Sverige kalles de balkongflickor. Jenter som tvinges av familien til å hoppe ut fra balkongen i familiens hjem, slik at det skal se ut som selvmord.

Æresdrap er så utbredt at både svenske, norske og europeiske myndigheter nå slår alarm.

Mørketallene er store, “ingen” vil snakke om æresdrap, familiene som dreper sine egne står sammen for å holde æren innad i familien i behold. Familens gode navn og rykte står sterkere enn noe annet.

Selv småbarn blir slaktet som dyr. Om nødvendig. Man behøver ikke engang være psykisk syk eller psykopat for å begå slike handlinger, det er altså stolthet og ære for familien – som betyr aller mest.

Så hva er egentlig æresdrap? Noe vi nordmenn ikke engang hadde hørt om før innvandringen tok til for fullt på syttitallet.

Æresdrap – ingen overlever å gjøre skam på familien.

Æresdrap, drap som begås i den hensikt å gjenopprette æren til en person, familie, slekt eller klan som føler seg krenket. I typiske tilfeller har offeret vært illojal mot gruppen det gjelder og/eller har forbrutt seg mot rådende normer og på den måten skadet gruppens ære og anseelse. Æresdrap rammer både kvinner og menn.

Æresdrap forekommer hovedsakelig i tradisjonelle samfunn der familie, klan eller stamme utgjør de viktigste enhetene for å organisere samfunnet. I mer moderne samfunn, med en sterkere offentlig sektor og tilsvarende svakere familie- og klansbånd, blir en slik praksis ansett som uakseptabel og som en forbrytelse.

Les mer her!

Kilde: Store Norske

I følge tall fra FN, er det altså tusenvis av kvinner som blir drept av sine egne, utelukkende fordi hun eller han har skapt skam over familien. Ofte uskyldig eller uvitende om konsekvensene. Bare bagateller kan føre til en konflikt der unge jenter, noen gang gutter eller unge menn, blir tatt av dage. Familiens renomé står på spill. Den er ikke rettet opp igjen før datteren eller sønnens hjerte slutter å slå.

I Sverige har altså hundrevis av tenåringsjenter tatt sitt eget liv, ved å kaste seg ut fra en balkong, på ordre fra familien. Balkonflickorna er betegnelsen de uskyldige jentene som må dø for at deres familie’s navn ikke skal svertes. Første gang dette fenomenet ble oppdaget og mistenkeliggjort som drap er for 10 år siden, i Stockholm.

Æresdrap – ingen overlever å gjøre skam på familien

Nesten uten unntak, er æresdrapene kamuflert som selvmord, eller ofret blir aldri funnet, jaget på havet eller gravd ned i skjul. Familien som selv utfører slike bestialske drap, som å tenne på ofret med bensin, der jenter ned i tiårsalder er voldtatt av sine eldre brødre før hun blir drept, gjør alt de kan for å rydde “problemet” av veien. Æren skal og må holdes i hevd.

både kvinner og menn kan bli utsatt for æresdrap, men det er utvilsomt kvinnene som er mest utsatt og de er letteste ofre.

Noen ganger blir de tatt uten forvarsel. Gjerne med morens velsignelse eller til og med på hennes ordre. Kvinner i slike miljøer har all makt og står familiens ære på spill, har ikke vedkommende en sjanse til å overleve. Om ikke datteren eller sønnen får en advarsel og kan stikke av, men lever i så fall på flukt resten av livet. Det vises aldri nåde eller noen form for formidlende omstendigheter.

Heldigvis er det noen som slåss for en denne gruppen undertrykte mennesker som lever i konstant frykt for å havne i unåde.

Banaz Mahmod ble drept av sine egne da hun var 20 år gammel, på verst mulig måte i 2006. Hun ble først voldtatt av sine brødre, kvalt med en ledning, stappet i en koffert og dumpet på en forlatt gravplass. Ingen har til nå blitt straffet for det brutale drapet. Et drap som skal ha blitt beordret av Banaz’s mor. Familien mente Banaz førte skam over familien.

Hennes skjebne har blitt til en dokumentarfilm “A Love Story”, produsert av norske Deeyah Khan.

Forrige uke ble Zeenat Rafiq (18) dynket i bensin og brent levende av sin egen mor, fordi hun giftet seg med mannen hun elsket. I morgen er det en annen ung kvinne som blir drept, et eller annet sted, på grunn av en families ære står på spill …

Skal vi fortsette å lukke øynene for denne galskapen?

Kilde: NRK.no

Vargas

Pin It on Pinterest