Aker Horizons – sort hull eller gull? Kjell Inge Røkkes grønne satsning som skulle gå til himmels allerede da aksjen ble notert på børs i 2021. Siden har det gått bare én vei, rett i dass for Akers viktigste satsning på flere år.

Bergenet lesetid: 7 minutter

Mainstram Renewable Power

1. februar 2021 ble Aker Horizons notert på Euronext Growth. Overskriftene var mange og positive. Kursen var tidlig på over 50 kroner. I dag, september 2023 står kursen i 4 kroner og femti øre. Ja, du leste riktig, aksjekursen har rast nær 90 prosent fra start. Hvor skal dette ende for Røkke og co?

Les også: Børsmarkedet – hva skal du handle?

Aker Horizons -sort hull eller gull? Vi tror vi har svaret, men tar forbehold om at vi kan ta feil.

Mye av nedgangen skyldes kjøpet av Mainstram Renewable Power, et fornybarselskap som har møtt masse motgang, særlig i Chile. I tillegg har økte strømpriser og mangel på energi skapt trøbbel i Narvik-prosjektet, med byggingen av en Ammoniakk-fabrikk.

Derfor er det lett å tror at Aker Horizons problemer er uendelige og mer et sort hull enn gull. Men det er faktisk lys i Røkke-tunellen. Problemene i Chile er nær ved å løse seg, riktig nok ved rettssak og mye møtevirksomhet, men dog.

Etter sommerens krangel har Mainstream Renewable Power, der Aker Horizons er storeier, kommet til enighet med den børsnoterte amerikanske private equity-giganten Ares Management.

Finansavisen.no
Aker Horizons - sort hull eller gull?

Foto: Vargas12.com

Fornybar energi

I juli børsmeldte Aker Horizons at Mainstream startet en rettslig restrukturering av selskapene Huemul og Condor, i Chile. Det handler om å få vekk gjeld ved å skyte inn ny kapital – ved denne restruktureringen.

Les også: Slik er sommerens aksjeportefølje

Når problemene i Chile nå forsvinner vil Mainstream Renewable Power begynne å tjene penger.

På Aker Horizons nettside står det følgende:

Aker Horizons er eier av industriledende selskaper som driver dekarbonisering og bærekraftig utvikling. Og en utvikler av prosjekter som konverterer fornybar energi til rent hydrogen og dets derivater. Bærekraft i Aker Horizons omfatter investeringene vi gjør, prosjektene vi utvikler og vårt engasjement med selskapene vi eier.

Vi er forpliktet til å utvikle en portefølje av selskaper og prosjekter som er positiv for kloden.

Dessverre så har omstillingen tatt alt for lang tid. Det grønne skiftet har fått enormt mye motgang og har ennå ikke startet opp ordentlig.

Krigen i Ukraina har gitt energikrise i hele Europa. Før dette, en omfattende pandemi som satte en hel verden på pause. Og politisk prat uten særlig handling har påført bedrifter som Aker Horizons bremseklosser som har gjort at planlagte prosjektet har blitt stoppet eller utsatt.

Aker Horizons – sort hull eller gull? Aksjekursen er nok allerede kunstig lav, men det kan også falle mer. Men på sikt er det liten tvil om at selskapet vil tjene penger på alle sine prosjekter verden over. Selskapet har virksomheter i 18 land og har mer enn 1200 ansatte.

Energimangel

De aller fleste av Aker Horizons prosjekter, lar seg neppe gjennomføre uten betydelig offentlig økonomisk støtte og godkjenning.

Annonseringen kommer etter at Aker den 19. januar annonserte at Horizons skal kjøpe 75 prosent av det irske fornybarselskapet Mainstream Renewable Power

E24.no

Kommer den økonomiske støtten vil Aker Horizons lage både ammoniakk-fabrikker, hydrogenfabrikker og ikke minst, satse stort innen karbonfangst. I tillegg kommer altså havvind-prosjektene og fornybarprosjektet i Narvik-regionen.

Allerede denne høsten har vi sett en bedring i energitilførselen i Europa. Det er endelig mye gass tilgjengelig etter at sanksjonene mot Russland gjorde gass-etterspørselen enorm. Politikerne lover en storstilt satsning på havvind og vindmøller på land.

Aker Horizons - sort hull eller gull?

Aker Horizons

Aker Horizons er et norsk selskap som opererer innenfor fornybar energi og bærekraftig teknologi.

Selskapet ble opprettet som en del av Aker ASA, et av Norges største industrikonsern, med en historie som går tilbake til 1841. Aker Horizons ble etablert for å utvikle og investere i prosjekter innenfor fornybar energi og grønn teknologi.

Med så mange ulike prosjekter i startgropen, er det selvsagt vanskelig å regne hjem tallene som skal gi inntjening på sikt.

  1. Portefølje: Aker Horizons har en variert portefølje av selskaper og prosjekter innenfor fornybar energi, inkludert vindkraft, solenergi, vannkraft, batteriteknologi, og hydrogenproduksjon. De fokuserer på å utvikle bærekraftige løsninger for å redusere klimaendringene.
  2. Hovedprosjekter: Et av selskapets mest kjente prosjekter er utviklingen av nordisk havvind gjennom Aker Offshore Wind. De har også investert i selskaper som Mainstream Renewable Power og FREYR Battery for å fremme fornybar energi og batteriteknologi.
  3. Finansiering: Aker Horizons har hatt støtte fra Aker ASA og andre investorer for å finansiere sine prosjekter. De har også hentet kapital gjennom børsnoteringer og emisjoner for å finansiere sin vekst.
  4. Bærekraftsmål: Selskapet har som mål å bidra til overgangen til en mer bærekraftig energisektor. Dette innebærer å redusere karbonavtrykket og øke produksjonen og bruken av ren energi.
  5. Aksje og børsnotering: Aker Horizons har vært notert på Oslo Børs under tickeren “AKH” (Aker Horizons ASA). Verdien av selskapets aksjer kan svinge i tråd med utviklingen i fornybar energisektoren og selskapets egne resultater.

Svak inntjening

Aker Horizons var priset til å ha en verdi på 20 milliarder kroner fra start. Med ulike utfordringer på ulike arenaer – er det nesten bare Mainstream Renewable Power som har gitt særlig inntjening og har en reell verdi i dag.

Tallene for siste kvartal tyder på en svakere inntjening enn forventet. Aker Horizons hadde en verdijustert egenkapital på 11,1 milliarder kroner. Dette er en nedgang fra 15,8 milliarder ved utgangen av første kvartal.

Fjorårets andre kvartal hadde en verdi på 17,4 milliarder kroner. Kontantbeholdningen var på 3,6 milliarder, mot 3,8 milliarder fra første kvartal. Mye av pengene på bok er av salget av Rec Silicon til sørkoreanske Hanwha.

Det er altså satsningen i Chile og problemene som nå ser ut til å lese seg for Mainstream, som er hovedårsakene til en svakere inntjening.

Men om noen få år, om ting begynner å falle på plass for Akers grønne lunge, vil Aker Horizons kunne bli en gullklump som ikke slutter å vokse på svært mange år. Potensiale er enormt. Spesielt fordi vi ser hvem som står bak selskapet.

Yngve Slyngstad

Kristian Røkke er CEO, sønn av faren sin. Aker, med Kjell Inge Røkke er største eier og det er de beste folkene i bransjen er som hentet inn for å få Aker Horizons – opp å gå. Det betyr også at Yngve Slyngstad, tidligere sjef i oljefondet, er med på laget.

Slyngstad er nemlig sjef for Røkkes nye fond. Industry Capital Partners. Et fond som skal samle inn og forvalte 1000 milliarder kroner. Penger som skal brukes inn mot Akers grønne satsning. Altså også via Aker Horizons. Det alene betyr at aksjekursen bør stige på sikt, om fondet og prosjektene lykkes.

Som aksjonær og langsiktig investor, er det utvilsomt én aksje som blir værende lenge i vår portefølje. Og det er Aker Horizons.

Husk at det alltid er risiko og sjanse for å tape penger i aksjemarkedet. Denne artikkelen er ment som informasjon, ikke en kjøpsanbefaling.

Vargas

Pin It on Pinterest