Aker og Røkkes nye gullaksje? kan det være Aker Horizons? For det er betimelig å stille spørsmålet. Fordi det grønne skiftet som tvinger seg på oss, enten vi vil eller ikke – ser ut til å ta lengre tid enn først antatt. Og det koster mer enn noen først hadde trodd. Kan Aker Horizons være nok et luftslott?

Estimated reading time: 6 minutter

Kjell Inge Røkke

Vi vil nok kjøre elbil alle sammen innen få år og vi tvinges til å tenke nytt for å berge det som er igjen av kloden vår. Noe annet ville være svært egoistisk. Utfordringene tårner seg opp, ikke bare i Norge, men for hele Europa og verden for øvrig.

Les også: Ønsker du at vi publiserer dine artikler eller skriver artikler for deg?

Energikrisen og krigen i Ukraina stjeler alle overskrifter. Dermed er det fornybare selskap, som klarer å gi oss alternative muligheter som vinner i framtiden. Det er her Aker og kanskje særlig Aker Horizons kommer inn i bildet.

Om du tror alt Kjell Inge Røkke (63) tar i blir til gull så tar du feil.

Fiskeren fra Romsdalen gikk nær konkurs før han kjøpte sin egen fiskebåt og dro til USA for å prøve lykken. Ved hjelp av forretningsmannen Robert Berskovich i Seatle, lykkes Røkke i å tjene penger på sine fiskebåter til slutt, men det tok tid.

En av Norges mest kjente og dyktigste industriledere lyktes så til de grader da han kom hjem til Norge. Røkke kjøpte Kværner gjennom sitt selskap Aker RGI på nittitallet, og pengene begynte å strømme inn. Mangemilliardæren og filantropen er i dag blant Norges rikeste med en formue på nær 37 milliarder kroner.

Gjennom sin advokat og forretningspartner, Øyvind Eriksen har Røkke bygd opp Aker til å bli et solid selskap og en meget populær aksje. Men det er altså ikke bare Aker og Aker BP som gjør Kjell Inge styrtrik. Det er en rekke andre mindre selskap i tillegg.

Aker og Røkkes nye gullaksje?
Foto: Vargas12.com

Aker Horizons

Når Aker skulle skille ut sin fornybarsatsning med flere nye selskap, viste det seg raskt at disse faktisk ikke hadde livets rett. Aker Horizons har blitt moderskipet for Røkkes grønne selskap, Aker Offshore Wind, Aker Carbon Capture og Aker Clean Hydrogen.

Les også: Trygge havner på børsen

I dag er det bare Aker Carbon Capture som står på egne ben som selskap. Og det med stor suksess. Aksjen ACC har steget nær 300 prosent siden oppstarten i august 2020 med aksjekurs på fem kroner. I dag er aksjen verdt 19,80 kr.

Aker Offshore Wind og Aker Clean Hydrogen ble tatt av børs og plassert under Aker Horizons i en emisjon i sommer. Videre er fornybarselskapet Mainstream Renewable Power også endel av Aker Horizons.

Under Kristian Røkkes ledelse som konsernsjef i AKH, hvor pappa Kjell Inge sitter som styreformann, har det vært en trang fødsel for selskapet. Men Aker Horizons har allerede penger på bok. Fordi salget av velkjente REC Silicon – ble god butikk for selskapet.

Fra AKH kom på børs i februar 2021 til i dag, har aksjekursen falt mer enn 60 prosent. I dag står aksjen i 16,32 kr, mot 42 kroner fra da den ble etablert på børsen.

Framtidens aksje

Til tross for uheldige emisjoner med feilslåtte selskap som skulle gi penger i kassen fra havvind og Hydrogen-satsning, er det nettopp dette Aker Horizons skal bruke mye penger på i framtiden. Med penger fra Aker og salget av REC Silicon og en avtale gjort av datterselskapet Mainstream, i Afrika nylig, ser framtiden lys ut.

Selskapene eksisterer under beskyttelse av AkerASA og Aker Horizons. Men dette er altså ingen aksje du kommer til å tjene deg rik på i morgen eller i år. Aker Horizons er framtidens aksje, ja, kanskje Aker og Røkkes nye gullaksje?

Aker Horizons develops green industrial projects and technologies that accelerate the net zero transition. The company holds assets across renewable energy and carbon capture and develops green industrial hubs that combine low-cost renewable energy with hydrogen production and downstream applications

Aker Horizons

Aker Tech House

Kristian Røkkes og hans dyktige folk er i ferd med å bygge sitt eget imperium på Fornebu. Her skal Aker Tech House huse 1800 ansatte som skal jobbe med framtidens teknologi. I nær samarbeide med energiutfordringer i Aker Horizons stor-satsning i det grønne skrifte. Prislapp, 1,5 milliarder kroner, ifølge E24.no

Les også: Du vil eie Bitcoin

Akers teknologi-satsning har to separate selskaper som også skal inn i dette bygget, det er Cognite og Aize. Bygget skal stå ferdig høsten 2023 og er i rute til å bli ferdig i tide. Disse tek-selskapene skal hjelpe selskaper med teknologiske utfordringer, nå og i framtiden.

Både Cognite og Aize hjelper næringslivet til å finne de beste teknologiske løsningene på sine utfordringer. Det være seg mindre, mellomstore og større selskap. Tid er penger for alle selskap, klarer man å spare en uke eller to på å ferdigstille et prosjekt, kan det være millioner av kroner å spare.

Aker og Røkkes nye gullaksje? Kan det være Aker Horizons?

Framtiden

Ved å satse mye penger på framtidens teknologi, hvor det grønne skifteT kommer i fokus, vil Aker og Aker Horizons få ukjente utfordringer. Men det er utvilsomt den eneste stien å ferdes, å satse på miljøvennlige løsninger, særlig når det kommer til energimanglene vi står ovenfor – både i Norge og Europa.

Aker Horizons utvikler grønne industriprosjekter og teknologier som fremskynder overgangen til et nullutslippssamfunn

AkerASA

Her har allerede Aker Horizons begynt satsningen ved å bygge en energipark i Narvik. Røkke satser på grønne verdikjeder for kraftkrevende energi. Aker Narvik er et heleid datterselskap av Aker Horizons.

I Narvik skal det satses på batteriproduksjon, utnytte sin brede kunnskap om karbonfangst, hydrogen og fornybar energi. Alt dette i nært samarbeid med Narvik kommune for å bygge opp forskning, utdanning og kunnskapsdeling i Nord.

Med den tidligere oljefondsjefen, Yngve Slyngstad og hans enorme nettverk på laget i Aker, vil også Aker Horizons bli en meget viktig miljøvennlig industriell aktør for Norge, på sikt. Som du kan være med på å eie gjennom selskapets aksje.

Selskapet skal utvikle grønne industriprosjekter og grønne industrielle knutepunkter. Som kombinerer lavkost fornybar energi med hydrogen og vindkraft.

Disclamer: Dette er ikke en kjøpsanbefaling, husk at alle kjøp av aksjer, kan medføre at du taper pengene dine.

Kilde: Aker Horzons, DN.no og E24.no

Vargas

Pin It on Pinterest