Aldersgrense på sosiale medier? Er det ikke på høy tid at barn og unge under 13 år, bli skjermet for den sosiale verden og alt det innebærer? Eller er sosiale medier en så sosialt og viktig del av hverdagen, at barn bør få være endel av den?

Bør vi få en lov mot bruk av sosiale medier – for barn under 13 år?

Samfunnet består av en en digital verden og en verden som ikke har noe nett-tillgang, fri for smarttelefoner, Facebook og alt det som mange unge og voksne er svært opptatt av. I mange tilfeller er foreldre og andre omsorgspersoner, verre i bruken av sosiale medier, enn egne barn, og som går på bekostning av de unge. Klart de unge selv vil delta på det.

Vi som vokste opp uten nett-tilgang, ble også forskånet for kjøpepress, perfekte kropper og hvordan Restylane påvirker leppene våre. Skal barn og unge få delta på lik linje som voksne i den digitale delen av det som kalles sosiale medier? Eller er det direkte skadelig for dem?

Bør ikke de unge skjermes for det som er der ute, mobbing, trusler, vold, porno, verktøy for å lage bomber, hvordan ta sitt eget liv og alt det andre man ved noen tastetrykk kan finne på internett?

Debatten går en høy gang i disse dager og blir utvilsomt ikke ferdig med det første. Skuespillere, Ane Dahl Torp, mener det kan være riktig å komme med et forbud for barn under 13 år, å ha tilgang til, eller å bruke sosiale medier.

Hva mener du?

Mange unge har god nytte av Snapchat, hvor de blant annet skriver med ‘Helesista‘, Tale Maria Khron Engvik, som er Norges mest kjente helsesøster. Hvor unge kan stille alle de kleine spørsmålene som svært mange foreldre ikke fikk spørsmål om før i tiden. Et forbud vil gjøre at mange unge mister denne tilgangen.

For det er jo strengt tatt foreldrenes ansvar å gi barna den kunnskapen som de unge søker etter via internett. Sosiale medier er utvilsomt et viktig verktøy, når det brukes riktig, men det er også en rekke nettsider som kan være skadelig for unge, om det ikke brukes forsvarlig.

Torp setter fokuset på hvor moden er dagens barn under 13 år? Kan de makte å skille mellom fiksjon og virkelighet, og forstå at det man leser og ser via sosiale medier, slett ikke behøver å ha rot i virkeligheten, men i visse tilfeller, har det absolutt med virkeligheten å gjøre.

Aldersgrense på sosiale medier?

Det er et viktig skille som unge kan ha problemer med å forstå. Hva mener du? Har din 12-åring klare retningslinjer rundt sosiale medier og hva som er den virkelige verden?

Unge er så forskjellige, et barn på tolv kan være svært umodent og ha et kognitivt utviklingsnivå som er betydelige lavere, og dermed slett ikke moden for noe som har med sosiale medier å gjøre. Andre barn kan være i andre enden av skalaen, og faktisk bruke nettet både sosialt og til sin egen fordel.

Aldersgrense på sosiale medier?

Hvordan kan loven gjennomføres rent praktisk, tenker du kanskje? Godt tenkt, men hva med aldersgrense for kjøp av alkohol som er 18 år, den seksuelle lavalder er 16 år, kjøring av moped eller scooter som er den samme? Dette er lover som er vanskelige å kontrollere, men som barn og deres foresatte skal forholde seg etter, og gjør det i stor grad. Ellers vanker det bøter og det som verre er.

Får man en aldersgrense, og ikke kun en anbefaling, er det langt enklere for både foreldre, men også for de ung til å forstå at dette ikke er lov, å bruke sosiale medier før man har fylt 13 år, eventuelt. Dermed lar man være i langt større grad enn ellers.

Barneombud, Inga Bejer Engh, liker debatten fordi den er så viktig, men er ikke enig med skuespiller Torp. Engh mener det er viktig at barn får gode og riktige verktøy, slik at barn og unge kan bruke sosiale medier på en god måte, uten å havne i problemer.

Problemet er nemlig, at svært mange familier, håndterer konflikter eller diskusjoner som de unge selv har havnet i, nettopp på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat eller Jodel. Sosiale medier er svære greier, millioner av nettsider med alt man kan tenke seg og alt man ikke kan tenke seg. Det er himmel og helvete og alt der i mellom.

Når spurte du ditt barn sist? Hei, hvordan har du hatt det på nettet i dag?

Aldersgrense på sosiale medier?

De aller fleste foreldre vil det beste for barna sine, men er ofte litt pinglete i å sette grenser og tørre å si nei når det kommer til bruk av sosiale medier. Argumentene for å si nei er ofte, de andre vennene får jo lov, så da er det sikkert greit.

Eller, at de får venner via det å være sosiale på nettet derfor får de lov.

Det er sikkert riktig, men om du som mor eller far, tør å se over skulderen på sønnen eller datteren, så vil du få motbør. Få barn eller unge vil ha den delen av livet privat og helst hemmelig. Du får neppe et ærlig svar om du viser interesse og spør hva de har søkt på, eller hvem de har vært i kontakt med.

Det burde egentlig ha skremt livet av deg som forelder, men gjør det sjeldent.

Kanskje skal de unge ha sin egen sfære nettopp i sin sosiale hverdag også, men som forelder har man altså et ansvar – for at barna ikke gjør graverende feil, som kan være til skade for dem selv.

Når datteren på 12 kommer og forteller at hun vil reise til Oslo-sentrum for å møte sin nye venn, Pernille, som hun nylig har blitt kjent med på Jodel eller Insta e.l. fordi de skal gå på McDonalds sammen.

Bør det ringe en bjelle, som ikke datteren selv forstår. Barn og unge er ofte naive på veien til voksenlivet, det er det ikke alltid skolen eller ‘Helsesista’ er i stand til å snappe opp, fordi det er det foreldrene som skal gjøre.

Et ukritisk blikk eller bruk av sosiale medier, helt uten filter, er neppe bra for noen, verken voksne eller barn. Også tidsbruken kan helt sikkert diskuteres. Både foreldre og barn bør legge vekk smarttelefonen eller nettbrettet ved middagsbordet og ha et begrenset bruk, når man omgås andre mennesker sosialt.

Sosiale medier er en tidstyv vi ikke kan sammenligne med noe fra før. Internettet stjeler store deler av livet til folk flest, og sosiale medier, likes og kommentarer er så viktig for mange at de blir syke av å ikke vite hva som faktisk skjer, om de ikke er online. Da har det vel gått litt for langt?

Derfor er debatten viktig, vi bør ta hensyn til barns beste og ikke overse at det er onde krefter der ute som er villig til å gjøre mye for å lure våre unge. Det være seg for verdier, penger eller identitet, eller bilder, press fra fremmede om å kle av seg, og det er mobbing, trusler og sjikane fra andre i nærmiljøet.

Sosiale medier er et tohodet troll, men en positiv og en negativ side der foreldrene bør på banen for å veilede og informere. Gi gjerne forbud mot bruk av visse nettsider som aldri fører noe positivt med seg, som f.eks, Jodel.

Gi din stemme i avstemning øverst i denne saken, for å være med i den viktige debatten om et trygt samfunn for barna og deres framtid.

Trenger vi aldersgrense for barn og unge i sosiale medier?

Om du følger vårt nyhetsbrev, får du automatiske våre neste blogginnlegg i din mailboks.

Kilde: VG.no

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Når barn dreper …

Når barn dreper, settes det himmel og jord i bevegelse fordi det er så uvirkelig og sjokkerende for alle. Barn...

Lukk