Aldri for sent å strikke noe til seg selv eller andre. Og skal du strikke noe til jul, men aldri begynt – så bør du begynne nå. Det finnes en hel haug med videoer på YouTube, bøker, blader, magasiner eller noen å spørre. En mormor, en bestefar, onkel eller venn som kan det. Det er nemlig aldri for sent å begynne.
Bergenet lesetid: 5 minutter
Kvinner
Nordmenn er kjent for å være fingernemme og gjennom mange generasjoner har mang en mann og kvinne, brukt hendene sine til å lage nytteverktøy som folk hadde stor bruk for. Klær, sying, strikking, snekring, matlaging eller annet håndverk.
Les også: Sosiale medier – verktøy og fiende
Strikking er en gammel tradisjon som startet i Norge på 1600-tallet, så dette burde vi kunne. Men det er dessverre svært få menn som strikker. Faktisk bare tre prosent av alle norske menn – strikker. Og hele 48 prosent, nesten halvparten av alle norske kvinner, strikker. Men det er altså aldri for sent å begynne.
Har du aldri forsøkt, ber vi deg ta en titt på denne videoen, så lar du deg kanskje inspirere.
Kvinner og noen få menn, strikker seg til det glade vanvidd, rett eller vrangt, med en hel haug med forskjellige pinner, er dette altså et meget gammelt håndverk.
Et håndverk som er mer moderne enn noen gang. Tusenvis av nordmenn i alle aldre – vil derfor få myke pakker til jul.
Bildet er tatt av Bruno fra Pixabay
Hobby
7 positive ting ved strikking du bør notere deg. At menn ikke strikker er usant, mang en mann med respekt for ekte håndverk, kan strikke sin egen genser. Selvsagt er det et solid flertall kvinner som strikker flere timer hver eneste dag, men det er en hobby for alle.
Her kommer det gode, positive gevinster som er bra for kroppen til den som strikker. Vi lover at det er gode nyheter vi kommer tilbake til. Fysisk som psykisk.
Er du ung og ikke har forsøkt, finn en mor, bestemor, nabo, venninne, lærer eller klassekompis, som kan vise deg hvordan du legger opp dine første masker.
Ikke er det bare en fin hobby som kan bli til julegaver for hele slekta, men det er også et tradisjonsrikt håndarbeid – som har lange tradisjoner i Norge. Aldri for sent å strikke om du ønsker å lære det.
Men tro ikke at alt som har med strikking og gjøre, er såre enkelt og har kun én mal. Det er en jungel der ute, herved er du advart, men øvelse gjør mester, det er bare å begynne med dine første pinner.
Profesjonelle “strikkere” har fireårs utdannelse, så ikke tro du er utlært om du har et par ullsokker i skuffen. Dette er en diger industri som krever stor nøyaktighet, men som har enorm interesse i Norge fra folk flest, som strikker som hobby.
Det finnes et stort antall forskjellige pinner, både i tykkelse, lengde og bredde. Enda flere typer og kvaliteter av garn, og teknikker. Du blir altså ikke utlært, om du så strikker i hundre år.
Populært
Hva er det som kan strikkes, tenker du kanskje? Faktisk mer enn du tror.
Til og med menstruasjonsbind kan i realiteten strikkes. Heldigvis er dette en trend som er lagt død i de siste generasjoner, men det finnes mye annet viktig, til daglig bruk. Votter, luer, ullsokker, kofter, gensere, skjørt, kjoler for å ikke snakke om baby- og barneklær. Som er mange mødre og bestemødres store drøm.
Man bør tenke på utstyret at dette er riktig i forhold til hva sluttproduktet skal være, men også strikkefastheten er av stor betydning for et bra resultat.
Gjennom de fire, fem siste årene har strikking tatt seg opp som hobby blant norske husmødre. Særlig de som har lagt vekk Facebook og annet nett-sludder. Strikking har neppe vært mer populært siden andre verdenskrig, da “alle” strikket. Også menn.
Om du ikke har noen hobby, aldri har forsøkt å strikke eller bare mangler litt motivasjon for å starte på ditt aller første plagg, her er gode argumenter for å strikke.
7 positive ting ved strikking:
- Du får sterke fingre
- Du får trimmet hjernen
- Du kan spare penger på julegaver
- Strikking hjelper mot smerter
- Du får god trening med tall, telling, felling og øking
- Du motvirker slitasjegikt i fingrene
- Strikking reduserer dessuten stress
Menn
Strikkeklubber for kvinner finnes over hele landet, men de vil sjeldent snakke om å be med mannfolkene. Strikking er og blir en kvinne-hobby, fordi det har alltid vært slik i Norge. Det er forbundet med kjønnsbestemte tradisjoner – langt tilbake i tid. Fordommene og tabuene bør rives ned, menn som ønsker det, må selvsagt få strikke.
Mannen var ute på havet og fisket, flere døgn i strekk. Kona? Satt hjemme og strikket, passet hus og hjem. Slik det alltid har vært. Nå i det 21. århundre er det altså menn som strikker, men ikke fullt så mange kvinner er ute på storhavet å fisker.
Liker du å strikke? Hører vi mer enn gjerne fra deg i kommentarfeltet under. Særlig kommentarer fra menn er ønskelige.
Vargas
Siste kommentarer