Alkohol – vin den nye kaffen? Drikker du for mye alkohol? Du drikker kanskje mer enn du gjorde tidligere.

I så fall er du ikke alene. Nordmenn drikker stadig mer alkohol, og det er kvinnene som øker inntaket mest. På 20 år har alkoholforbruket økt med 40%. Det er svært høye tall. Alkohol – vin den nye kaffen?

Problemet er nordmenns drikkevaner, som ligner stadig mer på de kontinentale.

Det betyr litt alkohol hver eneste dag, men i tillegg har mange nordmenn innebygde rutiner som å holde helgefylla vedlike. Da blir tallene høye, alt for høye i følge Folkehelseinstituttet som er bekymret for utviklingen.

Nordmenn drikker mer vin

Eller hva mener du om det som tilsvarer nordmenns alkoholkonsum? 355 halvlitere øl per år eller 80 flasker vin og 8 liter ren sprit per innbygger i året.

Tallene inkluderer alkoholomsetningen i Norge, Taxfree- og grensehandel, samt smugling, kjøp og konsum i utlandet forøvrig og hjemmeproduksjon.

Nordmenn handler for mer enn 11 milliarder kroner i Sverige, mye av dette er varer mange hamstrer på Systembolaget. Billige svenske varer gir økt norsk fyll. 

Alkohol – vin den nye kaffen?

Den voldsomme økningen blant kvinner skyldes ikke at det er flere kvinner som drikker, men at drikkende norske kvinner svinger seidelen oftere enn noensinne.

Alkohol – vin den nye kaffen?

Selv om kvinner relativt sett har økt sitt forbruk mer enn menn, drikker menn fortsatt over dobbelt så mye som kvinner.

Av biologiske årsaker blir kvinner fortere fulle enn menn.

Konsumet av alkohol synker hos ungdom og har gjort det siden år 2000, men det er blant voksne og eldre konsumet øker mest. Eldre over 70 år drikker mer alkohol enn tidligere og kvinner drikker mer alkohol enn før.

Drikkepress?

Folkehelseinstituttet er bekymret for at regjeringen er i ferd med å gi etter for et tidligere strengt alkohol-reklame lovverk, og i tillegg gi utvidede åpningstider til Vinmonopolet. Med å gjøre alkoholen mer tilgjengelig vil det gi et enda større konsum på sikt.

Nær 20% av alle menn i Norge, får problemer i livet som kan knyttes til alkoholvaner og misbruk av alkohol.

Mange opplever et omfattende drikkepress i stadig flere sosiale settinger. Enten det er i jobb-sammenheng eller privat, man blir sett på som en avviker om man avstår fra alkohol i mange kretser.

En lang sommerferie står for døren.

Hvite dager i sommer?

Gjør deg selv, din helse og dine omgivelser en stor tjeneste. Sørg for å ha noen hvite dager, f.eks alle dager uten bokstaven R, skal det kun konsumeres alkoholfri drikke til alle måltid, uansett hvor du er.

På den måten får kroppen et pusterom og de unge du omgås slipper å se den adferdsendringen du får ved inntak av alkohol.

Husk at sommerferien også skal være hyggelig for de yngste. Kork flasken i tide, for barnas skyld.

Er rødvin på flaske eller dunk, også din nye kaffe?

Kilde: Aftenposten.no

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Louis van Gaal – en hissigpropp som vil få trøbbel med britiske journalister?

Nederlands landslagssjef, Louis van Gaal (62) tar over den meget krevende jobben som sjef på Old Trafford for Manchester United...

Lukk