Alternativ til fredags-tacoen. Du har spist taco hver fredag siden tidlig på åttitallet, nå er det kanskje på tide å tenke nytt? Alternativ til fredags-tacoen kan være bare en tvist, en liten vri på det du er så godt vant til, eller det kan bli en helt annen rett.

Selvsagt skal du selv bestemme hva du skal klemme i tryne foran fjernsynet på den viktigste kvelden i uka. Vi ønsker bare ditt beste for deg og din gane, og opplyse om alle de fantastiske alternativene til deilig mat.

Lest? Mat på P!

Ikke behøver det være fancy, dyrt eller vanskelig. Det kan være dritgodt, sunt og vanedannende, helt på linje med nasjonalretten, taco. (Vi vet det egentlig er fårikål). Alternativ til fredags-tacoen kan være så mangt. Det kan være laksetaco, framfor med den tradisjonelle kjøttdeigen. Verdt et forsøk.

Bytter du eksempelvis kjøttdeigen med laks i stedet, da særlig i lefser, har du automatisk et sunnere alternativ til den tradisjonelle tacoen, bedre er det også i følge vårt testpanel.

Dine smaker

Du visste sikkert at krydder er mer enn salt og pepper? Jo, det er helt sant.

Urter er også smakstilsetninger som med fordel kan brukes i de fleste retter og som gir middagen, lunsjen eller kveldskosen et lite løft som gjør smaksløkene lykkelige. Litt Basilikum og Timian på pastaen, sammen med revet parmesan løfter pastaen til nye høyder og det tar jo bare sekunder. Bruk dine smaker.

Mer skal faktisk ikke til for å løfte en vanlig rett en smule.

Alternativ til fredags-tacoen

Likedan med Pasta carbonara, ikke sant, det blir ikke nettopp denne retten uten bacon. Fordi hver enkelt rett, det være seg til bare deg alene, eller til ti personer, har sin helt egen signatur med viktige ingredienser. Men du som kokk og sjef på kjøkkenet kan løfte retten svært enkelt og raskt om du vet hva som skal til.

Alternativ til fredags-tacoen

Alternativ til fredags-tacoen kan derfor være en fiskesuppe med fløte, reker, kreps, litt grønnsaker, flere typer fisk, gjerne blåskjell, smør, fennikel, sellerirot og vårløk. Her er det også viktige med riktig krydder til. Serveres med fersk brød og en passende hvitvin.

Mulig ikke den mest tradisjonelle fredagsmiddagen, men absolutt et godt alternativt måltid gjennom hele uka. Du kan jo servere denne retten på mandag, om helga ble litt kjøtt-tung, som helgene fort kan bli. Med storfavoritten, Entrecôte på lørdag.

Ja, for du kan å tilberede biff?

Tilberedingen er ingen heksekunst, men du skal vite hva du driver med. Klasker du biffen i panna og tror resten går av seg selv, vil du få grinete gjester og en elendig smaksopplevelse. Kjøttet fortjener din oppmerksomhet for et vellykket måltid. Har du muligheten til å grille kjøttet vil du få en annen smak og kjøttet blir saftigere.

Ta kjøttet ut av kjøleskapet ca 30 minutter før den skal tilberedes. Krydre biffen din med salt og pepper. Bruk rasp- eller oliven olje i panna, etterhvert smør som du vender kjøttet i. Stek på sterk varme i et par minutter før du snur biffen, det skal piple litt kjøttsaft ut før du snur, da er den perfekt. Stek den andre siden like lenge.

Biff

Biffen skal hvile – helst så lenge som i 20 minutter. For å holde på varmen kan det være smart å pakke kjøttet inn i aluminiumsfolie under hviletiden. Noen gjør den alvorlige feilen å servere biffen rett fra panna, da er du garantert et dårlig resultat.

Entrecôte har mer fett enn annen biff, marmoreringen, gir masse smak, derfor er nettopp dette manges favoritt, også vår.

Hjemmelaget pizza er for mange selve rosinen i fredagspølsa.

Nordmenn klemmer innpå ni millioner pizzaer per år, sånn cirka. Mange sverger til frossen kjøpe-pizza, ikke gjør det. På 20 minutter har du laget din helt egen hjemmelagde pizza som er ti reiser bedre enn den frosne lefsa.

Pizza

Alternativ til fredags-tacoen

Du baker deigen på et øyeblikk, ikke trenger den særlig hevetid heller, og du tar på de ingredienser du liker best. Forsøk noe så vanlig som spekeskinke på pizzaen, det snaker nydelig, men ikke glem at denne skal legges på etter at pizzaen er tatt ut av ovnen.

Ruccula og cherrytomater passer perfekt, med litt løk og alltid hvitløk. Créme Fraiche passer til nesten alt, så også denne retten. Velg gjerne to typer ost og nok og riktig krydder.

Her har du en oppskrift på den perfekte pizzaen.

Må fredagskosen være varm? Hva med ost og kjeks og dertilhørende god vin? skalldyrbufeet, pasta- eller tomatsalat med ferskt brød (vi foretrekker ofte Foccacia). Tapas alene gir uendelig muligheter til å utvide horisonten. Bacalao er f.eks en rett mange nordmenn kun har hørt om, men aldri har smakt. Det alene er en aldri så liten krise.

Lest? Kjøttfri tirsdag!

Med barna i fokus bør man la de unge få velge hver sin middag, slik at alle blir fornøyde. Taco på fredag og pizza på lørdag er rimelig bankers, men kan byttes ut med andre gode retter. En viltgryte, med godt mørnet viltkjøtt er smaker for kresne ganer.

Eller hva med grove pannekaker med blåbær, fersk kylling, kjøttkaker, lammekoteletter, seibiff med løk, skåret svinekjøtt i pitabrød eller sushi?

Nordmenn er vanedyr, særlig når det kommer til mat. Dessverre er vi kulinariske analfabeter mange av oss, som spiser brød med sukker (Nugatti) til frokost og kvelds – som om vi med vilje spiser på oss sykdom og fortidig død.

Når det finnes uendelige alternativer som er både sunne og gode.

Barnas Taco

Kokkens beste tips, er å lage de retter og smaker som man selv liker. For da vet man at sjansen er stor for at også gjestene får glede av maten, selv om smaken er som baken.

Ikke glem at det alltid bør serveres riktig drikke til riktig måltid og ikke bare til de voksne. Barna fortjener også det beste når familien går til bords.

Du kan sikkert med fordel utvide menyen din, fredag til fredag, med annen type mat enn det du er vant til. Da får du et varier kosthold og nye opplevelser du kan skryte av til venner og bekjente.

Vi vet at mat er viktig for mange mennesker. Noen er flinke på kjøkkenet, andre spiser det samme gjennom hele året fordi de ikke tør å smake på mat de kanskje ikke liker. Det er helt opp til deg å gjøre noe med.

Uansett hvem du skal lage mat til og hva som er på menyen, er det alltid menneskene ved bordet som er aller viktigst, for mennesket er menneskets glede. Husk det!

Vel bekomme!

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Norske menn over femti blir trakassert …

Norske menn over femti blir trakassert av samfunnet forøvrig. Det finnes ikke noe sikkerhetsnett for hvite, overvektige slubberter som blir...

Lukk