HAR GALSKAPEN INGEN GRENSER?

Massemorderen er i avhør svært opptatt av å få vite hvor mange han har klart å drepe, og han viser fortsatt ingen anger.

Normale mennesker med empati for andre, med kjærlighet til andre, og med sorg til alle pårørende og de som er gått bort, forstår selvsagt ikke hvordan et menneske kan være i stand til å gjøre slike handlinger.

Men her er det fortsatt mange løse tråder og spørsmål som mange stiller seg.

Har drapsmannen alltid vært i stand til å gjøre dette? Hvordan var dette menneske som barn? Å drepe uten anger er ondskapen satt i system.

Hva fikk tiltalte til å begynne å hate andre mennesker så intens? Hvorfor ble han ikke stoppet under planleggingsfasen?

Man kan stille mange spørsmål rundt denne grusomme tragedien. Og det vil ta år å få svar på de fleste- om noen gang.

Jeg synes advokat Geir Lippestad fortjener honnør for å ta på seg en nesten umenneskelig oppgave. Å forsvare Norges verste massemorder som har slaktet ned 69 uskyldige mennesker på Utøya, og sprengt i filler regjeringskvartalet og ytterligere 8 tilfeldige uskyldige.

Flere medier skriver at det er stor sjanse for at Breivik hadde planer om å sprenge det kongelige slott, og arbeiderpartiets lokaler på Youngstorget.

Men ifølge flere medier ble det for krvende å lage så mage store bomber.

Advokat Lippestad sier at siktede viser minimal anger. Og han skal ha nektet at norske rettspsykiatere skal undersøke om han er tilregnelig eller ikke. Er ikke tiltalte tilregnelig så kan han heller ikke straffes med fengsel, men tvungen psykiatrisk behandling i stedet.

Om masse-drapsmannen er tilregnelig kan han risikere å måtte sone i 30 år + forvaring om retten mener handlingene er en forbrytelse mot menneskeheten. Dette advarer jusprofessor Asbjørn Sandbakken kraftig mot.

Det blir som om å gi en del-seier til den tiltalte om denne paragrafen blir lagt til grunn sier Sandbakken.

Sandbakken frykter at en bruk av straffelovens paragraf 102 i denne saken vil være å gi Breivik rett i hans retorikk om at Europa er i krig.

– Ved å bruke lover som er myntet på krigslignende situasjoner, gir vi gjerningsmannen en seier. Han får rett i at Europa er i krig, at ugjerningen ikke bare er en forbrytelse, men et angrep på samfunnet. Da får han et opphøyd martyrstempel, sier Sandbakken til Klassekampen.

Sandbakken er professor i rettsvitenskap ved Universitet i Bergen.

Vi tar hverdagen tilbake!

– AUFs leder Eskil Pedersen og de andre i sentralstyre var sterkt delaktig i minneseremonien nylig. Og det kommer klarer fram enn noen gang at med omsorg for hverandre, et sterkt demokrati og et åpent samfunn der alle kan få ta del i sorgen fram til de føler seg sterke til å stå på egne ben igjen.

Flere sentrale artister tok del i minnekonserten i Oslo domkirke der også mange pårørende var til stede. Konserten ble kalt » Mitt lille land».

– Norway Cup og flere andre større arrangement går også som planlangt,  «Månefestivalen» i Fredrikstad er i full gang og  Øyafestivalen http://www.oyafestivalen.com/ i Oslo vil gå som planlagt med noen få justeringer. Også tippeligaen er tilbake denne helgen. Felles for disse er at de starter med et minutt stillhet.

Alt dette et signal til Breivik om at det meste er som før. Demokratiet har seiret! Til ære for alle de falne og deres pårørende har vi tatt hverdagen tilbake.

Tiltalte har allerede tapt på alle punkter lenge før rettsaken er i gang! 

Blomsterhavet ved Oslo domkirke Foto: VG.no

Vargas

Kilde

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article4187510.ece

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Arbeiderpartiet har allerede vunnet valget

Jens Stoltenberg er statsminister i Norge og har ansvaret for den politiske agenda. Og han representerer Arbeiderpartiet. Statsminister Jens Stoltenberg...

USAs skjebnetime er nær

KAN USA GÅ KONKURS? 2.august er den avgjørende datoen for USA og USAs økonomiske skjebne. Det er datoen det er...

Lukk