Å få et intervju med masse-drapsmannen er øverst på ønskelisten til alle journalister, og blir sett på som et scoop for den TV-kanal som får de første live bildene og en kommentar eller aller helst et helt intervju med Behring Breivik. Forkastelig eller en naturlig del av mediebildet? 

– Kvinner fra forskjellige deler av verden sender brev til den personen som står for de verste handlinger på norsk jord i moderne tid. Enten fordi det pirrer å få kontakt med en person som har gjort groteske overgrep og massedrap eller så er det fordi han har et veldig godt kjent navn, der hans handlinger kommer i andre rekke.

Kjente mennesker har alltid hatt lett for å få oppmerksomhet fra kvinner.

Brevene får ikke Brevik ennå, da han sitter på brev og besøksforbud på Ila.

Men at norske journalister skal ha Brevik på listen sin over det absolutt ultimate intervjuobjekt, virker både absurd og likegyldig. Det er i tillegg på grensen til å være respektløst for de etterlatte.

– Faktum er heller at det er slik i det norske samfunn, at ytringsfriheten gjelder for deg, meg og Anders Behring Brevik, til tross for at han drepte 77 mennesker denne sommeren. Ingen andre enn politiets avhørsgruppe, advokat Lippestad og fengselspresten har hørt siktede si et ord.

Det alene har en enorm nyhetsverdi for det medium som står alene med dette. Selv i et arrangert møte med pressen vil være av enorm interesse pga den siktedes handlinger, manifest, og kalde oppførsel. Han viser fortsatt ingen tegn på anger.

– Det er et naturlig journalistisk instinkt å få flest mulig aktører i en sak på banen. Lik det eller mislik det, men Breivik er siktet i norgeshistoriens groveste kriminalsak. Det kan være interessant å høre hva han har å si på et tidspunkt. Det å spørre ham om et intervju ser jeg ikke noe galt i, sier redaktør i Dagbladet Lars Helle.

Utøya Foto: VG.no

Breiviks største ønske er å få muligheten til oppmerksomhet og få spredt sitt manifest, og få sagt sin mening om det forskrudde samfunnet som han gjorde alt for å ødelegge 22. juli. Burde ikke det være grunn til å ikke gi den tiltalte muligheten til å ytre seg?

Dagsavisen-redaktør Arne Strand mener det ikke har journalistisk interesse å intervjue Anders Behring Breivik nå.

– Å slippe ham fram i mediene med sin forskrudde oppfatning har ikke leserverdi. Hans advokat har på en utmerket måte stått fram i mediene og fortalt hva klienten tenker. Jeg har ikke noe tro på at noen redaksjon klarer å finne mer ut enn det politiet gjør under etterforskningen, sier Strand.

Bare å lese om masse-drapsmannen i avisene eller høre navnet hans på radio eller TV er en enorm belastning for de etterlatte. Bør ikke samfunnet ta hensyn til disse menneskene som har lidd så mye så lenge?

Det å få en sak som selger er viktigst for journalister, og terroren 22. juli opptar fortsatt svært mange mennesker. Er det umoralsk av mediene å gjøre alt for å få Brevik i tale, eller er det det som er ytringsfrihetens kjerne?

– Den forestående rettsaken etter 22. juli vil bli den største i sitt slag. Både med antall vitner, antall etterlatte og pårørende og ikke minst representanter  i fra media, fra inn og utland. Det er ennå ikke bestemt hvor rettsaken blir avholdt, men det letes febrilsk etter stort nok lokale som passer til en så stor «begivenhet».

Det er også en mulighet for at rettsaken vil bli videooverført til flere lokaler samtidig.

Sikkerheten kommer først, og da vil et så stort arrangement bli langt verre enn å holde rettsaken i en vanlig rettssal i Oslo eksempelvis, så kort vei fra Ila som mulig.

Det er grunn til å tro at Anders Behring Brevik får lovens strengeste straff, 21 års fengsel samt forvaring. Det er ikke umulig at han får 30 år, men da må han bli siktet for å være en trussel for rikets sikkerhet.

Uansett  blir det lenge å vente med å få et intervju med den forhatte masse-drapsmannen, etter rettsaken.

 

Vargas

 

Kilde

NRK.no

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
IDOL 2011- TV2s eget flaggskip tilbake for 6. gang

  [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=7lEPMQowGMM[/youtube] IDOL er endelig tilbake, dessverre vil andre si. Men TV2 største talentkonkurranse kommer på besøk i en storby...

Rihanna- bildene alle snakker om!

  - Bildene av en naken Rihanna er spredt på Internett, og de aller fleste Rihanna fans "world wide" har allerede...

Lukk