Å bli voldtatt er kanskje det verste som kan skje et menneske, om det får beholde livet. Ikke alle får det. Heldigvis er det strenge straffer for å utføre slike handlinger, så også i Norge.

Forutsetningen er at man har bevis for at loven er brutt, slik at domstolene kan få igjennom en fellende dom.

En sak får voldsom oppmerksomhet i norske medier denne sommeren. I en voldtektssak mot tre menn som først ble siktet, senere frikjent, har ofret i saken – Andrea Voldum (18), publisert navnene på de tre menn.

Hallingdal tingrett, dømte de tre siktede i en komplisert og vanskelig voldtektssak. For i mars 2014, ble de tre mennene dømt, men saken ble anket, og Borgarting lagmannsrett, måtte gjennom to runder for å finne svar på denne saken.

  • Siden det kreves fem stemmer i slike meddommersaker holdt ikke det rene flertallet til domfellelse. De tre mennene ble dermed frikjent i Borgarting lagmannsrett.
  • NRK.no

I saken som rammet Andrea Voldum, er det i følge media, ikke funnet nok bevis for at hennes påstand om voldtekt fra tre menn, har funnet sted. En dom der juryen ikke finner flertall for at de siktede i saken, er skyldige, er per definisjon uskyldig. Da er det Andreas advokater som ikke har gjort jobben sin godt nok, jury-medlemmene er ikke overbevist om at de tre siktede er skyldig i voldtekt. Og derfor frifinnes.

Andra Voldum likte ikke dommens kjennelse, forståelig nok, og valgte derfor å gå ut med fullt navn på de tre siktede, men frikjente mennene. Det er mulig at nettopp en slik handling er ulovlig, og at Andrea til syvende og sist kan bli straffet for en slik publisering.

Så hva er konklusjonen i denne mye omtalte saken, som mange mener har fått feil utfall?

Er det bedre at tre uskyldige blir dømt, eller at tre skyldige går fri? Å finne bevis i en voldtektssak er ikke enkelt, da må man kanskje ha en innrømmelse eller funn av DNA. I denne konkrete saken foreligger ingen av disse og dermed går tre menn fri.

I utgangspunktet kan man si at rettssystemet fungerer, all den tid det ikke finnes nok bevis for å dømme noen for lovbrudd. Dessverre vil hele 80% av alle politianmeldelser vedrørende voldtekt bli henlagt. Opplever man dette marerittet, bør man kontakte profesjonell hjelp, snarest mulig – nettopp for å sikre tilstrekkelig bevis.

Så lenge Andrea Voldum sprer navnene til de siktede i sosiale medier, mot personer som er frikjent ved dom, vil hun neppe klare å legge saken bak seg. Her bør henne advokater gå seg selv etter i sømmene for slett innsats.

 

Kilde: NRK.no

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Paul Pogba, Done Deal!

BREAKING: Juventus give permission for Paul Pogba to have medical at Manchester United: https://t.co/QEzF0M92Qp https://t.co/vBIxiyVOxG — Sky Sports News HQ...

Sommerferie-slutt, tungt å komme i gang?

Du er nok ikke alene om å komme skikkelig i gang med riktig kosthold og nok trening etter en lang...

Lukk