Du har sett det mange ganger, kanskje til og med likt og delt noen av annonsene selv også. De som vil at du skal like og dele, for å få muligheten til å vinne gull og grønne skoger.

Svindel i de aller fleste tilfellene.

Joda, noen aktører er seriøse, og har faktiske premier som noen kan vinne i en potensiell trekning. Men å tro at man vinner tur til Karibien, USA eller Maldivene – ved å dele et innlegg eller ved å trykke ‘liker’. Da kan man like godt tro på julenissen.

Lest? Nettsvindel – naive nordmenn enkle offer lurt for millioner

Facebook-eierne og de som drifter dette sosiale medium, tjener gode penger på annonser, men kunne ikke brydd seg mindre om annonsene er ekte, eller om premiene som loves ut, faktisk blir utdelt.

Visst er det gratis å klikke ‘liker’, og du kan håpe på at du vinner fete, dyre og eksklusive premier. Men ditt liker-klikk kan også påvirke andre til å tro at dette faktisk er en reel reklame-annonse, og det er det kanskje også – men, noen premie deles ikke ut. Din troverdighet står på spill. Du blir lurt.

Kanskje er det smartere å være litt kritisk til hva man liker og deler på Facebook, kanskje er det ikke gull alt som glimrer? Med noen få klikk, kan du lett finne ut om annonsøren som fanger din oppmerksomhet faktisk er en reel aktør, troverdig eller ikke.

Lest? Svindlet på nettet? Ikke du vel?

Sosiale medier generelt, og Facebook spesielt gir bedrifter gode muligheter for å bli sett, likt og dermed øke omsetningen gjennom sine annonser. Dessverre er det alltid useriøse aktører i et hav av tilbud, som ødelegger for de seriøse. Du kan være med å skille ut disse, ved å la være å dele de som driver med snusk.

Jo større og dyrere premie, jo større er sjansen for at du blir lurt.

I ytterste konsekvens kan du bli svindlet, når det annonseres for biler, dyre klokker og vesker, ser du kanskje tusenvis av ‘likes’, og vil delta. Det som skjer er at du finner deg selv i å fylle ut sensitiv informasjon om deg selv, som svindlere er interessert i å få tak i, og  som ofte lykkes.

Vær kritisk til alt som ser ut til å være for godt til å være sant.

 

Kilde: NRK.no 

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
KIWI dro i gang priskrigen!

KIWI vant VG's pristest før jul, og KIWI ser ut til å dra igang priskrigen. Forsinket sammenlignet med i fjor,...

Lukk