Appene du bør ligge unna! Livet ditt er en app. Snart finnes det en app som tørker deg bak, om du får behov for det. Appene, de viktige og uviktige, de nyttige og unyttige og appene du absolutt bør ligge unna, florerer på nettet. Appene du bør ligge unna – kommer som perler på en snor.

Politiet går ut og advarer foreldre som ikke tar seg tid til å bli kjent med sine håpefulle barn og unge sine vant på nettet. Hvilke appen de laster ned og hvilke de ikke bør bruke. Mor og far lar ungdommene styre dette selv. Det er lite smart.

Lest? Din TV-hverdag revolusjoneres

Visste du som mor at det finnes apper hvor barn, uansett alder, selv kan få kommentarer på bilder de legger ut. Absolutt anonymt, for å få negative eller positive tilbakemeldinger? “Amihotornot“, er en slik app, der mange tror de skal få skryt og ros, blir isteden mobbet og sjikanert.

Fjern disse appene snarest

På Insta, Facebook, Snap og en rekke idiotiske apper, handler det om krenkelser. Men også trusler, sjikane og mobbing, som foregår i stor skala på nettet.

Via disse apper som vi ønsker å anbefale at dere som foreldre eller omsorgsforelder sjekker om barna deres bruker – bør disse fjernes fra telefonen, snarest.

Vi fikk nylig en henvendelse fra en mamma som ønsker at Barnevakten og politiet advarer mot “Likee” etter erfaringer i appen med eget barn. Etter denne henvendelsen har vi lest hva foreldre i utlandet skriver om appen, og det er kort sagt mange advarsler.

Barnevakten.no
Appene du bør ligge unna!

Mobbing og trusler

Tellonym“, er en app hvor man kan være anonym, når man gir kommentarer og tilbakemeldinger. Beskjeder som igjen betyr ifølge Barnevakten.no, at det utvilsomt gagner alle brukene til trusler, sjikane og mobbing. Livsfarlig for alle som opplever dette som en trussel og handler deretter.

Det finnes også apper som pedofile bruker for å komme i kontakt med barn.

Appen “Likee” brukes av mange barn som liker å legge ut filmsnutter de har laget selv. Men som blir plukket ut av uærlig aktører, voksne fortrinnsvis menn. Fordi appen er åpen for alle, har 16 års aldersgrense, man alle som får tillatelse av foreldre kan legge ut videoer.

Appen “Sarahah” som betyr ærlig på arabisk, er ganske så lik. Her gjelder for alle bruker å kommentere til hverandre anonymt. Dette er igjen kilde for sjikane, mobbing og trusler.

Noen skoler og kommuner har stengt mulighetene for at slike apper kan lastes ned eller brukes via offentlige WIFI-nettverk. Det er en bra måte å forebygge alvorlige hendelser på. Problemet er at de fleste får tilgang til appene i det øyeblikket de kommer hjem.

Å ikke ha venner

Dissen appene kan få konsekvenser for barn og unge som gjør at de velger å holde seg for seg selv, trekke seg vekk fra venner, bli deprimerte, droppe ut av skolen og til slutt ende opp med å ta sitt eget liv – i ytterste konsekvens.

Som de fleste voksne vet, trenger mange unge oppmerksomhet, tilbakemeldinger, bekreftelse og venner som bryr seg om dem. Mange higer etter likes og kommentarer, og vokser på de positive tilbakemeldingene, men blir desto mer knust når det går dem i mot.

Å falle utenfor eller ikke ha venner, eller få negative kommentarer er nåtidens mobbing, barn kan være så voldsomt ubetenksom og slemme, om de får en mulighet til å trykke noen ned – særlig anonymt, slik at ingen vet hvem de er.

Kriminelle

Både gutter og jenter vil bli sett og verdsatt for den de er, men noen ganger går det for langt i jakten på oppmerksomhet. De møter noen som ber om en tjeneste, de blir lovet både gaver og penger om de kler av seg foran kamera – dermed er en farefull ferd mot en potensiell katastrofe i gang. Konsekvensene tør vi ikke engang tenke oss. Gjør du?

Kriminelle som ønsker å bruke appene til krenkende kontakt med seksuelle preferanser mot barn i alle aldre, bruker nettopp slike apper for å gjøre fantasi til virkelighet.

Sannheten om hvor ondskapsfulle og jævlige mennesker, voksne som unge, kan være, også mot barn – er nesten ikke til å tro.

Ta kontakt med politiet

For å gjøre internett tryggere trenger politiet at du melder fra. Gi politet informasjon om identiteter, kallenavn og hendelser hvor barn og unge er usikre på hvem de snakker med, og intensjonene vedkommende har. Ring 02800 – døgnet rundt.

En uskyldig app kan i verste fall føre til at ditt barn får problemer det ikke kommer seg ut av på egenhand. Dessverre vet man sjeldent konsekvensene av å havne i en slik desperat situasjon.

Vi vet med sikkerhet at barn helt ned i ni års alder, har valgt å ta selvmord. Valgt døden framfor livet, etter å møtt utfordringer og problemer – de selv ikke har sett noen konstruktiv løsning på.

Vis deg som en omsorgsfull forelder, sjekk appene dine barn besøker daglig via egne smarttelefoner. Og snakk med barna om hva som finnes på nettet. Det kan være det viktigste du gjør.

Kilde: Politiet.no

Vargas

Pin It on Pinterest