Som det er blitt skrevet om Arbeiderpartiets år av 2017: Annus Horribilis, ordene som ble brukt av Dronning Elisabeth i 1992. Et trøblete og vanskelig år. Vi vet heldigvis lite om hva framtiden vil bringe for oss. 

Lest? Nyttårsforsetter for 2018? Tenk langsiktig

Sett i lys av hva 2017 bragte med seg for verden, er det bare å holde seg fast og bli med på reisen så lenge vi makter. Naturkatastrofer, økonomiske uroligheter, terror, matmangel, kriger og ulykker kommer til å ramme verden på ny.

Uten sammenligning av årene gjennom historien, vet vi litt om hva som kommer til å skje her hjemme, men slett ikke alt. Vi vil få oppturer med norske medaljer for våre norske vinterhelter, vi vil få oppturer på løpebanen og vi vil oppleve at rentene holdes uendret en tid til.

Det vi ikke vet noe om, er det usikre, og det voldsomme. Hvem som rammes av nettopp naturkatastrofer, terror og ulykker. Gjennom 2017 og ikke minst 2011, ble det klart for oss at Norge ikke var noe mer annerledes enn andre nasjoner, som fikk oppleve terror på nært hold.

Nye grufulle metoder ble tatt i bruk, Nice, London, Stockholm og Barcelona, var bare noen av stedene som ble rammet på samme måte – av at et tungt kjøretøy som dundret inn i folkemengdene – for å ramme så mange offer som mulig.

Karl Johans gate i Oslo, og en lang rekke byer lot ikke noe stå tilbake for terrorfaren og stengte av store deler av bysentrum på nasjonaldagen.

Hovedstaden ser fortsatt ut som en betong-utstilling i frykt for angrep på vårt frie demokrati.

I en verden der mennesker styrer samfunnene vil det alltid være konflikter som utarter seg. Ondskap og brutalitet fantes ikke før menneskene ble endel av verden. Til og med naturkatastrofene er ofte et resultat av menneskers herjing med naturen.

Skogbranner, tsunamier, tyfoner, ulykker og flommer tar tusenvis av liv hvert år, og slik vil det bli i framtiden også. Men det nyanserte bilde, som skaper overskrifter andre steder enn her hjemme, er ofte svært forskjellige.

Rikspressen vil sette fokus på dårlig DAB-dekning, manglende gangsyn fra sentrale politikere, metoo-kampanjen og nedbørsrekorder på Vestlandet. Men overskrifter og omtaler og dårlig gjennomtenkte handlinger av Donald Trump, vil komme i 2018 også. Det samme vil fokuset på væpnede konflikter som har betydning for oss, særlig om NATO bekymres av det.

Lest? Hvem ønsker du å være i 2018?

Nord-Korea, Sør-Korea, Syria, Iran, Irak, Afghanistan, Russland, Ukraina, samt Israel og Palestina har alle krigssoner å ta hånd om – USA og Trump har en mening om alle disse, og dermed er det av betydning for Norge. Dommedagsuret har neppe vært nærmere «midnatt.» 

Vi lever i det fredligste øyeblikket i verdenshistorien til tross for alle disse konfliktene, vi har plukket vinnerloddet, vi nordmenn som lever med gullskjeen langt opp i rattata, og vi bør kanskje kunne dele mer av vår velsmurte overflodskake? Mange nordmenn mener nei, det bør vi faen meg ikke – og det, kjære nordmenn er den største faren for framtiden og vår eksistens.

Kriger, naturkatastrofer terror og ulykker vil ramme oss som bare faen i 2018 også, men det er den gryende overfloden av egoisme, hat og fremmedfrykt mellom mennesker og raser – som er den ultimate faren for framtiden.

Vi må tørre å dele, tørre å bry oss, og strekke ut en hånd til alle de som ikke har i nærheten av all den overflod, som vi velter oss i hver eneste dag i dette landet.

 

Vargas

Tags: #metoo, 2018, Annus Horribilis, egoisme, fremmedfrykt, hat, historie, konflikter, krig, mennesker, naturkatastrofer, Norge, politikere, terror, ulykker, år

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Uanmeldt besøk – det kommer vel ikke noen?

Du kjenner deg kanskje igjen? Du har endelig fått av deg arbeidstøyet, tatt en dusj og skal til å innta...

Virgil klar for Liverpool – prislapp £75 mill

Første januar 2018, vil Liverpool knuse sin forrige rekord på overgangsmarkedet med et hav av penger. Naby Keita, som ikke...

Lukk