[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=e0UCtcXBHhA[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Mjqo1JSDNpM[/youtube]

En seier for det burmesiske folket

 

Hundrevis av pressefolk, diplomater og tilhengere er nå samlet utenfor huset til Suu Kyi i Rangoon, Burmas hovedstad. Suu Kyis nåværende husarrest utløper klokken 13.30 i dag. Den 65 år gamle politikeren har sittet innesperret i 15 av de siste 21 årene.

Ifølge Al Jazeera er rundt 400 mennesker samlet ved hovedkvarteret til partiet hun leder, mens rundt 300 tilhengere sitter utenfor sperringene ved huset hennes.

Men i en av verdens mest hemmelighetsfulle stater holder militærjuntaens ledere kortene tett til brystet – slik de har for vane. Bortsett fra personer i de aller innerste maktsirklene er det få som vet sikkert hva som kommer til å skje, skriver NTB.

– Dette er naturen til Than Shwe og hans regime, sier Burma-ekspert David Mathieson i menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch.

Suu Kyi fikk forlenget sin husarrest med 18 måneder i mai i fjor, da en uinvitert amerikaner svømte over en innsjø til huset hennes.

Også Suu Kyis advokater tror Burmas fremste demokratiforkjemper vil bli løslatt.

Hun er datter av general Aung San, som forhandlet fram Burmas selvstendighet fra Storbritannia i 1947, og som samme år ble myrdet av motstandere. I 1960 flyttet Suu Kyi til India da hennes mor ble utnevnt til ambassadør. Hun studerte ved Oxford i England fra 1964. Der møtte hun sin ektemann Michael Aris, som forsket på tibetansk kultur. De fikk to sønner, Alexander og Kim. Hun studerte også ved University of London.

Hun vendte tilbake til Burma i 1988 for å pleie sin syke og gamle mor. Mens hun var i Burma gikk sosialistpartets mangeårige leder, general Ne Win av. Aung San Suu Kyi engasjerte seg i massive demonstrasjoner for demokrati.

Demonstrasjonene ble voldsomt slått ned på, og en ny militærjunta tok makten i landet. Aung San Suu Kyi var sterkt påvirket av Mahatma Gandhis prinsipper for ikke-vold, og engasjerte seg politisk i den demokratiske opposisjonen. I 1989 ble hun satt i husarrest. Hun ble tilbudt frihet om hun forlot landet, men avslo.

I 1995 ble hun satt fri fra husarrest, men militærjuntaen gjorde det klart at dersom hun forlot landet for å besøke familien i Storbritannia, ville hun ikke få komme tilbake til Burma. Hennes ektemann og to sønner hadde hele tiden bodd i Storbritannia, og hadde ikke fått reise inn i Burma.

Også da ektemannen Michael Aris ble kreftsyk i 1997 ble han nektet visum til Myanmar (Burma). Aung valgte å bli i Burma, og fikk aldri se sin ektemann igjen. Michael Aris døde i 1999. Hennes to sønner er fremdeles igjen i Storbritannia.

Søndag arrangerte Burma sitt første valg på 20 år, et «demokratisk» valg som ble dømt nord og ned av både opposisjonen, vestlige land og menneskerettighetsorganisasjoner.

Ifølge en av opposisjonens ledere, Khin Maung Swe fra partiet Nasjonal demokratisk kraft, tok hans parti ledelsen tidlig i opptellingen, skriver NTB.

– Men så kom USDP med såkalte forhåndsstemmer, og det snudde opp ned på resultatet, sier han.

Noe av den kraftigste kritikken kom fra USAs president Barack Obama:

– Det er uakseptabelt å stjele et valg, slik regimet i Burma igjen har gjort, noe hele verden kan se, sa Obama da han mandag talte til den indiske nasjonalforsamlingen i New Delhi.

Når nå Aung San Suu Kyi settes fri, så er det en seier for henne, for demokratiet og for det burmesiske folket. Og ikke minst for alle som har kjempet for løslatelse i mange år. Dette er en historisk dag for Suu Kyi og det er en historisk dag for Burma. Burmas sanne leder er fri. Demokratiets disippel har vunnet!

The Lady ble tildelt Nobels fredspris i 1991 for sitt arbeide for demokrati i Burma- mot militærjuntaen store forargelse-

Det er svært sannsynlig at den folkekjære politikeren vil besøke Norge etterhvert, når hun nå er satt fri. Men det er vanskelig å vite når hun måtte få tid og mulighet til det-

Aung San Suu Kyi vil være et symbol på demokratiets makt, og vil få navnet sitt risset inn i gullskrift til evig tid for sin kamp for et fritt Burma. Hennes status som Burmas åndelige leder vil nå være sterkere enn noen gang-

Hun vil bli hyllet av en hel verden!

Kilde

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10011129

http://www.tv2nyhetene.no/utenriks/stoere-blir-beveget-av-aa-se-aung-san-suu-kyi-3341090.html

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article3902770.ece

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Oslo by perle eller skamplett?

  Jeg mener Oslo har mye å by på av både positive tilbud til de som bor her, og de...

VIDEO-Hvilke fetisjer har du?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=mHfj6uozi7c[/youtube]  Det finnes svært mange forskjellige fetisjer og noen av de kanskje mer spesielle enn andre-  En seksuell fetisj defineres...

Lukk