Avhengig? Hvor ofte sjekker du sosiale medier? Den oppvoksende ungdom i Norge og andre industriland er også sosiale medier-generasjonen.

Er du, din partner, sønn eller datter avhengig av oppdateringer på Facebook, Twitter, Instagram eller andre typer sosiale nettsider?

Mye tyder på at det blir stadig flere som ikke klarer å slå på PC´n eller sjekke oppdatere statuser via sin smarttelefon.

– Tenk om du gikk glipp av noe? Wææææ, er ikke det en skremmende tanke? Faktum er jo at alle dine satuser eller oppdateringer fra venner, familie og kjæreste er der når du logger på igjen. Lær deg å styre dine (u)vaner, slik at det er du som har kontroll over ditt liv og ikke hva andre legger ut på nettet.

Internett er et fantastisk verktøy, men det kan også fort styre for mye tid og ta for mye oppmerksomhet bort fra ditt liv. Oppmerksomhet du kanskje burde ha visst andre. Ikke la sosiale medier ødelegge livet ditt- logg av i tide.

Avhengig? Hvor ofte sjekker du sosiale medier?

Noen har blitt så avhengig av “Likes” og andres suksess og vellykkethet på Facebook og dets like, at de blir psykisk syke av påkjenningene over å selv ikke være like “bra”. Det er nemlig fortsatt like populært dessverre å skryte av seg selv og sine ved å legge ut bilder via sosiale meider. For mange er det å få mange “likes” psynonymt med å være godt likt av sine “venner”.

Du er faktisk mer enn bra nok akkurat som du er, uansett hva andre måtte mene om deg. Får du ikke så mange “likes” som forventet, betyr ikke det at du ikke er likt. Det betyr ikke mer enn at du bør slutte å ta til deg ting via sosiale medier som egentlig ikke er viktig. Vi er i ferd med å bli en gjeng store egoister som ikke klarer å glede oss over andres lykke.

Avhengig? Hvor ofte sjekker du sosiale medier?

Det er et steg i feil retning. Misunnelse er å like seg selv bedre enn alle andre, det bør spesielt unge mennesker tenke litt over. Om en venn eller venninne legger ut en oppdatering som forteller noe positivt for sin egen del (de fleste oppdateringer er nettopp det) så forsøk å sette deg inn i vedkommendes posisjon.

Er det ikke flott at nettopp din venn har kommet inn på den skolen hun eller han ønsket seg mest? Eller om en venn har fått tak i de billettene du selv har forsøkt å få tak i veldig lenge. Ved å lære deg til å ta del i andres lykke, ved å ikke ta manglende oppdateringer som et tegn på at du ikke lenger er populære eller mindre godt likt, og ved å gi litt mer faen i hva andre mener om deg- klarer du faktisk ganske snart å legge fra deg PC eller smarttelefon, uten å logge på igjen før neste dag.

Jo, det er helt sant. Du vil på samme tid få veldig god tid til å gjøre langt viktigere ting enn å lese hva andre måtte mene om all verdens ting.

Den dagen du klarer å gjøre deg selv utilgjengelig via sosiale medier- er en seier for deg personlig. Da har du bevist at det er du som har styringen, det er du som bestemmer hvem du skal være tilgjengelig for og når.

– Er du en forelder der dine barn trenger din hele og fulle oppmerksomhet, men du er for opptatt med hva andre skriver på Facebook o.l er det på grensen til omsorgssvikt. Er du avhengig av å logge på jobb-mail eller gjøre andre jobb-relaterte oppgaver i sommerferien, bør du logge på de timene på døgnet barna sover.

På den måten får du gjort det du skal i tillegg til å være en klok og omsorgsfull forelder for dine viktigste. Om du merker at du tenker for ofte på oppdateringer på sosiale medier, kan du være i ferd med å bli avhengig og bør ta tak i problemet. Når logget du av sist?

Nå logger vi av får å reise til Fredrikstad. Der skal vi drikke IPA på gastropuben “Havnelagret” med gode venner. Helt fritt for sosiale medier.

Foto: Flickr/Olivia Fal

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Louis van Gaal vil gjøre det på sin måte i Manchester United

Den nederlandske 62 åringen har allerede rukket å sette sin signatur på hvordan han vil ha det på Old Trafford....

Lukk