Bacalao er en internasjonal rett som kommer fra Portugal, men som kristiansunderne har laget i lange tider. Det er rett og slett Kristiansunds største kulturskatt, noe “Klippfiskkjerringa” på brygga i byens flotte sentrum er et godt bevis på. 

På svabergene i kystperlen ute i havgapet kokte det av arbeidsivrige kjerringer som jobbet med å legge klippfisken til tørk, og da ble svabergene fylt opp med tonnevis av torsk som senere ble til den deiligste klippfisk, kort fortalt. Ikke nå selvsagt, men for ca 100 år siden.

Bacalao betyr som de fleste vet, torsk.

Bacalao kan lages på hundrevis av måter med diverse ingredienser, men i all hovedsak er det ikke Bacalao uten klippfisk, potet, løk og olivenolje. Det er absolutt de viktigste delene av ypperste råvarer man må ha for å få et vellykket resultat. Så kan man smake til med alt det andre som hører til i en god Bacalao-gryte.

I nettopp Kristiansund finnes det en klippfiskprodusent som går utenpå de aller fleste andre. Ole Løvold AS har 40 års jubileum i år, mer er det ikke å si, har man produsert fiskemat i fire tiår må man være opptatt av kvalitet, så enkelt er det.

Får du tak i god klippfisk så er det viktig å huske på å vanne den ut i mellom 16 til 20 timer før du kan tilberede den, ellers kan det bli for salt.

Dette trenger du for et vellykket resultat:

Til 8 porsjoner

  • 2 kg klippfisk (før rens av ben og utvannet)
  • 2 kg potet skjært i skiver
  • 1 kg løk skjært i skiver
  • 2 bokser/ glass med tomatpurré
  • 2 bokser hermetiske tomater/ eventuelt ferske tomater
  • 2 bokser med hermetisk paprika/ eventuelt fersk paprika
  • 6-8 fedd hvitløk
  • Bruk tørkede hermetiske spansk pepper, fersk chili eller cayennepepper etter hvor sterkt du ønsker retten.
  • 2dl. olivenolje av blank raffinert type, kaldpresset.

Når du velger ut potetene så pass på å ikke bruke nypotet, men heller en som tåler å koke en stund, f.eks Astrix eller Beate. Legg løk i bunnen av pannen, så potet, så fisk, deretter lagvis. Hell på de andre ingrediensene, men retten bør ikke stå for lenge. Kok på svak varme, med lokk, til potetene er ferdig.

– Noen velger å grille både tomater og paprika av den ferske varianten, men det er faktisk helt ok å bruke den hermetiske utgaven av begge disse. Om du velger en kraftig rødvin til denne retten er det fullt mulig å ha 2 dl i Bacalaoen.Noen velger å ha hele sort-pepper i, men da kan det fort bli en sport å sitte å pelle ut alle de små pepper-kornene, da kan maten bli kald.

Inviter gode venner og server en god vin som passer en kraftig fiskerett som Bacalao. God mat er best når den nytes i godt lag med gode venner eller med storfamilien. Server med loff og smør, Bacalaoøl, og akkevitt.

Bacalao er enkel, sund og nydelig mat som lager seg selv så lenge man planlegger litt på forhånd. Spør gjerne om det er noe du lurer på rundt oppskriften eller Bacalao generelt.

Har du aldri forsøkt å lage- eller aldri smakt denne retten, da har du gått glipp av et lite eventyr. Du bør bare forsøke.

Lykke til!

 

Vargas

Pin It on Pinterest