Mulig du får et godt tilbud på lån der renta skal fryses på fem eller ti år nå. Når bankene anbefaler dette så skal man være på vakt. Bankene er ute etter kun to ting. Pengene dine, og å tjene mest mulig. 

Har du trygg og god økonomi så har du råd til fler renteøkninger, den flytende renten skal holde seg lav i uoverskuelig framtid, da trenger du ikke å fryse renta.

Har du en utrygg og variert økonomi der du sliter med å få endene til å møtes, så kan man fryse renta nå. Det gir deg en trygghet på hva du skal betale hver måned.

Når man fryser renta så kan man ikke få gjort noe med lånet i den perioden. Ikke refinansiere, ikke bytte bank, ikke innfri hele lånet om du skulle ønske det. For å få kunne bryte avtalen må du dekke bankens forutsette inntekt for perioden lånet har fast rente.

Det kan bli veldig dyrt.

– Du kan velge mellom fast rente i tre, fem eller ti år. Når bindingstiden er ute, går du automatisk over til flytende rente og må be om et nytt tilbud på fast rente om du ønsker det. Husk at banken vil tjene mest mulig, derfor er det alltid smart å sammenligne bankers lånetilbud.

Alle norske banker forlanger at man må være fler som står som ansvarlig for et lån fordi de vil ha solid sikkerhet for de penger de låner ut til sine kunder.

– Nå har FINN.no og Dine penger.no laget en nettportal der du kan få hjelp til å søke lån. Ikke i en bank, men tre banker samtidig. På Penger.no kan du som kunde søke om boliglån eller finansierningsbevis.

– Husk at det er du som taper på å være lojal mot banken. Å bytte bank er svært enkelt og du kan som kjent spare mye penger på et år ved å velge den banken som gir deg det beste tilbudet. Be alltid om å få bankens lånetilbud skriftlig så du har dokumentasjon.

– Din økonomi er kanskje det viktigst du holder orden på gjennom livet. Slurver du, og bruker mer enn du tjener, eller bruker andres penger på en måte der du kommer etter med å betale tilbake, så vil det skape problemer det kan være vanskelig å komme seg ut av.

Er du usikker på hva du skal gjøre med renta, så snakke med noen du stoler på. De aller fleste banker svarer med tanke på hva de kan tjene på deg, og ikke hva som er best for din lommebok.

Argumenter for fastrente

  • Du er sikret mot renteøkning. Fastrente på hele eller deler av lånet er et alternativ for dem som ikke tåler at den flytende boligrenten stiger til 6-7 prosent.
  • Du vet nøyaktig hva du skal betale i renter og avdrag hver måned. Forutsigbarhet gjør det lettere å planlegge.
  • Fastrente er gunstig, dersom den flytende renten blir høyere. Da har du lavere utgifter. Samtidig er det mulig å gå ut av fastrentekontrakten og få tilbake penger, ved å selge til underkurs. Gevinsten er skattepliktig.

Argumenter mot fastrente

  • Historisk sett er flytende rente billigere over tid.
  • Binder du renten på et ugunstig tidspunkt og den flytende renten blir lavere over lengre tid, taper du penger.
  • Fastrente er mindre fleksibelt. Vanligvis kan du ikke bruke avdragsfrihet, øke lånet, nedbetale eller refinansiere når det passer deg.
  • Vil du ut av lånet eller betale tilbake før bindingstiden er ute, kan du risikere å betale overkurs, hvis renten har gått ned siden du inngikk lånet. Tapet er fradragsberettiget.

Over tid viser all forskning at det ikke lønner seg å binde renta. Konsekvensene er også store om du av en eller annen grunn må oppheve avtalen og komme deg ut av bindingen.

Mye kan skje i en ti års periode.

Bruk den lave flytende renten som du har på dine lån nå til å betale mer enn du egentlig må. Det er den beste måten å få bedre økonomi på.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Pikk eller kuse? Samme det! Sex er sex, orgasme er orgasme

Her starter en historie du ikke kommer å tro på, men leser du bare litt til så kan du få...

Lukk