Det bør være en selvfølge at barn og unge fra 10 år og gjerne yngre stiller opp og får småoppgaver og hjelper til i huset. Det lærer de av og forstår i ung alder at ting ikke kommer av seg selv.

Å hjelpe til i huset skal oppleves for ungene som at de hjelper til for å få uke penger.

Ingen hjelp ingen lønn(uke penger). Men jeg mener det er veldig viktig å la barn få være barn og få utfolde seg med lek og moro. Men å hjelpe til tar de ikke skade av.

– Jeg mener innsatsen bør lønnes ut i fra nettopp den. God innsats litt mer i lønn, ikke så mye men litt innsats litt mindre i ukepenger. Da skjønner ungene at god innsats kan være smart, og kan derfor bestemme selv litt hvor mye man kan få.

Et par hundre kroner i uka er ikke for mye for tenåringer som bidrar på kjøkkenet eller med andre enkle gjøremål i hjemmet.

Selvsagt er det ikke snakk om å jobbe, det er en felles innsats for å hjelpe eller avlaste foreldrene, og det er jo ofte for seg selv man hjelper til også. Dekke på bordet til middag, sykle i butikken, gå ut med søpla, holde rommet sitt ryddig og rent, helt elementære ting som man bør kunne gjøre for en liten skjerv.

Og det blir enklere å spørre om hjelp hvis det vanker noen kroner, har jeg selv erfart.

GRENSESETTING

Men også representanter for den frie generasjonen som var unge på 70-tallet, mener de var mer høflige i sin ungdom. Da hadde man langt mer respekt for voksne og spesielt læreren.

Dessverre så er den respekten blitt borte med årene hos de fleste unge.

– Jeg mener dette er noe foreldre av dagens unge må ta på sin kappe. Foreldre som ikke oppfører seg, roper og skriker til sine barn, får barn som gjør det samme tilbake. Respekten for lærerne feks er helt borte. På ungdomskoler i Østfold har faktisk lærere fått juling av elevene.

Ikke uten at det ble et rabalder i ettertid, men dette var jo helt usannsynlig for bare 20 år siden. Da var vi jo livredde de » verste» lærerne. Og vi hadde respekt. På mange skoler bruker lærerne mye av timen til å få ro i klassene, hadde det vært strengere disiplin så hadde timene blitt brukt til det de skal.

Jeg mener det må en holdningsendring til blant foreldre som tar ofte for lett på oppgaven som forelder, og inngår kompromiss isteden for å ta diskusjonene å argumenetere for det man mener er riktig. Det viktigste foreldre gjør er å snakke med ungdommene.

FORELDRE MÅ VÆRE TIL STEDE 

– Mange unge mennesker ønsker at foreldrene skal bry seg med hva de bedriver, og hvilke venner de omgås. Unge som har foreldre som egentlig ikke bryr seg har få eller ingen grenser, jeg tviler på om de har det like bra som de barn og unge som har faste tider å komme inn til, får middag hver dag, og foreldre som faktisk er til stede i de unges liv.

Ikke vær bestevenn, men en som barna kan komme til å snakke med om alle temaer, også det negative. DA får man ungdom som er trygg på seg selv, og vet oftere forskjell på riktig og galt. Og en ting til er verd å nevne. Sett grenser, gi et klokkeslett for når de må være inne på kvelden på skoledager, og kanskje litt lengre i helgene. Barn trenger grenser!

Kjeftbruk har ingenting for seg. Har poden gjort noe galt og må ta konsekvensene av det, så er det mest effektive å  ta fra de goder. Ikke bruk kjeft og gjør de utrygge. Snakk saklig, forklar hvorfor du må ta vekk  pc´n et par timer, eller TV tittinga, Playstationene eller mobil telefonen. Det er mye verre enn all verdens kjeft.

Samme metode bør brukes hvis det snakkes styggt, eller om oppførselen mangler all sunn fornuft så bør det brukes samme fremgangsmåte.

– Munnbruk og banning har jeg personlig null toleranse for, da ryker en gode raskt ut av hendene på vedkommende som prøver seg, og jeg kan bare bekrefte for meg selv og mine at det er effektivt.

Om foreldre flest gjør det beste for sine barn og er åndelig til stede på barnas premisser og oppriktig bryr seg, så vil også barna bli trygge på egen identitet og føle seg respektert som barn.

Dessverre så viser det seg at mange foreldre ikke er i stand til å være til stede for sine egne barn. Da er det barna som lider for det, og stadig flere norske barn blir satt i fosterhjem.

Gi ditt barn et verdig liv med å søke hjelp i tide om det er vanskelig å være forelder alene eller som mor og far.

 

Vargas

nb_NO
en_GB nb_NO

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Skjerm barna for ondskapens detaljer fra rettssaken

 22. juli 2011 ble Norge rammet av den verste terror i moderne tid. Anders Behring Breivik sprengte en bombe i...

HTC BRILLIANT KVALITET- FANTASTISKE BILDER

(Dette innlegget inneholder reklame) Noen sverger til iPhone, andre bare må ha Samsung sin Anroide telefon, mens mange andre igjen...

Lukk