Det bør være en selvfølge at barn og unge fra 10 år og gjerne yngre stiller opp og får småoppgaver og hjelper til i huset. Det lærer de av og forstår i ung alder at ting ikke kommer av seg selv.

Å hjelpe til i huset skal oppleves for ungene som at de hjelper til for å få uke penger. Ingen hjelp ingen lønn(uke penger). Men jeg mener det er veldig viktig å la barn få være barn og få utfolde seg med lek og moro. Men å hjelpe til tar de ikke skade av!

De fleste foreldre mener at barn og unge bør bidra med oppgaver hjemme for å få lommepenger. Det er med andre ord snakk om ukelønn og ikke penger rett i lomma.

 

Foto: http://www.freedigitalphotos.net/

Tenåringer trenger penger hele tiden. Noen er så desperate etter å få tak i de siste merkene av siste mote, penger til sminke, sko, eller andre livsviktige ting at de er villig til å jobbe for pengene.

– Jeg mener innsatsen bør lønnes ut i fra nettopp den. God innsats litt mer i lønn, ikke så mye men litt innsats litt mindre i ukepenger. Da skjønner ungene at god innsats kan være smart, og kan derfor bestemme selv litt hvor mye man kan få.

Hvor mye en tenåring kan få i ukelønn kommer helt ann på innsatsen i huset. Ingen innsats ingen penger.

Ukelønn er en gode, det er en felles innsats for å hjelpe eller avlaste foreldrene, og det er jo ofte for seg selv man hjelper til også. Dekke på bordet til middag, sykle i butikken, gå ut med søpla, holde rommet sitt ryddig og rent, helt elementære ting som man bør kunne gjøre for en liten skjerv.

Også representanter for den frie generasjonen som var unge på 70-tallet, mener de var mer høflige i sin ungdom.
Jeg mener dette er noe foreldre av dagens unge må ta på sin kappe. Foreldre som ikke oppfører seg, roper og skriker til sine barn, får barn som gjør det samme tilbake.

– Respekten for lærerne er borte. På ungdomskoler i Østfold har faktisk lærere fått juling av elevene. Ikke uten at det ble et rabalder i ettertid, men dette var jo helt usannsynlig for bare 20 år siden. Da var vi jo livredde de «verste» lærerne. Og vi hadde respekt.

På mange skoler bruker lærerne mye av timen til å få ro i klassene, hadde det vært strengere disiplin så hadde timene blitt brukt til det de skal.

Jeg mener det må en holdningsendring til blant foreldre som tar ofte for lett på oppgaven som forelder, og inngår kompromiss isteden for å ta diskusjonene å argumenetere for det man mener er riktig.

Det viktigste foreldre gjør er å snakke med ungdommene. Vær en forelder som barna kan komme til å snakke med om alle temaer, også det negative. Da får man ungdom som er trygg på seg selv, og vet oftere forskjell på riktig og galt.  Sett grenser, gi et klokkeslett for når de må være inne på kvelden på skoledager, og kanskje litt lengre i helgene. Barn trenger grenser!

– Kjeftbruk har ingenting for seg. Har poden gjort noe galt og må ta konsekvensene av det, så er det mest effektive å  ta fra de goder. Ikke bruk kjeft og gjør de utrygge. Snakk saklig, forklar hvorfor du må ta vekk  pc´n et par timer, eller TV tittinga, Playstationene eller mobiltelefonen. Det er mye verre enn all verdens kjeft-

Og hvis det snakkes stygt, eller oppførselen mangler all sunn fornuft så er det samme fremgangsmåte.

Munnbruk og banning har jeg personlig null toleranse for, da ryker en gode raskt ut av hendene på vedkommende som prøver seg, og jeg kan bare bekrefte for meg selv og mine at det er effektivt.

Vis allikevel de håpefulle respekt og spill på lag, vær en forelder mer enn en bestevenn. God kommunikasjon gir barna tro på seg selv og bygger selvtillit de får god bruk for hele livet.

 

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Sverige rammet av en rekke skyteepisoder- volden øker i omfang

En gullsmed butikk på Østermalm i Stockholm ble nylig utsatt for ran. Mer enn 15 skudd ble avfyrt mener det...

Sterk norsk krone gir kjøpe-fest nordmenn handler for 12 milliarder i Sverige

De fleste nordmenn som har muligheter for å handle i Sverige benytter seg av det tilbudet. Mange sparer flere tusen...

Lukk