Barnet ditt – du må ha barn for å forstå det! Hun ringer hjem fra festen, hun snakker så uklart at du ikke skjønner hva hun sier, men du vet at det er din datter på 16 som fikk beskjed å være hjemme ved midnatt som ringer.

Klokken er kvart på seks påfølgende morgen. Du har ikke sovet et sekund. Hun vet ikke hvor hun er, du vet heller ikke hvor hun er, hva gjør du da?

De store barnas foreldre har en helt annen og ukontrollerbar smerte enn småbarnsforeldre som ikke får barnet til å rape. En absolutt reel bekymring for en nybakt mor. Foreldre av tenåringer som er i ferd med å havne på skråplanet en helt annen.

Nylig kom Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) ut med en rapport kalt UngData, som forteller at norske ungdommer drikker mindre alkohol enn tidligere.

De er mer hjemmekjære, de har et godt forhold til sine foreldre, men sliter mer enn før. 24 prosent av jentene i 16-årsalderen har depressive symptomer.

En annen «NOVA-rapport» forteller at guttene sakte, men sikkert sakker akterut i barne- og ungdomskolen.

– Dette er svært alarmerende tall som alle i samfunnet bør gjøre seg tanker om. Foreldre av unge voksne har et ansvar for sine barn også etter at de er myndige.

En 18 år gammel student er helt avhengig av foreldre som er villig til å vise at de bryr seg, og at de stiller opp når ungdommene skal forsøke seg på voksenlivet, og de fleste gjør også det.

Dessverre ikke alle.

– Du som mor eller far til en tenåring kan stille deg selv spørsmålet; når snakket du skikkelig med ungdommen sist? Vet du hvilke venner vedkommende omgås med? Når spiste dere middag sammen som en skikkelig familie der den gode samtalen rundt bordet var i fokus?

Barnet ditt – du må ha barn for å forstå det!

Er det for lett å logge på PC’n og surfe på «sosiale medier» for både foreldre og barn? Som gir en falsk flukt for et manglende tema å snakke om der kanskje interessen for andres liv er større enn sitt eget?

Gutter i alderen 10 til14 år har de seneste årene slitt med å klare utfordringene livet har å by på. Noen makter det ikke og velger derfor verst tenkelig utgang på problemene ved å ta sitt eget liv.

Nær 600 nordmenn tar sitt eget liv i Norge hvert eneste år. Det er også skremmende tall det kan være viktig å ta innover seg som foreldre.

Alle som har barn, også de som er foreldre til tenåringer- ønsker å tro det beste om sin kjæreste. En person som går rundt med tanker om å avslutte livet, skjuler dette for alle andre på en utspekulert måte.

Utelukkende for å ikke bli oppdaget. Dessverre er døden ingen løsning på noens problem, det skaper bare ny for de etterlatte itillegg til en ubeskrivelig smerte og en rekke ubesvarte spørsmål for de som sitter igjen med sorgen.

Som de fleste vet er det ingen fasit på å være en god forelder for sine barn, om de er små eller snart voksen.

Du blir kalt for både det ene og det andre, du blir oversett, dine regler overholdes ikke, penger forsvinner sammen med ungdommen, hver helg. Du gråter deg i søvn av fortvilelse, du har ingen å spørre til råds, du er i ferd med å miste kontrollen som forelder.

Dine bekymringer er i ferd med å gjøre deg syk, du får ikke gehør for dine meninger der du har forsøkt alle mulige løsninger uten å lykkes.

Vil ikke barn på vei ut for stupet ha noen hjelp fra deg som forelder, har du kanskje heller ingen plikt til å ødelegge ditt eget liv, i forsøket på å hjelpe ditt barn ut av uføret. Hvor langt skal du måtte gå? Hva gjør du som forelder når du blir som luft for dine egne barn?

De fleste unge har følelser for sine foreldre, men noen ganger kan det å sette hardt mot hardt være tvingende nødvendig. Det hjelper sjeldent å kjefte og smelle, men det kan være klokt å vise hvor fortvilet du er og fortelle i klartekst at du vil bare hjelpe; fordi du som mor eller far er så inderlig glad i ditt barn.

Å bli foreldre er kanskje den viktigste og beste oppgaven man får i livet, men det kan også bli en evig pine om ting går galt. Ved å være bevisst på å vise respekt, å lære barnet å kjenne fra tidlig alder og ved å snakke sammen om alle utfordringer som kommer for liten og stor gjennom livet,vil de fleste unge lytte og lære av sine foreldre.

Det finnes heller ingen fasit på å være gode støttespillere for barna, men det å vise omsorg, gi læring, være til stede når behovet er der- vil også barna i mange tilfelle respektere sine foreldre gjennom oppveksten. For mange unge er det vanskelig å gå fra barn til voksen, nettopp derfor er det så viktig å ha gode sparring-partnere som kan gi svar på kompliserte og vanskelige spørmål.

Alle foreldres store ønske er jo å se sine barn som trygge, stabile, kjærlige selvstendige voksne, som etterhvert skal følge slekters gang.

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Klarsynt nordmann ser Madeleine McCann (video)

https://www.youtube.com/watch?v=eETAdGDo3Sc Michael Winger, (33) pappa til to og selvutnevnt klarsynt, fra Norge. Hevder ifølge den britiske avisa The Sun, i...

Jakten på kjærligheten- hvorfor så mange single bønder?

Jakten på kjærligheten- hvorfor så mange single bønder? Enten så er det mengden arbeide på enhver bondegård, som gjør det...

Lukk