BBC, velkjente og fram til nå svært så anerkjente British Broadcasting Corporation er i den største krise siden det ble grunnlagt i 1922. Selve grunnpilaren i Europeisk TV og radioproduksjon knaker i grunnvollene. 

For si det på godt norsk, det brenner kraftig på dass for et av verdens mest respekterte konsern.

– BBC blir av mange oppfattet som et av de mest seriøse medieselskapene i verden, med en nøytral og selvstendig synsvinkel. BBC påtar seg rollen som allmennkringkaster i Storbritannia, og det norske NRK, i likhet med de fleste andre eldre fjernsynskanaler i Europa, sammenligner seg derfor ofte med BBC.

Så det er ikke en lokal radio og TV kanal det her er snakk om.

Ser du en britisk TV produksjon av en viss kvalitet, så er det en overhengende sjanse for at det er BBC som står bak.

Nå er giganten i sin største krise på 90 år.

– Mandag kunngjorde BBC at både nyhetsdirektør Helen Boaden og hennes stedfortreder Stephen Mitchell hadde «trådt til side», bare to dager etter at generaldirektør George Entwistle gikk av.

– Når det først begynner å falle «lik ut av skapet» så ser det dessverre ut til at krisen vil ingen ende ta. Ikke nok med at det avdekkes korrupsjon og falske anklager mot uskyldige personer, men nå avdekkes det også overgrep mot barn.

– Jimmy Savile, en av BBC største stjerner i mer enn 40 år skal ha forgrepet seg på så mange som 300 forskjellige offer. De fleste var mindreårige jenter. Savile døde i 2011. Mye tyder på at mange i BBC visste om overgrepene.

– Konservative Storbritannia har vanskeligheter med å fornye seg. Nettopp derfor er en gigant som BBC vanskelig å omorganisere, fornyelser må til, antall ansatte må ned, konsernet tjener mindre penger enn tidligere.

Et velkjent fenomen også i Norge.

Stadig fler toppsjefer sitter fortsatt meget utrygt i London, siden stryet i BBC er tvunget til å legge fram nye skisser for kriseløsninger for hver uke som går er det grunn til å tro at fler hoder vil rulle ut av BBCs kontorer.

TV og radioprogram blir aldri det samme igjen om selveste BBC må legges ned. Heldigvis er det få som tror det vil gå riktig så ille med Storbritannias falmende stolthet.

Vargas

nb_NO
en_GB nb_NO

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Brann, utfordrere og brev hjemmefra på Farmen

4 nye mennesker kommer til gården i Valdres. En av disse vil kjempe seg til en plass hos deltagerne som...

Muslim og med med norsk kjæreste- blir det et helvete?

Hvis du som 16 år gammel jente kom hjem til dine foreldre og sa: "Hei, hils på Muhammed, det er...

Lukk