Noen bøker treffer deg midt i hjertet, andre setter seg på minnet som fluepapir, mens andre igjen vil du lese om-igjen fordi du ble direkte underholdt og du håper at du gikk glipp av en viktige detalj ved å lese den på nytt. Boka Beatles av Lars Saabye Chrsitensen er nettopp en slik bok. 

Snart kommer filmen, du må bare lese boka først.

– Lars Saabye er en av Norges dyktigste forfattere der “Halvbroren” som senere ble til filmserien du husker fra NRK, er den mest kjente. For den boka fikk han også Nordisk råds litteraturpris og bokhandlerprisen. “Halvbroren” kom i 2001 og tok nær 20 år å skrive. Den handlet om kortvokste “Barnum” og broren “Fred”. Et mesterverk du også bør få med deg.

Beatles er en av tre bøker i en trilogi.

Foruten “Beatles” som er den første, er det “Bly” og den siste “Bisettelsen” . Disse bøkene hører selvsagt hjemme i enhver bokhylle rundt om i Norge. Nå er det altså klart for filmatiseringen om de fire kameratene, John, Paul, Ringo og George som er en beretning om hvordan livet artet seg i hovedstaden på den tiden, for snart 50 år siden.

– Det er først og fremst en oppvekstroman, en generasjonsroman og hjemstedskildringen fra Christensens eget univers; området rundt Skillebekk i 1960–70-årene. Boken starter i 1965 når hovedpersonene er i tidlige tenår og slutter i 1972 når de er ferdige med gymnaset og går hver sin vei. Boken er full av samtidsreferanser.

Boka handler i første rekke om Kim og hans tre kompiser.

Beatles er den røde tråden fordi guttene har oppdaget bandet som sjokkerte en hel verden med sin musikk på 60 og 70 tallet. Beatles er fortsatt et av verdens mest populære band og har tilhengere over hele kloden.

Boka Beatles kom så tidlig som i 1984.

Kim, Sebastian, Ola og Gunnar var fire gutter fra Oslo, et naturlig valg var å plukke sine store helters navn fra Liverpool.

Filmen vil selvsagt ta utgangspunkt i boken om de fire guttene, om hvor nervøse de var den første gangen de skulle stjele en Mercedes-stjerne fra en av bilene i nabolaget. Den første forelskelsen og den første fylla. Vi følger livet deres gjennom alt det drama unge gutter kommer borti, vi opplever drama og sorg.

Boken er en oppvekstskildring der Kims liv i første rekke er sentral, men alle de tre kompisene er absolutt delaktig, det samme er deres kjærlighet til musikken. Vi følger kvartettens vei fra ungdom til voksenlivet på Skillebekk på 60 og 70-tallet.

Lars Saabyes fortellerteknikk er det umulig å gjengi på film, men er filmen bare halvparten så bra som boka- er den verdt å se. Flere ganger.

“Kim” spilles av Louis Williams, Halvor Tanken Schultz spiller “Ola”, Håvard Jackwitz spiller “Seb” og Ole Nicolai Myrvold Jørgensen spiller “Gunnar”. De to andre bøkene “Bly” og “Bisettelsen” handler også om de 4 guttenes videre liv.

Premiere på filmen Beatles er 29. august 2014 på en kino nær deg. En film du vil ha godt av å se. Husk å lese boka først!

 

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Petter Northug i bilkrasj og fyllekjøring?

Petter Northug i bilkrasj og fyllekjøring? En Audi A 7 S-Line til 1.1 millioner kroner kjørte over en rundkjøring og...

Lukk