– Norske myndigheter har pålagt bankene å ha god likviditet og samtidig være godt nok rustet for uforutsette påvirkninger i verdensøkonomien. Det er selvsagt lettere sagt enn gjort. Uansett tjener norske banker, med DNB som den største og grådigste- mer penger enn noen gang.

– Sentralbanksjef Øystein Olsen startet sin årlige tale hos Norges Banks festmiddag nylig, der samtlige av den betydningsfulle økonomielite var til stede og lutter øre. Der pekte han på bankenes grådighet i sin innledning, der han i tillegg anmodet om edruelighet hos bankenes hovedaksjonærer som tapper bankene for egenkapital.

Dette er som alle forstår penger som burde ha kommet bankkundene til gode ved å tilby bedre betingelser gjennom lavere renter som gir billigere lån.

Ny verdivurdering på boligen kan gi deg bedre betingelser

Bankenes utlåns renter til personkunder er fortsatt svært lav i Norge, og den skal forbli lav i hele 2014. Bankene tjener allikevel store summer på sine lån. Årsakene er flere, men det viktigste er at bankene betaler mindre for å låne pengene selv.

– Netto renteinntekter landet på 4.378 millioner kroner, opp fra 3.812 millioner kroner i fjerde kvartal 2011. Målet for DNB er å øke rentemarginene med seks prosent i 2013. Det betyr at du må være med på å betale langt mer for ditt boliglån enn du strengt tatt burde.

– Er du lite interessert eller av andre grunner lar være å sjekke hva du har i renter på ditt lån, kan du bare sitte der å betale, samme for meg. Er du såpass oppegående at du faktisk vet hva du betaler, så er du allerede på vei til en annen bank får å få et nytt og kanskje bedre tilbud på ditt lån.

– Har du bolig og en eller flere faste inntekter som forsvarer boliglånet er du i posisjon til å forlange de beste betingelser banken din kan gi deg. Får du det ikke som du vil bør du så absolutt vurdere å innhente tilbud fra andre banker.

Bestill en ny verdivurdering av din bolig, den har sannsynligvis steget i verdi siden du kjøpet. Verdivurderingen er i så fall et verdipapir du bør forevise banken for å få de beste betingelser. Økt verdi gir større sikkerhet for lånet.

Din nye bank gjør jobben for deg

Får du forbedret tilbud som utgjør betydelig beløp i løpet av et år, så er det bare å be din nye bank om å gjøre jobben for deg, det gjør de med glede. Husk at det er en del dokumentasjon du alltid bør ha liggende i din jakt etter de beste banktilbudene.

I de aller fleste forhold der du får økonomiske problemer, er du oftest skyld i disse selv. Ved å spare, tenke langsiktig og gjøre kloke avgjørelser i alle dine handlinger som omfatter din økonomi, minimaliserer du problemer i framtiden.

– Alle kan få problemer ved uforutsette dramatiske hendelser som alvorlig sykdom, oppsigelse eller samlivsbrudd, du har allikevel ansvaret for å forsørge deg selv og ha økonomisk styring. Skjer det noe alvorlig er det svært viktig å ta kontakt med banken med det samme.

Ved oppmøte i en eventuell ny bank er det smart å bringe med følgende:

* Selvangivelse fra tre siste år

* Alle gjeldsbrev

* Gyldig legitimasjon

* Siste tre måneders lønnslipper

* Kontrakt fra arbeidsgiver

* Har du kausjonist bør vedkommende være med på bankbesøket

Husk at du er din egen økonomisjef, og alt som omhandler din privatøkonomi er ditt ansvar. Ikke vær naiv og tro på kortsiktig gevinst i tvilsomme tilbud. Er det for godt til å være sant, så er det dessverre ofte det.

Du kan la 2014 bli ditt beste år – rent økonomisk, men da bør du være tøff nok til å forlange de beste betingelsene fra din banken. Hvis ikke går du til en konkurrerende bank med bedre betingelser.

Bytt bank ofte, det er ingen poeng i at du driver privat subsidiering av rike og grådige norske banker. Et møte i banken kan spare deg for store summer, du må bare ta den første viktige telefonen.

Ikke betal mer enn du må!

 

Foto: Flickr/ Glenn Meling

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Nyttårsfesten- Endte med voldtekt!

Du hadde gledet deg i ukevis. Endelig var den store dagen her, dagen du har gledet deg til siden i...

Russisk terror tvinger utøvere til et vanskelig valg!

IOC med Gerhard Heiberg i spissen, sier at han og hans kolleger i den Internasjonale Olympiske komité er trygge på...

Lukk