Bedre økonomi får du den dagen du innser at det ligger i de små detaljene, hvor mye du faktisk bruker hver dag av uken, hver uke av måneden – hver måned av året. Er du sparsommelig og nøktern, er det mye penger å spare.

Du vet at det er dyrt å kjøpe lunsj på bensinstasjon, spise middag på restaurant, flere ganger per måned – allikevel fortsetter du å oppføre deg som om du er steinrik. Hvorfor det? Vil du være blakk hele tiden du? Hvor bruke penger du egentlig ikke har?

Har du aldri sett TV3 nest-mest populære program, Luksusfellen?

Med noen få justeringer der du begynner å tenke deg en smule om, hver gang du tar opp VISA-kortet fra lommeboka og sier høyt til deg selv: Trenger jeg disse to pølsene i brød, en Cola og en hel pose M, til lunsj i dag?” Når prisen faktisk dundrer inn på en hundrings? Vil du med stor iver, innrømme for deg selv at du er en dust, som bruker så mye penger som du gjør? På tull?

Lest? Rik over natta?

En ting at du blir fet og ofte syk av det dårlige kostholdet, noe annet at du også denne jula må betale julegavene med kredittkort, den fjerde jula på rad.

Blir du ikke lei av deg selv?

Altså, hør nå her. Din privatøkonomi vil bli betydelig styrket i det øyeblikket du bryr deg og forstår forskjellen på innskudd og utskudd, holdt vi på å si, utgifter, selvsagt. Altså, debet og kreditt. Hva du bruket, mot det som kommer inn. Setter du opp en et budsjett, vet du jo hva du kan bruke og hva du faktisk blir tvunget til å si nei til.

Bedre økonomi - ligger i detaljene
Bedre økonomi - ligger i detaljene

Du er jo sjefen i ditt liv, du skal bestemme alt, også om pengene dine.

Derfor bør du faktisk vite litt om hvor stor betydning det har; når du kjøper en enkelt spagettisaus-pose til 14,90,- fordi du kanskje skal bruke kun denne ene, men rett ved siden av står det altså en ekse med fire poser, av samme produkt, til 32,90,- som igjen betyr at du kan kjøpe fire poser til 8,22,- per pose, i stedet for 14,90 – du sparer 6,68,- per pose og hele 26,72,- på én eneste vare – om du sammenligner prisene på å kjøpe stort, mot smått.

I økonomipakningen til 32,90, er det også 0.5g mer pulver, som gjør regnestykket enda litt bedre. Mer saus for pengene.

Bedre økonomi – ligger i detaljene.

De fleste normalt oppegående mennesker vet jo dette, det er faktisk skolepensum i fjerdeklasse, nei, det er det ikke, men det burde det absolutt ha vært. Fordi barn og unge bør vite hva et brød, en pakke smør og en liter melk koster, for å forstå verdien av penger generelt, og kanskje prisene på mat spesielt.

Alle småbarnsfamilier og familier med barn i den norske skolen, bør ha et budsjett å forholde seg til. Både for store og små. Det gir barna god lærdom om hva pengene går til og det gir foreldrene innsyn i hva man har å rutte med gjennom, uker, måneder og helle året. Særlig om de voksne tar såpass ansvar og har litt økonomi-undervisning rundt middagsbordet.

Bedre økonomi - ligger i detaljene

Privatøkonomi er ingen hokus pokus, det er viktig og spennende å holde orden, dessuten vil banken mye heller snakke med deg som har kontroll, enn deg som svir av VISA-kortet på julegaver, dyre lunsjer og som kjøper én spagettisaus-pose til 14,90,- i stedet for fire poser til 32,90,-.

Det er en dårlig skjult hemmelighet at stadig flere unge, får økonomiske problemer, de sliter med å gjøre opp for seg, tar opp lån for å betale gammel gjeld og kommer seg sjeldnere ut av uføre de selv har skyld i å havnet i.

Bankene driter egentlig i både deg og din økonomi og din saus, de skal tjene penger, helst så mye som mulig på hver eneste kunde. Har du kontroll på privatøkonomien, har du kontroll på resten og får enklere forbruks- og boliglån før de fleste andre.

Handler du på tilbud, kjøper du inn stort og nok av de varene og produktene du vet det går mye av, og som ikke har noen holdbarhetsdato. Hermetikk, såper, suppeposer o.l. har ofte ingen eller lang dato, og bør kjøpes inn når butikkene selger med tap. Snart begynner høstens priskrig mellom lavpriskjedene. Da bør du stå først i køen og hamstre det du kan spare penger på.

4 x 200g. melkesjokolade eller assorterte slag for hundre kroner, dette er populært hele året. Brått selges disse til svært redusert pris hos flere lavpriskjeder. Vi tror at én plate kan koste rundt 45,- da er det penger å spare. Ikke sunt? Ja, men så gi det vekk i julegave til naboen da, eller noen som fortjener mye sjokolade – her sparer du mye penger. Vær smart, gjør kloke økonomiske valg. Skjerp deg.

Vær bevisst på hva du handler, hver gang du handler og du skal se at din privatøkonomi kan sende deg til Syden, til våtroms-butikken eller nybil-forretningen. Det er faktisk ikke grenser for hvor god råd du kan få, om du er på vakt og ikke sløser penger unødvendig.

Begynn med å smøre matpakke hver dag, dropp storkiosken og benytt deg av den kommende priskrigen som er ventet i høst og vinter.

Hvilket program som er mest populært på TV3? Jo, det er Paradise Hotel.

Vargas

Pin It on Pinterest