Bekymret før eksamen? Det er naturlig, men ofte ubegrunnet. Uansett hvilket fag, om det er muntlig, skriftlig eller en praktisk eksamen, vil du være mentalt konsentrert og i fokus. Forbereder man seg mentalt til å gjøre sitt beste – vil det ofte gå bra.

Men, det finnes gode teknikker som hjelper for å unngå fullstendig rullegardin eller jernteppe. Mange er så nervøse før eksamen at de knapt husker navnet sitt, det er ikke nødvendig og kan med fordel unngås.

Bekymret før eksamen? Click To Tweet

Mange elever, kanskje mer gutter enn jenter, tar et skikkelig skippertak, rett før eksamen, for å forsøke å huske og lære så mye av pensum, på kortets mulig tid. Det er ikke noen optimal måte å jobbe på. Når man lærer nye ting, tar det tid for hjernen å absorbere kunnskapen, da er det lite gunstig å få for mye informasjon på kort tid.

Man bør faktisk jobbe gjennom hele pensumet, fra start til slutt, for å vite mest mulig nå når eksamen står for døren. Dessverre er det for sent å gjøre noe med nå – om du har vært litt for slapp med skolearbeidet gjennom hele semestret. Kjedelig, men sant.

Trening og kosthold

Forskning viser at man lykkes bedre i tekniske og logiske utfordringer, om man tar en treningsøkt, eller er vant til å være i fysisk aktivitet gjennom skoleåret. Det er bra for hjernen og bra for kroppen å bevege ofte. Du som student er ung og frisk, men trener du regelmessig vil du ha fordeler ved eksamen også.

Sunt kosthold er en selvfølge for mange, men det er vanskelig å gjennomføre over lang tid. Det finnes mengder med fristelser rundt oss hele tiden, både drikke, desserter, kaker og digre middagsretter med saus og annet som gjør at kroppsvekta går opp. Klarer man å redusere kaloriinntaket, vil man føle seg bedre og yte mer når krevende oppgaver ligger foran deg.

Bekymret før eksamen?

Samtidig er det viktig med nok energi også. Å møte til eksamen på tom mage, er en tabbe. Du bør sørge for å møte til eksamen med en god frokost, som gir deg energi i de timene du skal sitte å være konsentrert.

Å bekymre seg unødig krever masse energi og du vil føle deg uvel.

Ved å ha fokus på arbeidsoppgavene, tenke at dette er kun en vanlig oppgave eller problemstilling du har løst en rekke ganger før, du unngår å fokusere på konsekvenser, men peiler deg inn på det du faktisk skal bruke tankene på, nemlig eksamen – så vil dagen du har gruet deg for, gå som en lek.

Bekymret før eksamen?

Man må faktisk gjøre som toppidrettsutøvere. Tenke strategisk. Ta steg for seg, oppgave for oppgave, holde fokus og konsentrasjonen oppe fra start til slutt. Det går ofte bra til slutt. Verdens undergang, er det man fokuserer på, om konsekvensene for en ikke-bestått eksamen sniker seg på deg. Da blir det langt vanskeligere å løse neste oppgave.

Riktig fokus, ikke bare på eksamen, en til livet forøvrig er faktisk helt avgjørende hvordan du lever. Går du rundt med krisetanker om temaer du ikke får gjort noe med, kommer du absolutt ingen vei. På eksamen, er det eksamen som er viktig, se å få gjort det best mulig å slutt å pipe.

Nybakte foreldre, bekymrer seg ofte unødig for barna sine, fra de er født til lagt opp i tjueårene. Det er mye unødig tap av energi og feil fokus. Det er klart man skal passe på at spedbarnet ikke drukner i badekaret eller triller ut i gata på trehjulingen, men å bekymre seg for at de skal bli kidnappet på skoleveien eller andre dramatiske ting, er smertefullt og unødvendig.

Man bør rette fokuset inn på hva man faktisk kan gjøre noe med.

Krisetanker

Å leve er farlig, innse det og kom deg videre i livet. Bekymrede tanker om faktisk ting som aldri kommer til å skje, tar alt for stor plass i tankene til svært mange nordmenn. Er det ikke bedre å bruke tiden til positive tanker og sette fokus på hva godt man kan gjøre for seg selv og de man er glad i.

Hvorfor gir du så stor plass i livet ditt til unødvendige bekymringer? Blir du ikke sliten av deg selv? Månen faller ikke ned i hodet på deg, selv om du er helt overbevist om det. Ikke blir du drept med kniv på supermarkedet heller, ja, det skjer ja, men det behøver ikke være du som er nestemann.

Bekymret før eksamen? Click To Tweet

Du bør styre tankene dine over på hva som er sannsynlig, mindre sannsynlig og det faktum at det faktisk går bra for deg, å leve helt normalt.

Hva du velger å ha fokus på, hvilke tanker du velger skal beste over deg og ditt liv, er det faktisk du som avgjør, det er du som er sjefen over tankene dine. Hvorfor lar du tanker som tar for mye plass, negative og unødvendig fokus om hva andre tenker om deg, om du er bra nok og om du bør endre deg. Spør deg selv, er du bra nok for deg selv? Det er vel det viktigste?

Det er faktisk på tide å la katastrofetankene fare og heller peile seg inn på det lille du kan få gjort noe med. Denne eksamenen du bekymrer deg så veldig for, er kun én av mange, både bekymringer og eksamener. Gjør ditt beste og ta deg en bolle. Livet går videre og du er faktisk helt ok.

Gå ut i solen og senk skuldrene, nyt dagen og sommeren. Den har du jaggu fortjent.

Kilde og inspirasjon: Wasim Zahid og Ingvard Wilhelmsen

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
To engelske lag møtes i Madrid …

To engelske lag møtes i Madrid til den største fotballkampen av dem alle. Bare VM-finalen for landslag er større enn...

Lukk