Alle kan huske å ha kjent på følelsen av bunnløs fortvilelse, sorg, angst og bekymring med jevne mellomrom. Bekymret? Vil du ha trøst? Noen kan oppleve å ha én eller flere av disse plagene ofte – da kan livet bli vanskelig. 

Selvsagt er det ingen feil ved å sørge ved tapet av nære og kjære, ei heller ha sunn og fornuftig bekymring, som jo holder oss i live om vi utsettes for fare. Mentale plager, for det er jo det der, når tankene forstyrrer våre daglige rutinger og forringer vår livskvalitet – kan ramme hvem som helst.

Fagfolk på område; som f.eks professor Ingvard Wilhelmsen som driver Norges eneste hypokonder-klinikk i Bergen, vet å sette kloke ord på tanker mange ser på som tunge og belastende.

Bekymret? Vil du ha trøst?

I boken “Sjef i eget liv” skriver Wilhelmsen om kognitiv terapi, hvor du som leser kan få svar på en rekke vanskelige spørsmål, som kan få brikkene til å falle på plass, rent mentalt.

Dersom noen skal være sjef i ditt liv, må det være deg selv. Forutsetningen for å utøve denne lederrollen på en god måte er at dine holdninger til de grunnleggende temaene i livet er på plass. Synet vi har på oss selv, andre mennesker, fortiden, døden og verden, avgjør hvilke automatiske tanker og følelser vi opplever i en gitt situasjon.

Hva styrer mine følelser? Hvordan kan jeg finne mine grunnholdninger? Er det mulig å skille mellom ekte og tenkte problemer? Hvordan kan jeg endre meg?

Fra boken Sjef i eget liv av Ingvard Wilhelmsen

Det å finne løsninger, knapper å trykke på, mentalt, når tankene blir mange og vanskelige, er selve nøkkelen til et bedre liv. Spiseforstyrrelser, selvmordstanker, panikklidelse, katastrofetanker,  tvangstanker og sosial angst. Mentale plager, sykdommer og lidelser finnes i mange forskjellige former. Noen trenger langvarig psykiatrisk behandling, andre kan faktisk hjelpe seg selv ved å tenke “riktig”.

Bekymret? Vil du ha trøst?

Professor Wilhelmsen fortalte i et intervju med Nettavisen nylig, om hvilke pasienter som kom til ham med sine plager. Mange kom med med allerede tenkte tanker, som var blitt en plage, ikke faktiske plager. Mange går rundt i livet og bekymrer seg helt uten grunn, ifølge legen fra hypokonderklinikken. Legger vi bort bekymringen rundt tema vi ikke kan få gjort noe med, først da kan vi bli sjef i eget liv, sier Wilhelmsen, som har lang fartstid som lege og spesialist i psykiatri.

Mange tenkte tanker er det reneste tullball, og vil man komme forbi problemene og videre i livet, må man endre tankemåte, endre holdninger å ta tilbake livet, sier Wilhelmsen til Nettavisen.

De unødvendige tankene som handler om unødig angst og bekymring må bort. Du kommer ikke videre i livet om du ikke legger vekk viktigheten av hva andre mennesker mener om deg. For det er, ifølge professor Wilhelmsen – fryktelig lite viktig. At du har det bra rent mentalt, er svært viktig for deg, hvorfor da bruke energi og engstelse på hva andre mener?

Klarer du å bli sjef over egne tanker og eget liv, makter du raskt å styre negative følelser og tanker vekk – og livet begynner endelig å ta form igjen.

For det er faktisk forskjell på innbilte bekymringer og faktiske bekymringer. Gir du plass til begge disse, er det opp til deg å velge hvilke som styrer livet ditt.

Mange bekymrer seg særlig for døden, at enten de man er glade i skal gå bort for tidlig, eller man kan bekymre seg for selv å bli syk og dø. Da kan man si til seg selv: “Jeg ikke vil bekymre meg én gang for mye, men heller ta livet som det kommer.” Og leve deretter.

Det blir alltid bortkastet energi å bekymre seg to ganger for ting man ikke får gjort noe med. Dine barn bekymrer seg ikke for deg og ditt liv – kanskje på tide å slutte å bekymre seg for dem også? Heller ta livet ditt tilbake med tanker som gir deg glede, positivitet og god energi.

Husk at du er sjefen.

Kilde: Nettavisen.no

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Jesus

Jesus, denne langhårede fyren som etter sterke rykter skal ha levd på jorden for mer enn 2000 år siden, og...

Lukk