Bestill julegaver på nettet nå – før det er for sent! Det er nemlig en hel haug med gode grunner til at du bør bestille julegavene lenge før du ellers ville ha tenkt på det. Varehandelen er i en skvis som påvirker hele verden, og det er sannsynligvis verre enn du tror.

Estimated reading time: 4 minutes

Halvledere

Om du bestiller en vare som produseres i Asia, og det gjør de fleste av oss, vil det ta betydelig lenger tid å få varene fram til Europa i tide, i år enn i fjor. Faktisk er det allerede for sent for endel varer, fordi man mangler halvledere. En komponent, en databrikke som har vært mangelvare i lang tid allerede, og det vil vare enda lenger.

Lest denne? Julegavene finner du billigst på nett!

Bedriften Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) produserer databrikkene. Disse finnes i mobiltelefoner, biler, PCer og dets like. I nesten all type teknologi, finnes det en eller flere halvleder-komponenter. Og de er ikke å få tak i om ikke lenge. Kunder bestiller og betaler på forhånd for å sikre produksjon, men mangelen er stor.

Flere bilprodusenter går for halv maskin eller har stengt ned fullstendig av samme årsak. Apple, som den største og viktigste kunden, må kutte i deler av produksjonen til iPhone 13. Da skjønner man omfanget av krisen som vil vare ut hele 2022.

Bestill julegaver på nettet nå – før det er for sent! Det er kun drøyt ti uker til jul, du skal helst ha gavene i hus i god tid før det. Nå bør du ta grep for å berge årets jul. Ellers vil du motta pakkene langt ut i januar eller februar, noe som vil være en aldri så liten krise på julaften når barn, barnebarn og andre skal åpne pakkene som aldri kom.

Bestill julegaver på nettet nå – før det er for sent!

Containerfrakt

Pakker som står på en container fra Asia, kraftig forsinket på vei til Europa. Apropos container. Det er ikke bare mangel på varer og halvledere. Det er stor mangel på både containere og skipene som frakter disse.

Lest denne? Hva kan du om aksjemarkedet?

Krisen er så stor at flere verft har bygget om ferger og andre større skip, for å gjøre de kapable til å frakte containere. Transportkostnadene har allerede gått til himmels tidligere i år. Og forsetter å stige til langt ut i 2022. Dette påvirker åpenbart prisene på frakt fra Asia, men også prisene på råvarer.

Skal du handle noe på nettet nå, kan du være sikker på at prisene er både tjue, tredve og kanskje femti prosent dyrere enn i fjor. Særlig om julegaven er produsert i Asia. Og det er de som sagt, veldig ofte.

En sjelden kombinasjon av ulike omstendigheter har gjort det svært dyrt og langvarig å frakte varer. Særlig fra Asia til Europa, fordi det er så mange ulike fabrikker og ulike varegrupper som produseres i Kina, Japan og Taiwan.

Det er ikke nok skip, ikke nok containere og enorme flaskehalser i de store havnene både i USA og Europa med lang ventetid på å få losset. På verdensbasis sørger transportgiganten, DB Schenker i Oslo, frakt av 2,3 millioner containere per år.

Dagens Næringsliv

Fraktraten fra Asia til Europa har økt med 700% bare i år og 1200% på to år, ifølge DN.no. Så skal du ha julegaver bestilt på nettet, som produseres andre steder enn i Norge, bestill i dag, om det ikke allerede er for sent.

Julegaver

Hva er den perfekte julegaven? Munnbind av silke? Eller diamanter i et smykke til hundretusen kroner? En Ferrari? Om du velger å være nøktern og kanskje smart. Er det kanskje gaver som ikke kan måles i penger som er den aller beste? Selvlagde julegaver har sjel, i motsetning til noe dill dall – kjøpt ved en tilfeldighet et sted i Østen. Er du ikke enig?

Vær kreativ i jakten på gode julegaver. Det kan bli satt stor pris på.

Hva med en uke med husvask eller innkjøp en fast dag i uken i et halvt år, kanskje barnevakt når det måtte passe best? Det er nemlig ikke handelsstandens plakater, annonser og TV-reklamen som bestemmer hva du skal bruke pengene dine på. Tenk rasjonelt, vær smart og ikke bit på alle fristelser som kommer.

Julegaver kan vær gratis og viktige, man bør slett ikke ta opp dyre forbrukslån for å få julehøytiden gjennomført. Men er det slik at det står “Barbie” på ønskelisten fra favorittniesen din, så må du være rask. Bestill julegaver på nettet nå – før det er for sent!

Kilde: Dagens Næringsliv

Vargas

Pin It on Pinterest