Hva betyr Valentines Day for deg? Vi nordmenn har blitt tvunget til å ta amerikanske særegne datoer til oss, enten vi nekter eller takker et høflig ja til disse sære ordningene.

Slik er det dog ikke med 14. februar, som er Valentinsdagen, eller. St. Valentines Day som originalen heter, enda mange tror det. Opprinnelsen skal være britisk, og stammer så langt tilbake som 1500-tallet.

Den aller første markeringen skal være fra romertiden, så langt tilbake som 270 e.Kr. men det var ikke før for rundt fem hundre år siden, at man med sikkerhet kan kalle en feiring, slik vi kjenner den i dag. Beretninger fra den gang forteller:

 … at Valentin ble fengslet fordi han viet soldater og ikke avsverget seg kristendommen, slik Claudius forlangte. Før han ble henrettet, skal Valentin så ha skrevet et avskjedsbrev til sin kjære Julia og undertegnet med «… fra din Valentin»

Wikipedia.org

Hva betyr Valentines Day for deg?
Forelsket par Foto: Wikimedia Commons

Som så ofte ellers, handler det hele om penger. Det er sterke markedskrefter i sving, som vil at vi skal bruke så mye penger som mulig på alt som omhandler St. Valentines Day. Enten dagen markeres i Norge, England, USA eller andre land i Europa. Den markeres i hele Scandinavia og engelsktalende land.

Hva betyr Valentines Day for deg?

Kjært barn har mange navn, slik er det også med kjærlighetsdagen, “alle hjerters dag” er et annet mye brukt navn, men valentindagen er kanskje for de aller fleste mest kalt for, Valentines Day.

Ungdom som er forelsket, godt voksne som har én å elske, eller kvinner og menn midt i livet, som knapt nok har tid til å kjenne på forelskelsen, grunnet tidsklemma – vet at kjærligheten er limet. Limet som holder forholdet levende, og at det meste stopper opp uten denne evige flammen som må eksistere, om man skal forbli sammen som par.

Noen vil påstå at de klarer så inderlig godt å fortelle rette vedkommende hvor mye hun eller han betyr – uten at dette viktige uttrykket må knyttet til én spesiell dato.

I 2015 brukte vi nordmenn 255 millioner kroner – altså mer enn en kvart milliard, på blomster, sjokolade, kort og smykker, relatert til datoen 14. februar.

Galskapen blir komplett når den tredje og siste filmen, om Anastasia og Christian Grey, kommer på samme dato, for tredje og siste gang – heldigvis. Stort dårligere filmer enn “Fifty Shades” skal man lete lenge etter.

Hva betyr Valentines Day for deg?

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Lisbeth Salander lever videre i ny film

Lisbeth Salander lever videre i ny film. For alle som liker krim og thriller-generen, er Lisbeth Salander et velkjent fenomen....

Lukk