Kvinner og menn i alle aldre over 18 år, har vært inne på å ta førerkort. De som er urbane, bor midt i storbyen og kommer seg til og fra med kollektivtransport, og trenger ikke lappen. Men, de fleste tar førerkortet likevel.

Kjekt og ha, tenkte de kanskje, enda det er noe av den dyreste investeringen man kan gjøre. Å komme seg raskt fra A til B, når man selv måtte ønske, er den overordnede grunnen til at svært mange velger å kjøpe egen bil, ofte til flere hundretusen kroner, uten å vite hvordan bilen egentlig fungerer.

Alt vi vet er at vi må på EU-kontroll av sikkerhetshensyn. Noe som kan risikere at bilen blir avskiltet og ikke kan brukes mer. Dyrt.

Spesielt om vedlikeholdet har vært fraværende, bilen er gammel, slitt og burde ha vært skiftet ut for lenge siden. Dyrt det også. Derfor er det betimelig å spørre? Hva er det viktigste på din bil? Foruten ratt og fire hjul? Bremser som virker! Helt riktig.

Holme #5 - 2016

Andrew Bartram via Compfight

Bilens bremsesystem, uansett merke – er nemlig i følge kjøretøyforskriftene delene som sammen reduserer hastigheten og stanser et kjøretøy i bevegelse. Og som i tillegg hindrer et kjøretøy som står i ro, å komme i bevegelse. Gode bremser kan skille mellom liv og død, og er derfor åpenbart av meget stor betydning.

En selvfølge for de fleste, men like fullt kjører tusenvis av norske biler med slitte bremser på norske veier. Hver eneste dag.

De fleste moderne biler har et varslingssystem hvor en indikatorlampe lyser, eller varslingen kommer som tekst i displayet på dashbordet. Enten det er slitte bremser, feil lufttrykk i dekkene, feil på kjøleanlegget eller feil og mangler med støtdemperne.

Må du handle bildeler, bruk anerkjente nettsider, snakk med fagfolk og ikke gå på akkord med sikkerheten. Aldri.

På lette motorvogner, er det fortsatt skivebremser som er de vanligste i bruk. Sett i lys av hva en bremseskive skal tåle på norske veier, er det ikke hvilken som helst produkt som kan bruke. En bremseskive skal tåle temperatursvingninger, frost, salt, friksjon, rust og slag. Alle typer bremser, er forbruksvare og skal byttes når de er brukte og slitte av sikkerhetshensyn.

Uansett hvor mye din bil er verdt for deg, eller for en potensiell oppkjøper – bruk alltid et kvalifisert verksted med autorisasjon for utførelse av alle typer reparasjoner. På den måten er du helt sikker på at din bil er i trygge hender og du er trygg i trafikken.

For norske, seriøse bilverksteder, er det langt vanligere å bytte f.eks ødelagte slitte og brukte bremseskiver, med nye bremseskiver – enn å reparere disse for å spare noen kroner. I ytterste konsekvens, kan det være livsfarlig. Sjekk dine bremser i dag.

 

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Julebudskapet som forsvant …

Julebudskapet som forsvant. Hvorfor feirer vi jul igjen? Du er ikke helt sikker du heller nei? Det må vel være...

Marco Silva til Wolves for å erstatte Zenga?

I engelsk fotball blir man sjelden lenge i jobben som manager, om resultatene uteblir. I Championship er det spesielt vanskelig...

Lukk