Billigere øl i Sverige enn i Norge er en dårlig skjult hemmelighet. Nå skal derimot svenskene gjøre noe med handelslekkasjen til Danmark, ved å senke prisene ytterligere på sterkøl. Det ølet som du reiser til Norge for å kjøpe på Systembolaget.

Bor du i Østfold, er du blant 92% av alle andre østfoldinger som gjør nettopp det. Reiser til andre siden av grensen for å få glede av pris og avgiftsforskjellene. På vinmonopolet koster det billigste ølet 28,20 kr. for 0,33 liter.

Lest? Slik unngår du å bli lurt i Black Week!

For det billigste alternativet på svensk side, koster samme volum (ikke samme merke, men samme alkoholinnhold) 8,40 kr. + pant. Som gjør den norske varianten 1 krone billigere, siden panten i Norge er 2 kr, mot 1 kr i Sverige.

Fra tredje kvartal i 2018 til andre kvartal i år handlet nordmenn for 16,6 milliarder, en økning på 9,6 prosent fra forrige periode.

E24.no

Det er dette billigøllet som nå skal reduseres på pris, allerede fra 2020, vil du få en boks 0,33 liter øl, på Systembolaget for drøyt seks svenske kroner. Kanskje det ikke er så rart, Erna Solberg og Siv Jensen, at nordmenn bruker 16,6 milliarder kroner i Sverige? En stigning på nær ti prosent fra året før.

Billigere øl i Sverige!

Tenk hvor mye et slikt beløp kunne ha gjort for norske arbeidsplasser, særlig langs den langstrakte grensen mot nettopp Sverige? For ikke å snakke om penger inn til AS Norge. Hvorfor gjør ikke politikerne jobben sin?

Billigere øl i Sverige!

Som du selvsagt er klar over, du som er flittig leser av denne bloggen, har det vært billig alkohol i Sverige i en årrekke, dyrere enn i Danmark, ja, men nesten 50 prosent lavere pris enn i Norge, særlig på øl og vin.

Skal du ha ribbe, bacon, pølser, tobakk og sjokolade, vil du finne store prisforskjeller på disse varene også. I Norge godtar vi det meste, inkludert stive priser på alle dagligvarer samt et betydelig dårligere og enklere utvalg av sortimentet.

Vi innrømmer det fort, vi handler selvsagt i Strømstad selv, fordi det er lønnsomt, rent økonomisk, men det gir oss ingen bedre helse, fordi vi fyller åpenbart bilen med all mulig mat og drikke. Vi ønsker å få valuta for pengene vi bruker og handler mer enn vi kanskje burde.

– Er det smart da, helseminister Bent Høie?

– Burde vi ikke heller støttet den lokale dagligvaren?

Men frukt & grønt, er jo også betydelig billigere i Sverige enn i Norge, hvorfor gjør dere det ikke mindre fristende for folk flest å handle i Sverige, hvorfor aksepterer norske politikere en handelslekkasje på 17 milliarder kroner?

Bør ikke vi overvektige, rike og late nordmenn beskyttes mot oss selv i den grad det er naturlig for oss, å fylle kjøleskapet med all mulig digg til en lavest mulig pris?

Priskrigen vi har opplevd de siste årene mellom Kiwi og Rema 1000, gir naive nordmenn et par kroner billigere melis og risgrøt og kanel, noe som åpenbart ikke kan konkurrere med de lave prisene vi finner i svenske butikker. Og som sagt, utvalget da, menneske, er jo betydelig rikere.

Vi er kjent med at en god del nordmenn bruker reisen til Sverige for å spise lunsj, middag, overnatting, reparasjon av bil, samt kjøp av hvitevarer, bilartikler, TV og andre el-produkter. Det er altså ikke bare smågodt og god vin som står på menyen når ‘Harry-handelen’ skal gjøres.

Det meste er som sagt billigere enn i Norge.

Skulle innbyggerne i Strømstad, konsumert den mengden vin som kjøpes av nordmenn i den deilige kystbyen hver år, ville det ha blitt 483 liter per pers. for alle over 15 år. Tilsvarende tall i nærmeste norske by, Halden, hvor vinen da var handlet på vinmonopolet ville ha utgjort 6,4 liter per år.

Hele 90 prosent av salget på vin i Strømstad, blir konsumert av nordmenn.

Nå skal altså svensk øl bli nesten like billig som dansk. Tror du det gjør noe med handelslekkasjen fra Norge? Tror du nordmenn valfarter til Sverige i enda større grad enn i dag? Om mulig, svarer vi ja, på det spørsmålet.

Vargas

nb_NO
en_GB nb_NO

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Arsenal jakter Nuno!

Ingen røk uten ild. Ryktene begynte allerede lørdag, etter at Arsenal spilte uavgjort 2-2, hjemme mot Southampton og ble buet...

Med mobilen som lærer, underholdningssenter og personlig trener

Med en mobiltelefon har du en verden av underholdning tilgjengelig i lomma. Mobilspill er populære som aldri før, og vi...

Lukk