Blakk igjen nå? Regningsbunken hoper seg opp, kommunaleavgifter, NRK-lisensen, kredittkortgjelden fra desember, strøm og forsikring på både bil, hytte, båt og bolig.

Januar kan være tøff for mange – særlig om man ikke har planlagt de faste- og uforutsigbare regningene. I tillegg kommer jo alle forbrukslånene, billånet og boliglånet. Ikke alle tåler den ventede renteøkningen, Norges bank kommer med i løpet av året. Blakk igjen nå? 

Lest? Hvordan finne det aller beste casinoet på nett?

Bare TV-lisensen alene, koster deg flere hundre kroner ekstra, om du ikke betaler i tide. Ingenting er dyrere for folk flest, enn å ha dårlig råd. Får du purringer på regningene dine er det nesten alltid en lite hyggelig hilsning med, et tilleggsgebyr på noen hundrelapper. Penger du hadde spart, om du hadde betalt innen forfallsdato, eller før purringen ble sendt ut.

Feilen mange gjør når det kommer til egen økonomi er å unngå å sette opp et privat budsjett, hvor man setter opp debet og kreditt for et helt år. Hva kommer inn, hva bruker du faktisk pengene dine på, og hvilke regninger må du betale. Setter du av litt tid og gjør dette ordentlig, vil du raskt få en god oversikt over din privatøkonomi.

Mange kaller dette et husholdningsbudsjett, om man velger å sette opp økonomien for hele familien, som jo kan være minst like smart.

Blakk igjen nå?

Blakk igjen nå?

Å vite hvilke utgifter som kommer vet man aldri akkurat på øre, derfor er det så viktig å ha en buffer å kunne ta av. Som de fleste har opplevd, ryker ofte både kjøleskap, vaskemaskinen på hytta og bilen til kona på én og samme måned. Da sitter mange med skjegget fullt av postkasser – eller med kuken i klemme som de sier i Nord-Norge.

Overraskelser og ulemper kommer på rekke og rad, livet er full av opp- og nedturer, det er da det alltid kan være greit med penger på bok. Sliter man med økonomien over tid, vil det sagte, men sikkert gå utover forholdet, man begynner kanskje å kjefte på hverandre, og det kan fort være en uskyldig part som får lide til slutt, nemlig barna.

Du og din bedre halvdel vet at det kommer en vinterferie, det kommer en påskeferie og sommerferien blir minst like dyr i år som i fjor. Å betale reise og opphold med kredittkort, er en fantastisk fordel, særlig om man betaler hele beløpet innen fristen på normalt femti dager. Lar man være eller ikke har råd, blir det både dyrt og dumt.

Lest? Kan nok penger bety alt for deg?

God økonomi handler om hvor stor inntekt man har, sammenlignet med forbruket og utgiftene man har per måned og totalt for ett helt år. Men det handler også om god planlegging og langsiktig budsjett-oppsett. Vi skriver vinteren 2018, men du vet at det blir jul i år også. Bare innrømme det, du har ikke tenkt på julen 2018, og de utgiftene den har, ennå. Stemmer det?

Med skranten økonomi hvor inntekten ikke står i stil med utgiftene, lønner det seg enda litt mer for deg, å sette opp budsjett og sette av penger, til dagene som kommer.

Å ikke ha penger til mat, er en grufull opplevelse, men det behøver ikke komme til det. Du må ta grep i god tid før alle pengene dine er borte. Ta kontakt med banken, du får hjelp. Men ansvaret ligger hos deg, og kun deg.

Du forblir blakk om du ikke tar grep, men ser raskt bedring i økonomien ved å være forutsigbar, og ha disiplin på handlingen og kunststykke og handle kun det man faktisk behøver.

Trenger du råd og veiledning med din privatøkonomi? Ta kontakt med Vargas12.com, så gir vi deg gratis hjelp. Vi bryr oss om våre lesere. Hver dag. Alltid.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Engelsk fotball – verdt å vite …

Engelsk fotball - verdt å vite. VAR er kanskje ikke kommet for å bli likevel. VAR = (video assistant referee)...

Lukk